-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz vendingo #125300 üzenetére
Értem és teljesen megértem az érzelmeket és a kommunikációval kapcsolatos kifogásokat (konkrétan mindenhonnan kitiltott a jóember), viszont az talán hasznos információ, hogy a babok kinézete sokszor nem korrelál az ízével.
Például a száraz etiópok sokszor tarkák, és a méretük is nagyot szór, az ízprofiljuk pedig ennek ellenére lenyűgöző. Csak egy példa, Malabart nem ismerem, soha nem pörköltem.
Nálunk minden tétel átmegy az optikai válogatógépen is, de ha az etiópoknál azt alkalmaznám, amit mondjuk egy mosott kolumbiainál, akkor a fele selejt lenne.
Szóval szerintem továbbra is a legjobb mérce az, hogy finom, vagy nem finom.[ Szerkesztve ]
-
lszlfrng
csendes tag
Ha valakit érdekel egy új, KC200 mérleg itt megveheti.
[ Szerkesztve ]
-
asus1
aktív tag
Sziasztok,
Vettem egy Gaggia Classic 2018 gépet.
Mi az, amit mindenképp érdemes vásárolni hozzá?
9 bar opv érdekelne, mellette kiegészítőkre gondolok. -
RetepNyaraB
veterán
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Tomace91 #125285 üzenetére
A GC-be 8.5 mm-es kartömítés kell, a karnak fél 6-6 állásba kell állnia, egyébként eléggé balesetveszélyes lehet, ha majd egyszer ledobja a kart és leforrázhat valakit.
Most a vastagabb kartömítés miatt 0,5-1 mm-rel magasabb víz van a kávéágyon nyomás alatt, ezért talán csökkenhetett a csatornásodás, de még biztosan van, és a kioldódás is rossz lehet.
Még milőtt elterjedne, hogy vastagabb kartömítéssel csökken a csatornásodás, kimosódás, ez biztosan nem így van, és továbbra is 8.5 mm a GC kartömítés mérete!!
Szerintem a problémádat a nem a gép okozzta, hanem hogy nem illeszkedik egymáshoz a kávé/szűrőméret/mennyiség/szemcseméret.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #125309 üzenetére
akartam írni, hogy vagy spriccel a kar fölött csapoláskor, vagy nem a varázstömítés lesz a ludas és inkább akkor a mennyiség volt rossz... de nem mertem, nem akartam belefolyni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Tomace91
senior tag
válasz fragola.6035 #125309 üzenetére
Köszönöm a válaszod és a gépen végzett munkádat is!
Nem akarom megtartani a 9 mm-es tömítést, csak egyelőre nincs másik. Eszembe se jutott ilyet terjeszteni, hogy ez megold mindent. Úton van több féle 8,5 mm-es az expolygonról, azt írtál e-mailben, hogy már szállitás alatt van.
Ha a szemcseméret akkor szerinted finomabb vagy durvább kellene? Kosarak jönnek még 2 ims és kettő vst tesztelem majd velük. Mind kettő fajta kosárból 18g és 20g-os van úton.Parci nyugodtan belefolyhattál volna, én bármilyen ötletet szívesen fogadok. Az nem tetszett egyedül amikor itt azt hitték, hogy ez csak vicc és ez nekem jó…
-
HÁZIGAZDA
válasz Tomace91 #125311 üzenetére
meg kell találni az optimális töltési mennyiséget minden gép/felsőszűrő/kosár hármasnál. szokták javasolni a 20 ft-os trükköt, azaz, a kész pogácsára óvatosan ráteszel egy 20 ft-ost (esetleg 100 ft-ost, az vastagabb), felcsavarod a kart, majd le, és megnézed, hogy picit rányomta-e már a pénzérmét a kávépogira. ha nem, akkor kevés az adag, növelni kell addig, amíg meg nem jelenik a pénzérme miatti benyomódás.
a kartömítés az elsősorban vagy tömít vagy nem, ha nem, akkor 8-9 bar nyomás mellett folyni fog a víz a kar mellett csapolás közben. másodsorban puhább tömítésre jobb felcsavarni a kart, jobban is zár és jobban is menedzselhető.
utána lehet játszani az őrleményfinomsággal, menni egyre durvább őrlemény felé addig, amíg nem jön le 30 mp helyett 10 mp alatt mondjuk. ugye túl finom őrleménynél is lehet az, hogy küzd a gép, majd utat tör valahol és ott jön le a kávé. velem is volt olyan a legelején, hogy púderre őröltem és mindenféle lefolyások voltak, és akkor állt helyre a világ, amikor elkezdtem durvább irányba módosítani.
kb. ennyi részemről, de lehet/valószínű, hogy ezek már mind voltak, bevallom férfiasan, hogy nem követtem egy ideje a részleteket.
ja, és a nagyon döglött kávé is máshogy viselkedik, mert nincs co2 termelés, máshogy dagad a pogi stb. simán átzubog rajta a kofi akkor is, ha púderre darálsz stb.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
asus1
aktív tag
Köszi!
Tampert értem, kosarak melyik mire való?
Szűrőpapír hova és miért kell?
Opv-t csak láttam, hogy kell 9bar-os, de a beállításához már nem értek. Aztomata gépeket használtam idáig, most térek át a karosra.
Opv, hogy és merre? -
Tomace91
senior tag
válasz Parci #125312 üzenetére
Kicserélem majd a tömítés és megnézem majd akkor.
100 Ft-os tesztem eredménye: [kép] Mi a véleményed erről? Kávé december végi pörkölés volt, 3 hét pihentetés után került a fagyóba és onnan adagoltam. Ha másképpen kellene szívesen fogadom a tanácsokat! Nézegettem a Fellow vakuumos edényét is, jókat írnak róla.Köszönöm a tanácsokat, tesztelek, amint megjöttek az új tömítések. Hasznosak!
[ Szerkesztve ]
-
Ludovicus
aktív tag
Puck screen (nem szeretem az idegen szavakat, de erre nem ismerem a magyar megfelelőt... ) használatakor kell változtatni az őrleményfinomságon? Tehát kell annyival finomabbra őrölni, mint amennyivel a pogácsa magassága csökken a ps. miatt?
-
HÁZIGAZDA
válasz Tomace91 #125314 üzenetére
kb. jónak tűnik a 100-assal az adagolás
friss kávéd nincs véletlenül? ezzel az egyfélével jártad meg a teljes kanosszád? bármi is történhet egy-egy adag kávéval, ez egy élő anyag, ha semmi mást nem néztél még, akkor szerezz valami frisset (pár hetes pöri maximum), ne pihentesd, rögtön próbálkozz meg vele.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz asus1 #125305 üzenetére
A nulla forintos 9 bar tuning az, hogy az OPV rugóból levágsz egy menetet, és beállítod műszerrel. Ha feleslegesen többet akarsz rá költeni, lehet betenni különböző OPV-ket, meg lehet rendelni 9 baros rugót ( ), de nyomásmérő mindegyikhez kell.
Ha még nincs rajta, tegyél rá egy pidet, anélkül kár is használni.https://caffe35.webnode.hu/
-
icm
tag
válasz Ludovicus #125315 üzenetére
Mivel kisebb a kávémennyiség ami a karba kerül ezért értelem szerűen igen, állítasz az őrlemény finomságon. Az 1.7mm vastag puckscreen esetén mindenképp, a 0.2-vel nincs tapasztalatom, de azt gondolom minimálisan ott is kellhet.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
asus1
aktív tag
Nekem jó a rugós módszer, de hogyan kell beállítani a nyomást, miután levágtam a rugóból, vagy vettem egy 9 bar-os rugót valahol?
Pid, hogy és merre? -
senior tag
válasz asus1 #125322 üzenetére
Kérdeztem, hogy ez melyik 2018-as Classic? 2018-ban még gyártották a "nem ajánlott", kerülendő verziót, illetve már a most futó szériát is. 125286 -ban találsz képet.
Nyomás beállítása csak úgy megy ebben az esetben, hogy először kicsit kell vágni, ellenőrizni,stb...
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
őstag
válasz #98690560 #125154 üzenetére
nekem most került sorra a CM Burundi teszt- van egy határozott (szerintem) borsó illata a baboknak, ami a csészében is simán tetten érhető.. de nekem ez sajnos nem egy túl kellemes íz, próbáltam kicsit lassabb-gyorsabb lefolyással, alacsonyabb és magasabb hővel is, volt hogy kevésbé volt zavaró, de nekem nagyon nem illik a képbe
Egyébként amit írsz, nekem úgy általában ilyen gondom nem volt a CM kávékkal (még a tesztekkel sem), a Kernici pl végig szuper volt Picopresso-n és GC-n is
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #125326 üzenetére
Nebasszfel...
Most csereberéltem icm-mel egy zaccser kosztarikaira, amely viszont tesztpöriként is igen jó cucc. A burundit még nem próbáltam (csak ajándékozom szorgosan )"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
kmarci25
veterán
válasz pető bá' #125326 üzenetére
A CM teszt burundi nekem egyedül V60-os készítéssel sikerült ihatóra. Bár nekem csak egyszerű gépme van, kevés állítási lehetőséggel, de nekem mindenhogy savanyú lett. V60-al már számomra vállalható volt, de most még pihentetem, hátha alakul egy kicsit.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
őstag
válasz RetepNyaraB #125327 üzenetére
leginkább azért írtam, hogy ha van tipp merre menjek vele akkor szívesen veszem simán lehet h turbo shot-ként vagy kisebb nyomáson kiadja..
én ilyen 6-8 bar környékén, ~88-92 fok között nézegettem eddig, átlagosan 10s előáztatással + 30-35s alatt (összesen 40-45s) 1:2 aránnyal.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
#98690560
törölt tag
válasz pető bá' #125326 üzenetére
Ma 2 hetes a pörkölés, reggel kipróbáltam. Igen, van egy fura zöldséges illata a baboknak is és a végén a kávénak is.
90 fokon próbáltam, 33 mp alatt lett 1:2 arányban kész, bántóan keserű, kellemetlen, ahogy eddig.
Az előbb néztem 1:3 arányt, 26 mp alatt jött le, az sem volt finomnak mondható.
Cuppingban egyébként ugyanez a fura íz érezhető.
Holnap jön egy OneEleven csomagom, ez pedig megy a kukába és egy pillanatig sem fogom bánni.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz RetepNyaraB #125327 üzenetére
lécci próbálj meg a b, meg f betűs szavak (és társaik) nélkül nyomulni... (vagy legalább ritkábban. szóval érted )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
asus1
aktív tag
Köszi!
-
HÁZIGAZDA
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz #98690560 #125331 üzenetére
Robottal próbálkoztam, a saját "standard" módszeremmel, amivel a többség kávé finom szokott lenni: 16g kávé, 55g víz, melegített kosár, a dugattyúmelegítésre még nem szoktam rá, (én vétkem, de ami késik... ), kb. 5 mp előáztatás 1 bar nyomáson, majd onnan fel 6 bar-ra, ahonnan szépen leesik, amikor elfogy a kar úthossza. Na, ez nem működött a Burundinál. Sem a magasabb, sem az alacsonyabb hőmérséklet, vagy több-kevesebb víz nem igazán segített.
Amitől picit jobb lett, az a nyomás, lementem egész extrém alacsony, 4 bar-ra, ez már egészen "értelmezhető", bár ízjegyeket nem mernék mondani. -
őstag
válasz Serpenthelm #125338 üzenetére
GC-n rápróbálok hasonló setuppal; ez ilyen 1 : 2.5-3 arány lesz kb 40-45s alatt?
"... and I hope you have a great day!"
-
zolnagy
őstag
Munkatársamnak szeretnék segíteni. Delonghi Dedicája van és szeretne feneketlen kart hozzá, meg tampert és disztribútort. Feneketlen karból azt látom, hogy vannak ezek: [link] [link] , ezekhez van szűrő is. Érdemes mást venni hozzá? Pl: [link] Vagy IMS: [link] [link]
Én azt mondtam neki, hogy szerintem disztribútor felesleges, inkább wdt tűs eszközt használjon. Van 3D modellem ilyenhez és beszerzési forrás az akupunktúrás tűre, de mintha valaki itt linkelt volna kész eszközt 0,35-ös tűvel.
Ja és tamperből 51,5 belemegy, vagy 51,3-t vegyen?
Köszi előre is, aki ezt már végigjárta. -
inf3rno
nagyúr
válasz zolnagy #125341 üzenetére
A fő gond vele, hogy alul két lyuk van, és tiszta dzsuva lesz alatta a cseppfogó vagy minek nevezzem, mert erről középre csepeg. Illetve oldalra is ki szokott fröcsögni néha a kosárból, ha egy picit eldugul az egyik nyílás, kb. mint a zuhanyrózsán. Jónak mondjuk jobb a kávé vele, de vannak hátrányai a gyári nyomásfokozóshoz képest. Én aliról rendeltem valami olcsót, teljesen jó ezeket leszámítva.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Nimda
addikt
válasz zolnagy #125341 üzenetére
Szia, én a napokban vettem egy Dedicát, amihez éppen ma jött meg ez a kar és ez a kosár. Tökéletesek, én 16g kávéval etetem és 30g (+-1g) adagot lőttem be vele. Tamper kérdésben nem tudok segíteni, a gyári fémet használom hozzá, ami sajnos elég keskeny.
A nyitott karhoz jár egy kosár is, kb. akkora mint a fenti IMS.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #125338 üzenetére
Én szerintem ha egy tétel problémásnak bizonyul, akkor érdemes cuppingolni egyet vele. Ha úgy finom, akkor van értelme kísérletezni. Ha úgy se ízlik, akkor valószínűleg egyszerűen nem ízlik ez a kávé és mindegy mit csinálsz vele, nem fog bejönni.
Így ki lehet a zárni a "vajon jó ez a kávé csak nem tudom lefőzni jól, vagy nem is jó a kávé" kérdéskört. -
zolnagy
őstag
-
bagaba1
tag
válasz zolnagy #125346 üzenetére
Nekem a 12-14-es IMS kosár van az említett karhoz, és szomorúan tapasztaltam, hogy a kúpossága miatt nem megy bele teljesen az 51-es tamper. Minimum 10g kávé kell bele hogy tömöríteni lehessen vele, így a 7g-os adagok teljesen kiesnek.
http://www.flickr.com/photos/109769896@N06/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #125345 üzenetére
Cuppingnál nincs technika. Belerakod az őrleményt a pohárba, felöntöd vízzel 1:17 arányban, vársz 5 percet, tetejét megmozgatod kanállal, hogy lesüllyedjen az aljára, tetejéről leszeded a maradék "habot" (lehet akár egy kanállal is, csak akkor több kávé fog elveszni), majd vársz újabb 5 percet, hogy lehűljön és utána kanállal kóstolod a tetejéről.
Egyedül arra kell figyelni, hogy ha felkavarod, vagy iszol direktben belőle, akkor változni fog az íze. De ha egy kávét magában nézegetsz ez se olyan nagy probléma.