-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Ahogy egyetlen más magyarországi bank sem...
Javaslom az Optima befektetési jegyet. Jelenleg elég jól hoz (éves szitnen talán 11%). Bármikor felveheted. Értékpapír-számla kell(ene) hozzá, de azt nemrégiben összekötötték valahogy a folyószámlával.
Ha hosszabb időre is le lehet kötni (egy részét), esetleg ennek kamataiból lehetne finanszírozni egy befektetési életbiztosítást vagy lakástakarékot. A biztosítást sok évre kötheted (25), jó lesz majd egy OTP-s lakáshitel esetén (ha az OTP Garanciánál lesz a bizt.). De 10 év után büntetés nélkül felveheted az összegyűlt pénzt. Bár, ezt az OTP-nél alaposan meg kell kérdezni, mert NAGYON rugalmatlan bank.
Az LTP-t 8 év után veheted fel úgy, hogy akkor már bármire használhatod. Havi tizenvalahányezer foirnt, amihez állami támogatás járul. A kamata nem nagy, de az ingyen állami pénz miatt a hozama igen. Ekkora összegnél a kamatból valszeg teljesen kijön bármelyik forma havi összege. (Egy 5m forintos életbizt. havonta max. harmincezer forint.)
SipiMont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
válasz Papa-Georgo #304 üzenetére
Annyi előnye van, hogy így az ember rá van kényszerítve, hogy átgondolja a pénzügyeit, megtervezze, és ne csak úgy szórja a pénzt. Én több, mint egy éve boldogulok vele. Igaz, az OTP-s folyószámlámat meghagytam mellette, erre utalom át (ingyen) azt a pézt, amit fel szeretnék venni a rengeteg OTP-automatából. De fiztni az ELLA-kártyával is lehet.
-
Sipi
addikt
válasz GombócArtúr #303 üzenetére
Hozhatod hozzám is a pénzed.
Nagyobb OTP-fiókokba. A weblapjukon meg is keresheted, adott régióban mely fiókok foglalkoznak állampapírokkal. Ott talán többet tudnak segíteni is. (Meg az aktuális lejárati időket, kamatokat is ők tudják megmondani.)
-
Sipi
addikt
válasz GombócArtúr #299 üzenetére
Az aktuális jegybanki kamatot. Illetve ez a lekötési időtől függ. Menj be, nézd át a listát. Van, hogy a 2 hetes a legmagasabb. Emlékeim szerint 1000 forintos jegyeket lehet vásárolni.
-
Sipi
addikt
válasz Papa-Georgo #296 üzenetére
Az mindig jobbat ad a lekötés nélküli számlához képest. A lekötötthöz képest valamivel (1-2%) alacsonyabb. De így bármikor hozzáférhető.
A folyószámla két részből áll: a bankkártyával felvehető és a többi. Mindkettő ugyanúgy kamatozik, de a folyószámlával felvehető összeg külön van a nem felvehetőtől. Vagyis: ha van 200.000 forint a számlán, és 50.000 forint limitet adsz meg a bankkártyával felvehető/fizethető összegnek, akkor a kártyáról csak 150.000 forintot lehet utalgatni.
-
Sipi
addikt
válasz GombócArtúr #293 üzenetére
Az a baj, hogy folyószámlán csak rövid ideig tartó akciókban lehet rendes kamatra lekötni. Akkor meg figyelni kell, mikor, melyik banknál an az újabb. De ekkora összgnél a folyószámla díja elviszi a teljes hozamot.
Ilyen kis összegnél talán diszkont kincstárjegy, vagy valamilyen állampapír érné meg. Ezeknél Te választhatod meg, mikori lejáratú kell. Előtte kivéve persze bukta.
Ha jól tudom, az OTP-nél pont nemrégiben vonták össze az ehhez szükséges értékszámlát a folyószámlával, úgyhogy valószínűleg egyéb költség nélkül tudod megoldani.
-
Sipi
addikt
válasz steve@prhw #287 üzenetére
Mittudomén? Befektetés. Bár abból én a szexet tartom a legjobbnak: egy iciri-picirit fektetsz be, és 9 hónap után hatalmasat fiadzik.
-
Sipi
addikt
válasz steve@prhw #285 üzenetére
Mostanában igyekszem... Nem szarakodok, csak fejre meg ide.
Egyébként nem veszel? Olcsó is, finom is. Pénzt is hoz, ráadásul kialakítja a világbékét.
-
Sipi
addikt
válasz ActionMan #275 üzenetére
Részvény, tőzsde: magánembernek túl kockázatos, és sok pénz kell hozzá. Ha befektetni akarsz, nem jó. Nem arra való.
Biztosítás: egy NORMÁLIS életbiztosítás befektetés. Fizetsz havonta, ezt a pénzt a biztosító forgatja, tehát hozama van. Emellé adóvisszatérítés is jár, ha minimum 10 évig bent hagyod. Ha hamarabb veszed fel, buktad az adót. Halál esetén persze gyben fizeti a szerződéses összeget.
Nem igaz, hogy nem átlátható. A tőzsdénél meg aztán biztos, hogy sokkal jobban.
Normál esetben havi fix összeget fizetsz (illetve ezt az infláció miatt növelni szokták).
Tanácsadók szerepe: nem hiszem, hogy járható út, ha magad mész tájékozódni. Egyrészt marha sok biztosító, bank, alap létezik, lehetetlen mindet megismerned. Másrészt hiába készségesek, CSAK azt mondják el, amit kérdezel. Ergo, neked tudnod kellene, mik a buktatók, mikre kell figyelni, ami minden intézetnél, terméknél más és más. Ha tudod ezeket, és megkérded, elmondják. De mivel ezek nem tartoznak a kötelező információk közé, alapban egy szót sem hallasz róluk.
-
Sipi
addikt
Nekem teljes mértékben bevált. Volt pár probléma az APEH-hel, de azt is el tudtuk simítani.
Kicsit több, mint egy éve vettem fel támogatott és normáls, jelzálog alapú lakáshitelt. Most hitelt íratok át.
Több, mint egy éve van ott folyószámlám is. Ez csak internetes alapú. Az átutalások ingyenesek, a vezetési díj alacsony. Az ott tartott pénz lekötés nélkül az MNB alapkamat mínusz 1-2 százalékon kamatozik. Ez most olyan 5%-ot jelent, és bármikor kiveheted.
Telefonon van letölthető internetes szoftveren keresztül lehet intézni. Saját automata nincs, de nem annyira drága a kpfelvét.
Nagyon meg vagyok velük elégedve.
(Egyszer kértek levélben, hogy a jelzáloggal valamit izélgethessenek, beleegyezek-e? Kárpótlásul küldtek egy pólót. )
-
Sipi
addikt
A 3-ast ismerem, minden lakáshitelem onnan van. Meglehetősen rugalmas, korrekt cég. Megbízható. És a folyószámlájuk is korrekt konstrukció.
Mondjuk én nem közvetlenül bementem hozzájuk, hanem független pénzügyi tanácsadó intézte, így volt némi hátszelem.
-
Sipi
addikt
Sajnos, ez a magyar ''piac''. A kapitalizmusból még csak annyi jutott el tüppedtagyú honfitársaink javarészéig, hogy akkor a piac határozza meg az árat. Vagyis emelni kell!
Ha sokan keresik, akkor nő a kereslet, emelünk. Ha kevesen, akkor nehéz eladni, emelünk. Ha jön a lakáshitel-támogatás, sokan fogják venni, emelünk. Ha kvázi megszűnik a használtra, vagyis szinte lehetetlen lesz használt lakást venni, ergo nem lesz kereslet, azt mondják, hogy emelkedik az újak ára, tehát emelünk...
Sipi
[Szerkesztve]Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!
-
Sipi
addikt
Azt hiszem, már megszűnt az önkéntesre, csak magánra van. De az nem megtakarítás, hanem inkább egyfajta adóféleség.
OTP-nél vagyok mindenben (magán, önkéntes, folyószámla, LTP).
De a lakáshitelt nem itt fogom felvenni.
-
Sipi
addikt
Nem magán, önkéntes! Ez intézetenként eltérő, de jó hosszú futamidő (jellemzően 20 év), elég kicsit is be lehet fizetni (én most havi 1000 forintot teszek be ), de bármikor berakhatsz akármekkorát, választható, hogy mikor veszed fel, milyen formában (egy összeg, járadék, stb.).
Megszakítás: van minimum idő, utána jönnek az eltérő konstrukciók, hogy lejárat előtt hogyan lehet felvenni (van, ahol sehogy, van, ahol pl. a felét kiveheted). Nem tudok konkrétat, mert nagyon változó. Nagyon hosszú távú befektetésnek jó csak, _annyira_ komolyan nem gondoltam.
-
Sipi
addikt
Éppen emiatt egyszerű a választás is.
Minden kiesik, ahol szakaszokban ki-be kell tenned összegeket/papírokat. Mindenképpen van minimális kezelési költség is, és ilyen kis pénz esetén olyan kicsi a havi haszon, hogy teljesen elviszi.
Így marad a folyószámla-lekötés. Esetleg önkéntes magánnyugdíj-pénztár.
-
Sipi
addikt
A hosszú, egyben lekötésnél pl. 100.000 forintot adsz nekik, azzal bánnak, erre adnak mondjuk 12 százalék kamatot.
A kamat kb. állandó mindenféle lekötésnél, de ha 1 hónapra lekötöd, megkapod az 1/12-ed kamatot rá. Ez növeli a 100.000 forint alaptőkédet, amit megint lekötsz 1 hónapra, így már nagyobb pénznek kapod az 1/12 százalék kamatát. Kamatos kamat. Már persze, ha így csinálod.
-
Sipi
addikt
1. havi megújított lekötés: nem tudom, hol éri meg legjobban. Szerintem ez az, amit talán mindenhol érdemes megnézni. Én szinte teljesen OTP-s vagyok, régen jó volt, de már régóta nem így fialtatom a pénzemet. Mindegyik biztos, az a ciki, hogy mindenhol más-más akciók vannak, pénztől függően ez és az - emiatt azt ajánlom, szard le nagy ívben, válassz ki egy szimpatikus bankot, és vidd oda. Tuti, hogy nagy utánjárással találnál jobb kamatút is, de fél hónap múlva a Te bankod lesz jobb, aztán meg a harmadik...
2. bef. alap: most tényleg kihagyós, de ha rendbe jönne Magyarország, tuti. Sokáig volt nekem ilyen.
3. Diszkont kincstárjegy. Elvileg minden jobb bankban kapható (ami kereskedhet papírokkal, de tudtommal szinte mind ilyen). Az OTP-nél úgy láttam, 100.000 forint a minimum összeg.
Egyébként ha ilyen kis címletekben gondolkozol, válaszd a folyószámlás lekötést, különben a tranzakciók díja teljesen elviszi a kamathasznot.
-
Sipi
addikt
1. Folyószámlán folyamatos lekötéssel. Egy fix összeggel indítasz, amit 1 hónapra lekötsz, és úgy állítod be, hogy ez és ennek kamatai minden hónap végén újra lekötődjenek. Előnye: sok helyen elég magas kamat, könnyű kezelni, nem kell vele tökölni. Hátránya: feltörés esetén az akkori hvi kamat ugrik. (Bár ez mindnél így van.)
2. Mint pl. az OTP-nél az Optima nyíltvégű befektetési alap. Lényegében részvényt veszel, 1 forintos címletekben, amit főként államjegyekben tárol a bank. Bármikor kiválthatod, az aznapi árfolyamon. Előnye: egyszerű kezelhetőség, bármikor hozzáférhető. Hátránya: kissé hektikusan megy a kamata, jó kormányunk szakavatott politikájának köszönhetően pl. most nagyon kicsi, gyakorlatilag lefele megy, ha abban tartod a pénzed...
3. Diszkont kincstárjegy. Ez úgy megy, hogy előre meghatározott időben lejáró jegyek vannak, de nem úgy, hogy január 1., február 1., stb., hanem hetente, vagy még sűrűbben lejáróak vannak. A kamata elég jó, de attól függ, melyik lejáratút veszed. Most olyan 9,5-11 százalék között lehet. Előnye: elég jó hozam, közepes tökölés. Állítólag lejárat előtti felvét esetén az addigi kamatot megkapod, de ezt nem tudom, 2 OTP-s közül eddig mindkettő mást mondott...
Másfajta állampapírok is vannak, de azok vagy bonyolultabbak, vagy sokat vesztesz, ha lejárat előtt felbontod.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Gran Turismo
- Hamarosan kapható lesz az Enermax Intel és AMD HEDT platformokhoz szánt AIO-ja
- PlayStation 4
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Konica Minolta Bizhub C227 fénymásoló
- Yamaha NS-555 hangfalpár + opcionális HiFi - házimozi cuccok
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM