Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chosen
addikt
Sötétítéshez tipp: Fekete HÖSTAGILLE Ikea takaró 120x160 cm 1690 Ft
Régóta kerestem sötét anyagokat és külön méterárban sem találtam ehhez hasonlót. Ennél olcsóbb -nem festéssel járó- besötétítést nem tudok, hátha másnak is jól jön.
-
Chosen
addikt
válasz cinemazealot #63918 üzenetére
Wow! Ezt megnézem köszi és a felfogatás is jó ötlet! Ezzel is szenvedtem, hogy felfúrni nem tudom, de ha egy ilyen állványt csinálok akkor ez letehető bárhova.
-
Chosen
addikt
Ha már manuális dolgoknál tartunk:
Szoba sötétítést ti hogy oldottátok meg? Fehér falak sötétítésében vagyok benne éppen és keresek low budget megoldásokat rá.
-
Chosen
addikt
Így egyben válaszolva mindenkinek köszi a tippeket és a videót az élesség témában.
-
Chosen
addikt
Ha már beállításnál vagyunk, élességet hogyan állítotok manuális fókusz esetén? Azt szintén elég nehéz szemre, amikor méterekre vagyok a felülettől.
Kifejlesztettem egy módszert, hogy fényképezőgéppel zoomolok rá amennyire tudok és annak a kijelzőjén keresztül állítok élességet. Ez sokkal jobb eddig, mint simán szemre, de tökéletesre még így is nehéz. :’D
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz cinemazealot #63860 üzenetére
Ejha, köszönöm a leírást!
Valószínűleg az egyszerű és praktikus megoldást fogom választani, mert nincs lézeres távolságmérőm sajnos. :’D
-
Chosen
addikt
Ti hogyan ellenőrzitek, hogy a projektor merőleges-e a vetített felülethez képest? Szemre próbáltam eddig belőni, de szinte biztos, hogy úgy nem tökéletes.
-
Chosen
addikt
Új EU szabályozásról hír:
[https://rehders.de/spezial-eu-verordnung-ab-1-januar-2026-keine-heimkino-projektoren-mehr/]
“EU regulation – no more lamp projectors from January 1st, 2026!”
“The EU regulation EU 2017/852 is tough! From January 1, 2026, many products containing mercury may no longer be manufactured, imported or exported. This also applies to our beloved home theater projectors. In this special, I'll look at what exactly that means and what alternatives there are.”
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Nagyon köszönöm a felajánlásokat. Ki kell találnom, hogy mit is akarok és jelzek.
-
Chosen
addikt
válasz Bikkrom #63332 üzenetére
Áh látom, bár itt sajnos írják, hogy “Note that "Fast" processing has a softening effect on the picture…”, ami nem hangzik túl jól. :/
De a jó hír, hogy van pár 5xxx és 6xxx modell, amit 30ms alattinak írnak és fast mode-ban sem romlik a képminőség. Ezek tudnak 1500-2000:1 kontrasztot is és árban is a keretem környékén vannak, szóval onnan fogok tudni találni valamit szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz Bikkrom #63316 üzenetére
A 9200-ra itt írtak 64ms-t, amiatt lőttem ki. [Trustedreviews TW9200]
Azóta jött FW update? Vagy a teszt volt helytelen?
-
Chosen
addikt
válasz Bikkrom #63290 üzenetére
Így van, ez a 200-300 kb a megcélzott keretem.
A TW9200 és a JVC-k jók lennének, de input lagban esnek ki sajnos. Amit max szeretnék az a 30ms. Az FH06-tal szenvedtem játékokkal az 50-60ms környékével. A 30ms-t a TW9300 és felette lévő gép tudja, de az jóval magasabb árban van, ezért maradnak az alacsonyabb szériák.
Egyébként igen, őrület, hogy mi megy az Epson használt piacon. A 300:1 kontrasztot belépő gépek és a régi cinema gépek is ebben a 150-300-as tartományban mozognak teljesen random. Nem is értem mi a koncepció itt, vagy ki veszi a belépő gépeket használtan ennyiért.
A listáért kár. Mindenesetre rajta vagyok egy saját összeállításán, megosztom majd ha érdekes lehet másnak is.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Epson projektorokról létezik valahol komplett lista US és EU nevekkel párosítva?
Próbálok teszteket találni róluk, de hol EU (TW), hol US névvel (Home Cinema) találok adott modellről tesztet. Az összepárosításukkal szenvedek csak, mert egyértelműen ritkán van leírva melyik melyik.
FH06-ot visszavittem, ez már az utód kiválasztásának folyamata.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz Vhiktor #63277 üzenetére
“Ezért kell megnezni vasarlas előtt, hogy mekkora képet szeretnél és az adott projektornak mekkora a fényereje. Így kiszámítható milyen gain értékű vászon kell, ha nem eleg a gainel jatszani akkor másik projektor.” ->
Ez logikus, de első projektornál irreális elvárás szerintem. Amíg nem láttam 120” képet, addig nem tudtam, hogy akarok 120” képet. Emellett a 3LCD és a keretem behatárol annyira, hogy azt veszem ami van és nem katasztrófa, nem hogy még fényerő alapján válogassak.A kalibrálásnál biztos jobb a spektro, de hogy itthon bohóckodjak vele, arra nekem teljesen overkill. Szemre eddig bőven elegendő volt nekem, amit a colorimeter hozott. Ha az nem pontos, akkor nem pontos, nekem nem baj.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz Vhiktor #63256 üzenetére
Nem terveztem abszolút. Akkor ezek szerint ennyi a fényerő amennyi. Nem baj, egyébként szemre nem volt vészes, normalon már vakított rendesen.
Köszi az infókat, a 4-6 dE már lehet komoly eltérés valóban. Megnézem majd a különböző korrekciókkal, köszi! Szemre egyébként jónak tűnt amit kalibrált az itthoni monitorokhoz képest. Már legalább 5+ éve szerintem kalibrált monitorokat használok csak itthon, szerencsére hozzászokott valamennyire a szemem.
-
Chosen
addikt
válasz Vhiktor #63231 üzenetére
A fényerőt lejjebb vinném nagyon szívesen, de nem én nem találtam rá lehetőséget, hogy szabályozzam. A brightness itt a feketeszintet szabályozza, a contrast viszont tényleg a kontrasztot.
Hogy spectrofotometer nélkül a szinhomerseklet nem az amit a program ír, így a valós deltaE sem az. ->
Ez érdekes. Kíváncsi lennék, hogy mennyi az eltérés Spectro- és colorimeter között a projektor mérés esetében. Próbáltam tesztet keresni, de nem találtam ilyet. Te láttál/csináltál ilyen tesztet esetleg?
Displaycalal létrehoztál hozzá lutot vagy icc profilt? Ha pcvel használod foleg madvral akkor az meg segíthet. ->
Igen, azzal profiloztam, sima icc-t hoztam létre. Windowsban lőttem be rendszer szinten. Ilyenkor is kellene még madVR-ben rátenni? Nem lesz úgy kettős a hatása?[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Epson EB-FH06
Mérési eredmények érdekességképpen, ha bárkinek ez még hasznos lenne:
Cinema profil, ECO mód:
339:1 - kontraszt
6.4 - dE
2.05 - gamma
146 cd/m2 - fényerő
~40-60ms input lag? (ezt sajnos csak stopperes méréssel tudtam megcsinálni, amiben van szórás, így bizonytalan az eredmény)Képek:
Kalibrálva, ECO módban:
331:1 - kontraszt
0.4 - dE
2.17 - gamma (profilozva)
138 cd/m2 - fényerőKalibrált értékek:
Gain R: 50
Gain G: 37 (eredeti: 50)
Gain B: 43 (eredeti: 50)(erről nem készültek képek, de a HCFR file megvan)
-
Chosen
addikt
válasz Vhiktor #63205 üzenetére
A kontraszt, a fekete szint és a fényerő lesz nagyjából hiteles. ->
A többi tényezőnél miben mutatkozhat meg a Colormunki Display hátránya?HCFR-re vagy displaycalra esett a választás végül? ->
Mindkettőre! Először HCFR-rel kezdtem, majd DisplayCal-lal is megcsináltam a beállításokat, hogy visszaellőrizzem magam. Mindkettővel ugyanaz jött ki, de a DisplayCal felülete nekem jobban kézráll, így azzal foglalkoztam többet.Rapsberry pi-hez lehet ezerszer jobb, komolyabb lag testert építeni mint a Leo féle túlárazott kütyü. ->
Az jó, csak RPi-om sincs. Az infót azért köszi, mert nem tudtam, hogy lehet ilyen alternatívája a Leo Bodnar testernek.[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Kalibrálással kapcsolatban kérdes: Monitort kalibráltam már DisplayCAL és HCFR programokkal, van is eszközöm hozzá.
Ha projektort kalibrálnék, akkor mindent ugyanúgy kell csinálni, csak a kalibrálót kell másképp elhelyezni?
Ha igen, akkor mi best practice az elhelyezésre? Azt olvastam, hogy lehetőleg ugyanolyan körülmények között kell kalibrálni, ahogy nézni fogom és a vászon felé kell fordítani a kalibrálót és ahhoz minél közelebb tenni. Kalibráló távolsága, orientációja, szöge számít?
Alapvetően csak egy basic RGB gain és gamma korrekció a cél SDR-ben, semmi őrület.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz cinemazealot #63021 üzenetére
Köszi a válaszokat eboostr és Bikkrom szintén!
Érdekes volt olvasni, hogy nagyjából ugyanarra gravitálódunk. Ez megnyugtat, hogy kb jó irányba megyek a dologgal és nem akarok irreálisat kihozni belőle.
cinemazealot: ez a rituálé szemlélet is érdekes megközelítés. Leginkább én is ezzel tudok azonosulni, hogy így a legjobb nekem is, ha ez egy külön élmény. Ez hozzáad a varázsához nekem is.
A kékfény szűrést én is használom minden eszközömön én is egyébként. Sajnos valamennyire a pontosság kárára, de sokkal több bír úgy a szemem.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Nektek egyébként mire vált be a projektor, miért választottátok azt más alternatíva helyett?
Nekem pl amire eddig bevált:
+ szememnek kellemesebb, hogy fényforrás mögöttem van, nem velem szemben (mint a TV-nél mondjuk)
+ filmeknél szeretem, hogy “mozis” a kép
+ a 120” miatt azt érzem mintha benne lennék szinte a filmben/játékban, nem csak “nézem”
+ könnyebben mozgatható egy költözésnél, mint egy azonos méretű TV (kinéz egy költözés, ezért nekem fontos lehet)Amit nem tudott kiváltani (vagy nem ésszerű):
- Monitor a kompetitív játékokra, ahol “csőlátással” játszom amúgy is, ezért a térérzet nem fontos (pl CS)
- Monitor az általános netezésre, fórumozásra, stb. Ezeket kényelmesebbnek érzem a kisebb kijelzőnSzóval nekem egyelőre inkább specifikus dolgokra nagyon jó, de kíváncsi vagyok, hogy nektek mire és hogyan vált be.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz Bikkrom #63005 üzenetére
Szerencsére még vissza tudom vinni, igen. Utána majd szétnézek az ajánlott használt gépek között.
m3ss-nek is reagálva: igen, a falak és a vászon helyzete fájó pont sajnos, de számolgatok hogy hogy lehetne kihozni A diy még jó is lehet, köszi a tippet Bikkrom!
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz Bikkrom #62993 üzenetére
A cinema módban használom, így az is pipa, de köszi a megerősítést, hogy az a jó!
Hát igen, fal, vászon, projektor upgrade mind sokat dobnának. Gondolom nagyobb kontrasztarányú projektor nem is lenne ennyire érzékeny a környezeti fényre, hiszen nagyobb tartományból gazdálkodhat, jól gondolom? Tehát ha csak egy dolgot fejlesztenék akkor inkább rendes projektor a fehér fallal, mint az irodai projektor ALR vászonnal, ugye?
Köszi a kifejtést a kérdésre.
-
Chosen
addikt
válasz makkmarce #62987 üzenetére
Igen itt a projektor teljesen korrekt, csak rengeteg szórt fényem van. Ha 0 szórt fényem lenne akkor talán még filmekre is el tudnék lenni ezzel a projektorral hosszabb távon.
Köszi a képet! Csináltam én is kettőt. Ugyanolyan beállításokon (záridő, iso, rekesz), így összehasonlítható a kettő.
Teljes kép: jobb oldalt látszik a fehér fal mennyit visszaver és ettől mennyit fakul a kép.Kicsinyített kép e-zoommal: Így, hogy távolabb kerül a falaktól, sokkal kevesebb a szórt fény és a kontraszt is látványosan jobb. Ezt tudná nagyban is a projektor ha lenne rendes vászon vagy sötétített tér. (Persze ilyen méretben nézhetetlen, de a tesztnek nem ez a lényege, nem így használom).
A fényerő az eco mód révén már le van véve egyébként, annál jobban nem engedi sajnos, de ez pont jó is kb.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz makkmarce #62976 üzenetére
Köszi a tippet! Megnéztem YouTube-on is, minden extra funckiót le is kapcsoltam, de ugyanaz az eredmény. Viszont úgy tűnik ahogy cinemazealot kolléga írta, a környezeti fény lesz a gond főként és a vászon hiánya.
Csináltam egy tesztet úgy, hogy a projektort egy ajtó felé fordítottam úgy, hogy félig az egyik, félig a másik szobába projektáljon. Ha csak az egyik felére tettem világos tartalmat, akkor csak az egyik oldala lett világosabb. A másik oldal, ami másik szobában jelent meg arra nem volt szinte semmilyen hatással. Ezzel kizárva hogy valami képjavító funckió lenne. Szóval nekem meglepő, de tényleg ennyire érzékeny a környezeti fényekre, hogy a fehér falakról a szobában visszaverődik a fény annyira, hogy brutálisan csökken a kontraszt tőle.
[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
válasz Bikkrom #62974 üzenetére
A 300:1 durva, nem gondoltam volna, hogy ennyivel alatta van a komolyabb projektoroknak.
Hogy lehetséges egyébként, hogy 3LCD tud 300:1 és 4000:1 is lenni akár? Monitoroknál azt szoktam meg, hogy egy technológia kb egy szintet hoz, pl IPS 800:1 és 1500:1 között valahol, de hogy duplája vagy 10x-ese legyen az durva.
Köszönöm a tippeket egyébként, ezek közül valamelyik akár össze is jöhet. -
Chosen
addikt
Áh köszi szépen, ezt jó tudni! Kezdtem aggódni, hogy a 3LCD ennyit tud.
Esetleg 3LCD-ből van olyan modell, ami szintén jobb a felsoroltakban, de azért nem sokkal drágább? A 9400-as jól hangzik, de a 900k sajnos egy kemény 3x-os szorzó árban.
(DLP nekem kiesik a rainbow effekt miatt, bárhol kiszúrom és rosszul vagyok tőle. 3DLP meg ugye szintén egy másik árkategória...)
-
Chosen
addikt
válasz cinemazealot #62958 üzenetére
Nagyon köszi a részletes válaszokat!
1. Optika, élesség - szerintem itt az lesz a gyengepont, mert annyira merőlegesen van amennyire csak lehet.
2. Köszi!
3. Fehér tartalomra kivilágosodás - Ezt nehéz megítélni, de úgy tűnik mintha maga a kép világosodna, lehet próbálok majd egy videót felvenni róla.
4. Persze, a VGA megvan hozzá, egy RTX 4070-nel próbáltam. Közben a részletes manualban megnéztem és 60Hz-et ott már leírják, ez ennyit tud sajnos.
5-6. Köszi köszi, akkor ez ennyi
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Teljesen új vagyok projektor témában, de érdekel és tetszik a dolog.
Sikerült tesztre beszereznem egy Epson EB-FH06-t. Már helyből rengeteg kérdésem fel is merült:
1. Az normális, hogy a fókuszt nem tudom úgy beállítani, hogy a teljes kép fókuszban legyen? Pl a fórumon a középső oszlop éles, de már a két szélső is homályos valamennyire.
2. A fizikai zoom csúszkán mi az ideális beállítás? Valahol azt olvastam, hogy a legkisebb kép a legjobb és fizikailag közel tolni a projektort, mert úgy veszít kevesebb fényerőt. Ez igaz?
3. Filmeknél ha sötét rész van, de megjelenik a fehér felirat, akkor az egész képkocka is világosabb lesz valamennyivel. Amit csak tudtam kikapcsoltam a menüben, de ez nem szűnik meg. Ez a 3LCD technológia hátránya, vagy ez valami Epson feature?
4. A specifikációban oda van írva, hogy "2D Vertical Refresh Rate192 Hz - 240 Hz". Hát én szomorúan tapasztaltam, hogy Windowsban 1080p 60Hz a maximum amit látok. Most akkor a specifikáció hazudik, vagy valami nincs jól beállítva?
5. A brightness az Epsonnál úgy tűnik a sötét részekre van hatással. A gyári érték 50, de nekem úgy tűnik, hogy azzal túl világosak a sötét részek, már irreálisan. Lehetséges, hogy levéve 40-45-re reálisabb? Nem akarom elrontani a képet, de szemre úgy jobb.
6. Bármilyen input lag csökkentést el tudok érni ennél a típusnál? Már desktopon érzem, hogy egy jókora késéssel mozog az egér, de FPS játék teljesen felejtős rajta. Nem használok keystone-t és amit lehet lelőttem, de még így is elég nagy a késés.
7. ECO módban csak a fényerőt veszi lejjebb, vagy ott másban is ront a képen, ezért azt ne használjam?
8. Bármilyen egyéb ajánlott beállítás, amit érdemes megtennem?
Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni ezekben.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Facebook és Messenger
- Építő/felújító topik
- PlayStation 5
- Lexus, Toyota topik
- Házimozi belépő szinten
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest