Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
De mennyire tudtam, hogy nem szabad megnyitni metrón (se)!
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Real_Necro
veterán
Jó reggelt! Kérném a segítségeteket, hátha valaki jártas a témában.
Hőkamera bérléssel kapcsolatosan van itt valakinek kontaktja? Pulsart bérelnénk 1 hétre...
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
gorgo
őstag
Jó reggelt!
Ünnepeljük az életet!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
mikrofon
veterán
válasz aleister #71092 üzenetére
Pedig jobb ha hallasz ilyenekről mert ha hallasz róla, akkor majd ha a te gyerekd eszi a szőlőt, vagy cukorkát, és látod hogy kalimpál a kezével és lilul a feje akkor fejre fordítod és kirázod belőle. Nem csak csodálkozol, aztán kapcsolsz aztán hívod a mentőket, mert az lehet késő....
Nálunk a nagyszülők is be lettek tanítva mert a nagyobbik gyerek igen mohó így sajnos többször félre nyelt már olyan igazán... Csak az első és második volt stresszes, utána rutinszerűen ment... Olyankor a végén a sírás annyira örömteliPersze csak bizonyos test tömegig megy a kirázás, utána marad a szakszerű fogás
De ígérem egyelőre ennyi a rém történetekből....
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz TayRol #71089 üzenetére
Ú basszus! Ilyenről előttem most inkább ne is beszéljetek!
Egyszer már nálunk is jelzett az Angel care. Remélem csak fals riasztás volt! Nagyon a szélén feküdt a lurkó. Igaz inkább jelezzen többször feleslegesen, mint hogy egyszer ne riasszon!Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
mikrofon
veterán
válasz Mr.Csizmás #71090 üzenetére
Ennek nem ez a neve hanem dr. Kulcsár Andrea szerint: HYPOTONIAS HYPORESPONSIV EPISOD
De tényleg szerencsések vagyunk!
Én akkor azt is elhittem, hogy ez több mint szerencse....Csak erős idegzetűeknek, ez egy hivatalos magyar dokumentum az Oltások mellékhatásairól
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
-
TayRol
nagyúr
válasz mikrofon #71087 üzenetére
Mi is élesztettük újra a gyereket (még az elsőt) 2 hetes korában. Már teljesen lila volt. Félrenyelte a tejet. Utána nagyjából 6 hónapig nem aludtam normálisan. Ez van. Feleségemnek hihetetlen lelki ereje volt. Meg a mentősök is nagyon rendesek voltak utána - de sajnos ez sem szépíti meg a dolgot.
-
aleister
veterán
válasz Balinov #71085 üzenetére
Nem.
Tudon, hogy győri voltál, de azt is, hogy már jó ideje az íreknél vagy.Azért köszi!
(#71086) cOxeR
No ez viszont nem volt ismert előttem. Ellenben Bp-ről gondolom nem ugranál át Győrbe kipróbálni nekem egy vga-t.[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
mikrofon
veterán
válasz Mr.Csizmás #71075 üzenetére
Nem nem használunk. Előtte sem és utána sem.
Együtt alvás pártiak vagyunk. A szülők által kifújt CO2 serkenti a baba lélegzési íngéret az agyban. Így ha nagyon mélyen elalszik akkor sem felejt el lélegezni...A részletezett esett este 11 után nem sokkal történt. Hálószobában a gyerek a hátán feküdt és ezzerrel kalimpált. A feleségemmel pakoltunk. Vagyis én pakoltam ő nézte. Egyszer csak mondja hogy te ez a gyerek elalszik. Mondtam is na megtört a jég, mert eddig csak úgy aludt el, hogy hosszú tíz percekig ringattuk és sétáltunk vele. Hát nem.. a liluló fej után, rázás ordibâlás, felváltva, majd hívtam a mentőket. Majd visszakaptam a gyereket és pánikoltam raztam, fújtam, majd egyszercsak nyiladozott a szeme, az én kezemben... de még percekig semmi kapcsolat a külvilággal, de már lélegzett... Alig de lélegzett...
Kívánom hogy ezt az érzést sose tapasztalja meg senki..... Kivéve az infektológi magyarországi kiralynője.
Azt az érzést meg pláne nem amikor azt magyarázza valaki hogy ez teljesen normális és hagyni kellett volna az ágyon mert magától újraindul a rendszer..... Örüljünk hogy nem okoztunk nagyobb kárt....[ Szerkesztve ]
-
Balinov
titán
válasz aleister #71084 üzenetére
28ev gyori/gyorkornyeki lét szamit? (lehet az elmult 10ev miatt mar nem vagyok annyira naprakesz)
[ Szerkesztve ]
10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
aleister
veterán
Győri topictárs van itt?
No persze Iamyourfriend-en kívül.
Tán Larry volt még győri, ha jól emlékszem, de ő meg már ezer éve nem járt erre.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
*Ropi*
félisten
válasz Freddy76 #71066 üzenetére
Köszönöm a véleményed a sarkossága ellenére: attól, hogy nem értünk egyet még tisztelhetjük a másikét.
Egyébként észrevehetted, hogy nem szoktam senkit téríteni, sőt magam is kerülöm a térítőket - a téma részemről lezárva.
(#71079) gorgo: Igazad van.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
t_a_m_a_s
addikt
Ide is kúrom az új napirajzot, visítós
Holnap majd jól beletépünk...
-
t_a_m_a_s
addikt
Igazat írsz.
Freddy barátjával kapcsolatban az van, hogy kortársunk volt, és engem attól függetlenül hogy ismerem-e vagy sem, megdöbbent ha korombéliek mennek el... Majd 70-80 körül már nem fog ennyire megdöbbenteni, de így 40 körül szarul esik. Azt erősíti meg bennem, hogy durván gyorsabban használ minket az élet mint mondjuk a szüleim korosztályát. Főnököm mindig azt mondja, hogy 40-45 között volt a toppon. Én ezt a 30-35 közti éveimre teszem. Miközben ő 23 évesen lett apa én meg 34...
Basszameg, ez az elmúlt 24 óra nem lett valami vidám...
-
gorgo
őstag
Hümm, mondok nagy okosságot.
Szerintem ez amolyan civilizációs/urbánus betegséggé vállt, mármint a halál démonizálása. Itt most nem arról beszélek, hogy mennyire fáj, és ennek nem szabadna hangot adni, persze, nyugodtan. De manapság a modern embert elzárják a halál látványától, meghalni többnyire kórházban szokás, mikor nincs az elmenővel ott a családja, csak gépek, monitorok.
Régen a mindennapi élet része volt, legtöbben otthon haltak meg (halálos ágy). Eleve a születés halálozás 3x gyakoribb volt, hiszen volt rengeteg gyerek, akikből eleve nem érte meg néhány a felnőttkort. Illetve (ez) volt (az) egészségesebb természetes szelekció. Ennek ellentételezésére sokan élték meg a 90+ kort!
Szóval otthon haltak meg, az ember már gyerekkora óta tapasztalta a halált. Tudatában volt - és ez a kulcsszó! És ez rendkívül pozitív módon hatással volt az életére. Egyfajta erkölcsi útmutató volt, hogy inkább éljen az ember egyenesen, gerincesen, becsületesen, mert a halál úgy is eljön érte, sokakért fiatalon, és lófaszt sem viszel a másvilágra.
Manapság csak az van, hogy elfelejtik az emberek a halált, csak lének (de hogyan!?!?) mintha nem lenne holnap. Ezzel semmire nem célzok, semmi összefüggés nincs Freddy barátjával,hanem csak elmondom véleményem a halálról, és az ahhoz való szerintem nem egészséges hozzáállásról. És nem is hibáztathatunk senkit ezért (legfeljebb az oktatást / egyházat) hogy nem nyitják fle joban az meberke szemét, persze ezt inkább visszaszívom, nem is tudom kinek lenne feladata mindez. Talán az orvostudománynak, aki pont a halál ellen küzd, mégis lenne egy olyan feladata, hogy küldetése mellett evindenciában tartatni az emberekkel, hogy azért a halál nagyon is természetes velejárója az életnek. Rendben hogy küzd ellene, de valahogy a mai ember halálhoz való viszonyulása nagyon nincs rendben.
Halt meg gyerekem. Úgy érzem fel tudtam dolgozni. Talán nem vagyok eléggé mai, illetve vidékről származom, valamilyen szempontból ezt a témát jobban kezelő családi környezetből (ezt nem tudom most jól kifejezni)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
cOxeR
Ármester
Ezt offba teszem, aki akarja elolvassa, aki nem nem.
Az a baj, hogy borzalom ami ebben az országban megy... nagyon-nagyon sok fronton, egy aktuális példa így a ma estéből...
Kutyánk hátsó lábán, van egy fél cipó nagyságú duzzanat, konkrétan az egész combján.
Elviszem dokihoz, szétböködik, vesznek mintát, leszívják a a folyadékot, amit találtak benne... szövettan... kapott egy kis gyulladáscsökkentőt, meg fertőzés elleni antibigyót. (30 rongy)
Pár nap, nem daganat.
1 hétre rá újra feltelítődik, újabb mintavétel baktérium tenyésztésre, kap egy kis helyi szteroidot direkt a duzzanatba - mivel nem daganat, persze előtte újra leszívták belőle a folyadékot. (30 rongy)
Kérdés, nem lehet valami idegen test betokozódás, ami időnként reakciót vált ki? - á nem, annak nem ilyen a váladéka...
Pár nap, minden baktérium tenyészet negatív, úgyhogy nem baktérium.
Duzzanat nem jön vissza, nem hajtom a dolgot...
Eltelik 1-1,5 hónap majd újra visszajön, ugyanott ugyanakkora.
Mondom a jó édes... viszem máshova, mert a csukám tele...persze a másik doki se tudja mi ez, idegentest felvetésem újra felteszem azért, biztos ami biztos alapon, jó-jó de azért vegyünk belőle mintát szövettanra, mondom 2 hónapja negatív volt, doki: de valamitől van, úgyhogy csináljunk azért. No persze egy kis gyulladáscsökkentő, meg kap egy kis fertőzés elleni antibigyót. (30 rongy)
Eltelik 1 hét - az előbb hívtam fel az orvos, hát nem daganat, csak gyulladásos váladék, el kell altatni a kutyát be kell tenni egy csövet és addig gennyeztetni, míg ki nem ürül, de az oka még nincs meg, vágjuk, altassuk, csapjuk tele gyógyszerrel. Továbbra is lehet amúgy idegen test is, de az ok nem derül ki...
Ez igazán magyarország... lassan 100k-ba van a nem tudjuk mi a baj, és ilyenkor kicseszett mérges tudok lenni. Mikor meg szóváteszem, hogy megmondtam előre, akkor jön a válasz, de hogy kiderült, hogy gyulladás, nem volt felesleges a teszt.
Bocs, de ki kellett dühöngenem magam... nem sajnálom a kutyámra a pénzt, de ilyenkor azt érzem, hogy nyugodtan beletehettem volna ezt a zsetont egy tálba egy kis benzinnel meglocsolva felgyújthattam volna, annak is több lett volna az értelme.A legrosszabb, hogy lépten nyomon az ember ilyenekbe szalad bele, közben persze legyél pozitív.
Ilyen apróságok, egy fotós haveromnak a kislányát mandulával műtötték... eltelik egy hét csak nem kap rendesen levegőt... kontroll semmi, majd javul. Egyik reggel, elkezdet fulladozni és felköhögött egy hatalmas tampont, láttam a képet, őszintén el se tudtam képzelni, hogy ekkora méret hogy jött egyáltalán fel... és nem fulladt meg közben.
Orvos reakciója, elnézést pedig számoltuk a tamponokat, visszaadom a műtéti pénzt. - én azon csodálkozom, hogy ott helyben nem verte cipóra a fejét a haverom... (ügyvéd lett a vége, peren kívüli megállapodással)Ha már kórházas, apóst gégerákkal műtötték, a műtét után pár órával csak nem múlt a seb ...-se, a sokadik rokoni jelzés után, végre odajött az orvos, aki falfehér lett, majd csapatostól rohantak a műtéthez szükséges cuccokért, és ott helyben a kórteremben nekiestek altatás minden nélkül, mert kiderült nem jó méretű kanült tettek be.
Senki, de senki még csak elnézést se kért... csak lapítottak mint a szar.
Egy szerencse van, hogy úgy néz ki, sikeresen volt a műtét... bár fél év ebben nem annyira nagy idő...Szomorú, hogy lépten-nyomon, az ember ilyen és ehhez hasonló dolgokkal szembesül, kicseszettül rövid az élet...
-
Novics
senior tag
válasz Freddy76 #71071 üzenetére
Thx bro.
Amúgy elismerem, hogy van értelme a pontos definíciónak, és annak a tananyagban is helye, hogy a Józsi ne mondhassa azt, hogy szerinte a járda az, ahol a birkák legelnek, minden más az autósoknak fenntartott felület, de vizsgakérdésnek... Na mindegy, ha nem basznak meg vizsgán ilyen piszricsáré kérdés miatt, akkor pont nem érdekel. Csak öreg vagyok én már ahhoz, hogy ilyenekkel terheljem az agyamat.
A meló ma egészen zseniális volt. 2 után esett be az első hibajegy, addig herevakarás volt. Ki is olvastam a netet Garmin Forerunner 235 témában. (EP-re meg lehet venni.) Tamás, nem kell a kis Fenix?Szerk: "Ha nyílt (tehát nem zárt) villamospálya húzódik az úttest közepén:"
[ Szerkesztve ]
A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Novics #71069 üzenetére
Hja én is hasonlóképpen érzek. Most keressük az iskolát Ábelnek, egyik jobb mint a másik... Barátoknál most szeptember óta jár iskolába a gyerek, napi 1,5 óra + hétvégén 4-5 óra a szintidő, amit suli után még rá kell tanulni. És miket tanul az elsős gyerek? Definíciókat Én is tanultam itthon anno (úgy emlékszem - kurva régen volt), de akkor nem b@sztam a rezet délután négyig a kötelező napköziben). Ez azt jelenti, hogy a gyerek napi 10-11 órát tanulással tölt...
Aztán csodálkozunk hogy idegroncs lesz mire a nyolcadik végére ér.Holnap majd jól beletépünk...
-
Balinov
titán
válasz mikrofon #71045 üzenetére
Freddy sztorija is bazdmeg (reszvetem es sajnalom Freddy) de a te masodik sztoridnal a masodik mondtat utan kibuggyant a konnyem, plane ,hogy Patrik eppen a tizenkettedik dinoval rohangal korulottem. Azert jo tudni,hogy valami/valaki, ott fenn, figyelt ratok. Orulok, hogy a gyerkocnek nem maradt vissza semmi karosodasa. Bele sem merek gondolni, mi tortenne, ha ugyanez nalunk
10yrs, 41.5kg, 3yrs 42.7kg (Lab) :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
Mazdasok, melyik benyas motor az, ami 204kW?
szerk. megvan 3.7L benya, V6
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Novics #71069 üzenetére
villamosvezetői oktatáson is ez van, a városban lévő pályára vonalismeret, és elméletben meg tanulni kell a gőzmozdonyokról, meg a légfékről - utóbbiról tudni kell, hogy pár üzemi kocsin van, ezenkívül úgy száz éve már örvényárammal fékeznek itt
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Novics
senior tag
Na, hát ugye nekiálltam az A-s jogsis tanfolyamnak, és agyfaszt kapok. De most komolyan, mi a fasz - már elnézést - köze van a biztonságos közlekedési kultúra és gépjárműkezelés kialakításához annak, hogy mi a faszom a járda pontos definíciója?! Ez - is - tipikus lenyomata az oktatásunknak, hogy értelmetlen faszságokat kell bemagolni, amit aztán elfelejtünk - B-s jogsim van, és semmi gondom nem volt a vizsgán és azóta sem - és a büdös életben nem lesz rá szükségünk.
szerk: Persze tudtam a helyes választ, de akkor is kapják be!
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Freddy76 #71066 üzenetére
Van ismerős akinek hasonló a hite - és mint ilyen magánügy* - aki szerint a "feladat" a továbbiakban az anyára/családra/gyerekekre vár. Az apa feladata ezen állapotig eljuttatás volt...
Nagyon nem tudom elfogadni ezt a gondolatmenetet és a bele "kódolt" nagy dolgokban eleve elrendeltetést.
Ropi: elfogadom, ha valakinek ez a magyarázat segít enyhíteni/feldolgozni a történteket, de nem biztos hogy más - főleg ha épp hasonló történt vele - vevő rá, erre utaltam.
[B]* ha érdeklődnek vagy "hitsorsosok" között van van helye, de public ne térítsen
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #71062 üzenetére
Igen, van ilyen is. Akkor neki valami akut szívprobléma lépett fel. Az általam írtak a sokkal gyakoribb, mezei infarktusra érvényesek.
(#71061) spanyoll
Örülök, ha tudtam valami hasznossal szolgálni!
Ha csak közvetve is, valaha egyszer egy ember életét megmenti az, hogy valaki ezt itt olvasta, már akkor nagyon-de-nagyon megérte.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Freddy76
addikt
válasz *Ropi* #71063 üzenetére
Vártam, hogy ki fog először egy orbitális faszságot ideböffenteni. Egyéb okosság? Lélekvándorlás, thetánok, ilyesmik, laposföld?
Te komolyan gondolod, hogy egy 42 éves kétgyerekes apuka meg akart halni, mert nincs több feladata? Aszongya a tudat, hogy a 11 évest majd felneveli az asszony egyedül, meg aztán a Trónok harca vége sem érdekel annyira, menjünk.
Te ilyenkor érzed, hogy hülyeséget írsz, vagy komolyan gondolod? Nem tudom hirtelen, melyik a nagyobb probléma...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
*Ropi*
félisten
válasz Mercutio_ #71064 üzenetére
Nézd, én is eléggé magam alatt voltam, amikor Édesapám 2006-ban úgy halt meg, hogy nem tudtam vele beszélni, mert stroke-ot kapott és a fél oldala lebénult a beszédközpontja mellett. Amikor próbálsz valakivel kommunikálni, de összetettebb gondolatokat nem tudsz összebarkochbázni vele és nem tudod átadni az érzéseidet akárhogyan igyekszel sem...Na annál rosszabb érzés nincs. Azóta nem szeretek temetésekre járni, egyen sem voltam a családban, pedig elment Édesanyám testvére és a felesége is nemrég. Különösen azért sem, mert ugye Édesanyám is stroke-os volt, csak nagy szerencsével élte túl - a kórházi látogatás a látogatónak is kemény trauma azzal együtt, hogy próbáljon pozitív képet mutatni kifelé, amivel a bent fekvőt bátorítja.
Fiatalkoromban volt olyan barátom, aki 18 évesen ment el rákban. Tudtuk, hogy be fog következni és 1 éven át készült(ünk) is rá belül, mégis mondhatni felkészületlenül ért...És megint teljesen más, amikor egy közeli hozzátartozóval történik.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Mr.Csizmás
titán
válasz aleister #71059 üzenetére
a vérben van "oldott" oxigén, amiből a pumpálás során jó eséllyel eljut valamennyi ( > 0... ) az agyba, ami %-osan növeli a túlélés esélyét. (persze akármilyen kicsi számérték, akkoris több mint nulla)
-
aleister
veterán
válasz spanyoll #71058 üzenetére
Statisztikák szerint kimutathatóan nagyobb a túlélési ráta, ha kihagyod a befújást. Külföldön már egyáltalán nem tanácsolják ezt.
Feltétezem, hogy a mellkas kompresszióval jut be annyi levegő, amennyi szükséges, de ehhez a részéhez nem értek, csak elhiszem, amint mondanak a pro-k.Régen a jogsi elsősegélynél nekünk még fújással együtt oktatták. Most a mentőorvos már anélkül.
Fontos, hogy minél egyszerűbb legyen az eljárás.
-
spanyoll
addikt
válasz aleister #71055 üzenetére
Nem szakítod meg a pumpálást levegő befújással.
Miért nem? Az nem azért van, hogy valami oxigénellátása legyen az agyának is?
Amúgy jó dolog ez, anno kértem exemtől elsősegély tanácsokat, mivel egészségügyben dolgozott, de adott valami elbaszott hosszú és részletes leírást kisfüzet formájában, hogy mit kell csinálni. Na annak a 10%a nem jut eszembe ha baj van.
A telefonálj, pumpálj amíg nem jön valami, egy olyan dolog, amit azért meg lehet jegyezni."Super perfundo on the early eve of your day."
-
aleister
veterán
válasz Mr.Csizmás #71056 üzenetére
Pontosan.
A videó végén is elhangzik egy mondat, amit nekem is elmondott anno a mentőorvos, miszerint az újraélesztésben egyetlen komoly hibát követhetsz csak el, ha el sem kezded.A szív tán 1 óráig is "üzemképes" lehet a leállás után. A többi belső szerv tán még tovább is. Ellenben az agyhalál 5 perc alatt beáll. Szóval minden másodperc számít.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz aleister #71055 üzenetére
+ annyival egészíteném ki, hogy mindenképp meg kell próbálni, még ha a filmekben látott párnapumpálós béna módon is, több mint a semmi, ami = elsősegélynyújtás elmulasztása (idén leszek 10 éve a közlek szakmában dolgozva, szerencsére még nem kellett alkalmazni)
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz Freddy76 #71037 üzenetére
Ejj! Ez tényleg egy tragikus történet..
A különösen szomorú, hogy kb mindennapos esetről van szó, csak -ahogy Te is írtad- ezeket az embereket nem ismerjük. Akkor válik a szomorú, de mindennapos történetből, tragikus és elgondolkoztató, amikor a közvetlen környezetedben történik ilyesmi.
Korábban már írtam egy esetről, ami egy fiatalkori cimbim szintén infarktus által okozott halálról szólt. Szintén Zolinak hívták, szintén sportolt. Őt 25 évesen ragadta el a halál.És tudod mi a legszomorúbb a szívleállással? Ha van ott valaki mellettük, aki minimálisan is tájékozott, akkor nagy eséllyel mindketten élnének.
Sok oka lehet, hogy miért áll meg egy embernek a szíve, de a halál minden ilyen esetben nem a szív, hanem az agy számlájára irható. Ha van ott valaki, aki elkezdi az újraélesztést, akkor az esetek túlnyomó részében a páciens túléli az infarktust, nem áll be az agyhalál.Ezt a tragédiát ragadom meg, és kérek meg mindenkit, hogy nézze meg ezt a videót! Pár perc az egész, ellenben életet lehet vele menteni, ami lehet, akár a feleségetek, kisgyereketek élete is.
Sajnos nem találtam olyan videót, ami minden tekintetben megfelelő, de tán ez a neten fellelhető legjobb.Szóval, ha eszméletlen embert találtok, akkor:rögtön meg kell vizsgálni a légzést. Ha nem lélegzik, akkor:
1. Hátraszeged a fejét!
2. Hívod a 112-öt úgy, hogy tárcsázás után kihangosítva magad mellé teszed a telefont.
3. Egymásra kulcsolt tenyérrel elkezded középerősen a szegycsont kb közepén pumpálni a mellkast. Közben, ha felveszi a diszpécser, szépen elmondod, hogy hol vagy, és épp újraélesztesz.Ennyi.
Nem számolod, hogy hányszor pumpálsz. Nem szakítod meg a pumpálást levegő befújással. Nem nézed, hogy hány centire süllyed be a mellkas a pumpálás következtében.
Egész egyszerűen addig pumpálsz, amíg a mentők ki nem érkeznek, vagy az illető magához nem tér.
Neked nem a szívét kell meggyógyítanod, hanem a keringést biztosítani, amíg a szív áll, és ez egy végtelenül egyszerű dolog.Ha valakinek van kérdése, akkor jelezze bátran! Nekem kötelező volt a reanimációs képzés a munkám miatt.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Mr.Csizmás #71046 üzenetére
"listából nem látszik, meg kell nyitni. (49, 79 matyi)"
ezt kicsit sem értem! mit/hol nyitok meg?és az árak is változnak? Mert T-nél gyalázat milyen árak vannak...
[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Real_Necro
veterán
válasz Mr.Csizmás #71051 üzenetére
Matrica lekopik. Igyekeztem utána járni a dolgoknak, P9-re volt panasz, hogy normál vagy erős fényben könnyen beégnek a képek, inkább szarabb fényviszonyokra van kihegyezve. Asszony meg automata módban fogja leginkább használni és nem rawban...
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Real_Necro #71049 üzenetére
9-be meg lajka matricás kamera (meg sw)
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Real_Necro #71049 üzenetére
Mindegy mennyi RAM van benne, mert mindig minden szart bezár, folyamatosan 2,5 felett van a szabad... De kétségtelenül szebb minta P9, főleg a kék.
Mazsi: Akkor biztos lány lesz?
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz Mr.Csizmás #71048 üzenetére
Mobilfotózósban a Honor 8-at jobban ajánlották, meg abban 4GB ram van. Ja és kék...
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Real_Necro #71047 üzenetére
p9 jobban megéri imho a 3x3 gari miatt.
-
Real_Necro
veterán
válasz Mr.Csizmás #71046 üzenetére
Köszi, ezzel most élünk. Honor 8 lesz P9 helyett. Dominos Coop kuponnal 74.860Ft a vége.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
fotózós telefon téma: huawei nova, p9 jóárasítva a T-nél, listából nem látszik, meg kell nyitni. (49, 79 matyi) (meg más telók is hasonlóan vannak árazva, pl. A3 2017 = 49, moto g5 29, stb.)
-
mikrofon
veterán
Sajnos kemény az élet, én már tapasztaltam 2szer is!
először:
Nekem a gimis barátnőm anyukája távozott az élők sorából hihetetlen módon. Elmentek síelni, térdsérülést szenvedett. Haza jöttek. Egy hét múlva a férje vitte a kórházba kontrollra. Útközben az autóban rosszul lett, mire beértek a kórházba, 5-10 perc már nem, lehetett megmenteni. Trombózis keletkezett a térdsérülésnél, ami egy hét alatt a szívéig jutott... Egy 16 éves és egy 12 éves gyermeket hagyva maga után 40-es éveinek elején. Azóta nem olvasom el semelyik hírportálon a hihetetlennek tűnő halálhíreket, sőt igazából semelyik ilyen jellegű sztorit, mert tudom, hogy bármikor, bárkivel, bármikor megtörténhet. Sőt akár mellettünk....másodszor:
És ez ha nem lenne elég, a saját hallott 2 hónapos gyermekemet is tartottam már a kezembe. Tónustalan testtel és liluló bőrszínnel... Szerencsére a klinikai halálra nem került sor, mert újra indult a keringése és a légzése... És mindez az a kötelező oltástól. Állítólag teljesen "normális" reakció Magyarország infektólógiai királynője szerint. Sőt szerinte sajnos a társadalom égesszének a védettsége egyéni áldozatokkal járhat. Úgyhogy ez van.... Ezzel mindaddig nem foglakozik az ember, míg az egyéni áldozat nem a sajátja közül kerül ki... Ráadásul ez az egyéni áldozat nem is annyira egyéni, mert 16 ezrelék a gyakorisága. Ezért adják a délutáni rendeléseken a kötelező oltásokat, mert egy az agyi "gyorsrezet" 12 órára jelentkezik 1000 gyerekből 16-nál. Azonban így senki nem vesz róla tudomást, mert átalussza a gyerek és a csecsemő...
Ráadásul hiába jelentkezett az első ilyen kötelező oltásnál ez a reakció nem mentesül a gyermek a többi alól. Legalábbis Magyarországon ez után a többi is kötelező, még akkor is ha az oltás gyártója szerint ilyen reakció után ellen javallt a többi beadása... És nincs mese, lehet ellenkezni, lehet időt húzni, de a vége két lehetőség vagy beadod, vagy a gyámhatóság viszi a gyerekedet, mert "veszélyezteted a gyermeked és a társadalom egészségét" Még csak másik oltóanyagot sem lehet ma Magyarországon beadatni, pedig van erre nemzetközi szinten megoldás...Ezért nem szoktam beleszállni a kötelező oltásokkal kapcsolatos vitába, mert ezek után győzzön meg. Ráadásul ezeknek nagy részét le is írta az infektológia magyarországi királynője...
Mi örülhetünk, mert nekünk agyi sérülés nélkül újraindult a gyermekünk életműködése, sajnos vannak akik nem ilyen sikeresek, de ezt ma Magyarországon kiejteni valakinek a száján szigorúan tilos....[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Freddy, először is nagyon sajnálom... Érdemes feltenni magunknak a kérdést: talán nem a hasonlók megtapasztalása miatt öregszünk meg idővel lelkileg is? Tudod, amikor már elmúlt a felhőtlen fiatalság kora, amikor már nincs apuka velünk szemben az apai szerepben és mi vagyunk a teherviselők minden színtéren. Aztán egyszer csak elkezdenek elmenni azok, akik velünk egykorúak. Van most egy kolleginám, aki még csak a harmincas éveiben jár és áttétes mellrákja van. Ketten tudjuk róla. Nemrég kezdett el parókát hordani. Úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, pedig... Pár éve volt már egy másik, szintén a harmincas éveiben járó lány, akit mindenki szeretett. A szemünk láttára sorvadt el... És félek, hogy ne történjen meg újra. Lehet, hogy nehéz a munka, lehet, hogy hisztizik a gyerek, de ne panaszkodjunk, örüljünk a jónak.
-
Novics
senior tag
Hát bazdmeg... az elejére még akartam egy rossz poénnal válaszolni - mert a szerencsés kimenetelű balesetekből lesznek mindig a legjobb sztorik - de bazdmeg. Nem ismertem, számomra holnap ugyanúgy fog indulni a nap, mint eddig, de... még ilyen érintőleges ismertség mellett is bírlak annyira, hogy ne tudjak nagyon mást mondani, mint bazdmeg.
-
Freddy76
addikt
válasz t_a_m_a_s #71033 üzenetére
Pontosan. Ez volt a bajom mindig, nem vittem sehova a gépet, meg az obikat, mert nagy, nehéz, egy obival már csak nem viszem, kell még egy, meg még egy, á, hagyom a picsába, telefon, de baszki, szarok a képek... Én eladtam mindent, és vettem egy Fuji X100F-et. Pazar optika, fix ekv. 35 mm /2, van benne egy beépített crop ekv. 50-re és 70-re - nem csak croppol, hanem mást is varászol a képekkel, kezeli a torzítást, vágást, stb., teljesen jó képek készülnek úgy is. És mivel nem nagy, fix obis, könyebben felkapom, és viszem magammal.
Ma amúgy elmentem sétálni, este nyolc körül, le voltak fagyva a járdák itt a hegyen, a játszótérnél pereceltem egyet, bekúrtam a fejem egy pad szélébe, kiesett kábé 4-5 perc. Ha ott elvesztem az eszméletem, reggelig nem találnak rám. Szar halál lenne.
Ez átvezet arra, ami múlt vasárnap volt, és amit nem írtam le, mert Ali híre mellett nem akartam negatív lenni (lehet persze, hogy a hét folyamán ezért voltam kissé túlságosan őszinte pl. az esküvőfotósokkal). Síelni voltunk csak pasik 11-en, csütörtöktől vasárnapig. Egy nagyon jó barátom nagyon jó barátja Zoli, nekem tán haverom, vagy mi, mérnök, 42 éves apuka, évente párszor találkoztunk, óriási csóka, vicces, barátságos, aki mindig szeretgetősre issza magát, olyankor kijön belőle a nagy barát, meg a nagy szíve, meg a cselgáncsos múltja, leül melléd, és miközben sztorizik, átölel, és mintegy mellékesen origamizik egyet veled, mert a dzsúdósok ilyenek, részegen hajtogatják a barátaikat, kedvesen. Szeretnivaló marha, na. Cimbora, akivel jó lenni fent a hegyen. Vasárnap aztán nem jön le a pályáról, mert egyszer csak megáll, valami nem stimmel, el is esik, és a kiérkező mentők sem tudnak vele mit kezdeni, hiába a profi osztrák rendszer, eséstől számítva öt perc a mentő, tíz perc az orvos egy jobb magyar kórház intenzív osztályának felszerelésével, nincs mit tenni, tepsiben jött le. 42 éves, elvileg egészséges ember, minden előzmény nélkül. Én nem láttam, mi korábban elindultunk. A többiek sem látták, ők felmentek még a fekete pályára, Zoli egyedül akart lesíelni, mert fáradt volt. 160 km-re odébb mondják telefonon, hogy te, Zoli meghalt. Mondtuk, hogy reméljük komoly, mert viccnek szar lenne... De nem vicc, komoly. És még szerdán is azt várjuk, hogy csak egy nagy otromba, bunkó vicc, de nem. Ilyen sztorikat az újságban olvas az ember, ezek másokkal történnek meg, nem velünk. N.Z. 42 éves férfi szívrohamot kap, elhuny. Szomorú, írja a Blikk, és tényleg az, de nem ismerjük, mert velünk nem történik meg, mi mindig hazajövünk a feleséghez, gyerekekhez, ezek más emberek. Hát, a lófaszt. Nem mások. Pont olyanok, mint mi. 40 alatt a haverok nősülnek, gyerekük lesz, 40 felett betegek lesznek, néha elmennek. De pont Zoli, aki egy sportos, értelmes, nagyszívű, jóhumorú, vicces ember volt, akivel nem volt gond, ha beragadtál a felvonóba, mert könnyen lehetett vele dumálni akármennyit, akit tényleg érdekelt a másik ember, nem csak azért kérdezett, mert így szokás elütni az időt, aki nem azért hiányzik, mert a barátom volt, hanem azért, mert ismertem annyira, hogy tudjam: üresebb most a világ nélküle...
Az már külön abszurd, hogy utóbb kiderül: a lányom síiskolája ott volt táborban (ezt tudtuk), és a sísuli egyik tanulójának apukája ért oda elsőnek. Beszéltem is vele, a haverom a kislányom sísulitársának az apukájának a kezei között megy el, innen 500 km-re. Így legalább megtudtuk, hogy mi is történt, de azért a véletlen is elmegy a picsába már.
Ennek ma egy hete, megyek iszok még egyet, és építem a Lego Disney Kastélyt a kislányomnak.
[ Szerkesztve ]
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
t_a_m_a_s
addikt
Az a baj a telefonnal fotózással, hogy leszoksz a fényképezőről, mert kicsi, mindig kéznél van, kényelmes. Aztán hónapok, évek múlva visszanézed és rájössz, hogy igazából szar képek azok...
-
Mercutio_
félisten
Jelentem, Blade Runner 2049 megvolt.
A történetnek voltak emlékezetes részei, de számomra kissé Tarr Bélásra sikerült.A befejezés meg wtf? akkor most várjuk a kettévágott film második felét B. R. 2050 címmel? Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
spanyoll
addikt
válasz #31733248 #71030 üzenetére
Szűk idő felvételre és vágásra, kis költségvetés, nincs mindig külön operatőr, stb.
Ha csúcsminőséget akarsz akkor ne indexet meg 444-et nézz, oda nem eyecandyért mész hanem a történetért.Azt meg megint felejtsük el, hogy egy dslr-t hasonlítunk telefonhoz, mert az hülyeség kérem.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
törölt tag
(#70950) cOxeR
"A piac 70%-a pedig kalóz, ez nagyon rossz megítélést és távlati potenciált jelent."
Szó sem róla, rosszul hangzik... Vannak még hasonlóan megátkozott területek, a vagyonvédelmi cégeknél például még rosszabb a helyzet. Választhatsz: vagy nem kapsz megrendelést, vagy átmész a feketegazdaságba, ennek minden (azonnali) büntetőjogi következményével együtt. Az ilyesmibe nem érdemes belefogni, vagy ha már benne vagy, dolgozz a mielőbbi kiszálláson.
Más: hihetetlen, hogy a vezető lapok több ezres nézettségű videóinál sokszor micsoda igénytelenség megy. Rendszeres, hogy a fókusz nem a kamera előtt álló riportalanyon, hanem a háttéren van, hogy imbolyog a kamera, a WB teljesen elmért, a jelenet komponálása pedig kb. óvodás szintű... A képből ítélve Canon 1200D, vagy valami hasonló lehet a technika.
(#71028) gorgo
Nemrég videóztunk beltérben kevés és villogó fények mellett, én fényképezőgéppel (mezei kitobival), a cimborám pedig valami jobb Huawei telefonnal. Még ott, telefonon visszanézve döntött úgy, hogy törli a telefonnal készült felvételt. Ég és föld, minden szempontból.
-
Real_Necro
veterán
Beltérben inkább a 6shez nyúlok, az egész korrekt és ha nem sikerül jól fókuszálni választhatok másik képkockát.
-
gorgo
őstag
válasz Real_Necro #71026 üzenetére
telefontól nekem ez elég lesz.
Még ennyit kiadok rá, de 150k nagyságrendet, hogy valamivel jobb legyen a kamera azt már nem.
Nameg, mennyire bebaszna már, ha találnék egy JÓ mobilos kamerát, még a végén hanyagolnám a Fuji szettemet (na jó, 3 hónapja amúgy is nagyon hanyagolom )"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Balinov
titán
válasz Real_Necro #71013 üzenetére
Veranak P9 van (a rendes, nem a lite) kamera elég fénynél sztem báró, de beltérben vagy kevés fénynél elverzik u11 mellett
-
Real_Necro
veterán
No ezt a szépítő módot nem lehet kikapcsolni a portré módban.
[ Szerkesztve ]
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Real_Necro #71024 üzenetére
Asszonynak Redmi 4X-et vettünk, lényegesen gyengébb a kamerája mint a Honornak.
-
Real_Necro
veterán
Én most váltottam G2rol MI A1re.
Azért az a kamera nem megy annyira poccre. Ki kell tapasztalni.
A portré lencsével ami engem zavar, hogy a beauty módot nem lehet kikapcsolni. Toljak fel gyerkőcökről tesztkepet?„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
rbalint88
addikt
notebook.hu, kb masfel eve nyar ota en viszem a telefonos es tabletes uzletagat.
Nalunk az a1 72k, h8 90k, p9 95k. 5 kulonbozetet meger a p9 a jobb kamera miatt, aki nem power user, annak a 3vs 4gb ram nem fog feltunni. Viszont az a1 olyan szinten ar-ertek bajnok, hogy nem nagyon tudok ervelni a masik ketto mellett. Plusz a legujabb fejlesztes nyers droiddal, az is jo pont, sw frissites miatt mindenkeppen. Kamerajat nem probaltam, de elvileg annyira nem szar.Router: tarsashazba mar dual bandest vennek, vedelembol szerintem egy mac szures plusz jelszo boven eleg.
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Na bazz, én is jövő héten veszek telót, MI A1 vs. Honor 8 között vacillálok.
MI pro: 64Gb, dual kamerájával van némi háttérmosásos effekt, ami nem is rossz egy telótól. Con: 2 cm-rel nagyobb mint az előző, 1cm -rel, mint a Honor 8. Ja és olcsóbb egy bő tizessel. Igazából az zavar, hogy óriási tepsi (nekem). Igazából nem sok szól a H8 mellett, csak annyi, hogy kisebb.
Bálint: hol dolgozol most, hogy telókat (is) forgalmaztok (?)Ja, meg wifi routert is kell vennem itthonra. Semmi követelmény, annyi csak hogy ne a legócskább védelemmel legyen ellátva. Födémet nem kell átvigye, azért a szomszéd szobába jó ha átviszi... Igény: kiszolgáljon 1 max 2 telót, asztali gép tcp/ip-ről megy.
Annyira láma vagyok ezen a téren, hogy ihajj! Tudtok valamit ajánlani?[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Real_Necro #71008 üzenetére
Nekem Honor8-am van, abban kb ugyanaz a dual kamera van mint a P9-ben ha jól tudom. Rendes fénynél korrekt képeket lehet lőni, lakásban azért már neccesebb. Amíg nyugiban van a gyerkőc addig OK, amikor már olyan zizgős mint Ábel, akkor esélytelen vele rendeset fotózni.
A Honor topikban most mindenki be van lázadva hogy nem kap Oreot a telefon, biztos ebből is lesznek tipptopp használtak jó áron
-
rbalint88
addikt
Abban biztos vagyok, hogy a szifon 7-8 plus es az X 56mm ekv “zoom” ojjektivvel keszul. A “rendes” meg 28mm ekv. Szerintem droidos vonalon is van ilyesmi kiosztasu.
Plusz ugye vannak az utolagos ratetobjektivek, azok kozott is vannak hasznalhatoak. Nyilvan nem lesz ettol dslr-alazo szuperfenykepezod, de meglepoen korrekt kepet tudnak a jobban sikerult telefonos kamerak. Nalam a nyaralason keszult dokumentacios fotok keszitesere mar meguti az igenyszintet, anyukanak-baratoknak mutogatni a laposteven tokeletes minoseg, nyilvan a flickrtol meg az 500pxtol nem jonnek hazhoz szemelyesen leszopni, hogy ocsem milyen muveszi kepek. Plusz nem huzza a nyakad a gep a 40 fokban, mindig keznel van, p&s fenykepezel, sokkal haladosabb a folyamat.Spanyoll: baromira nem csak a szenzoron mulik. Ugyanaz a szenzor a huaweiben leica lencset kap, a honorban veletlenul se, plusz ott a szoftver, azon is nagyon sok mulik. Huawei p10 (de meg a p9 is) vs honlr 9 viszonylatban sirsz az utobbi kepein...
-
t_a_m_a_s
addikt
-
Mr.Csizmás
titán
-
Mercutio_
félisten
válasz Real_Necro #71013 üzenetére
Akkor használtat kell venni.
-
Real_Necro
veterán
válasz rbalint88 #71009 üzenetére
60-70 körül mennek a kb 1 évesek. Ha 80-85 lenne az új meg ok is lenne.
Macsek:
A plus már túl nagy meg amoledes. Inkább ips legyen.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Mr.Csizmás
titán
válasz Real_Necro #71006 üzenetére
9 plus?
-
spanyoll
addikt
válasz Real_Necro #71008 üzenetére
Arról nem tudok, hogy milyen, de szereti nagyon.
Jó fényképezős teló meg nálam ott kezdődik, amit most veszek, az meg más árkategória (sajna)."Super perfundo on the early eve of your day."
-
rbalint88
addikt
cégben van több, mindenki imádja. 95-ért adjuk, az áfacsalókon/külföldieken kívül nálunk van a legjobb áron talán azt a 15-öt megéri, hogy biztos forrásból van 3 év Hi-Care garival a regisztráció után...
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz spanyoll #71007 üzenetére
Asszonynak keresek jó fenykepezos telefont, ami beltérben is használható képeket készít. Én most vettem MI A1et, de ez molyolos és nekem még ott a 6s...
Használatban 80ig keresünk.„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
spanyoll
addikt
Anyumnak van. Esetleg meg tudom kérdezni valamiről ha kell.
(én meg kedden váltok 5s-ről mate 10 prora. byebye almavilág bár megtartom szerintem a kis almát navinak, hogy ne a tepsifón legyen a műszerfalon)
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Real_Necro
veterán
Topicot látogatók közül volt/van valakinek itt Huawei P9 készüléke?
-
Novics
senior tag
válasz Mr.Csizmás #70998 üzenetére
& Studi
Csizmás, ha tudsz olyat nyomtatni, amin sün van, arra vevő lennék.
Új hozzászólás Aktív témák
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Call of Duty: Black Ops 6
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- nVidia tulajok OFF topikja
- Akvarisztika
- Háztartási gépek
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla