-
GAMEPOD.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
válasz gorbep #56522 üzenetére
Amin a tailscale van, az kap egy VPN en beluli IP cimet (pl 100.232.122.4 vagy valami) Ezen az IP-n erheted el. Ha a helyi halozatod masik gepet is el akarod erni, akkor engedelyezned kell a subnet elerest Lasd doku: https://tailscale.com/kb/1019/subnets
ha itt ip cim utkozes van, (mert az otthoni is pl 192.168.1.0/24 ) akkor az gond... ilyen esetben nyilvan nem fog menni. En direkt olyan subnetet hasznalok otthon aminek kicsi az eselye h utkozhet.
Ha van istall jogod a ceges gepen, akkor menni fog, ha csak nem blokoljak pl a tailscale DERP meg auth servereit (nalunk igen )
Ilyenkor ugye a megoldas a funnel, ahhoz nem kell telepiteni semmit. De az nem "igazi" vpn, inkabb csak egy reverse proxy amivel ki tudsz rakni egy local weboldalt a netre.
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz ViZion #56527 üzenetére
A 1,5-ről 2,5-re váltás az álmoskönyv szerint nem szerencsés... én inkább kicsípnék a 2,5-ből pár szálat és jó erősen rásajtolnék egy érvéget... (nem mintha ez szabványos lenne)
Shelly 3EM fesz bemeneteibe simán bement a 2,5 MCU (nem volt hely saját 3 KMSZ-t betenni, maradnom kellett az elosztóba érkező keresztmetszeten)
Amúgy villamosmérnökként jókat röhögök ezen, bejön a mérőbe a betáp 2,5mm2, A beforrasztott sorkapocs lába mekkora keresztmetszet? Aztán megy tovább a NYÁK-on... hány mikron is a rézfólia? A galván ón réteg mennyire is vezeti az áramot? Régebben a gyártók forrasztottak be olvadót, maiakban alig látok. De persze a tanúsítása megvan.... az a lényeg, más vállát nyomja a felelősség...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
ojb
tag
válasz ViZion #56527 üzenetére
"...1.5 sodrott alig-alig megy bele."
A falban (kötődobozban) már nem tömör vezetéket szokás alkalmazni ?
Ezért írtam imént, hogy valószínű bennem van a baj...
Én pont azt látom ebben a gyártó részéről, hogy NE lehessen bekötni bele a vastag drótot, amin 16A-nél nagyobb áram is folyhat. -
nem, a probléma nem ez. Azok a ficnyi-facnyi sorkapcsok a baj. 1.5 sodrott alig-alig megy bele. ha mellémegy egy szál, akkor 4 mm-re ott a másik sorkapocs bemenet...
Ezért cseréltem din sínes Earu zb cuccokra.
Amúgy a 2 kw nem sok neki. Bojlerhez úgy kötöttem, h wagoba a 1,5 majd onnan 2,5 ment tovább.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ojb
tag
Lehet valamit én értelmezek rosszul
Miért probléma az hogy egy max16A kapcsolására (mérésére) alkalmas eszköz "csak" 1.5mm2-es vezetékkel van bekötve egy olyan áramkörbe, ahol a max áram 10A körüli?
A kérdező max 2kW-os fűtőpanel áramfelvételét szeretné monitorozni valami eszközzel.
Ez kb 8-9A áramerősséget jelent számításaim szerint. Ez 50-60%-os rezisztív terhelést jelent a maximumhoz képest.
Tényleg nem kötözködni szeretnék, csak egyszerűen nem értem, hogy hol veszik el a biztonság ekkora "túlméretezés" esetén? -
vkp
aktív tag
A probléma, hogy a magyar szabványok szerint 16A-re minimumum 2.5 mm2-es vezetőt használhatsz. Namármost a shellybe talán tömörből belemegy ekkora, de sodrott (és érvéghüvelyezett) vezetőből a másfeles is igencsak nehezen. Ráadásul ezeket kapcsolók mögé tervezték, ott a kis hely miatt még nehezebb a 2.5-ös vezetéket begyűrni.
Úgyhogy csak egyet tudok érteni a degeczi-vel, hogy nem ajánlott ilyen terhelésre egyik sem. -
ojb
tag
válasz Degeczi #56521 üzenetére
"Egyszerűen már a csatlakozóik, apró sorkapcsok alkalmatlanok erre."
Ezen csatlakozók a specifikációik szerint általában 300V/15A ill 250V/17.5A (16A ) terhelhetőségűek.
Nem tartom valószínűnek, hogy pl a sokak által preferált Shelly megengedheti magának ennél alacsonyabb terhelhetőségű alkatrészek beépítését ill. használatát az eszközeiben, ha rá merték írni a 16A-es max áramot...
Az tény , hogy nagyon kiélezettek -- áram szempontjából vizsgálva -- ezek a kütyük és még mindig fenntartom azon véleményemet, hogy -- gyártótól függetlenül -- célszerű egy "lépcsővel" a cuccra ráírt max érték alatt használni őket. Jelen esetben 10A. -
válasz gorbep #56522 üzenetére
munkahelyi gépre nem hiszem, h telepíthetsz. Ha igen, akkor ott nagy a baj...
Tailscale doksikat olvasd el, magic dns, vagy saját dns resolver, de ha a HA-n lesz a tailscale, akkor azt illene megtalálnia.
ingyenesbe asszem 10 gép lehet, de meg kell nézni.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
gorbep
senior tag
válasz vampire17 #56511 üzenetére
Köszönöm szépen...
Ha jól értelmezem, ha pl. munkahelyi desktop gépről (Win10) is el szeretném érni, akkor arra a gépre is felteszem az app windows verzióját. Csak egy dolog nem világos, hogy mit írjak ott a böngésző sorba az eléréséhez... Mindkét helyen 192.168.1.x a NAT-olt címtartomány, itthon a HA fix IP-n... de ugye az ott is egy értelmes cím lenne( de ott nincs eszköz azon a címen) Vagy valami DNS féle feloldást csinál a TailScale?
http://homeassistant.local:8123/ ?
http://192.168.1.X:8123/ ?Vagy változtassam meg bent a címtartományt?
Nem értem, hogy az IP csomagok hogy közlekednek, ha fut ott a TailScale... honnan tudja mi megy a routeren át a WAN irányba, és mi megy a VPN tunnel felé...
Csak hipotetikus kérdés, ha ott is lenne egy HA? (de lehet hogy lesz is majd projektes hallgatóknak...)
Villamosmérnök lévén számgépháló-t nem tanultam, csak félismereteim vannak a TCP/IP protokollról...
Szerk: akkor a 3 appot összeköti a VPN tunnel? Honnan tudja, hogy a mobil felől melyik pontra megy a csomag 2 pont közül? vagy nem lehet egyszerre 3 aktív pont?
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
Degeczi
nagyúr
válasz instantwater #56519 üzenetére
Bekötősön áthalad a teljes fölvett áramerősség, abból csak olyat használj ekkora terheléshez, ami kapcsolószekrénybe, DIN sínre szerelhető típus!
A kötődobozba süllyeszhető picik tűzveszély kockázatot jelentenének ilyen áramfölvétel mellett (az 1kW még rendben, de fölötte már nem) Egyszerűen már a csatlakozóik, apró sorkapcsok alkalmatlanok erre. -
ojb
tag
válasz instantwater #56519 üzenetére
"A legkisebb radiátor 1000W, a legnagyobb 2000W, a bojler pedig 3000W.
Ilyen teljesítményre kellene."
Az 1 és 2kW-os radiátorokhoz akár a Shelly PM Mini Gen3 is jó lehet.
Ez biztosan elfér a kötődobozban...
A bojlerhez inkább a linkelt ZemiSmart WiFis verzióját javaslom.
Az is "csak" 18x21x48 mm. Jó eséllyel ez is elfér, a elég mély a doboz.kb 5 éve üzemeltetek 16A-es (teljesítmény mérős) reléken keresztül 2.5kW-os fűtőpaneleket. Kapcsoltatom is őket a jelfogóval.
Eddig gond és jelentős melegedés nélkül működnek.
Igaz ezek nem beépítettek, hanem konnektorok. -
addikt
Köszönöm a tippeket.
Elég rövid a vezeték a dobozban.
Épp, hogy csak ki lehet billenteni a kapcsolót.
Ezek a clampelős verziók lehet, hogy nem férnek be.
Egy bekötős verzió talán befér.
Gipszkarton fal, van hely akár mélyebb doboznak is, ha kell.Vagy a bekötős csak reléből van/kell, sima mérő az clampelős?
Vagy a clampelősnek az a titka, hogy egy második dobozba valahova arrébb a kábel nyomvonalán kell tenni?
A legkisebb radiátor 1000W, a legnagyobb 2000W, a bojler pedig 3000W.
Ilyen teljesítményre kellene.Ezek a márkák ajánlottak, vagy inkább Shelly, vagy valami más?
Jobban megnézve ojb által linkelt zigsmart elég kicsinek tűnik.
Ehhez kell külön hub is, ugye?[ Szerkesztve ]
-
-
ojb
tag
válasz instantwater #56507 üzenetére
-
migabi24
nagyúr
válasz instantwater #56507 üzenetére
"Elektromos radiátorok és villany bojler"
ezek azok a fogyasztók amik már veszélyesek az ilyen kapcsolódobozba épített relékre, nem bírják ezeket a nagy teljesítményű fogyasztókat.
-
PuffyDog
tag
válasz its_grandpa #56513 üzenetére
Laptopon csináltam gyorsan hotspotot, arra felmegy, de gyorsba csak a légkondira volt időm.
[ Szerkesztve ]
=>> Ha sokáig nem írok ne haragudj, biztos oka van! K&H vagy Gránit Bank számlát nyitsz? Mindkettőnél 50 000 Ft bónusz jár! Írj még ma, és segítek! <<=
-
its_grandpa
tag
-
PuffyDog
tag
válasz its_grandpa #56424 üzenetére
Közben...
Sikerült belépni a Tarr ONT-be.
Tűzfal kikapcsolva.
NAT publikuson és priváton is próbálva.
5 GHz kikapcsolva, csak 2.4en.
Konkrétan sehogy sem sikerült. Smart Life, Tuya app van ajánlva, ezekkel működött is ameddig nem lett új szolgáltató.Úgyhogy marad a Bridge mód és egy router utána kötve.
=>> Ha sokáig nem írok ne haragudj, biztos oka van! K&H vagy Gránit Bank számlát nyitsz? Mindkettőnél 50 000 Ft bónusz jár! Írj még ma, és segítek! <<=
-
gorbep
senior tag
válasz vampire17 #56509 üzenetére
Tehát ha a HA-n beállítom, hogy exit node... a telón aktívan fut a Tailscale... és a mobilon böngészek, akkor az a VPN-en eljön haza a HA addon-ig VPN-en, ott kilép, és az otthoni net elérésemen megy ki?
Azaz mobil szolgáltatóm nem látja a net forgalmamat?
Most gondolkodom, hogy ennek milyen gyakorlati haszna lehet...
-
vampire17
addikt
válasz gorbep #56508 üzenetére
Az exit node azt jelenti, hogy a tavoli tailscale kliensek ezek a ponton lepnek ki a net fele.
Egy peldaval elve:
1. Kikapcsolt Exit node nal a whatmyip oldal az aktualis helyed WAN ip cimet adja vissza a tavoli kliens
2. Bekapcsolt Exit node al az otthoni net WAN cimet adja vissza
[ Szerkesztve ]
-
gorbep
senior tag
válasz ViZion #56480 üzenetére
És ha a HA addon által definiált eszközön jóváhagyom, hogy Exit Node?
Vagy ez egy kijárat a local netem irányából értendő? A Tailscalen bejövő csatorna lát ki a local hálóm többi IP jére? Vagy a local háló ezen át is kilát a netre? Pl a Mobil net kapcsolatán?
Bocs, ha nagyon láma a kérdés...
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok,
Abszolút kezdő vagyok okos otthon témában.
Iránymutatást szeretnék kérni.Van okos villanyóránk ami bejelenti magát, és látom a fogyasztást egy kis kijelzőn.
Ez már egy nagy lépés a hagyományos mérőhöz képest.Elektromos radiátorok és villany bojler látja el a lakást fűtéssel és melegvízzel.
Ezek mindegyike fixen be van kötve.Ezt az összesített fogyasztást szeretném legalább a fixen bekötött fogyasztónként tovább bontani.
Extraként megfejelve összevetni ezt az adatot a szobák illetve a külső hőmérséklettel.Rövid keresés után találtam Shelly/Tuya/etc gyártmányú kötődobozba építhető fogyasztásmérőt.
Nem szükséges kapcsoló funkció, sima mérő elég, de nezzűk meg, miből lehet építkezni.Találtam kapcsolótáblára szerelhetőt is.
Érdemesebb lenne azt is vagy inkább azt megnézni?Szeretnék a tapasztalataitokból merítkezni, és eldönteni, hogy melyik ilyen készülék ajánlott, milyen okosotthon rendszerrel érdemes/lehet ezeket összehangolni.
Szakmám szerint szoftverfejlesztő vagyok, tehát nem riadok vissza egy kis kódolástól, sőt, kifejezetten előny, ha scriptelhető a megoldás és vannak APIk, de ezek megléte sem fontos.
Ugyanakkor, ha kis pénzért nem kell hetente linuxot hegesztenem, mert a felhőben van a rendszer az is szóba jöhet.Köszönöm.
-
válasz ssarosi #56504 üzenetére
wow, tudnád linkelni?
Milyen bojler?
Nem herdálok ilyesmire... ehh, de, igen. bakker
Ennyit az újévi fogadalmakrólHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ssarosi
tag
válasz ViZion #55027 üzenetére
Tegnap beépítettem a Shelly hőmérő adaptert a 37 éves villanybojlerembe.
Vettem egy új, 2 csöves alaplapot.
A hosszabbik csőbe kellett tennem a gyári termosztát + Shelly hőmérő adaptert, mert ha a Shelly a rövid csőben volt, akkor túl nagy volt a hőmérséklet eltérés a két érzékelő között.
Egyenlőre jó, és tetszik.
[kép][ Szerkesztve ]
-
válasz tradeelek11 #56495 üzenetére
a Tailscale az Wireguard... [link]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gaming notebook topik
- Miért van szükségem négy darab Elektromos rollerre?
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Politikai mémek
- További aktív témák...
- ÚJ! Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék
- SZINTE ÚJ, GARIS, 2024 SENCORE S70 400W EROLLER
- Egyedi gyártású 2 férőhelyes/2 személyes számítógépasztal/íróasztal 150x100x75
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával