Új hozzászólás Aktív témák

  • Atlantis

    veterán

    válasz Teasüti #7010 üzenetére

    :Y Ez a hozzászólás kicsit fájt...haladsz lassan, de melyik irányba. :D

    No, amíg alapfogalmakkal nem vagy tisztában, én is azt tanácsolnám, hogy mentsd ki a rajzot DWG-be és utána csináld AutoCAD-del, ha azt ismered.

    Nagyon röviden: a szoftverek alapvetően két elven működnek, a parametrikus és a direkt. Előbbi az elterjedtebb, utóbbi mostanában kezd terjedni, de ettől még nem új dolog, évtizedek óta létezik. Parametrikus a ProE, de a többi is, még az általad használt és általam mélyen megvetett Solidworks is. Direkt pl.: a Creo/Direct (leánykori nevén CoCreate), a Tekla, de még ha úgy vesszük, az AutoCAD is.
    Nagyon leegyszerűsítve a parametrikusnál van modelltörténet, van mihez visszanyúlni, ha módosítasz, de szabályokat illik betartani, különben összefossa magát a modell, a user meg fogja a fejit, mire kibogozza. Ezzel szemben direktnél, amit csinálsz, az kvázi elveszti a múltját, "döglött" lesz, cserébe szabadabban mókolható, egyedi gépek hatékonyabban készíthetők vele + igen nagy előnye, hogy nagy méretű modellek is villámgyorsan kezelhetők még fostaliga gépeken is. (Nézzük csak meg a Tekla gépigényét és hogy iszonyat méretű acélszerkezeteket is nevetséges hardware-en vidáman kezel).

    3D-s rendszereknél alapelv, hogy azért modellezel, mert az összefügg a róla generált 2D-s rajzzal, éppen ezért a rajzon nem rajzolunk úgy, ahogy azt AutoCAD-ben megszoktad, mindent a modellen csinálunk és az úgyis átvezetődik a rajzra. Kivételek persze vannak, de az esetek 95%-ában ezt az elvet célszerű követni. A modell a főnök, a rajz csak szükséges rossz és rá fogsz jönni, hogy a CAD-rendszerek egyik rákfenéje a rajz. Mindegyik CAD-rendszer "előállítójának" nagy álma, hogy ezek a 2D-s, papír alapú rajzok megszűnjenek. Részben éppen ezért nem is nagyon fejlődnek a CAD-rendszerek már ezen a területen.

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

Új hozzászólás Aktív témák