-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #98690560 #125249 üzenetére
Csinálj 2 perces, vagy akár hosszabb, pl. 5 perces bloomot.
Illetve két öntésnél én felezni szoktam, szóval esetedben 50 - 175 - 300 lenne. Bár én mióta wwdt-zek picit több, mint 3x-os vízzel szoktam, meg úgy kerekebbre is jön ki Szóval én tolnám 60 - 180 - 300-al. De nem hiszem ez drasztikusan befolyásolná a dolgot.
"felöntöm 150ig, az lecsorog 1:30 körül, majd 300ig öntöm fel"
Ugye a "lecsorog"-ot nem úgy érted, hogy teljesen átfolyik a víz? Bloomot leszámítva ne hagyd, hogy a kávéágy kilátszódjon a víz alól, minden öntés között maradjon legalább egy fél centi víz fölötte.Ha ezek nem segítettek, akkor meg lehet próbálni nagyon más recepteket hátha valamelyik jobban fekszik a kávénak. Pl. Hoffmann v2, Lance "ultimate" receptje, esetleg módosított April recept, de az inkább 12g környékén működik jól (Nem kell hozzá flat bottom, mehet bármilyen brewerrel. Őrlemény picit finomabb a szokottnál, két gyors öntés 10-15s alatt, köztük 35s. Mindegyik öntés fele körbe, másik fele középre. Szóval esetedben 75 körbe, 75 közép - 35s - 75g körbe, 75g közép).
Illetve brewert nem írtad, nagy általánosságban lapos aljúakkal (Kalita, Orea, etc.) édesebb lesz, kúposokkal (v60, etc.) meg savasabb. Ez persze vagy opció vagy nem.
De had tegyem hozzá, hogy én csupán ananász és kivi ízjegyek láttán nem számítanék különösebb édességre, szóval nem biztos hogy sokkal édesebb lesz a végeredmény (bár laposnak akkor se kéne lennie).
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Cathfaern #125251 üzenetére
"Bloomot leszámítva ne hagyd, hogy a kávéágy kilátszódjon a víz alól, minden öntés között maradjon legalább egy fél centi víz fölötte."
hmmm... nem cél, hogy "felkavard" a kávéágyat? én mindig próbáltam eddig úgy önteni, hogy újra és újra szétbombázzam a kávéágyat, gondolván, hogy úgy jobb a kioldódás.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
Tomace91
senior tag
Szerintem sem már. Kartömítésre tippelek most. Felsőszűrőre kevésbé bár nincs még kizárva teljesen, csak már 3 különbözőt próbáltam a gépen igaz mind réz volt. Alap 4 furatos, 6 furatos és 4 furatos tágított furatokkal.
De stereofan kollégának köszönhetően van nálam alu vízterítő és új fekete kartömítés is. Holnap sorra kerülnek szerintem, bár először a kartömítést fogom cserélni csak és kiderül kell-e az alu vízterítő. -
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #125243 üzenetére
Nincs nagy választék a méretkorlát miatt. A 10 cm széles már éppen nem megy a lába közé.
Én ezt használom gond nélkül (95 mm széles és 5 perc után kapcsol csak ki): [link]Más.
Van itt nálam egy GC, aminél az volt a panasz, hogy nem jön víz a fejen. Telefonba mondtam, hogy próbálja meg a gőzcsövet kinyitni. Ott jött. Gondoltam dugulás lesz.
A következő képsorok a nyugalom megzavarására alkalmasak, csak erős idegzetűeknek!
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Az a bosszantó, hogy a gép 2-3 éve volt nálam és elmondtam a tulajnak, hogyan tartsa karban. Itt ennek a hiánya látható. Ja és csapvízzel használta, igaz a vízcsövön volt ioncserélő patron, de az itt is látható, hogy mennyit ér. A vízterítő valószínű egyszer sem volt leszedve. -
zolnagy
őstag
válasz sz.zs. #125260 üzenetére
Hát ja. Én is találkoztam már hasonlóval. Ez akkor nem gond, ha nem tudta, miért fontos. Volt ilyen, ekkor nem húztam fel magam rajta, hanem elmagyaráztam a dolgokat.
Ebben az esetben az bosszantott, hogy anno részletesen elmondtam neki, hogy havonta szedje le a vízterítőt…stb és látszik, hogy lesz@rta.
-
Tomace91
senior tag
Erősítsetek meg kérlek, hogy a kartömítést milyen irányban kell felhelyezni. Tudtommal a felirato része [kép] néz a kar felé (ahogfy áll a gép lefelé és a másik teljesen sík felülete [kép] néz a gép irányába felfelé, igaz?
Csak mert ezen a gépen a feliratos rész nézett gép felé, még látszott is mind a két felirat (a Cafelat és az E61 8.5 is) a gép fején, most már nem mert megtakarítottam . Volt alatta gané rendesen. Baja nem lenne teljesen rugalmas sérülés nem volt rajta, de én miközben levettem megsértettem [kép].Már csak azért is fontos tisztázni mielőtt felrakom az újat , hogy biztos jól tegyem fel, ha igazam van és fordítva volt ez felrakva, akkor lehet ez okozta az eddigi problémáimat.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
-
Gery0505
tag
válasz zolnagy #125261 üzenetére
Persze, hogy lesz@rta, gondolta elhozza Neked, hogy "jaaaj elromlott, közben naívan nézett szét, és most röhög a markába, hogy megcsinálod neki, amit évekig elhanyagolt. Én elővenném a számlaíráskor az ácsceruzám, és felszámítanék neki egy vastagon írt tisztítási költséget is, meg belevenném a Seduxened árát is büntetésképpen.
Fúú srácok, amit most mutattatok képeket a GC-k állapotáról az valami borzalmas volt, nem sokon múlt, hogy elmesélem a két kismedve és a róka történetét. Hogy lehetnek ilyen igénytelenek az emberek?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
konzumpro
senior tag
válasz Tomace91 #125269 üzenetére
Komolyan gondoltam hogy érdekes, tudom hogy neked bosszantó valamennyire, de egyrészt valamennyien folyamatosan bosszankodunk valami miatt, másrészt meg azért már lassan hozzátartozik a hétköznapjainkhoz, ha lesz egyszer fórumtalálkozó, lehet hogy elhangzik majd hogy "és emlékeztek a Tomace91 felsőszűrő esetére?..."...
Szóval semmi bántás! Jöjjön a folytatás!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz iatti #125272 üzenetére
Nincs vakszűrő, valszeg kecskeszart használ kv gyanánt és csapvízzel főz. Plusz az életben nem jutna eszébe, hogy legalább letörölje.
Nyaranta kiadjuk a kisházat; nem akarod látni hogy néz ki az aldis karos gép egy mindössze 2-3 hónapos évad után"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Gery0505
tag
válasz RetepNyaraB #125275 üzenetére
Berakjátok a gépet egy Biohazardos piros szatyorba, és felgyújtjátok a szalonna sütő helyen, nem?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #125275 üzenetére
hát igen. az emberi igénytelenség határtalan. és nem csak kávé fronton.
-
hyperspace
őstag
válasz iatti #125239 üzenetére
Nemrég költöztünk Győrbe, itt brutálisan kemény a víz, meg sem próbáltam szűrni, egyből visszasózott vizet kezdtem el használni. Ezeket az ajánlásokat használom.
#125240stereofan az jó, ha nem teszi tönkre a bojlert, de ez áll abban a vízben, amivel le lesz főzve a kávé.#125249AbbyFranzen A héten kezdtem el Kalita wave 155-tel kávét készíteni, sokkal édesebb, zéró sav V60-hoz képest. Csináltam egy Lance féle 2 perc bloomot Kalitával poénból, hát elég tömény lett.
[ Szerkesztve ]
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz zolnagy #125259 üzenetére
Csodás! Köszi; rá se kattintottam, mert nem reklámozza, hogy keskeny kivitel
Már kezdtem emészteni a pyxis gondolatát, bár csak a hányingerig jutottam, smart scale ide és oda
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
#98690560
törölt tag
válasz Cathfaern #125251 üzenetére
Hú, ezt olvasva bőven van még mit tanulnom. V60 02-vel csinálom egyébként.
Mivel elég sok dologban javasoltál változtatást, elkezdtem szép sorban:
a bloom 45 lett, finomabb őrleményt csináltam, az idő most ~3:00 perc volt, a felöntést is elosztottam 50-175-300ra.
Sajnos eddig az "öntsük fel 2 részletben" dolgot én pont úgy értelmeztem, hogy az első lefolyik teljesen, majd a kávéágyra öntöm az újabb kört, szóval most hagytam rajta még vizet és úgy öntöttem fel.
Az eredmény ugyan valóban nem lett édesebb, mint ahogyan vártam, de SOKKAL balanszosabb, kerekebb, teltebb ízeket kaptam, és végre akkor sem lett rosszabb, amikor kicsit hűlt, sőt. Köszönöm a tippeket, nagy segítség volt! -
joeypapa
tag
Sziasztok!
Gaggia classic kérdésben kicsit össze vagyok zavarodva, esetleg tudnátok segíteni?
Egy használt gép vásárlása előtt vagyok, a gép 4/2018 gyártás, made in Romania, RI9403/11. Ezekből az információkból (a gépen lévő matrica) meg lehet tudni, hogy már a megbízhatóbb gépről van szó? Itt a fórumon olvasott 2015 előtti / 2015-2018 közötti változásra gondolok.
Főleg a gombok + Romania miatt bizonytalanodtam el, a 3 gomb a kiszemelt gépen egyben van, ahogy látom, a new 2018-ban külön.
Köszönöm szépen!
"Censorship tells the wrong story..."
-
RetepNyaraB
veterán
válasz joeypapa #125283 üzenetére
Kicsit gyanús, hogy a rossz széria lesz. Ha a panelen a gombvilágítás az ikonok felett
van, az a buta verzió.
Viszont már legalább 10 éve Romániában gyártatnak, ez nem számít."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Tomace91
senior tag
válasz Tomace91 #125280 üzenetére
Emberek úgy néz ki megoldódott az anomália.
#125188 Zen42: "A kartömítés nem okozhatja. Ha az sérült akkor kifelé spriccel a víz a kosár pereménél de a pogácsa attól nem mosódik ki."
- Pedig úgy néz ki ez volt a probléma. Kicseréltem a kék amúgy teljesen puha szilikon kartömítést, egy kölcsön kapott eredeti kemény 9 mm-es gumira, amivel a géppel szemben állva max. 7-8 óráig tudom meghúzni a kart, de megszűnt minden probléma.Első teszt:
- Új 6 furatos réz vízterítő és kölcsön kapott gyári felsőszűrő, csak kartömítés lett cserélve a kékről a feketére. Semmi kráter sehol. Kávé ihatatlan lett, de így is jobb volt, mint az ubbi időben bármi, nem keveredett íz volt, hanem egyértelmű. Most újra kell állítanom mindent, mivel végre nem szalad át a pogácsán a víz a 2 kráteren.
Kép: [kép]Második teszt:
- A géppel kapott eredeti 4 furatos réz vízterítő amin habár nem szépen de a furatok ki vannak tágítva, hogy hasonlítson a gyári aluhoz és a géppel kapott gyári felsőszűrő, plusz picit állítottam az őrlőn. Továbbra sincs semmilyen kráter.
Kép: [kép]Harmadik teszt:
- Mivel egy sötét fényes pörkölésű kávéval csináltam már tegnap is a teszteket és ma is, így a 15g-os kosárba eddig 14,5g-ot raktam, ezen alkalommal megpróbáltam a 14g-ot. Mielőtt jön a kérdés, hogy miért ezzel a kávéval, azért mert a következő a sorban egy CM Roberto Mata (Costa Rica) T2/D lenne és azt sajnáltam volna ezekhez a tesztekhez ellőni, elég lesz vele beállítani a dolgokat. Eredmény semmi kráter sehol, de legalább állt a víz a pogácsa tetején, ami már lefolyt mire lefotóztam.
Kép: [kép]Elég tanulságos és stresszes időszak volt ez most. Mint kiderült a kartömítés tényleg okozhat állandó, azonos pozícióban megjelenő kráteresedést és csatornásodást.
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a rengeteg választ és segítséget!
Külön köszönet verti1-nek, ő már a legelején ajánlotta a kartömítést privátban csak én voltam makacs.
Továbbá külön köszönet stereofan-nak, mivel egy komplett tartalék alkatrész csomagot adott, hogy le tudjak tesztelni minden változót, neki köszönhetem a kartömítést is és mindent amit cseréltem a 6 furatos réz vízterítőn kívül.
Továbbá külön köszönet iatti kollégának, mert felajánlotta, hogy átjön és segít mi lehet a gond, de így csak gépet állítgatni fogunk, hogy kávézzunk egy jót! Továbbá tartotta bennem privátban a lelket folyamatosan.
Külön köszönet CB kollégának is a segítségért és támogatásért privátban![ Szerkesztve ]
-
joeypapa
tag
válasz RetepNyaraB #125284 üzenetére
RetepNyaraB sz.zs. köszönöm szépen!
"Censorship tells the wrong story..."
-
icm
tag
válasz RetepNyaraB #125284 üzenetére
Szerencsére csak 2018ig… visszavitték olasz honba a gyártást.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Tomace91
senior tag
válasz Zen42 #125289 üzenetére
Nem véletlen tartott eddig a megoldás, én is makacsoskodtam, hogy nem az okozza és továbbra sem értem miért, mivel tök jó rugalmas és puha, semmi öregedésre hajazó jele nincs.
Én is boldog vagyok. Sikerült is már CM Roberto Mata (Costa Rica) T2/D-ből nem a legjobbat, d elegalább ihatót inni 3. próbálkozásra. Erre már feleség is azt mondta, hogy na ez már bőven iható, d eérezni, hogy van még benne potenciál, nekem már ennyi is elég volt egyelőre. Végre van sikerélmény és akkor még a tanulásban jön majd a végén a pumpaszabályozó használata, akkor nyílik meg a világ majd igazán. -
vendingo
veterán
Gondolom meglátszott az eladásokon...
Nekem újdonság, hogy volt egy 15-18 közötti széria is. Én még abban a hitben voltam, hogy a ma kapható darabok is gagyi bádogkazánosan, mint amik 15-ben kijöttek.
Brikkát is visszavihetnék olaszba.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Jhonny06
veterán
Bialetti Moka Express-t szabad citromsavas vízben áztatni, vagy nem tesz jót a tömítőgyűrűnek? Régi cucc és kívülről full vízkő az egész, amúgy jól működik. Próbáltam szórófejes flakonnal citromsavas vizet fújni rá, de nem az igazi, az áztatás lenne jó.
-
icm
tag
válasz RetepNyaraB #125296 üzenetére
Nem hülyeség, max tévedés.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
vendingo
veterán
Lehet hülye kérdés, de létezik olyan kávés webshop/pörkölő, ahol elfogadnak szépkártyát?
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
Pár hete volt téma, tarkára pörkölt deformált babokból álló malabar AA, ami meglett magyarázva, hogy ez ilyen és pont.
Rendeltem más forrásból malabar AA kávét, de szerintem átvertek, ez tuti nem malabar, mert nem korcs babokból áll, ráadásul nem tarkára van pörkölve. Megreklamáljam, visszaküldjem, hogy a malabarnak nem így kell kinéznie?
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!