-
GAMEPOD.hu
A topik témája a közös keresztünk, a Lego iránti rajongás, illetve annak végtelen gyűjtögetése
Új hozzászólás Aktív témák
-
skyie
csendes tag
Engem mindig meglep, amikor arról írtok itt, hogy törik, reped, porlad a néhány éves LEGO. 2017 óta kezdtem tudatosan gyűjteni felnőttként, most 60-70 összerakott készletem van, néhány havonta veszem ki őket a szekrényből nézegetni, leporolni kicsit, és nem mondom, hogy nagyítóval szoktam megnézni minden figurát a hajszálrepedések miatt, de legutóbb szerencsére semmilyen sérüléssel, hibával nem találkoztam.
Amivel viszont személyesen nem tudok kibékülni, az a matricák minősége mostanában, azok ugyanis az újabb készleteimnél 3-5 év után tipikusan elkezdenek repedezni, lepattogzani. Ahol íves felületre vannak ragasztva, ott ez még hamarabb és látványosabban történik. Én erre speciel a pénztárcámmal szavazok, és olyan kiállításra szánt készletet, aminek a külsején matricák vannak, már egy ideje nem vagyok hajlandó vásárolni.
Pont nemrég volt a Brickset-en egy írás a matrica vs. nyomtatott elem témakörében ( ][link] ), és eléggé felment tőle a vérnyomásom, hogy képesek voltak azt leírni, hogy "To give them credit, the stickers that The LEGO Group use are also INCREDIBLY hard wearing." Ez 30 éve igaz lehetett, mert az akkori játszós készleteim matricái most is szinte tökéletes állapotban vannak, de a mai minőségre vonatkozóan egy pofátlan hazugság.
[ Szerkesztve ]
-
skyie
csendes tag
Kiderült, hogy mi adja az apropót az idei év második félévére már régóta pletykált, de első hallásra nehezen hihető SW készletekhez, mint a Dark Millenium Falcon, a cserélhető szárnyú X-Wing & TIE Fighter vagy Jedi Bob hajójának újrakiadása:
Új LEGO Star Wars minisorozat, ahol összekeverednek az SW univerzum kockái és felcserélődnek a szerepek. Jar-Jart különösen várom, mint sith nagyúr!
-
skyie
csendes tag
Elvi szinten én is inkább veled értek egyet, hogy az újrakiadás gyakran csak növeli az érdeklődést a régebbi figurák/készletek iránt, de itt az új Ahsoka 2020 augusztusától kapható, úgyhogy az elmúlt 6 hónap Bricklink adataiból nem igazán lehet eldönteni, hogy milyen hatással is volt ez a régi keresletére, ahhoz a 2020-21-es árakat kéne látnunk.
-
skyie
csendes tag
válasz magickonfig #61812 üzenetére
Ebben a listában 2023 végi kivezetéssel szerepel mind a három, amit írtál (Assembly Square, Bookshop, Police Station), de szerintem is valószínűtlen, hogy ilyen drasztikusan leépítenék az elérhető Modularok számát. Én azt tippelném, hogy a Bookshop tűnik el biztosan, és a másik kettőből az egyik.
-
skyie
csendes tag
Elérhető redditen az idén kifutó szettek legfrissebb listája: [link]
Persze ebben biztos lesz még változás, de jelen állás szerint a korábban tervezettnél hamarabb, év végén nyugdíjba mennek a teljesség igénye nélkül:
- 10278 Police Station (modular)
- 10290 Pickup Truck
- 10306 Atari
- 10497 Galaxy Explorer (ezért kár )
- 21337 CsocsóasztalVárhatóan maradnak viszont 2024-ben is:
- 21318 Tree House
- 75257 "kis" Millenium Falcon
- 75304 és 75328 Darth Vader és Mandalorian sisakok
- 75308 UCS R2-D2
- 75313 UCS AT-AT
- 76178 Daily Bugle
- 76210 UCS Hulkbuster (ezek szerint mégsem olyan borzasztóak az eladásai?)
- 76240 UCS Tumbler -
skyie
csendes tag
válasz HUN_Sector #61396 üzenetére
Eddig a készletek hazai árát 370-400 közötti euróárfolyammal számolták ki, elég össze-vissza módon (pl. még a 2022 októberében kiadott UCS Razor Crestnél is 383 volt az arányszám, de ezzel egyidőben a Holiday Main Streetnél már 400).
A januári készletek forintban és euróban számolt árai alapján várhatóan ezentúl a 400-430-as tartománnyal számolnak majd, ami azt jelenti, hogy valószínűleg lesznek olyan frissebb, 2022-es készletek, amiknek nem változik majd az ára, de a régebbieknél akár 13-15%-os emelés is elképzelhető.
-
skyie
csendes tag
Ahogy sokan írták korábban, tényleg a pénztár a szűk keresztmetszet, viszonylag kevesen bámészkodnak odabent, egyszerűen átlag 1-2 perc, hogy egy vásárlót kiszolgáljanak. Aki most menne, az is úgy számoljon, hogy 40-60 perc simán lehet, mire kiállja a bolt előtti és a benti sort is.
Ajándékból a Lego Store Promo már rég nincs, a másik kettőből kb. végtelen van, azok zárásig nem nagyon fognak elfogyni. Fél órája felnőtt készletekből már elég szűkös volt a készlet, láttam földgömböt, írógépet, Vespát, Atarit, Art cuccokból mindenfélét, Falcont, AT-AT-t, meg technic járművekből maradt még elég sokféle (Sián, Ferrari Daytona, Charger, többféle kisebb-nagyobb munkagép, ezeket nem annyira ismerem). Volt még a túlárazott, kevésbé népszerű SW készletekből (Justifier, Ferrix, Obi-Wan vs Vader) is.
Elgondolkodtam, hogy talán nem is béna a szervezés vagy a kasszás fiatalok, hanem direkt ez a cél, hogy adott idő alatt a lehető legkevesebb szettet kelljen akciósan eladniuk, a kereslet alapján valszeg látják, hogy teljes áron is simán elmegy karácsonyig szinte bármi.
-
skyie
csendes tag
válasz Mozaart #45872 üzenetére
Két korszakból vannak a családban nagy számban játékként használt lego készletek, a 90-es évek eső feléből, és 2007-2013 közöttről. Még tavaly a kijárási tilalom alatt az volt a nagy projektem, hogy ezeket mind leltáraztam, ami szét volt szedve, azt összeraktam, ami össze volt rakva, azt szétszedtem, megtisztítottam az elemeket és újra összeépítettem, stb.
Az újabb elemeknél a dark red és különösen a reddish brown színűek nagyon könnyen törtek, még azután is, hogy megtanultam, hogy különösen vigyázni kell velük. Ahol ilyen színből clip-es elem volt, az mind egyből tört, akár kiszedni, akár bepattintatni akartam valamit, és bricklinken is nehéz belőlük használtan sérülésmenteset találni (pl. [link] ). A régi elemeknél ami az eddigi 25-30 évet túlélte, az mind egyben maradt az újbóli szétszedés-összerakás alatt is.
Ezen túl általános minőségbeli különbséget én sem tapasztaltam, az meg jó kérdés, hogy ilyen specifikusabb színekre/elemekre jellemző problémák régen is voltak-e, csak esetleg kevésbé kerültek be a köztudatba...
[ Szerkesztve ]
-
skyie
csendes tag
válasz nexus6 #44059 üzenetére
Ha valahonnan beszerzett 12 lépegetőt, megkapta hozzá az ajándékokat, és azokat árulja, akkor tényleg rendben van. Nekem úgy tűnt, hogy a felhördülés inkább annak szólt, hogy sokaknak erős a gyanúja, hogy valahogy szürkén jutott ezekhez a - magukban ugye hivatalosan nem forgalmazott - készletekhez.
-
skyie
csendes tag
válasz RapaNui1 #42201 üzenetére
Ökölszabályként úgy érdemes kalkulálni, hogy idővel tipikusan a hivatalos Lego ár ~80%-ára szokott lemenni a legalacsonyabb bolti ár (különleges akciók nélkül), ez a 75309-nél kb. 100 000 Ft-t jelent. Aztán hogy ezen felül mekkora kedvezményt lehet még elcsípni az már attól is függ, hogy mennyire népszerű az adott készlet vagy milyen sokáig marad gyártásban, de abban szinte biztos lehetsz, hogy a lego.hu ár ~60-65%-ánál kevesebbért nem fogod boltban megkapni, ez itt kb. 80 000 Ft-t jelentene, és ehhez már az kell, hogy az eladások nagyon alatta legyenek a várakozásoknak.
Jó minta lehet a 75290 Cantina is, mert ugyanúgy gyűjtői, felnőtteknek szánt SW készlet és ugyanannyi a kiinduló ára. Azt különféle webshopokban egy százasért tudod megvenni, akciókkal, kuponokkal együtt volt már 90-95 körül is, de azalatt másodkézből sem nagyon láttam bontatlanul, sérülésmentesen.
-
skyie
csendes tag
válasz szabonagyur #39837 üzenetére
Nekem pont emiatt kicsit csalódás, hogy a tervezővel készült, és a Lego honlapján közzétett interjú egyértelművé teszi, hogy a készlet elsősorban az LGBT közösségnek szól, és a színek közül is néhányat pl. kifejezetten a transzneműek reprezentálása miatt választott. ( [link] )
Persze ez semmiképpen nem ok az utálkozásra, de szerintem ad alapot a fentebb mások által leírt kritikákra. Sokkal elegánsabb lett volna, különösen a cég által időnként hangoztatott semlegesség tükrében, ha az értelmezést a közönségre bízzák.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Baldur's Gate 3
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Returnal (PS5)
- Megjöttek a Redmi Note 14-es telefonok Magyarországra, ennyibe kerülnek
- Ukrajnai háború
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest