-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiliti
csendes tag
válasz axioma #16993 üzenetére
Nálunk (Pest megye, északnyugat) tegnap 3x volt áramszünet, pár perces. Ma reggel hallottam a rádióban, hogy nem bírja a rendszer a klímák miatt... Pedig nem kevés új napelem támogatja nappal a hálózatot.
Hogy fokozza az Elmű az örömöket, ma kaptam egy számlát tőlük, két hónapra egyben. Becsült olvasással. Pedig mind a 2 órán nulláztattam a fogyasztási átalányt...
Számla töröltetése folyamatban. -
bb71
őstag
válasz kardkovacsi #16997 üzenetére
dettó
-
kardkovacsi
senior tag
Múltkor beszélgettünk a naperőművekről meg a menetrendezésről. Tegnap beszélgettem a szomszéddal akinek ilyenje van és ő mondta, hogy végül is amit írtam régebben, hogy a napelemeseknek kéne megoldani a rendes menetrendezést az tényleg meg van oldva. Van egy cég aki vállalja, hogy garantáltan nullára kihozza a menetrendet ha szerződsz velük és nyilván fizetsz nekik.
Összefognak sok naperőművet és valószínűleg beállítanak egy kisebb gázerőművet amivel a pontatlanságaikat kisimítják. -
kardkovacsi
senior tag
Azért ez a június termelés szempontjából nem rossz. Nekem kb. két óra múlva meglesz a júniusi 10%-os veszteséggel számított egész havi érték és még van 6 nap ebből a hónapból. Gyakorlatilag nem volt olyan nap amikor ne a napi számított átlag fölött lett a termelés.
-
axioma
veterán
válasz korcsi #16992 üzenetére
Bocs, figyelmetlenul (konkretan felre-)olvastam.
Mondjuk nem kene a futest eroltetni arambol, ha szar a hoszigeteles akkor azert, ha jo, akkor meg helyben hokent kene tarolni... hotarkalyha helyett ma mar biztos a hoszivattyu alapu futes adja a nagyobb fogyasztast telen. -
axioma
veterán
Multkor valaki nagyon kardoskodott amellett, hogy telen van tobb aramfogyasztas. Itt most egy nyari rekorddontesrol szol a cikk: [link] (persze siman lehet hogy a ketto ket kulon meroszamra vonatkozik).
-
matyi1988
csendes tag
Sziasztok,
Bocsánat ha nem teljesen ide való a dolog.
Van egy hétvégi telkem egy pici házzal és nincs áram. Amit mindenképpen szeretnék üzemeltetni egy router és egy wifi kamera 0-24h . Ezenkívül egy mini hűtőt szeretnék de csak nyáron illetve ez nem menne nyáron sem.ejjel nappal csak ha kint lennénk. A hűtőre nem kellene athidalasi idő mivel csak akkor menne ha kint vagyunk illetve nyilván nincs rá szükség télen. Ami nagyobb fogyasztó lenne egy kúti szivattyú naponta 1-2 óra max. Ezen felül telefon es laptop töltés de ez sem menne mindig.
Semmilyen tapasztalatom nincs a napelemben ezért kérem aki tudna segíteni bármilyen formában akár csak leírásban hogy milyen napelem milyen akku milyen kiegészítő kell akár szerelesben az írjon. Helyileg miskolcon vagyok. Költség hatékony megoldás érdekelne.Köszönöm szépen előre is!
-
korcsi
veterán
Mai nap margójára: ha valamit el akarsz intézni, intézd el magad...
Bruttó elszámolásról még nincs hivatalos információ? Mennyiért veszik át a villanyt?
Egy hét múlva besétálhatok a szolgáltatóhoz megkötni egy ilyen szerződést, és még nincs róla információ?referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Nando36
tag
Sziasztok!
Tud valaki ajánlani jó áron szerelőt aki meglévő 6 paneles eu solar rendszer mellé még feltenne 3-4 panelt Pécsen? -
7Heads Drago
veterán
válasz kiliti #16950 üzenetére
Akkor kérjem tőlük hogy kössék át 1-re?
Ha ezt említetted a kivitelezőnek, lehet ezért csinálta így, 2 sztringre kötve...
Ezt csak amikor megérkeztek akkor kapták tőlem. Nem hiszem hogy ennyire értene hozzá, nem is ő szerelte a villany részét.
#16966 Éves szinten a 4% se kevés. Milyen csati kell rá?[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
lazsi
tag
válasz kiliti #16975 üzenetére
Sajnos nem tud 1/6 részenként lekapcsolni, legalábbis nem úgy ahogy az ember gondolná . Bypass dióda miatt függőleges 1/3 részek tudnak kikapcsolni. Az más kérdés, hogy ha csak a panel alsó vagy felső fele van árnyékban, akkor az a párhuzamos kötés miatt tudja csökkenteni az áramát, így lényegében a panel "fele" is le tud kapcsolni. Összességében az megtörténhet, hogy csak 1/6 termelő rész marad mert az áram is feleződik és 2 bypass dióda is nyit, de ha a panel bal felső sarkát letakarod, akkor sajna nem fog 5/6 termelés maradni, hanem csak kb 2/3. Ugye vagy nyit a bypass dióda, vagy csökken a felső rész árama.
Kis öröm az ürömben, hogy ha a felső oldalon 2 cellasort takarsz ki a 3-ból, akkor nem 50% teljesítményt hoz, hanem kicsit többet, mert a be nem árnyékolt párhuzamos cellapáron felmegy a feszültség változatlan áramerősség miatt. Ez elsősorban akkor jó ha félcellás panelekből álló stringen egyik panel felső része árnyékban van és 50%-on termel, akkor a többi panel képes kb 60%-on üzemelni. Persze jó esetben ilyenkor nyit a bypass dióda.
A termelés grafikonod alapján 2-kor még a max termelésed közel 3/4-e lejön, az azért nem kevés. -
Zolee897
tag
-
kiliti
csendes tag
Igazad lehet, ezen a képen csak 3 dióda van: [link]
De valahogy meg van oldva, hogy a panel 6 részre osztva 1/6-od részenként kapcsol le.
[tájolás]
Nekem 2-kor már laposan süti, 16:25-kor pedig az egészről lefut a direkt napfény. Szóval nem félek a hotspot-tól, de majd ránézek hőkamerával, ha nem lesz már kánikula. -
lazsi
tag
válasz kiliti #16972 üzenetére
Milyen panelen van 6db bypass dióda? A Halfcut paneleken ugyan úgy 3 van mint a sima paneleken, cellasorból van 6db: 2 cellasor és 1 dióda van párhuzamosan kötve. Egyébként milyen tájolású a rendszer? Mennyire van teljesítmény csúcs közelében amikor 2-kor árnyékot kap? Hotspotos cellahaláltól nem félsz? Nekem is van sajnos kémény miatt árnyék kb 9:40-ig délnyugati tájolású rendszeren és kicsit félek a hotspotok miatt. Vagy csak túlparázom?
-
kiliti
csendes tag
válasz ginagina #16967 üzenetére
Megnéznék két közeli, felhőmentes napot. Egyik a mostani felállásban, a másik teljesen Tigók nélkül. Szerintem nem lesz sok különbség, a 6 darab dióda/panel + MPPT jól teszi a dolgát.
Nekem a kémény árnyékol a panelokra 14 órától, és azt javasolta a telepítő, hogy nem kell rá Tigo. Sztem igaza volt. Persze nem vagyok szakember, ez az én véleményem.
(A tigókat magad is ki tudod kötni, ha földi telepítés. Este 10-kor már nem veszélyes, előtte kapcsold le az inverter megszakítóit, húzd ki belőle a DC csatlakozót. Elvileg konfigurálni sem kell semmit.)
Árnyékból optival sem lesz termelés, sajnos :( -
wonka
csendes tag
válasz HunChris #16963 üzenetére
Az enyem még nem optimalis, sma 4kw inverter q.cell 385 panel 13 db, 6 kelet 80fok, 7 delnyugat 10 fok 25 fokos tetőn. Most egy stringrunkapontra van kotve, reggel ezert lassan indul, delutan hamar belassul. Igy 5.25 a termelesem, +10%lehet amin tudok valtoztatni, ha ket munkapontra kötom a rendszert.
-
ginagina
csendes tag
válasz kiliti #16960 üzenetére
Szóval a szomszéd fái relative távol de magasak. Az árnyék du 4 órától szépen úszik rá a panelokra, és azt kell mondjam du 6 órára le is fedi. Kettesével vannak a panelok. A TIGO-t a telepitő ajánlotta, és az első 4 db-ra került rá, de ezek szerint több kéne. Sajnos az árnyék miatt a délutáni termelésem jelentősen csökken.
-
kiliti
csendes tag
válasz tothbe #16955 üzenetére
Amíg nincs bővítés, én lehet tennék egy átkötést az inverter alján, hogy csak 1 sztring legyen. Ez csak egy 20 cm vezeték, 2 csatlakozóval. Nincs 1000 Ft, ennyit nyáron pár hét alatt kitermel sztem. De nem lesz sok eltérés sztem az 5 vagy 10 paneles sztring között. Kevesebb mint 4%.
-
kiliti
csendes tag
válasz ginagina #16954 üzenetére
Igen, az ugrások lehetnek a cellacsoportok kikapcsolásai a diódával. Minden panelen 6 csoport van (felezett cellás táblát feltételezve). Hogy kell-e még opti, ahhoz tudni kellene, mikor hány panelt ér az árnyék. Milyen közeliek az árnyékoló fák.
Megkérdezhetem miért TIGO került fel, és miért nem a saját optija a Huawei-nek? -
rejtő
tag
sajnos senki nem tud segíteni, hogy mit csináljak ha a Huawei warranty check nem fogadja el a széria számot.
Legalább ezt segítsen valaki lefordítani.
If SN is correct, please contact the local TAC. -
Balázzs
senior tag
SMA garancia hosszabbítás és egyéb ügyintézéshez:
Ing. Alojz Papp (magyarul is lehet írni neki direktben az alojz.papp@terms.eu -ra)
SMA Service coordinator
SMA Service partner Hungary
M: +36 20 282 1561
E: sma-service@terms.eu
TERMS a.s., Planá 67, 370 01 České Budějovice, Česká republika
www.terms.cz | www.termsenergy.cz |
Energy for everyday and for everyone[ Szerkesztve ]
-
tothbe
addikt
válasz kiliti #16950 üzenetére
Pont ugyanerre jutottam én is, hogy szerintem nála azért lett a két string mert mondta előre a plusz két panelt és azzal már túlmenne a max string feszültség. A két új panel meg magában nem vinne el egy külön stringet. Szóval inkább most kicsit kevesebbet termel a rendszer cserébe könnyebb a bővítés.
By(e) Tothbe
-
ginagina
csendes tag
Szakmai értékelés kellene. 7-es rendszerem van, Huawei inverter, földi telepités, déli fekvés. Délután 4-ig teljesen árnyék mentes, azonban ettől az időtől fogva nyugatról a szomszéd fáinak árnyéka szépen ráúszik a napelemekre. Ez sajnos látszik a diagrammon is. Ezért a telepitésnél nyugat felől, az első négy panelre rakattam fel TIGO-t, de lehet kevés. Kérdésem hogy a diagrammon a délutáni időszakban a szakaszos termelés csökkenés ugrások azt jelenti, hogy az árnyék miatt, a panelok drasztikusan leadják a termelést? Ha még rakok fel optimalizálókat az segítene?
-
Vasy09
őstag
válasz korcsi #16931 üzenetére
Semmit nem csinálnak! Én is tolnai vagyok! Kimennek, leveszik a régit (nekem még az volt), felteszik az újat, megnézik, hogy megy-e az inverter és már kész is! Ahogy írták előttem, nagyon max 1 óra!
Nálam azért volt bő egy hónap, mert pont karácsony volt! November 26-án lett kész a rendszer és jan 4-én jöttek cserélni!
[ Szerkesztve ]
Gamertag: Vasy09
-
kiliti
csendes tag
válasz 7Heads Drago #16945 üzenetére
panel:
Open Circuit Voltage @ STC: 49,5 Volt
Temperature Coefficient of Voc : -0,27 %/°C
Ezekből -10 fokra számolva: 54,18 Volt a max, ami 10 darabbal 541,8 Volt
Voltage at Max Power: 41,7 Volt
inverter:
MPPT range: 90-560 Volt; Rated input: 360 Volt, Startup Voltage: 100 Volt, Max Input: 600 VoltTehát, ha sorba rakod mind a 10-et egy stringre, akkor még "megeszi" az inverter, mert 541,8 Volt < 600 Volt. Tehát lehet egybe is (1x10), és külön is (2x5) ebből a szempontból.
Az inverter legmagasabb hatásfokkal 360 Volton dolgozik. 41,7 x 5 = 208,5 V || 41,7 x 10 = 417 V. A görbe alapján jobb a hatásfoka, ha egyben van a 10 panel (417 Volt).
Valamint az induló fesz 100 Volt, tehát reggel hamarabb indul 10 panellal, este később áll le.Én arra jutottam, hogy 1 sztringre kötve a 10 darab panelt jobb lesz a termelésed (naponta több percig termel, magasabb hatásfokkal).
Ha viszont felteszel még 2 panelt, az már sok lenne az inverternek: 650,16V > 600 V. Ha ezt említetted a kivitelezőnek, lehet ezért csinálta így, 2 sztringre kötve... -
wonka
csendes tag
köszönöm szépen mindenkinek az adatokat
Ahogy nézegettem 5,5-6,0 Wh/Wp érték közötti értékek voltak a termelési adatok alapján, (átlagos 10%os dőlésszög/roszz tájolás miatt veszteség mellett)
persze ez azért nem egy nagy reprezentatív példa, de legalább az ország nagy részén most hasonló időjárási körülmények voltak. -
DUB Inc.
aktív tag
7-es inverter, 9,2 kWp napelemmel 55 kWh. Sok volt a felhő.
-
7Heads Drago
veterán
-
wonka
csendes tag
-
rejtő
tag
Huawei inverter SN-t beírom a warranty check oldalon, azt írja hogy nem korrekt. A Fusion solar-on már bejelentkeztem.
-
Zolee897
tag
"feldobtunk fiammal egy PC ventilátort, a hűtőbordák felett vízszintes irányban jobbról balra fújatva: semmit nem ér."
Én mondjuk alá raknám, közvetlenül a hűtőborda alá, hogy felfelé tolja a levegőt (még akkor is, ha fentebb nem sok hely van, akkor majd ott elmegy jobbra, balra).
-
wonka
csendes tag
Sziasztok!
este megtennétek, hogy megírjátok, mekkora rendszeretek van, tájolással és az mennyit termelt a mai napon?
köszönöm :-) -
balkoger
tag
Nekem UTC+2-őn nem a nyári időszámítás szerinti időt mutatta, ezért beállítottam UTC+1-et, amikor belépek nem engedem a telefon idejével szinkronizálni és jól mutatja az időt.
DE, ez csak a local belépésnél számít és az inverter saját logjában!!
Webes külső elérésnél (akár telefon app, akár web-böngésző) rendes időt mutatja. -
bb71
őstag
SUN2000: már ikszedszer állítom át a time zone-t, hétvégén volt egy időugrás a termelési görbén, beállítottam UTC+2-re.
Ma délelőtt - telefonos Fusionsolar app szerint még UTC+2 - időugrás történt megint előre és UTC+3-ban jeleníti meg a termelési görbét.
Miért? Már unom nagyon ezt a sz@rt. Két hibajegy is nyitva van Huaweinél, szerintem turkálnak benne, de még arra is képtelenek, hogy ezt ne változtassák meg...[ Szerkesztve ]
-
kiliti
csendes tag
Ezért van rajta a madzag azzal 1 másodperc alatt kiveszem, nyomtalanul. Nincs fúrva, lukasztva semmi. Be van ékelve a gomb és az előlap közé.
Egyébként nem az előlap, de az alap ház (a nem átlátszó rész) az fúrható, tömszelencével kihozható a P1 vezetéke is, ezt fel is ajánlotta a szerelő (Elmű), mikor cserélte az órát. Minden más csatlakozás is azon a műanyagon át van megoldva.[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz kiliti #16905 üzenetére
Nekem az elmű hálózat azt az állásfoglalást adta hivatalos levélben, hogy a szekrény semmilyen módon nem fúrható meg, nem lyukasztható ki, sem a nyomógomb miatt, sem a a P1 port miatt. Nyitható ajtós előlapot ajánlottak helyette, az szabványos ugyanis.
Szóval csak óvatosan ezzel, bár nem hinném hogy normális leolvasó/ellenőr beleköt, hiszen nyilvánvaló hogy miért csináltad (és ezen keresztül áramot lopni is nehézkes lenne), de sajnos innét a szerencsén múlik csak, hogy csesztetnek e érte vagy sem.
-
-
DUB Inc.
aktív tag
Fronius Symo 461-es hibakódot dobott hajnalban (RAM hiba, halmozott hiba). Mire számíthatok?
-
Blackmate
őstag
válasz kiliti #16905 üzenetére
Ez most komoly? Az ELMŰ-s csinálta, vagy Te? Látom a P1 port-ban is ott a kábel. Mik voltak a varázsszavak az ELMŰ-snek plombálás előtt, hogy bedugja?
Nálam teljesítmény bővítésre jöttek ki és megemlítettem, hogy tervezek napalemet, úgyhogy majd óracsere SX631-re, stb. Szabályosan hülyének nézett, hogy én a P1 portba saját kábelt akarok dugni. -
kiliti
csendes tag
válasz 7Heads Drago #16904 üzenetére
Linkeld be a panelod és az invertered adatlapját, és kiszámoljuk. 10 panelt 2 stringre tenni gondolom 5-5 darabbal csinálták. Ha van opti, azt is linkeld légyszi.
-
kor_kor
újonc
Nálam először lett 1f helyett 3 fázis, még napelem nélkül. Amikor az is felkerült, és jött az Eon órát cserélni, a szakik bekapcsoltatták az invertert, megnézték műxik-e, aztán próba: óránál biztosítékok le, hogy lássák inverter is lekapcsol, nincs a hálózatra feltáplálás. Aztán biztik újra fel és nézték, eltelik-e min. 1 perc amíg újra termelni kezd. Alaposak voltak, nem volt hiba.
-
cdl
senior tag
válasz 7Heads Drago #16901 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mivel 2 stringre kötötték be.(Nekem is 10 panelem van, de csak 2 kábel jön le 4 helyett, mint Nálad)
Nem tudom, jobb e így. De biztos. -
7Heads Drago
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- LED világítás a lakásban
- Apple AirPods 4 - ismerős is, új is
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Path of Exile 2
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Óra topik
- További aktív témák...