Új hozzászólás Aktív témák
-
Taltos0711
csendes tag
[link] Na, sikerült végre egy videót összehoznom... Mondjuk itt pont nem látszik a korábban felvetett problémám és jó is lett a kv. Ez a legfrissebből készült, ami itthon van, így akkor lehet tényleg megdöglött a többi...
Viszont a kivonatolás ilyen volt mindig, 10 mp. 14 gramm van am a kosárban, és 2x25 gramm folyt le. Ez 1:4 arány majdnem, ha jól értelmeztem...
Vélemény?[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Taltos0711 #5152 üzenetére
A lefolyást nézve ez is döglött szerintem, azért szőkül ki annyira már viszonylag hamar és jön le gyorsan.
jah és az a Hario nem biztos, hogy alkalmas
presszó finomságot konzisztensen hozni.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
iatti
aktív tag
válasz Taltos0711 #5152 üzenetére
ez elég gyors lefolyás,meg sok az 1:4. megnéztem az első hozzászólásod,hogy mivel nyomulsz. nem lehet hogy az a harió adta meg magát? azért az nem egy combos cucc. gépet akkor kellene vízkőmentesíteni,ha nem jönne belőle a víz. avval szerintem nincs itt gond. ennél többet ezekből a kávékból nem tudsz kihozni,azért is gyors a lefolyás./hiába volt ez a legfrissebb ami találtál otthon / nekem ez kotyogós állagúnak tűnik,de ha neked ízlik,akkor jó. pár sorral feljebb rakott ide sz.zs két videót. na ott van a jó lefolyás.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Taltos0711 #5152 üzenetére
Ha finom, ízlik, akkor mindegy az egész és hurrá!
Ha nem az igazi, akkor lehet töprengeni. Muszáj lenne venned valami friss (értsd kb 2 hetes pörkölésű) kis adag, kézműves cuccot és kipróbálni. Ha szépül a lefolyás, meg is van a bűnös. Ha továbbra is elégedetlen vagy, lehet gondolkodni, de én egy hario skerton pro-val kezdtem a lejtőn csúszást egy aldis karos\nyomásfokozós társaságában. Simán be lehetett vele fullasztani a gépet. Tehát vagy az őrlőd reménytelen (ha eddig megfelelt, akkor ez nem túl valószínű), vagy rossz a kávéd, esetleg egyszerűen finomabbra kéne őrölni mégis.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
eastsider
nagyúr
-
Taltos0711
csendes tag
A Hario simán tud még finomabbat őrölni, szerintem legalább 6 fokozat van még... Próbáltam már finomabbra, de ott fura volt, keserű és alig volt crema-ja. De majd keresek valami friss pörkölést, aztán majd azzal kísérletezek. A kotyogós szerintem ennél silányabb, bár biztos abból is lehet komolyabb szintet megütni...
-
konzumpro
senior tag
Mai tapasztalatösszegzés: érdemes a pörkölést is bevonni a kávézási folyamatba, ahelyett hogy bonyolódna a helyzet, egy csapásra érthetővé válik.
Röviden, főzéskor a hőfokkal lehet kicsit korrigálni, amit a pörkölés folyamán elbaltáz az ember, az 1-es Mokával mivel nem nagyon van ilyesmire lehetőség, nagyon jól kiderül mennyire sikerült kiegyensúlyozottra egy pörkölés. -
eastsider
nagyúr
válasz konzumpro #5163 üzenetére
Én is erre jutottam.
Szerintem csak bizonyos szériáknal volt. Enyembe 2013 van több helyen írva. Alig volt használva... Kizárt hogy Salvatore Palermobol kiszerelte volna ezt belőle (tőle vettem eBayen). Szeintem én szeretem le ezt először. Fel óra Google után is erre jutottam.
Mi a konszenzus előre forralt/ nem forralt víz ügyében?
Arra rájöttem, hogy közepes villanyrozsan érdemes főzni..Azon gondolkodtam, hogy először meg kell tanulni brikkaval főzni, utána nézek gaggia babyt... Csak ott már bonyolódik a dolog egyre inkább. A konyhában a hely pedig limitált
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz eastsider #5165 üzenetére
Hideg a hivatalos, Kávékalmár mérései alapján.
Művészet eltalálni, Mokával és Mokinával én legkisebb rózsán szűkítővel beállítva legkisebb stabil lánggal főzök. Brikkával ugyanezen nagy lánggal. Vízmennyiségekkel lehet a hőfokon (is) változtatni, de ez ugye befolyásolja az arányt is.
Szerintem karossal könnyebb beállítani a megfelelő lefolyást. -
#49155328
törölt tag
válasz Taltos0711 #5121 üzenetére
Nem a legjobb de tessék.
https://mega.nz/file/m49BESQa#gH7p0HIipYf30bL6DVl_ZNdNg7uxxmThhZDxuindvfI
Ez 17,5g kávéból lett.
A csörgés a poharak a gép tetején.[ Szerkesztve ]
-
sherlock82
senior tag
Kv főzés előtt mennyi idővel szoktátok ti ledarálni a kávészemeket?
Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
konzumpro
senior tag
válasz sherlock82 #5168 üzenetére
Amennyi a darálás és főzés között van. Egy egyengetés és tamperelésnyi idő. 5-10 másodperc. Újabb 5 masodperc felrakni a kart és alárakni a csészéket.
-
Taltos0711
csendes tag
válasz RetepNyaraB #5156 üzenetére
Hát el tudnék képzelni egy testesebb, sűrűbb eredményt... Befullasztani simán be tudom én is, az őrlő szerintem rendben van. Próbáltam én már finomabbra állítani, de akkor a Dorian-nal hasonló dolgok jöttek elő, keserű, fura lötty lett belőle. Ezért álltam meg ennél a fokozatnál. Aztán lehet egy friss kávé teljesen máshogy viselkedne finomabb őrlésnél...
-
senior tag
válasz Taltos0711 #5171 üzenetére
Biztos. Egy döglött kávét sokkal finomabbra kell őrölni ahhoz, hogy ideális körüli lefolyást kapjál, vagy épp nem is lehet annyira finomra állítani az őrlőt. Ha leírod, hogy merre felé laksz, akkor lehet tudunk ajánlani beszerzési helyet a kávéhoz.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Taltos0711
csendes tag
Őrölni szerintem simán le tudom olyan finomra, hogy megáll a gép is, mint a szög . Sok segítséget írtatok, ebből nekem az kezd látszani, hogy finomabbra kell állítanom az őrlőt és friss kv kell, mert csak az egyik megváltoztatásával nem lesz jó az eredmény.
Szigethalom-Taksony vonalon mozgok. Néztem azt az Alza caffee-t, amit RetepNyaraB írt, azt be tudom szerezni, van egy box pár km-re innen. -
senior tag
válasz Taltos0711 #5175 üzenetére
Símán lehet, hogy a friss kávéval már ezen az álláson
is be fog fulladni.
Az Alza jó lesz sztem, általában friss szokott lenni.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
őstag
válasz Taltos0711 #5175 üzenetére
nyomásfokozós kosárral nem lehet az őrlésfinomsággal jelentősen szabályozni a lefolyást.. vagy ez csak az én fejemben van meg így?
mindig ~15 baron fog nyitni, nem lesz soha ilyen csepegős csapolás, teljesen valid az, hogy 10-20sec alatt átfolyik vagy befullad vagy ihatatlan. legalábbis nyomásfokozós szűrőkkel nekem nem sikerült mást elérni. Később sima kosárral és ugyanazzal a géppel már lehetett nézegetni a lefolyást..
"... and I hope you have a great day!"
-
-
RetepNyaraB
veterán
válasz pető bá' #5177 üzenetére
Jobb egy sima kosár az világos, de jelenleg abból dolgozzunk, ami van :)
Nyomásfokozóssal valóban kicsi a játéktér, de nem lehetetlen.
Legfontosabb a friss alapanyag, utána lehet kizárni a júzer errorokat és végül mutogatni a sz@r gép, sz@r őrlőre :)"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Taltos0711
csendes tag
válasz RetepNyaraB #5179 üzenetére
Így kell elindulni a lejtőn?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Taltos0711 #5180 üzenetére
Pontosan!
De az eleje még lapos, ott könnyen meg lehet állni."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
viktorhu
veterán
válasz sherlock82 #5182 üzenetére
Ha nem zavar az eredmény, idd meg, sokan isznak olyat, aztán fél év múlva már fintorogni fogsz az ötlettől Én már a filterkávés korszakomban is frissen daráltam - ott messze nincs olyan jelentősége, de az aromáját úgy is nagyon gyorsan elveszíti (kb. mint hogy a borsot a használatkor őrlöd vagy előre daráltat használsz) - pont az a szemes kávé lényege, hogy mindig frissen őrölt kávét igyál.
Tényleg, akkor még a Tescoban lehetett önkiszolgáló módon kimérve mindenféle kávét venni a zöldséges részen - etióp, kolumbiai, perui, brazil stb.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz sherlock82 #5182 üzenetére
Hát, legalább rakd levegő elől elzárt zacskóba, hűtőbe és idd meg mihamarabb.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
sherlock82
senior tag
viktorhu
RetepNyaraBKöszönöm az ötleteket!
Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
őstag
válasz RetepNyaraB #5179 üzenetére
szerintem nyomásfokozóval inkább ízre érdemes menni, mert a csapolási idő.. hát mondjuk úgy hogy meg van hack-elve
"... and I hope you have a great day!"
-
looser
addikt
Ezt a fb tolta az arcomba, ti ismeritek? Egész jó árú pakk.
Berka kávécsomag 4x250gMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Otthoni kávépörköléssel mik a tapasztalatok? Csinálja valaki lábosban, esetleg valami nem túl drága kütyüvel? Próbaképp vettem egy kiló zöld kávét és első körben pörkölnék egy 50-100 grammot kíváncsiságképp. Ha jól láttam a videókban, a közben keletkező pernye miatt érdemes szabadban csinálni (lábos) vagy eleve olyan eszközzel, amely felfogja a repkedő izéket. Popcorn gép esetleg? Illetve néztem még a pörkölt kávé tárolására alkalmas kisméretű szövött zsákot ("juta zsák" néven van), ez kapható Budapesten valahol?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
senior tag
Barátom szomszédja egy rozsdamentes tepsiben teríti szét egyenletesen a zöld kávét és hőlégfúvóval nyomatja az első reccsig.
Szemre jól nézett ki amit pörkölt, de kóstolni még nem kóstoltam.
Abban a juta zsákban szerintem csak megdöglik a kávé.
Én kiürült szelepes, simítózáras kávés zacskóban tárolnám.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Dorian
félisten
válasz pető bá' #5140 üzenetére
Következőt próbáltam ki:
Eddigi 17-17,2 helyett 16,5g 4-es őrlésen: Ez már iható, bár enyhén alul kivonatoltnak tűnik (?) Mennyiség is rendben 30mp-es átfolyással.
(Próbáltam ugyanígy 16,5g-ot 3-as őrléssel, az ugyanúgy savas maró cucc, csak kicsit több, mint a nagyobb mennyiséggel.)
Azt hiszem körbe lőttem ezzel a kávával a lehetőségeket.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
veterán
Nem rég vettem egy ilyen kis kézit, de szerintem ugyanaz mint a lábas. Etióp Kézi Pörkölő
Eddig kb 500gr-ot pörköltem vele. Mind azonnal megkóstoltam. Nekem ízlik, lehet mert saját készítés, de bejön.
Úgy érzem egyelőre maradok ezen a vonalon. Szemetel, de én tűzhelynél csinálom. utána alapos takarítás.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
#49155328
törölt tag
Remélem ez is jó lesz.
https://logout.hu/tema/fozocskes_topic/hsz_6791-6791.html -
inf3rno
nagyúr
No nekem megjött az alza kávé, már csak a darálót várom hozzá.
Buliban hasznos! =]
-
looser
addikt
Ennyire nem vagyok mekgájver, bár annakidején a Hario-t akkus csavarozóval hajtottam, amíg nem lett meg az Iberital :-)) A juta zsák esetén a kezdeti szellőztetést gondolom hasznosnak és ilyenekben volt (van?...) jelenleg is a lepörkölt kávé több helyen. 10+ éve nem voltam ott, de a Westend Intersparban voltak zsákos kávék, mindig belefugtam a kezem és szagolgattam :-) Szerintem nem ördögtől való. Tényleg nem akarok hülyeséget írni, de úgy tudom, egy pár napra, egy hétre szükség van szellőztetésre pöri után, ezután pedig mehet egy visszazárható tasakba.
(#5194) Silent77: akkor kipróbálom tűzhelynél én is. Remélem az egy kilóból lesz legalább egy csészényi megfelelő :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest