Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
gery2123
őstag
válasz lovi27 #15297 üzenetére
Csak pörög a hálózat de nem hoz be semmit. Próbáltam már úgy is hogy csak mobilnet, de nem akar menni úgy se sajnos. Nem lehet hogy az a baj hogy nekem nem eth0 a neve a hálózati interfacenek?
És ugye a wg0.conf vajban van a két sor a postup és down "POSTROUTING -o eth0" ? Már nem tudok mire gondolni akkor.-- PSN_ID: GerY2123
-
lovi27
addikt
válasz gery2123 #15296 üzenetére
Nem ismerem a routered, de jónak tűnik a portnyitás.
Ha a mobiloddal próbálod otthon, akkor a mobilon a próba idejére a wifi-t tiltsd le, hogy biztosan egy külső hálózaton kapcsolódjon.Amúgy nem értem mi az, hogy nincs neted, mert a wireguard csak kapcsolatot épít fel egy távoli eszközzel. Csak használja az internetet.
[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
válasz lovi27 #15295 üzenetére
na most teljesen újra húztam az egész wireguardot, SERVERURL=auto-val de nincs netem. A telefon csatlakozik az alkalmazással de nincs internet. Nem hoz be semmit sem.
Jól nyitottam portot? Már nem tudok mire gondolni, csak arra, hogy hálózati beálltás lesz a ludas.-- PSN_ID: GerY2123
-
lovi27
addikt
válasz gery2123 #15293 üzenetére
Szia! A compose fájlban fontos szerepe van a bekezdésnek. Itt nincs a forrásodban, a docker fórumban helyen írtad.
Nálam nem volt ilyen opció a wg0.conf-ban, pedig működött:
[Interface]
Address = 10.13.13.1
ListenPort = 51820
PrivateKey = 00000000000000000000000000000000000000000=
PostUp = iptables -A FORWARD -i %i -j ACCEPT; iptables -A FORWARD -o %i -j ACCEPT; iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
PostDown = iptables -D FORWARD -i %i -j ACCEPT; iptables -D FORWARD -o %i -j ACCEPT; iptables -t nat -D POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
[Peer]
# peer1
PublicKey = 11111111111111111111111111111111111111111=
AllowedIPs = 10.13.13.2/32
A routerben kinyitottad a portot (51820 UDP)?
-
gery2123
őstag
válasz gery2123 #15288 üzenetére
Na akkor az egész. A docker csoportban is feltettem a kérdést de itt nagyobb az élet.
Sziasztok!
Wireguard segítséget kérnék.
OMV+ docker
---version: "2.1"
services:
wireguard:
image: ghcr.io/linuxserver/wireguard
container_name: wireguard
cap_add:
- NET_ADMIN
- SYS_MODULE
environment:
- PUID=1000
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
- SERVERURL=192.168.1.65 #optional
- SERVERPORT=51820 #optional
- PEERS=1 #optional
- PEERDNS=auto #optional
- INTERNAL_SUBNET=10.13.13.0 #optional
- ALLOWEDIPS=0.0.0.0/0 #optional
volumes:
- /srv/dev-disk-XYZ/Wireguard/config:/config
- /lib/modules:/lib/modules
ports:
- 51820:51820/udp
sysctls:
- net.ipv4.conf.all.src_valid_mark=1
restart: unless-stopped
Ez lenne a stack, a wireguard elindul és csatlkaozni is tudok de nincs vpn kapcsolatban.
Ha a config fájlban átírom az eth0 az én ens1p0 -ra akkor viszont nincs net,ha bekapcsolom a vpn. Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-- PSN_ID: GerY2123
-
Tarokk79
aktív tag
Tegnap óta van egy problémám. Kétféle hibaüznetet kapok:
omv.local : Feb 13 23:45:11 : root : unable to resolve host omv.local
omv.local : Feb 13 23:45:11 : root : problem with defaults entries ; TTY=unknown ; PWD=/root ; USER=root ;
Egy
sudo rsync
fut ütmezetten és tegnapelőtt dobott először hibát. Most kivettem a sudo-t, mert szerintem ott felesleges, de úgy látom az összes sudo parancsra ezt írja.
Mi törtnéhetett? -
Tarokk79
aktív tag
válasz gery2123 #15288 üzenetére
Én is mostanában kezdtem el vele foglalkozni, de nekem megy a mobilon. Valamit kellett állítganom, de sajnos nem emlékszem rá.
Viszont a laptopomon szívok vele, mert debian 10 alatt nem tudom használni . Network manager 1.16 támogatja, de csak 1.14.6 van fent. Legalábbis én erre jutottam... -
gery2123
őstag
Sziasztok!
Most a wireguard beállításban akadtam el. Omv5+ docker. Linuxserver.io használtam, a stack szépen le is futott a container megy, de nem érem el a webes felületet. Terminálból csinlatm QR kódot amit a telefon el is fogadott de hiába csatlakozok a vpn -hez nem változik semmi. Valakinek van egy jó leírása róla mert a neten nem sok mindent találni sajnos. Köszönöm szépen!
-
válasz lovi27 #15286 üzenetére
El van írva? Hol mi?
Innen másoltam ki, és ott a fájl:
ls -al /var/log/proftpd/proftpd.log
-rw-r----- 1 root adm 0 Feb 7 00:00 /var/log/proftpd/proftpd.logha van proftpd.log fájl akkor azt minek még szűrni proftpd-vel
a proftpd hozza létre a logfájlt, és azt szűrné a f2b.
A f2b nem úgy működik, hogy a begyűjtött IP-k eleve el sem jutnak az ftp daemon-ig?Mert a világ legegyszerűbb fájlátviteli megoldása, és miért gond ha nincs titkosítva? Akik használják nem használnak publikus internet elérési pontokat (wifi kávézó), így elég spéci hozzáférés kellene, hogy mitm lehallgassák a jelszót. Plusz semmi olyan dolog nem érhető el rajt amiért kár lenne, viszont így egyszerű nagy fájlokat mozgatni. Ennyi erővel a helyi hálón is jó haszna lehet a f2b-nak, hiszen ha valaki csatlakozik a helyi hálóra(Megtöri a wifi-t, talál egy szabad van csatlakozást, máris nekieshet az ftp-t törni, vagy sniffelni, amíg valaki be nem jelentkezik,...)
A másik ok, amiért nincs bekapcsolva a TLS. Még nem értem mit miért, és mit hova. Nem találtam (igaz nagyon nem is kerestem) magyar leírást, amit meg is értek.
Harmadrészt, ha annyira biztonságos távoli kapcsolatot szeretnék, arra ott lenne az ssh, ha kiengedném.Negyedrészt, ha Magyarország egyik legnagyobb hírgyárának megfelel a sima ftp, nekem is megteszi otthonra.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
lovi27
addikt
El van írva a F2B-ban az ftp-nél a naplófájl, csak úgy látszik még senki se használta. A másik fórumon se reklamálta senki. A v4-ben sem írta semmi a proftpd.log fájlt. Xferlog se volt.
Amúgy is logikátlan, mert ha van proftpd.log fájl akkor azt minek még szűrni proftpd-vel, azaz önmagával. Úgy értelmes, ha a naplófájlnak a /var/log/auth.log fájlt adod meg és abból szűröd ki a proftpd bejelentkezési kísérleteket.
De távoli elérésre a sima ftp nem ajánlott, mert az autentikáció sincs titkosítva!!!
Lokális hálózatra meg minek Fail2Ban...[ Szerkesztve ]
-
-
válasz sztanozs #15281 üzenetére
http log? Az merre van?
Valószerűtlen, hogy a memóriában van csak meg, mivel az átviteli naplóért panaszkodik, hogy nem találja:
Failed to open the log file (filename=/var/log/proftpd/xferlog).Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
sztanozs
veterán
válasz BeeNiTTo #15276 üzenetére
OMV-ben vsz foglalja lokálisan a systemd-resolved, azt le kell tiltani először:
https://www.linuxuprising.com/2020/07/ubuntu-how-to-free-up-port-53-used-by.html[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
-
-
válasz sztanozs #15275 üzenetére
Ott van:
-rw-r----- 1 root adm 0 Feb 7 00:00 /var/log/proftpd/proftpd.logNem tudom kinek a nevében fut, de a fail2ban napló nem panaszkodik. Ha külön telepíteném, még megérteném, de ezeknek nem instant kellene működni?
-
BeeNiTTo
tag
sziasztok
nemrég tértem át xpeno-rol omv re és lenne egy kis gondom a dockerel
tehát portainer ben stack et probálok létrehozni és ezt kapom:bármit probálok hozzáadni (plex,qbittorent,emby) mindig eztkapom
mi lehet rosszul beállitva??
----------a képen ez a stack van:
version: "2.1"
services:
qbittorrent:
image: ghcr.io/linuxserver/qbittorrent
container_name: qbittorrent
environment:
- PUID=1000
- PGID=100
- TZ=Europe/London
- WEBUI_PORT=8080
volumes:
- /srv/dev-disk-by-label-usb/config:/config
- /srv/dev-disk-by-label-usb/usb:/downloads
ports:
- 6881:6881
- 6881:6881/udp
- 8080:8080
restart: unless-stopped
docker pull commandal putty ban pedig ez:
[ Szerkesztve ]
-
-
Nagymelák
senior tag
Sziasztok. Valamilyen dockeres nyomtató szervert tud valaki, ami használható és működik?
-
Multibit
nagyúr
Nem rég OMV-zek, most tanulgatom csak. Egyelőre a NAS fő funkciója a letöltés és visszaosztás. Korábban egy Synology DS116 látta el ezt a feladatot.
A gondom az, hogy akárhányszor leállítom a NAS-t (vagy a Transmission daemont), újra indítás után mindig elkezdi a Transmission ellenőrizni az összes torrentet. Több mint 300 torrent van a listában és eltart egy darabig, amíg végez. Miért van ez? Anno a Syno DSM-ben futó Transmission nem csinált ilyet (akár a NAS-t, akár a Transmissiont indítottam újra). OMV alatt több módszert is próbáltam: sima NAS újra indítás, újra indítás előtt Transmission daemon leállítása, daemon stop előtt torrentek leállítása. Tök mindegy, nem lehet lebeszélni az ezt követő full ellenőrzésről.
Valószínűleg én nem csinálok jól valamit, de mit?szerk:
Manuálisan telepített natív Transmissiont használok (nem Dockerest). Amúgy, maga a Transmission jól működik.[ Szerkesztve ]
-
mzsol
tag
válasz Celtis #15265 üzenetére
Szia! Köszi az infót. Most cseréltem kábelt Cat6-ra ismét tölt 11MB körülivel. Akkor a túlvégen ellenőrzök. Az a baj hogy a dokumentáció szerint az összes port GigabitEthernet a routeren. Nézem a további kábeleket/csatlakozókat (modem és a router között Cat5e van, 1Gbps-t kell tudnia a routerkez adták gyárilag).
[ Szerkesztve ]
-
mzsol
tag
válasz stigma #15263 üzenetére
Próbáltam keresni a megoldást de mivel még nincs 1 éve hogy használom az OMV-t nagyon pici a tapasztalatom a linuxal kapcsolatban. Tudsz vagy tud valaki benne segíteni hogyan kell drivert frissíteni/telepíteni a hálókártyához. Vagy hogyan oldható meg hogy kihasználja a képességeit a kártya.
-
Celtis
veterán
Gyakori, hogy ha nem tökéletes a krimpelés vagy érintkezés a LAN kábelen, akkor visszaesik 100mbitre a sebesség. Ahhoz, hogy felálljon 1Gbps-re a port, mind a 4 érpár működőképes kell, hogy legyen.
Update. A screenshot-on az látszik, hogy a túlvég nem támogatja a gigabitet csak a 100megát, a helyi port viszont tudná a gigabitet. Vagyis nem az OMV-ben kell keresni a megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Ha utánakeresek, akkor iperf a neve amivel tudod tesztelni.
Ahhoz a NAS-ra ha jólemlékszem az iperf-et is fel kell tenni és win10-es gépen meg a hivatalos oldalról leszedni.
Nálam ez a helyzet, Gbit mint látod: [kép]Nálad ez ismét 100Mb ha a képet megnézed, szóval vagy rossz kártyát néztél , vagy kell hozzá valami driver.
Netes letöltésednek igen ennyinek kell lennie, nálam a 200-as net 25-el tölt, ha sok a seeder, ezzel kimaxolom a netemet.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
mzsol
tag
válasz stigma #15261 üzenetére
Szia!
A kábel Cat5e, a router gigabites portjába csatlakoztatva.
Az előző 100Mbit-es kártya esetén a 10-11MB meg is volt, Az 1000Mbit-es kártyaval a 250-es net esetén 31,25MB környékén kell lennie, de 1,1MB csak.. enp2s0
Terminálban nem lehet tesztelni a sebességet valami paranccsal?[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
Hi, 100MBit esetén 12,5mb/sec a másolás a 8-al való osztás miatt, Gbit miatt 125 a max amivel másolhatsz. Nagy fájlok esetén nálam 90-100,110 de ez függ a kábel,router,swicth-től már ha van beiktatva.
SSH-n mid don az alábbi parancs? ethtool interfaceneve
interface neve nálam enp3s0, nálad lehet eth0 lesz, de ezt a OMV/Hálózat/interface-nál látni fogod.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
Hi, olvasni róla magyarul szerintem nem fogsz, vagy max ha guglizol és találsz valami cikket akkor ott.
Én is angolul olvastam + linkelt youtube videokat néztem.
Igen elsőre fura volt nekem is mit akarnak de ha már 1-2x telepítesz OMV+Docker-t akkor már menni fog. Amúgy én Virtualboxban szoktam gyakorolni, ha ott összejön akkor az éles szereveremre is felteszem.rpi elég jó ötlet igen, sima zero is megtenné, hogy a pihole-t el lehessen futtatni.
Mivel NAS, és bírja ezért simán mehet rá.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
mzsol
tag
válasz lovi27 #15256 üzenetére
Szia! A kábelek nem változtak, a 10Mbps-nak most is meg kellene lenni-e mint előtte. Azért holnap megnézem a kábeleket.
stigma:
Két hálókártya
1. külső hálózat fix ip-vel az új gép integrált gigabites kártyája
2. belső hálónak egy pci 10/100as kártya a régi gépből átpakolva
Szétnézek biosban és a router portjait is megvizsgálom, de az eddigi 10Mbps-ot el kellene érni mert a többi összetevő nem változott.
Köszönöm mindkettőtöknek az eddigieket! -
válasz stigma #15253 üzenetére
Ha megelégszel a pi szerverével (lighttpd), akkor csak virtualizálni kell. [link]
Persze ez a konténeres mókázásnál már nem olyan egyszerű, ezért sanszos, hogy a te megoldásod könnyebben kivitelezhető. Amúgy hol lehet erről a macvlan-ról olvasni magyarul?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
stigma
addikt
Hi, ahogy lovi27 is írja a kábel fontos, CAT5E és CAt6 már 100% hogy gigabites,viszont mást is lehetne megnézni:
- most jelenleg 2 hálókártya van a gépben ami elérhető? Mostani 100-as + cserélt Gigabites?
- A régit próbáltad Bios-ban letiltani, hogy csak egy legyen elérhető?Nálam J4105-itx lap van, integrált procival, gigabit LAN-al szerelve. Jobb HDD esetén (WD Purple,Red,Black, vagy Toshiba P300, stb) a GB LAN-on nálam hálózatban kb 95-110MB/Sec-el másolok egy nagyobb file-t kisebb jpeg esetén ez természetesen visszaesik.
Ezenkívül routerben néznék LAN portokat, mi az ami csatlakoztatva van és mit tud.
Gigabit LAN esetén olyan 112,5MB/sec a másolás (8-al való osztás miatt) helyi hálózaton, nálam OMV5+ Qbittorrent esetén 200-as netnél (200/5=25Mbit/sec) megvan viszont elég magas ilyenkor a proci terheltség.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
sztanozs
veterán
Sun down, monsters Up
OpenVPN down, WireGuard UpJOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
mzsol
tag
Pár napja vasat cseréltem az OMV alatt (HDD-ék és hálókártyák ugyan olyan sorrendben mentek bele). Tökéletesen működik minden, egy pici problémám van. Ami változott az az integrált hálókártya (10/100-ról Gigabitesre) remélve hogy a 250-es netet jobban kihasználja. Sajnos a tapasztalat az hogy az eddigi 10Mbps helyett maximum 1Mbps-al tölt vagy még annyival se. Mit tehetek?
-
stigma
addikt
#15251cigam:
Igen ebben igazad van, ehet portátiráynítás is 90:80 és akkor http://NASIP:90/admin-on éred el. Viszont a példát azért írtam mert pihole+webszerver nem fér el egy hálózaton, az biztos.
Én mikor egy hálózatra tettem, még akár portátirányítással is nem tudtam SSL-t generálni a webszerberrel a kiengedett domainemhez.#15252gery2123:
1-2x csinálsz ilyet és belejössz hidd el. akkor van gond amikor te vagy az "uttörő" és nincs ki elmagyarázza neked , igaz a youtube mindenben segít.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
válasz stigma #15250 üzenetére
Én eddig mindent megoldottam macvlan nélkül. OMV eleve nem a 80-as porton van, és a pihole-t is átpakoltam máshova. A 443 valóban gond lehet, de csak belső hálón használva nem feltétlen szükséges a pihole-nak ssl.
-
stigma
addikt
#15249cigam , #15246gery2123gery
Kifejtem, bocs mert ez kimaradt.
Ha csak pár konténeretek van, amit az otthoni hálózaton ahsználtok akkor nem kell macvlan.
Pihole ha telepíted akkor http:\\NASIP\admin alá települ, tehát használja a 80-as portot ami a http, ezért az OMV GUI-t át kell tenni másik portra, vagyis célszerű.Akkor kell macvlan , ha több olyan konténert futtatsz ami azonos porton van, vagy épp egyes fő funckijó konténereket külön-külön macvlan-ra (másik hálózatra pakolsz)
macvlan kb azt jelenti mintha lenne hálózat1, hláózat2, stb.Én most azért javasoltam, mert netre kiengedtem pár konténert amihez webserver kell (swag,Nginx Proxy Manager, Traefik) mely a 80 és 443-as portot hazsnálja.
Ebben az esetben mindenképp kell macvlan ha PiHole.t akar az emebr használni, adguard-nál is lehet, de tudtommal az a 3000-es porton kommunikál.
-
-
stigma
addikt
válasz gery2123 #15246 üzenetére
Hi, lehet bullshit-et írok, de én így emlékszem rá:
Pi-Hole esetén mindenképp kell macvlan, adguard esetében nem kötelező, mert a 3000-es porton éred el, nem a 80-as porton.
Én most PiHole-t ahsználok macvlan-al, dbtech videoi alapján csináltam ami linkeltem is.
SSH-n ha elég hosszu sort akarsz futtatni és nem fér ki a képernyőre tördelned kell, azért ne futott le. Fullscreenre téve 1 soros módban mindig lefut.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Nemrégiben megjelent a Portainer 2.1.1, frissítettem Virtualboxban lévő OMv-en, viszont egy picit másabban, mint a hivatalos oldalon van.
Frissített már valaki? CE 2.0.1-ről frissítetem 2.1.1-reFrissítés mente : Link
docker stop portainer
docker rm portainer
docker run -d -p 8000:8000 -p 9000:9000 --name=portainer --restart=always --pull=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce
Itt a 3. sorban van a hiba, mármint amit SSH-n ír nálam : --pull=always -v
Sorban lépésenként így ment nekem:
docker stop portainer
docker rm portainer
docker pull portainer/portainer-ce:latest
docker run -d -p 8000:8000 -p 9000:9000 --name=portainer --restart=always -v /var/run/docker.sock:/var/run/docker.sock -v portainer_data:/data portainer/portainer-ce
2.1.1 sikeresen települt és minden meg is van.
[ Szerkesztve ]
-
gery2123
őstag
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
Olyan gondom lenne, hogy nincs net ha kikapcsolom az adguard container. Visszkeresve beállítottam mindent ami lehetett.
OMV+docker + mi3g padavan. Wan DNS 1.1.1.1 .. Lan DNS a szerver Ip címe. Ha megy a container akkor van net ha nem megy akkor nincs. Mi lehet a gond?
-
Toninho13
aktív tag
Sziasztok!
aquota.group és aquota.user fájlokat hogyan tudom eltüntetni a külső vinyómról? -
Multibit
nagyúr
válasz Celtis #15238 üzenetére
a zeroconf böngésző menüpontot válaszd
Ééés igen! Ott van az OMV NFS (plusz az OMV SMB és a Syno SMB). Viszont nincs ott a Syno NFS De nincs is jelentősége.gond ha az nfs szervert névvel adom meg ip cím helyett?
Szerintem nem gond. Mondjuk, én mindig IP címmel hivatkozom a hálózat elemeire. -
-
Celtis
veterán
válasz Multibit #15234 üzenetére
Pont a hétvégén állítottam be az nfs elérést Coreelec-kel. OMV-ben a default beálításokat használtam read/write joggal.
Talán az a trükk, hogy a Kodiban az új megosztás keresése ablakban (2. képed), ne az NFS menüpontban keresd a megosztást, hanem a zeroconf böngésző menüpontot válaszd és ott látni fogod az SMB és NFS megosztásokat is. Legalábbis nálam így működik.A minap írtad, hogy Kodi+NFS-t használsz. Aztán kicsit elgondolkodtam ezen és eszembe jutott, hogy pár éve menyit küzdöttem performancia problémákkal és akadozó lejátszással egy ismerősömnél. Akkor sokat böngészve a javaslatokat hosszasan kísérleteztem a Kodi buffer beállításokkal, míg végül az NFS volt a megoldás. Most gyorsan át is konfiguráltam itt hon a boxokat NFS-re. Jó hogy szóbahoztad!
Még egy kérdés. Úgy látom nem szokás, de gond ha az nfs szervert névvel adom meg ip cím helyett?
-
mzsol
tag
Sziasztok! Frissítést követően rányomtam az alkalmaz gombra és ezt a hibaüzenetet kapom. Rendszeresen 1-2 hetente frissítek, remélem ez nem számít ritkának. Mit lehet tenni hogy megjavuljon?
-
Multibit
nagyúr
válasz Patice #15231 üzenetére
Köszönöm, ezt a kombinációt is próbáltam - többek között -, de nem látja a CE az OMV-t csak a Synology-mat: [kép]
Persze manuálisan be tudom állítani (Hálózati hely hozzáadása...): [kép] , csak kíváncsi voltam, miért a különbség. Amúgy manuálisan az alapértelmezettsubtree_check,insecure
opciókkal is működik a fájl elérés NFS-en keresztül.[ Szerkesztve ]
-
válasz Patice #15231 üzenetére
Én még hozzátenném a ro-t is. Corelec elég ha csak olvasni tudja. Nálam gépekre bontva van megadva mi írhat/olvashat. Az nem volt szimpi ha valaki csatlakozik a hálózatomra, máris nyomhat egy del *.*-ot.
-
Gabesz87
veterán
válasz Gabesz87 #15225 üzenetére
Ja, még egy kérdés: perpill egy RPi 3 Model B-n van nekem az OMV5. Érdemes beruházni egy Pi 4-re, és oda átköltöztetni a rendszert, vagy megteszi a 3-as is? Pi 4-nek gondolom a HDD sebesség miatt lehet előnye, az USB 3 miatt. Szóval gyorsabban tudok rá másolni!?
Köszönöm a válaszokat az előző kérdésre. Azt hiszem fix IP-je van, de csekkolom azért előtte.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz Gabesz87 #15225 üzenetére
Hi, inkább állitsd le a webes felületen, ne csak kihúzd.
Mindenképp legyen egy 0.lépés, a routerben a rpi ipjét dhcpben fixáld le, mert akkor mikor átballagsz a másik szobába és bekapcsolod 100% hogy ugyanazt az ip-d kapod.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz Multibit #15223 üzenetére
Hi, nagyon kevesen használnak NFS-t a topicban ha jól emlékszem.
Nekem SMB-vel tökéletes, 60-70GB 4k remux simán megy.Esetleg, ha több tv van akkor Plex/Emby/Jellyfin lesz a befutó mit mediaserver. Ebben az esetben ha a CE-s eszközeid erre csatlakoznak, akkor egy másik eszközön tudod nézni a félbehagyott filmet, sorozatot.
-
-
Gabesz87
veterán
Lehet hogy most nagy butaságot kérdezek, de ha én át akarom költöztetni a Pi-t+dokkolót más helyre, másik szobába, belépve a grafikus felületen nyomok egy leállítást, és ha visszadugtam, újraindul magától? Vagy akár csak fogom és kihuzhatom a pi-t minden előzetes lépés nélkül?
-
Tarokk79
aktív tag
válasz lovi27 #15218 üzenetére
El tudnád mesélni, hogy miért nem jó terminálból frissíteni. Vagy hogyan kell jól? Én alig szoktam belépni a grafikus felületen, hanem a laptopomról (debian) egy terminálból szoktam általában ssh-zni. Nekem sokkal kényelmesebb, de nem akarok ártani véletlen sem az OMV-nek.
-
Multibit
nagyúr
Milyen Opció paraméterekkel tallózható az OMV NFS CoreELEC alól?
-
Istju
senior tag
No, az omv5 telepítő a hálózatbeállítás közben elhasalt, nem ment tovább. Rájöttem valamiért nem tudja beállítani az asrock mini itx alaplapom integrált gigabites hálókariját. A net router után sima dhcpvel megy, menni kéne neki. Kihúztam a hálókábelt, újraindítottam a telepítőt. Ekkor már a hálózat beállításánál kiírta, nem tudja beállítani a hálózatot, itt átkapcsoltam kézi beállításra. Kért egy ip-t, megadtam neki, egy nem kiosztott ip-t a router mögül(192.168.0.19), átjárót, stb felajánlotta, tovább ment a telepítés, a következő hiba a tükör beállításánál volt, mivel még mindig nem volt net. Lement a telepítő, beléptem rootként, ellenőriztem a beállítófájlt: # nano /etc/network/interfaces -- ide be volt írva a választott ip címem. Utána felhúztam a hálókarit : #ip link set dev enp3s0 up (enp3s0 a hálókarim neve). Majd: #dhclient enp3s0 . Megjött a net, innentől a leírásban szereplő "apt update" paranccsal folytattam.
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
-
Istju
senior tag
Sziasztok. omv5 install, hálózat beállítás közben le fagy. Kék képernyő nem megy tovább. Valaki tudna valamit segíteni? Az összefoglalóban nem látom.
Különben "M"
Köszi[ Szerkesztve ]
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
-
Airedhyal
aktív tag
Rá raktam az elsőre.
OMV5 rendszer, havonta egyszer ssh -n belépve lefuttatom az omv-update parancsot, mert az olyan csomagokat is frissit amit maga az OMV gui -s update nem, ártani nem ártott eddig, most volt gondja a grub frissitésének.
Tipre az lehetet a gondja hogy mikor a flash memory belett állitva, akkor a swap partició törölve lett. -
válasz Airedhyal #15208 üzenetére
A rendszertöltő általában az MBR-be települ, vagyis /dev/sda, de majd aki jobban ismeri a rendszert az útbaigazít.
Engem sokkal jobban zavar az előzmény. Hogy érti hogy hiányzik az a lemez amin volt, vagy megváltozott az azonosítója? Egy mezei update nem változtat egyiken sem. Miért kellett a grub-ot frissíteni? Vagy a grub-update ott akadt el?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Airedhyal
aktív tag
Sziasztok.
OMV -s gép, omv-update parancs, grub frissités - >
Errors were encountered while processing:
grub-pc
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)erre kapott egy ilyen parancsot - >
sudo dpkg --configure -a
és jött egy ilyen kép
Nem ismerem a grub lelkivilágát, és nem akarom tökön löni magam, a kérdésem a grub az első, vagy a második helyre menjen?
Előre is köszönöm.
-
lovi27
addikt
Javítás jött a Portainer-hez: v2.1.1
-
Celtis
veterán
Köszi a kiegészítést. Azt hiszem az egész abból indult ki, hogy az LG TV-n a DLNA fapados (a leírás alapján olyan lehet, mint a videómon). Arra próbáltam utalni, hogy ehhez képest lehet sokkal kényelmesebb a TV-n elérhető megoldások közül a plex.
Ha külső médialejátszó is szóba jöhet, akkor tényleg szinte végtelenek a lehetőségek. -
válasz Celtis #15199 üzenetére
Ez inkább a klienstől függ, nem a protokolltól. Ahogy a videódon is látszik általában a TV saját böngészője elég buta, alap dolgokra képes program, szemben egy erre kihegyezett programtól. A kliens program rendszerezi, tölti le a plusz információkat.
A dlna-n belül külön kategória a szerver (DMS), és a kliens (DMP). Ezek csak egy szűk szolgáltatásréteget definiálnak, de nem zárják ki a lehetőséget, hogy a kliens(vagy épp a szerver) más forrásból (imdb, opensubtitlesj,...) pimpelje az elérhető médiákat. A Plex egy kicsit speciálisabb eset, mivel ott a kliens és a szerver "összejátszanak", és a dlna egy szélesebb spektrumát valósítja meg a Minidlna-hoz képest. pl. A Plex képes a klienshez igazítva újrakódolni az elküldött stream-et (MIU)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest