-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Quetz
őstag
Ezt a céget ismeri valaki? https://gbc-solino.cz/headpage-hu/inverterek-hybrid/
Úgy látom, árulnak voltronicot és még magyar dokumentációt is találtam az oldalukon. -
Quetz
őstag
válasz MrZed001 #34013 üzenetére
Ez csak az első árajánlat, ilyen lássunk számokat, hogy tudjunk sakkozni. Újra átolvastam az összefoglalót, meg találtam egy Youtube videót Huawei backup boxról. Ezek után úgy érzem, a Huawei zsákutca, Inverter + box árért már kaphatok hibrid invertert is. Kivitelezhető jelenleg itthon egy Voltronic infinisolar 10-es megoldás? Van bejelentési kötelezettségem, ha nem akarok visszatáplálni?
A másik útnak a off-grid with grid support megldást látom, de ahhoz 3 inverter kellene ha jól értem, és csak 1 kábelköteget csatornáztak be. Illetve az sem egyértelmű, hogy több 1 fázisú inverter tud-e osztozni az akkupakkon, vagy sem.#34007cdl:
Optimalizáló biztos nincs, de a kivitelezést is leghamarabb Januárra vállalták. Addigra meg fene se tudja mik maradnak raktáron. Fekete pont a Huaweinek, hogy nem kompatibilis a 48V-os akkumulátorokkal. -
Quetz
őstag
Sziasztok, a véleményeteket szeretném kérni a következő tervről: Családi házat szeretnénk napelemekkel ellátni, kezdetben napelem + hálózat, majd ezt bővíteném akkumulátorokkal és minimalizálnám a hálózati betápot. A házhoz jelenleg két külön villanyóra tartozik: földszint + emelet.
A következő ajánlatot kaptuk eddig:
- 24 x Longi 410Wp napelem
- Huawei SUN2000-10KTL-M1
- Villanyszerelés, ac/dc védelem, ügyintézés
Összesen 4.7m huf.A kérdéseim:
- Ha az egész házat szeretném ellátni árammal, akkor össze kell vonni a villanyórákat?
- Jól értem, hogy ez az inverter erre nem alkalmas, illetve UPS jellgü működést sem tud
- Mennyire "jó" ez az ár? Hajlok arra, hogy inkább kevesebb napelemmel kezdjünk, és költsünk inkább megfelelőbb inverterre.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés