-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Flashback
addikt
Úgy tűnik költözünk és az új kecó konyhájában talán tudok kapni egy kávés sarkot.
Hol lehet inspirációkat összesedni? Esetleg kifejezetten kávés pultot épített otthonra valaki?
Arra gondoltam hogy az ikeás fiókos szekrény valami barna munkalappal felé pedig egy kinyitható szekrény. Ötletek/tapasztalatok?[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
bbuffy
senior tag
válasz Zen42 #124345 üzenetére
K4/K6 mindkettő jó. Most azt mondom K6 kicsit jobb, de óriás difi nincs sztem. Kicsit másabbak az ízek, de ehhez már vacakolni kell hogy kijöjjön. Szóval Kingrinder.
Nem vákuumozom a kávét, simán gyári zacsiban fagyasztom, amennyi kell mindig veszek ki, kb 100 g, az megy a Fellow kézi levegő elelemináló tartályba, az a hűtőbe, és onnan adagolok.
Az engem is érdekel, van e erre valami tényekkel alátámasztott dolog, hogy árt a kávénak a vákuum. Halmazállapota és szerkezete alapján biokémiailag ellenállónak kell lennie. Ha egy jó steak nem sérül, szegény babok mitől traumálják össze magukat levegőelvonás esetén? Vagy más kémiai reakció lép fel?
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
#98690560
törölt tag
válasz bbuffy #124357 üzenetére
Egy időben próbálkoztam a vákumozással és úgy fagyasztással és utánaolvasva több helyen találkoztam azzal a véleménnyel, hogy a vákumozáskor a gép kiszippantja az oxigén mellett a babokban levő co2-t is, majd lezárja a csomagot. Kinyitáskor a csomagba áramló levegő a babokat nagyobb mertékben károsítja, mivel a szerkezetük "meggyengült" a co2 kiszedésével, vagyis jóval hamarabb öregszik a csomag, mintha simán a gyári tatyóban dobnád a fagyasztóba. Persze ez is olyan dolog,mint sok más kávés téma: van aki ezt írja, van aki azt, hogy igaz e, azt senki nem bizonyította.
-
bbuffy
senior tag
válasz #98690560 #124358 üzenetére
Rengeteg étel termel széndioxidot, és vákuumozzák is. Sőt utána még temperálják, jó hosszú ideig. És megeszik. Számomra nagyobb istenkáromlás sőt anatéma, amikor kis átlátszó üvegfiolákban, kint a pulton tárolják a kiadagolt kávét. Hiend többszáz dolláros manufaktúrális kis ampullákban. Na az nagyobb minőségromlás. Fény, ami nem jó, szobahőmérséklet szintén, de ez nincs megszólva. Legalább annyi kávéfluenszer vákuumozik mint aki nem.
Btw ha elszívom a levegőt, lassulnak vagy megszűnnek a káros és bomlasztó folyamatok. Ha több ezer étel ezt minőségkárosodás nélkül elviseli, a masszív kávébab nem hinném hogy károsodna....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Bazsee71
őstag
válasz bbuffy #124359 üzenetére
A kávé "érésének", majd öregedésének része, hogy a pórusokon lassan távoznak a felgyülemlett gázok (illóanyagok). Szerintem a vákuumozással az a probléma, hogy ezt a folyamatot felgyorsítja, vagyis tárolni ugyan jó, de bontás után gyorsabb a romlás. Nem tartós teszt, de pár próbálkozás után én erre jutottam.
-
Süvi
őstag
válasz Abrakad786 #124326 üzenetére
Sajnos mi is megtapasztaltuk.
Mióta van örlőnk (1Zpresso J-max) és nem "bolti" kávét iszunk itthon, kicsit gondba vagyunk, hogy mit is igyunk a munkahelyen.
Én még szerencsésebb vagyok, mert a nálunk van Nespresso (bár gondolkozom, hogy mi lenne a jó megoldás, Picopresso, vagy beviszem majd az itthoni gépet, ha lesz egyszer komolyabb gép), de a feleségemnek a titkárnője főzi. (Eddig szerette, de most már tejet kell bevinnie, hogy meg tudja inni a koffeines folyadékot, de lehet, hogy érdemes lenne megpróbálkozni inkább egy V60-nal).[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
Ha szereted a filtert (is), akkor Aeropress. Én azzal nyomulok a melóhelyen. Sokszor hiányzik egy jó presszó, de az Aeropress megteszi. Persze ehhez kell a kéziőrlő, meg egy mérleg, meg egy vízforraló. Van egy neszesszer méretű tatyóm, abban hordom a cuccaimat, aztán napi kétszer kotyvasztok.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
Cathfaern
nagyúr
Én Fellow Carter Move-ban hozom be minden nap a napi 2 filter kávémat. Kerémiabevonatos belseje van, így nincs semmi fémes mellékíz, a szájkialakítása jobb, mint a legtöbb poháré, és délután 1-kor is teljesen jó a hőmérséklete*, amit reggel 6-kor főztem le (annyi, hogy direktben bele kell főzni a termoszba, mert kiöntő túl sokat hűt rajta ahhoz, hogy délutánig meleg maradjon). Egy picit változik az íze állásában, ahogy korábban írtam, kávéfüggő ez mennyire áll neki jól vagy sem. De igazából aminek nem áll jól, még annál is ezerszer jobb a végeredmény, mint bármi céges kávé (ha meg nem tudnám, hogy ez állt x órát, akkor nem mondanám nem).
* értsd: olyan 48-51 fokos. Szóval pont jó filter hőmérséklet, de ha valaki azt szereti, hogy kifejezetten forró a kávé, ahhoz azért kevés.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #124367 üzenetére
Szerintem az okozza a gondot, hogy ha csinálsz vele valamit, majd utána "levegőn" tárolod. Mire gondolok:
Eddig akárhány vákuum tárolós tesztet néztem (Hoffmann és Sprometheus is csinált ilyet, csak hogy nagyobb neveket mondjak), mindenhol egyértelműen a vákuumos jött ki győztesnek. És mindegyikben valós használatot teszteltek, tehát naponta vagy max. pár naponta kinyitották és újrazárták.
Hasonlóan, topikban többünk használja úgy a fagyasztót, hogy egész zacsi be a fagyasztóba, sose engedjük fel, csak mindig kiveszünk annyit amennyi épp kell. Én még nem tapasztaltam minőségromlást így.
Ők meg vákuumozzák + fagyasszák, ha kell belőle kiveszik felengedés nélkül, és újravákuumozzák és vissza a fagyasztóba.Viszont én akárhányszor próbáltam a "bezacsizom és/vagy leragasztom bontatlanul, lefagyasztom, majd kibontás nélkül felengedem 24h óra alatt, majd kibontom és használom" módszert, fixen azt vettem észre, hogy első nap olyan, mint frissen, de utána 1-2 nap alatt hirtelen leromlik.
El tudom képzelni, hogy ez történhet vákuumos esetben is, hogy ha valami vákuumosan van tárolva, majd utána simán "levegőn", akkor hamar leromlik (nyilván vákuum + fagyasztó ugyanez).Szóval igen, szerintem vagy adagonként kell tárolni, és akkor nem nagyon lehet elrontani, vagy nem szabad megváltoztatni a tárolás módját.
-
Flashback
addikt
válasz Cathfaern #124371 üzenetére
Nekem a normál hütöben egy dupla zärós ikeas zsacsiban vannak a kávék. Eddig bejött. Kb 100gr-ot veszek ki amit két kis 50gr-os üvegben tartok a hütöben. Így a kávés zsacskót csak hetenet egyszer nyitom ki kb.
Ha kilós KV van akkor van még egy köztes 250gr-os fémdoboz, szintén a hütöben.[ Szerkesztve ]
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
norkov84
tag
válasz sz.zs. #124361 üzenetére
Roboton húzom, szokásos előmelegítéssel (kosár + tartó), így hőfokra csak ennyit tudok mondani.
Nyomás/időre nekem a következő profil vált be:
- minimális (1-2 csepp) előáztatás 2-3bar között
- nyomás fel ~7-8barra
- lassú ejtés 3-ig, amíg a kar “leér”
- az egész művelet 40-45s alatt (45g italra tehát 1g/s)Kisebb csúcsnyomással “laposabb” volt, hosszabb kivonatolás sem állt jól neki. Nálam 1.5hetet pihent fagyasztás előtt.
-
icm
tag
válasz Zen42 #124375 üzenetére
Igen, Neki van mindkét őrlője igaz csak első benyomásai vannak róla a tapasztalat még várat magára
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Gery0505
tag
válasz Flashback #124353 üzenetére
Én szeretem a retrót ötvözni a modern dolgokkal. Az én kávés sarkomban például egy régi varrógép állványt csináltam meg kávés asztalnak, szereltem rá kereket, hogy könnyű legyen kitolni akár egy másik szobába. Nálunk a konyha igencsak picike, így ott nem fér el a kávés szettem, de a szobában remekül elvan. Amikor itta család, akkor ez különösen jó, hogy nem szorulok ki a konyhába a kávéfőzéssel, hanem bent vagyok velük és látják ők is a folyamatot, közben beszélgetünk.
Az IKEA-s bútorokkal vigyázz, mert nem arra vannak tervezve, hogy 80-100kg-ot elbírjanak. Kevésbé nehéz gépparkhoz jó lehet az IKEA-s bútor, de figyelembe kellett vennem, a masinák össztömegét. Nekem is volt az ötleteim közt egy IKEA-s komód, de baromi rozoga, és nem tenném rá a két több, mint 70kg-ot nyomó masinát, plusz még ehhez hozzájön az is, hogy az asztalon dolgozni is kell. 10-20kg-ot ehhez hozzászámolhatsz a tamperelés miatt. Tehát minimum az én asztalomnak 100kg-t el kell bírnia rezzenéstelen arccal. El is bírja, tettem a keretre egy 38mm-es pultlapot. Felültem az asztalra, simán kibírta, úgyhogy biztonságos, nem fog alatta összerogyni. És még szép is.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Izébigyóka
újonc
Üdv. Volt már itt hasonlatos kérdés, mint az enyém...de nem találtam meg a választ. Hátha most. Olyan kérdésem van, hogy mitől lehet az, hogy pár napos pörkölést( Etióp yirga) nem tudom befullasztani a géppel, szinte már összeérnek a kések(eureka )
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
Holnap lesz egy többszereplős nyúzás. Értsd többen tekergetjük, iszunk meg 50-100 kávét, s halunk meg. Másik két kollega abszolút handjob szűz, e téren.
Amúgy volt korábban polémia arról hogy melyik a legkönnyebben tekerhető kézi, sztem a K6 jó eséllyel indul....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
senior tag
válasz Izébigyóka #124380 üzenetére
Melyik pörkölőtől?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
TDX
tag
válasz Flashback #124353 üzenetére
Van egy coffeestations subreddit ahol szintén lehet nézelődni.
Már vége az Én hozzászólásomnak? Mi lesz ez után velünk?!?!
-
Jhonny06
veterán
Uh, az a zöld Stagg nagyon faszán néz ki. Nem is tudtam, hogy van ilyen színben.
-
mutyi
őstag
Végre eldöntöttem,hogy kipróbálom a kevert vizet.
Vettem a Dm-ben 5 literes desztillált vizet, de az van ráírva,hogy nem ivóvíz. Most akkor ezt használhatom bekeverni vagy miért nem ivóvíz?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Honda topik
- No Voice in the Galaxy
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KERÉKPÁR / BRINGA / ALKATRÉSZ beárazás
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Szevam: Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
- További aktív témák...