-
GAMEPOD.hu
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
naja
aktív tag
válasz Gabady #37995 üzenetére
Légyszi, ha kérdezel, legalább a kérdést tedd fel egyértelműen. Miért másnak kell kihámozni, hogy mire gondolhattál? Még a végén valaki a Megane-odra akar MacOS-t telepíteni.
Mit jelent, hogy normálisan menjen? Gugli alapján meg lehet oldani, ahogy a kolléga is írta, találni rá működő megoldásokat. Hogy jól működik-e, vagy van-e értelme, azt meg leginkább magadnak tudod megválaszolni.
-
naja
aktív tag
Sziasztok!
Van egy OC-s Monterey setupom, amire szerettem volna egy régi GTX 760-at felpatkolni OCLP/Kepler patch-csel. Az OCLP előkészületek megtörténtek, majd a root-patch le is futott. Restartnál a biztonság kedvéért "okosan" egy NVRAM resetet toltam. Mint később kiderült ezt nem kellett volna. Azóta nem indul az OS, bootpicker után tölt egy kicsit, reset, majd bootloop Recoverybe.
Root-patch revert ha jól tudom csak OCLP-ben indítható. De ahhoz meg kellene egy induló rendszer, de csak Recoverym van.
Menthető ez valahogyan?
(Van másik gép, matatni tudok a file-ok között.) -
naja
aktív tag
Hát, én még nem igazán tudom mit gondoljak az E/P magokról. Szerintem jó irány (nem is új), de tutira kell pár generáció, amire ráállnak az emberek és olyan appokat írnak, amik megfelelően használják. Azért érdekes lenne, ha a Siliconok E/P managementjét valahogy meg lehetne patkolni. Persze ez így egy elég durva felvetés, gondolom.
Elnézést, nem voltam egyértelmű. A nyomkodás alatt arra gondoltam, hogy mik a szubjektív vélemények a Sequoiaról. Max technikai dolgokat olvastam csak. Inkább az érdekelne, hogy van-e értelme? Például valahol azt írták, hogy gyorsabb lett.
-
naja
aktív tag
Köszönöm Mindkettőtöknek!
Igen, én is a "fejlett" (P/E) proci miatt aggódtam kicsit. Igazából a lóerők kihasználása nem is annyira érdekel, csak laggoló/akadó bénaság ne legyen belőle. 10gen-nel nem rég mentem végig a dortania guide-on. Menet közben vettem észre, hogy mennyire nem up2date (0.9.1 több mint egy éves). Konkrétan nem úgy kell megoldani dolgokat, mint a ott írják (wifi/lan). Úgy fest a 10gen alaplap megdöglött, és a jövőn gondolkodtam. Amúgy egy 6600xt van mellé.Amúgy F-es procit érdemes lehet venni? Ha már úgysem látja/használja?
Csak érdekesség képpen kérdem: Sequoia-t nyomkodtátok már? -
naja
aktív tag
Sziasztok! B760 lap +12th gen prociról mi a véleményetek? Mennyire működnek? Eddig úgy tudtam, hogy 10th gen az utolsó ami támogatott platform (patkolással a 11th gen) is. De most látom, hogy olarila oldalán van minden (13/14th gen is). Bár még nem mélyedtem el benne, hogy mik vannak.
Kérdéseim:
– OpenCore installhoz mi most az irányadó guide? (Dortania elég régi már)
– olarila oldala mennyre ajánlott vagy jó?
– B760 + 12x00(normál vagy F) esetében mikre kell felkészülni? Mi nem fog menni?
Köszi előre is! -
naja
aktív tag
Most olvasom az összefoglalót. Ez a kedvenc részem:
• Töltsük le a teljes macOS Monterey telepítőt az App Store-ból
Ez egy kezdőnek azért lehet, hogy egy kicsit nagy lépés. Bár igaz, hogy kicsit feljebb ott van, hogy szükség lesz majd: "• macOS-t futtató rendszerre (ez lehet virtuális gép is), vagy Internet Recovery telepítőhöz Windows-ra"Ezek fényében jól sejtem, hogy az összefoglaló nem segít egy csak Windowssal vagy Linuxszal rendelkező kezdőnek?
-
naja
aktív tag
válasz Senator #37840 üzenetére
Az OP szerintem inkább úgy értette, hogy vannak a 10gen-nél újabb dolgok, azok mégsem szerepelnek az ajánlottak között.
Azt még jelezném a kérdezőnek, hogy a 10. gen volt az utolsó Inteles Macben, ezért nincs és nem is lesz az újabbakra támogatás. Ezért nem ajánlottak. Vannak ugyan különböző mókolások mindenre, de azt senki nem fogja bátran ajánlani.
-
naja
aktív tag
Ezt a config file-t nem hiszem, hogy bárki belekezdene átnyálazni. Az EFI mappa másolgatás innen-onnan próba/szerencse alapon szerintem ritkán vezet teljes sikerhez. Talán ha egy tökéletesen ugyanolyan gépről másolod, akkor esélyes lehet (de most ugye nem erről van szó). Nem véletlen, hogy a Hackintosh telepítést csak olyannak ajánlják, aki hajlandó végig menni a szükséges lépéseken. Azaz rászánni az időt, és megoldani minden egyes problémát. Közben lehet jó sokat tanulni, ami aztán nem jó semmi másra, de legalább megérted hogy "mi hajcsa". Lehet, hogy valaki bevállalja megválaszolni egyesével a kérdéseidet, de a végén nem biztos, hogy tökéletes rendszert kapsz. Én csak azért nem adok válaszokat, mert nem vagyok annyira skilles. A problémáid többsége azért van, mert nincs rendesen beconfigolva az OpenCore.
Végig lehetne menni a kérdéseiden, de szerintem, "gyorsabb" lenne, ha elölről kezdenéd az ajánlott úton, azaz Dortania leírása OpenCore telepítéséről.
Egy kérdés az utolsó kérdésed kapcsán: a pendrive-ról átmásoltad az EFI partíció tartalmát a boot drive EFI partíciójára? Hanem , akkor ezért kell a pendrive a bootoláshoz.
-
naja
aktív tag
Oké, így is szégyellem magam egy kicsit a floodolás/agymenés miatt
Most így jobban belegondolva, az hogy "soha nem érdekelt a tuning" egy szemérmetlenül aljas hazugság volt a részemről. Hiszen az első gépem egy Cerka 300A volt, ami 450-en szaladt könnyedén Igaz ezért nem csináltam sokat, csak a BIOS-ban két számot átírtam. Hol voltak még akkor a vízhűtés és a többiek. Valami hűtő (talán gyári) azt jóccakát. Az Interstate meg olyan simán ment rajta, hogy attól most is elkap a gyönyör. Azt a gépet nagyon-nagyon sokáig nem adtam el, mert nem volt semmi, amire lett volna értelme upgradelni. Aztán volt még egy E5400-am, amit megint nulla munka volt felhúzni. De ezek olyan rég voltak.
Szóval korrektül úgy hangzott volna a mondat, hogy igazán sosem motivált, hogy a tuninggal babráljak vagy költsek rá. Számomra teljesen érthetetlen, hogy plusz pár lóerőért mekkora pénzeket hajlandóak elkölteni az emberek. -
naja
aktív tag
Hm, köszönöm. Újabb érdekes adat, be is írom a noteszomba.
Amúgy soha nem is érdekelt a tuning. Az hobbinak/őrületnek jó lehet, de munkagéphez vagy szórakozásra azért van jobb dolog (ennél már a bélyeggyűjtés, terepasztalozás vagy a horgolás is jobb lehet).#37777 ThuG4LifE: Köszi, akkor Dortania guide ezek szerint lefed mindent, így az ottaniak elegendőek is lesznek. Szuper. Igazán nem is vártam mást Tőle, csak a biztonság kedvéért kérdeztem rá.
#37779 MoonMine: Az tény és való, hogy a Clover egyre okosabb lett. Amúgy elképesztő, hogy mit is vittek véghez a kollégák a fejlesztésével az évek alatt. Ha jól tévedek nagyon régen nem is volt efi/clover/KEXT mappa, minden kext ment a rendszerbe valahova (S/L/E, L/E). Később lett az nagy fícsör, hogy már nem kell, sőt nem is szabad/lehet bemásolni. Meg aztán SIP is csak kapitány óta van.
#37780 Cingi1979: Senki nem is állította, hogy mostanában bármit is be kellene másolni a rendszerbe. Minden úgy van, ahogy írtad, és ezzel mindenki egyet is ért. Ha figyelmesen elolvasod az erről szóló részeket, mind arra utal, hogy régen voltak ilyen dolgok. Csak egy kicsit "nosztalgiáztunk".
#37781 MoonMine: Most én is rákerestem, és látom a Clovert is már mások fejlesztik Az eredeti arcok közül egy van csak meg. Uramatyám a Chimera! Emlékszem akkor még mennyire fantasztikus filmbe illő volt számomra az ami történt. Azt se tudtam mit csinálok, csak nyomkodtam a telepítőt trial-and-error alapon. Aztán egyszer csak működött.
Mert a Mountain Lion volt az első, amit App Storeban meg lehetett venni, és egyúttal az utolsó is... A többi már ingyenes volt.Nahát ez jó volt. Köszi mindent!
-
naja
aktív tag
Új kérdés. Tervezgetem lassacskán a fejlesztést. Első körben egy 6600 XT menne az i5-3470-es gépbe. Majd egy későbbi körben jöhet egy i5-10600, ha tényleg lesz rá igény.
Kérdésem az első pároshoz, hogy van-e valami tanács/tipp/figyelmeztetés amire fel kellene készülnöm az OpenCore/Monterey kapcsán?
A VGA amúgy egy PowerColor Hellhound a terv szerint, mert az befér az ITX házba, és más miatt is az tűnik az optimális választásnak. -
naja
aktív tag
válasz #91856384 #37774 üzenetére
Igen, és nem is hiszem, hogy ez valaha változni fog.
Viszont én arra utaltam, hogy volt olyan kext – már nem emlékszem melyik –, amelyiket a rendszerbe be kellett másolni, pontosabban mozgatni (csak egy helyen legyen). De akkor ezt már megemlíteni sem is érdemes.[ Szerkesztve ]
-
naja
aktív tag
Szerintem nem "belenyúlás" lehetett a gond, hanem az, hogy a két rendszer különböző kexteket töltött be és cachelt el. Gondolom ebbe a rendszer csere-berében ragadt be és ütközött valami valamivel.
Cloverrel elég rég telepítettem már akkor volt olyan, amire ajánlott volt a bemásolás. Elnézést, ha ez már rég elavult dolog. Nekem még mindig csak egy i5-3470-em van.
-
naja
aktív tag
válasz #91856384 #37770 üzenetére
A telepítő és telepített bootloaderét soha nem választanám szét, abból csak a baj lehet (szerintem). Nem is igazán látom előnyét.
Gyakorlatilag mind a kettő egy-egy bootloader, és a telepítés ezek konfigurálását jelenti a (vanilla, azaz módosítatlan eredeti) OS telepítés előtt. Ha kiválasztottad az egyik utat, akkor azon menj végig. Clover a régebbi, OpenCore az újabb. Érthető okokból ez utóbbi az ajánlottabb. Ennél még megjegyezném, hogy ez ad igazán vanilla telepítést, amíg a Clover azért kellett néhány kextet S/L/E-be másolgatni, ha jót akartál magadnak.
Hátránya is van az OpenCore-nak: picit több mindent kell kézzel bütykölni. Viszont szuper a leírása, végül mindig mindent megtaláltam benne.#37769 naja – Meglett a megoldás, vagy működik az alaplapi hang (Internal Sound). Dortania Fixing audio with AppleALC oldala segített. Szerintem a
sudo kextcache -i / && sudo kextcache -u /
volt a megoldás. Szégyellem, hogy nem jutott hamarabb eszembe. -
naja
aktív tag
Sziasztok!
Nem működő alaplapi hang miatt kérem a segítségeteket.Probléma előzményei:
Nem rég át kellett tennem a rendszert (1. PC: B75, i5-3470, 10.14.6) átmenetileg (mivel meghalt a proci hűtése) egy másik gépbe (2.: C602, e5-1620v2) amíg orvosoltam a problémát. A tartalék gépen (2.) is volt már szerencsére Cloverrel alapú rendszer telepítve. Így annak a bootját használva el tudtam indítani az 1. rendszerét, mivel az egy teljesen más gép. Legnagyobb meglepetésemre tökéletesen működött. Ha jól emlékszem eleinte fullon tekertek a CPU magok, de későbbi boot után már a PM is szépen tette a dolgát.Jelen állapot:
Muitán az 1. gép hűtését rendbe tettem, visszapakoltam a rendszert. Nagyjából ment is flottul minden, viszont nincs alaplapi audió. Lecsekkoltam, hogy bármit eltekergettem-e biosban vagy cloverben, de nem. Amúgy van még egy próbából telepített opencore alapú Monterey (de ezt még nem laktam be, ezért nem szeretem használni), azon ott van az alaplapi hang.Hackintoolban nézelődve ezt találtam:Szóval a rendszer még mindig érzékeli valahogy a cseregép részeit (1620v2).Van ötletetek, hogy mi legyen a következő lépés?
Köszi előre is!UI: Most vettem észre, lehet, hogy teljesen baromságot írtam. Csak összetévesztettem a C602-t a C216-tal. Míg az előbbi a e5-1620v2 chipsetje, addig a C210/C216 a B75-höz valüó, csak még sosem hallottam róla.
Akkor ezt figyelembe véve, mi a tanácsotok?
[ Szerkesztve ]
-
naja
aktív tag
válasz Lazika #25512 üzenetére
(#25512) Lazika
Nem lehet, hogy a Time Machine teker még?
Illetve egy Repair Permissions-t még ráeresztenék.(#25513) rakloo, ((#25515) donw3ga)
Miért kell a Clover? Chimera/Chameleon nem elég? Gondolom igen, ha a pendrive esetében működik.Anno küzdöttem a Cloverrel, mert a Chameleonékkal boot0 error-om volt. Viszont sehogy sem sikerült működésre bírni, aztán feladtam és maradt a pendrive-ról bootolás.
Végül kiderült, hogy "csak" a több vinyó/partíció kavart be, és simán működik a Chameleon/Chimera bootloader is. A titok nyitja, hogy hiányzott egy boot1h bootloader a winyóról (pendrive-nak ez nem kellett, mert ott nem voltak mindenféle partíciós kavarások).
Erre a file-ra amúgy a 4k-s winyók miatt van szükség. Viszont az ígérettel ellentétben egyik telepítő sem (Multibeast/Chimera installer) másolja be minden esetben a helyére (persze a többségnek működik).Már ha jól értettem a dolgokat, és neked is ez az alapproblémád.
Direkt link a cikkhez ami segített nekem: How to fix the boot0 error for your Hackintosh
Illetve az eredeti leírás: boot0 Error: The Official Guide
Gugli kereső szavak: boot0 error[ Szerkesztve ]
-
naja
aktív tag
Sziasztok!
Új gépet raknék össze munkaállomásnak (photoshop).ITX alaplapot keresek, amin jól működik (pl. sleep). Mit javasoltok?
Jó lenne 15-25 eFt-ból megúszni. Viszont meggyőzhető vagyok, hogy ha valami megéri, akkor megfizessem.-GA B75N : tetszik, hogy olcsó és nem látom miért ne lenne elég
-GA Z87N-wifi : 13 eFt-vel több (plusz a CPU is drágább), de nem tudom kell-e, csak hát ezt ajánljákValószínűleg egy i5 3470 vagy 4570 lenne.
(RAM: 8 v 16 GB + HDD: SEAGATE 2,5" Momentus XT Hybrid 1TB lesz még benne.)
(Van egy HD7770-em ez is benne lesz)Nem tudom, hogy MSI-vel vagy ASRockkal mennyire boldogulnék. Mindig csak a Gigabyte-ot tolják, aztán csomót lehet olvasni arról megy az mással is, sőt. Csak erről nincs tapasztalatom, félek nem Gigát venni.
Most egy GA-EP41-em van, és egy év volt anno mire összehoztam, hogy menjen a HD7770-el a 10.8.5.
Tehát ha kicsit telepítgetni, vagy DSDT-zni kell, attól nem félek, csak végén menjen rajta minden (USB3, sleep).Köszi előre is mindenkinek!
Új hozzászólás Aktív témák
- Az én érdekes, öszvér videokártyám...….
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Ukrajnai háború
- Synology NAS
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Filmvilág
- Samsung LE40A536T1F LCD TV képhiba
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest