Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kchris78
veterán
-
-
kchris78
veterán
válasz tomiie6 #133804 üzenetére
Akkor valamennyire kénytelen leszek együttélni ezzel, puck screen + 12/14 IMS kosárba több őrleményt bele se nagyon tudok tenni.. (12-13 körül pakolom)
Ti hogy állítjátok meg a lefőzést? Én már inkább kikapom lenyomás után rögtön mert 1:2-höz képest még leállítás után simán leszalad-kicsöpög 6-8gr főzet.. 12gr - 24-gr ból simán lesz 30gr.. (Mondjuk itt meg tényleg az előző hatás jelentkezik, hogy nem 18gr őrlemény van és nagyobb az áramlási sebesség, emiatt gyorsabb minden)
[ Szerkesztve ]
-
Flashback
addikt
Tegnap szétkaptam a 4 éves Rossi R55OD örlöt.
Hät nem szämoltam, de kb 3-5gr lerakódott pangót biztosan ki tudtam tisztítatni.
Viszont a gyäri késeken alig lätszott meg meg ez a 4 év.
Ami a mi esetünkben kb 25-30kg kävét jelent.[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Ringman
nagyúr
Sage 4119 68/58mm-es Nyitott szűrőtartó kar Redwood nyéllel
ilyet használt már valaki, ez milyen minőségű, ezt megrendelhetem dual boilerhez?Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
HÁZIGAZDA
válasz kchris78 #133809 üzenetére
54 mm-es szűrőbe még jobb is, mint az 58-asba, meg szépen körben felsimul a szűrőre is, garantáltan nem nyomul be a víz mellette sehol. nem kell semmit vagdosni, bevizezed, ráteszed a tetejére simán, majd mehet fel a kar, az tolja majd be a helyére. próbáld ki. és így rögtön nyersz 1,7-2,0 mm-t, amit eddig a pukkab.sz elvett a kávétól. van egy optimális vastagsága a pogácsának, ha túl vékony, ultrafinomra darálva tud csak kellő ellenállást kifejteni, de akkor meg csatornásodni fog. 54 mm-en is kéne azért 15 g kávé legalább egy duplához (egyenes falú szűrő esetén, én csak azt használtam), ilyen 12 grammokkal túl vékony lesz a pogi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Korábban írtam már ebben a témában, és többen nagyon kedvesen adtak is tippeket, de megint előjött az alábbi probléma.
Van egy Cafelat Robotom és mellé egy 1Zpresso JX pro őrlőm. Egy 04.08-as pörkölésű Impresso Brazil Colombia kávét húzogatva az alábbi eredmények jöttek ki (kép mellékelve). A paraméterek a képen megtalálhatóak. Előáztatást nem csináltam: röviden felépítettem 6 bar környékére és utána ment tovább 8-9 bar-ig. Teljesen inkonzisztens az egész. Néha lokálisan megfigyelhető konzisztencia (pl 2. 3. 4. próbálkozásnál legalább az őrlő beállítást reflektálta a kimenet). Utána jön a teljes káosz. Amilyen állandóságot a tamperelési erőben lehet emberileg tartani, azt próbáltam végig. Az utolsó próbálkozásoknál kifejezetten ennek a hatását vizsgáltam, de semmi kecsegtető eredmény nem született.
Esetleg 1-2 tanácsot tudnátok adni, hogy mit ronthatok még el, vagy milyen változót kéne még figyelnem? Lehet a kávé a ludas? Van belőle 1 kg, és nem igazán ízlik, szóval amíg a józan eszem bírja, tudok kísérletezni szabadon.
(A ,,cold' annyit jelent csak, hogy nem melegítettem elő semmit, csak egyből ment a forrásban lévő víz. A ,,back-to-back" azt, hogy miután az előzőt lehúztam, leőrőltem a következő adagot és jött az.)
Előre is köszi! -
tuzpenge
őstag
válasz HunLogin #133812 üzenetére
Mivel én kezdő vagyok robot téren ezért nem tudom mi lehet a hiba. Nálam ekkora eltérések nincsenek. Ugyan ezzel a kv-val “dolgozok” most csak az őrlő más (bocs nem, nekem a sima brazil van). Én arra jöttem rá hogy 17 gr kv-val sokkal jobb az eredmény. Előtte én is 16gr-al próbáltam és nekem se ízlett annyira.
[ Szerkesztve ]
ˣ
-
Krajcsi
csendes tag
A jx-pro anno nekem nagyon érzékeny volt a tekerési sebességre. Ha nem azonos volt a fordulatszám, akkor produkált ilyen nagy kilengéseket. Ha jól emlékszem lassabb tekerésnél nálam lassabban jött, gyorsnál pedig zubogott. De ez azért is maradt meg így bennem, mert elméletileg fordítva kellene hogy legyen.
Az biztos, hogy kb mindegy, hogy mi a sebesség, lehet is vele kísérletezni, hogy mikor jönnek a neked a preferáltabb ízek, de ha hasonló időket szeretnél, akkor tartsd ugyan azt a tempót. -
RetepNyaraB
veterán
Tartsd az őrlési tempót,de keményen. 1s\ford.
A back-to-back shot általában gyorsabban szeret lejönni roboton. Nincs pontos magyarázat rá, de segít, ha a kosarat alaposan eltörlöd a kettő között. Két megoldás van: a másodikat 1-2 bar körül áztatod 5-8mp, aztán relatíve kis nyomással (4-6) próbálod lehúzni a 30mp összidőt. Vagy áztatás nélkül megküldöd 9 barral, hogy összenyomja a pogit és hamar leejted 6-ra, vagy lejjebb, ahogy kívánja a lefolyás. Ízből elődöntöd neked melyik jön be jobban."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kchris78
veterán
Van olyan effekt hogy ha "átpárásodik" vagy nedvesedik az őrlemény egy 15-20 percre a kosárban (fent a meleg gépben aminek már használt volt a felsőszűrője) és úgy főzöm le megváltozik a tulajdonsága? Nem tudok másra gondolni mert várakoznom kellett akinek kávé kellett, aztán ugyanazokkal a tulajdonságokkal amikkel lement 10+ báron most alig ment fel pre-infusion fölé... néztem is hogy most WTF....
Utána meg nagyon jó sikerült, tényleg kell a pogácsának egy minimális méret 11-12 körül még éppen nem jó, 13-14 között meg már igen.. (lehet éppen eltűnik minden fölösleges hely a felsőszűrő és az őrlemény közül) Pogácsa is egyben különösebb erőhatás nélkül szépen kiesett a kosárból.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
válasz #85578752 #133821 üzenetére
puck screent használtam úgyhogy nem láttam ezeket de kitesztelem majd pénzzel. Átázást se láttam mert nem láttam be a puck screen alá, a puck screenen nedves volt az oda szóródott minimális őrlemény.. Lehet a felső szűrőből szépen leszivárgott a nedvesség és szépen átázott úgy ahogy van.. Ez nekem új tapasztalat hogy így nem lehet időt nyerni ha várok valakit kész őrleménnyel (vagy nem tárazom be csak leőrlöm).
-
kchris78
veterán
Én ma reggel megint tettem egy próbát a single shot kosárral de leteszek róla... 9-10gr környékén még a brazil kávéval (ami elvileg megbocsájtóbb) eszméletlen stabilan kell tartani az őrlemény mennyiséget a finomságot a főzet mennyiségét hogy ehhez én még kevés vagyok (illetve pl ahhoz kevés is egy 2000ftos mérleg amin érzem hogy rárakom 9, megnyomom még 1-2x és utána már nem annyit mutat +-fél gr) hogy stabilan jó legyen. Inkább lehúzok 13gr-t az IMS kosárból mint szenvedek ezzel, úgyhogy zsákutca volt . Arról nem beszélve hogy több dial-in lépésre is szükség van, még csak babot sem feltétlenül spórolok meg ezzel.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz verti1 #133828 üzenetére
Miért nincs nyomás? Ha lefűrészelem egy kotyogós tölcsérét, ott se lesz nyomás? Mert végülis ha nem lenne tölcsére a kosárnak egy kotyogósban és nem folyna ki felfelé egy csövön a főzet, bele lehetne fordítani egy bögrébe és kész.
Ja már látom miért nem lenne jó, van egy hézag a kosár körül ahol megmaradna a víz. Jó konstrukció ez a nápolyi!
[ Szerkesztve ]
-
-
kchris78
veterán
válasz #85578752 #133831 üzenetére
Hát igen gondoltam . A mérlegem ami 2k-s temus mérleg tud szerintem 1gr különbséget hozni, főleg ha 1-2gr-onként szórom hozzá az őrleményt, akkor elveszem a poharat és visszarakom hogy na most mérd le.. Meg másik prózai ok hogy 8-10gr őrleményből kijön 20gr főzet + kb. 40-60ml tej az egyszerűen kevés reggeli után, több tejjel meg nincs már meg a kávé aromája.. (ezt kellett beismernem magamnak )
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
Sziasztok!
A napokban "endgame" őrlők után nyomozgattam, mert feldobott a FB egy A*X hirdetést DF83V-ről (nem akarok reklámozni)... Nagyon jókat olvastam meg néztem YT-on ezekről: DF83V, Timemore 078S, Gevi GrindMaster, illetve még 1-2 másik. Jelenleg dozerless modos Compak K6-om van elfekvőben valahol a garázsban, úgy 6 éve nem volt bekapcsolva, és nem is tervezem: nagy, hangos, öreg és tutira kellene szervizelni, szórja a kávét szanaszét, csúnya, stb. A fentiek közűl viszont kb egyiket sem lehet rendes boltban itthon beszerezni (a gari nem árt ebben az árkategóriában...). Szóval, bottom line: kizárólag espresso-hoz mi most a legjobb vétel itthoni boltban, rendes garival és szervíz háttérrel, max 300.000 HUF-ig bezárólag?
-
MODERÁTOR
válasz killerjohn #133835 üzenetére
Kb semmi. Az itthoni vétel+rendes gari miatt az összes értelmes kiesik.
Nekem most a Niche Duo nagyon adja. DF83 V2 után.
Mondanám, hogy várd meg a Mazzer Philost, de az meg 1000+ juró lehet.[ Szerkesztve ]
Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
killerjohn
addikt
És mi lesz ha a készülék behal? Ilyenkor nemzetközi gari van? Jó drágán visszaküldés, hetekig/hónapikig kell várni hogy odaérjen, javítsák, visszaküldjék? Életemben 1x vettem így (egy 1500 EUR-os robotporszívót Amazon.de-ről), de azt is megbántam, mert a gari ügyinétézés a legrosszabb rémálom lett volna, ezért én magam javítottam meg pótalkatrésszel
Más: DF83 V2-t cseréltél Niche Duo-ra, és a Niche a jobb?
-
MODERÁTOR
válasz killerjohn #133837 üzenetére
Mi lenne , elviszem szervizbe és pár ezerért megcsináltatom. Nincs rajta fancy kijelző és semmi csicsa. De nem nagyon tudok ismerősi körben akinek eddig tönkrement volna Niche őrlője (normál használat esetén)
Igen szerintem össze sem lehet hasonlítani mennyivel jobb. (kivéve a sebességét)Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
MODERÁTOR
válasz killerjohn #133841 üzenetére
Nem tudom a df83V milyen lett, de nem akarok mégegyszer beta teszter lenni.
Ha az a cél, hogy az őrlő megbízhatóan és egyszerűen tegye a dolgát mindenféle rpm állítás és egyéb nélkül akkor egy NZ v ND tökéletes választás.
A másik megoldás egy faszán felújított D.Wong modos Mazzer Major, de az meg akkora mint a fél konyhapult.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
válasz killerjohn #133846 üzenetére
Miért lenne túlzás? SD őrlő, ilyet senki nem vesz kávézóba.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Cathfaern #133843 üzenetére
ez nagyon szép darab. ennyiért kíváncsi vagyok, hogy lehetne endgame őrlő, legalábbis nekem, SJ után. bár helyigénye azért akad : )
az on-off gomb kapcsán egyetértek koxx-al, -2 pont az amúgy 10 pontos design-ból.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
MODERÁTOR
válasz hoffman_ #133848 üzenetére
A silver változaton különösen szembeötlő az a rohadt I-O kapcsoló.
Endgame őrlőtől azért ez még messze van. Az leginkább a flatmax2 vagy egy lagom 01.Nna, gyors át is terveztem miért nem lehetett oda hátra tenni ahol nem látszódik, gondolom senki nem a kábeles felével előre fogja a konyhapultra rakni.
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest