Hirdetés
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- Last Epoch
- PlayStation 4
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Path of Exile 2
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Steam topic
- Gran Turismo
- Alkoholista nevelde
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
válasz
darál0w #12334 üzenetére
Sajnos így lehet. Szomorú és mérges is vagyok, mert akármit csinálok, nem megy 1066-on az alapból 1066-os CSX ramom (ami 1150-en is megy 1,8v-os alapfeszen p31 lapban)
Éppen azért vettem p31 után p43-at, hogy talán kicsivel többet ki tudok hozni belőle. (illetve nem konkrétan azért lett lecserélve)
A procim 10,5x33-as fsb-t is bírja atomstabilan, ha a ram 800-on megy. Amint 1000, vagy 1066 lesz a ram sebessége (ez két különböző betűjelű szorzó),akkor már nem stabil a gép. Ha visszaosztom 800-ra akkor stabil. Mit csináljak vele? A ram garantáltan megy 1066 felett is alapfeszen (próbáltam feszt is emelni, a p43-ban az sem segített).
Lehet valami trükk amivel működésre bírnám 1066-on? Elég bosszantó így. Már visszasírom a p31 lapomat.Mit hová kellene még állítanom? Esetleg próbáljak meg időzítésekkel játszani?
-
mexel
veterán
ha 266-os az fsb, akkor gondolkodás nélkül megy 1066-on. Nem ram teszt borul ki, hanem az orthos stress cpu tesztje, de látszik hogy ram gond lehet mert ha visszaosztom akkor nem hibázik. Ezt a betűjeles osztást nem is figyeltem, megnézem, köszi!
-
mexel
veterán
Nos aproci végre ismét megy 333fsb-vel, 10,5-ös szorzón. Az ICH feszültségét kellett auto-ra tenni. Viszont ami baj, ha a ramokat is 1066-ra teszem akkor nem stabil. (p31-ben 1150-en is stabilak voltak.) Ha a ramokat visszaosztom 800-ra akkor nem akad ki a teszt. Megpróbáltam a ramfeszt is autora tenni, de akkor sem megy 1066-on. Mit kellhet állítani Gigabyte p43-ban?
-
mexel
veterán
Hmm. Én normal-ra tettem az ich feszültséget is, lehet hogyaz a baj? Majd próbálok giga topikban körbeolvasni, gyorssegítségként nem tudja valaki mit kell auto-n hagyni a feszeknél? (proci+ram marad normal-on)
-
mexel
veterán
P43-ban még a 300 sem akar nagyon menni, mindig alapra visszateszi magát a lap. Lehet hogy valamit még kellene itt állítanom? Van 1-2 menüpont ami a p31-ben nem volt. (pl: Advanced Clock Control, MCH Frequency Latch)
-
mexel
veterán
Sajnos úgy tűnik a P43-as lap nem jobb mint a P31, sőt. AP31-ben vidáman ment stabilan 10,5x333-on a proci alapfeszen, a P43-ban pár perc alatt kiakadt az orthos ugyanazokkal a beállításokkal. Nem nagyon örülök a dolognak, azt hittem ebben jobban húzható lesz.
-
mexel
veterán
válasz
darál0w #12319 üzenetére
P31-ben úgy néz ki stabil a 333-as fsb 3500mhz és a ram 1110 környékén, minden alapfeszen. Hétvégén ugyanezt megnézem p43-ban is. Használni azt hiszem egy kicsivel lejjeb fogom, kb 3400 körül hogy tuti stabil legyen. Az már normális sebesség, mindenre elég kell hogy legyen.
-
mexel
veterán
Alapfeszen mi számít jónak egy 5300-tól? 3600-on 5 perc után megállt az orthos, 3500-on stabil volt, bírta a több óra gta4-et is. Most megnézem mit tud fsb szinten, majd p43-ban. (most p31-ben van)
-
mexel
veterán
Nem nagyon találok semmit a VID-ről sajnos.
-
mexel
veterán
Most "csak" egy P31 lapban van az E5300, de alapfeszen most 3458-on megy. Hamarosan belekerül egy p43-ba, utánajárok mi a vége alapfeszen. Most csak 266-os fsb-vel használom, mennyit dob sebességben ha az fsb-t emelem és a szorzót csökkentem?
-
mexel
veterán
válasz
darál0w #12287 üzenetére
Köszi! De nem értem teljesen. Az tény, hogy most nem tűnik olyan melegnek mint az alacsonyabb vid-es 5200-es. Érdekes, de mintha idle állapotban lejjebb venné a feszt mint az aalacsonyabb videsnél, de lehet hogy rosszul emlékszem. ( terhelten cpu-z szerint 1.232v 3325mhz-en)
Valahol utánaolvasok ennek a vid dolognak azt hiszem
Akkor érdemesebb megtartani a magasabb vid-es procit? -
mexel
veterán
Egyelőre elindul a teszt 266x12,5-ön azaz 3325Mhz-en alapfeszen. 53 fokos a proci, de még csak pár perce megy az orthos. Az 5200-esem valahol 3200 környékén megállt, de lehet azért mert ott kisebb volt az alapfesz. (emelni nem akarok feszt)
-
mexel
veterán
Hali! Én is éppen egy E5300-al próbálkozom. Egy kérdés: a VID pontosan mit jelent? Az a fesz amit gyárilag beállítanak a procnak és a bios azon hajtja ha normálra van állítva?
Csak azért fura, mert eddig egy E5200 volt a gépben, annak a vidje 1.1875 azt hiszem, az E5300-nak pedig 1.2875. Miért magasabb ez? (Az E5200 M0, az E5300 R0) Sokszor nem tuningolok, hanem lejjebb veszem a feszt, mert úgy is elmegy a proci alapon, így nincs hangja a gépnek, mert legtöbbször áll a venti. Gondoltam letesztelem az E5300-at, ha jobban tuningolható mint az E5200 akkor a jobbat hagyom meg, de a magasabb vid kicsit elrettent. (feltételezem a magasabb vid-es jobban is melegszik alapon, hiszen +0,1-el magasabb a fesz) -
mexel
veterán
Közben rájöttem: C.I.A.2 nem számít, az csak +20mhz-et emel a frekin. Viszont a proci feszültségét nem NORMAL-ra hanem AUTO-ra kell raknom. Így a procim bírta 3300felett. A 3400-nál hibázik az Orthos.
-
mexel
veterán
Néhány kérdés: Mi az a C.I.A.2 a giga lapokon? Ha jól tudom, akkor terhelés hatására automatikusan elkezdi húzni a procit? Amint bekapcsoltam, és a fokozatok közül a legalacsonyabbat választottam, és a feszültségnél AUTO-t adtam Normal állás helyett, azonnal elindult alapfeszen 279x12-n a proci (3348Mhz), és 1.28V-ot ad neki a lap.
Ha nincs bekapcsolva a C.I.A.2, akkor hiába adok nagyobb feszt a procinak, nem indul el ennyin. Íg viszont full terhelésen Orthossal is 48 fokos a cpu.
Mit és hogyan érdemes még állítani a biosban? EIST, és más funkciók maradjanak bekapcsolva? -
mexel
veterán
Próbálgattam kicsit. 1.36-1.4V-on 3500Mhz-en stabil még. 292x12-n. Orthos is megy, csak nem szívesen nyüstölöm ekkora feszen. 3600-on (300x12) már nem stabil az Orthos, win működik rendesen. Alapon 3600-on is 26 fokos, léghűtéssel, egy AC Freezer Pro-val
1,4V felett már nem merek adni a procnak, valószínűleg menne 3600 felett is nagyobb fesszel. Ráadásul a lapom azt hiszem kevesebbet ad a beállítottnál, legalábbis úgy vettem észre.Tehát az 1,4V csak 1.36 körül van.
Jobb lappal, táppal, szerintem ez is menne még jobban
Elég lesz a 3Ghz 1.168V-on, így full terhelésnél is csak 45 fok -
mexel
veterán
Dtam 1.37V-ot a procinak, azon nem ment 3ghz-en. Alapon Megy 3ghz-en. Miért? Tuningnál ki kell valamit kapcsolni a biosban?
-
mexel
veterán
Érdekes, hogy 3 progi 3 különböző hőmérsékletet mér. Realtemp 10 fokkal kevesebbet mutat a magokra mint az everest. A Coretemp szintén mást mutat.
Lehet, hogy el kellene mennem a Birdhez venni egy procit és letesztelni?
-
mexel
veterán
Remélem nem lesz baj.
Mennyi egyébként ennek a procnak az alapfesze gyárilag? 1.225-re állítja be azt hiszem a giga lap. Ez gyanús érték nekem
Ja még valami. A BIOS-ban mi az a: "CPU GTLREF Voltage Ratio: 0.636" ?
A proc feszültség állítás felett van. -
mexel
veterán
3gigán fullon 62 és 58 fok a mag, és 44 a CPU-nak írt hő. Most 1.18V-on megy 3Ghz-en stabilan egyelőre. Megnézem mi az a legkisebb fesz, amin megy 3 gigát.
Az a baj a tuning most nehéz lesz, mert a lapom sem egy tuningbajnok (p31ds3l) és a tartalék, gyengébb 20 tűs táp van a gépben.
-
-
mexel
veterán
Beszálltam az 5200-esek táborába. tuningot még nem néztem, csak éppen kipróbáltam alapon. Ami furcsa: az egyik mag 4-5 fokkal melegebb mint a másik. ( előtte E4400-am volt, ott nagyjából egyforma hőfokon ment mindkét mag.) Az Everest és a Coretemp is mutatja a különbséget. Terheletlenül, és full terhelésen is megmarad a különbség. Másnak is van ilyen, vagy kifogtam egy"selejtesebbet"? Megnézné még pár tulaj?
(A mag mindig jóval magasabb hőfokot mutat mint a "sima" cpu érték. A CPU érték idle 26 fok, eközben az egyik mag 44, a másik 49 fokot mutat.)
Zavar az 5 fok különbség.
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Ukrajnai háború
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- ZIDOO médialejátszók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- Házimozi belépő szinten
- AliExpress tapasztalatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Samsung S23 128/8GB / normál állapotban / 12 hónap jótállás
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Samsung Z Flip 6 - Silver Shadow - Használt, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest