Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rxmiss
tag
válasz qvik27 #134494 üzenetére
leginkabb kozepes v annal picivel sotetebb kavekat porkolunk (marmint en inkabb csak nezem, jobaratome a porkolo).
etiop, honduras, jemen, brazil, stb eleg szeles skalan, szoval kifejezetten vilagos porikrol nem tudok nyilatkozni.
keves olyan kave van, amit a robot jobban old meg (no pun intended), mint a decent mondjuk klasszik eszpresszo profillal. amikor viszont masfajta profillal volt jobb a kave vagy a decent-tel egyszeruen nem sikerult ugy lefozni, hogy elegedettek legyunk, volt h a robotbol sokkal jobb fozet jott ki. (lehet vicces lenne, ha a robotos emberek mindegyike tenne be kepet h milyen pozicioban tud tartani mondjuk egy 9bar-os nyomast 20 masodpercig. vagy mar reg tul van a topik ezen a koron? flair-t abszolut nem ismerem, lehet ott teljesen termeszetes testtartassal megoldhato)
eleinte tobbszor hasonlitottuk oket ossze ugyanazokkal az orlokkel, de most mar ket kulonbozo helyen laknak, ket kulonbozo orlovel hasznaljuk oket.
biztos mindenkinek megvan a tuti modszere, a nekunk jol bevalt az ~17g orlemenybol 27g fozet, de neha lemegyunk egesz 24g-ig. klasszik 32-34g-ot csak uj kavenal probaljuk ki elsore, de a 27 szinte mindig jobban izlik.
wdt nelkul sokkal nagyobb melo h ne csatornasodjon, spricceljen egyik-masik kave, szoval mar meg sem probaljuk anelkul. es eros tampereles.alapvetoen a decent jobb. robottal neha sikerul nagyon hasonlot fozni, de az a gyakoribb, hogy a kave hordozza ugyanazokat a jegyeket, csak kevesbe markansan. neha pedig meglepoen mas, de ugyanakkor finom kave jon ki belole.
szerk: viszont elkepesztoen jo jatek a robottal kavezni, semmi penzert nem adnam fel.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz rxmiss #134501 üzenetére
a tamperelés ereje jó esetben (jó előkészítés és jó vízterítés) nem sokat kellene, hogy számítson.
illetve lehet, hogy a sötétebb pöri magasabb nyomáson muzsikál jól, amit nem olyan tipikus a robottal hozni (nekem komoly nyűgöm volt vele, hogy vágja a kezem a két kis nyüzüge karja, ha jobban nyomni kell, és az még csak 7 bar körül volt talán).
a flair58 otthoni, nem utazós gépnek szerintem jobb, több okból:
- fűtött fej, nem kell játszani semmivel
- standard szűrőid, tampered, minden használható marad
- 9 bar nem probléma, kényelmesdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Toobee
veterán
Most reggel rápróbáltam megint a Robot előmelegítésre, de ugyanúgy a klasszikusabb ízeket tolta előtérbe. Számomra tisztább, üdébb ízeket hozott előmelegítés nélkül a Colombia LUIS SANCHEZ PERDOMO (Friedhats)
mikor beszélgetünk ízekről, tök szuper lenne ismerni a másik fél ízlését. Néhány topiktársnál volt már szerencsém számára kedvesnek tartott kávét kóstolni, így velük könnyebb ezekről beszélgetni. Én ezeket a klasszikus pörkölt jegyeket már nem igazán keresem, mint a csoki, kakaópor, mokka, magvas ízek, stb. Ilyen szellemiségben fogalmazom is meg a véleményem adott témában. -
JackFeryll
őstag
válasz kk831228 #134500 üzenetére
Nekem volt flair classic, robot, 58. Árban nagyjából 1x, 2x, 3x.
classic: hordozható, az egyetlen ezek közül amivel bátran húznák szimplákat (12-13g) mert magas apogácsa, durvább az őrlemény, utazáskompatibilis a kis táskájában.
Egymás utáni shotokat húzni ezzel a legkellemetlenebb. Ez annyira tökéletes gép belépni a kávés világba egy kézivel és nem is kell 18-20 grammos duplákkal etetni.58: rengeteg helyet foglal hosszában és vertikálisan is, plusz a táp és kábelek. Standard portafilter. Ha leszámítom hogy a dugattyú elfordul minden húzással és időnként helyre kell igazítani itt van a legkényelmesebb munkafolyamat. A nagy erőkar miatt sokkal kényelmesebb nyomni mint a classic-ot és nem kell foglalkozni az előmelegítéssel. Egy picit kellemetlen a "memória nélküli" kapcsoló. Mivel nagyon hamar felfűt a kép ezért nem olyan zavaró.
robot: nagyon kevés helyet foglal a pulton. Hiába 58-as nem tudsz játszani a kiegészítőkkel, de talán az is az előnye hogy a szűrő és a víztartály egyben van és nem kell 2-3 kosár közt váltogatni dózistól függően.
Ha jó helyre át van rakva a nyomásmérő akkor felülről két karral nem nehéz nyomni, csak kell neki venni korong "kezeket".
Sokkal jobban tetszik a munkafolyamat mint a flair classicnál.Szerintem mindegyik gép kiváló vétel az árkategóriájában manuális vonalon.
Toobee nekem az külön tetszik, hogy egy unifilter után egy ilyen faék szűrővel iszod a legjobb kávéid
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz JackFeryll #134504 üzenetére
Az inkább volt impulzusvásárlás, mint okos döntés Hétvégén jutott eszembe, hogy bevihetném a céghez kicsit játszani, ott egy Bianca van.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Toobee #134503 üzenetére
Tényleg érdekes amit írsz.
Én is kifejezetten világos, gyümölcsös dolgokat iszom, ha tehetem. Viszont mindezt (többnyire) 1:2 arányban, mert élvezem az íz töménységét. Hosszabb shotok, pláne filter nem köt le igazán, csak esetenként.
Namost minél világosabb a vonal, annál hosszabb bloommal kezdek, de 30mp-nél nem többel. Ott már a hátrányok erősödnek - kesere, savak, ilyesmi.
A világosak meg nem nagyon játszanak rövid idő alatt; nem lesz meg a kioldódás. Vagy nem jöttem rá, hogyan. Tehát marad a hosszabb lefolyás (40+, akár 50+). Itt meg érdekes módon ellentétes a tapasztalatom Veled - ha nem stabilan magas a környezet hőfoka, a savanykás ízek dominálnak, a komplexitás kárára. Hangsúlyozom, semmi kakaó, meg mogyoró az elvárás, hanem umami, éretlen aldis nektarin nélkül.Próbàltam másfél perces shotot is felbuzdulva itt valakin. Az igazán rossz lett, minden szempontból. Egy perces áztatással
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #134506 üzenetére
ez is fura, már a saját pörijeimnél is sokkal inkább 1:3+, mint 1:2, pedig azok egy hangyafingnyi lehellettel sötétebbek, mint a pro pörkölők világosai. az ilyen 1:2-k inkább a klasszik ristretto iránynál működtek még anno. még a gépet is lecseréltem, hogy tudjak végre picit hosszabb presszókat csinálni. ettől még a filterhez semmi köze nem lesz a produktumnak.
előáztatok 2 bar körül, aztán lezavarom relatíve gyorsan (max. 10-15 mp sztem, de nem mérem) 7,5->5 barig. ez a joker, ezen akkor változtatok, ha a kofi nem adja ki.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
őstag
válasz RetepNyaraB #134506 üzenetére
Jó irányba viszed sztem a témát, most kb azt keressük, hogy milyen profillal kevésbé fontos a magas hő, avagy milyen profilnál árt kifejezetten a magasabb hő egy világos kávénak (ha jól értem).
Hasonlóan készítem kávémat a tiedhez, 1:2-2.5 max, 8-20s bloom, 40-50s total. (Általában ez ~18.5->40-42g, 2-3bar bloom, 6-7bar-ról pedig csökkenő nyomás (érzésre állandó flow) a végéig)
Világos kávékkal nem volt még olyan érzésem, hogy az előmelegítés ront az eredményen, max nem lett érezhetően jobb/más.
Közepes pörkölésnél viszont én is éreztem már párszor, hogy felesleges az a plusz hő, elkezdett keseredni.[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
hoffman_
nagyúr
válasz RetepNyaraB #134506 üzenetére
én már teljesen elvesztem a számokban, ha nem jön össze egy kávé (mint most), már nem is nézem, csak próbálok mindent. világosnál jellemző ez a GC-n. Roastopus Sirent most bontottam először, 140g után sincs meg. 25-35-45-55s shotokkal se jött ki, 18-19-20g-al sem, 92 és 96 (PID) sem hozott igazán változást VST-vel. sav(anyú), a gyümölcs meg sehol. pedig illatra fullos, érzem, hogy benne van.
a legjobbat eddig normcore high flow kosárral értem el, alul felül papírral, de normál kosárhoz darálva. 20g-->40g, 12s lefolyással... már turbo volt gyakorlatilag. ebben megvolt a gyümölcs már, bár nem teljesen, a test cserébe sehol, még ez se az igazi.
világosak nem barátaim otthon, valahogy nem tudom megfogni.[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Toobee
veterán
válasz Parci #134507 üzenetére
1:2-ben szerintem nincs meg a komplexitás, összemossa az ízeket. 1:2,5 alá nem szoktam menni, de inkább 1:3 vagy fölé lövök. Azt próbáljátok még ki, hogy csináltok egy 1:2-t meg ugyanúgy még egyet és felhúzzák ok vízzel 1:4-1:5-ig. Tisztább ízek, könnyebben azonosítható izjegyek. Aztán ki lehet próbálni receptváltoztatással alapból 1:4-1:5 arannyal elkészíteni.
nekem a Robot mellé 64Brew SSP késem van, nagyon könnyen oldható, viszonylag egyenletes szemcsemeret, nem keseredik hosszú előáztatásoknál sem. -
bbuffy
senior tag
válasz hoffman_ #134509 üzenetére
Sajnos az én tapasztalaltom az hogy világs pörkölésnél, sok esetben nagyon nehéz reprodukálni a megadott ízeket. Tetézve azzal hogy sokféleképpen érzékelünk ízeket. Ha nagyon belemegyünk, akkor egy relfux, bármilyen érzékenység, betegség, szervezeti változás is elviszi már, és hiába vadászunk. Arcüreg krónikus betegségei, és még kismilió egyéb anomália, és kész, vége oda az ízérzékelásünk egy része. Nem beszélve a szaglásról mellé.
A másik ami sztem még lehetséges, a épp adott pörkölő is teljesen másképp érzékel. Illetve ne feledjük hogy vannak kivételes izérzékkel rendelkező emberek, akik már-már marhapörkölt meg ilyen ízeket isbeleképzelnekkiéreznek.
Szóval 1000 ok áll emögött, nem biztos hogy az otthoni apparát a gond....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
hoffman_
nagyúr
válasz bbuffy #134511 üzenetére
nem is feltétlenül a zacskóra írta barackot keresem, bár amit írsz az sok esetben helytálló. nálam szerencsére ilyen gond nincs. sokszor van, hogy eltalálom, illeve kávézóban is meg szokott lenni. paljoc kávéi, főleg az SO-k, megszólalnak nekem is, casmo is olykor. itt csak annyiról van szó, hogy jóval nehezebb belőni egy világos pörkölést. az apprát szerintem sem gond, csak nem megfelelően igazítom a változókat, feltételezem legalábbis.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz bbuffy #134511 üzenetére
Ez biztosan igaz, de az is, hogy ha ittál már elég sok jó italt, utána be tudod lőni mi az, ami a gyümölcssav és mi az, amit simán savanyúnak hívunk, mindegy mi àll a zacskón.
Volt nálam valami makrancos ruandai. Mire végre sikerült, lett egy érett grapefruit íze, nagyon menő. De ugye a grapefruit kicsit kesernyés is, savanyú is, meg aztán édes is, ha érett. Rossz esetben meg szimplán pusztítóan savanyú-kesere"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
bbuffy
senior tag
válasz RetepNyaraB #134513 üzenetére
Igen, ez fontos is, hogy sok kóstolás, és kinyílik a világ.
De elmondhatjuk hogy a legtöbb íz kapcsolódik a kv savas karakteréhez. Ami a világos vonal velejárója. A klasszik meg teli van marcipánnal csonthéjas dolgokkal. Elhiszem amúgy hogy ezerarcú a kávé, de olyan sok ízt felfedeztek már benne, hogy igazából lefedte a palettát. Szóval sztem a nagí része odagondolt karakter.Vannak viszont számomra olyan fura arcok akik már teljesen oda nem illő ízeket is beleéreznek a kávékba, hús hagyma paprika és sok ilyen oda nem való dolgot. Ez picit nekem már a muszáj hogy vmi újat felfedezzünk dolog, erősen ezoterikus és lehet a rosszul elmosott szűrő a hagymás vágódeszka után kategória.
Erre az elborultságra a jó példám, még a jó hifis érából, ahol többen is meg tudták "hallani" hogy melyik kábel rövidebb 2 centivel....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
rxmiss
tag
válasz Parci #134502 üzenetére
gondolkodtam h beirom a tampereleshez h tudom, tudom, nem szamit az ereje
mi is csak nemreg probaltuk ki erosen, az itt korabban linkelt grafika miatt (ha nem eleg intenziv a kofi). elotte mi sem veltunk kulonbseget felfedezni.a honduraszi honey processed-nel mintha szamitana. lehet placebo.
es csak a tudomany kedveert: nalunk viszonylag magas asztalon van a robot, leterdelek ele es igy latom egyszerre a portafilter aljat hogyan es mikor indul meg a kv, a nyomasmerot es a merleget is. lefele huzom a karokat, mintha huzodzkodnek. benne van a ket rendelheto 'korong' a karok vegeben.
-
őstag
válasz rxmiss #134515 üzenetére
Robothoz én egy legolcsóbb kitámasztós tükröt tettem be a pultra olyan szögben, hogy pont látszik a szűrő alja - előtte én is sokszor alánéztem.
De így tükörrel és az áthelyezett nyomásmérővel álló pozícióban mindent kényelmesen lehet látni/csinálni"... and I hope you have a great day!"
-
ribarszki
őstag
Mielőtt megrendelem, megkérdezem itt is Tervez valaki Cafelat Robot eladást? Köszönöm
-
vendingo
veterán
Találkozott már valaki olyan esettel, hogy bizonyos kávétól görcsöl, csikar a hasa?
Alapból sok kávét iszok, napi 4 lecsúszik, bírom, semmi bajom tőle, de néha belefutok olyan tételekbe, amiktől a korábban említett tüneteim vannak minden egyes csésze után. Most pl. cm tesztpöri, korábban avx, kalmár kávéval is volt ilyen. A kávé jó, de a gyomrom nem bírja elviselni.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
hyperspace
őstag
Kávébajuszban kerestem volna egy csomag Casino Mocca Adola-t, érdekel a carbonic maceration, de sajnos nem volt már ott sem. Egy kerinci process pack-el vigasztalódtam. Még egy doboz maradt ott, 05.23 pörkölés, ha érdekel valakit.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
norkov84
tag
válasz vendingo #134523 üzenetére
Nálam is előfordul egyszer-egyszer. Nem sikerült még pontos mintát (pattern) vagy összefüggést találnom.
Legutóbb a munkahelyen volt egy kis kávés bemutató attól a szolgáltatótól, aki szállít nekünk. Helyben pörköltek is, bemutatva ezt a részét, végén pedig kisorsolták a tesztpöriket, kb. 100g-os zacsikban. Abból a tesztpöriből itthon főzve 3 alkalommal 2-szer is belefutottam ebbe a jelenségbe. Feleségemnél meg nem volt semmi, így leőröltem neki a kotyogóshoz... valószínűleg van abban, amit Toobee ír, kaja függő is. -
Alabástrom
senior tag
válasz vendingo #134523 üzenetére
Egy barátomnak volt ilyen. Neki nagy valószínűséggel fekély volt az oka, ha magasabb savtartalmú kaját/italt/kávét vitt be, az triggerelte nála, fájdalom, rohanás budira. Évekkel később kikezelték a fekélyt és akkor ez a jelenség is elmúlt.
[ Szerkesztve ]
Amikor semmi sem biztos, akkor minden lehetséges.
-
icm
tag
válasz vendingo #134523 üzenetére
Érdemes lenne megnézni van-e összefüggés a termőterület és / vagy feldolgozási mód között - valami funky cucc vagy nem?
Amúgy volt nekem is, harmadik szimpla kicsit megfektetett - mostanában nincs ilyen gond."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
bbuffy
senior tag
Ez a gyomorérzékenység lehet kezdődő reflux is, ami pont ezektől is ki tud alakulni. Meg sok mástól. És a reflux egy nem gyógyítható csak kontrollálható betegség.
A társadalmunk egyharmada vmilyen szinten szenved tőle. Én az vagyok és mega szopás, mig megtanulsz vele élni....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vendingo #134523 üzenetére
Elképzelhető, hogy mikotoxinok okoznak gondot. Minden kávéban benne van, zöld kávé tárolásától függ hogy mennyi. Illetve pörkölés valamennyire csökkenti, szóval világosabb pörkölésnél nagyobb lehet a mennyisége. De sajnos amennyire tudom, lehetetlen előre megmondani egy zacskó kávéról hogy mennyi lesz benne, mert alapvetően azon múlik hogy feldolgozás során hogy / milyen körülmények között tárolták a zöldet, amiről meg kb. semmi infó.
-
tag
válasz Cathfaern #134534 üzenetére
Elvileg az EU-ba (...vagy EGT-be?) bejövő áruk minőségkontrolláltak illene, hogy legyenek. Nem vagyok ennek az szakértője, de feltételezném, hogy a minőségkontroll kiterjedne a mikotoxin tartalom vizsgálatára is. A NÉBIH azt írja, hogy az Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerébe küldött jelzések kb. 1/3-a mikotoxíin tartalom magas értéke miatt van. Remélném, hogy a zöldkávéra is megy a processz!
Persze a minőségbiztosítás ennyiben nem állna meg. Nem szabadna beengedni az ilyen szállítmányt, aztán ugyanezt a forrást (farm, szárító akármi, raktár) erősebb ellenőrzés alá vonni, visszajelezni, és ha x idő, mennyiség után még mindig magas, akkor kizárni.
A naivitáson persze már jóideje túl vagyok.
...de nincs valami ilyen információ, ami nyilvános?BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
asus1
aktív tag
Sziasztok,
Ezzel valakinek tapasztalata, használja valaki? Vagy a Puly Caff jobb választás?
Köszi előre is!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #134538 üzenetére
Nem tudom a pontos szabályozást, de feltételezem, hogy pl. ha van is zöld kávéra, akkor a határértékek az alapján vannak belőve, hogy úgyis szénné égetik pörköléskor. Szóval lehet van szabályozás, be is tartják, de mivel más a pörkölés, ezért a végén más lesz a kimenet. Illetve attól, hogy valami határérték alatt van, egyénileg még lehet érzékeny(ebb) valaki rá, és gondot okoz neki (míg a többségnek nem).
De persze nem biztos, hogy ez okozza a gondot náluk, csak eszembe jutott, hogy ez létező dolog és nem nagyon van szó róla kávés berkekben.
Egyébként ez nem csak kávét, hanem minden gabona(-szerű) terményt érint. Mindegyikben található tárolás miatt mikotoxin, csak a mennyiség a kérdés.
-
tag
-
Jolida
tag
válasz qvik27 #134538 üzenetére
Biztos, hogy akarod tudni?
In 2022, the European Union set new limits for Ochratoxin A (Regulation (EU) 2022/1370) . Although there is no specific limit for green coffee beans, the maximum OTA level for roasted and ground coffee has been lowered to 3 μg/kg, and for instant coffee it is 5 μg/kg .
-
Jolida
tag
Ezért nem szabad sok mocsári robusztát inni.
-
icm
tag
Srácok!
Úgy döntöttem, hogy a Flair Signature kezét elengedem."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
tag
válasz Jolida #134543 üzenetére
Kicsit átfutva és hirtelen összerakva a látottakat arra vélek következtetni, hogy a pörkölés pl. a magyar pörkölt kávék egész jól állnak.
Persze ezt csak nagyon halványan, és elsőre...Mondd, ha nagyon benéztem, légyszi!
BinX, a magyar neobank vállalkozásoknak - https://binx.hu (...szerintem tetszeni fog.)
-
Jolida
tag
válasz qvik27 #134548 üzenetére
Pörkölt kávéban tényleg jól állunk OTA (ochratoxin A) szintjén.
A minták 58%-ában kimutatható volt ez a mikotoxin, de nagyon alacsony szinten és viszonylag kis szórással (0.2-0.9 ug/kg). Ha megnézed az összeurópai tól-ig skálát, tényleg jól állunk. Az EU-ban 5 [link] a határ.
Gyanítom, hogy a hazai források (zöld bab nagykereskedők) viszonylag szűkek és nem a legalja beszerzési forrásból dolgoztak a mintavétel idején.Ami már gondot okozhat, az az instant kv OTA szórás. Sajnos ezt még sokan isszák.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest