Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • opr

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Szabi® #157799 üzenetére

    Nem erted.
    Lepjunk egyet hatrebb:
    Next-gen jatek: Tegyuk fel, hogy ennek a definicioja nem csak az, hogy eleve nullarol a next-genre (fejlesztes indulasakor PS5) fejlesztik, az elerheto legjobb toolokkal, hanem tenyleg azt is, amit hianyolsz (es ebben tovabbra is egyetertunk, en is hianyolom oket):
    Fasza fizika, fasza AI a jatekban, rombolhato kornyezet, ilyesmik.

    Ha mondjuk egy olyan idilli vilag lenne, hogy nem lenne ekkora foshalom ferto az egesz gaming ipar, hanem tenyleg az lenne, hogy olyanok csinaljak a jatekokat mindenhol, mint akik a BG3-at, hogy szeretetbol, odafigyelessel, es tenyleg, az a lenyeg, hogy egy igazan fasza jatekot letegyenek az asztalra, szerinted lenne-e ma, mostanra ilyen definicio szerinti next-gen jatek?

    Ha azt gondolod, hogy igen, akkor sajnos tevedsz, mert nem. Ez a resze az, amiben hulyeseget beszelsz, erre probalok ravilagitani keves sikerrel.

    Hadd magyarazzam el.
    Next-gen konzol. Utazzunk vissza az idoben kicsit.
    2018 ev vege, 2019 ev eleje. Ez az elso olyan idopont, amikor mar letezett olyan PS5 devkit, amire mar tenyleg ertelme volt fejlesztest inditani. Ez volt az a pont, amikor mar biztosan ki lehetett jelenteni azt, hogy a fobb komponensek fixek. Itt meg mindig valtozhatnak dolgok, de azok mar olyanok, hogy mondjuk megis tobb memoriad lesz, ssd merete, stb, de a fobb komponensek fixek.
    Ez az a pont, ahol mar van a(z akkor) nextgenre olyan szoftver meg SDK, amivel a fejleszto erdemben el tud kezdeni dolgozni.

    Egy jo minosegu AAA jatek kifejlesztesenek az ideje altalaban, nullarol (tehat uj IP) minimum 5 ev, az atlag inkabb 6-8. Tehat elvileg most kene jonnie az elso fecskeknek. Ezek meg nem lennenek az igaziak (lentebb kifejtem miert), valszeg leginkabb csak grafikaban nyujtananak ujat, de jonnenek, a matek kiadja (ha visszaolvasol en anno 2024-25-re tippeltem az elso fecskeket). Na, ebbe a pudinbga szart bele a covid. Ami miatt minimum egy evet hozza lehet adni a fejlesztesi idokhoz sajna.

    Es akkor kicsit terjunk ki az UE5 szalra, merthogy laikuskent tok jogos, hogy az volt mondva, hogy elvileg gyorsit meg olcsosit a fejlesztesen meg stb, akkor ezzel mi a fasz van.
    Na, erre pont elegge ralatok:
    Az van, hogy az UE5 fejlesztesi terv az publikus (UE5 beta features, UE5 experimental features). Elore lehet tudni mi az, ami jon es nagyjabol be lehet tippelni azt is, hogy mikor.
    Ezt a studiok ertelemszeruek kovetik. Es latjak, hogy ott figyelt pl a nanite landscapes. Ez egy olyan dolog, ami neked, mint jatekfejleszto semmibe nem faj, viszont rohadt nagy grafikai elonyokkel jar, mikozben rohadt nagy teljesitmenybonuszt hoz, viszont... Sajnos migralni ra mar meglevo landscape-et eleg nagy szopas tud lenni. Ilyenkor, ha valami ilyen belathato idon belul jon, azt fogod csinalni, hogy a jatekban a minden masra fokuszalsz, huzod az idot kicsit, mert ezt akarod. Na, ez egy nagyon fontos dolog volt. Iden jelent meg vegre. Most tart ott az UE5 vegre, hogy a legfontosabb funkciok mar kint vannak, mostmar tenyleg erdemes vele elkezdeni fejleszteni.
    Van minimalis belsos infom, ott se ez volt a terv, nekik is bebaszott a covid rendesen.

    Szoval hogy mi van az UE5 csodavarassal? Hat, lofasz esti feny, az. Majd jon. Valszeg PS6-ra, crossgen (PS5+6) cimekkent az elso valamire valo fecske.
    Olyan igazan nextgen jatekot ne varj, ez most sajnos ilyen.

    Ha lesz is, leghamarabb 2025-ben lesz, vagy generacio legvegen.

    Az meg, hogy minek adtak ki a PS5-ot, mikor most ugy tunik, hogy tok felesleges? Hat, bakker, mert kesz volt, azert. Ki a tokom latta elore a covidot, meg a chiphianyt, meg az ezer masik szopast, amit az hozott magaval es minden letezo tervet evekkel megboritott?

    Es erre jon ra az, hogy az amugy is undorito, penzehes, data-driven (hanyos smiley) jatekfejlesztes ugy alakult, hogy meg dragabbak lettek a jatekok, mert egy evvel kitolodott a fejlesztesi ido. Most mindenki markol. Talan a PS6 idejeben nagyobb szerencsenk lesz.

    Egyre alacsonyabb a kuszob, egyre konnyebb indie fejlesztokent fasza portekat lerakni az asztalra, egyre tobb egyszeruen hasznalhato, latvanyos eredmenyekkel kecsegteto, olcso vagy ingyenes tool van, ez talan hozhat valtozast. De igazi forradalmat felesleges varni, ezen ne is idegesitsd magad, semmi ertelme. Nem lesz. Mostanaban biztos nem. De ez is ido. Sok.

    [ Szerkesztve ]

    "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

Új hozzászólás Aktív témák