-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Itt mi a vélekedés a manuális espresso gépekről? Kifejezetten a flair signature-rel szemezek.
Gondolom van egy jelentős árelőnye a gépesített társaihoz képest, viszont biztos jár prémiummal az, hogy hordozható és divatos.
Összességében szerintetek fix ár mellett (120k Ft) jobb választás, mint egy pumpás? Vagy ha bevállalom, hogy kézzel csinálom a kávét, és intézem a vízforralást és az előmelegítést, akkor jobban járok? -
HunLogin
csendes tag
Ekokapszulánál/Kávékalmárnál várható black friday idén (korábbi tapasztalat alapján)? Robot vásárlásban vagyok, és nem tudom, hogy várjak-e.
[ Szerkesztve ]
-
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Hétfőn jött meg a robot, azóta azzal kelek és fekszek, mert az espressók világába is most csöppentem bele. Átpörgettem már lassan 400g CM-es espresso pörkölésű Riripát. JX Pro (grey dot) örlőt használok.
Ami kérdések eddig felmerültek:
- 80GH/40KH Barista Hustle vizet használtam eddig filterhez. Ahogy olvasgattam, ezt ide kicsit lágyabbra kéne venni, pl a Lance Hendrick féle 20GH/45KH irányába.
- A vízköves vízforraló és a pancsolt víz eléggé pöcsönszúrás nem? Mennyire kéne makulátlanul tartani a vízforralót?
- Az előmelegítés/nem előmelegítés vonalon eléggé megosztott a fórum. Én annyit tapasztaltam, hogyha belövök egy jó finomságot nem előmelegített esetben, és 2 shotot készítek egymás után, akkor a második eset túlkivonatolt lesz a plusz hő miatt. Itt ilyenkor durvábbra kéne állítani egy picivel az őrlőt nem? Vagy csak beképzelem?
- JX Pro-ről bármi általános tapasztalat van Robot használathoz? Sok helyen olvasgatom az 1-6-0 körüli beállítást, de nekem az 1-9-2 hoz elfogadható eredményt (17in 38out, kb 25-30s, 3-4s előáztatással).Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Elég nagy falba ütköztem a choco madness beállításánál (dial-in, nem tudom hogy van magyarul ). Lehet független ez az adott kávétól, de biztos ami biztos Van, hogy ugyanannál a dózisnál és változatlan örlésnél egyszer lejön 35s alatt, egyszer gyakorlatilag ki sem jön (vagy olyan 2-3 perc, de felesleges megvánrni). JX Pro (grey dot) őrlőm van, max 5-6 kg kávé ment át eddig rajta. Cafelat Robotot használok.
Egy kattot durvítok, aztán 35s helyett 45 alatt jön. Egyáltalán nem logikus. Milyen bajok lehetnek szerintetek? Vagy beleszól az, hogy viszonylag friss, 10 napo a pörkölés?
Amit biztosan észrevettem, hogy nagy mennyiség örlésekor (32 g, elvileg 30-35 g az örőlhető max) jön nagyon lassan. -
HunLogin
csendes tag
válasz zolnagy #131016 üzenetére
Erre még nem gondoltam, logikusan hangzik. Örülnék is, ha így lenne, de mind a két adag rossz (lassú) lett.
Utána őröltem egy újat (ugyanazon beállítással) csak 16 grammal. Ott lett egy 40s-es lefolyás. Iható volt, de érződött benne az a plusz keserűség a többlet idő miatt. 1 kattot állítottam durvábbra, és 1 perc lett a lefolyás (ha még finomabbra állítottam volna akkor ok..). Itt mára feladtam
Tehát igazából 2 probléma is van, valószínűleg összefüggenek.Visszatérve a dupla adagos őrlésre. Nekem ott az a teóriám, hogy az elektrosztatikus töltés miatt rátapad a késre a kávé. Ha dupla adagot őrlök, már annyi tapad fel, hogy egymást őrlik. Jó kérdés, hogy van-e benne valami
Mindenesetre szétszedem az őrlőt, megfogadom a ,,rohadtul konstans '' tekerést, valamint spriccelem a szemeket őrlés előtt. WDT-t használok.
[ Szerkesztve ]
-
HunLogin
csendes tag
válasz lojzi1 #131018 üzenetére
Letekerek 16g-ot kézivel (amikor éppen nem 32g-ot, de azt most egy jó ideig nem próbálom meg, nem esett jól kidobni..). WDT, tamper, papír, gyári shower screen. Víz ráenged, pici pre infusion.
Pont az a lényeg, hogy egyet durvítottam az őrlőn, és több idő alatt jött le. Azaz valami más probléma van, mert pont hogy gyorsabban kéne lejönnie. Szóval elrontok valamit amiről nem tudok.. A tamperen sokat gondolkoztam. Ott én tök sok helyen azt láttam, hogy nem nagyon kell vele fogalkozni. Addig nyomom amíg vissza nem nyom a kávé, aztán ennyi. Feleslegesen nem nyomom erősen, kb jó érzésig De ennek nem kéne ennyire számítania nem? Vagy ha nagyon számít az baj, mert elég nehéz objektíven ugyanolyan erősen nyomni mindig.
Persze benne van az egészben, hogy nincs akkora mintám, csak pár húzás. Egyelőre annyit tapasztalok, hogy nem konzisztens dolgok történnek. Két egymás utáni azonos őrlésnél az egyik 2 perc alatt jön le, a másik 40s alatt. Aztán durvítom az őrlőt és 1 perc. Teljesen random értékek ezek, nincs összefüggés. Valami másnak kell lennie a háttérben. A tamperelés pl. egy ilyen dolog lehet talán. De meghallgatnám mások tapasztalatát is a tamperelés hatásának mértékéről.
Annyi még, hogy JX pro speci szerint 1.2.0-1.6.0 között kéne mennie a presszónak. Másoktól is ilyeneket olvastam. Persze kávéja válogatja, így nem foglalkoztam azzal, hogy nekem az egyik CM világos 1.9.0-n megy, a choko madnessnél pedig 2.0.2-körül mozgok. Aztán lehet hogy mégiscsak probléma ez, és valami rosszul van az őrlőben (szedtem már szét korábban). Kalibrálva elvileg jól van, annak hiánya okozhatná a plusz értékeket, de nem magyarázat az inkonzisztenciára. -
HunLogin
csendes tag
válasz justgiveup #131023 üzenetére
Szotam mérni őrlés előtt és után is. Most elgondolkoztam mondjuk picit, hogy mi is volt.
Volt reggel egy 16.0 gramm, 2.0.2 őrlő beállítás. Kb 38s alatt jött le. Picit savas lett, így azt terveztem, hogy a kövi adagra 15.8-as dózist rakok őrlés változtatás nélkül. Aztán délben csináltam a 32g őrlést egyben és szedtem szét őket 15.8, 15.8-ra. Ezek azok, amik le se jöttek, 2 perc erőlködés és 10g után inkább öntöttem ki az egészet. Utána visszaálltam a szimpla dózis őrlésére. Még mindig nem állítottam őrlés finomságot az eredeti 2.0.2-ről. Itt húztam egy 40s körülit. Ez a reggeli húzással konzisztens volt. A 40s-ot még mindig sokalltam, így egy kattot durvítottam 2.0.3-ra (nem tudom, hogy a többi őrlő hogyan működik, de a JX Pro durvul a szám növekedésével, szóval ezt tuti nem néztem be ). Itt aztán húztam egy 1 perceset. Már elegem lett, felöntöttem tejjel a jó keserű löttyöt és abbahagytam
Arra sajnos nem emlékszem, hogy az utolsó 2 húzás mekkora dózissal ment. Vagy 16.0 vagy 15.8. Amatőr hiba lenne, ha a sok b@szakvás miatt véletlenül a 40seceset 15.8-cal, az 1 perceset 16.0 val csinálom. Az talán magyarázhatná azt, hogy tovább folyt az utóbbi. Persze úgy, hogy még durvítottam is, nem hinném hogy 0.2g-nak egy 1.5x-ös szorzót kéne jelentenie időben. Aztán lehet hogy összeadódik minden, és picit ez, picit a tamper, picit az amit lojzi1 mond, hogy a második lassabb neki (mondjuk az pavoni), picit esetleg a tekerés sebessége és ezáltal a fineok mennyisége.
[ Szerkesztve ]
-
HunLogin
csendes tag
válasz RetepNyaraB #131025 üzenetére
Köszi Még lehúzok párat, hátha megtalálom a megoldást. Aztán ki tudja, lehet a kávéval van valami, bár természetesen ez az utolsó amit feltételezek paljoc
[ Szerkesztve ]
-
HunLogin
csendes tag
válasz RetepNyaraB #131010 üzenetére
a tekerés legyen rohadtul konstans. Mondjuk 1mp\fordulat és azt tartsd, mert nagyon sokat számít a lefolyásban.
Itt volt a kutya elásva. Ég és föld a két sebességű tekerés. Külön becsapós, ha az ember világosról sötétre vált és próbálja hasonló lendülettel/erővel tekerni a sötétet, miközben az sokkal könnyebb őrölni. Köszi a segítséget!
Most persze leszakad a kezem... nagy lendülettel mennyivel egyszerűbb volt tekerni -
HunLogin
csendes tag
válasz RetepNyaraB #132194 üzenetére
+1
Kipróbáltam én is. Ma reggel 8-kor leadtam a rendelést, 14 órakor visszaigazolták, 16 órakor már kopogott a futár az iroda ajtaján. Mai pörkölés. Eddig nagyon pozitív minden velük Persze az íz lenne a lényeg, de arra még várhatok pár hetet -
HunLogin
csendes tag
Sziasztok!
Korábban írtam már ebben a témában, és többen nagyon kedvesen adtak is tippeket, de megint előjött az alábbi probléma.
Van egy Cafelat Robotom és mellé egy 1Zpresso JX pro őrlőm. Egy 04.08-as pörkölésű Impresso Brazil Colombia kávét húzogatva az alábbi eredmények jöttek ki (kép mellékelve). A paraméterek a képen megtalálhatóak. Előáztatást nem csináltam: röviden felépítettem 6 bar környékére és utána ment tovább 8-9 bar-ig. Teljesen inkonzisztens az egész. Néha lokálisan megfigyelhető konzisztencia (pl 2. 3. 4. próbálkozásnál legalább az őrlő beállítást reflektálta a kimenet). Utána jön a teljes káosz. Amilyen állandóságot a tamperelési erőben lehet emberileg tartani, azt próbáltam végig. Az utolsó próbálkozásoknál kifejezetten ennek a hatását vizsgáltam, de semmi kecsegtető eredmény nem született.
Esetleg 1-2 tanácsot tudnátok adni, hogy mit ronthatok még el, vagy milyen változót kéne még figyelnem? Lehet a kávé a ludas? Van belőle 1 kg, és nem igazán ízlik, szóval amíg a józan eszem bírja, tudok kísérletezni szabadon.
(A ,,cold' annyit jelent csak, hogy nem melegítettem elő semmit, csak egyből ment a forrásban lévő víz. A ,,back-to-back" azt, hogy miután az előzőt lehúztam, leőrőltem a következő adagot és jött az.)
Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen