Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
válasz viktorhu #5599 üzenetére
Fogalmam sinics, hogy mivel főzöd le, de köszönő viszonyban sincs az általad említett bolti vackokkal. Már csak azért sem, mert kivétel nélkül döglöttek. Nem egy CasMo, de ár értékben kiváló. Tisztességes klasszik arabica vonal, semmi több. Nyilván gyümölcsöt ne ebben keress. Étcsokit, mogyorót annál inkább. Mindig friss 2-3 hetes pörit kapsz. Eszpresszónak kívánja a nagyobb kosarat(20-21gramm kávé) az 1:1.5 kivonatolást és a 87fokos vizet. Lehet megégeted és az a gond. Lattenak teljesen jó, de eszpresszónak is tök jó csokibombát lehet húzni belőle. Magasan az általad említett kávék fölött van.. ha hasonlítani akarod, akkor olcsóbb hazai pörkölők friss kávéival lehet.
[ Szerkesztve ]
-
viktorhu
veterán
válasz ribarszki #5601 üzenetére
Valószínűleg a többit nem próbáltad. Én úgy nyilatkoztam, hogy összehasonlítottam őket. Természetesen nem döglöttet kell venni egyikből sem.
Nem hiszem, hogy megégetném, pont, hogy savanyú lesz, ha nem állítom maxra a hőmérsékletet és közepesre a kávémennyiséget, akkor viszont egy korrekt bolti kávét kapok, nem többet, és nem kevesebbet.
-
ribarszki
őstag
válasz viktorhu #5604 üzenetére
Értem amit írsz, és egy nyomásfokozós kosárral talán valami cremát is ki tudszbpréselni ezekből, de hidd el.. döglöttek. Egy nyomásfokozó kosár nélküli gépen lefőzve átzubog egy fekete lé. Gondolod nem próbáltam? Nem tudsz annyit zárni a darálón, hogy befulladjon.. aldi, lidl, segafredo, mind-mind döglött. Múltkor megörültem egy frissebb lidl kávénak. Vettem, kipróbáltam, kidobtam. Mérföldekkel ezek fölött áll at alza cafe. Már csak a friss pörkölés miatt sem versenyezhetnek vele. De nem azbén tisztem védeni. Ha neked nem jött be, vedd az aldis kávét. Milyen gépen próbáltad? Nyomásfokozós?
-
hadam98
senior tag
Sziasztok,
Eddig French press-t használtam a kávé készítéséhez de a családban mindenki a tejes, krémes kávákat szereti és kezdtem rá unni, hogy elég sok idő mire megcsinálom a kávét meg a méregetés stb. így bátorkodtam venni egy Espresso kávéfőző gépet.
Ma meg is jött a Gaggia Vivy Deluxe és meg is csináltam az első kávémat elsőre egész jó lett a végeredmény.Szeretnék ár-érték arányban egy jó kávét venni hozzá, egy finom csokisat. Tudnátok ajánlani?
Sajnos nincs kávé grinder így csak őrölt jöhet szóba.
A másik pedig Porlex Mini 2 grinder mennyire jó? Ilyen árban melyiket érdemes venni? Köszönöm -
RetepNyaraB
veterán
válasz hadam98 #5607 üzenetére
Őrölt kv = instant bukta. Sose lesz belőle "igazi" élményed, csak amilyent 70 éve kotyvasztanak minden házban Békéstől-Mosonig. Őrlőből nem lehet olcsót ajánlani, mert alkalmatlanok. De ha muszáj, akkor mindig jövök a Hario skerton pro-val, mint abszolút vállalhatatlan minimum :)
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
hadam98
senior tag
válasz RetepNyaraB #5608 üzenetére
Ezzel tisztába vagyok csak még nincs őrlő gondoltam hátha van jobb fajta.
A Porlex az milyen? Több barista üzletbe lehet kapni, a Hario miben jobb? Mert nagyjából egy árban vannak -
RetepNyaraB
veterán
válasz hadam98 #5609 üzenetére
Nem ismerem a Porlexet. Ezek a tengelynél véreznek el első vonalban (üt), aztán az őrlésnél (pici, vacak, olcsó kerámia kések). A hario tengelyét lehet némileg fixálni házilag. Többet nem tudok mondani.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Osynho
addikt
válasz viktorhu #5599 üzenetére
Szerintem jobb, mint a Roast Master. Persze, nagyon nem mindegy milyen géppel és hogy készíted el. Nem mondom, hogy abszolút értelemben jó kávé, de kb annyival jobb, amennyivel drágább.
ribarszki: Azért kicsit megvédeném a Roast Mastert. Lehet 1-2 hónapos pörkölésűt kapni általában, úgy nem döglött. GC-vel simán jól viselkedik.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz hadam98 #5609 üzenetére
Sajnos ez van, én is vettem egy GRAEF CM 702-t, bár sajnáltam rá nagyon a pénzt, de állítólag ez a minimum. Ég és föld egy frissen darált AlzaCafé ezzel meg a bolti előre őrölt fűrészpor. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, akkor nekem az Omnia Barista Arabica, ami legjobban bejött az előre őröltből, de nem kóstoltam végig a teljes választékot. Próbáltam még DavidOff, Segafredo, Tschibo, talán Amoroy, és még egy pár másik márkát is őröltből, de nem jók.
Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök. Egyedül helyben pörköltet ittam jobbat Tokajban. Jó persze, biztos azért léteznek a fenti helyek, mert valahol össze kell jönni társalogni, meg minden, de valahogy az ember többet várna. Mondjuk kaják terén is kb. ugyanígy vagyok, ritka az olyan hely, ahol jobban főznek, mint mi itthon, és messze nem vagyunk mesterszakácsok. Azt hiszem talán mindkét esetben az alapanyag lehet a döntő, és nem a gép vagy személyzet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
őstag
válasz inf3rno #5613 üzenetére
"Egyébként én nem értem ezt az egészet. Mármint néha elmegyek benzinkútra, kocsmába, kávézóba, fagyizóba, étterembe, és iszok egy feketét, de sehol nem kapni azt a szintű kávét, amit itthon egy olcsó karos géppel lefőzök."
A kávézót leszámítva a többi helyen "kávé kapható", de a kávé nem prioritás, nem szakma és főleg nem szenvedély.
Én azt feltételezem, hogy az esetek nagy részében a gép használatát ismeri a személyzet, de nagyjából kizártnak tartom, hogy akár csak napi szinten kóstolgatná (feketén) a presszót, amit készít, mérne bármit - van egy (jó) gép, fix beállítás, valamilyen szemes kávé az őrlőben és ennyi. Milyen vízzel készülhetnek ezek?Kifejezetten kávézó esetén ez már szomorúbb - de tegyük hozzá hogy a közönség nagyobb részének fontosabb a latte art, vagy az ízesített kávékülönlegességek mint akár egy klasszik sötét espresso. Ha jó kávét szeretnél, meg kell válogatni hova mész be
"... and I hope you have a great day!"
-
inf3rno
nagyúr
-
őstag
Más téma, ha már kezdő topik
cuppingoltatok már, vagy szoktatok valamilyen rendszerességgel? vagy ez nagyon HC topik?Van egy ismerősöm, aki nem nagyon kávézik, és nem akartam espressoval sokkolni Így a Hoffmann-os házi cupping útmutatás alapján csináltunk egy session-t. (15gr, 250ml)
P&Y Sidamo, P&Y Brazil Cerrado, P&Y Grandi Arabica, Roastopus Seahorse volt a felhozatal. French press-nek a Seahorse-t és a Sidamo-t már próbáltam, espressonak mindegyiket ismertem már.Számomra nagyon érdekes volt így szálazni az ízeket, sokkal 'részletesebb' képet kaptam a kávékról, főleg ahogy folyamatosan hűltek, és újra visszakóstoltam őket. Talán a "versenyzők" is jól lettek megválasztva, könnyú volt sorrendet felállítani savasság-keserűség arányt tekintve.
Az ismerősöm annyira nem élvezte a dolgot nála az egyetlen vállalható a Grandi Arabica volt, a Brazil még elment, ha a másik háromból kellett választani.
Nagyjából megegyeztünk, hogy egy éve ugyanazt mondtam volna amit ő, én már hozzászoktam a savasabb ízvilághoz.Ami még érdekes volt, ezután újrakóstolni espressoként - a Roastopus kiegyensúlyozottsága ugyanolyan egyértelmű volt, számomra kellemesen kiegyensúlyozott, az ismerősömnek bántóan savas majd bántóan kesernyés - túl "tömény".
Szerintem érdemes ilyen tesztet csinálni, akár 1-2 kávéval is, kicsit másképp is megismerkedni az ízvilágával (still better than benzinkutaskávé )
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
murcis
csendes tag
Srácok kaptam egy saeco magic comfort automata gépet,nemrég volt szervizelve azóta rendben volt az előző tulajnál, aki egyben barátom is, de eddig sehogyse sikerült hűdejó kávét kicsiholni belőle. Eddig a metrós arabica gold ment rajta, most az aldis bar italia crema. Valami tipp trükk beállításban? Vagy vegyek egy karost?(szarvasit váltott egyébként 😊)
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok,
egyik ismerősnek őrölnék kávét. dedicat használ, előre őrölt téglákkal. gondolom nyomásfokozós karral
presszóhoz képest mennyire durvára őröljem? -
konzumpro
senior tag
válasz eastsider #5625 üzenetére
Én a Catleren (ami Graef CM70) 3-ason presszózok és 8-ason van az automatához, nyomásfokozós kosárhoz és kotyogóshoz jó, szóval valahol középtájékon a skálán. Jobbra eltekerve lehet próbálkozni filterrel, bár ahhoz jobb lenne egy dedikált őrlő.
Szóval búzadara finomságúra őröld és jó lesz. A gyári téglák közül van ami finomabb ennél, pl. a koffeinmentes Tchibo az már-már presszó finomságú, szokott sikerülni belőle jó lefolyással főzni. -
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5627 üzenetére
Na de rossz helyeken próbálkozol. Manapság fehér holló egy random egység, ahol iható kv-t kapsz. Nem tudom miért, de így van. Elfogadott, bevált kávézók vannak, meg a vakvéletlen.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
inf3rno
nagyúr
válasz RetepNyaraB #5628 üzenetére
Ja hát én már letettem arról, hogy igazán jót iszok ezeken a helyeken. Igazából csak csodálkozom, hogy többszázezres gépeik vannak, és mégsem tudnak jó minőséget kihozni velük. Azért gondoltam, hogy a babban van a hiba.
Na hát akkor mondjatok pár helyet, hogy hol jó a kávé!
Buliban hasznos! =]
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5629 üzenetére
Engem is meglep, ha igazán jó kávét kapok valahol, ezért is írtam le a múltkor, amikor egy étteremben olyan igazi sűrű, krémes presszókávét adtak, azzal az igazi kellemes mandulás ízzel. Ők costát használtak, de meg sem kérdeztem, hogy melyiket, mert automatával ezt úgysem lehet reprodukálni.
Általában a nagyon világos pörkölést az automaták citromlé-élménnyel hálálják meg, ezen tudsz csökkenteni, ha az aroma intenzitását csökkented, a hőmérsékletet pedig növeled, de igazán jó eredményt így nem fogsz elérni. A sötétebb kávékkal meg kísérletezni kell, hogy melyik jön be, amelyik még nincs szénné égetve, de mégis kijön az aromája automatával is. Első körben az Espresso feliratú kávékkal érdemes próbálkozni.
-
konzumpro
senior tag
válasz viktorhu #5636 üzenetére
Nálam még az szokott segíteni, ha minél finomabbra van őrölve és maxra van az aroma téve. Gőzölés után már átmelegszik a termoblokk, van amikor elegendő így a közepes hőfok is, nálam bevált. Ha meg csak egy kávé kell gyorsan, akkor érdemesebb maxra állítani a hőfokot és bekapcsolás után rögtön lehet főzni.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz viktorhu #5636 üzenetére
Aha, akkor ezzel óvatosan kell bánnom, és nem a nagyon világosat venni. Az Alza nekem túl sötétre van pörkölve, annál egy fokkal világosabb kéne, de nem ismerem még a mozgástartományt ezen a téren. Mi a minimum, amit általában egy ilyen helyről rendelni lehet? 250g?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz konzumpro #5637 üzenetére
Érdekes. Nekem az jött le, hogy minél finomabb a szemcseméret, annál jobban kijönnek a savak, és azért növeltem az elején a szemcseméretet addig, amíg már nagyjából eltűntek, és csak az aromát éreztem. Nálam ez a 9-es méret, de talán már 7-es méreten is átnyomná a gép a vizet. Ezzel az alzás kávéval legalábbis így volt. A hőmérséklettel még nem játszottam. Ezzel a géppel (Dedica) azt hiszem csak 3 féle hőmérséklet van.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5640 üzenetére
A hardkórban van egy szerkeszthető gmaps lista, azt hiszem bekerült az ajánlóba. Ha nem, belinkelem.
Persze nincs bent, csak szó volt róla
Ni.
Telefonról eléggé b@szódós, de nem lehetetlen.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
inf3rno
nagyúr
válasz RetepNyaraB #5644 üzenetére
Köszi! Ez jól jön majd, ha bármikor utazgatunk, és nem tudom inni az itthonit. :-)
Buliban hasznos! =]
-
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5643 üzenetére
Nyomásfokozósoknál, mint az automaták és a Dedica, valóban két optimum van, egyik az amit írsz, amikor eltűnik az apró szemcsékből adódó keserűség. A másik az amikor sikerül megközelíteni a presszó finomságot és már a kávé szabályozza a lefolyást. Nem mindig jön össze automatával, mert nem tudnak elég finomra őrölni és akkor jön a középre állítás az őrlőnél és jó lesz. Persze nem jönnek azok az ízek, amik egy friss presszónál, de tejjel elmegy.
Alzás kávét nem próbáltam még, de ahogy olvasom elég sötét pörkölés.
Mostanában saját pörkölést használok, közepes, világos pörkölések sikerülnek, de szinte mindig csak tejjel issza mindenki, automatában is azt használok. -
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5648 üzenetére
Van egy Imex CR-100 pörkölőm, 60e volt amikor vettem, az lassan kezdi behozni az árát, de mivel szabad téren érdemes csak használni, így akár egy pár ezer forintos kukorica pattogtató is kiválthatná. Persze ebben van pernyegyűjtő, meg időzítő, de az ideális mennyiség 80-90g lenne. Minden szabályt áthágva egyszerre max 120g-ot tudok pörkölni úgy, hogy folyamatosan rázogatom, aminek annyira azért nem örül a csuklóm és a fűtőszál se szereti, emiatt nem lehet vadulni, ütögetni, csak óvatosan. Környezeti hőmérséklettől és kávéfajtától függően egy közepes pörkölés elérése 8,5-9 perc. De legalább ismételhető, három-négy perc alatt lehűl annyira, hogy ki tudjam önteni fém tálcára, a pernyét zacskóba átrázzam és betöltsem a következő adagot.
A zöld kávé változó hogy mennyibe kerül, de most pl. a Danettinál sikerült venni többféle kávét átlagosan 3e/kg alatti áron, a robustát próbáltam eddig, szenzációs, fantasztikusan jó közepesre pörkölve frissen. Eddig még nem volt gondom egyik zöld kávéval sem, régebben kicsit tovább engedtem, olaszosra, de mostanában ha van rá mód kipróbálom többféle módon, de jellemzőbben világos, közepes pörkölések sikerülnek és főzéskor korrigálok nagyobb hőfokkal, meg automatán a gőzöléssel való előmelegítéssel.
A bolti kávék között az említésre méltók 4e fölött kezdődnek, így végülis megéri azt a fél-egy órát míg két heti adagot lepörkölöm, általában kétheti adagot. Jó lenne valami szagelvezetős nagyobb kapacitású gép de nincs nagy felhozatal, meg nem nagyon akarok több százezret költeni rá. Van hagyományos tekerős pörkölőm is, az mindenképpen füstöt csinál, de gyönyörű.
-
viktorhu
veterán
válasz inf3rno #5642 üzenetére
Az alzánál világosabbat szerintem nem érdemes automatába. Nekem világos pörkölésből eddig egyedül az aldis roastmaster égszínkék csomagolású kávéja működött, de sajnos azóta nem sikerült találkoznom vele.
Ha túl keserű, akkor a hőmérsékleten tudsz csökkenteni, vagy kicsit durvábbra őrölni.
Milyen vízmennyiséggel használod? A szabvány espresso 25 ml, kb. ott jön ki a legkrémesebb eredmény az automatáknál is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Crypto Trade
- Építő/felújító topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Fűnyíró topik
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest