Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz eastsider #5801 üzenetére
Kérdezz rá cseten.
Nekem az elsőt Németből küldték, de elveszett. Másodjára Kínából, kérésem ellenére, de legalább megérkezett.Ha Taddamtól rendelsz, és nem láttad.
10% kupon.
MAGYARBOLRENDELEK10
Többször használható, minden termékre.[ Szerkesztve ]
Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
RetepNyaraB
veterán
válasz eastsider #5798 üzenetére
Bocs, belevau.
Az őrlemény legyen szép egyenletes, akárhogy is éred el. Tamperelni meg gyakorlattal fog jól menni. Nem alapvetés a rugós cucc, nem szoktam látni profiknál. De igaz az automata váltóra is azt mondtam, hogy hülyeség - aztán ma már nem csinálnám vissza városi közlekedésben semmiképp"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #5803 üzenetére
De itt home barista vonalrol beszelunk, van ido pepecselni vele. Nagy forgalmu kavezokban meg puqpress van azt ennyi, semmi kezi tampereles.
-
waxos
csendes tag
-
eastsider
nagyúr
koxx: milyen habverore gondolsz?
fogpiszkalo + utogetes a process jelenleg. majd tamp..
persze meg ez sem tokeletes
nem szepen indul meg: [kép] aztan beindul a flow: [kép]jelenleg karba orlok, ami eleg fos a cm702-vel. ala se fer rendesen... vagy pressos poharba, pont jo dosing cupnak. szepen belemegy a 18gr es kesekenyebb, mint az 58as portafilter
-
handrash
őstag
Próbálta valaki már a Blitzwolf főzők valamelyikét?
[ Szerkesztve ]
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
Zaji
őstag
Hogyan lehet a felsőszűrő tartót leszerelni a GC gépről? A két imbusz csavart már kivettem, meg sem mozdul.
-
pecsenye88
csendes tag
Sziasztok!
Az itteni segítségekkel (is) már minden megvan a rendeléshez és a kezdő cucchoz, de még egy bottomless portafiltert szeretnék rendelni a Delonghi Dedica-hoz. Tudnátok ajánlani? Láttam Alin, Amazonon stb, de van egy rakás verzió, különböző karokkal, szűrőkkel. Ebben kérnék még útbaigazítást, milyet érdemes, van-e különbség, lehet-e mellélőni.
Köszönöm szépen! -
Dorian
félisten
Nicaragua Pacamara Natural 87p Specialty:
Eddig azt gondoltam, hogy nem szeretem a gyümölcsös ízjegyeket a kávéban - eddig számomra az egyszerűen csak savanyú volt - és maradnom kell a kakaós vonalnál.
Ennél a kávénál viszont a savasság nem uralkodik el, és édes ízekkel párosul, mint egy rendesen érett gyümölcs esetében. Remek!Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
inf3rno
nagyúr
Vízkőtelenítettem a gépet. A leírás alapján 100mL 30-50% tejsav puffer oldat van a cuccban, pH 2.6–2.9 (20°C). A kézikönyv alapján 500mL vízzel legalább higítani kell. Szerintem 20%-os ecetsavval kiváltható egy picivel nagyobb higítással. Még ami esetleg szóba jöhet az a citromsav. Nem tudom miért tejsav mellett döntöttek, talán vendor locking miatt, mert nehezebben beszerezhető házilag.
Ami érdekes, hogy lecsavaroztam fentről a szűrőt, mert bár a kézikönyv nem írja, de gyanítottam, hogy ott is ki kell pucolni. Hát nem kevés dzsuva volt benne.
Most egész máshogy jön belőle a víz. Majd kipróbálom nem sokára.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz inf3rno #5822 üzenetére
Áááá bazzz+ az a szűrő
Ideje volt puceválni.
Tisztításra csatlakzom a kollegához, automata tömítéseit tönkrevághatja az ecet, ne erőltesd. Vagy a gyári (amire garanciát vállalnak), vagy citromsav higítva."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
12.20 napi rendelésű alzacafé 2022.10.28-ig jó, ma vettem át. csak a statisztika kedvéért. (érdekes most nagyobb időrés lett, mint az előző adagnál)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
inf3rno
nagyúr
válasz RetepNyaraB #5825 üzenetére
Nem vágom, hogy az ecet miért rossz és a tejsav, citromsav miért jó. Jó, az egy dolog, hogy illékonyabb az ecet, de kémiai szempontból ugyanúgy karbonsav, mint a másik kettő. Ha azok nem ártanak, akkor ez sem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #72961024 #5829 üzenetére
Ja félreértetted, én vágom kémiai fronton, vegyész karos MSc-m van.
Olvasgattam pár percet gyorsan külföldi fórumokon. Azt mondják, hogy az ecet aroma nagyon megmarad a gépben, ha azt használok, és pocsék lesz a kávé utána. Szóval sokkal jobban át kell mosni az ecettel. A másik, hogy gyengébb sav, mint a tejsav vagy a citromsav, ami végülis igaz, ha ezt nézzük. [link] De ettől függetlenül ugyanúgy leviszi a vízkövet, csak nagyobb töménység kell. Szóval ja, az illékonysága a kulcs, mert sokkal jobban érezzük a kávén, mint a másik kettőt.
Marad a befőzős citromsav nálam, esetleg szórakozásból csinálok puffer oldatot én is. Hihetetlen, hogy ebből is üzletet csinálnak. Egy középiskolásnak is ki kéne tudnia keverni hozzá egy jó vízkőoldót.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #72961024 #5831 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a citromsav és a tejsav rosszabbak a tömítéseknek, mert erősebb savak, mint az ecetsav, de ez koncentráció függő is. Ha nincs megfelelő higításban, akkor valószínűleg bármelyik kinyírja a gépet. Az ecetet is lehet használni, de sokkal jobban át kell mosni a gépet, hogy ne legyen ecetes aromája a kávénak utána. Az ecettel még annyi baj lehet, hogy mivel gyengébb sav, nem biztos, hogy a gyártói tejsavra beállított programmal teljesen feloldódik a vízkő.
Ahogy nézem a Bosch-nál is hülyére veszik az embereket: [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Jajj, találtam kávésat is, amiből egyértelmű, hogy erről van szó, hogy a hülye fogyasztó nem ért hozzá, úgyhogy vegye inkább meg a mi termékünket.
Moccamaster [link]
Descaling any household appliance that uses water is important as it increases the longevity and quality of your Moccamaster. We recommend using Durgol descaler after every 100 brew cycles (every pack of filter papers) or when the glass tube inside the reservoir becomes cloudy.
We do not recommend using vinegar or citric acid to descale as they might damage the machine, leave an unpleasant taste, or cause issues with your Moccamasters’ mechanical parts.
NOTE: Please refrain from using descalers with high citric acid content, such as a biodegradable descaler.
The citric acid can cause a chemical reaction with the copper of our heating element, resulting in a persistent bad taste.
If you have already used a high-acid descaler, please clean the machine several times with a soda solution, as this will neutralize the effect of the citric acid, and rinse several times with water.Amit helyette ajánlanak az a Durgol descaler. Annyit érdemes tudni, hogy minden vegyszerről van biztonsági adatlap, angolul safety sheet, ahogy erről is: [link] Ez alapján szulfámsavat tartalmaz. Wikipedia szerint korrózió lassítókat szoktak még beletenni az ilyen szulfámsavas szerekbe, hogy ne egye meg teljesen a fémet. [link] Van ez a pKa érték, amit már az előzőnél belinkeltem, minél kisebb, annál erősebb savról van szó. Pl sósavnál -5.9, kénsav -2.8, szulfámsav 1.0, citromsav 3.1, tejsav 3.9, ecetsav 4.7. Azt hiszem a lényeg talán átment, vendor lockingról van szó, ahogy gondoltam. Annyit esetleg fel tudok hozni a gyártók védelmére, hogy ha túl tömény citromsavat vagy ecetsavat használ valaki, akkor azzal valóban károsíthatja a gépet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
konzumpro
senior tag
válasz inf3rno #5834 üzenetére
Ezek is kutyaütők akkor?
https://saeco-szerviz.hu/ecetes-vizkotelenites-altal-okozott-hibak/ -
Dalares
tag
Az ecetes vízkőtelenítéssel az a baj, hogy az ecetsav a citromsavval ellentétben kémiailag lebontja a gumi, vagy szilikon tömítėsek fixálásához használt anyagot, amitől ezek a tömítések felpuhulnak, ellágyulnak, és nem szigetelnek többė. A gép orrán-száján folyik majd a víz. Esetleg bele is folyhat az elektronikába is.
Ne gondoljátok, hogy szerencse nincs, mert ti nem találtátok.
-
inf3rno
nagyúr
válasz konzumpro #5835 üzenetére
Nem feltétlen. Annyit tudok mondani erre, hogyha az ecet rossz és a tejsav vagy a citromsav jó, akkor biztosan nem a savasságuk a kulcs, hanem valamilyen más reakció történik. Megpróbálok utánajárni.
szerk:
Ami biztos, hogyha itt az elasztomereket nézed, ami között ott a szilikon is, akkor az ecettel kevésbé kompatibilisek, mint a citromsavval és a tejsavval. [link] Ránézésre minél nagyobb a molekula méret, annál kevésbé roncsolja. Szóval valószínűleg a citromsav a legjobb ezek közül, és azért, mert nem tud behatolni a szilikon belsejébe a nagyobb mérete miatt szemben mondjuk az ecettel. Én legalábbis erre tippelek. A hangyasav szintén nem kompatibilis, ami ezt támasztja alá. A propionsav, vajsav lenne még érdekes.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
looser
addikt
-
looser
addikt
válasz inf3rno #5840 üzenetére
Őszintén szólva az arányt szeretném tudni. jelenleg 2 evőkanál (kb. 15-20g) megy 1 liter vízbe, vagyis 0,15-0,2%-os az oldat, nem tudom, ez elegendő-e a vízkőtelenítéshez, mert az lenne a cél (acél, ehhe ) hogy az alubojlert minél kevésbé károsítsa, miközben a vízkőtől megszabadul az ember.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz #72961024 #5842 üzenetére
Örömmel adnék, de pár hete ittam egy fél éveset és nem volt olyan jó, mint elsőre. Nem volt rossz, szerintem jó ár-érték arányú kávé, de semmi különleges. Régebben jó tapasztalatom volt a LIDL-es bordó Bellarom kávéval, de nem szeretnélek félrevezetni. Ami tapasztalatom van, az annyi, hogy friss legyen és minél kisebb kiszerelés. Én nem szoktam fagyasztgatni, teletöltöm az őrlőt. Plusz az újhullámos kávékkal sincs sok tapasztalatom, az olaszos vonal jobban bejön. Hopp, még kettő eszembe jutott, a Davidoff Espresso 57 is nagyon ízlett, de már hosszú ideje azt sem ittam illetve a Pennyben a Schirmer, abból mindkettő nagyon jó volt, amikor vettem, de egy hónaposak voltak. Azt hiszem, három féle van az Aldiban, én végigpróbálgatnám a helyedben. Biztosan fog változni idővel, melyik tetszik neked, annakidején a LIDL-es bio is tetszett, később meg hát...olyan gyenge közepes lett. Remélem sikerrel jársz!
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
inf3rno
nagyúr
Általában amiket nézek receptek azok ugyanezek, hogy két evőkanál + 1 liter víz, szóval olyan nagy gond nem lehet vele.
Próbáld ki egy vízforralón, azon látni fogod, hogy mennyire használ. Ami még érdekes lehet az a hőmérséklet, mert ha forró a sav, akkor nagyon meg tud gyorsulni a korrózió. Nekem pl volt régi rezes vízforralóm, és ha azt forrón eceteztem, akkor rendesen kék lett tőle a víz a kioldódott réztől. Hidegen lassabb volt a vízkőtelenítés, de a fémet sem marta meg annyira. Ennek esetleg akkor van jelentősége, ha programozható ez a része a gépnek, és alacsonyabbra tudod állítani a hőfokot hosszabb átmosási idővel. Én koncentrációban és hőmérsékletben is lemennék a minimumra, ami még leszedi a vízkövet. [link] [link]
Néztem közben tovább a táblázatokat, és úgy néz ki, hogy itt bonyolultabb a kémiai része a dolognak, mert a vajsav még rosszabb, mint az ecetsav, méretben meg a tejsav a kettő között van, és az meg jobb, mint az ecetsav. Szóval a plusz hidroxil csoportnak komoly jelentősége van, ahogy gondolom a citromsavon is a plusz hidroxil és sav csoportoknak. A konklúzió mondjuk ugyanaz, a háztartási szerek közül a citromsav a legjobb a tömítéseknek, az ecet meg felejtős. Jó, hogy ez kiderült, mert simán kieceteztem volna a gépet a következő alkalommal.
Azt hiszem már volt szó róla régebben, hogy meg lehet közelíteni ezt a másik irányból is, hogy vízlágyító ioncserélő gyantát teszel fel. A DeLonghinál nálam pl lehet venni is a gyártótól ilyen gyantás szűrőt, a gyantát pedig ha nátriumos, akkor lehet tömény sóoldattal regenerálni. Az alu szempontjából ez lenne a legjobb megoldás, mert ritkábban kéne vízkövezni. Van hidrogénes ioncserélő is, ami nincs olyan hatással az ízre, mint a sós, de azt nem tudod házilag regenerálni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
looser
addikt
válasz inf3rno #5844 üzenetére
Szégyellem, ilyen mélységben már nem emlékszem a dolgokra, 25 éve érettségiztem (kémiából) de amit a hőmérsékletről írsz, azt megfogadom. Szerencsére hőfokszabályzós a gép, letekerem, ameddig lehet, remélem nem lesz gond. Mivel hagyni kell állni a rendszerben és a bojler nálam is körbe van tekerve rézcsővel, volt, hogy zöldes víz jött ki, akkor kicsit betojtam. Annyira, hogy utána 2 liter tiszta vizet még átfolyattam rajta, nehogy rézmérgezésem legyen :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz #72961024 #5846 üzenetére
Elnézést, erről el is feledkeztem. Azt hittem, a mindig kapható szortimentre gondolsz. Abból a baristából megvettem az egyiket, de sajnos nem tudom megmondani, milyen volt. Az elmúlt évben kb. 15 féle kávét ittam, ezekből a Molinari ízlett a legjobban. Viszont ittam kb. 50 féle bort és őszintén szólva azoknak sem emlékszem a jellemzőire. Nem jegyzetelek, érzésre meg homályba vesző emlékekre támaszkodom :-) Örömmel válaszolnék neked, de sajnos nem tudok
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen