-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomace91
senior tag
válasz Gery0505 #125192 üzenetére
Szia,
Az érdekes az, hogy nekem összeáll közéspre csak addigra szépen spriccel párat...
Kipróbálnám a 18g-os kosarat, mára volt ígérve, de inkább hajnali 1:42 óta pihen a logisztikai központban ahol nem vehetem át (telefonáltam nekik), hanem majd hétfőn kihozzák...
"A következő ötletem, hogy kapd le a kartömítést, és tisztítás előtt, és után is fotózd le, hogy milyen, és muti. Nem biztos, hogy baj van vele, ha nincs benyomódva, vagy kikeményedve, repedezve, akkor jó."
Ez tervben van a hétvégre, csak szépen sorban haladok egyszerre általában 1 valamit cserélek. Ha eljutok ide, akkor megcsinálom a képeket."A következő ötletem, hogy a nyomás nem mászott el esetleg? Nem nőtt meg 9-bar fölé? Lehet rá kellene mérni."
Pont múlhéten pénteken voltam stereofan kollégánál, rámértünk egy portafilteres nyomésrmérővel ugyanazt mutatta a gépben lévő meg a portafilteren lévő óra is. Azt viszont nem tudom, hogy normális-e hogy a nyomás felmászik melegítés sortán 7 bar-ra és csapolás közben lesz 9 barra, továbbá a nyomás csak órákkal később csökken le, de akkor sem teljesen hanem 0,5-1 bar környékén marad, de ha eltelik 1 teljes nap 2 használat között addigra leszokott menni 0-ra-"Aztán, mivel ez egy Űr GC gondolom van benne vízütés gátló tartály... Ezt üríted rendszeresen? Ha tele van vízzel, akkor semmit nem ér, és akkor csatornásíthatja a pogit. Ez pont azért van benne, mert az Ulka pulzáló nyomását lehet vele valamelyest kisimítani."
Múlhéten pénteken csináltam rajta egy olyat amit fragola ír az oldalán, hogy 10 másodpercig járassam a pumpát úgy, hogy a vízcső ki van véve a víztartályból. Ezt megcsináltam, előző gazdája is csinálta rendszeresen sajkát elmondása szerint. Miután megcsináltam sokkal több idő volt mire jött víz a fejből, mint előtte. De nem tudom, hogy hogyan lehetne ezt ellenőrizni, hogy sikeres volt-e a leürítés. Ha elmondod megnézem. Azt láttam fragola oldalán, hogy ha megtelt akkor szét kell szedni, de nem zudom hogy kell és tartok is tőle."Néztem a felfúrt lyukakat, nem fekszik fel a sorján a felsőszűrő?"
Néztem már csináltam is képeket, amik tudom nem adják vissza, de én nem láttam problémát, sőt megvan a domború alakja is a felsőszűrőnek, hiába volt teljesen meghúzva. Ettől függetlenül most lesz szétszedgetve ez a rész eleget megnézem majd megint. -
RetepNyaraB
veterán
válasz iatti #125198 üzenetére
Hijj de rusnya... 2,5 év?? Milyen vízrecept? A Norda biztos nem csinált ilyet benne. Enyémet előttem Verával etették, én meg elég magas keserűsó tartalommal jó darabig. Az is ronda volt.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hoffaboy
csendes tag
válasz RetepNyaraB #125184 üzenetére
Gyorsan elkelt, én 10 perccel a hirdetés felkerülése után írtam, de megelőztek. Na mindegy, legalább a Fellow Staggra sikeresen lecsaptam.
-
#98690560
törölt tag
válasz RetepNyaraB #125202 üzenetére
Ezeket a bojlerket mennyire szedheti szét mezei user egyébként hogy belenézzen milyen belülről az állapota? Nekem mindig nagy félelmem, hogy ugyanígy néz ki belül,mióta egy cikkben olvastam, hogy a kevert viz cseszte szét a srác gépét és hasonló képeket mutatott ő is. A szervíz vállalta volna 50k-ért a szétszedést, tisztítást.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #98690560 #125204 üzenetére
Egyszer nem baj ha olyan csinálja, aki ért hozzá, te meg nézed. Utána simán, csak legyen tömítés készlet hozzá kéznél.
Szervízt mindenképp kacagd ki![ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
icm
tag
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #125202 üzenetére
18 novemberében vettem új kazánfelsővel. akkor váltottam pancsolt vízre, mikor megszünt a norda. erre már nem emlékszem, de volt már vagy két éve. receptek mindig változtak, 0.3-0.4 szóda 0.6-0.9 só. szerintem mindenki számíthat rá. azért ha elmegy 2-3-4 évet, nem olyan rossz az. most is csak azért szedtük szét, mert dugulás lett benne. most megpróbálom ezt a garai zérót használni. ha 30mg a natur cucc benne, nem is keverek hozzá egyenlőre semmit.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz iatti #125212 üzenetére
Ez a Garai honlap/webshop egy rossz vicc Még infót sem kapok, nemhogy szállítást.
De Te veszprémi vagy nem? Úgy biztos oké.Más:
Robot lába közé mérleg (de különösebb hekkelés, barkácsolásmentesen) mi jöhet szóba a Pyxisen kívül? Most a SEP-től tekintsünk el egyelőre ; egyáltalán férjen be és nem baj, ha használható mérésre. Tehát a Skale sem játszik. Wacaco a világ végéről jön, beszopódik a vámra, stb., Beurert nem is találtam hirtelen. Nem sok fajtát ismerek, de mind nagyobb jelentősen.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
babosf
aktív tag
válasz iatti #125212 üzenetére
én nem vagyok akkora "hardcore".... eddig (több mint 10 év) sima csapvizet forraltam, azzal használtam a GC-m, évi két citromsavazással. nemrég szétszedtem a bojlert semmi vízkő, semmi kráteresedés...
most hogy megint elkezdtem fórumozni látom mekkora kérdés a víz.. gondoltam sózok meg minden de aztán úgy döntöttem hogy a garai zéró-t keverem forralt csapvízzel (70-30)
sokan felszisszennek most tudom de nem vagyok hardcore mondtam meg lassan lesz egy új masina aztán a GC megy fragola mesterhez ...marad tartalék gép...Galaxy S23 Ultra
-
Zen42
tag
Két éve WarLock07222 megértette velem a flow szabályozásának fontosságát. Azt, hogy a lefolyás alatt végig szabályozni kell az áramlást. A nyomásprofilozás amit a Gaggiuino is tud, az egy dolog, de az áramlás fontosabb.
Egy a pumpát szabályozó, nyomás- ÉS áramlásszabályozós/profilozós Arduino kittel minden gépet csúcsra lehetne tuningolni, nem beszélve arról, hogy egy ilyenbe mindenféle egyéb funkciót is bele lehet építeni. Pl. tökéletesen működhet mint PID, akár több mérési pontot is használhat vagy átlagolhat, stb. Lényegében egy Descentet csinálhat az ember magának ha ét hozzá.
Arduinoval szó szerint mindent meg lehet csinálni, de az egésznek a programozás a lelke, ahhoz sajnos viszont csak kevesen értenek. -
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #125213 üzenetére
én is csak véletlen botlottam bele tapolcán a maszeknál, ahova időnként szállítok árut.
-
-
-
Jhonny06
veterán
Na, hozzám is eljuttott egy K6, eddig 2x használtam, de már az első alkalommal is jobb kávé lett belőle, mint a Graef-fal eddig kb. bármikor A tekergetés kifejezetten tetszik egyelőre, van egy hangulata, bár az ecseteléssel hozzátesz a workflow idejéhez rendesen, ami nem igazán kedvez annak, amikor felkelek 6-kor és kéne gyorsan egy kávé, de nyugisabb napokon nagyon pihentető tud lenni. Az anyaghasználat, komfort és kinézet is 10/10.
-
gtr313
csendes tag
-
RetepNyaraB
veterán
válasz iatti #125233 üzenetére
SoundOn elég rendesen dokumentál. Küldött ide képet valamikor a szétmoddolt belsőről (is), talán másfél év után. Enni lehetett róla. Aztán kinek mit ér a hobbi, meg a gc.
Meg is van: link
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Jhonny06
veterán
válasz Zen42 #125236 üzenetére
Be szoktam fújni a kávészemeket darálás előtt, szóval szinte semmi nem marad benne. Az már csak az én hülyeségem, hogy szeretem full tisztán elrakni, amúgy valóban nem kéne minden használat után. De csak a gyűjtő részt ecsetelem, meg amire az rácsatlakozik.
[ Szerkesztve ]
-
hyperspace
őstag
válasz Zen42 #125227 üzenetére
Stereofan képe is határeset, de ezeket el kéne rejteni, mert liftezett egyet a gyomrom .
Anno néztem ilyesmi képeket kazánokról, amiket szétcseszett a víz. Akkor döntöttem el, hogy Robot vagy Flair, amelyik előbb szembejön jó áron. Azóta is boldog vagyok a Pro 2-vel.ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
-
iatti
aktív tag
válasz hyperspace #125238 üzenetére
és ott milyen vízzel mentek? visszasózott, vagy nagy ásványi anyag tartalmú csapvíz, stb..
-
stereofan
tag
válasz hyperspace #125238 üzenetére
annyira nem cseszte szét, mert sima, krátermentes a bojler fala,
csak ezt a trutyit kellett kitisztítani.
ezek után az enyémet is szét fogom szedni, hasonlóan vera/norda/desztillált vízzel volt itatva, meglátjuk.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Peti...(16v)
tag
válasz RetepNyaraB #125213 üzenetére
Ha nem cél, hogy fancy legyen, akkor ez tökéletes a célra: [link]
Egy ilyet használok már nagyon sok éve a babok és a kijövő őrlemény mérésére, meg ez az utazós mérlegem a Flairrel.
Kicsi, pontos, gyors, az elemet nem eszi, szeretem. Egyetlen hátránya, hogy 30 mp után kikapcsol, uh ezt meg kell szokni. Én garatsöprés közben rá szoktam tenni egy pillanatra az ujjam. -
konzumpro
senior tag
válasz hyperspace #125238 üzenetére
Most miért? Egyből dalgonát főz.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Peti...(16v) #125241 üzenetére
Volt ilyenem, a százados verzió; össze-vissza mászkált a mért érték. Meg ugye kikapcsol, bármilyen hosszabb shotra alkalmatlan. Illetve nincs rajta időmérés, az meg kell, hamár bohóckodom a mérleggel.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Zen42
tag
válasz iatti #125234 üzenetére
Na, ez jó kérdés, fogalmam sincs. De nem szenzációhajhászás volt a cél csak figyelmezetés, hogy aki használt gépet vesz az jobban teszi ha belenéz. 2007-ben tette föl a képeket először egy SJM nevű illető. A Google már fel sem dobja de nagy nehezen megtaláltam.
Sok évvel később, 2021-ben írta ugyanez az illető egy másik threadben ugyanezen a fórumon, még egy képpel illusztrálva, hogy amikor ezt a borzalmat anno kimosta a bojlerből, az amúgy jó állapotban volt. -
Tomace91
senior tag
Nyomtam ma pár tesztet.
Ma az első teszt az új 6 furatos réz felsőszűrő tartó és stereofan gyári felsőszűrője 58 mm-es papírral a tetején. "Csak" az egyik kráter maradt meg, de ez is maradt ugyanabban a pozícióban. Végre elég világos volt, szépen látszik a csatorna is. Eredmény ihatatlanul savanyú először aztán nagyon keserű. Végre pető bá' is el fogja hinni teljesen, hogy ez komoly és nem irónia (muszáj volt bocsi)
Kép az eredményről: [kép]
Lefotóztam a cappucino csészét is, hogy látszódjon a spirccelés is: [kép]Második teszt esetén semmit nem változtattam csak verti1 kolléga ötlete alapján az eredeti méretű aeropress papírt használtam. Megszűnt mind a 2 kráter, itt elkezdtem örülni, hogy na ennyi?
Kép: [kép]Harmadik teszt. Ugye ennek az egésznek működnie kellene papír nélkül is, mivel nem olyan régóta jött be, hogy a pogácsa alá vagy fölé vagy bárhova megy a papír, plusz ahol voltam eszpresszó képzésen ott sem használztunk semmilyen papírt és a végeredmény 3 óra eltelte után nagyon nagyon finom volt.
Itt már visszajött a kráter de kisebb mértékben, mint a méretre vágott 58 mm-es papírral. A kávé csak úgy átszaladt, mint az állat és mindenhova is spriccelt a naked kar. Kar is picit kávés lett amit furcsáltam.
Kép: [kép]Negyedik teszt. Úgy voltam vele picit lazítok a felsőszűrőn és meghúzom a kart amennyire csak tudom (persze értelmes körülmények között). Eredmény ugyanaz, teljesen átszaladt, de cserében a karon is folyt a kávé. Mielőtt kérdezitek, most direkt 45 percet volt előgmelegítve a gép, hogy ezt a részét már az első teszt során is teljesen kizárjam. Az volt az erézésem, hogy ahogy egyre több kávét csináltam és egyre több víz ment át a gépen úgy lett egyre keményebb a kék kartömítésem is, meghúzni a kart is egyre nehezebb volt. Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de egyre inkább tényleg a kartömítésre gondolok, mint probléma. Szerencsére stereofan ebből is tudott adni egy teszt darabot, am igaz nem szilikon, hanem az eredeti gyári fekete 9 mm-es magasággal. Szerintem ez a következő a sorban, mint tesztalany, minden mást hagyok úgy, ahogy jelenleg van a gépen.
Képek a negyedik tesztről: [kép] [kép] [kép]Nektek mi a véleményetek? Komolyan érdekel bárkinek bármi ötlete van, nincs veszteni való. Nagyon szeretném, hogy működjön ez az ŰrGaggia dolog nekem is.
Közben a #125201 Tomace91hozzászólásomban található kérdésekre a nyomással és a tágulási tartállyak kapcsolatosan, ha tudja valaki a válaszokat ne tartsa magában!
Bárki aki eddig is tudott építőjellegű segítséggel szolgálni annak meg nagyon szépen köszönöm!
Ha sikerül megoldani szívesen várok bárkit Veszprémben egy kávére, ha erre jár.[ Szerkesztve ]
-
Tomace91
senior tag
válasz phranxinatra #125247 üzenetére
Nem volt túl jó így sem, de jobb volt természetesen. Ezzel az eredménnyel szerintem az volt a gond, hogy gondolom először papír és minden nélkül, szimplán kéne megcsinálnom finomra a receptet és utána jöhetne a papír meg minden más, csak erre jelenleg képtelen a gép. Továbbra is az a véleményem, hogy a gépnek (nem csak ennek, hanem bármelyik eszpresszó gépnek ami nem manuális [flair, robot stb...] vagy lever gép [Profitec Pro 800 pl] papír és minden móka nélkül tudnia kell rendes lefolyást és rendes eszpresszót csinálnia, ha jó a recept. Egyelőre ezt a rendes lefolyást szeretném megoldani, utána jöhet a kávé beállítása.
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
A filter szekciótól kérdezném, hogy hogyan tudok édesebb ízeket kihozni adott kávéból, ahol a tasakra írt ízjegyek alapján ott kellene lennie az édes ízeknek?
18grammot öntök fel 300ra, forrásban lévő vízzel, 50g-nal bloom 30mp-ig, felöntöm 150ig, az lecsorog 1:30 körül, majd 300ig öntöm fel, ez 2:30-2:45 körül csepeg le.
Egy anaerob kolumbia, ananász, kivis ízvilág, illatban durván hozza, ízben is ott az ananász, de érzem hogy hiányzik belőle az édesség, cseppet laposkás az egész. Finom, de ebben tuti hogy több van, hogyan tudom kihozni belőle?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- Politika
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PHP programozás
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- Befutottak a The Callisto Protocol első értékelései
- Mini-ITX
- További aktív témák...