-
GAMEPOD.hu
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
chab7
addikt
válasz B-L-A-C-K #50064 üzenetére
Az R52-ben nekem is ilyen 20 perc körüli már csak az akksi. Win7-et feltettem rá próbából de a wifi része nem támogatott win7 alatt és az akkut sem töltötte, azt írta ki, cserére érett, hálózatra kötve, nem töltődik
De XP és linux (sok disztró volt már rajta) alatt simán tölt és működőképes.
Na ezt már nem merném én sem lenullázni így, de pl a Defy telómban párszor már csináltam ilyen újrakalibrálást ahol a rendszer ezután pontosabban számolja épp hol tart a töltöttség. A Defy esetén ha nem tudja a rendszer a pontos értékeit az akkunak - pl össze vissza volt töltögetve, ami egy telónál elég gyakori - akkor "eséseket" produkál a grafikonban használat során, pl 60%-ról hirtelen 50%-ra, mert ilyenkor "éri utol magát" a pontos érték számításban. Na ezt ezzel az egy-két ciklusos 100%->kikapcs->100% módszerrel helyre lehet hozni (gondolom ott is csak míg maga az akku jó).
Én amit olvasgattam abból az az infó jött le erről a témáról, hogy a kikapcsolásig merítés az valójában nem 0% hiszen egy elektronika védi az akkut és nem a valóságos 0%-nál kapcsol ki hanem korábban. A teló esetén is nem elmegy a kijelző hirtelen, hanem szépen fogja magát és kikapcsol mintha én kérném menüből - innen is látszik hogy a védőrendszer kapcsolja ki és nem elfogyott a "ménkű".
Laptop esetén is ha lemerülten néha, akkor sem eltünt a kép, hanem szépen kijelentkezett és kikapcsolt a rendszer - tehát itt is meg van a védőelektronika.
Nos én ebből azt szűröm le (+ az olvasottak mindenfelé), hogy egy néhai ilyen újrakalibrálás megoldja az akkutöltöttség pontosabb kijelzését, de ezt valóban csak igen ritkán végezzük (ne hetente/havonta) mert az élettartamból meg lehet mégis elvesz a művelet, még ha egy ideig pontosabb visszajelzéseket is kapunk.
Aztán lehet nem jól tudom, de én ezt tapasztaltam. Majd az "új" (fura ezt írni egy közel 5 éves gépre, de hát valóban olyan mint ami nem volt használva. Ma vettem észre kikapcsolt kijelzőnél hogy a teljesen használatlan "szőrös" trackpoint milyen foltot hagyott a kijelzőhöz érve, ami lehet azért volt mert sokat volt a gép lecsukott állapotban, nem-használva. Elsőre azt hittem maga a kijelzőnek van valami baja, de csak egy kis kerek folt, ahogy odaért a piros gumi ). Szóval majd az "új" masinámhoz lehet szerzek egy új gyári akksit, hogy minden új legyen, ezt a 15%-os elhasználtságút pedig megpróbálom kalibrálni aszerint ahogy leírtad - és majd én is beszámolok merre mozdult. Az újat fogom ezután használni ha valahol akkuról kell üzemeljen, a mostani meg majd megmarad "szünetmentesnek" hozzá, tápegységre kötött használatnál.
Na egyelőre akkor ennyit az akku témárólLenovo ThinkPad T500 (Win10) | Huawei Mate 9 (8.0)
-
Gondwana
addikt
válasz B-L-A-C-K #50061 üzenetére
(Én megértem, hogy te itt milyen számokat látsz, nekem ez csak egy rosszul megírt akkuállapotkövető algoritmust jelent. Ni-MH akkuknál a fő kapacitáscsökkentő az „elektrolit kiszáradása” vagyis a két réteg közötti itatóspapírban száraz foltok alakulnak ki, ahol nincs KOH, ezt meg tudod szüntetni teljes lemerítés-feltöltés ciklusokkal (ha meg már túl sokat elektrolizáltad=túltöltötted, ez se sokat javít az állapotán). Ehhez képest Li-ion akkuban a szivacs-szerkezetű lítium porlad, omlik össze, amit viszont nem fogsz kívülről újraépíteni. A gyártók ezt a korróziót nem tudják pontosan becsülni, ezért pesszimista állapotsaccoló áramkört mellékelnek az akkuba, azt akarják elkerülni, hogy téves becslés miatt pl. ne 30%-nál kapcsoljon ki a készülék. A mellékelt képernyőmentésen én ennek az újrakalibrálását látom. Igen, én továbbra is elhiszem, hogy a Föld lapos, és ha elég sokáig hajózunk, leeshetünk a peremén valamint, hogy a Li-ion akkuk kondíciója nem javítható - viszont nem is romlik mindé olyan gyorsan mint a sokak által tapasztalt SANYO és SONY celláké. Azokat a visszahívásos SONY cellákat meg már meg se kell említenem, amiknél ez az összeomló elektróda cellán belül okozott olyan zárlatot, hogy meggyújtotta az akkut.)
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
Gondwana
addikt
válasz B-L-A-C-K #50052 üzenetére
(Ha egy picit beleásod magad a Li-ion akkuk elhasználódásának kémiai hátterébe - függetlenül, hogy kobalt vagy mangán-alapú-e a másik elektróda (esetleg vas, ha űberbrutálnagymegmégattóliserősebb kisütőáramot kell elviselniük) - akkor ilyen sületlenségeket nem valószínű, hogy leírsz. Apple-ék meg nem tudnak rendes akkuállapotbecslő elektrónikát kreálni, ezért tanácsolják, hogy inkább kalibráld újra gyakrabban, ha olyan fontos, hogy mennyit saccol egy adott pillanatban - ami persze prociterheléskor pillanatok alatt érvénytelen adattá válik, de az akkor is olyan geek, amikor kiírja, hogy 11:59 van hátra az akku végéig. Igazi szép szopacsok akkor szoktak történni, amikor a cellapárokon (vagy hármas csoportokban pl. 9c akkuknál) egyes celláknak gyártási szennyeződés miatt picit nagyobb az önkisülése a mellettelévőtől...)
... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
MrSealRD
veterán
válasz B-L-A-C-K #50052 üzenetére
Én már csak poénból írtam amit írtam. Nem kérdőjeleztem meg amit írtál. Viszont az eredmény engem is érdekel. Pusztán kíváncsiságból.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz B-L-A-C-K #50050 üzenetére
Ez így szokott lenni...
De mint tudjuk egy mérés nem mérés...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Chaser
legenda
válasz B-L-A-C-K #50043 üzenetére
96%-os akkuval is megcsináltam véletlen, 10 ciklus se volt benne, esett 4%-ot...nem hinném hogy egy egy éves panasonic akku csere érett lenne bármilyen Li-ion akkuval csináltam meg mindnek romlott az állapota, akár új volt, akár újszerű, akár használt.
Lehet javítani az akku kondiján, le kell meríteni de nem teljesen, majd visszatölteni. Power manager is ennyit csinál "perform reset" néven. Általában ez se feltétlen javítás, de az elektronika felejt, néha emlékeztetni kell, szerintem ez is csak ennyit csinál, a "javítás" után méri fel az akku állapotát helyesen - helyesebben - mint előtte.
Nem kell ehhez okosnak lenni, saját tapasztalat. Li-ion akkunál alapszabály, hogy nem sütjük ki.szerk: sutszi: Az meg egy külön történet és azzal biztos nem lesz károsodás az akkuban. De érdemes megfigyelni mondjuk sanyo akkunál, ha sokáig csak 90-95%-ig volt feltöltve, mit csinál mikor 100-ig megy. Valószínűleg az elektronika akkor dolgozza fel, hogy már bizony nem akkora a kapacitása mint gondolta. De kisütéssel javítani Li-ion akkut
B-L-A-C-K: Úgy, hogy kikapcsoltam a wines védelmet és csontig merült, még sleepbe se volt ideje lemenni
[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz B-L-A-C-K #50040 üzenetére
Ilyet azért nem ajánlanék Li-ion akkunak nem tesz jót, sőt rosszat tesz általában ha teljesen le van merítve, nem véletlenül rikoltozik a win - nagyon helyesen - mikor már 7% körül van az akku. Pár akkumat amortizáltam így le néhány %-kal, mikor figyelmen kívül vettem a jelzést. Gyári pár ciklusos akku is esett 4%-ot, én ilyennel nem játszanék.
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Tim82
félisten
válasz B-L-A-C-K #49909 üzenetére
Nem vettem kötekedésnek, csak teljesen saját szeszély szerint írok off-ban.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz B-L-A-C-K #49903 üzenetére
Nem mindegy az neked?
T43-on egyébként mintha az előbbi módszer működött volna a Win 7-re történő Hotkey Feature Integration-felerőltetésnél.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Tim82
félisten
válasz B-L-A-C-K #49901 üzenetére
És ha megkeresed az XP-s változatot ugyanebből és XP-kompatibilis módban indítod el a telepítését?
-
audi100td
nagyúr
válasz B-L-A-C-K #39941 üzenetére
Én nem kifejezetten a fedélre gondoltam, hanem pl. az EliteBook-nál volt divat a palmrestet aluval borítani aminek abszolút nem látom az értelmét, túlzottan rideg, arról nem beszélve, hogy felesleges súly, nehezebbek is voltak rendre a konkurenciánál. A fedélnél leginkább az a hátránya, hogy nagyon érzékeny a karcokra. A Thinkpad-nél éveken át az egész fedél al-mg ötvözetből készült, ami kapott egy gumírozott bevonatot. Ez ma már csak az X230-nál van asszem így, a T/W szériánál már carbonnal erősített műanyagot használnak.
-
audi100td
nagyúr
válasz B-L-A-C-K #39938 üzenetére
Nem feltétlen, mert elasztikusabb, ebből kifolyólag lehet csak horpad de nem maradandóan, ha komolyabb a fizikai behatás persze elreped vagy törik. Viszont megvan az az előnye, hogy ebay-en tucatjaival lehet kapni ThinkPad-hez burkolati elemeket és nem is kerülnek sokba. Míg Dell/HP-hez alig van valami. Arról nem beszélve, hogy a fém hideg tapintású, ezért sem szeretem. Csicsának persze jó, már akinek erre van szüksége.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest