Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
vampire17
addikt
válasz
petakpa1 #56589 üzenetére
dyndns ilyen szempontbol nem a legjobb valasztas volt, mert mivel nem ingyenes, nem nagyon foglalkoznak vele...
de en innen indulnek neki: https://github.com/home-assistant/addons/blob/master/letsencrypt/DOCS.md
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
Sziasztok!
Egy korábban elnapolt tervet akarok megvalósítani, szeretnék "okosítást" a lakásban, kettő darab vízérzékelő, egy füst és egy gázérzékelő formájában.
Kiemelten fontos lenne számomra, hogy SMS értesítés lehetséges legyen riasztáskor.Zigbee lenne az elsődlegesen a célom, nem wifi. Mi lenne erre a célra a legmegfelelőbb HUB+érzékelők, amelyek tuti kompatibilisek egymással és tudják az SMS értesítést?
Lehetőleg olyat keresek, ami viszonylag plug&play, tehát nem githubon és egyéb helyeken kell hozzá megoldásokat keresni.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz
its_grandpa #56569 üzenetére
Sajnos ez a módszer nem működik
Illetve annyiban működik, hogy amint ezt végrehajtottam és immár akár LAN, akár WAN felől böngészőből immár https protokollon tudtam belépni (miután a böngésző által veszélyként jelzett kockázatot elfogadtam).Ugyanakkor az Android okostelón futó HA app immár nem volt hajlandó csatlakozni, mert certficate nem hiteles.
A vampire17 által javasolt megoldással kell majd probálkoznom, csak elég bonyinak tűnik, hogy az Oracle által üzemeltetett dyndns.org oldalon magamnak regisztrált abcdefg.dyndns.org domainhez ssl certificat-et generáljak...
-
petakpa1
őstag
válasz
wik_406 #56570 üzenetére
@ Cyberbeni, vampire17, its_grandpa, wik_406 köszönöm a válaszokat mindannyiótoknak.
Egyenlőre gyorsban annyit tudtam csinálni, hogy HA-ban beállítottam a kétfaktoros azonosítást, így HA Server belépéskor felhasználónevem és jelszavam mellett kér egy szánkódot, is, amit elméletileg csak a google authenticatorom tud legenerélni.
Ugyanakkor ha telómon futó HA app-beli frissítési token még így is kódolatlanul utazik az éterben valahányszor app-on keresztül nézem a HA Serveremet...Következő lépés, hogy az általatok javasolt útmutatók segítségével átáljak https-re. Erre kell még némi idő, mert ezek nem ilyen kétkattintór megoldások, de nekigyűrközök valamikor.
Nagyon köszönöm a segítséget!
-
vampire17
addikt
válasz
dethroner #56585 üzenetére
Egyik ismerosom par hete rendelt egy ilyet: [link]
Az biztos , hogy sokkal jobban modulal, mint az Emos (egyatlalan modulal...)
A "nagytesojarol" ami wifis, talaltam leirast, az OT reszerol, az egesz reszletes. Ismerosom megkertem most, hogy lojon kepet ennek a leirasarol is.
A nagyteso leirasa: https://prohardver.hu/tema/okos_otthon_smart_home/hsz_56232-56232.html
Azt innen lehet rendelni, de az mar borsosabb... (meg ugye az mar wifi-s): [link]
[ Szerkesztve ]
-
dethroner
veterán
válasz
vampire17 #56578 üzenetére
Már kezdem én is belátni hogy nem igazán OT ez a termosztát, de aa Honeywell T6R is szar volt, azon meg az előremenőt nem lehetett állítani. Egy Viessmann Vitodens 100 B1HA kazánt használunk. Hogy mi van beállítva a kazánba nem tudom, annyit tudtam kideríteni a hazai forgalmazótól, hogy ez a termékskála az alsó szegmensbe tartozik, az elérhető szabályozási lehetőségek korlátozottak és hogy OT módban a kazánon nem lehet semmit állítani, átad minden ilyen lehetőséget a termosztátnak.
Az a helyzet hogy 40 fokos előremenő van beállítva, és jó sok ki-be kapcsolgatás után érdekes módon be tudja rendesen kapcsolni és ahogy írtam, kezdetben 35 fok körüli vízzel fűt, majd ez megy egyre feljebb, a maxot nem lépi túl. Ez az előkeringetés nem 1-2 perc, hanem legalább fél óra, vagy amíg a bekapcsolási 22,8 fokról tovább hűl 22,6-re, mert ott már bekapcsolja és fűt. Tehát olyan, mintha eleinte csak maszatolna, majd 22,6-nál már érzi hogy muszáj fűteni. Az meg hogy a fűtés során emelkedik az előremenő hőmérséklete nagyon olyan, hogy a rendszerben lévő vízre dob rá 10 fokot kezdetben és ezt a +10 fokot tartja és ahogy melegszik a visszatérő víz, az ahhoz adott +10 fokkal lesz lassanként melegebb az előremenő.
Ha keresnék másik OT termosztátot a már említett Viessmann kazánhoz, [link] a linkelt oldalon lévő táblázatból melyik lenne a jó választás, amivel be lehet normálisan mindent állítani? És az itt lévő kazán és termosztát táblázatoknál miket jelentenek a számok? -
vampire17
addikt
válasz
tboy93 #56583 üzenetére
Sokkal nagyobb a termekvalasztek, kb a legelterjedtebbek a tuya cuccok (zigbee-ben, wifi-ben) Rengeteg marka hasznalja az infrastrukturajukat, sajat brand alatt , azok is altalaban mennek a sima Tuya appal is, igy egy okoszisztemaban lehet mindent managelni.
A matter miatt szepen atjarhatoak a (nem tuya) gyartok kozott az eszkozok, illetve a szabvany megkovetel olyan dolgokat, mint peldaul a helyben tarolt automatizacio.
-
válasz
vampire17 #56579 üzenetére
Nekem kb létező legegyszerűbben konfigurálható cucc kell, nincs időm meg kedvem túlzottan mélyre ásni magam a témában. Régebben mokoltam rpi3 home assistant komboval, de nem akarok beletanulni
Szimplan az erdekel tavolrol, hogy hany fok van, milyen a páratartalom, nyitva van-e valami.
-
halapidori
tag
Hallo,
van nekem itthon egy nagyrészt ikeás/Xiaomi cucokból álló rendszerem, amit 3db Google Nest Minivel és egy Google Nest hub2-vel szoktam irányítani.
Na, a Minik közül kettő néha eldobja a wifit, és nem kapcsolódnak semmihez. "I can't connect to the wifi network, you might check the connection settings in the Google Home App"
Nem is tudom őket újrapárosítani a meglevő rendszerrel. Reseteltem, másik tápot használtam, kézzel írtam be a wifijelszót... Néha hetekig, hónapokig működtek, nem volt bajuk, aztán egyszerre haltak meg, most meg néha mennek, néha nem.
Számíthat, hogy az egyik mindenképp UK-ből származik, a másik pedig nem tudom (használtan kaptam)?
Most jön a talgatás:
- Jelerősség szerintem nem gond.
- Wifihálózatot nem piszkáltam
- Túl sok eszköz lóg rajta? - ez honnan derül ki? bár nem hiszem.
- 5ghz-en lógnak - mindent át kell pakolnom 2.4ghz-re, ha ez a gond?
- vagy nem is tudom, mi lehet, mert egyébként semennyire sem értek hozzá -
vampire17
addikt
válasz
tboy93 #56577 üzenetére
Lehet Xiaomi, de en inkabb ket irany kozul valaszanek.
1. HA vagy egyeb DiY cucc. Ezt akkor ha "nagyobb" terveid is vannak okosotthonban...
2. Tuya platform. Olcsobb es sokkal tobb eszkoz van hozza mint a xiaomi-hoz. Zigbee erzekeloket ajanlok, matter kepes Tuya gateway-el. Ez azt is biztositja, hogy kesobb ha komolyabban belemesz (pl HA, vagy Node-RED iranyba) konnyu lesz az integracio.
-
vampire17
addikt
válasz
dethroner #56575 üzenetére
Ez nem a termosztaton mulik, az nem tudja ki-be kapcsolni a langot. azon mulik, milyen eloremeot ker a kazantol. Ha alacsonyat, nem fog gyujtani. Illetve a kazanodban is lehet beallitva elokeringetes, (1-2 perc szokott) lenni, az nincs beallitva?
Amugy az emos nem a legjobb OT termosztat... mi is teszteltuk, eleg hulyen allitja a setpointot... (konkretan egy fix ertekre lovi csak be.... kb ugy mukodik, mint egy on-off csak OT protokollon.)
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Újonnan épülő házamba szeretném a legegyszerűbben megoldani a páratartalom monitorozását egy pár szenzorral, meg majd utólag lehet ablak-ajtó nyitás szenzort is felcsapnék párat, vezeték sehol nincs hozzá. Van 2db xiaomi kamerám jelenleg, ezeket is vinném át oda, adná magát hogy a xiaomi home alkalmazást használjam és akkor ott van benne minden.
Van ez ellen ellenvetés? Milyen hub + szenzor kell ehhez? Mind kompatibilis mindegyikkel? Van esetleg EU - ázsiai verzió? Honnan szabad rendelni?
[ Szerkesztve ]
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Volt már téma az Emos P5616OT opentherm termosztát, ezzel kapcsolatban volna egy kérdésem. Lehet azzal valamit csinálni, hogy a termosztát ne a rendszerben lévő (25 fokos) vízzel kezdjen. próbálkozzon fűteni és csak a további 0,2 fok hőesés után indítsa normálisan az égőt? 23 fokra van állítva, 0,2 fok hiszterézis. 22,8 foknál elkezdi pörgetni a szivattyút és az égőt bekapcsolja pár másodpercre amíg eléri a víz a maximálisra állított 40 fokot, majd kikapcsolja az égőt és csak a szivattyút forgatja. Majd pár perc múlva ismét csinál egy ilyen lökést és újra kikapcsolja az égőt, és így tovább. Amikor a hőmérséklet leesik 22,6 fokra, akkor normálisan bekapcsolja az égőt, újra felviszi 40 fokra, majd lassan beejti 34-35 fokra de már nem kapcsolja ki. A vízhőmérséklet a fűtési ciklus során fokozatosan emelkedik, míg el nem éri a maxra beállított 40 fokot. És fűt, amíg a hőmérséklet el nem éri a 23,2 fokot, ekkor kapcsolja ki az égőt, de a szivattyú még megy egy darabig.
Van arra valami lehetőség hogy már a bekapcsolás első percétől kezdve normálisan, folyamatosan menjen az égő, ne csak a vizet forgassa az elején? -
zseko
veterán
válasz
dorika87 #56573 üzenetére
Max behúzod plusszban valami kültéri gégecsőbe.
Egyébként mi anno csináltunk helyi hálót haverokkal itt vidéken, később ezen osztottuk a netet is mikor még korlátozott volt a bekötési lehetőség, sima lan kábelt vettünk és azt húztuk ki a házak között, akkor nem figyeltük hogy kültéri legyen, csak az árat...
mivel 86 méter megy tőlem haverhoz a két köztünk lévő szomszéd telkén keresztül
a levegőben a tetőkhöz rögzítve, már szarráérett a külső burkolat, ha hozzáérek repedezik, de működik.
2005-ben csináltuk, azóta fent van, azóta megy
Egyszer mondjuk behúzta a villámot a modembe meg a pc-mbe, az nem volt annyira vicces
-
dorika87
őstag
Sziasztok!
Megérkezett az Eufy S340 kültéri kamera, a napokban lesz felszerelve, és tesztelve. Az alkalmazásban már működésre bírtam és nézegettem, hogy mit tud, egyelőre nagyon jónak tűnik, csak várom, hogy gyakorlatban is ki tudjuk próbálni.
Szerencsére úgy tűnik meg tudjuk oldani a +4méteres napelem kábel használata nélkül, tehát csak a kis rövid kábelt fogjuk használni, viszont így is felmerült bennünk, hogy az a kábel valóban annyira időjárásálló? Bírja az esőt, havat, hideget vagy akár a kánikulát?
Gondolom, hogy igen, ha már kültérinek van hirdetve, csak mivel nálunk nem eresz alatt lesz, hanem egy oszlopon, ezért bőven ki lesz téve az időjárási körülményeknek. -
vampire17
addikt
válasz
its_grandpa #56568 üzenetére
Nem irta a kollega, h email kell neki. Mindkett app (shelly es tuya) is tud push ertesitest kuldeni.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Itt elég sokan próbálunk szkriptet írni a kérésed szerint.
Hogy egyszerűsítsem a dolgod, én a kiindulópontra koncentráltam, vagyis arra a hozzászólásodra, melyre most válaszolok - azóta persze születtek jobbnál jobb szkriptek, de én az alapokból indulnék ki, ha megengeded:
Az általad megosztott szkript egy egyszeri végrehajtást biztosít, de nem ismétli meg a ciklust. A kívánt viselkedéshez egy folyamatosan ismétlődő ciklust kell létrehozni, amely figyelembe veszi a kapcsoló állapotát. Arepeat
funkciót kell használnod a ciklikus viselkedéshez.
Az alábbi példa szkript megvalósítja a 10 perc bekapcsolt állapotot és 20 perc kikapcsolt állapotot, és ezt addig ismétli, amíg azinput_boolean.pince_szelloztetes
kapcsoló bekapcsolt állapotban vanalias: Szelloztetes
description: "Ventilátor ciklikus vezérlése"
mode: restart
trigger:
- platform: state
entity_id: input_boolean.pince_szelloztetes
from: "off"
to: "on"
condition: []
action:
- repeat:
while:
- condition: state
entity_id: input_boolean.pince_szelloztetes
state: "on"
sequence:
- service: switch.turn_on
target:
entity_id: switch.d0............
- delay: "00:10:00" # 10 perc
- service: switch.turn_off
target:
entity_id: switch.d0............
- delay: "00:20:00" # 20 perc
Kipróbálni nem tudtam, de mintaként megállja a helyét.
Remélem segít a problémád megoldásában. -
wik_406
csendes tag
válasz
its_grandpa #56569 üzenetére
A mac filter nem fog mukodni kintrol.
Az csak egy subneten belul mukodik. Ha nem azonos subnetbol vagy, akkor a router mac cime lesz a telefon ip-hez tartozo. Telepithetsz ddns-t a telora, es akkor DNS alapjan tudsz szurni. De az MFA vagy a fenti tuneles megoldasok biztonsagosabbak.Wik
-
its_grandpa
tag
válasz
petakpa1 #56563 üzenetére
Az én szolgáltatói eszközömben van MAC és URL filter is.
Whitelist-re rakod a telód MAC-jét ( meg persze a saját gépeid ) és a abcdefg.dyndns.org:12345 URL-t.
Egy pöttyet talán már emeltél a biztonságon.Találtam egy vpn nélküli local https HA elérést [link] , talán működhet ha a
HA-ban https://abcdefg.dyndns.org:12345 -t állítasz be.nekem vampire17 #56565 duckdns addonos megoldása is szimpatikus
-
its_grandpa
tag
válasz
vampire17 #56561 üzenetére
Ezt szeretné a kolléga :
>>engem okos aljzat érdekelne, vagy valami ami tudna nekem üzenetet küldeni,
>>mikor a vegyes kazán keringető szivattyúja elindul ...Nem értek a shellyhez, nincs ilyenem de ránéztem, elméletileg tud email-t küldeni ( mindegyik hw. verzió? ). De még mindig nem tudjuk milyen üzenetet szeretne kapni.
Azt változatlanul nem értem,hogy akarod tuya-val megoldani (#56562).
Nézegesse a Smart Life-ban mikor kapcsol ON-ba ? -
vampire17
addikt
Aki esetleg opensprinkler-t hasznal. Nem tudom ismeritek-e, de a nemet viszontelado sajat forkot hasznal, amibel kicsit "felpimpelte" a cuccot. Itt a changelog: https://opensprinklershop.de/en/2024/08/31/firmware-2024/
Illetve a github Repo: https://github.com/opensprinklershop/OpenSprinkler-Firmware
Ami mindenkepp nagyon meno, hogy a kulonbozo szenzorok (pl esőerzekelo) adatait meg lehet taplalni MQTT-n keresztul is! tehat nem kell tobbet a Pi-tol kivezetekelni semmit, eleg csak egy zigbee vizerzekelo!
Ezek a fobb elteresek az alaptol:
- Cloud access via Openthings.io Cloud Token (NEW: ALSO OSPi !)
- Grouping zones
- New irrigation control through new scheduler
- New weather-specific method: Monthly Values
- Exclusive here: Analog Sensor APIAz Analof Sensor API rol bovebben: https://opensprinklershop.de/en/2023/01/29/analog-sensor-konfiguration-aktivieren/
Jelenleg probalom leforgati ezt a forkot Docker ala (sajna meg nem jartam sikerrel) hogy ez legyen az alapja az altalam osszedobott opensprinkler addonnak: https://github.com/vampywiz17/hassio-opensprinkler
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz
HA kirakod a netre a HA-t sima port forward-al, a minimum hogy legalabb HTTPS legyen. Erre amugy van addon is, ami megoldja helyetted:
Az alabbi letrehoz egy dinamikus DNS-t (duckdns) illetve Let's Encrypt-el alairja neked a letrehozott domain-ed SSL tanusitvanyat (ezt idoszakosan meg is ujitja)
Ez lenne a minimum, amit en megtennek... Ha ezt meg kiegeszited a HA beepitett ketfaktoros hitelesitesevel, akkor a szukseges minimum mar megvan. Ha plusz vedelem kell, (VPN, valami szuros reverse proxy, pl Tailscale Funnel, vagy cloudflare , arra is van a HA-ban lehetoseged)
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Nem csak nyílt wifi hálózat esetén, hanem bármikor amikor az otthoni hálózaton kívülről éred el. És az bőven elég, hogy küldesz egy bármilyen autentikált kérést (pl lekérdezed az állapotokat az app megnyitásakor), abban benne lesz a token, amit utána bármire fel tudnak használni.
Ezért javasolt Tailscale vagy hasonló VPN, mert akkor a két kliens között titkosított mindenképpen a kommunikáció, akkor is, ha utána az otthoni kliens és a HA között http megy a kommunikáció. -
petakpa1
őstag
Két napja hosszan ment itt az diskurzus a HA távoli eléréséről.
Bevallom én az its_grandpa által favorizált módszerrel érem el távolról a HA Serveremet, de most kicsit elbizonytalanodtam, hogy biztonságos-e ez így, ezért meghallgatnám véleményeteket erről.
Tehát az infrastuktúra nállam így néz ki:
1) Internet szolgáltatótól publikus ip címet kapok
2) Mivel utóbbi időnként változik, ezért a LAN-on lévő egyik 24/7-ben működő eszközömben be van konfigurálva egy DDNS kliens, ami a abcdefg.dyndns.org címhez folyamatosan hozzászinkronizálja az aktuális publikus ip címemet
3) Internet szolgáltatótól kapott eszközben be vannak állítva az alábbiak
3.1) HA Serverem fixen mindig ugyanazt a belső IP címet kapja
3.2) egy port forward szabály, hogy a 12345 portot forwardolja a HA Serverem fix belső IP-jének 8123 portjára
4) HA-ban Beállítások/Rendszer/Hálózat/Home Assistant URL-címei alatt be van állítva az alábbi:
http://abcdefg.dyndns.org:12345
És ennyi.Innentől kezdve ha bárhol beírom egy webböngészőbe http://abcdefg.dyndns.org:12345 címet, akkor megjelenik a HA Serverem Login felülete, be kell írnom a felhasználóvemet és jelszavamat, és akkor beenged.
Jól értem, hogy ebben a megoldásban az a kockázat, ha mobilommal egy nem jelszóval védett publikus wifi hálózaton keresztül érem el az internetet, és a fenti módon böngészővel nyitom meg HA Serverem belépőoldalát és adom meg felhasználónevemet@jelszavamat, akkor utóbbi kettő is titkosítatlanul utazik az éterben, mert HA Serverem csak http-t nem pedig https-t használ, ráadásul a wifi hálózat is nyitott, így bárki aki arra a wifi hálózatra csatlakozik lehallgathatja az étert, és kiszűrheti belőle HA Serverem webcímét, valamint felhasználónevemet és jelszavamat?
Ezek birtokában pedig a támadó is be tud lépni ez nyilvánvaló.
Kérdésem továbbá, hogyha nem böngészőből, hanem mobilomra telepített HA app segítségével érem el HA Serveremet úgy, hogy a munkamenetemnek élő frissítési tokenje van, melyet itthon saját helyi hálómon keresztül építettem fel mobilomra telepített HA app és HA Serverem között, és ezzel az érvényes frissítési tokennel használom a HA app-ot mobilomról (azaz nem jelentkezek ki az appból), akkor is futom a fenti kockázatot nyílt wifi hálózat esetén?
Azt gondolnám nem, mert amíg mobilomon futó HA app-nak érvényes tokenje van, nem kell újra megadnom felhasználónevemet és jelszavamat, addig utóbbi kettő adat nem is kerül elküldésre HA Serverem felé, azaz a nyílt wifi hálózat forgalmát esetleg lehallgató támadó nem fogja megtalálni az adatforgalomban felhasználónevemet és jelszavamat. Jól gondolom ezt?Bocsi a nagyon hosszú hozzászólásért, de igyekeztem precízen leírni a körülményeket.
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz
vampire17 #56561 üzenetére
De nem muszaj shelly, ugyanezt lehet egy Tuya-val is, pl: https://www.aliexpress.com/item/1005005451136288.html
-
vampire17
addikt
válasz
its_grandpa #56560 üzenetére
Hmm akkor en ertem felre, mit akar a kollega... en hasznalok shelly-t keringeto kapcsolashoz, bar valoban ott van mogotte rendszer ami kapcsolja...
Esetleg egy shelly SW bementete (detach relay-el) sorba kotve a szivattyuval?
[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
válasz
vampire17 #56551 üzenetére
Ennél te jobb vagy.
Nincs semmilyen feszültség a keringetőn amíg az általunk ismeretlen eszköz nem kapcsolja be. Emiatt nem tudsz áramfelvételre automatizmust írni. A feszmérős aljzaton csak akkor lesz 230v ha a nemtudjukmi bekapcsolja, tehát boot lesz, minden bekapcsoláskor. -
dbius
veterán
válasz
BlackJack21 #56557 üzenetére
Köszi a kiegészítést, nekem nem kell kiegészítő ehhez. Szándékosan van létrehozva ezzel a két értékkel, fűtés/hűtés vezérlés kiegészítő elemeként.
-
BlackJack21
tag
Erre van "elegánsabb" megoldás, mégpedig a Season integráció használata, ez, értelemszerűen az adott évszakot adja vissza eredményül. nem kell a segédentitásokat állítgatni, (Én az openHASP háttérképeket állítgatom vele)
@Pistivi:
Számodra is van egy integráció, ez pedig a Time & Date, a már előbb említett mód kiegészítésért ajánlom. Én sem javaslom egy automatizmuson belül kezelni a ki és a bekapcsolást. Én két automatizmust alkalmazok, az egyik be, a másik csak a kikapcsolásért felel. Ilyen esetben ha leáll a szerver valamilyen oknál fogva, azt értelemszerűen nem tudja lekezelni, de a visszakapcsolás már lehet szabályozott keretek között. -
dbius
veterán
Még annyit, hogy az automatizmus végére (hajtsa végre) berakhatod ha-akkor feltétellel, hogy ha a segédentitást off állásba helyezed, akkor kapcsolja ki a switchet. Így biztosan kikapcsolva fog maradni, ha leállítod. Erre csak akkor eszméltem, amikor már az újabb hozzászólásod elolvastam.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56552 üzenetére
Közben én is megvilágosodtam reggelre, hogy valószínűleg ütemezni szeretnéd a segédentitással.
Ez esetben az alábbi példát hasznosíthatod:
YAML formában:alias: teszt - amíg évszak tél, addig kapcsolgassa az előszoba konnektort
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- input_select.evszak
- trigger: homeassistant
event: start
conditions: []
actions:
- repeat:
sequence:
- action: switch.turn_on
metadata: {}
data: {}
target:
entity_id: switch.elszoba_konnektor_switch
- delay:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 10
- action: switch.turn_off
metadata: {}
data: {}
target:
entity_id: switch.elszoba_konnektor_switch
- delay:
minutes: 0
seconds: 20
while:
entity_id: input_select.evszak
state: Tél
mode: single
Az évszak nálam egy segédentitás (Tél, Nyár lehetséges értékekkel), ezért azt vettem bele a példába, az időzítésnél pedig 10, ill. 20 másodpercet állítottam be a teszt céljából. Az én példámnál a fenti automatizmus a segédentitás bármilyen állapotváltozására indul és addig fut (while), amíg a segédentitás "tél" értékre van állítva. A futás során pedig bekapcsolja az előszoba konnektort, majd 10 másodperc múlva kikapcsolja, aztán 20 másodperc múlva ismét visszakapcsolja.
Ezt felhasználva ki kell cserélned az én segédentitásomat a Te segédentitásodra (arra az állapotra állítva, amelynek aktív állapota alatt szeretnéd, hogy ciklikusan ismétlődjön a kapcsolagatás), valamint a switchet, amit kapcsolgatni szeretnél és a be- és kikapcsolási késleltetést kell az általad választott értékekre változtatnod.
A triggerbe beraktam a home assistant indítását is, így elvileg nem fog megszakadni és beragadni egy állapotba a kapcsoló.
-
Pistivi
tag
válasz
Degeczi #56553 üzenetére
Előrébb vagyok.
Most már ha elindítom megy az be-ki kapcsolás, ha kikapcsolom a folyamatot akkor kikapcsolt állapotban állítja meg az okos dugaljat.
De amit említettél, ha restartolok egy HA-t akkor ha bekapcsolt állapotban ál meg az okos dugalj akkor nem indul újra, viszont ha a restart kikapcsolt állapotban van akkor szépen elindul megint.De ez már nagyon jó eddig is.
Köszönöm a segítséget.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Ilyen hosszú időzítéseket nem túl célszerű delay-el megoldani, mert nagyon nagy rá az esély, h az automatizálás futása közben indítod újra a rendszert, és akkor félbeszakad az egész, vagyis már nem fog ki-, vagy épp bekapcsolni...
Lehet, szellőztetésnél ez csak kellemetlenség, de pl. locsolásnál már komoly anyagi kárt is okozhat egy ilyen hiba, így ahol ez fontos, ott mindenképpen más megoldást érdemes keresni, pl. bekapcsolásnál egy dátum segédváltozóba írni a kikapcsolás elvárt időpontját, és egy percenként lefutó automatizálásban azt nézni, elmúlt-e már az az időpont, az atombiztos.
Másrészt ha kézzel szerkesztesz yaml file-okat, mindenképpen nevezd át vmi beszédesre az entitásokat, mert a generált id-k olvashatatlanok emberi szemmel, ill. device alapú hivatkozás helyett sima entitás alapút használj, mert az nincs eszközhöz kötve (ha lecserélsz egy kapcsoló hardvert, az újnak is adhatsz ugyanolyan entitás id-t, míg a device id mindenképpen egyedi, és többé nem működik az automatizálás) másrészt jól dokumentált, míg a device alapú automatizálások egyáltalán nem, azok a GUI-n szerkesztésre jók csak.
-
-
vampire17
addikt
válasz
its_grandpa #56550 üzenetére
Aramfelvetelre is lehet automatizmust írni nem csak elé on-off ra.
lehet tasmota de akkor is elég egy fesz mérős aljzat sztm. Mar ha zavarja a Tuya . (Nekem meg nem volt gondom vele)
[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
válasz
vampire17 #56534 üzenetére
Hmmm, szerintem nem.
Ez csak akkor működhetne ha a keringető az okos aljzatba van dugva.
Ekkor tudna "power on"-ra üzenetet küldeni ha a nemtudjukmi bekapcsolja a keringetőt és a konnektor bebootol.Minden bekapcsolás egy boot lenne, nem gondolom üzembiztos megoldásnak. A tuya felhőbe most nem is megyek bele.Megoldási javaslat:
1 db ESP32 ~ 3.000.-
1 db HLK-5M05 fix 230v->5v ESP tápja ~2.200- .
1 db HLK-PM03 keringetőről 230v -> 3,3v -> ESP valamelyik GPIO (#15) lába. ~ 2.000.-
Valamivel drágább mint egy konnektor, kétségtelen (magyar árak, nem Alis).Az ESP-re ESPEasy mert alapból tud email küldeni, a Tasmota csak scriptből.
Email konfig [link]ESPEasy rule:
on GPIO#15=1 do
notify 1
endonLehetne wifi,MQTT és RSR232 üzenetet is küldeni.
Az üzenet nem volt a kérdésben definiálva, ez a megoldás sem fogja kiengedni a ketrecből a postagalambotoops szerk: internet kell persze de egy usb sms modemmel még ez is kikerülhető.
[ Szerkesztve ]
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56548 üzenetére
Na várj... most esik le, hogy te segédentitást hoztál létre. Úgy persze, hogy nem fogja kapcsolgatni, mert az automatizmus csak magát switchet kapcsolja, de a segédentitást nem állítja szinkronban ehhez. Így az automatizmusnál még meg kell adnod azt is (mindként esetnél), hogy a kapcsoló mellett a segédentitás értékét is állítsa át.
Minek kell ehhez segédentitás egyébként? Egy sima switch kapcsolgatásához nem kell, hacsak nincs valami olyan a háttérben, amiről eddig nem volt szó.
-
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56545 üzenetére
'Ez nekem úgy működik ha a virtuális kapcsolót bekapcsolom a megadott idő után az ellentétes értékre vált a ventilátor állapota. Ha be kapcsolva volt kikapcsol, ha ki kapcsolva volt bekapcsol, és megáll. Nem kacsolgat X időnként ide oda."
Azért, mert az elején a triggert rosszul állítottad be:
triggers:
entity_id:
- input_boolean.pince_szelloztetes
to: "on"Azaz azt állítottad be neki, hogy csak akkor induljon az automatizmus, ha off-ról on-ra vált!
Töröld ki és csak annyi maradjon benne, amit én is írtam:triggers:
entity_id:
-
-
Pistivi
tag
Ez lett belőle:
alias: Proba_1
triggers:
entity_id:
actions:
- choose:
- conditions:
entity_id: switch.1_venti
sequence:
- delay:
seconds: 3
- type: turn_off
device_id: 57...............
entity_id: d0................
domain: switch
alias: Ha be van kapcsolva
- conditions:
state: "off"
entity_id: switch.1_venti
sequence:
- delay:
- type: turn_on
device_id: 57................
entity_id: d0..................
alias: Ha ki van kapcsolvaEz nekem úgy működik ha a virtuális kapcsolót bekapcsolom a megadott idő után az ellentétes értékre vált a ventilátor állapota. Ha be kapcsolva volt kikapcsol, ha ki kapcsolva volt bekapcsol, és megáll. Nem kacsolgat X időnként ide oda.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Én valami ilyesmit próbálnék első körben:
description: "Akármi"
mode: single
triggers:
entity_id:
- sensor.marci_szobaja_homerseklet
actions:
- choose:
- conditions:
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
sequence:
- delay:
minutes: 10
seconds: 0
device_id: 12d38ffe9e29a9b14e932f1fdf9ee18e
entity_id: 290d7de698e3c9e3abee2c2f476b6625
domain: light
alias: Ha be van kapcsolva
- conditions:
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
state: "off"
sequence:
- delay:
minutes: 20
seconds: 0
device_id: 12d38ffe9e29a9b14e932f1fdf9ee18e
entity_id: 290d7de698e3c9e3abee2c2f476b6625
domain: light
alias: Ha ki van kapcsolva
Röviden:
Trigger (akkor) az maga a kapcsoló állapotváltozása, (esetleg HA restart)
Majd hajtsa végre (logikai - választ):
- ha be van kapcsolva: késleltet 10 percet, majd kapcsolja ki
- ha ki van kapcsolva: késlelte 20 percet, majd kapcsolja be.
Failsafe esetre be lehet rakni alapértelmezett műveletként pl. hogy kapcsolja be.Ezzel elvileg saját magát indítja újra, amikor vált az állapotok között.
Szerk: Amíg írtam Vizion is valami hasonlót javasolt. A példámban az entitásnevek csak véletlenszerűen lettek kiválasztva, hogy ki tudjam másolni Neked, hogy szükség esetén be tudd illeszteni YAML módban szerkesztve egy automatizmust.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
delay 3 sec az mi?
Mitől megy 10 percet és mitől áll 20 percet?
Mindegy. A végére ez kell sztem:
action: automation.trigger
data:
skip_condition: true
target:
entity_id: automation.szelloztetesEz triggereli az automatizációt.
Bár én úgy csinálnám, h
venti bekapcs
delay 10 perc
venti kikapcs
delay 20 perc
automation.trigger -
Pistivi
tag
Sziasztok
Lenne egy problémám amiben elakadtam.
HA-ban létre hoztam egy virtuális kapcsolót/segéd entitást.
Ezzel a kapcsolóval szeretnék beindítani egy ventilátort, ami ciklikusan menne, Be-Ki kapcsolgatna.
A példa kedvéért 10 percig menne, 20 percig nem, és innen kezdődne előröl a kör.
Addig eljutottam, hogy Be kapcsolom a kapcsolót, beindul a ventilátor megy 10 percet, aztán Ki kapcsol, de nem kezdi el előröl a ciklust.Talán ez is segít:
alias: Szelloztetes
description: ""
triggers:
entity_id:
actions:
device_id: 57......
entity_id: d0.........
- delay:
device_id: 57............
entity_id: d0............
- delay:
max_exceeded: silent
mode: restartElőre is köszönöm.
-
vampire17
addikt
-
faki_
senior tag
válasz
vampire17 #56531 üzenetére
A subnetes elérés sebessége mitől függ olyan belső hálón lévő eszköznél, amin nem fut a Tailscale? Befolyásolhatom? Nálam ez nagyon lassú. IP kamera webes felülete, lassan ugyan, de betölt, a stream már nem. Belső hálón vagy kívülről, saját alkalmazással és akár ddns+port forwarddal is rendesen megy. (Ha a sebesség elfogadható lenne, utóbbi kettő feleslegessé válna.)
-
pigmeus
tag
Sziasztok, engem okos aljzat érdekelne, vagy valami ami tudna nekem üzenetet küldeni, mikor a vegyes kazán keringető szivattyúja elindul és áramot vesz fel, vagy leáll. Van ilyen lehetőség? Ezt tudják az okos aljzatok? Mert amit néztem ilyesmit nem látok a leírásukban. Vagy egyéb ötlet?
-
gorbep
senior tag
válasz
vampire17 #56531 üzenetére
ViZion , vampire17
Mindenkinek köszönöm a türelmes okítást!Mobilról már megy szépen, hétfőn bent is rápróbálok. Belső címtartományt nem gond módosítani, a WiFi routeren én vagyok az admin. Telepítői jogom van (még... épp most tervezik a házirendek bevezetését... de a benti gépem amúgy sem Win11 kompatibilis... i7-6700... TPM miatt megy majd a levesbe...
Lehet megyek Linux felé...) Nálunk Proxy mögött vagyunk... Jelenleg Thor addonos megosztást próbáltam, az működött... ha jól értem az is egyfajta VPN tunnel...
[ Szerkesztve ]
-
vampire17
addikt
válasz
gorbep #56522 üzenetére
Amin a tailscale van, az kap egy VPN en beluli IP cimet (pl 100.232.122.4 vagy valami) Ezen az IP-n erheted el. Ha a helyi halozatod masik gepet is el akarod erni, akkor engedelyezned kell a subnet elerest Lasd doku: https://tailscale.com/kb/1019/subnets
ha itt ip cim utkozes van, (mert az otthoni is pl 192.168.1.0/24 ) akkor az gond... ilyen esetben nyilvan nem fog menni. En direkt olyan subnetet hasznalok otthon aminek kicsi az eselye h utkozhet.
Ha van istall jogod a ceges gepen, akkor menni fog, ha csak nem blokoljak pl a tailscale DERP meg auth servereit (nalunk igen
)
Ilyenkor ugye a megoldas a funnel, ahhoz nem kell telepiteni semmit. De az nem "igazi" vpn, inkabb csak egy reverse proxy amivel ki tudsz rakni egy local weboldalt a netre.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz
ViZion #56527 üzenetére
A 1,5-ről 2,5-re váltás az álmoskönyv szerint nem szerencsés...
én inkább kicsípnék a 2,5-ből pár szálat és jó erősen rásajtolnék egy érvéget... (nem mintha ez szabványos lenne)
Shelly 3EM fesz bemeneteibe simán bement a 2,5 MCU (nem volt hely saját 3 KMSZ-t betenni, maradnom kellett az elosztóba érkező keresztmetszeten)
Amúgy villamosmérnökként jókat röhögök ezen, bejön a mérőbe a betáp 2,5mm2, A beforrasztott sorkapocs lába mekkora keresztmetszet? Aztán megy tovább a NYÁK-on... hány mikron is a rézfólia? A galván ón réteg mennyire is vezeti az áramot? Régebben a gyártók forrasztottak be olvadót, maiakban alig látok. De persze a tanúsítása megvan.... az a lényeg, más vállát nyomja a felelősség...
-
ojb
tag
válasz
ViZion #56527 üzenetére
"...1.5 sodrott alig-alig megy bele."
A falban (kötődobozban) már nem tömör vezetéket szokás alkalmazni ?
Ezért írtam imént, hogy valószínű bennem van a baj...
Én pont azt látom ebben a gyártó részéről, hogy NE lehessen bekötni bele a vastag drótot, amin 16A-nél nagyobb áram is folyhat. -
nem, a probléma nem ez. Azok a ficnyi-facnyi sorkapcsok a baj. 1.5 sodrott alig-alig megy bele. ha mellémegy egy szál, akkor 4 mm-re ott a másik sorkapocs bemenet...
Ezért cseréltem din sínes Earu zb cuccokra.
Amúgy a 2 kw nem sok neki. Bojlerhez úgy kötöttem, h wagoba a 1,5 majd onnan 2,5 ment tovább. -
ojb
tag
Lehet valamit én értelmezek rosszul
Miért probléma az hogy egy max16A kapcsolására (mérésére) alkalmas eszköz "csak" 1.5mm2-es vezetékkel van bekötve egy olyan áramkörbe, ahol a max áram 10A körüli?
A kérdező max 2kW-os fűtőpanel áramfelvételét szeretné monitorozni valami eszközzel.
Ez kb 8-9A áramerősséget jelent számításaim szerint. Ez 50-60%-os rezisztív terhelést jelent a maximumhoz képest.
Tényleg nem kötözködni szeretnék, csak egyszerűen nem értem, hogy hol veszik el a biztonság ekkora "túlméretezés" esetén? -
vkp
aktív tag
A probléma, hogy a magyar szabványok szerint 16A-re minimumum 2.5 mm2-es vezetőt használhatsz. Namármost a shellybe talán tömörből belemegy ekkora, de sodrott (és érvéghüvelyezett) vezetőből a másfeles is igencsak nehezen. Ráadásul ezeket kapcsolók mögé tervezték, ott a kis hely miatt még nehezebb a 2.5-ös vezetéket begyűrni.
Úgyhogy csak egyet tudok érteni a degeczi-vel, hogy nem ajánlott ilyen terhelésre egyik sem. -
ojb
tag
válasz
Degeczi #56521 üzenetére
"Egyszerűen már a csatlakozóik, apró sorkapcsok alkalmatlanok erre."
Ezen csatlakozók a specifikációik szerint általában 300V/15A ill 250V/17.5A (16A ) terhelhetőségűek.
Nem tartom valószínűnek, hogy pl a sokak által preferált Shelly megengedheti magának ennél alacsonyabb terhelhetőségű alkatrészek beépítését ill. használatát az eszközeiben, ha rá merték írni a 16A-es max áramot...
Az tény , hogy nagyon kiélezettek -- áram szempontjából vizsgálva -- ezek a kütyük és még mindig fenntartom azon véleményemet, hogy -- gyártótól függetlenül -- célszerű egy "lépcsővel" a cuccra ráírt max érték alatt használni őket. Jelen esetben 10A. -
-
gorbep
senior tag
válasz
vampire17 #56511 üzenetére
Köszönöm szépen...
Ha jól értelmezem, ha pl. munkahelyi desktop gépről (Win10) is el szeretném érni, akkor arra a gépre is felteszem az app windows verzióját. Csak egy dolog nem világos, hogy mit írjak ott a böngésző sorba az eléréséhez... Mindkét helyen 192.168.1.x a NAT-olt címtartomány, itthon a HA fix IP-n... de ugye az ott is egy értelmes cím lenne( de ott nincs eszköz azon a címen) Vagy valami DNS féle feloldást csinál a TailScale?
http://homeassistant.local:8123/ ?
http://192.168.1.X:8123/ ?Vagy változtassam meg bent a címtartományt?
Nem értem, hogy az IP csomagok hogy közlekednek, ha fut ott a TailScale... honnan tudja mi megy a routeren át a WAN irányba, és mi megy a VPN tunnel felé...
Csak hipotetikus kérdés, ha ott is lenne egy HA? (de lehet hogy lesz is majd projektes hallgatóknak...)
Villamosmérnök lévén számgépháló-t nem tanultam, csak félismereteim vannak a TCP/IP protokollról...
Szerk: akkor a 3 appot összeköti a VPN tunnel? Honnan tudja, hogy a mobil felől melyik pontra megy a csomag 2 pont közül? vagy nem lehet egyszerre 3 aktív pont?
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz
instantwater #56519 üzenetére
Bekötősön áthalad a teljes fölvett áramerősség, abból csak olyat használj ekkora terheléshez, ami kapcsolószekrénybe, DIN sínre szerelhető típus!
A kötődobozba süllyeszhető picik tűzveszély kockázatot jelentenének ilyen áramfölvétel mellett (az 1kW még rendben, de fölötte már nem) Egyszerűen már a csatlakozóik, apró sorkapcsok alkalmatlanok erre. -
ojb
tag
válasz
instantwater #56519 üzenetére
"A legkisebb radiátor 1000W, a legnagyobb 2000W, a bojler pedig 3000W.
Ilyen teljesítményre kellene."
Az 1 és 2kW-os radiátorokhoz akár a Shelly PM Mini Gen3 is jó lehet.
Ez biztosan elfér a kötődobozban...
A bojlerhez inkább a linkelt ZemiSmart WiFis verzióját javaslom.
Az is "csak" 18x21x48 mm. Jó eséllyel ez is elfér, a elég mély a doboz.kb 5 éve üzemeltetek 16A-es (teljesítmény mérős) reléken keresztül 2.5kW-os fűtőpaneleket. Kapcsoltatom is őket a jelfogóval.
Eddig gond és jelentős melegedés nélkül működnek.
Igaz ezek nem beépítettek, hanem konnektorok. -
Köszönöm a tippeket.
Elég rövid a vezeték a dobozban.
Épp, hogy csak ki lehet billenteni a kapcsolót.
Ezek a clampelős verziók lehet, hogy nem férnek be.
Egy bekötős verzió talán befér.
Gipszkarton fal, van hely akár mélyebb doboznak is, ha kell.Vagy a bekötős csak reléből van/kell, sima mérő az clampelős?
Vagy a clampelősnek az a titka, hogy egy második dobozba valahova arrébb a kábel nyomvonalán kell tenni?
A legkisebb radiátor 1000W, a legnagyobb 2000W, a bojler pedig 3000W.
Ilyen teljesítményre kellene.Ezek a márkák ajánlottak, vagy inkább Shelly, vagy valami más?
Jobban megnézve ojb által linkelt zigsmart elég kicsinek tűnik.
Ehhez kell külön hub is, ugye?[ Szerkesztve ]
-
-
ojb
tag
válasz
instantwater #56507 üzenetére
-
migabi24
nagyúr
válasz
instantwater #56507 üzenetére
"Elektromos radiátorok és villany bojler"
ezek azok a fogyasztók amik már veszélyesek az ilyen kapcsolódobozba épített relékre, nem bírják ezeket a nagy teljesítményű fogyasztókat.
-
törölt tag
válasz
its_grandpa #56513 üzenetére
Laptopon csináltam gyorsan hotspotot, arra felmegy, de gyorsba csak a légkondira volt időm.
[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
-
törölt tag
válasz
its_grandpa #56424 üzenetére
Közben...
Sikerült belépni a Tarr ONT-be.
Tűzfal kikapcsolva.
NAT publikuson és priváton is próbálva.
5 GHz kikapcsolva, csak 2.4en.
Konkrétan sehogy sem sikerült. Smart Life, Tuya app van ajánlva, ezekkel működött is ameddig nem lett új szolgáltató.Úgyhogy marad a Bridge mód és egy router utána kötve.
-
gorbep
senior tag
válasz
vampire17 #56509 üzenetére
Tehát ha a HA-n beállítom, hogy exit node... a telón aktívan fut a Tailscale... és a mobilon böngészek, akkor az a VPN-en eljön haza a HA addon-ig VPN-en, ott kilép, és az otthoni net elérésemen megy ki?
Azaz mobil szolgáltatóm nem látja a net forgalmamat?
Most gondolkodom, hogy ennek milyen gyakorlati haszna lehet...
-
vampire17
addikt
válasz
gorbep #56508 üzenetére
Az exit node azt jelenti, hogy a tavoli tailscale kliensek ezek a ponton lepnek ki a net fele.
Egy peldaval elve:
1. Kikapcsolt Exit node nal a whatmyip oldal az aktualis helyed WAN ip cimet adja vissza a tavoli kliens
2. Bekapcsolt Exit node al az otthoni net WAN cimet adja vissza
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz
ViZion #56480 üzenetére
És ha a HA addon által definiált eszközön jóváhagyom, hogy Exit Node?
Vagy ez egy kijárat a local netem irányából értendő? A Tailscalen bejövő csatorna lát ki a local hálóm többi IP jére? Vagy a local háló ezen át is kilát a netre? Pl a Mobil net kapcsolatán?
Bocs, ha nagyon láma a kérdés...
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok,
Abszolút kezdő vagyok okos otthon témában.
Iránymutatást szeretnék kérni.Van okos villanyóránk ami bejelenti magát, és látom a fogyasztást egy kis kijelzőn.
Ez már egy nagy lépés a hagyományos mérőhöz képest.Elektromos radiátorok és villany bojler látja el a lakást fűtéssel és melegvízzel.
Ezek mindegyike fixen be van kötve.Ezt az összesített fogyasztást szeretném legalább a fixen bekötött fogyasztónként tovább bontani.
Extraként megfejelve összevetni ezt az adatot a szobák illetve a külső hőmérséklettel.Rövid keresés után találtam Shelly/Tuya/etc gyártmányú kötődobozba építhető fogyasztásmérőt.
Nem szükséges kapcsoló funkció, sima mérő elég, de nezzűk meg, miből lehet építkezni.Találtam kapcsolótáblára szerelhetőt is.
Érdemesebb lenne azt is vagy inkább azt megnézni?Szeretnék a tapasztalataitokból merítkezni, és eldönteni, hogy melyik ilyen készülék ajánlott, milyen okosotthon rendszerrel érdemes/lehet ezeket összehangolni.
Szakmám szerint szoftverfejlesztő vagyok, tehát nem riadok vissza egy kis kódolástól, sőt, kifejezetten előny, ha scriptelhető a megoldás és vannak APIk, de ezek megléte sem fontos.
Ugyanakkor, ha kis pénzért nem kell hetente linuxot hegesztenem, mert a felhőben van a rendszer az is szóba jöhet.Köszönöm.
-
-
ssarosi
tag
válasz
ViZion #55027 üzenetére
Tegnap beépítettem a Shelly hőmérő adaptert a 37 éves villanybojlerembe.
Vettem egy új, 2 csöves alaplapot.
A hosszabbik csőbe kellett tennem a gyári termosztát + Shelly hőmérő adaptert, mert ha a Shelly a rövid csőben volt, akkor túl nagy volt a hőmérséklet eltérés a két érzékelő között.
Egyenlőre jó, és tetszik.
[kép][ Szerkesztve ]
-
válasz
tradeelek11 #56495 üzenetére
a Tailscale az Wireguard... [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- 2 x Nanoleaf Shapes Triangles Expansion Pack 3 Pack + töltő eladó!
- BASETBL Office Chair eladó Győr-ben! 200 kg teherbirás!
- Új hangfalkábel OFC 2x4 mm2 réz hifi hangszórókábel hangfal vezeték
- Új digitális forrasztó állomás PTC hőfokszabályzós trafó 24V 110W
- Új digitális forrólevegős hőlégfúvó műanyag hegesztő Hotair 959D BGA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest