-
GAMEPOD.hu
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Miért nincs az AF a P300 mögött?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Ahol AF van mögé írva, nem lehet tudni, hogy melyik AF? Befolyásol valamit, hogy melyik?
-
gyulank
addikt
Mindenes (videó;kép;hang;és szöveg szerkesztésre) tárolóra milyen a legideálisabb, és miért?
-
gyulank
addikt
válasz Zola007 #41947 üzenetére
A listában nem a NAS-ra optimalizáltak közt van. Ennyi erővel az összes kisebb fordulatszámú lemez NAS-ra tervezett, és 24/7-re ajánlott. A Green és a Red egymás alatt vannak 24/7, és NAS-ra tervezés nélkül. Én 3TB-osakat nézek. Ezek szerint konkrét dolog nincs, amivel a minőségi sorrend az ársorrenddel egyenlő lenne, csak a Red kevesebbet fogyaszt, a Green meg olyan mint a Toshiba, amit még mindig nem értem, miért törlődött az ajánlottak közül. Vagyis Green-Toshioba közül a Toshiba gyorsabb, más különbség nincs, a Toshiba, és a Red közül pedig a Red kevesebbet fogyaszt, és lassabb, és drágább. De ezen kívül mibe jobb?
-
gyulank
addikt
válasz FollowTheORI #41945 üzenetére
Köszönöm! Már tudom, hogy 1TB-os lemezek vannak benne, de a többit továbbra sem tudom.
-
gyulank
addikt
válasz Zola007 #41943 üzenetére
De honnan szedted a 2-3e különbséget? Miért az van ajánlva 24/7-re? Ki mondta, hogy nem fontos adatok? Ennyi erővel törölném, és nem vennék másikat... És igen arra gondolok ami itt van legfelül, és van köztük, amikhez odaírják a 24/7-et ehhez meg nem. Ezenkívül a másik kettőről találtam listát, hogy az 1TB-os lemezekkel szereltek közt van, az EFRX-ről nem találtam. Nem tudom milyen.
-
gyulank
addikt
válasz Zola007 #41939 üzenetére
Én még mindig nem tudom, hogy ilyenkor mit csinál, miért, és hogy ez hiba-e, vagy mitől van.
Az EFRX-ről csak itt írja valaki, hogy 1TB-os lemezekkel szerelt, ezen kívül sehol nem találtam ilyen infót. Szintén csak itt olvastam olyat, hogy ez 24/7-re hitelesített, de az összefoglalóban sincs ilyesmi. Végül, hol 2-3 a difi? Én úgy látom mindenhol, hogy a az ACA300 26e, az EZRX 27e, az EFRX pedig 32e. Amúgy éjjel-nappal megy. De nem hiszem, hogy ettől lenne fejpozícionáló berregő hangaja változó időközönként változó ideig. Szóval továbbra se tudom, mit vegyek.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Valami érv/ellenérv valamelyik mellett/ellen?
-
gyulank
addikt
válasz laychi #41924 üzenetére
Nem tudom, hogy azért jó, mert csak a mát nézi, vagy tényleg az. Szokott olyan hangokat adni, mintha írna, de nincs oka írni. Ez nem tudom mitől van. Eddig nem figyeltem, mert azt hittem a letöltéssel jár, de rendszerbetöltés előtt is csinálja néha. És ezért idegesít, mert nem tudom, mit csinál, és miért. Amikor nem csinálja nem is hallom. Legalábbis a processzorhűtő hangosabb. De ha nem muszáj akkor mit berreg...ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Sziasztok!
Melyik jobb, és miért?
Régebben még az ajánlottak közt volt a DT01ACA300 vettem is egy ilyet egy éve, most felraktam a HD sentinel 4.50-et, azt írja minden 100% nem tudom, mennyire igaz. Fogyasztásra többet ír.
És 11ms volt a 2 perces elérési teszt átlaga. Nem tudom, ez jónak számít-e. De közbe mást is csinált.
De van valami oka, hogy már nem ajánlott?
Venni akarok újat, mert ez betelt, és úgy látom ez a legolcsóbb is.
Mivel van SSD-m, így megnéztem a WD30EZRX-et is, de én az adatok alapján azt látom, hogy ez hiába 5400rpm, valamikor van, hogy hangosabb, és többet is fogyaszt, vagy nem kevesebbet, vagy nem sokkal. Az első 2 tudomásom szerint 1TB-os lemezekkel szerelt. A HDS5C3030ALA630-t pedig látom, hogy 24/7 itt az ajánlásban, de nem találtam boltot, ezért nem tudok róla semmit.
Szóval úgy látom, a WD mellett annyi szól, hogy talán tovább bírja, mert lassabban forog, és hogy már, vagy még mindig az ajánlottak listáján van.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Ha BD-k helyett használnám a HDD-ket, akkor milyen megoldások lennének erre a legjobbak?
Szóval hordozható, polcon tartható, kihúzható, bedugható, működik bármilyen USB-s eszközön.
Na meg olcsó, és soha nem megy tönkre. Persze utóbbi 2 nem nagyon kivitelezhető, de minél közelebb szeretnék hozzá lenni. Szóval mondjuk, ha a jobb HDD-k SATA porttal rendelkeznek, akkor gondolom érdemesebb olyat venni, és venni hozzá valami átalakítót, bár úgy vettem észre, hogy az ilyenek csak 1TB-ig tudják kezelni a lemezeket. Viszont valószínűleg külső táposak, és így biztos nem okoz gondot az USB táp.
Viszont, ha nem jobbak, akkor egyszerűbb egy alapból USB-set használni, viszont nem szeretném, hogy ne működjön mindenen. De gondolom, nincs olyan, amire külön gyenge USB-t kiegészítő hálózati tápot is lehet kötni.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Ha feltételezzük, hogy a Panasonic BD 50 évig jó, és tudjuk, hogy Ft/GB nagyjából annyi mint a HDD-nél, akkor szerintetek melyik éri meg jobban, melyik bírja tovább?
-
gyulank
addikt
válasz El Kebir #34610 üzenetére
De pont azért ír/olvas minimum olyan sebességgel mindent, mintha a legkisebb fájlok 64KB-osak lennének. Nem? Vagy ha a töredezettségmentesítésnek szinte semmi sebességnövelő haszna nincs, csak annyit csinál, hogy töredezettségmentesítés közben elveszi mástól a sebességet, és feleslegesen írja a lemezt, hogy hamarabb tönkremenjen, akkor minek van?
Ha pedig van értelme, akkor jobb, ha anélkül is olyan, mintha használva lenne.
Amúgy hogy kéne méretet számolni? Ha a Windowsnak 4KB-on mondjuk 60GB lenne,
akkor 64KB-on 960GB, 8KB-on 120GB kéne?[ Szerkesztve ]
-
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #34567 üzenetére
De miért lassul, és miért nem gyorsul? Ha a nagyobb fájlokat gyorsabban kezeli, mint a kisebbeket, akkor, ha 64KB-ra van formázva, fizikailag a legkisebb fájl se lehet ennél kisebb, vagyis a legkisebb sebesség olyan lehet, mintha 64KB-os fájlokkal dolgozna. Vagy ha nem, akkor miért nem? Ilyen nagy tárhelyeken meg akár hely is van arra, hogy többet foglaljon a rendszer emiatt. Vagy azért lassul, mert ha nem 4K-ra van formázva, akkor nem ott kezdi a partíciót, ahol kell neki?
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #34554 üzenetére
A 4K-s szektorméretet az oprendszer sebessége miatt kérdeztem, mert érdekel, mennyivel gyorsul a tárterület csökkenéshez képest. Úgy látom, Win8 alapból 4K-n akar formázni, és maximum 64K-s lehet.
Nem az lenne a leggyorsabb?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Ez a 3TB-al való kompatibilitás hogy működik? Egyrészt olvastam olyat is, hogy csak UEFI-s lapban működik, és olyat is, hogy nem csak olyanban, szóval nem kell lapot cserélnem, és ha win7-8-al partícionálom, akkor semmi gond, és ha 4K-sra formázom, akkor gyorsabban tölti be a rendszert?
Mondjuk nem emlékszem, hogy a telepítőben ennyire részletesen lehetne állítani a formázást, és ha új lap kell hozzá, akkor csak telepítővel tudom formázni, mert azt az egy meghajtót tudom majd rákötni.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Atomantiii #34533 üzenetére
Szerintem SATA eszközökön nem szokott jumper lenni, főleg nem SATA2-3 választónak, de lehet tévedek, és kompatibilis, csak max. azzal a sebességgel megy, amilyennel összekötöd. De ettől nem hiszem, hogy adatvesztés előfordulhat, csak a SATA3 eszköz lassabb, mintha SATA3-ra lenne kötve. De úgy tudom, egy HDD se tud SATA3 sebességet, úgyhogy SATA2-be dugva se lassabb.
-
gyulank
addikt
válasz CoolBoy323 #34532 üzenetére
Egy ideig nem játszik, de amennyire lehet, némítani akarom. Lesz néma tápom, azon kívül csak a processzor venti, és HDD adhat hangot azért kérdeztem, mert pl. talán a mostani tápom mellett észrevehetetlen lenne, mert hangosabb a mostani HDD-mtől, de ha a HDD lesz a leghangosabb dolog, akkor másabb a helyzet. De ha nem lehet észrevenni, akkor jobb a 7200-as mert olcsóbb is, és egy ideig rendszer lesz, bár a másik 7/24-es. Ezeknél is van olyan, mint az SSD-knél, hogy hányszor írható/olvasható hibátlanul? Mert fontos szempont lenne, hogy kevésbé szektorhibásodjon.
-
gyulank
addikt
válasz CoolBoy323 #34530 üzenetére
De nem azt írtam, hogy NAS-ba lesz, hanem, hogy a (lista alapján) NAS-ba szánt, HDD 24dB-es.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
A 24, és 27dB közti különbség sokat jelent zavarás szempontjából?
Szóval hallanám annyival halkabbnak a NAS-ba szánt 3TB-os HDD-t, mint ahányszor lassabb a 7200rpm-estől? Észrevehetetlen/alig észrevehető/jelentős különbség? Ha nem lenne más zajforrás, akkor sokkal halkabb lenne a 24dB-es, vagy ez nem olyan észrevehető, hogy ez alapján döntsek?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
Sziasztok! Valamikor olvastam itt, hogy kavarodás van, hogy melyik 3TB-os meghajtó 3 lemezes.
Pl. a Toshiba DT01ACA300 biztos 3 tányéros? Vagy meg kell tudni hozzá még több kódot?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz Dzsekó #33713 üzenetére
De a forgás nem minden. Ezek szerint a 80-as már 3-5 évesen 18%-os lett, a másik szerintem több, mint 20 éves, mégis 100%. Én az áramszünetet, és resetet szó szerint értettem, nem úgy, hogy a szünetmentes jelet küld. Nem használok ilyet. Áram nélkül nincs vezérlés, és nincs erő mozgatni valamit. Max, ha egy rugó húzná vissza, és menet közben elektromágnes húzná ki a rugót, áramszünetkor elengedne, és a rugó visszarántaná szélre.
Fogyasztás szempontjából pedig az fogyaszt, ha csinál valamit, pl. fejet mozgat. Ebből a szempontból ha ahelyett, hogy egyhelyben maradna, elhúzza szélre addig, amíg egyhelyben maradna, majd visszahúzza, az elfogyaszt egy oda-vissza húzásnyi energiát, ami ha ottmarad, nem fogy el.
Ha a sebesség nem befolyásolja a szektorok élettartamát, és az újak tovább bírnak pörögni a réginél, akkor valahogy maga a lemezek minőségével kéne foglalkozni. Mert hiába forog, ha 5-6 év múlva 13%-os lesz.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Dzsekó #33707 üzenetére
Szerintem azt 6-7 éve vettem, és 3-5 éve néztem ilyen programokat, és már mikor először néztem, akkor is tán 18% volt a kondíció, és a 30 GB-ost pedig még a géppel együtt vettem az apróból használtan vagy 10-12 éve, egy olyan lappal, ami 66MHz alapórajelen futott, és 700MHz-es processzor volt benne. Én teljes mértékben képtelenségnek tartom ezeket az adatokat. Nem azt hogy a 80-ason annyi szektor rossz, hanem inkább, hogy attól olyan használhatatlan lenne, hisz van hely, hogy máshova írjon. Azt meg szintén nem hiszem, hogy a 30 GB, ami ki tudja hol járt, mennyit élt meg, és hány éve, az 100%-os. De ha így van, akkor ettől mindegyik új rövidebb életű.
Az egy dolog, hogy jó típusból is akadhat rossz darab, de az más kérdés, arról nem tehetek, attól még lehető legjobb típust kell választanom, hogy azon ne múlhasson a dolog.
Szóval engem konkrétan érdekelne, hogy pontosan miből áll, és hogy döntik el, hogy melyiken végeznek ilyen tesztet, és mennyi ideig tart a teszt? Vagy mindegyiken megcsinálják, és amelyik bírja, azt megcímkézik ezzel?
A fejek hogy csinálnak bármit áramszünetkor? A fejparkolás(az, hogy elhúzom a fejet, és vissza, ha majd kell) hogy takarítana meg energiát? Max. plusz fogyasztást csinál. Szerintem csak is védelmi szempontból van értelme, ha mondjuk menetközben felrúgom a gépet, maradjon meg a lemez, és a fej is.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz Dzsekó #33703 üzenetére
Számomra a tartósság a legfontosabb, aztán a sebesség. Vagyis nem szándékozok másikat venni még 400 évig. Ugyanezért, az egy dolog, hogy a jelenlegihez képest gyorsabb mindkettő, de nekem a leggyorsabb, és legstrapabíróbb kell a ócsók közű. Nagyon könnyű lenne eldönteni, ha biztosan tudnám, hogy a 7/24-es tovább bírja, avagy nem. Ha tovább bírja, olyat vennék, ha nem, akkor 7/24 nélküli 7200-ast. Az megint más kérdés, hogy mit takar a 7/24... Szóval, hogy direkt 7/24-re szánva gyártottak ilyet, aztán le is tesztelték, és meg is felelt, vagy csak véletlenül épp ezt a típust tesztelték, és átment, de átmehetett volna 20 másik is, csak nem tesztelték. Nem mindegy.
Nem igazán torrentre gondoltam, hanem mondjuk, én nézek róla egy filmet, és mondjuk hálózatban megosztom, és más néz egy másik filmet, és más másikat, ekkor már mondjuk egyszerre 3 filmet játszik le, plusz esetleg torrent, plusz esetleg másolok, és töltök, és konvertálok, és vírusellenőrzök, defenderezek, töredezettségmentesítek, takarítok.
De ez a 7/24 velem azt sejteti, hogy direkt a strapabíróbbakat tesztelik így, amiatt az 5400-ast venném meg, hogy hátha tovább bírja, de ha tudnám, hogy nem bírja tovább az sem, akkor inkább 7200-ast vennék, hogy ha véletlenül is sok dolgot csinálna egyszerre, lehetőleg minél kevesebbet akadjon, és gyorsabban tudjak másolni. De mivel ebben nem lehetek biztos, marad a remény a 7/24-esben. Én a gépembe teszem, amibe nincs hűtés, de szellőzni tud. A NAS alatt én a tevékenységre gondoltam, amit csinálhat a gépemben is.Tudom, hogy légrés van közte, de valami oka van annak is, hogy elhasználódnak a szektorok, és annak is, hogy kitalálták a fejparkolást. Ha másnem, azért, mert ha nem forog a lemez, nincs légpárna, és amikor leáll, és mikor elindul, körbekarcolhatja a lemezt. Azért csinálja sűrűn, mert bármikor jöhet egy áramszünet, vagy reset. Gondolom én. Én még sosem hallottam ilyet, ezekben lehet, nincs ilyen funkció. De ha a lemez szélén lenne egy sáv, amin nincs adat, és csak oda húzná a fejet, az nem lenne hangosabb, és azt nyugodtan karcolhatná, ha úgy adódik. Persze olyankor biztos sérül a fej is, úgyhogy jobb, ha nincs a lemezen. Szerintem.
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #33697 üzenetére
De nekem nincs rendszerlemezem, és éjjel-nappal megy. Csak azért gondoltam, hogy jobb, ha gyorsabban olvassa a filmet, hogy biztos ne akadjon, ha közben mást is csinál, akkor se. Ott lehet előnye a 7200 rpm-nek. A rendszernél azt írtad, a kis fájloknál nem számít. Ha ez így van, miért a rendszernek kell 7200 rpm, ha ennél nincs előnye?
Parkolásnál nem azt írtam, hogy az káros, hogy a lemez felett van, hanem, hogy mozdulatlanul van a forgó lemez felett. Ha ír/olvas, akkor nem mozdulatlan.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #33660 üzenetére
Na, most akkor elvesztettem a fonalat. Ha rendszerbe nem befolyásol semmit, akkor NAS-ba kéne 7200rpm-es, hogy gyorsabban lehessen lejátszani, másolni a filmeket. Amúgy a fejparkolást én úgy képzelem, hogy azért van, hogy ne legyen egy helyen a fej. Gondolom káros neki, ha ugyanott van, miközben a lemez pörög. Az meg még károsabb, ha úgy áll le, és indul el, ezért minimum, ha leállítom a gépet, mielőtt lekapcsolja a HDD-t, parkolnia kéne. Parkol? De nem tudom, miért kell ennek hangosnak lenni. Lehet egyszerre csinálja minden fejjel? Úgy lenne értelme, ha csak a konkrét mozdulatlan fejet húzná le a lemezről, vagy akár csak a lemez szélére, amit úgy alakítanának ki, hogy alapból ne legyen adat, és akkor nem lenne más hangja mint egyébként.
-
gyulank
addikt
válasz kleinguru #33661 üzenetére
Én korántsem vagyok ily derűlátó. Egyik oka ennek az, hogy nem mindegy, hogy mit veszek, mert mindenhez más kell.
Ha csak egy db. 3TB-os HDD-t veszek, akkor ehhez olyan alaplapot is kell vennem, ami kezeli, amihez másik processzort, és memóriát, és ebben az esetben ez lenne az egyetlen meghajtóm, ezen lenne a rendszer, vagyis 7200 rpm-es kéne.
Ha csak SSD-t vennék, akkor az lenne az egyetlen meghajtóm, ami nem egészséges, vagy egy SATA-IDE átalakítót vehetnék hozzá, és ráköthetném a jelenlegit, ami állítólag haldoklik.
Ha SSD+HDD is lenne, amire nincs keret, akkor a NAS-ba szánt 7/24-es 5400 rpm-est kéne venni, mert hátha tovább bírja, mint a másik 7200-as.
A másik dolog, hogy a Windows egyre erőszakosabb. Régebbi verziókban a külsőben is lehetett állítani majdnem mindent 1000 színre, méretre, átfedésbe, háttér, betűszín. 98-ba, de talán még XP-n is tudtam állítani az Intézőbe, hogy milyen mappák nyíljanak meg automatikusan. Win7 csinál minden felhasználónak 80 mappát, és oda tolja eléjük, ha akarják, ha nem, és egyszerűbb közvetlen oda másolni, mint elhajtogatni onnan. Ezt a "csak rendszer"-re írtam. Az elhasználódás pedig ezen felül lehet a windows lapozófájlaitól, memória képfájlaitól, rendszeroptimalizálóktól, vírusirtótól.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #33645 üzenetére
Köszönöm! Ezt jó tudni. Sokkal egyszerűbb lenne minden, ha szűkíteni lehetne, hogy mit akar az ember, hasonlóan az Árukeresőhöz, vagy Farnellhez, csak bővebb választékkal.
Az elég siralmas dolog, akárhogy nézzük, mert akkor lehet, hogy bármilyen újat veszek, egy év alatt 15%-ossá válhat.
Igen, de nem célom másik HDD-ről bootolni. Az SSD pedig drága méretéhez képest, a windows pedig saját dolgokkal is, meg a telepítettekkel is mindig gyarapodik. És egyenlőre nagyon azt írják róla, hogy csak erre, meg csak arra javallott használni, meg hagyni kell neki valamennyi helyet, hogy tovább bírja, de ha nem jól kezeli az oprendszer, vagy nem arra van használva amire kell, akkor hamar "kikopik".
Ha hangban, élettartamban, és fogyasztásban nincs sok különbség 5400-as, és 7200-as közt, akkor inkább 7200-ast választanék, mert 1,33-szor gyorsabb. Bár, ha azt számolom, hogy a 80 gigásomhoz képest 12,5-szer nagyobb az 1 terás tányér, akkor még 5400-as fordulaton is 9,375-ször gyorsabbnak kéne lennie, de a 12,5 csak több. Viszont ott van az, hogy csak a NAS-ba szántak 7/24-esek, és azok mind 5400-asak.
Nekem alapból van a gépen Ubuntu, és Win7 is, ezért szerintem 60GB kéne csak az oprendszereknek. Ha esetleg plusz játékokat telepítenék, több kéne. Plusz biztos vannak olyan felvevő, vagy konvertáló programok, amiknek nem lehet beállítani, hogy ne a rendszermeghajtóra TEMP-eljenek, ezért ha vennék szerintem 128GB-os SSD-t, vagy ha van olyan, ami FW-vel elintézi magának ami hely kell neki, és ezért csak 120GB, de ha több lenne is csak annyit használhatnék, akkor inkább magától intézze ami neki kell.
Azt nem tudod, hogy ha EFI-s lapom volna, és Ubuntu is lenne rajta, akkor a grub-al sem indulhatna a 32bites Win7? Gondolom nem, de hátha. Ja igen.. hogy hogy nem lehet tudni előre, hogy hány lemezes? Vagy a bolt honnan tudja? Mert erre vonatkozott az első kérdéssorozatomban a 2. szám, betűsor, hogy csak az 1.-t láttam a webáruházakban, a lemezszám pedig a 2.-ból derül ki.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #33633 üzenetére
Talán ezek többet elárulnak. 80 GB, 30 GB.
Akkor vagy veszek hozzá (U)EFI-s gépet, vagy 2TB-osat veszek. Van valahol (U)EFI-s BIOS-os Chipset lista?
Úgy látom, a 2 TB-os meghajtónál nem lehet tudni, hány lemezes. Pedig én maximum 2 lemezest szeretnék 2 TB esetén, 3 lemezt 3 TB esetén. Azért nem feltétlenül 1W-ot spórol meg. Ha pl. nem rendszerlemez, és csak netezik az ember, akkor feleslegesen menne a másik meghajtó. A rendszerlemezt biztos nem éri meg nagyon leállítani, mert ha egy kB-ot akar írni, olvasni, akkor is fel kell pörögnie. Intézőbe is idegesít, ha véletlenül másolni akarok valamit, és keresztül húzom a nem használt meghajtón, akkor felpörög, pedig meg se nyitottam. Van, hogy hónapokig nem használom. Ilyenkor nem megy, nem zúg, nem sípol, nem fogyaszt. Szóval, szerintem, ha nem rendszerlemezről van szó, akkor van értelme az automatikus kikapcsolásnak.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz Coolmat #33627 üzenetére
99%, hogy ugyanezt írta ki 3 éve is. Az meg, hogy az az ótvar 100 éves recsegő, lassú HDD 100%-os, az túl szép, hogy igaz legyen. Ez a 3TB-os kompatibilitás, és formázás, és operációs rendszer orientált bootolás viszont problémát okozhat. Ezzel kapcsolatba szeretném tudni, hogy ezt mindenképp úgy kell csinálni, vagy csak akkor, ha egy partícióból áll az egész? Eszembe sincs egy partícióként használni egyrészt, minél nagyobb a rendszerpartíció, és minél több fájl van rajta, annál töredezettebb lesz. A töredezettségmentesítéshez bizonyos százalék szabad terület kell, ami ugye a partíció méretével nől.
De lényeg, hogy, ha a bootpartíció csak 40-100 GB, akkor is úgy kell formázni, és akkor sem lehet bootolni pl. 32 bites win7, vagy xp-vel? Jelenleg ilyen lapom van. nem tudom, ezzel működne-e. Majd egyszer mindent cserélni szándékozok, de egyenlőre ez van.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz kleinguru #33626 üzenetére
A garancia más kérdés. Engem az érdekel, hogy ténylegesen meddig bírják, és ha nem bírják tovább, mibe halnak bele, és reménytelen leszedni a fontos adatokat házilag a rosszból? 3TB-nál biztos több fontos adat gyűlik össze/veszik el.
Melyik bírja jobban? A NAS-nak szánt?
Melyik butaság? Hogy 1,3x tovább bírja, vagy, hogy strapabíróbbra tervezik a 7200-ast, és nem befolyásolja az élettartamát?
Ezt az alaplap adatlapjában megtalálom, hogy 1 db. 3TB-os HDD nem működik vele, vagy összesen 3TB?
De pont azt fejtettem ki, hogy olyan tevékenységet, ami csak adattárolásnak nevezünk ebben az esetben szerintem szinte senki sem használ. Mert ha azért veszem, mert nincs helyem, akkor sem csak adattárolás, mert alapból arra töltök. Az pedig akár 24/7 is lehet, és a kis fájldarabok írása/olvasása miatt gyorsnak is kéne lenni akkor is, ha nem azon van az oprendszer. De egyenlőre nincs pénzem külön SSD-re. Mondjuk mostanában nem nagyon olvastam HHD-ről. Már nem éri meg jobban az ilyen? Ha egy HHD-ben tönkre megy az SSD rész, akkor a HDD része se használható? Szóval én természetesen gyorsat, halkat, keveset fogyasztót, olcsót, és örökké kifogástalanul működőt szeretnék nagy tárkapacitással. De ki nem? De ezért nem tudom, melyik lenne a legjobb, mert ezek fontosak, de nem tudom, hogy melyik tényező hányszorosan befolyásolja a többit. Az is fontos, hogy hűtetlen házba lenne. Rendszer lenne, legalább is pár évig biztos, mert a jelenlegi lemezeimtől biztos gyorsabb mind. De utána is arra megy a torrent is, szóval igénybe lesz véve, akármire használom. De nem tudom, mennyi ideig nem kell cserélni, ha 7200-as, és sokat megy, és menyi lenne a különbség, ha 5400-as lenne, és ugyanannyit menne.
-
gyulank
addikt
Sziasztok!
Sokat olvastam itt, de pár dologra nem találtam konkrét választ.
Mennyit kéne kibírnia egy HDD-nek? Szóval kb. hány évet kéne kibírnia mondjuk egy 7200-as fordulatú, és egy 5400-asnak? Mi a különbség az adattárolásra szánt 5400-as, és a NAS-ba szánt 5400rpm-es HDD-k közt? Mit jelent a 24/7? Élettartamot úgy kell számolni, hogy ha 7200/5400~1,3, akkor az 5400-as kb. 1,3x tovább bírja, vagy a 7200-asok úgy vannak tervezve, hogy jobban bírják a strapát, és nincs különbség? Mennyit befolyásol élettartamban, hogy hány lemezes? A fejparkolások akkusztikailag zavaróak, de azért vannak, hogy védjék a lemezt, vagy zavaró is, és árt is? Mert el tudom képzelni, hogy árt, mert pl. egy scannerben is dupla annyit megy a levilágító csak azért, mert visszahúzódik az elejére, pedig a következő lapot visszafele is be lehetne olvasni. Valaki írta itt, hogy a 3 lemezes 3TB-os HDD-kkel kompatibilitási problémák is felléphetnek. Mik? Sebességben nagy különbség van az 5400, és 7200-as HDD-k közt? Szóval, olvastam, hogy ha nem hajtják túl, akkor rendszernek ajánlott a 7200-as. De mit jelent, hogy nem hajtják túl? Mert szinte mindig menne. A torrentet sem sorolnám az adattárolásba, mert apró fájldarabokat tölt le, és folyamatosan mennie kell, és szanaszét töredezhet. A töredezettségmentesítő szintén helyezgeti az apró fájlokat, plusz a rendszer is. Szóval ez már elég túlhajtásnak szerintem, plusz a vírusellenőrzők, vagy ilyesmi. Ha így nézzük, csak az számít adattárolós lemeznek, amire egybe másolom fel a fájlokat, mert azon nincs töredezés. Érdekelne még, hogy milyen webáruházban lehet olyat rendelni, amiről tudom, hogy a 2. szám/betűsor is megegyezik az itt ajánlottakkal? Végül szeretném tudni, mennyire megbízható a HD Sentinel, mert már vagy 3 éve is ilyesmi értékeket adott, ami szerintem 100% hülyeség. Szóval 2 lemezem van. Az egyik Samsung SP0802N [S00JJ10WC38044] Azt írja 1 lemezes, 80*1 000 000 000 bájt, 7200rpm. Teljesítmény: Kiváló 92%, Kondíció: Rossz 15% Működés: 962 nap 15óra 48perc. Hátra van 19 nap, és 12193-szor indult/állt le. A másik Quantum Fireball Ict20 30 [053109361981] Azt írja 2 lemezes 30020*1 000 000 bájt, 4500rpm. teljesítmény: Kiváló 100% Kondíció: Kiváló 100% Működés: 635 nap, 17 óra Hátra van: több mint 1000 nap. ki/be 11117. Csináltam HDTune teszteket is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Steam topic
- Visszatér a Pebble
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Lexus, Toyota topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Windows 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLANOK GOODRAM CX400 512GB SATA3 (SSDPR-CX400-512)
- Seagate BarraCuda Pro 10TB - 3.5", 7200rpm, 256MB, SATA3 - Új, bontatlan - Eladó!
- Új SanDisk ultra 64GB MicroSDXC kártyák . ( Elfogyott )
- Új, bontatlan Sandisk Extreme Pro Portable külső SSD 2TB 2000 MB/s
- WD Black SN850X Game Drive NVMe PCIe Gen4 x4 SSD 1TB - PS5 kompatibilis eladó - 3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest