Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
fudi2002 #44237 üzenetére
Egész biztosan nem lesz lapcsere
.
De ilyen Asrock Taichi kategóriában asszem, szóval olcsónak nem olcsó.
Már van itthon két Taichi árkategóriájú AM4 lap. Egyelőre még az X370 Titanium van bent (vizet nem volt időm átépíteni), de annak volt talán a legjobb memória VRMje X370en. CPU VRMben volt gyengébb a Taichinél és a C6Enél, de featurelistában az én igényeimre jobban működött, plusz az 1800X kb olyan szinten volt silicium brickwallos kb 4200-4350Mhz (és 150-160W) körül platformszinten, hogy ihaj.
Gyakorlatilag T topológiás lap ahogy nézem volt négy, ebből egy az akkoriban eléggé bugos Asus C6E amihez át kellett volna pakolnom a pumpát (néztem), illetve három generáció Taichi. X570S, ami nagyon sokat javított az AM4 kompatibilitáson a generáció végén, viszont nem volt ilyen. De a probléma elméleti, mert felsőkategóriás AM4 lapot már nem kapni, és összességében a Taichi is sidestep lenne.
Ez így kb egy 300 euros upgrade lenne AM4en maradva, AM5re váltás alsó hangon 1200 eur lenne. És egyelőre az 5950Xre is kb csak azért váltottam fel a 3900Xről, mert találtam egyet 300 euro alatt, egyébként nem érzem úgy, hogy bármire kevés lenne.
Brekkk: nekem nem tiszta, hogy ECCt nem támogat, vagy kizárólag non-ECC módban megy ECC memóriával.
Próbáltam keresni, de ahogy nézem MSIvel nagyon senki nem próbálta, vagy csak a neten nincs nyoma.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
fudi2002 #44235 üzenetére
Köszi
, de ránézek én is. Úgy voltam vele, hogy a fórumon csak használ valaki 128GB memóriát DDR4 Ryzen mellé. Három boltban lehet kapni, de mindháromnál rendelésre van, és nem derül ki, hogy melyik revízió.
Ami jó, hogy az CMH128GX4M4E3200C16 v3.41 Micron, CMW128GX4M4E3200C16 v4.49Samsung 5WE, v3.44 Spectek E. Mindhárom fent a lap kompatibilitási listáján.
Jelenleg viszont a (merge előtti setup) 4x16GB CMH32GX4M2Z3200C16 memóriát használ, és ahogy nézem a doboza alapján se derülne ki, hogy akkor pontosan milyen chipset vagy egyáltalán, melyik revízió. Hacsak nincs a PCBre írva a dobozon is látható helyen.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
proci985 #44233 üzenetére
ill azt nézem, hogy a CMH128GX4M4E3200C16 (RGB Pro SL) is fent van a listán. ami PRO RGB SL már rendesen (a Corsair) oldala szerint is kompatibilis, nem csak az MSI szerint.
árban <10 eur a különbség.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
fudi2002 #44232 üzenetére
Hát, lehet, emiatt is kérdeztem, illetve hátha van tapasztalat. Köszi!
Mondjuk azt nézem a CMW128GX4M4E3200C16 (azaz a régi, Corsair PRO RGB) fent a kompatibilitási listán, 4 modullal is, 3200@1.35ön. Ami kezdésnek jó. Persze itt is bejönnek még a verziók és a chipek, de elvileg a PRO RGB eleve Ryzen supportra van kitalálva.
CMK128GX4M4A2666C16 ver3.44 szintén fent a listán (ez a 4x32 Vengeance LPX), igaz ez csak 2666.
Corsair RS (CMG) elvileg nincs 32GBs modulokkal, szóval kiesik. Corsair RT (CMN) széria egyetlen tagja van fent a kompatibilitáson, 4x16GBvel. Igazából gyanús, mert elvileg a Corsair RT a PRO RGB utódja, válogatott chipekkel.
Jelenleg merge előtt van két setup, egy 3900X + MSI X370 Xpower Titanium 4x16 Corsair Vengeance Pro RGBvel szépen megy JEDEC 2666 @ 1.2Vn. A lap kompatibilitási listáján nincs fent, ehhez képest bedugtam és ment.
Előtte a lapban volt egy 1800X + 4x8GB Corsair Dominator Platinum (korai X99 DDR4), na azokkal szívtam mire 2133on sikerült őket stabilizálni. X370 -> X570S csere se segített, igaz memória stabilitásra elvileg a Titanium volt a generációja legjobbja. 2400on 1.35Vn se volt már stabil, cserébe 1.2Vn is kézmelegek voltak, aktív hűtés mellett is.
-
proci985
MODERÁTOR
Gondolkodok, hogy memóriát kéne upgradelni, DDR4 4x16GBről 4x32GBre.
AMD R9 5950X, MSI X570S Tomahawk MAX Wifi. Épített víz, szóval fizikailag bármekkora elfér. Venti van a ház tetején, közvetlenül a memóriák fölött.
Ami bonyolít, hogy compute / virtualizációs célokra is be lenne fogva a gép, tehát XMP nagyon problémás, tapasztalatból. Ryzenhez legalább 2666@1.2Vs memória kéne, de ahogy nézem, kb az összes 32GBs DDR4 modul 2133@1.2Vnél megáll.
Esetleg tud valaki olyan DDR4 memóriáról, ami (specifikáción belül) tud 4x32GB kiépítésben 2666+@1.2Vt, AMD X570S platformon egy 5950X mellett?
Egyébként ahogy nézem kb 300 euroért van Corsair 3600cl18 RGB RT, kb ez verhetetlen ennyiért?
-
proci985
MODERÁTOR
dominator platinum 2x16 ddr4-2800c16 ez szerintetek mennyire jo 250 euroert?
ryzen7 vagy 8700k ala lenne.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
laceeeboy #6648 üzenetére
több mem jobb, pár játéknak (crysis 1, stalker széria, supreme commander) kevés 4g ram.
800 és 1066 közöt azonos fsbvel szerintem nem fogsz érezni különbséget. tuningban a 800 limitálóbb lehet, de ha nem tuningolsz, akkor igazából mindegy. tuningnál a 2:1es strap miatt samsung alapon 400as FSBig egyébként biztosan jó lesz.
4x2 giga ramot egyébként szerintem később egyszerűbb lesz eladni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
winotto #6574 üzenetére
a corsairnek 1.5V kell, a Kingstonenak 1.65. ez annyit jelent, hogy a corsairrel bőven elég a gyári VTT/QPI érték, a Kingstonenak kell 1.15. illetve a kevesebb fesz miatt a corsair lehet picit kevésbé meleg és picit kevesebbet fog fogyasztani.
azt neked kell eldönteni, hogy ez a pici plusz ennyit megér e.
nekem az utóbbim van, bár erre kb egy árban van a lettő, és a QPI/VTT + légáramlást jelentősen blokkoló procihűtő-venti miatt én mindenképpen low voltage memóriákat akartam.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
winotto #6568 üzenetére
corsair vengenance LP biztosan XMPs, megbízható, tuningot nem próbáltam időhányban. cserébe viszont 1600cl9en 1.5ön még nem melegszik, ha a tetején ül a procihűtő ventilátora sem.
jóféle LP memóriát még gyárt a kingstone a hyperX szériában, azt nem tudom tud e XMPt. ugyanez igaz a Geil Black Dragon szériára (Value szériára panaszkodtak sokan, BD nekem nagyon jól ment DDR2őn 4x2 felállásban, de DDR3mon lehet problémásabbak).
egyébként ha tuningolni akarsz, akkor XMPt felejtsd el, manuális beállításokkal sokkal tovább jutni.
lynnfieldnél (i5-760) az XMP pl nálam annyit csinált az 1600as rammal, hogy BCLKt feltolta 160ra, mem multipliert 10re, a cpu multipliert meg visszafogta. ok, működik, de szerintem ez azért annyira nem elegáns megoldás. mondjuk a lynnfield nem támogat csak 1333as ramot max (133as default BCLK * 10es max szorzó ramra), de akkor sem tűnt nekem olyan hűde remek megoldásnak.
gorgo: max 10es a szorzó ezek szerint z68on is. tehát a 2133as ramhoz 213mas BCLK kéne. ugyan azt meg lehet csinálni, hogy az ember feltolja a BCLKt és visszaosztja a CPU multipliert, hogy megkapja az eredeti órajelet (ld XMP), viszont az idle fogyasztásnak ez nem tesz jót. meg abban se vagyok teljesen biztos, hogy minden lap bírja a 200 fölötti BCLK értékeket. másrészt viszont ott a 6os szorzó, tehát 213mas BCLK és 6os szorzó mellett az ember még mindig 1278as memórajelen van, tehát egy 1333mas mem se lesz nagyon limitáló tényező.
pár programban (főleg tömörítésnél, de vannak egyéb memintenzívek is) lehet a memória szűk keresztmetszet, ott jó a nagyobb órajel, de egyébként általában a több memória jobb, mint a kevesebb, de gyorsabb.
memória tuningban utoljára kb a korai core2 érában volt limitáló, amikor pár procinak az 1066os mem se volt elég alapon 2:1es osztásban, ddr3 pedig még nem volt.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
gyáliSanyi #6512 üzenetére
nem biztos, nálam a q6600al volt 6.5gigás memterhelés is, az asztalon
. de pl crysis is lazán megzabál magában 3.5 gigát, szóval én 8nál kevesebbet játszani se vennék.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
SSgt.Chris #6503 üzenetére
kingstonok erre kb egy árban vannak a corsair vengenancekkel, egyben utóbbiak egyik legolcsóbbak is a piacon. szóval nézz körbe, szériától függően lehet megúsznád corsairekkel is olcsóan.
-
proci985
MODERÁTOR
na igen, erről van szó. platinum elvileg a prémium lineup volt.
egyébként hosszú távon 16gigával tervezek, eredetileg úgy kaptam őket, hogy legyen mivel kipróbálni, hogy működik e a lap meg a proci
. viszont Svédországból kb mire lepostáznám hozzád többe kerülne, mint amennyit a memória ér (elvileg előző tulaj szerint a memtest stabil volt vele), emiatt mondtam, hogy kicsit nehezen juttatnám el hozzád.
elhiszem, a geil BDk után kissé meg is lepődtem, hogy az elvileg prémium OCZt mennyire macera belőni. a geileknél anno az 1000cl5 úgy nézett ki, hogy emeltem az fsbt, elfelejtettem állítani a strapot, és három hónappal később feltűnt, hogy már egy ideje 25%al a névleges érték felett használtam, default feszeken. aztán beraktam még kettőt, és vitték azok is. mindezt 4x2giga 800cl5össel ddr2őn.
-
proci985
MODERÁTOR
-
proci985
MODERÁTOR
ja, akkor azért nincs már ramjuk
sráctól úgy vettem át a cuccot, hogy vett egy 2500kt, mert valami rossz volt és skyrim alatt újraindulgatott. kiderült telement a tápja porral, és az volt a baj (de ettől ugye még én ki akartam próbálni). illetve a memóriákból már szerzett újat, mert gariztatni nem tudta, de a lappal összehozni sem. pedig volt az OCZ fórumon. ehhez mérten úgy kaptam meg őket, hogy tessék, vissza se add, úgyis csak kidobnám.
memtestet elvileg bírták. más kérdés, hogy normal beállításokon win start közben kiakadtak a programok writing errorokkal, win installnak 800cl9 + 1.65V + egy memmodul + 1.3mas QPIvel ugrottam neki. jelenleg 1333@1.55 1.2 QPI két modullal úgy néz ki eddig oké, de egy papíron 1600cl9@1.65ös OCZ platinimumtól azért nem ezt várná az ember. heat spreader se ült rajta túl keményen.
mindegy, már a postán van felém 2x4giga 1600cl9@1.5Vs Corsair Vengenance low profile, aztán ha jó, kap maga mellé egy társat is.
-
proci985
MODERÁTOR
köszi a választ!
másik kérdés: kaptam a félkonfighoz két OCZ obsidian 1600cl9 2x2őt. bődületesen hülye jdec beállításokkal (1600cl9 papíron, gyakorlatban épp 800cl9ben próbálgatok egyet failsafe megoldásként amíg lesz másik). lehet amiatt problémáznak, mert túl kevés a qpi/vtt, vagy csak simán utálják a giga lapokat?
másképp: még mindig van pár gyártó, ami képtelen normális jdec értékeket megadni, mint anno a ddr2es időben (volt olyan ram, ami bebootolni nem volt hajlandó)?
mégegy: windows install féle memtest mennyire megbízható?
-
proci985
MODERÁTOR
esetleg még van patriot gamer széria is, az mennyivel jobb/rosszabb?
közben leesett, hogy miért jön mindenki a túlméretes ramokkal a cpuhűtős topikba, nagyon úgy néz ki, hogy azok messze a legolcsóbbak. főleg a geil corsa és a corsair vengenance, amikhez tényleg esélytelen rendes léghűtőt találni (najó, armageddon, hr02, archon és hasonlóak jók).
válaszért köszönöm még egyszer.
-
proci985
MODERÁTOR
p55be ugye max 4 gigás memóriák mennek bele? tehát összesen max 16giga ram.
vettem ma egy giga ud3mat egy i5-760al. ramnak egyelőre 4 giga ocz van benne, de lehet hibás az egyik. 2x4 giga ramon gondolkodok, mit ajánlotok? tuning nem nagyon lesz, ne nagyon melegedjen, 1600cl7/cl9 jó lenne. magashűtős ramok kizárva, egy Thermalright IFX14 alá jó lenne, ha beférnének (Silver Arrow/Noctua D14 méretkategória, azaz duplatornyos batár).
kingmaxot erre nem kapni, de pl corsair xms3, geil value és adata akármi egész olcsó. giga p55nél illetve i5-760al kell valamire figyelni ramokkal?
csak 2x4 illetve 4x4 lehetőség.
Qru: 4x2 giga ram nekem ment ugyanúgy, mint 2x2 p35ön, szóval tuningban nem biztos, hogy gyengébb lesz. viszont két memória kevésbé melegszik, mint négy, nagyon restriktív hűtésnél (pl túlméretezett procihűtő ramokon ülő első ventivel és egy 200Wos videokártyával, ami fűti fel a ramok környékét) a két ram a picit jobb légmozgás miatt jobb lehet.
eladás szempontjából mindenképpen 2x4, későbbi fejleszthetőség miatt is.
(#6447) Qru : köszi, ez gyors volt
HyperX 1600 cl9
corsair xms3 1600cl9
árban nem igazán van különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One mobilszolgáltatások
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Politika
- Dark Souls sorozat
- Modding és elektronikai kérdések
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Eladó 8GB DDR5 SODIMM RAM memória 5600MHz és 4800Mhz (Samsung, Micron, SK hynix, stb.)
- ELADÓ: Corsair Vengeance RGB PRO 2x16GB 3200MHz DDR4
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GeiL EVO Leggera DDR3-2133 MHz 8 GB CL10 GEL38GB2133C10ADC RAM
- ASUS PRIME Z270-A + Intel(R) Core(TM) i7-6700 CPU 3.4 GHz + 16Gb DDR4 RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest