-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
AEROPRESS-hez pót gumitömítést szeretnék vásárolni.
Tudtok valamilyen forrást?előre is köszönöm.
-
weinmaker
őstag
válasz KVfun #123649 üzenetére
Nekem elég nagy patron van, és van, hozzá átfolyásmérő. Minden patronnak meg van adva, hogy hány liter víz megszűrésére képes adott vízkeménység mellett. Én így cirka évente cserélem, de mi ezt is isszuk.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
hoffman_
nagyúr
válasz zolnagy #123661 üzenetére
pont ezt akartam írni. ha visszanézek, évi 1L tömény nekem elég, nem is döglik meg a hűtőben. havi 1-1,5x alkalommal meg szétdobom az 5L DM-et üvegbe vele. elmegy pár perc, de inkább, mint egy mosogatás vagy terasz söprés
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
HÁZIGAZDA
válasz zolnagy #123661 üzenetére
és egy hónap alatt szerinted nem telepedik meg benne a baktérium?
persze, a hűtőben hidegebb van, de azért az sem örök élet + perpetuum mobile.nekem egyszerűbb 3 évente cserélni egy patront és kinyitni a csapot, ha kell víz a kávéhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
rastacsz
tag
Pedig a szűrők, főleg az aktiveszenes rész körül be tud dögleni, vagy inkább ott szaporodnak a bacik, aztán az tovább tud jutni. Csecsemőknek, kisgyerekeknek a bwt egyáltalán nem ajánlotta semelyik szűrőjét. Az pedig (autós vonalról kiindulva) súlyos hiba ha a csereperiódus azon részét tartják be, ami a felhasználó számára később következik be. Az 1 év,
VAGY
X liter azt jelenti, hogy ha te egy év alatt csak x/2 litert tolsz át rajta, akkor bizony az első feltétel teljesül és csere. Ha viszont fél év alatt elhasználsz X litert, akkor nem kell megvárni az egy évet, mert már a második feltétel miatt csere szükséges. Persze, ki lehet tolni egy kicsit, pl 1 év helyett, még + pár hónap, de a dupla periódus már para lehet egy éppen legyengült immunrendszer miatt. Kávés vonalon ez az időszakra vonatkozó kitolás annyiban tartható, mivel úgyis hőkezelés alatt van, a bacik egy része inaktíválva lesz, de közvetlen fogyasztásra már nem javasolt.[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
HÁZIGAZDA
válasz rastacsz #123664 üzenetére
a vége a lényeg, 2-3 éves szűrőből simán inni én sem akarnék (bár 1 évet javasol a bwt, és bacik éppenséggel 1-2 hónap alatt is vannak már, ezt látom az ivóvízhez használt, 3 havonta cserélt aktív szénszűrőmön).
az autós hasonlatod meg vagy jó vagy nem, a "súlyos hiba" feltételezés.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz KVfun #123666 üzenetére
srácok, hajrá. én, a kockázatokat értve (van orvos és biológus is a családban) két éve használom. hat havonta 35e ft-ért szintén nem lenne ilyenem.
amúgy nálam 92 fokos lesz a víz, nyitott kazánban, az még csak nem is forráspont. zárt kazános gépeknél 100 fok fölé kerül.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Daneeka
senior tag
Én mondjuk azért hagytam abba a szűrőzést (volt BWT jellegű, RO, előtte norda meg saját pancs is, valamelyik ásványvizet foszforsavaztam régen stb. de volt desztillálóm is mondjuk azt más okból untam meg) mert nem tudom mi megy be meg mi jön ki. Így nem lehet vízprofilokat csinálni. Mondjuk már jó ideje a vizprofilom annyi, hogy deszt meg 1g/5L keserűsó.
-
zolnagy
őstag
válasz Parci #123663 üzenetére
Szerintem 1 hónap alatt a kevert vízben sem lesz több baktérium. A DM-ben is állhat több hónapot.
Mindegy, mindenki azt használ, amit akar.
Ha nagyobb lenne a vízfogyasztásom, elgondolkodnék a BWT-n, valószínűleg meg is lépném, de ilyen fogyasztás mellett nekem nem éri meg anyagilag. -
Nertpaelg
tag
BWT-től én a Bestmax Premiumot használom, mert filterre is kell. "V" méretben veszem, nyáron cseréltem egy év után (nekem ez volt és van a manban), vakon. Most télen vettem új eszpresszó gépet, ezért biztonságból rámértem a vízre, és az jött ki, hogy már alig szűrt valamit. Ami mondjuk elég hihetetlen volt számomra, mert az napi 10 liter fogyasztást jelentene. Legdurvább becsléseim szerint is max napi 5l fogyott belőle (iszom is, ill. néha főzők is vele).
Szóval most vettem új patront megint, illetve átfolyásmérőt is, aztán majd időközönként rámérek újra. Van egy félelmem, hogy a budapesti vízzel valamiért nem tudja a névlegeset. (Ez a Bestmax Premium, nem az itt népszerű Bestprotect.)
-
Nertpaelg
tag
válasz Parci #123673 üzenetére
Papíron igen, de nem csináltam összehasonlító teszteket, sőt, sosem próbáltam a Bestprotect[et]. "Papíron igen" == A Bestmax Premium a GH és KH értékeket is csökkenti, a Bestprotect csak a GH-t.
Szóval végeredményben ezek az értékek közelebb hozhatók a receptekben javasoltakhoz. Persze ez alapján eszpresszóhoz is jobbnak kéne lennie, bár mintha olvastam volna olyat HB-n, hogy a magasabb KH eszpresszónál nem olyan tragikus. Illetve korábban itt kóstolás alapján is a Bestprotectet hozta ki valaki eszpresszó nyertesnek, tehát ezt nem akarom most megkérdőjelezni.
Továbbá ami itt még elég fontos, hogy a Bestmax működésének van egy olyan mellékhatása, hogy csökkenti a PH-t, ami korrózió szempontjából problémás lehet, főleg ha magas a csapvíz klorid tartalma. Szóval én itt Budapesten biztonsági hármas bypass-szel használom, inkább egy kis vízkő legyen, mintsem rozsda. (Elv. a magnézium amúgy sem annyira hajlékony nagy tömböket alkotni.)
Bocs, hogy ilyen elkenten fogalmazok, és nem írok konkrét számokat, de már nem emlékszem. HB-n vannak erről jó anyagok, olyanoktól, akik értik is amit írnak, és nem csak visszamondják a mantrát. Szintén elnézést a kémikus lelkektől, ha hülyeséget írtam, mert már rosszul emlékszem, vagy mert "keverem" a KH-t az "alkalinity"-vel. -
Nertpaelg
tag
válasz Nertpaelg #123674 üzenetére
Azt hiszem SoundON kolléga volt itt a patron tesztelős: itt egy érdekesebb "összefoglaló", de amúgy is érdemes ezekre a típusokra rákeresni itt (is).
-
iatti
aktív tag
mér nincs az a kurva norda. már megint úgy érzem, le kellene mennem a patakra egy kis vízért
-
Nertpaelg
tag
válasz nate82 #123680 üzenetére
Semmi, teljesen rendben van (amíg nem ólomcsövön jut célba). Kávézáshoz nyilván kemény.
Inkább csak úgy értettem, hogy most vagy az van, hogy én pancsolok sokkal többet, mint amit gondolok, vagy a BWT irányszámai ideális laboratóriumi körülményekre vonatkoznak.
[ Szerkesztve ]
-
nate82
csendes tag
válasz Nertpaelg #123681 üzenetére
Sajnos az igaz hogy keményebb a víz, ellenben az ólom csövei nincsenek az Fv Zrt tulajdonában, az mind sajnos a házak tulajdonai és nekik kellene cserélni. Azt azért még érdemes tudni hogy a kutakból jövő víz annyira tiszta hogy akár közvetlen fogyasztásra is alkalmas és a klór csak mint tartósítószer van belekeverve.
-
fenyvesik
csendes tag
Sziasztok! Olvasom a fórumot, de teljesen tanácstalan vagyok, hogy a Gaggia Classic mellé milyen daráló ajánlott ami egyensúlyban van a kávéfőzővel? Akár használt akár új készülék tippeket is szívesen fogadok.
Köszönöm. -
-
bbuffy
senior tag
válasz fenyvesik #123687 üzenetére
A te felhasználási szinteden nem fog elkopni kb soha. És remek őrlő a K4.
Weinmaker: Igen. Ugynanaz a 48 as Italmill van benne mint a legtöbbe, a többi meg adott. Minőségre is jó, őrleményre is bőven SJ szint. Jött egy KInai és megcsiálta fele annyiért mint a többiek, azaz ugyannnyiból, csak nem kér érte annyit[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
weinmaker
őstag
A múltkor volt téma a gaggia classic alacsony csepptálca, amit nyomtatni lehet, hogy mérleg, vagy nagyobb csésze aláférjen. Tudna valaki konkrét linket adni, hogy melyik vált be, amit érdemes nyomtatni? Köszi!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
rastacsz
tag
válasz ribarszki #123692 üzenetére
Nem.
Az italmill, ami a kinu m47-ben és jx-proban van az 47mm-es. A j-maxban van az újabb 48-as, elvileg ugyanaz, mint a k4-ben, de ezt az tudja megerősíteni, akinek a kezében volt mindkét őrlő, vagy hihetünk az importőrnek, akinek anyagi érdeke fűződik mindkét termékhez (csak a kérdés, hogy melyiken mennyi a profit)There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
rastacsz
tag
válasz Parci #123665 üzenetére
Nekem 8, ha te bízol abban, hogy nem kapsz egy czifrát, akkor nekem mindegy.
A patronok esetén azonban érdemes időnként/felhasznált x literenként rámérni, mert telítődnek és egyáltalán nem konstans minőségű vizet adnak, ahogy @Bazsee71 is írta. (sokan az első 5-10 litert el is dobják új patron esetén, hálózati és kancsós szűrőnél is)
Filterre én maradnék a desztvíz (mindegy, hogy házilag készített, desztillálóval, vagy RO szűrővel, vagy kevert gyantával) plusz pörkölő saját ajánlott receptje alapján visszasózva. Ha magadnak pörkölöd a kávét, akkor marad a kísérletezgetés.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
Daneeka
senior tag
Amúgy segíthet a BWT rendszerek objektívebb elhelyezésében a vízkezelő rendszerek sűrű erdejében ha megnézzük, hogy a BWT flagship modellje* egy RO + Mg visszasózó ami még mindig egy dimenzióval marad el attól a kontrolltól és konzisztenciától amit egy palack desztvíz meg egy 10 évre elég 200 forintos gyógyszertári keserűsó ad.
*legalábbis erre utal a mostani marketing anyaguk amit találtam róluk
-
hoffman_
nagyúr
válasz weinmaker #123688 üzenetére
ha nem sos, akkor én még hozzátenném a 1Zpresso JX-Pro helyett most érkező X-Pro verziót. szerintem presszóhoz is jó, de alapvetően all-round kézinek, remélhetőleg emészthető áron, egy erős választás lesz. még nem gyűrűzött be sajnos, beszerezni később lehet.
ui.: én a 44k-ért decemberben levadászott sima JX-el főzögetek most a Gaggia-n és bár valóban jogos, amit írnak, hogy a 12.5 mikronos állítás nagy előny a JX-Pro esetében, de itt is el-el találom egyébként a koffit, nagyon hamar megszerettem.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest