Hirdetés
- EAFC 25
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- PlayStation 5
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- World of Tanks - MMO
- S.T.A.L.K.E.R. - StalkerSoup és Narodnaya Solyanka
- Előrendelői előzetesen a WUCHANG: Fallen Feathers
- Last Epoch
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Xbox Series X|S
-
GAMEPOD
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96116 üzenetére
Kitudja hány év után erre jutottál??
Én kb. két hét után jutottam erre. Most nézegettem a csomag összetételemet Manjaron és ez a "szomorú" helyzet:
pacman: 1708
flatpak: 8
appimage: 2
AUR: ezt nem számolom meg pontosan ~15 (viber, caprine, twitch, naps2, hdsentinel stb.)Mondjuk snappem pont nincs egy se.
-
Warton
őstag
válasz
tompa torma #96089 üzenetére
Nincs róla sarkos véleményem teszi dolgát, kicsit bloat, de a teljesítményben nem érzem. Egyetlen dolog, ami piszkálja a fantáziám, hogy mi lesz amikor lejár a támogatása ennek a verziónak, nagyon nem szeretném újrapakolni a rendszert, mert ez egy 2009-es MacbookPron megy, amiben csak egy SSD van egy partícióval.
urandom0:
egyből hozzáadtam és már a wgetes fájlt le is töröltem. -
Warton
őstag
válasz
User_2 #96061 üzenetére
Sima liba
yt-dlp --write-auto-subs --sub-lang en "https://www.youtube.com/watch?v=ceEKOrk7Yts"
Ebben a témában nem merültem el annyira, de kipróbálva működik, egy külön fájlba rakja a feliratfájlt, amit a VLC tud kezelni, a te szambáslambadás playeres cuccod nem tudom. Az "en" nyelv, gondolom állítható másra is. Kicsit durva megoldás, de kis utánajárással finomítható.
Ha van normális sub a videón akkor csak simán --write-subs
szerk.: ja és ha csak a felirat fájl kell akkor a yt-dlp után --skip-download -ot írd be.
-
Warton
őstag
válasz
User_2 #96058 üzenetére
Nem akarok yt-dlp kiselőadást tartani, de amiket írtam azt mind tudja a yt-dlp, persze csak terminálból, szerintem a gui nincs erre kiképezve.
fejezet külön letöltése:
yt-dlp --split-chapters "url"
Lehet, hogy meg lehet határozni, hogy mittomén csak a 4. fejezetet töltse le, nem tudom mg az nem kellett.meghatározott rész letöltése
yt-dlp --download-segments "*start:end" "url"
batch
yt-dlp -a fájl
Fájlba a linkeket kell írni enterrel elválasztva azt csá. -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96028 üzenetére
Az az igazság, hogy minden rendszernek, OS-nek megvannak a maga szabályai. Meg kell tanulni vagy együtt kell élni a hülyeségekkel és kész, vagy tovább kell lépni. Ehhez az egész hobbihoz sokkal flexibilisebbnek kell lenni, nem lehet bemerevedni, mert attól csak frusztrált leszel. Meg aztán azért nem kéne ilyen véresen komolyan venni az itteni figurák csipkelődését. A zord külső mélyén érzékeny lelkek vannak: nézd csak meg ubi nyuszikat tart és fogadni mernék, hogy shadownak meg cicái vannak.
-
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #96002 üzenetére
Az utóbbi időben nem tapasztaltam keyring hibát a Manjaronál, pedig a napokban is volt ilyen frissítés. A 2-3 év alatt a múltkori plazma 6 wayland stb. frissítés térdeltette le először a rendszeremet úgy isten igazából. De még így is be tudott bootolni viszont csak a tty működött, ahonnan aztán valahogy sikerült visszahoznom a rendszeremet az elők közé, azóta is az megy. Szerencsére azok a horror történetek, amivel az árnyékból riogatnak az arch rendszerekkel kapcsolatosan elkerültek ... eddig...
Jah még valami a yt-dlp-hez visszaírt a Unit 193, hogy olvassam a debian manualt világosan le van írva, hogy régi szoftverek is lehetnek a repoban, amúgy meg a yt-dlp nem csak a youtube letöltésére alkalmas, a többi oldalon működik a régi verzió, ja meg, hogy csekkoljam a backportokat, mert, hogy ott a legfrissebb van. Jár a piros pont, hogy válaszoltak.
-
Warton
őstag
válasz
sh4d0w #95970 üzenetére
Bocs én a tökkelütött Manjarohoz vagyok szokva, ahol ennyi: sudo pacman -S yt-dlp meg a még gagyibb Windowshoz ahol meg ennyi: winget install yt-dlp.
És már könyvjelzőzve van a yt-dlp install dokumentációja és mindenhol curl van írva a wget-t még sose hallottam.
Félve merem kitenni ezt a képet.
-
Warton
őstag
Nem a Debiant vagy az akármit akartam gyalázni, csupán kíváncsiság hajt, hogy mi módon lehet MX linuxra egy friss yt-dlpt feltenni. Én se gondoltam, hogy ez számomra egy issue lesz. Simán lehet, hogy valami rendszerszinten van szarul beállítva nálam, nem tudom. Nem nagyon szoktam piszkálni a beállításokat.
repoban ami van és feltelepül használhatatlan
repositoryt nem sikerült hozzáadni, ami azért is érdekes, mert ahogy elnéztem három idegen repo is hozzá van adva a géphez: brave, onlyoffice, spotify Az utolsót nem is tudom, hogy került bele, azt ki is kapcsoltam.
python nem sikerült
git clone nem sikerültNa mindegy majd még próbálkozom, ha meg van az oka akkor majd leírom.
-
Warton
őstag
MacBookPro@MacBookPro:~
$ curl -L https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/latest/download/yt-dlp -o ~/Letöltések % Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
Warning: Failed to open the file /home/MacBookPro/Letöltések: Ez egy
Warning: könyvtár
0 2848k 0 1369 0 0 1307 0 0:37:11 0:00:01 0:37:10 1307
curl: (23) Failure writing output to destination
-
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #95944 üzenetére
Meg azt ahogy el tetszik képzelni...
$ pip3 install yt-dlp
error: externally-managed-environment
× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try apt install
python3-xyz, where xyz is the package you are trying to
install.
If you wish to install a non-Debian-packaged Python package,
create a virtual environment using python3 -m venv path/to/venv.
Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip. Make
sure you have python3-full installed.
If you wish to install a non-Debian packaged Python application,
it may be easiest to use pipx install xyz, which will manage a
virtual environment for you. Make sure you have pipx installed.
See /usr/share/doc/python3.11/README.venv for more information.
note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS dist
ribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation
or OS, by passing --break-system-packages.
hint: See PEP 668 for the detailed specification.
Próbáltam azt a verziót is, amit az install leírásnál írtak a githubon az is ugyanezt írta. Amit a hibaüzibe ír xyz-s okosságot annál is hibaüzenet jön.Még megpróbálom a virtual environmentet megkreálni.
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #95946 üzenetére
MacBookPro@MacBookPro:~/Letöltések
$ git clone https://github.com/yt-dlp/yt-dlp.git
Cloning into 'yt-dlp'...
remote: Enumerating objects: 121948, done.
remote: Counting objects: 100% (121948/121948), done.
remote: Compressing objects: 100% (26103/26103), done.
error: RPC failed; curl 92 HTTP/2 stream 5 was not closed cleanly: CANCEL (err 8)
error: 965 bytes of body are still expected
fetch-pack: unexpected disconnect while reading sideband packet
fatal: early EOF
fatal: fetch-pack: invalid index-pack output
Szerintetek ez miért lehet? -
Warton
őstag
válasz
sh4d0w #95935 üzenetére
Ezt követően a buli kedvéért próbáltam az MX linux fórumon repository hozzáadás után kutakodni és úgy látom, hogy többen küzdenek ezzel a problémával (nem feltétlenül csak a yt-dlp miatt), viszont mindegyik ilyen felvetésre a "hivatalos" válasz kb. az volt, hogy: ne, mert ez nem Ubuntu. Nem mondod b+?!
Jó mondom hagyjuk ezt a repozást, megpróbáltam git clone-nal rácsiribálni az MX Linuxra a yt-dlp-t, de valamiért az is hibával elszállt. Megkezdte a fájlok letöltését, de nem ment végig, hálózati hiba vagy mi miatt azt nem tudom...Visszatérve a repozásra azt néztem még, hogy a synapticba van ilyen lehetőség, de nekem ott sem igazán sikerült ezt jól beállítani. Mondjuk voltak olyan mezők, amikbe nem igazán tudtam, hogy mit is vár, hogy beírjak...
Aztán valami rémlett, hogy Manjaron a pacman.conf-ban tárolja a repokat, ha jól emlékeztem, úgyhogy megkerestem az apt.confot, de abba nem volt semmi, úgyhogy itt is zsákutcába futottam. Ezen a vonalon nem nagyon mentem már tovább.
Aztán kipattintottam a WIN10-es probookot
winget install yt-dlp
leszedte a 2024. áprilisi legfrissebb verziót, aztán letöltöttem azt, amit szerettem volna... -
Warton
őstag
Mert könnyű használni, mert feature-kben gazdag. Nem tudom a Jdownloader mit tud, majd ránézek. Amúgy Manjaron frissül, Archon frissül csak a debian/ubuntu repokban képtelenek frissíteni. Bezzeg a backdooros XZ-t egyből átvették, kérdés nélkül.
szerk, most nézem, hogy a 24-es Ubuntun már a friss, áprilisi van.
Mondjuk így aztán végképp nem értem, hogy a régebbi kiadásoknál miért nem lehet frissíteni.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #95915 üzenetére
Én azt nem értem, hogy a stable disztrókon (Mint, MX) is rendszeresen van frissítés két naponta, naponta stb. Akkor mi a francért nem lehet 2 év után befrissíteni a yt-dlp-t. Ez olyan nagy cucc? Nem, helyette fenn van a repoban egy használhatatlan 2 éves verzió, már az is barátságosabb lenne, ha azt mondanák, hogy nem rakjuk be a saját reponkba, mert mi nem akarunk ezzel foglalkozni.
Amúgy MX linuxra nem tudtam friss yt-dlp-t csiribálni, mert a leírásban szereplő add-apt-repository parancs nem működik, valami csomagot előtte fel kéne még rakni?
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #95856 üzenetére
Pár éve elkezdtem egy doc-ba irogatni a parancsokat, ITT a link, hátha segít.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #95791 üzenetére
Grat az új géphez. Amúgy csak nekem tűnik úgy, hogy a számtech ipar fejlődése megrekedt?
Úgy értem, hogy általános felhasználásra nem sok különbség van egy 4. generációs cpus gép és egy 12. gen cpus gép teljesítménye között. Van három HP Probookom G4, G6 és egy G8 és teljesítményben nagyon kevés különbséget észlelek normál irodai felhasználás közben. Sőt, hát most is egy 2009-es Macbookról írom ezt a hszt, ami még retróbb.
És a sima Brave meg se kottyan neki.
-
Warton
őstag
Egyébként félretéve a hülyeséget, ezeknél a nem rollingos disztroknál tényleg úgy van, hogyha lejár a támogatása egy verziónak akkor újra kell rakni az egészet? Nincs valami patch vagy valami? Pl.: anno a Windows8-ról simán fel tudtad patchelni Windows10-re kb. észre se vetted a dolgot. Talán linuxmintnél rémlik, hogy volt valami parancs amivel verziót tudtál frissíteni.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #95648 üzenetére
Erre a megszokott dologra csak annyit, hogy nagyon régóta használtam Firefoxot, még abban az időben amikor mindenki InternetExplorerezett, szerintem bőven 15 éve. Aztán miután egyre több bugot tapasztaltam a működése közben, és már az adblockja sem tudta szűrni a youtube reklámokat, váltottam Brave-re. Egy kattintással áthozta a könyvjelzőket, a jelszavakat meg mindent, szinte egyik napról a másikra váltottam, és ugyanúgy be van lakva, mint a Firefox, csak nem bugzik, meg blokkolja a reklámokat.
Ez a snap amúgy tényleg nagy marhaság. Nálam a repo az első, ha ott nagyon nincs valami akkor flatpak, ha ott se akkor AUR. Itt meg szoktam állni, mert ha ideáig eljutok akkor valószínűleg snap megoldás nincs is.
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #95567 üzenetére
Jöttök itt a negatív hullámokkal. Ki kell próbálni MX Linux vagy Linux Mint tökmindegy melyik, aztán megnézni, hogy megfelelő-e a tulajnak vagy sem. SSD kötelező, a 2 GB RAM-ot nem tudom, a leggyengébb gépemben is 4 GB van, úgyhogy ezzel nincs tapasztalatom a proci több mint elég, nyílván a sebesség terén kell kötni némi kompromisszumot, de azért annyira nem vészes.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #95548 üzenetére
Ez nem egy új hír. Én még azt is olvastam, hogy majd a helyi fájlok böngészése közben is reklámokat nézegethetsz az ablakokban. Amúgy eléggé felháborító, hogy egy fizetős szoftver esetén, meg egy olyan rendszerben csinálják ezt ami lopja az adataimat és eladják azt fűnek fának.
-
Warton
őstag
Valaki próbált már innen M chippes macbookra linuxot telepíteni? Mik voltak a tapasztalatok?
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #95174 üzenetére
MX linuxon hetente trimmelget, az jó lehet?
$ tail /var/log/trim.log
/: 189.5 GiB (203515297792 bytes) trimmed on /dev/sda2
*** Wed, 06 Mar 2024 19:50:45 +0100 ***
/boot/efi: 251,8 MiB (264007680 bytes) trimmed on /dev/sda1
/: 188,3 GiB (202195296256 bytes) trimmed on /dev/sda2
*** Sat, 16 Mar 2024 22:24:31 +0100 ***
/boot/efi: 251,8 MiB (264007680 bytes) trimmed on /dev/sda1
/: 183,3 GiB (196773101568 bytes) trimmed on /dev/sda2
*** Thu, 28 Mar 2024 18:42:34 +0100 ***
/boot/efi: 251.8 MiB (264007680 bytes) trimmed on /dev/sda1
/: 179.4 GiB (192644411392 bytes) trimmed on /dev/sda2 -
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #94944 üzenetére
Már rég túl lennél rajta, ehelyett itt vergődsz.
Videót csak a yt-dlp-vel töltök és csak terminalból, még windows alatt is, mert nagyon kényelmes, és nem kell letölteni mindenféle malware hülyeséget. Windows alatt annyival jobb a helyzet, hogy nem kell macskaköröm. Amúgy abba a könyvtárba tölti le, amiben vagy a terminalban.
Itt egy kis saját magam által írt yt-dlp kisokos:
yt-dlp ’[url]’ – videó letöltése
yt-dlp -x --audio-format mp3 ’[url]’ – youtube videó hangjának letöltése konvertálása mp3 fájlba
yt-dlp -a [text fájl neve] – text fájlban szereplő valamennyi link letöltése videó fájlként
yt-dlp -x --audio-format mp3 -a [text fájl neve] – text fájlban szereplő valamennyi link letöltése mp3-ként
yt-dlp -F ’[url] – különböző verziók listázása
yt-dlp -f [ID] ’[url]’ – meghatározott format letöltése, az ID a -F változóval lehet megtalálni
yt-dlp –split-chapters ’[url]’ – a youtube szegmenseit külön fájlokba mentiNekem az utolsó a kedvencem, így lehet pl. komplett albumokat letölteni minden faxni nélkül és számonként külön fájlokba rakja.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #94923 üzenetére
Tényleg nagyon bonyolult a terminalba beütni kb. 8 karaktert meg bemásolni a letöltendő videó linkjét.
Ja nem.
Igazából, ami szöveget ide beírtál hosszabb volt mint maga a terminal parancs.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #94921 üzenetére
-
Warton
őstag
válasz
bugizozi #94845 üzenetére
MX Linuxot használok két gépen is kb. fél éve. Azon még a régebbi 5.27-es Plasma van, viszont elég stabil eddig. Picit bloat, ennek köszönhetően alapból szinte mindent tud a gép. Annyit hallottam, hogy a nagy verzióváltásoknál újra kell rakni az egészet, nem tudom, hogy igaz-e, eddig még nem kellett.
-
Warton
őstag
válasz
daninet #94835 üzenetére
A Noire-t saját tapasztalatból mondod, vagy csak úgy rámondod? Mert ha neked megy akkor légyszíves írd le, hogyan. Kb. 1 hónappal ezelőtt nekem is ment, csak sajnos közben jött egy Rockstar game launcheres frissítés és azóta nem megy.
Amúgy a ProtonDB-n is ha nézed az utóbbi bejegyzések már azt írják, hogy nekik sem indul el a játék.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94831 üzenetére
Nekem hullámzó tapasztalataim vannak, de viszonylag könnyen el tudok engedni játékokat.
Viszont ez egy kezdő topik és a kezdők jó ha tudják, hogy a játékok egy részével gond lehet linux alatt. Az LA Noire kapcsán még azt is jó ha tudatosítja magában mindenki, hogy ha egy játék ma megy, az nem jelenti azt, hogy holnap is fog.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94822 üzenetére
Azért ez így picit erős. Mondjuk azt, hogy többnyire. De azért még mindig vannak PvE és SP címek, amik nem mennek. Az biztos, hogyha valaki nagyon linuxozik és játékot venne akkor előtte mindenképpen csekkolja a protondb-t és az újabb posztokat is olvassa el ne csak a fenti kiírást nézze.
-
Warton
őstag
Anno lemondtam a TV szolgáltatásomat, viszont tegnap néztem a meccset az m4 honlapján keresztül aztán felmerült, hogy van-e erre valamilyen linuxos progi. Eddig a Hypnotixot próbáltam, de nem működik valamiért csak homokórázik, ha kiválasztok egy csatornát, három különféle gépen próbáltam, mindegyiken ez volt a helyzet. Esetleg tud valaki valami működő használ progit?
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #94705 üzenetére
1. bekezdés: kb. leírtad a jelenlegi helyzetet. A linux nagyon széttöredezett műfaj épp a jellegéből következően. De alapvetően a magja ugyanaz, ha valaki az apt-ot megértette akkor már nem kell nagyon erőket kifejteni, hogy a pacmant megértsd.
2. bek. kb. ja, tökmindegy melyik disztro, a mag ugyanaz.
3. Kezdő linuxosoknak az a baja, hogy energiákat kell fordítani abba, hogy megismerjék a rendszert, mert van egy tanulási görbe. Ha valaki el tud érni egy szintet akkor már úgyahogy el lehet lenni linuxon, de az elején egy kicsit vad a dolog, szokni kell egy pár dolgot. No meg, ha pont bejön egy kezdőnek egy ilyen plasma6-os frissítés mint a mostani akkor aztán biztos, hogy menekül vissza winre. Meg akkor is ha valaki görcsösen ragaszkodik valami olyan dologhoz, ami egy kicsit másképpen működik linuxon. Pl. a páromnak hiába mutatom a libreoffice-t vagy az onlyofficet, mert neki MS office kell, hiába mondom, hogy a gimp tud mindent, neki a PS kell.
A linuxos DE-k olyan szinten testreszabhatóak, amiről a windows csak álmodozik. A MacbookProm DE-je úgy néz ki mintha windows11 lenne, a nyomtatós gépem meg pont úgy mintha macOS lenne. De tényleg olyanra csinálja az ember a kinézetet, amilyenre szeretné, csak a fantázia és a tudás szabhat határokat. Meglepő, hogy mennyi widget, meg app van, amivel tweekelni lehet a kinézetet, legalábbis KDE-n.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #94672 üzenetére
Nem, nálam valami driver hiba volt. Aztán persze ez hatott ki a displaymanagerre is gondolom. Érdekes, hogy a nouveau nem volt fent, felraktam, de tty-ból nem voltam képes bekonfigolni, hogy akkor használja azt, viszont a fennlévő 470-es nvidia drivert se volt hajlandó használni.
Összességében rászántam 30 percet, hogy feltámasszam a Manjarot... Nem sikerült, úgyhogy előkerült a fiókból egy Mint pendrive, úgyhogy most azt konfigolgatom. Hálistennek ezen a gépen nem volt semmi fontos.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #94667 üzenetére
Ezt én is vágom, csak momentán nekem nincs grafikus felületem.
-
Warton
őstag
válasz
daninet #94662 üzenetére
Na az a vicces, hogy nekem volt minden. Az első gépen ugyanez az sddm-es frincfranc volt, ezt sikerült végülis ttyból indított DE-ből megoldanom.
Viszont ennél a másik nvidias gép frissítésnél, autologinesre volt állítva, viszont itt meg a kapitány féle driver probléma van.
Az a gondom, hogy a tty-ba írt startx -re nem indul el a grafikus felület, nem próbáltam, de gondolom a startWayland parancsnak is valami hasonló a vége. Anélkül meg nagyon nehezen tudom kilistázni, hogy most nvidia fronton mi is van pontosan telepítve és, hogy egyáltalán mi hiányzik. Lehet, hogyha a sima nouveau lenne az is jó lenne, de azt nem tudom, hogy az most a kernelbe van vagy az valami külön csomag?
Egyáltalán be lehet még azt állítani, hogy maradjon az x11 és ne wayland legyen? -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94660 üzenetére
Ez a cucc egy olyan vetítőt hajt meg, ami csak 720-at tud. Ráadásul a kártyának lowprofile-nak kell lennie, kell, hogy legyen rajta HDMI, mert a vetítőn csak az van és így kényelmes is, mert a hang is megy ezen keresztül. Amúgy meg a CPU egy e8400-as, ergo nem annyira érdemes költeni már erre az egészre.
Ez a plasma frissítés mindenkinek simán lezajlott amúgy vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen, hogy két gépből mindkettő esetében frissítés után tty-ba kell kutakodnom, hogy mivan?
-
Warton
őstag
Szerintetek egy Geforce GT 710 esetén van értelme az nvidia drivert használni vagy a nouveau is megfelelő? Ennek a gépnek egyetlen dolga a Netflix lejátszása 720p-ben, semmi játék semmi egyéb.
Eddig halogattam a másik Manjaros gép frissítését, de most este volt egy kis szabadidőm. Valahogy már nem meglepő módon ezt a gépet is nuke-olta a frissítés, annyi a különbség a múltkorihoz képest, hogy itt már tty-ból sem tudok belépni a grafikus felületre.
Ebben van a fenti kártya, úgy látom, hogy a driverrel is történt valami.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94580 üzenetére
A W11 nem tud terjedni a TPM csipp, meg az idokolatlanul megemelt hardverkövetelmények miatt. Pl. nekem otthon van vagy 10 számítógépem és abból csak 1 az amire felmenne a w11, úgyhogy kb. mindegyiknek van aktivált w10-es kulcsa. Egyébként ez volt az egyik ok, ami miatt váltottam linuxra, a másik a tervezett avulás.
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #94549 üzenetére
Hát ez csodálatos! Ja, nem.
A másik Manjaros gépemet nem is merem frissíteni, azon még az 5-ös plasma fut. Akkor a fő gépemet, amin múltkor tty-ozni kellett se frissítem akkor most egy hétig legalább.Egy kérdés, múltkor néztem a Distrotube-ot és a csávó valami distrot tesztelt, és azt mondta, hogy az előretelepített böngésző flatpak, ami azért jó, mert az frissíti magát. Ez igaz?
Csak mert MX linuxon van 5-6 flatpak és ott nagyon nem úgy tűnik, mintha frissítené saját magát, ott is manuálisan kellett frissíteni, mint a repos programoknál.
-
Warton
őstag
Mennyire sűrűn szokott előfordulni, hogy egy működő játékot addig-addig updatelnek, míg linuxon meg szűnik működni?
Pontosan ez történt az LA Noire-ral. Kb. 1 hónapja simán játszottam vele, most meg már silver a protondb-n és nem megy senkinek.Komolyan azt se értem, hogy egy 13 éves játékot minek frissítgetnek?!
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94485 üzenetére
Végülis tty-ból benavigáltam magam x11-be és a beállításoknál automata belépésre állítottam át, de ezúttal waylandre.
Ezzel párhuzamosan kézzel újraraktam az egész misimesamosodáját, a normál verziót és nem a nonfreet.
Közben tegnap 11 csomag frissítése után volt 3 progis frissítés, ma megint látom, hogy kettőt akarna frissíteni. Úgyhogy a fiúk dolgoznak a bányában. Manjaron nem szokott ennyire pörögni a cucc.
Egy szó mint száz eljutottam a mostani állapothoz, ami ez:Gyatlov elvtárs szavaival úgy írható le, hogy nem jó, de nem is tragikus.
vainfo ✔
Trying display: wayland
vainfo: VA-API version: 1.20 (libva 2.20.1)
vainfo: Driver version: Mesa Gallium driver 24.0.2-manjaro1.2 for AMD Radeon RX
5600 XT (radeonsi, navi10, LLVM 17.0.6, DRM 3.54, 6.6.21-1-MANJARO)
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile0 : VAEntrypointVLD
VAProfileVP9Profile2 : VAEntrypointVLD
VAProfileNone : VAEntrypointVideoProc
Gondolom, hogy a nonfree mesa ezt megoldaná, de most egy hónapig biztos nem piszkálom, amíg be nem áll ez az egész új plasma dolog. Ezt se értem, minek kellett ezt az egészet piszkálni. Tökéletesen működött az 5.27, MX Linuxon még az van: működik, semmi baja, szépen át lehet szkinezni minden, ahogyan szeretné az ember. Erre ezek a gyökerek gondolnak egyet és szanaszéjjel csesznek mindent és kb. ugyanúgy néz ki mint előtte. Ja nem, van floating panel woooow...Kit érdekel?
Az egeres szarság megjavult, amivel kezdődött ez az egész. Még vannak furcsaságok, pl. a qbittorrrent ikonja nem látszódik a tálcán, meg ilyen apróságok.
Úgyhogy a Manjaro még marad, pedig már mindeközben csináltam egy linuxmintes pendriveot is.
-
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #94472 üzenetére
Az igazság az, hogy nem annyira vágom ezt a wayland/x11 dolgot. Azt tudom, hogy a frissítés után a belépőképernyőn a waylandbe nem tudtam belépni csak az x11-be. Tegnap még abba lépegettem, amikor az egér nem kezdett működni, aztán pár frissítéssel később leállt a vga.
Közben volt megint frissítés, azóta már a bejelentkező képernyő tiszta fekete és csak az egér kurzor látszódik.
tty működik, de ott nem tudom mit lehetne csinálni.
Azt érzem, hogy ez most így teljesen kuka.
-
Warton
őstag
Meg a bal alsó sarokban a progi ikonok is eltűnnek, ha ráviszem az egeret. LOL
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #94461 üzenetére
Inasba tett ez a frissítés teljesen a vga driver nem működik, pedig előtte nem volt semmi baj, erre valami ötlet:
A vainfos a legérdekesebb számomra az inxit csak azért raktam be, mert hátha valami szakavatottabb ember tud rá mondani valamit, én annyira nem tudom mit kéne rajta nézni.A plasma leképező eddig nem volt, csak azért raktam be, mert én nem tudom mit csinálok, hátha abban tud valaki segíteni, hogy mire kéne állítani azokat.
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #94449 üzenetére
Nekem is "becsicskult" minden ettől az új frissítéstől. Egér nem működik a WOT-ban, a Steames játékokban is összevissza működik az egér. Waylandbe be se tudok jelentkezni, az x11-es is elég furcsán működik. A vga driver bár a mesa meg minden fel van telepítve még se tudja használni a rendszer.
-
-
Warton
őstag
válasz
makszutov.hu #94122 üzenetére
A Mester itt ragel 20 percen keresztül ezen.
Megy a film, de csak 720-ban miközben te azt hiszed 4k. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, nincs 4k-ás előfizum, de eszközöm sincs.
-
Warton
őstag
Jó, hogy mondjátok ezeket, mert ha előfizetek valamire akkor ennek azért utána kell majd nézni. Tiszta szerencse, hogy a Netflix nem ennyire finnyás és lehet linuxról nézni. Bár egyszer mintha valami youtube videóban láttam, hogy linux alól nem megy a 4k vagy valami ilyesmi.
-
Warton
őstag
válasz
#79484416 #94061 üzenetére
Alapvetően két feltételnek kell megfelelnie egy disztronak.
1. Tudjam telepíteni. Én nem vagyok tudója a hárombetűs ügynökségeknek, fogalmam sincs mi az a GPT, EFI, MBR stb. A rendszernek fel kell települnie és kész, nem érdekel a Rufus, elena meg az egyéb beállításos hülyeségek. Ez alapján pl. nem tudtam popOS-t és Wubuntut se telepíteni, de nagyon nem görcsölök rá ilyenekre.2. A második feltétel, hogy kb. 1 hét után minden olyan dolognak működnie kell, amit az adott géptől elvárok. És én szintén nem vagyok hajlandó görcsölni annyit egy-egy dolgon mint itt a Tibor. Ha egy disztro nem azt csinálja, amit kell, amit mondjuk egy Manjaroval meg tudok csinálni, akkor az kuka. Szintén nem érdekel, hogy én vagyok a hülye vagy mi van. Egy-egy problémával nagyon keveset vagyok hajlandó foglalkozni akkor inkább gyalulom az egészet és megy fel a jól bevált Manjaro vagy MX. Ez alapján pl. az Endeavour puppy meg a Mint nálam kiesett.
Amiket használok az a Manjaro és az MX és valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag a Bodhi linux is működik. Mondjuk ez utóbbi disztrot senkinek sem ajánlanám.
-
Warton
őstag
válasz
#02705152 #93955 üzenetére
Én még mondok pár pozitívumot, sokkal kevesebb tapasztalattal noobfaszlámaként:
Betonstabil, nem nyaggat állandóan, hogy ezt állítsd be, meg azt állítsd be, talán nem lopja az adataimat, nem frissítget world of tanksozás kellős közepén, hanem akkor amikor én akarom. Rengeteg ingyenes program van, amivel meg tudom oldani a napi feladatokat, régi hardverek élettartamát megnöveli, mert csak pont annyit használ az erőforrásokból, amennyi feltétlenül szükséges. Persze nyilván az a legfontosabb, hogy ingyenes.
Összességében ja, sz@r a linux...
-
Warton
őstag
Eszembe se jutott még soha vlc-vel youtube videót nézni, de kipróbáltam. Nálam is hasonlóan pufferelt meg mindent csinált, amit nem kellett volna. Lehet, hogy valami codeces beállítást kellene csinálni, de mindegy. Marad a Brave böngésző, ahol reccenéstelenül, reklámmentesen megy a youtube.
-
Warton
őstag
válasz
sicc_innen #93634 üzenetére
Nekem is jobban bejön az MX, mint a Mint. De ez csak a KDE miatt van, amúgy az MX nagyon bloat, viszont emiatt indulásnál minden fontosabb feladatra van progi, talán emiatt a kezdőknek jó lehet.
-
Warton
őstag
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93619 üzenetére
Továbbra se értem ezt az egész vergődést. Gondolom Ubuntun is van valami Pamacs vagy valamilyen GUIs csomagkezelő, ahogy az összes többi disztroban.
Jó, nem egy kattintás, de mondjuk kettő MX Linuxon GUI-s csomagtelepítőből:
Inkább az szokott lenni a probléma, hogy amikor használnám és nem megy valami akkor nem mindig írja ki, hogy ja kéne a wine-staging meg a wine-mono is.Ja és tudom, hogy szar az MX LInux, mert a Kubuntu az sokkal jobb, de alapból ilyen almenü van a Dolphinban, minden állítgatás és agyfasz nélkül:
Úgyhogy a linux jó, csak lehet, hogy valami barátságosabb disztrot kéne/kellett volna választani. Mondjuk az MX Linux nem kicsit bloat rendszer, tegnap kb. 1 órát szórakoztattam magam, hogy a felesleges csomagokat törölgessem, de még így is 2400+ program van.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93610 üzenetére
Pamacsból se?
-
Warton
őstag
válasz
Synaptic #93577 üzenetére
Aha, hát akkor nincs tippem. Szerintem feleslegesen próbálod meg feltalálni a spanyolviaszt. Felmész youtube-ra beírod a linux hdd steam keresőszavakat aztán a top10 találatban ott lesz a megoldás. Végigtolod a szokásos terminálkommandos szórakozást aztán kész, legalábbis én így csináltam már több gépen is ezt a cuccot. Persze most se tudom, hogy a chown meg a többi feketemágiás varázsszó mit takar, mert annyira nem érdekel csak működjön.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93431 üzenetére
Senki sem gondol a youtube-dl-re, hanem azt mondom, hogy a te yt-dlp verziód november 16-ainak tűnik, miközben van már december 30-ai verzió is.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93424 üzenetére
Az a yt-dlp nem elavult verzió? Csak mert a youtube-nál szokott számítani, főleg mostanság.
Annyira szarnak tűnik így az elmondásod alapján az ubuntu, hogy kedvet kaptam hozzá.
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #93402 üzenetére
Ez érdekes, én meg azt érzékelem, hogy linuxon belüli disztrováltogatás nem jelent akkora sokkhatást. Az Ubuntut egyáltalán nem használtam. De az utóbbi két gépre már inkább az MX Linuxot raktam a jól megszokott Manjaro helyett és teljesen megvagyok velük. A tároló egy kicsit trükkösebb, de végülis minden jól megszokott progit megtaláltam az MX-en is. Mondjuk a KDE-t nem engedném el, bár tény, hogy a KDEwallet elég idegesítő tud lenni.
-
Warton
őstag
válasz
Warton #93262 üzenetére
Na végül a Macbookról leszedtem a gyári OS-t, mert egyszerűen képtelen volt index.hu-t, meg egyáltalán bármilyen weblapot megnyitni, pedig falig frissítgettem. Gondolom valami legacy hackes valamit kellett volna csinálni, de nem volt kedvem hozzá. Úgy látszik az Apple szoftveresen kinyírta a saját termékét...
Ahogy szokta...
Na mindegy, ráraktam egy sima MX Linuxot KDE-vel.
Nem mondom, hogy egy erőmű, de egész élhető. Youtube 720-ban simán megy. A GPU driver végül a nouveau lett, azt olvastam, hogy nem is érdemes semmiféle nvidia driverrel próbálkozni, úgyhogy el is engedtem a dolgot. -
Warton
őstag
Régi (2009-es) macbúk prora mennyire kúszik fel a linux? Melyik disztróval érdemes próbálkozni?
-
Warton
őstag
válasz
5leteseN #93135 üzenetére
2; Az MX-Linux-nak rá klikkeltem valami mentsen valamiket a laposban lévő HDD-re, emiatt sokszor hibásan indul(valami mdamd...).
....de ez a hiba nem is érdekel, mert a HDD-re mentegetés miatt van, mikor nem találja azt. Ezt a "nemtommi" HDD-re mentegetését meg lehetne szüntetni?Te ittál?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest