-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37190 üzenetére
10 kW akkor biztos azt mondom SE.
De 5kW most raktam fel két pontosan egyforma rendszert, igaz jó tájolás árnyékmentes, de ebben a méretben a Fronius a nyerő.
5kW SE olyan kicsi, a panelok meg olyan nagyok, hogy oda a rövidstringes inverter kell ami magában is sokkal drágább mint a normál 5kW-os.
Közel 1 milla a különbség a 2 rendszer közt.
-
=Thor=
tag
Szóval mindenki szerint ejtsem a hibridet és sima inverter legyen...
10kw-ot nem merem kockáztatni, szóval maradjon 5kw.
Mi az ajánlott márka/típus? Fronius? SolarEdge? (Huawei?) -
LOTR
addikt
válasz =Thor= #37185 üzenetére
5kwh akku rendszer kb 2m, 10kwh kb 3,5m, várhatóan 10-15év élettartam, az legjobb esetben is kb havi +20k áramszámlát helyettesítene 15 éven keresztül és akkor ez még csak a megtérülési idő (akkumulátor jelenleg drága)
bruttós elszámolási megoldás jelenleg még nincs (valószínűleg teljesen kidolgozva sem), csak szaldó van, de mostani ismeretek szerint a bruttó is jobb lehet mint az akkus
cOxeR #37179
mostani lakossági elszámolás szerint kb 13mwh éves fogyasztáshoz ~12-13kw rendszer kb 5,5-6,5m, ez olyan évi 800k számlát vált ki, így a megtérülése 7-8év és ez csak a sima matek, infláció nincs benne, értéknövelés nincs benne[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
asdf_
veterán
-
gorbep
senior tag
válasz =Thor= #37172 üzenetére
Szerintem semmilyent, mert nem adtak be (még) igénybejelentőt.... aki mégis, mert már abban a stádiumban van, ott is érdekelne... komolyan...
de arra tippelek, hogy hasraütésre beírtak a cégek valamit, ők nem paráznak a későbbi engedély módosítástól, nagy rutinjuk van benne. Nekem is mondták, hogy az csak papír, gyorsan átverik, csak bólintsak rá, hogy a tervtől eltérő inverter legyen. Mire felkerül, elintézik hozzá a papírmunkát...A bruttóról szerintem még a TIM se tud semmit.... nézz körül az EU-ban milyen rendszerek vannak... bármelyik lehet... de akár egy vadonat új is...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
cOxeR
Ármester
Nem tudom, volt-e linkelve a Tiszta energia/HAndras vlog, érdemes megnézni, összességében tisztán mutatja a tényállást.
[link]
Van benne túlkapás mikor 2-3 éves megtérülést említ a vállalkozás vezetője, mindenfele támogatás nélkül, miközben az egyik legdrágább ajánlatot kaptam onnan, 50%-os támogatással is bőven 7-8 év volt nekem a matek. Ettől eltekintve nem rózsás a helyzet… -
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37175 üzenetére
Én nem beszéllek le a hibrid inverterről, van felesleges pénzed, mindenki oda szórja el ahova szeretné.
De azt szinte bizton állíthatom, arra ne nagyon számíts, hogy a most befagyasztott pályázaton, de szaldoban kapsz akkupakkot.
Lehet hogy majd lesz valamikor pályázat akkura, de ki tudja melyik évezredben?
A szaldo is egy olyan dolog, hogy a jelenlegi helyzetben, minden nap szaldoban töltött idő ajándék.
-
Sanyi52
tag
válasz Brave_86 #37171 üzenetére
Ilyen a mérőóraszekrény a húgomnál is, vagy 5 éve cserélték, még a fogyasztási értéket is alig lehet leolvasni, nagyító, zseblámpa kell hozzá, de így is lehet tévedni. Volt is probléma az éves NET-es leolvasásnál, alig bírtam helyrehozni.
Persze a mérő gyártási számát a számlából is ki tudod deríteni, az utolsó számokat kell egyeztetni. -
=Thor=
tag
Akkor írjak sima invertert és majd meglátom mi lesz a pályázattal később, ha lesz egyáltalán?
-
LOTR
addikt
válasz Brave_86 #37167 üzenetére
kitöltés alapján nekem ez úgy tűnik, hogy most van 1x32A és szeretnél 3 fázist 32-16-16 elosztásban és erre kérnél egy 8kw invertert
biztosat senki nem tud, de hallottam olyan pletykákat, hogy szabványosításos (3f kiépítéses) eseteket ki fogják szórni, de ha erről tud valaki használhatót, biztosan sokak örülnének neki
One Ring to rule them all
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37156 üzenetére
Ha pályázatban gondolkodsz, máris buktad a szaldot, mert a pályázatosok egyből mennek bruttóba, amint lesz bruttó. /na meg végre lesz működő pályázatos napelem/
Tehát vagy a szaldot felejted el vagy a pályázatot.
Nekem SE inverter van, ha hibridben gondolkodék, akkor csakis SE.
Vagy Deye.
De szerintem a legjobb megoldás lenne nálam az SE Victron kombo. -
Brave_86
aktív tag
-
asdf_
veterán
válasz Brave_86 #37167 üzenetére
Lehetne kérni 25,16,16-ot is, spórolnál vele 35 ezer forintot, de 5+ miliónál ez kerekítési hiba, később, ha már nincs szaldó és mégis kéne, csak úgy lehetne plusz ampert kapni, hogy új szerződés és ennek következményeként elköszönni a szaldótól (ami persze isten tudja meddig lesz), így azt nem éri meg megrizikózni szerintem.
-
HunChris
senior tag
Ha ideális a tájolás (Dél) és a dőlés (35°) akkor tavaly és idén is nagyon jó idő volt, akár 1400+kWh/kWp évek is vannak. De számolhatsz 1200-1300-al is vagy pontosabb az SE designer vagy pvgis -5%-10%.
Amúgy nehéz így számolni, ha folyamatosan változik minden, pl a 8 év múlva meglévő 1,1M Ft is 700 ezret érhet ha korrigáljuk az inflációval (évente -5%). De idén -25% a HUF/USD vagy a -15% HUF/EUR sem túl kecsegtető, mert importáljuk a napelemet. És ki tudja hol fog állni 8 év múlva az árfolyam. -
asdf_
veterán
válasz Brave_86 #37161 üzenetére
Ez így jó elvileg szerintem. Amit érdmemes még tudnod, és ennek fényében döntsd el, hogy a 8 és a 10 kW-os inverter között talán 100e Ft árkülönbség lehet, Solaredge-nél a napelemek mögé optimalizáló kell (kb. 30+e darabja), viszont így bármerre állhatnak a bármilyen panelek, amit későb kb. bármilyen panellel bővíthetsz. Hasra úgy 5-6 milió környékén lehet ez a rendszer ha teli van napelemezve (a földkábeles mérőhelyszabványosítás meg talán 600 körül), a terasztetőre meg szemre max csak a felső sorba mehetne napelem, előtte soknak és magasnak tűnik a fa, de erre az egészre pontosat egy ezzel foglalkozó ember tudna mondani több fénykép alapján, hogy ott hogyan meg mint fér el úgy 20-24 panel, ez most csak olyan tippelde, de persze van még 3 órád, szóval ez is több, mint a semmi.
-
gorbep
senior tag
válasz =Thor= #37156 üzenetére
azért az érdekelne, hogy milyen invertert írnál az igénybejelentőre, ami megfelel a 100%-os pályázat azon kitételének, hogy a rendszerirányító tudja szabályozni a teljesítményét, és akár le is állíthatja távolról...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
-
Brave_86
aktív tag
A tetőn a hely meglenne apanelek számára úgy gondolom, a terasz résszel főleg. [kép] [kép]
Ok a H-t most hagyjuk ki a képletből.
Éves szinten kb 1700 m3 gáz fogy. (1 éves gyerek volt/van így melegebb is volt az átlagnál az elmúlt télen) Ez fűtésre, meleg víz előállításra (jelenleg 3 fő), és a főzőlap is erről megy. A fűtés lenne még fontos, hőszivattyús megoldással.
Az elektromos autó nem biztos egyáltalán. (éves szinten 10ezer km körüli futás várható)
Még mindig el vagyok veszve, fogalmam sincs hogyan töltsem ki. Help! -
=Thor=
tag
válasz senki68 #37153 üzenetére
2, Igen, fűtésrendszer és nyílászárócsere + napelem és akku. Erre pályáznék. Nem nyertem a lottón, csak nem akarom emiatt megszívni, ha betehetném majd a pályázatba, szaldó is lenne rá,és csak napelemes céget kell hozzá keresnem.
Másik megoldás, hogy most simát igénylek és ha lesz pályázat, akkor kérek módosítást egy ugyanolyan teljesítményű hibridre.
Feltéve, hogy megáll az, ha egy másik ugyanolyan vagy kisebb kw-ú inverterre módosítok, az nem számít új igénynek és megmarad a szaldó lehetőségem.
Szerinted?
5, De most iszonyat mennyiségű igényt adtak/adnak le ebben a két hétben. Többet, mint egy teljes év alatt. Nem merek nagyot kockáztatni...Te milyen invertert igényelnél, ha a fentieket is mérlegeled?
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37150 üzenetére
1 igen.
2.
Én az eredeti pályázatot olvastam, ott nem lehetett. A komplex az meg nem csak a fűtéssel van hanem a nyílászáró cserével.
Tehát olyan nincs, hogy akkupakk csak és kizárólag.Én most beszéltem egy ismerőssel, pályázatos. Nem meri beadni az igényt, mert olyan szerződése van, hogy csak a vállalkozó adhatja be.
Ha téged beszippantott a hibrid kampány, akkor én nem beszéllek le. Van felesleges kidobni való pénzed hajrá.
De akkor hogy is van ez? Hibridre van lóvé panelra meg nincs?
5. Sajnos ez nem így van. Nem lehet azt mondani, hogy az 5kW tuti befogadják a 10 meg rizikós. Nincs jó tippem erre.
Anno én a 7-es inverteremet szerettem volna 10-re cserélni, úgy is lett beadva az igény, erre kiadták az engedélyt úgy hogy marad a 7-es meg mellé a 10-es. Összesen 17kW.
Így most felraktam egy 17-est -
-
Acheron
őstag
válasz senki68 #37149 üzenetére
Igen, pontosan írtad le.
Igazából én sem értem a funkcióját ennek a három kismegszakítónak - tök jó, hogy külön - külön le lehet kapcsolni a három fázist, de erre épp úgy ott van az óra előtti három 16 amperes...
A vezeték keresztmetszet minden reményem szerint jó, ez most, a szabványosítás során lett kiépítve, minősített szerelő csapat csinálta, nincs okom feltételezni, hogy ne lenne megfelelő.
Ezek szerint a benti dobozban is beköthető a három fázisra, ha megvan a megfelelő sorkapcsozás. Ezt holnap megnézem (biztos ami tuti, lekapcsolom előtte az óránál a kismegszakítókat.) -
=Thor=
tag
válasz senki68 #37148 üzenetére
1, Akkor 2kw napelem is elég, ha jól számolom?
2,
- de lehet már meglévő napelemed a komplex pályázatba, ami fűtéskorszerűsítéssel együtt van. Viszont bővítéssel együtt is csak max. 5kw
- ha tavasszal meghirdetik (bár félek, hogy nem, ezért is adom be ma az igényt szaldóra), akkor a pályázatba venném bele a most engedélyezett invertert. Addig nem építeném ki...
Így sem ok a hibrid?
3, Ok.
5, Tehát jobb ha nem is kockáztatok a 10kw-tal és megyek az 5kw-ra? ( Emiatt nem akarok kimaradni...) -
senki68
senior tag
válasz Acheron #37146 üzenetére
Próbálom elképzelni amit írtál.
Óra után van egy doboz abban 3 megszakító. 3X16 amper. Innen csak a ház belső elosztódobozához megy egy kábel és onnan van szétosztva a lakás.Na most szerintem az óra utáni 3 megszakító felesleges akár ki is lehet dobni. De ha megegyezik az óra előtti értékekkel akkor akár maradhat is, és ráköthetsz a lakás elosztóba az órából jövő kábelra.
Feltéve ha megvan a megfelelő keresztmetszet. Min 5X6 mm2 legyen.
-
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37143 üzenetére
Invertere válogatja Fronius hibridek már 80 voltal elindulnak, az 3 panel. De általában 150 volttól indulnak, az 4 panel.
2. Ha a szaldot megszüntetik, attól még nem fogod tudni az akkuba eltárolni a nyári termelést télire.
Abba max 1 napot tudsz tárolni, és limitált a kivehető pillanatnyi teljesítmény. Ha a szaldot megszüntetik, lesz helyette bruttó. Akku nélkül is okos átszervezéssel, lehet racionalizálni.
Akku min. 2 milla befektetés, élettartam kb 10 év. tehát 10 évente 2 milla. /persze mostani árakon/, kérdés bruttóban mikor térül meg? Úgy, hogy még azt se tudjuk milyen lesz a bruttó.Tehát ez az egész olyan bizonytalan, hogy erre a bizonytalanságra én biztos nem fektetnék előre hibridbe pénzt.
A most jegelt pályázat, az aminek az első üteme már elindult, csak még nem valósult meg, na abban biztos nem tehetsz meglévő inverterre akkut. Csak azok pályázhattak akiknek nincs HMKE. AKinek már van az bukta a pályázatot.
Kérdés lesz e olyan pályázat ami csak akkura szól.3.
A két igény az 2 különböző tárgyú igény és nem ütik egymást. Mivel nem azért növelsz ampert mert kell az inverterhez.
Szerintem simán mehet párhuzamosan, de tuti ami biztos, kérdezd meg.5. Nem tudom. Az a néhány ember tudná akit elutasítottak, de én úgy tudom teljes elutasítás van, tehát nem ajánlanak fel kisebb teljesítményt, hanem adj be újabb igényt próba szerencse alapon.
-
HunChris
senior tag
válasz forumpista #37136 üzenetére
Inflációkövető +1,5% vs. 1 fázisú napelem.
Ha marad a szaldó, és a jelenlegi áramár (4300kWh/év-nél átlag 50Ft/kWh)*3 hónap kivitelezéssel és óracserével számolva mostantól. Kamat= Infláció becsülve + 1,5%
(Lehetne még a villamos energia kifizetése után megmaradó hozamot is visszaforgatni, vagy spórolni az energiával. Biztos van még egy jópár dolog amivel nem számolok, majd a többiek korrigálnak. Így kb. 8 év a megtérülés.)[ Szerkesztve ]
-
Acheron
őstag
válasz senki68 #37141 üzenetére
Értem, köszönöm.
Ezek szerint az óra fölötti kismegszakítókat tartalmazó dobozban, de még a kismegszakítók elé kell bekötniük.
Ez a kevésbé jó hír nekem, mert akkor legalább a nyomvonalat ki kell még építeni - legalább egy föld alatti gégecső kell még a fali csatornáig. A jelenlegi gégecsőben biztosan nem fér el még egy vezeték. A csatornában már igen. Viszont így kábelezni pluszban nem kell.
Mindenesetre egyszerűbb lett volna, ha a benti elosztó dobozba kell belekötniük, viszont az valóban nem lenne jó, mert a három fázis külön biztosítója után van. Ha azokat lekapcsolom, megszakad a kapcsolat az órához.
Igaz, az óra előtti (a szolgáltató által feltett) három kismegszakítóval kb ugyanez az eredmény. -
asdf_
veterán
válasz Brave_86 #37127 üzenetére
H tarifára külön óra kell, 38 forint helyett 23 Ft ért jön az áram, de ugye sem a 38, sem a 23 Ft nem kőbe vésett, sem a H tarifa léte.
x-10-10 amperre 6kW-os invert lehet rakni, fölötte már x-16-16 amper kell (ez úgy 60e Ft-ot jelent). 6kW-os alá szerintem nem mennék esetedben, ha tényleg lesz elektromos autó ÉS nappal is tudod majd tölteni (a szaldó sem feltétlen biztos, hogy örökéletes lesz), akkor több 8, akár 10, de itt megint egy sokadik ismeretlen jön az egyenletbe (mert pl. a ház hőigényét sem tudni, hogy mennyivel kéne számolni a hőszivattyúra), hogy mennyit autózik az ember.
A szopó még az, hogy neked most kéne megjelölnöd az invertert, az a tető szigorúan csak a műholdkép alapján meg lehet, hogy van annyira kusza, hogy egy Solaredge kéne oda. -
=Thor=
tag
válasz senki68 #37142 üzenetére
1, Pl. 5kw inverternél ez a minimum mennyi?
2, Értem amit írsz, de én két dolog miatt gondoltam hibridre. Az egyik, hogy a szaldót bármikor megszüntethetik, így lenne menekülési tér. A másik pedig a most jegelt napelemes pályázat, ami akkupakkos. Ha ez tavasszal újraindul, akkor ezt a most választott invertert be lehet nevezni arra. Így van értelme?
3, Amperem van akár 10kw-ra is, ahogy írtam. Olvastam valahol, ha két igény van, akkor ütik egymást. (Mondjuk erről megkérdezhetem az ELMÜ-t jövő héten, hogy ő engedi-e...)
4, Mármint miben? Erről nem beszéltem vele. Ezzel sem kell akkor szerinted várni?
+ kérdés:
5, Ha mondjuk 10kw-ost írok be, de azt már nem engedélyezi az ELMÜ, akkor teljesen elutasít, vagy megmondja, hogy 5kw-os még mehetne, ha szeretném? Ergo kockáztatok-e, ha most 10kw-ot írok és nem inkább a kisebb 5kw-ot? -
senki68
senior tag
válasz =Thor= #37120 üzenetére
1. Járható, viszont annyit fel kell tenned, hogy az inverter beinduljon működjön, termeljen.
2. Az a baj a hibrid inverterekkel, ha nem teszel mellé akkupakkot, akkor csak felesleges pénzkidobás. Jelentősen drágábbak a hibrid inverterek, és csak azért, mert talán majd a következő évezredben kerülhet mellé akksi, én felesleges pénzkidobásnak érzem.
Az is érdekes, ha valaki megemlíti az SE rendszert egyből az van drága felesleges, de egy kihasználatlan hibrid inverterést sokkal több pénzt kiad feleslegesen.
Egy hibrid inverter alsó hangon 300 ezer+ Áfa /nagykeráron/ drágább, mint egy sima inverter egy normálisabb akkupakk 2 milla + az áfa.
Egy 10kW-os rendszert képes 3-4 millával megnövelni.
Na az mikor térül meg.
Merthogy az SE rendszernél is mindig ez van, hogy mikor térül meg.
Merthogy a hibrid sose.3. Szerintem simán mehet párhuzamosan, tavaly nekem is ment párhuzamosan.
Gond akkor van ha nincs annyi ampered mint amit az inverter kíván.4. Hallgass a regisztrált szerelődre.
-
cdl
senior tag
válasz forumpista #37130 üzenetére
Én beadnám, de a pénzt állampapírba raknám most.
Az engedély majd 1 évig jó lesz, jövőre majd meglátod mi lesz. -
HunChris
senior tag
Jogos, de nem kerül semmibe, ha beadod az igényt. Utána van 3 hónap (plusz 1 éved) gondolkodni.
-
asdf_
veterán
Pont ezért nem mentem én sem a 3 fázisra. Az 1 fázisoshoz egy fűszálat sem kell mozdítani, egy új földelés és jöhet, jelen fogyasztást megtermeli (ami több nem lesz), a 3 fázisban meg benne lenne majd 1M rizikó, amit egy 22:30-kor kijövő közlöny egy perc alatt nulláz. Tekitnve, hogy -akkor úgy tűnt, hogy- 1 napom van eldönteni mindent (utólag kiderült, két hét), ebből kösz, de nem kérek.
Beadni viszont ingyen van és kötelezettséggel sem jár. Max nem létesited, addig ráérsz gondolkodni.[ Szerkesztve ]
-
forumpista
aktív tag
válasz HunChris #37133 üzenetére
Az oke, csak per pillanat nagyobb eselyet latom hogy a kormany a komplett szaldos napelem rendszert beszantja valamelyik szombat deli
monikagulyas showban mindenki szamara (aki mar benne van annak is), mint hogy az “istenadta” nep levaltsa pohost es tsait.ugyanez a gondom a h tarifaval, azt is kottetnem, de beleugrana vagy 300kba, aztan ebben az orszagban nem hogy 3 evet de 3 napot sem lehet elore tervezni megterules ugyeben…
-
HunChris
senior tag
Add be 1 fázisra, lesz időd utána számolgatni.
De 2‒3 évig az állampapír a nyerő nem kicsit. A napelem meg 25‐35 évig fogja csökkenteni a számlád. Ne 37Ftal számolj, elég egy kormányváltás vagy hátra arc és 70Ft egy kWh. Olcsóbb vállalkozásnál akár 1,5‒1,7 millió lehet egy 8x405w rendszer.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
Nekem tavaly -igaz pályázatosban, tehát vastagon fogó ceruzával- SAJ 2,5 kW + 7*380W-ra 1,42M-t ajánlottak, így legalább 1,7-1,8M lehet most, ha kimaxolod és nem 7 hanem 8-9 panel, akkor meg simán 2M. De kivitelezőt nem nagyon fog az ember találni ekkora rendszerre mostanság szerintem.
-
forumpista
aktív tag
-
asdf_
veterán
Papír szerint mindkettő másfélszeresére napelemezhető, a kérdés, hogy melyik mennyit csal a névleges teljesítményhez képest, 10 Wattal felette megállnak mint egy Fronius, vagy lazábban kezeiik, ha igen, akkor melyik mennyivel. Ha a Huawei 2000W helyett lead 2200-at, a SAJ meg mondjuk 2500 helyett 2550-et, akkor ott valóban minimálisközeli a különbség, de a teli déli tető miatt a nagyobbra mennék mindenképp ebben az esetben.
Aki meg 1 fázisos invertert rak (tehát lehet havi vagy 10e a villanyszámlája), annál szerintem egy félmillió feletti power module meg egy másfélmillió feletti akku (a kettő együt több, mint a napelem a-z-ig) szerintem fel sem merül, mint opció.[ Szerkesztve ]
-
Brave_86
aktív tag
Előző képen nem látható még, de van egy kb 25m2-es terasz tető is, jelöltem, hogy hol és milyen. [kép]
Erre gondoltam én is, hogy az 1 fázis, az lekorlátoz. 3 fázisra mennék, ha azt is lehet most. (?) Tudom, hogy van költsége, de hát ez van, így lehetne előrébb jutni...
"Hőszivattyúnál meg nagy kérdés, hogy H tarifán, vagy a napelemmes hálózaton menne, mert az is meghatározza, hogy mennyi napelem menjen fel." -erre nem tudok válaszolni
Ezek ismeretében? -
asdf_
veterán
válasz Brave_86 #37121 üzenetére
1 fázisra csak 2,5 kW-os inverter rakható, az a jelenlegi fogyasztásodat lefedné (sőt, többet is hozna), de itt vége is, ebben ragadnál örökre, amint plusz fogyasztó kerülne be a rendszerbe, már kevés is lesz.
Ha 3 fázisra mész, akkor az úgy tokkvonó kb. félmillió kiadás csak erre és ezután jön a napelem. A kiugró kutyaól miatt nincs egy nagy egybefüggő területed, házzal szemben a fa felől meg az utca felől kéne egy kép,hogy mennyi fér fel egyáltalán a tetőre, mert mindenhol kiáll belőle valami, hiába akarnál nagyot, ha.
Hőszivattyúnál meg nagy kérdés, hogy H tarifán, vagy a napelemmes hálózaton menne, mert az is meghatározza, hogy mennyi napelem menjen fel. -
korkor
csendes tag
Üdv! Szintén utolsó pillanatos próbálkozásom van: nálam már üzemel másfél éve a 3 fázisos pv-rendszer, most úgy gondoltam, bepróbáljuk a nagymamánál a ma esti beadást: az kicsi ház, jól hőszigetelt, kicsi rendszer lenne: van 10A vezérelt és 20A nappali, nem is terveztük a 3 fázist: ha adnátok tippeket 2,5 kW inverterekre, azt megköszönném. E-on, Zala megye, az engedélyezett típusok sorát átnéztem, a kérdés az, mit írjak be a típushoz az igénybejelentőbe, ami várhatóan kapható is lesz az elkövetkező hónapokban. Vagy csak a 3 fázisos inverterek fogytak el? Sima rendszert képzelek, oda nem kell SE, optimalizáló, a tető ideáális déli 40 fokos dőlésszöggel. Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Brave_86
aktív tag
Elmúlt éves áram fogyasztás: 2760 (13 hónapja költöztünk, 140m2-es ház)
Tető: ferde, kb 30-40°, cserép fedés déli tájolású, egész nap éri a napfény [kép]
Az előzőleg csatolt kép szerint a szerződésben 32A szerepel (csatolok egy képet a villanyóráról. [kép] 1 fázis van.
Ez alapján mire tervezhetek? Egyáltalán tervezhetek?
Közeli terv lenne a fűtés átalakítása, hőszivattyú, meg mondjuk 5+? év múlva esetleg autó töltése, de ez még távoli cél. -
=Thor=
tag
Sziasztok!
Lenne néhány kérdésem:1, Ha beírok mondjuk egy 5kw-os vagy 10kw-os invertert az igénybejelentőbe, akkor az járható, hogy csak 1-2kw napelemet teszek fel elsőre vele és később veszek még hozzá?
(Inverter le tudja kezelni? ELMÜ-EON nem kifogásol?)
2, Milyen invertert érdemes beírni? Gondolom hibridet kellene, hogy mindenre felkészüljünk…
Pl.: Fronius SYMO GEN24 PLUS ez jó? Drága? Van olcsóbb jobb?
3, Jelenleg 3x16A nappali és 1x16 vezérelt van. Kellene szabványosítani, ampert bővíteni (ezt nem a napelem miatt), és szeretnék földkábelre váltani légkábelről.
Ha jól gondolom ezeket külön kell/érdemes kérvényeznem, de addig várjak vele, amíg a napelem engedélyről nincs visszajelzés? (Valahol írták, hogy egyszerre csak egy kérelem lehet benyújtva.)
Csak mert ha ez is hónapokig húzódik az nagy szívás, mert a földkábel meg eleve azt mondják 8-12 hónapig is eltarthat annak a bejelentésétől …
4, Regisztrált szerelő szerint indoklás nélkül is kérhetek egy második csatlakozási pontot egy házhoz, amit tervbe is vettünk. Ez külön lenne nappali + H óra, szintén földkábel.
Ennek a beadásával is várjak a HMKE visszajelzésig, mivel a cím az ugyanaz lesz?
(A felhasználó a ház másik résztulajdonosa lesz) -
Acheron
őstag
Sziasztok,
Egy kérdésem lenne a meglévő rendszerre való rákötési pont kialakításával kapcsolatban.
Egész pontosan milyen követelményei vannak ennek a rákötési pontnak? Ez igényel teljesen önálló, három kismegszakítót? Ha igen, hol kell ennek elhelyezkednie?
Nálam a szabványosított mérőhely kialakítás megtörtént (3 x 16A). A szabványos doboz olyan kialakítású, hogy a mérőóra doboz fölött (nem a bejövő, hanem már az óra utáni, mért ágon) egy külön dobozban van a kismegszakítók számára egy szerelősín, itt foglal helyet három 16 Amperes kismegszakító, fázisonként egy - egy. Innen megy tovább a három fázis be a házba, az ott lévő kismegszakító dobozhoz, ami már a házon belüli köröket (kilenc kör) védi / kapcsolja.
Tekinthető az óra fölötti három kismegszakító a rákötési pontnak? Vagy akár az ezen kismegszakítókról a belső kismegszakító dobozba érkező három fázis? -
Tom Sawyer
csendes tag
válasz pennywise777 #37112 üzenetére
https://logout.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_9891-9891.html
ez segít több mindenben -
pennywise777
friss újonc
válasz Tom Sawyer #37110 üzenetére
"A HMKE rendszer mellé a 10/2016. (XI.14.) MEKH rendelet szerinti termelésmérést is igényel"-t be kell jelölni, nem?
Nekem is lenne még pár kérdésem:
A fogyasztásmérő és a mérőhely fotóján kívűl kell még valamilyen dokumentum? Olvastam néhol, hogy kell térképmásolat is.
Elég emailen beküldeni? Ha igen, akkor AVDH hitelesítés kell? És ha igen, akkor csak a igénylőre vagy a képekre is?
Én is köszi! -
Samott
addikt
-
snooze
veterán
válasz Samott #37105 üzenetére
mert nem kérted mikor legyen az évfordulo,pedig lehet,lehet te nem olyan helyen vagy,ahol ezt meg lehet csinálni..
nekem májusba szereltek,és kértem,hogy március31-én legyen az évforduló,és lehetett..link
amugy meg oktoberben volt a gáz,villany éves zárás,és csak gázt olvastak..[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
Samott
addikt
válasz HoryThePooh #37098 üzenetére
Lehet hogy most van az evfordulod. Nekem augusztusban raktak fel es a kovetkezo februar vegen kaptam szamlat. Nem akkor indul az eves elszamolas amikor felrakjak a rendszered.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Geresics #37102 üzenetére
Amúgy meg rákeresve ezt találtam így hirtelen.
[Egy] tanulmány a degradációról és annak az I-V görbékre való hatásáról. A konklúzió:"Twelve modules on the PERT at NREL were investigated
for their long-term degradation in I-V parameters. For more
accurate degradation rate determination, individual I-V
curves were modeled, filtered, and then irradiance- and
temperature-corrected. The majority of the modules showed
< 0.5%/year degradation, with this degradation mostly
linked to decreases in short-circuit current."Amúgy ez teljesen logikus is, mivel a degradáció egy jelentős része az üveg áteresztő képességének a csökkenéséből következik. ami azt jelenti, hogy kevesebb fény éri a cellákat, ami az egyel fentebbi hozzászólásomban lévő görbe alapján kisebb áram értékekhez vezet.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Geresics #37102 üzenetére
Ezt tudom, de nézz meg egy I-V görbét. Mondjuk vegyük a 330-as panelom. Üresjáárási feszültség 41V, MPP feszültség 34,27V. Ezzel szemben az áram 0 és 9,63A (valójában ennél több is) között mozog. Tehát gyakorlatilag az áram komponensen keresztül jön le az teljesítmény, vagyis ahogy egyre jobban süt a nap, úgy tudsz egyre nagyobb áramot levenni a panelről miközben a feszültsége gyakorlatilag konstans.
Amúgy ezt nagyon jól szemlélteti az alábbi ábra:
Ha megnézed az áram meg a teljesítmény majdnem 100%-os korrelációban van egymással.
-
Geresics
Topikgazda
válasz kardkovacsi #37101 üzenetére
A teljesítmény nem az áramon keresztül jön le, hanem a feszültség, és az àram szorzata, így bármelyik változik, a teljesítmény változik.
Sajnos a korábbi játékszereimhez nem férek hozzá, hiába alakítottam ki fullos tesztrendszert, már máshol dolgozom, így mérésekkel nem tudom alátámasztani, de elvileg a feszültség csökken.
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Segway ninebot Kickscooter Max G2 roller
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Vállalom Xiaomi Okoskamerák szoftveres javíttását
- ÚJ! Newskill Valkyr fekete gamer, irodai szék