Új hozzászólás Aktív témák

  • biga

    senior tag

    válasz -v- #32570 üzenetére

    A legtöbb mai átlag autó (tehát nem a felső kategória, hanem a sima átlag családok hétköznapi autója, pláne magyar viszonyok között) max 120-130-ig érzi jól magát. Ez általában jól látható akár a fogyasztáson is. Nem véletlen a dolog, és az sem véletlen, hogy Európa autópályáin is max 130 (sok helyen még annyi sem!) a megengedett sebesség (és igen, még Németországban is "ajánlott" a 130 azokon az útjain, ahol ennek ellenére nem tilos magasabb sebességgel hajtani, ha ezzel nem veszélyeztetsz senkit. A többi pályaszakaszon meg a németeknél is 120 jellemzően a megengedett.).

    Szerintem az, hogy egy sebességtúllépés mennyire durva pusztán annak függvénye, hogy a megengedetthez képest számított sebességkülönbség egy esetleges ütközés esetén mennyire lehet veszélyes. A legtöbb mai ató 30-35 km/h sebességkülönbségű ütközést tud jó eséllyel hatékonyan védeni, minden e feletti tartománynál már egyre inkább a szerencse fog egyre inkább számítani. Tehát a 160, ami ezen logika mentén az alsó határ, tehát nevezhető durva sebességtúllépésnek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az itt tárgyalt eset, ahol szerintetek "csak" 160-al ütközött (ment?) a minimum kb 100-al (hisz leelőzte a max 90-el menő kamiont), de inkább a hírek szerint 120-130 körüli sebességgel közlekedő autónak és ebbe több ember belehalt. Ez az összes körülménytől függetlenül is az én véleményem szerint a durva jelzővel illethető.

    Félre értés ne essék, minden jogosítvánnyal rendelkező ember felnőttnek tekinthető, és így maga eldöntheti, milyen módon közlekedik. De egy felelősségtudattal (de legalább gerinccel) csak legeletnyit is rendelkező felnőtt vállalja is cselekedetei következményeit. Én nem nagyon érek rá a gyereknevelés és a mindennapi hajtás mellett hónapokat kórházban/tárgyaláson/előzetesben tölteni, így eleve igyekszem elkerülni az ehhez vezet(het)ő helyzeteket. Gondolom az én gondolkodásommal van baj...

    ''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'

Új hozzászólás Aktív témák