-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nutra
tag
válasz Ringman #133535 üzenetére
Ringman rendes tamper. A BES920 saját tampere egy vacak, az egyetlen előnye (?) hogy mágnessel feltapad és
kéznél vannincs útban.
A lehúzó, egyengető lapot soha nem használtam.
Esetleg egy WDT egyengető, hamár.
Aztán ha belemerülsz, akkor bottomless kar és egy tükör a lefolyáspornóhoz
A gyári dupla kosár elég jó, csak akkor kell helyette / mellette más, ha elkap a gépszíj.Amúgy nagyon kezes és szuper gép, biztosan szeretni fogod
-
lojzi1
csendes tag
válasz Parci #133549 üzenetére
A Beuer szerintem is teljesen ok, amit nem szerettem, hogy ma már lassú a bekapcsolás és hamar kikapcsol, ha inaktív. De a mai napig előveszem, ha 2kg-ig kell mérni valamit.
Az avx-es KC200-al is elvoltam, annyiért szerintem teljesen oké. Aztán lett Acaia Lunar, alig használom az extráit (egyet, a megjegyezett TARA értéket), de olyan gyors és kényelmes, hogy mindig az kerül elő.[ Szerkesztve ]
-
-
Ringman
nagyúr
köszi a mérleg-tippeket, megnézem ezeket.
tamperből van egy régebbi, ilyen kialakítású, még a gaggiához vettem vagy 8-10 éve:
-
norkov84
tag
válasz Parci #133549 üzenetére
Amikor még Óbudán szerveződött egy kostolós-őrlős összejövetel (2017 végén), akkor pont a Te mérleged hatására ruháztam be egyre
Bár én az elemfogyasztása miatt cseréltem le, mert nem tetszett, hogy relatív gyakran elfogyasztott 4 elemet, ceruza akkum meg (akkor) nem volt, hogy megnézzem meddig megy el vele. Így Timemore basic-et használok azóta (kb. 4éve), de innen a fórumról vete meg valaki a KS36-ot.Azt sajnálom egyedül, hogy a Robot alá az pont befért volna, de igazából nem szoktam mérni alatta: mennyiségre öntöm fel a szűrőt. Így nagyjából 1:2 - 2.5 közötti lefolyás OK, én meg már nem reszelem az utolsó 20%-ot, mert így is pazar kávékat iszok, ha jó az alapanyag
-
Ringman
nagyúr
a k6 őrlő skálázása olyan, mint a nyomatékkulcsoké, hogy az 1-2-3-4 + 0÷50-es skála az együtt számolandó, azaz (n-1)×50 + érték a beállított finomsági fok?
paljoc getuphoz kb milyen finomságra állítsam elsőre?
-
Flashback
addikt
Sziasztok,
Kaptam egy Saeco poemia kávéfözöt ingyen. Egy alapos tisztítás és vízkötelenítés utän szépen terítí a vizet. Megmarad ilyen (kopcsival) utazósnak.
Viszont jó lenne hozzá egy rendes kar és tamper. A dupla kosár belseje 53.7mm akkor ehhez most milyen kart/kosarat kell rendelni 53 v 54? Ahogy lättam több néven is fut ez a kínai csoda (Gaggia Viva pl) szóval van rä esély hogy talälok hozzá dolgokat.[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
stereofan
tag
válasz Flashback #133561 üzenetére
szerintem kar nem nagyon érhető el, ha van is akkor viszonylag drága.
tamperből 53,4-53,5mm ami passzol a gyári kosárba.
a felsőszűrőt lehet cserélni, abban van hasonló méretű.
(a gyári karból pedig érdemes kivenni a nyomásfokozót, ha még nem tetted volna meg.)
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
kchris78
veterán
Ki hogy van a ristrettoval? Ebbe az irányba mozdulnék el.. Van olyan videó ami azt mondja hogy semmit nem szabad módosítani, kisebb lefolyási idő és az espresso 'elejét' kell megfogni, 1-1:5 arány arányosan kevesebb kivonatolási idő. Van aki azt mondja hogy finomabb őrlés kell hogy a kivonatolási idő legyen a standard 25 mp körül.. Hol van az 'igazság'? (megjött a puck screen, nekem bejött, végre tiszta marad a felsőszűrő, nem kell öblítgetni) Illetve most hogy jópár főzet kiöntésen vagyok túl, tényleg muszáj teletenni a kosarat..
plusz, kísérleteztem azzal hogy a 15 bar helyett pre-infusion-al lehet e normálisabb főzést véghez vinni (Barista Express), de nekem nem jött össze...Burr 3 grinder 1 de még ígyis csak 3-4 bart kapart össze puck screennel.. Durván keserű lett . Bár ez bolti szén aminek azért lazább a szerkezete.
Ha holnap túl vagyok vendégfogadáson nyomok azért egy próbát majd a yirga-n is, hogy azzal jobb-e, annak nem árt a hosszabb kivonatolási idő, sőt hosszabb az ajánlott.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz kchris78 #133567 üzenetére
Mostanában úgy sikerül a presszó szimplából, hogy 9g-ból lesz 22g főzet, 22 másodperc alatt, az simán ristretto, nem?
Puck screent még nem próbáltam, jó lehet, de precíz tamperrel így is tiszta a felsőszűrő, mert nem ragad a kosár oldalára kávé ami koszolná a kartömítést, de öblíteni is nagyon egyszerű, a szimpla kosárba rakott szilikon zsíroldó tablettatartóval, felrakom a kart, nem tekerem rá és úgy főzök egyet, közben körkörösen billentek a karon, így a forró víz kimos mindent a felsőszűrő és a bajonett környékéről.
-
gboszi
senior tag
Sziasztok, LaPavoni Europiccolat vennék. Budapest előny, de jó ár, jó álapot megérhet egy kis utazást is Ha tud valaki valamit, ne tartsa magában, privát jöhet, köszi
"If you're good at something, never do it for free!"
-
Ludovicus
aktív tag
válasz kchris78 #133567 üzenetére
Én pár hónapja kaptam rá, azóta a napi egyik kávém szinte mindig ristretto (főleg, hogy a leverpressohoz nem találtam használható szimpla kosarat). Eddig az impresso klasszik vonalával próbáltam és ez a recept vált be leginkább: 16,5 g -> 20-21 g, 13-15 mp lefolyással.
-
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133568 üzenetére
Nagyon konzervatív arányokat figyelembe véve talán igen, de mindenhol akármit nézek olvasok 1:2 től már espresso... és az alatt 1:1-1.5 az a ristretto . De lehet ezek a szűk értékek már kávézótól is függenek meg kávézótól hogy hol mit minek értelmeznek, 7-1x gr-t főznek le / stb...
-
aradebil2
senior tag
-
kfjoco
csendes tag
Üdv.Valakinek nincs egy eladó brikkája indukciós lapra való.
-
qvik27
tag
Bányai kávékat fogyasztotok mostanában presszónak készítve?
Mik a tapasztalatok?
Előre is10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
kchris78
veterán
ha valaki érdekel [link] meghirdettem a régi delonghi gépem. eladni szeretném, nem hirdetni . főleg hogy az eladásnak érzelmi okai is vannak.
(itt lehet, a másik topicból már nem tudtam kiszedni ha ott nem lehet hirdetni)
-
kmarci25
veterán
válasz qvik27 #133575 üzenetére
Nemrég fogyott el, csokis kuglóf, finca és unicum barista is volt. A finca volt a legvilágosabb, az annyira nem jött be, de a másik kettő telitalálat volt. Kávétársaságtól jött, 1 hónapos pörkölések voltak kb
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
RetepNyaraB
veterán
válasz qvik27 #133582 üzenetére
Bennem a kuglóf hagyott emléket; az jó áron rendben van kifejezetten. Nehéz elrontani, egy nagyon kiegyensúlyozott klasszik cucc. Általában bőven több pénzt kérnek értük, mint amennyit ki tudok belőlük hozni - és itt nem feltétlenül a bénaságomra célzok, bár az is benne van.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kchris78
veterán
Ha valaki Temuról rendel, csak óvatosan, és limitált termék-körben tegye.. Nagyon kváncsi vagyok milyen lesz a naked PF-em, de rendeltem egy dizájn kiskanalat ami megérkezett (500ft), azért rendeltem csak hogy ki legyen az ingyenes szállítási limit... És hát eszméletlen gagyi.. az anyaga sem elfogadható (túlságosan szürke fémes), és a szélei is olyanok hogy egy szerencsétlenebb szájba emelés és el is vágja a számat.. Ment is az újra-felhasználható szemétbe.. Szóval csak óvatosan! (a puck-screen meg a WDT az elfogadható volt viszont) Kicsit kilóg a lóláb amúgy hogy ha megfigyelitek nincs olyan termék aminek az értékelése 4.5 alatt lenne... Ebből kiindulva letettem arról hogy kávéadagolót rendeljek, gondolom az is hasonló lehet 1-2e Ftért. Amúgy sem a szívem csücske.
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Érdemes amúgy teljesen vákumos kávébab tartót venni? A minap futottam bele ilyenbe, ami vákumot képez.. Mivel friss pörkölésnél távozik a CO2 lehet a kisebb nyomás csak gyorsítaná ezt a folyamatot? Nem tudom ez is csak egy ilyen lehúzósan-drága termék.. (kollégám aki nézegeti ezeket a termékeket mondja hogy egy nem-belépő szintű home barista gép ára simán összelóg egy pl. dupla karos nem-otthonra szánt business géppel - egyszerűen sok cég ráállt erre a piacra és az ár a kínálat-keresletet tükrözi, nyilván kávézóból kevesebb van..)
[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
válasz kchris78 #133586 üzenetére
Érdemes amúgy teljesen vákumos kávébab tartót venni? Nem.
Mivel friss pörkölésnél távozik a CO2 lehet a kisebb nyomás csak gyorsítaná ezt a folyamatot? Igen
Ha 1-2 héten belül elfogy a zacskónyi adag, simán hűvösebb, sötét helyen tárolni. Ha ennél tovább tart, akkor fagyasztó (IKEA dupla simítózáras zacsi, első felbontáskor célszerű kis csavaros üvegekbe széttenni és mindig csak egyből használni. Őrlés azonnal, fagyottan.) -
konzumpro
senior tag
válasz kchris78 #133586 üzenetére
Amióta volt az az elmélet hogy felgyorsítja a bab öregedését, mert kiszívja a széndioxidot belőle, azóta nem működik az elmélet és többen is beszámoltak róla, hogy lassabban öregszik a bab benne. Úgy látszik csak elméleteket kell gyártani, mert azok sosem működnek, csak jól kell tudni fordítva fogalmazni, ha célunk van.
-
Bazsee71
őstag
válasz konzumpro #133589 üzenetére
Mert sajnos ez nem ilyen fekete-fehér. Ha adagonként levákuumozod, és bontás után felhasználod, teljesen jó. Ha 250 g-ot levákuumozol, főleg miután már a CO2 egy részét a tasakba kiengedte a kávé, akkor megbontás után rohamosan fog öregedni, mert nem lesz ott a védőgáz. Vagy minden visszazárásnál újra vákuum, de az nem túl praktikus.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Bazsee71 #133590 üzenetére
Köszi. Mindig jobb, ha egy profi írja le a frankót, akibe nem érdemes beelkötni
kchris78@ jaja, de egy idő után egyre több levegő jut egyre kevesebb babra. Messze nem szív ki annyit, amennyit marketingel magáról. A minden bontás után teljes vákuumban meg nem nagyon hiszek. Naponta háromszor veszem elő a szajrét; ha vendégek vannak, többször.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kchris78
veterán
válasz RetepNyaraB #133592 üzenetére
igen a lényeg az, ha vesz az ember egy zacsival akkor minél előbb legyen elfogyasztva.. nem véletlenül van meg a 250gr csomagolás felára.. Nem sokaknak megy el 1kg annyi idő alatt hogy ne menjen el a frissessége - vagy csak simán ne vágyjon másik ízre.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #133592 üzenetére
"Messze nem szív ki annyit, amennyit marketingel magáról."
Ezt mi alapján gondolod? -
Bazsee71
őstag
válasz RetepNyaraB #133592 üzenetére
A profitól tartózkodnék, maradjunk a saját tapasztalatnál (meg a konklúzió, amit abból levontam).
-
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #133597 üzenetére
Most miért, nem logikus, hogy ha elszökik a védőgáz, pótoljuk? Nem nitrogénnel, meg vákuummal, meg fagyasztással, hanem széndioxiddal. Nem neked szól, csak párszor már leírtam de kb. pusztába kiáltott szó, kb. félévente leírom egyszer aztán a szokásos aha-aha, csend.
-
Nutra
tag
válasz konzumpro #133598 üzenetére
Vissza is kerestem #132908
Felpezseg majd a téma, ha Lance H felkapja
Nekem a fagyasztás egyszerűbb (nincs szódagépem, van viszont mindenféle méretű csavaros üvegem, amit sokkal gyorsabban töltök/címkézek/nyitok/zárok, mint amit én bénáznék a gáztöltéses zacskókkal ) -
konzumpro
senior tag
válasz Nutra #133599 üzenetére
Lance
Nekem is fagyasztani kéne, de nekem meg kisüvegeim nincsenek. Találtam múltkor szép kémcsöveket*, de azokba csak fűszer való, nem fér bele egy szimplányi szemeskávé adag sem, pedig nagyon jól mutatna. El is felejtettem keresgélni, de hátha lehet venni valamivel nagyobb méretben...* akkor akadt a kezembe amikor valami slow feed őrlésre alkalmas edényt kerestem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Ukrajnai háború
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Robogó, kismotor
- Ennyibe kerülnek a Huawei Pura modellek Európában
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Óra topik
- Magisk
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen