-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok!
Kávézásban kicsit "amatőr" vagyok az itteni tapasztalatotokhoz képest, de pont ezért kérdeznék.
Elektromos darálót keresek, aztán kicsit "Ámulok" az árakon, érzésre az elmúlt néhány évben mentek felfelé (mint minden, ez tény).
Jelenleg kézi darálóm van egy Bialetti Brikkához: Szépen összeszoktak, amit főzök vele, nagyon tetszik nekem, viszont reggelente nagy segítség lenne az elektromos daráló.
Hosszabb távon (ahogyan ismerem magam max. 2 év) szeretnék majd egy karos gépet is.
Néztem itt-ott elérhetőségeket, aztán felmerültek kérdések:
Graef CM702: Ez néhány éve ajánlott vételként volt elég sok helyen említve, használtam is már, de nem saját volt, akkor tetszett
Lelit Fred: Ezt most találtam, de infót-tesztet nem nagyon
Eureka Mignon: Ez már a magasabb kategóriának tűnik, jó véleményekkel, ennél viszont az az érdekes számomra, hogy síktárcsás a kés, eddig úgy tudtam, hogy "csak a kúpos, ha egyenletes méretet akarsz".
Szóval a kérdés talán nem is az, hogy ezek közül (vagy valamilyen "joker", ha van ) a Brikkához melyik a jó, hanem inkább az, hogy továbbfejlesztés esetén mit szabad/mit nem szabad egy karos géphez.
Bocsi a hosszúért .
Köszönöm! -
Serpenthelm
csendes tag
válasz Xabi78 #99593 üzenetére
Hm, köszönöm.
A Graef-ről tudom, hogy jó. A Lelit viszont külsőre tetszik jobban, nem tudom miért. Kicsit ez már kezd "paranoiás" lenni
Ezek alapján a síktárcsásokat elengedem, egyik oldalon láttam Eureka Mignont elég jó áron, azért kérdeztem csupán.
Viszont ha a 40-50 ezres kategóriában mind a Graef mind a Fred jónak számít, akkor talán csak az marad, hogy melyik tetszik jobban. Hacsak, nincs egy "nevető harmadik", ami mindkettőnél jobb. -
Serpenthelm
csendes tag
Lenne még egy kérdésem: Gaggia Classic esetében volt egy időszak, amelyikből nem érdemes gépet venni. Pontosan mikor volt ez? A 2018-ás széria az ami “ismét jó” vagy 2019 után?
Esetleg valakinek eladó, jól működő gépe? -
Serpenthelm
csendes tag
Látom, köszönöm.
Akkor következő kérdés: a bal oldali kis cső mire szolgál? -
Serpenthelm
csendes tag
válasz WarLock07222 #99750 üzenetére
Classic pro? Az mivel tud többet?
-
Serpenthelm
csendes tag
Nagy nap ez nekem: Meglett a Classic gépem.
Máris egy új, hülye kérdésem is lesz, pedig próbáltam mindennek is utánanézni: 17 grammos, dupla kosárral, 25-30 másodperc alatt 30 vagy 60 ml körüli lefolyt kávét kell várnom? -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
DeLonghi EC685-hez keresnék non-pressurized/szimplafalú szűrőkosarat, azt hiszem, 51-es méret kell hozzá. Lehet itthon szerezni ilyet, esetleg valakinél (ismerősnél, a GC-k mellett )? Köszi -
Serpenthelm
csendes tag
válasz sz.zs. #100603 üzenetére
Brikka-Bojleres kávéfőző-Vízforraló dologra csak a saját tapasztalatom:
Egy év használat után a Brikkámon egy darab vízkő nincs sehol, csapvizet használva
Vízforralónál, most vettem egy Tchibot- az akcióban: 3 v. 5 forralást kellett vele csinálnom első tisztításként (leírás alapján): Ugyanezzel a csapvízzel, ezen körök után már ott volt a vízkő.
Bojleres gépről nem tudok nyilatkozni, 2 nap után vettem Norda vizet, remélem ez elég
Amúgy mi a helyzet a BWT "lúgosító" patronjával? Azt hiszem van olyan is, és az már nem savas.
Arról van valami pontos infótok, hogy a sima gyantával mennyi volt a pH? -
Serpenthelm
csendes tag
válasz RetepNyaraB #100911 üzenetére
Jó ez a desztvíz dolog.
Egyszerű: Nem kell desztvizet inni
De: ha desztvízzel főzöl kávét, az elfogyasztott kávé már megszűnik desztvíznek lenni, mivel elég sok minden kioldódik a kávékból. Önmagában a napi 2-300 ml, desztvízzel lefőzött kávé nem gondolnám, hogy problémát okoz.
Káliumhiány sem ettől fog kialakulni, főleg ha mellette eszik és iszik is. Főleg ha azt nézzük, hogy keserűsó (MgSO4) és szódabikarbóna (NaHCO3) szintén pont ugyanígy káliummentes, ennyi erővel az is veszélyes lehet. Harmadrészt pedig nem csak káliumra van szüksége a szervezetnek, bármilyen ásványi anyag hiánya okozhat komoly "kellemetlenséget".
Szóval semmi sem fekete-fehér, nem beszélve adott esetben arról, hogy mekkora napi-heti mennyiségről beszélünk. De szerintem nem is feltétlenül ez a fórum lényege, szóval hagyjuk a szakmát és písz -
Serpenthelm
csendes tag
válasz Xabi78 #101438 üzenetére
Ezzel kapcsolatban egy 0,5 nőt hozzá tudok tenni: ismerek olyat, akinek Graef darálója van (igaz, én vittem bele ebbe ) és karos géppel főz, (Delonghi Dedica), és tény, hogy a szett nem több százezres, vagy GC, PID stb.
Az viszont tény, hogy ő is úgy szeretne jobb/jó kávét, hogy "pár gomb megnyomás", és valóban hidegen hagyja, hogy a GC milyen szépet terít vagy milyen tuning lehet. A kávémat mondjuk szereti. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz M_Atts.caffe #101584 üzenetére
Nagyon nem ez az árszint, de:
amikor váltottam Brikkáról GC-re, úgy voltam vele, hogy "áh, jó lesz beállításra a maradék kávé". Nem volt igazam, jöttek az össze-vissza lefolyások, és csodálkoztam, hogy miután sikerült "beállítani" gépet, friss kávéval (Pacificaffe pl. amit vettem utána) miért ment el össze-vissza a lefolyás, íz minden. -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Ha már szóba került a szimpla szűrők használata: Az IMS "The single" szűrőivel van esetleg tapasztalatotok? Megéri? Délutánonként, tejes, habos, néha cukrozott kávékhoz ("desszertekhez ") néha nem tudok mit kezdeni a két adaggal, mert nagyon sok lenne, kiönteni viszont sajnálom. -
Serpenthelm
csendes tag
Nem jelölök meg választ, de mindenkinek köszönöm.
A rövidebbet húzok szvsz azért nem gondolnám, hogy megfelelő, mivel egy kávé húzásnál pont az a lényeg szerintem, hogy adott víz-kávé arány, adott idő alatt (tartózkodási idő), ehhez szükséges szemcseméret, adott nyomáson (és a hőmérséklet). Ha rövidebbet húzok, a későbbi térfogategységben kioldódó aromákat is elveszítem, ha a szilárd anyag mennyisége ugyanúgy ~18 g.
~9 g kávés szűrőnél a szilárd-folyadék fázisarány nagyjából hasonló maradhat, a tartózkodási idő is.
Ha nincs így, akkor elhihetem, meggyőzés után, viszont azzal azt az alapot kérdőjelezzük meg, hogy presszónál 2-3-szoros tömegű folyadékot szeretnénk adott tömegű kávéból, mert úgy jó. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz RetepNyaraB #102813 üzenetére
Nem tudom, aktuális-e egy nappal később, de van nekik ilyen is. Nekem ilyen van, nem látok rajta hiányosságot, viszont kell hozzá egy hosszabb imbusz-csavarhúzó, hogy össze legyen csavarozva. Nem ereszt, nem lötyög, semmi ilyen.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz RetepNyaraB #102854 üzenetére
Azért linkeltem, mert a másik szűrőtartóra írtad, hogy "nem gyári", és azt hittem direkt keresnél gyári kinézetet, stb.
Nekem van a géphez adott gyári, ami 10-es hatlapfejű csavarral rögzül, a nyitott aljú szűrőtartóhoz viszont imbusz-csavar volt csomagolva, azt hiszem 6-os. -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
A kérdésem az lenne, hogy az új GC-hez lehet kapni itthon valahol a nyomásszabályozó-szelephez más erősségű rugót? Mert ha jól tudom (de nem mértem), ez egy hátránya a gépnek, hogy egyszerűen túl nagy a nyomás, amire állítva van, de ha jól tudom, lehet cserélni ezeket a gyári szelepen belül.[ Szerkesztve ]
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz fragola.6035 #107454 üzenetére
Hm, levágtam. Nyomásmérőt ha tudok szerezni, rápróbálok milyen lett.
-
Serpenthelm
csendes tag
Gödöllőn, vagy környékén van kávézó, amit érdemes meglátogatni?
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz zolnagy #110933 üzenetére
Csak hogy becsatlakozzak én is ebbe a dologba, bár nem engem szólítottál:
Gyantafüggő. Vannak ioncserélő gyanták, amik "kémiailag tiszta víz" előállításra alkalmasak, mert hidrogénionokra cserélnek minden más kationt.
A klasszikus desztillációt már kezdi kiszorítani a gyantapatronos előállítás (talán már ki is szorította, bár nálunk is van még), még laboros, viszonylag kicsinek mondható volumenek mellett is. Elég rákeresni a "millipore" márkanévre (nem reklám ) vagy bármi másra. Effektív tiszta vizet adnak, amelyek tényleg "ionmentesek", értve ezt úgy, hogy 'H+' és 'OH-' ionokon kívül gyakorlatilag (és analitikai szempontból is) nincsenek benne más ionok. -
Serpenthelm
csendes tag
Halihó!
Volt itt szó múltkor egyszerű, hőlégfúvós pörkölésről. Mivel az van: kipróbálnám, de van erre a módszerre valami kiindulási alap, hogy nagyjából milyen hőmérséklettel, mennyi idő stb.? Lehet írtátok múltkor, de sajna nem találom, azon kívül, hogy volt róla szó. -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok!
PID-esítéshez honnan szoktatok/tudnék hőelemet vásárolni? Esetleg valakinél lenne elhozható? Nem nagyon találtam "értelmes" helyeket, de nem is nagyon ismerem az ilyen forrásokat. -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Graef őrlőt használok, főleg presszózok de néha (heti 1-2 általában) filterezni is szoktam.
Tudtok esetleg ajánlani kézi őrlőt helyette, aminél:
-Megéri váltani a Graefről (ha lehet gépiesíteni csavarbehajtóval, az jó )
-Könnyen vissza lehet állítani amikor a filter-presszó szemcseméret között váltanék?Köszi!
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Cathfaern #117121 üzenetére
Köszi.
És úgymond "megéri" váltani bármelyikre egy ilyen "belépő" elektromos őrlőről, vagy inkább "hagyjam", és legyen valamilyen használt Mazzer? A felhasználás nyilván ugyanez lenne.De az igazság az, hogy annyi infó jön itt folyamatosan az őrlőkről, hogy sok mindenen kiigazodok, de ezen az infómennyiségen már nem.
-
Serpenthelm
csendes tag
Köszönöm az őrlővel kapcsolatos ötleteket (bocsi, hogy ilyen későn)
Azt hiszem, akkor egyelőre maradok, aztán legfeljebb nézegetek használt Mazzereket. Azokból melyik típusok tartoznak az "ajánlott keresni és venni" kategóriába? Mini-E? -
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok,
Tudom, hogy volt róla szó, de nem találom a keresővel a "kulcsszót" ami alapján vissza tudnám keresni 🙈 Az Aeropress papír helyett használható fém-hálós "szűrőt" honnan lehet vásárolni? Leginkább itthoni forrással, de ha jobban megéri külföldről, akkor az is jöhet. Vagy ha van valakinek eladó, úgy is jó. GC-hez, 58,5 kosárhoz használnám, felülre természetesen.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz dusangield #119441 üzenetére
Hát...Nem véletlenül vagyok "csendes tag", ritkán írok, főleg olvasok, de az én megérzésem alapján itt "minden megvan", mégsem áll össze. Mindössze azért válaszolok, hogy ezt most kövessem, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy erre mit lehet mondani.
Részletes a leírásod ez tény, lehet, egyszerre túl sok mindent akarsz, és már elvesztél az apróságokban, ezek nélkül is lehet "iható" (de nem feltétlenül tökéletes, ez viszont nagyon más kérdés már, szerintem) kávét főzni.Szvsz (és azért írok, hogy utána konstruktívan építsük egymást )
Mindenképpen friss, "jó" szemes kávéval próbálkoznék, porcióznék (ha nem is őrlési adagokra, de úgy, hogy 3-4 adag legyen egy zacskóban), és bontás után mindenképpen fagyasztóban legyen. Én most kezdtem adagos szétosztást (IKEA-0,3 l-es simítózárasban), egyébként gyorsabb és egyszerűbb a reggeli kómában
A másik: az őrlemény-kávé tömegarányt valahogy nem túlbonyolítva lenne érdemes tartani, mindenféle "akármilyen fancy" (senkit sem megsértve) receptek nélkül. Kb. 30 mp alatt kb 1:2-1:2,5 arány általában jó kiindulás.
Pogi fölé AP papír vagy fémháló: nálam ez drasztikusan javította az ismételhetőséget (AP papír)
Ha BP-en élsz, és az is kérdés, hogy szereted-e a kávét (vagy csak vicceltél? ) menj el néhány igazán ajánlott helyre, és kóstolgass, ha még nem tetted.
Hidd el, ha arról van szó, hogy egyszerre savanyú és keserű kávét főzöl, akkor az nem attól lesz, hogy peremes-e a magasítód, vagy milyen vizet használsz. Legalábbis szvsz.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz dusangield #119459 üzenetére
Ebben a hsz-ben több mindent is írtál, ami pont arra utal, hogy valahol a gép-pogácsa között lesz a probléma az extrakcióval.
Igazából valóban, vannak róla cikkek, hogy a túlnyúló papírszűrő OKOZHAT problémát, de ez (az általam hivatkozott cikkben legalábbis) nem feltétlenül egyértelműen kimért. Abban arról ír a szerző, hogy ez az előáztatásnál okozhat valamelyest gondot, de az etrakciónál már kicsi eséllyel.
Én AP papírt használok, nagyobb is, túlnyúlik, rátamperelem. Szintén a cikkben írja, hogy 58 helyett 55-ös Whatman szűrővel használja (ez egy technikai-analitikai-laboratóriumi szűrő, ki is fejti hosszasan), a cikk szerint tehát az sem baj, ha nem pontosan 58, hanem kisebb.
Vagy vehetsz fémhálót.Másrészt WDT után ha kiveszed a tölcsért és használsz disztribútort, akkor pont azt a felső pár mm-t ki fogja egyengetni, és akkor ütögetés helyett homogenizálódik a tölcsér helye is.
A tamperelésnél (ha egyébként minden más oké) felém több helyről jött az az infó, hogy "nem kell túltolni". Ha extrém módon összenyomod, majd utána megküldöd vízzel, érzésre (de le nem vezetem fizikailag ) okozhat ez is problémát-csatornásodást.
-
Serpenthelm
csendes tag
Az IKEA hőmérő valószínűleg túl lassú beállású lesz ahhoz, hogy pontosan mérj kifolyó vízhőmérsékletet. Mivel folyamatosan hűl kifolyás közben, ezért önmagában nehezebb pontosan mérni az abszolút hőmérsékletét, bár vannak erre is tippek a fórumban. A lényeg az összehasonlíthatóság: ha egy olyan hőmérőhöz hasonlítod, ami alapból pontatlan, akkor nem csináltál semmit, csak félrevezetted magad.
Én vettem olyan PT100 hőelemet, ami tíz fokot csalt ezen a 90 °C körüli tartományon (azon a PID-en nézve a hőmérsékletet, amit használok, ellenőrzött, higanyos hőmérővel hasonlítva).Ezek után inkább bontottam egy gázkromatográf K hőelemet
TLDR: A forgalomban, nem túl drágán kapható hőmérők és hőelemek nem biztos, hogy azon a szinten vannak, pontosság szempontból, amire szükségünk van.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz beleriand72 #119638 üzenetére
Tonik+jég, és a presszót végül a jégkockára öntsd, ne a tonikra/ba.
-
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz #75655680 #119692 üzenetére
Szvsz úgy használd, ahogyan jó íze lesz a kávénak.
Nekem pl kellemes a coldbrew ugyanezen a filter beállításon is, de nálam az úgy készül, hogy 18g->250g-ra öntve, French-Press ben (de ez elhagyható, mert nem nyomom le a dugattyút nyilván), 24 órán át áztatva (néha megkeverem, 3-4-szer a 24 óra alatt) aztán leszűröm V60 papíron. -
Serpenthelm
csendes tag
Egyébként, ha már szóba kerültek a Mazzerek és síkkéses társaik, az ilyen darálóknál mire érdemes figyelni, használtak vásárlása esetén?
Szóval pl. van egy daráló, nem nagyon tudni semmit arról, hogy hogyan-mire volt használva, volt-e felújítva, átnézve stb..Milyen esetben érdemes beugrani, és egy átnézés-felújítás kb. mennyiből jön ki? Van-e olyan típus, ami mindenképpen kerülendő? -
Serpenthelm
csendes tag
válasz RetepNyaraB #120746 üzenetére
Sajnos nem olcsó, ez tény. Korábban nem nagyon néztem, még így is olcsóbban sikerült beszereznem, mint a C40.
A héten tartottam "filter-optimálást", V60-ra. Szerencsére egy sikeres CasMo összekóstolás után sikerült egy nagyot lépnem. De nekem pl. valahogy nem áll össze a JH szerinti V60 módszer, sok mindenen variáltam-próbáltam amit lehetett (01 és 02 méretű V60, felöntés kicsit gyorsabban, lassabban, középre vagy szélre öntés (nem papírra értem), őrleményfinomság, hőmérséklet) de folyton marad benne egy "keserű-karcos" él, kellemetlen és nem a kellemes irányból.
Most átálltam egy öntözgetős formára, ahol 5*50g vizet öntök fel, 30 másodpercenként és minden felöntés után egyet-kettőt "forgatok", hogy egyenletes legyen a kávéágy. Ezt egészen reprodukálhatóan tudom hozni, és nincs kellemetlen része.
De ja, egyébként, ezt talán még nehezebb jól csinálni, mint a presszót?[ Szerkesztve ]
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz Cathfaern #120752 üzenetére
Kipróbáltam a 2X öntést, 15g kávé, 50g bloom-35s. (időben nagyjából ennyit szoktam hagyni mostanság), majd ezután 2x100 g víz, 3 perc körül volt a lefolyás.
A "tesztalanyom" a CM Karogato, amit múlt héten náluk-velük összekóstoltam az ő módszerükkel, ráadásul az egy friss pörkölés volt.
A 2x felöntéssel picit "kávésabb", mint az 5x felöntéssel, nekem több a gyümi az 5x felöntéses módszerrel. Szubjektív, határozottan, sosem "tanultam" kávét kóstolni, de lehet, hogy szeretnék majd valahol (tippek jöhetnek esetleg akárkitől )
Méghogy filterezni egyszerű...
Sőt: lefolyás után mennyit érdemes várni a kávéval? Mert határozottan érzem, hogy nem mindegy, mikor kóstolok rá, hogy "jó-e". -
Serpenthelm
csendes tag
IMS 58-as szűrő helyett mit javasoltok, ami előrelépés lenne? Mindenképpen érdemes elmenni a VST-ig, vagy van köztes út (árban, vagy amiben van különbség)? GC-hez lenne (kar miatt írom, semmi más. 18g méretben keresnék. Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Asztalos klub
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- eMAG/edigital vélemények - tapasztalatok
- Ukrajnai háború
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- LEGO klub
- MG4 menetpróba
- Ubuntu Linux
- További aktív témák...
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)