-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
kchris78
veterán
Yirgának mi lehet a megcélzandó arány hogy minél édesebb legyen és kevesebb savasság? Meg a lehetőségekhez képest minél több testesség/"keserűség"?
-
zolnagy
őstag
válasz JackFeryll #133646 üzenetére
Ott most 220e-re jönne ki szállítással a gyári késsel. Ezt honnan küldik? Erre még rájön a 27% ÁFA és VÁM is?
-
Mr.Csizmás
félisten
üdv,
voltmár kérdés, de melyik képzést választanátok? madal vagy cec? árban kb egyforma, időben is. (4 napos alap+pro a téma)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
konzumpro
senior tag
válasz Mr.Csizmás #133659 üzenetére
A cec nem neres?
-
nofi
őstag
Sziasztok!
Aeropress/V60/Mizudashi cold brew fogyasztásra szemezgetek manuál örlőkkel.
1Zpresso Q2S ár/értékben nagyon tetszik, de az őrleménykapacitás miatt egyre jobban hajlok a Kingrinder K6 felé. Utóbbi teljesen hiányzik Amazonról, van esetleg alternatív beszerzési javaslatotok?Xbox GT: nozsolt
-
kchris78
veterán
barista express: megcsinaltam az opv kitekerest amennyire lehet, kemeny 2 bart nyertem.. hat, tobb mint a semmi... talan jelent plusz par mp extrakcios idot. A vakszurovel mar nem szall el a feher zonaba, benne marad eppen a szurkeben.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz konzumpro #133660 üzenetére
Nem voltak orbánviktor plakátok a teremben, mikor ott voltam. Fidesz szórólapokat sem osztogattak és nem politikáról beszéltünk. Az egyik főni pasija az Awaken tulaja.
Nem tűnt gáz helynek. Mindettől még lehet neres, csak ez így szimplán rágalom egyelőre."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
-
kchris78
veterán
válasz kchris78 #133663 üzenetére
(egy bolti szenet azért csak lefőztem mert nem bírtam ki.. inni mondjuk nem ittam meg csak belekóstoltam - ahhoz képest hogy 2 éves kv, egész jó cremája lett, ez jobb volt mint eddig ezzel a fajtával, 14gr, IMS kosárral, csatornásodás nem volt... keserű lett mint a fene, de ez volt az első próbálkozás. Lefolyási idő is valamivel lassult. Holnap tesztelem a Yirgát.. )
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
Vannak még direkt nápolyból hozott ottani Kimbo őrölt kávék (vákumos 250gr), ezeket mennyire értelmes ilyen gépbe tenni? Felbontás után mennyi ideig lesz megfelelő állapotban? Ezeket főleg érdemes lehet külön csomagolni és lefagyasztani? (bár nem egy special irányvonal, de Nápoly nem a világos pörkölésről híres )
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #133664 üzenetére
Nyugi már. Csak volt valami új nerközeli kávépörkölő amelyik baristaképzést is nyújtott, fogalmam sincs melyik cég, azért kérdeztem.
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #133664 üzenetére
No offense, a Roastar ahol vannak SCA képzések, a neve nem, csak az maradt meg hogy honnan jött. Hátha fontos, mennyire alkalmazható nemzetközi szinten a megszerzett képzettség.
-
tomiie6
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #133666 üzenetére
Gondolom, nekik is át kell tervezni a kart a gyökér németek miatt. Az Amazonon már olyan képek vannak, amin teljesen egyenes... Ha az lesz a megoldásuk, azt nem lesz nagy öröm tekerni.
Trek Domane SL 6 2022 || Domane AL 2 2019 R7000 || AVX DB1 || DF64 II DLC || 1Zpresso ZP6 Special || JE-Plus
-
kchris78
veterán
...
[ Szerkesztve ]
-
kchris78
veterán
[link] ebben a videóban van egy érdekes módszer, nem csak 2-3 barral csökkenteni a nyomást.. A szelep rugójában lévő darabból kell lefaragni.. Érdekes. nem tudom hogy meg merjem e lépni . De hogy mégegyszer nagyon nehezen veszem rá magam szétszedésre az biztos.. ennyi csavart és ennek ellenére ilyen erős clip-eket...
-
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133676 üzenetére
igen nekem is ez jutott az eszembe . Egy kicsit nyertem amúgy ezzel a tekeréssel, 1:2 arány alatt is kb 25mp volt a lefolyás 14gr őrleménnyel ami eddig nekem elérhetetlen volt (max 20mp volt ha nem akartam hogy elszálljon a nyomás). Szóval ennyivel azt mondom egyelőre elégedett vagyok. Íz is testesebb lett. (Yirga)
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz kchris78 #133677 üzenetére
Az előáztatós módszer nem vált be? Az 6 bart tud elvileg.
Barista Pronál azt vettem észre hogy forró víznél is az előáztatáshoz használt vízhozam van, félerőn megy a pumpa, lehet ki kéne vezetni a forróvíz kapcsolót és akkor normál állásban is mehetne úgy sőt a gőzcsövön is.
-
kchris78
veterán
válasz konzumpro #133678 üzenetére
Nem, sajnos az nem. Vakszűrővel úgy tűnt elég mert felment a nyomás, de amikor már őrlemény volt benne, akkor alig-alig ment fel a nyomás... Biztos lehetett volna vele játszani hogy áttekerem brutálisan finomra az őrlőt (a fentit is), hogy a puck szinte már vakszűrőként viselkedjen...
-
Eyesis
őstag
Sziasztok, tegnap eldugult a háromállású a Gaggia Classic-omban, azóta összesen szerintem vagy 5 órát próbáltam vakszűrővel kitisztítani, Tersonettel, sima vízzel, citromsavas vízzel. Kapcsolgattam, megnyitottam a gőzcsapot. Néha köpött vizet, de mindig elmúlt, és vakszűrő nélkül egy csepp sem jön le. Kiszedtem a vízterítőt is. Most jön az a pillanat, hogy valahogy ki kéne szednem a háromállásút? Ezt egy full amatőr meg tudja csinálni, vagy inkább keressek fel valami szervízt? Van esetleg más ötletetek?
Eyesis
-
zolnagy
őstag
válasz Eyesis #133682 üzenetére
Szerintem a 3 járatúra gondolsz. Lehet, hogy azzal van a baj, de nem 100%. Kattan, amikor indítod a csapolást? Ha igen, akkor tényleg el lehet ez tömődve, vagy esetleg más is a bojler belsejében. Amúgy is ki kéne venned a fejet a bojlerrel, hogy le tudd venni a 3 járatút. Én akkor már benéznék a bojler belsejébe is. Új tömítésekre szükséged lesz az összerakáshoz. Milyen vízzel használtad amúgy? A gép mikori gyártású?
Ha jól értettem, akkor a gőzgombot ha kinyitod és indítod a csapolást, akkor a gőzcsövön ugyen jön a víz? -
Eyesis
őstag
válasz zolnagy #133683 üzenetére
Igen, tényleg a 3 járatúra gondoltam így már meg is találtam a megfelelő videot: https://www.youtube.com/watch?v=0ipvBdWaVzQ
Hát nem tűnik nagyon könnyűnek :/
Igen, ha a gőz nyitva van, akkor ott jön a víz. A gép tavaly lett felújítva egy rézcsöves kazánnal, szóval az talán rendben van.
A gép 2014-es még nem az a Philips-es műanygos kiadás.
BWT szűrt vízzel használom, amit 4 hónapja cseréltem.[ Szerkesztve ]
Eyesis
-
stereofan
tag
válasz zolnagy #133687 üzenetére
a fórumtárs figyelmébe ajánlom ezt a videót a classic szervizeléséhez.
illetve majd óvatos legyen a hőelem vezetékével ami a bojlerbe van oldalt rögzítve, ragasztva.
villáskulcs, imbuszkulcs, egyéb alap szerszámok legyenek,
illetve az új tömítések is jó ha kéznél vannak, hajrá!minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
zolnagy
őstag
válasz stereofan #133688 üzenetére
Jó video, részletes.
Egy dolog, amiben nem vagyok biztos, hogy jót tesz, az alu bojlerben vízkőoldó tartása. A GC sztem mind a mai napig az egyik legjobb otthoni kisgép, a réz bojler hiányzik csak belőle. Főleg az új EVO-ba lenne jó, ahol a fej felületén már nincs nikkelezés, csak a csupasz réz. -
Cathfaern
nagyúr
Van pár eladó cuccom amik csak állnak a szekrényben:
Két kiöntő, egyik Fellow Mighty Small - 6000 Ft, másik Orea Sense - 7000 Ft.
Illetve egy Origami Pinot Aroma Mug, Matte Pink színben amiért 3000 Ft-ot gondoltam, de csak valamelyik kiöntő mellé.
Ha valaki elvinné mind a hármat, akkor adom 14k-ért postával együtt.
-
kchris78
veterán
Elképzelhető hogy 8-10 bar környékén 25-30mp lefolyással nem lehet a Barista Expressel főzni? Ha jó a lefolyási idő akkor nagy a nyomás, vegyem durvábbra. De akkor meg gyorsul a lefolyás.. Komolyan nem tudom hogy hogyan/milyen kávéval csinálják a 9 bart, 25-30mp lefolyással.. Elvileg ha van egy fix vízhozamú pumpa 15 bar, és az OVP szelep akkor elméletben a 30mp lefolyás meghatároz egy vízhozamot mpenként.. Ha nekem a lefolyási mennyiség ennél kevesebb kell legyen akkor az csak az OVPn keresztül távozhat azaz a nyomás 15 bar fölött kell legyen hogy az kinyisson.. Egyféleképpen mehetek 15 bar alá HA a vízmennyiség nagyobb.. Az meg mitől lesz nagy: nagy őrlemény mennyiség mert a vízmennyiséget az őrlemény mennyiség alakítja ha fixre veszem az időt (25-30mp).. Szóval.. Jól kigondoltam hogy csak azzal lehet optimális nyomás ha JÓÓÓÓ nagy az őrlemény mennyiség.. Frankó . (reggel van és még nem ittam kávét )
[ Szerkesztve ]
-
Speti69
újonc
válasz kchris78 #133691 üzenetére
A sage bes ugye 15 barral nyomja meg a vizet, és az opvvel nem tudod szabályozni, hogy 9barban maximalizálódjon. Az őrlő állítással szabályozzuk a lefolyást, de itt olyan finomságot kell(ene) beállítani, ami kb 9barral tart ellen a víznek. Én azt vettem észre, hogy a tankönyvi dolgoktól nem állunk messze, mert ha 9 bar környékén van a nyomásmutató, akkor 1:2es arány esetén kijön, a kb 15s, ami a ristretto tökéletes megfelelője. Más kérdés, hogy manapság már ezt az arányt inkább kb 25s idővel szeretik elérni, de ezt ugye csak akkor tudnánk, ha az opv leszabályozza a nyomást, vagy engedjük hogy elmenjen. Én is 14 bar körül tolom a kávét, mert szerintem jobb így, de persze jó lenne az opv. Elvileg biztos lehet bele tenni, csak félek a gari elvesztésétől. Ám ha felbukkan egy szaki a fórumon, aki megcsinálja, lehet elcsábulok )
-
-
kchris78
veterán
válasz Speti69 #133693 üzenetére
Igen ebben igazad van. Én kvázi-használtan vettem már gari nélkül (állt ajándékként) már, úgyhogy OPV csavarás -2 bar. Azt mondom szerintem megéri, testesebb lett a kivonatolás. Pont most 12 körül indult 10-re ment a végére, 12gr - 30mp - 30gr főzet. Sajnos a végén kicsit túlságosan felöntöttem tejjel . De most legalábbis úgy gondolom yirgát nem fogok venni, maradok a picit sötétebb árnyalatoknál (legalább valami csoki - karamell vagy bármi hasonló legyen benne nyomokban ).
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Van egy Behmor a Marketplace-en ha esetleg valakit érdekelne.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Ringman
nagyúr
a másodpercek számolásába a pre-infusiont bele kéne számolni (sage dual boiler)?
ott látszik, hogy 0-3 bar között van pár sec-ig a nyomás, azután megy fel 9 bar fölé.---
amúgy meglepően gyorsan beáll üzemi hőfokra a gép, mire végzek a kézi őrléssel, addig már használható. -
Jolida
tag
válasz kchris78 #133694 üzenetére
"Yirgával dolgozok most"
Nem biztos, hogy ezzel kéne próbálgatnod.Ha egy dél-amerikaival (pl. brazil) konzisztensen tudsz már kávét főzni (ami ízlik is) át lehet térni a teljesen más etiópokra (Pl. nekem PY Yirga 96C fokon adott élvezhető kv-t .... az én főzőmön!).
Helyetted senki se fogja megmondani, hogy adott őrlővel, adott géppel, adott kávéból hogyan főzzél.
Én a helyedben bemennék a MM-ba, levennék a polcról egy nem túl régi (de nem is teljesen friss) AVX-es kávét és kitapasztalnám a mennyiség-őrlés-hőfok-idő paramétereket.
Ha már "bolondbiztosan" megy, egy új kávénál pár húzás után be tudod lőni a paramétereket.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen