Új hozzászólás Aktív témák

  • NAkrul

    csendes tag

    válasz Parson #7496 üzenetére

    SW árajánlat is megjött..... eddig talán a legolcsóbb ha nem nézem a Creo akcióit :((

  • Parson

    addikt

    válasz NAkrul #7501 üzenetére

    Nem akarok ellenkampányolni, de ha jót akartok magatoknak, akkor nem a SW-öt választjátok... Pro/E (Creo)-hoz képest ez egy játékrajzprogram... nem azért mert nehézkes használni - elvégre mindent szokni kell, hanem azért mert egy gány amit művel, logikátlanul. A Pro/E sem egyszerű, de legalább logikusan és következetesen (!) működik.

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • kpityu2

    őstag

    válasz NAkrul #7501 üzenetére

    SW-t nem választanám. KKV esetén elmegy, de komoly cégnél nemigen.
    Hogy miért? Írd be pl. a gugli képkeresőbe: "solidworks drawing", majd "solid edge drawing" és hasonlítsd össze az eredményt.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • darthzannah

    csendes tag

    Pontosan mi is a baja az SW-nek, amiért komoly cégnél nincs helye? Én már mindegyikkel dolgoztam
    több cégnél is. Nálam a sorrend: 1. SW (szerelem, ezért megbocsátom a hibáit) 2. SE (hihetetlen idegesítő) 3. ProE (körülményes) 4. Inventor (használhatatlan) Csak azért vitatkozom veled, mert nem tud olyan szép rajzot készíteni, mint az SE, még nem biztos, hogy valakinek nem pont az lenne az ideális választás.
    (Miért kell egy műhelyrajznak csilli-villinek lenni? Annak idején a GraphIT-nál mindig azok nyertek valamilyen díjat, akik ilyen pályamunkával indultak a versenyen. Én pedig nagyon irigykedtem ezekre az emberekre, mert akinek ennyi ideje van ilyen műhelyrajzokra, azoknál biztos nagyon jó dolgozni, nem feszített a munkatempó.)
    Pl.: elég sok árajánlatot kell adnom mindenféle alkatrészekről (forgácsolt és lemezalk.) és itt elég jól jön a SW. (costing) Ilyet tud az SE? Hány verziót kellett arra várni, hogy egy hengeres vagy kúp felületre egy másik alk. valamelyik pontját, vagy élét fel tudjam fektetni. Most az ST5 tudja már. Hihetetlen sz..r az összeszerelés vele. A ProE szinte mindent tud, de nem lettünk barátok és talán már nem is leszünk. Egész egyszerűen nem jön be a stílusa, kezelése, nem haladok vele. Általában ugyanazt a munkát 30%-al több idő alatt végzem el vele, mint a SE-vel vagy a SW-vel. Az Inventort meg hagyjuk, úgy látszik a programozói bázis csak 2D-s. Viszont van új is a nap alatt, ebbe fogok hamarosan beleszeretni : SPACECLAIM. Szerintem fertelmetesen jó lesz pár éven belül. Már most is ezt használom, ha adatcsere fájlt kell megnyitnom, szinte mindent eszik.
    (eddig)

    SPACECLAIM

  • hoy

    tag

    válasz darthzannah #7504 üzenetére

    Szia!

    Én is SW használok, de elég idegesítő tud lenni, pl importáláskor ha hiba van benne, akkor az importálási javító van benne s ennyi. Ha nem jó a végeredmény akkor így jártál... a proe ennél sokkal többrétű javítást enged meg...
    Felület modellezésnél is ki tud akasztani az amit néha trimmeléskor művel (nincs rá jobb szó, de bemódosítja a régi felületek határait, ugyan ez igaz felület nyújtáskor. A szerszám tervezői modul is elég fapados...
    De ettől függetlenül szerethető a program... Úgy érzem, hogy a proe "magja" korrektebb....

  • kpityu2

    őstag

    válasz darthzannah #7504 üzenetére

    Nem arról van szó, hogy csili-vili, hanem, hogy alapból korrekt rajzot készít. Az SW is meg tudná csinálni gondolom, ha veszi valaki a fáradtságot és rendesen beállítja. Viszont épp ez mutatja, hogy mi a probléma vele. Sok mindent tud, de nem nyújtja azt a tiszta, száraz érzést. :D
    A Spaceclaim tényleg nagyszerű, direkt modellezésben verhetetlen. Ha véletlenül SEST-vel futok össze, mindig meg akarom fogni az élt, hogy ráhúzzak egy lekerekítést, és bosszant, hogy nem sikerül. :D
    Azért a Spaceclaim se csodaszer, egyszer egy elektródamodellt kellett volna módosítanom, ahol a problémás rész egy részekre szabdalt tóruszfelület volt (henger élére rakott lekerekítés) . Az SC ugyanúgy nem tudott mit kezdeni vele, mint a többi szoftver, pedig egy modelltörténettel dolgozó progiban simán lehetett volna módosítani. Modelltörténet nélkül viszont már nem egy henger élére rakott és utána trimmelt lekerekítés volt, hanem, 6 db különálló felület, amelyekkel nem tudott dolgozni.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • kpityu2

    őstag

    válasz darthzannah #7504 üzenetére

    Ja, igen. Az SC tényleg jól és gyorsan kezeli az import modelleket, viszont tapasztalatom szerint ez attól függ, hogy a fogadó szoftver mennyit szöszöl a javítással. Ha megpróbálja a saját tűrésének megfelelően javítani akkor sokat vacakol, ha nem, akkor pikk-pakk megnyitja. Viszont könnyen lehet, hogy megnyitja ugyan, de később nem tudod használni, mert mindenféle hibák keletkeznek az élek, csomópontok találkozásánál.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Atlantis

    veterán

    válasz darthzannah #7504 üzenetére

    Kinek a pap, kinek meg a lánya ugyebár...nekem az SW a körülményes, bosszantó és ezzel a legtöbb ProE-n felnőtt kolléga így van, ámbár el kell ismerni, vannak benne jó dolgok is. Bár megjegyzem, a Creo-sorozattal a PTC is ezt a szemétre való ribbon-interface-t nyomatja és most már nincs túl sok különbség az SW és a Creo kezelőfelülete között.

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • NAkrul

    csendes tag

    Érdekes hogy a "nagy" CATIA-ról senki nem ír véleményt szinte :D

    Én ProE-t tanultam szóval nekem az áll kézre, inventorral barátkozok megtudok benne csinálni dolgokat de nem győzött meg.
    SE szerintem csilivil vannak benne jó dolgok, de nekem az más világ kicsit :U .

    Köszi a hozzászólóktól a fáradságot :R :R

  • Parson

    addikt

    válasz NAkrul #7509 üzenetére

    Kollégák, amire én gondolok az nem az, hogy kinek hogy áll kézre, mert függ attól mit tanult előtte... hanem az, hogy mit mennyire automatizáltan és helyesen tud véghezvinni a szoftver. Legnagyobb szemléltető példám a SW - Pro/E párosban midnig az, hogy a metszeteket Pro/E-ban elég egyszer 3D-s környezetben precizen definiálni, és a 2D-s környezetben meg csak megjeleniteni (annyiszor, ahányszor akarod), mig a SW--ben minden egyes alkalommal a 2D-s környezetben kell tötyörészni - főleg bosszantó ez akkor, mikor bonyolultabb a téma és hasznos ha 3D-ben forgathatod a modellt, miközben definiálod a metszetet, mig SW-ben ez az opció szintén nem jön elő a 2D-s drawing tér miatt. A nézetek megjelenitésének minőségéről ne is beszéljek, de még van pár példa a kettő között. Persze elismerem, hogy van amiben a SW szebb eredményt ad, csak a mérleg nyelve erősen Pro/E felé húz...

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • darthzannah

    csendes tag

    Parson Tapasztalatom az, hogy valaki, ha kötődik egy szoftverhez, akkor általában olyan dolgot említ meg különbségnek, amit a másik nem tud. Én is tudok vagy százat hozni hidd el. Persze tiszteletben tartom a választásodat. Számomra a legnagyobb hiba a SW ill. az SE-ben hogy az összeállítási környezetben lefektetett vázlatokból nem tud minden egyéb hókuszpók nélkül azonnal alkatrészt készíteni. (SW-ben blokkot kell csinálni belőle, de sokáig tart, SE-ben pedig el kell másolgatni az alk.-be, de ezt sem tartom jónak) Nekem ez a funkció hiányzik, de nagyon. Az SC tud, nagyon szeretem ezt a funkcióját, rettenetesen sokat használom. Tudom talán nem jó téma felvetés, de le lehetne írni ide, kinek mi hiányzik legjobban abból a szoftverből, amivel legjobban szeret dolgozni?

    SPACECLAIM

  • kpityu2

    őstag

    válasz darthzannah #7511 üzenetére

    Ez azért modellezési technika kérdése inkább. Nagyjából mindegyik szoftver tudja amit a többi, csak más logika szerint. Pl. az SE-ben simán csinálhatsz szerelési vázlatból testet, egyszerűen átveszed a kontúrt. Ekkor jön létre a csatolás a szerelési adat és az alkatrészadat között. Lehet, hogy ez az SC-ben automatikus, de nem mindig előnyös az automatizmus. PL. az SE-ben sok olyan automatizmus van, amit az NX-ben külön kell konfigurálni, de előfordul, hogy jól jön a "belepiszkálás" lehetősége.
    Készíthetsz azonkívül virtuális komponenseket is, amikor is a szerelésben vázlatok reprezentálják az alkatrészeket, és azokból kiindulva különböző munkacsoportok készíthetik el az alkatrészmodelleket, amelyek automatikusan a helyükre kerülnek.
    Az hogy melyik esik inkább a kezedre, az főleg attól függ, hogy melyiket tanultad meg készségszinten, melyiknek a logikáját követed.
    Nekem is van azonban egy új kedvencem: Vero Visi. Nem igazán parametrikus, inkább a hagyományos modellezéshez áll közelebb, a súgója és a felülete gyalázatos, viszont nagyon sok mindent tud. Amolyan svájcibicska-szerűség: elektródamodellezés, sorozatszerszám tervezés, fröccsszerszámtervezés, fröccsöntés szimuláció, stb.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz kpityu2 #7512 üzenetére

    Tudom, hogy át kell venni az SE-ben, de pont ezt nem akarom, mert időigényes, meg hát minek vegyem át mikor amúgy is ott van. (nem beszélve arról, hogy mi van, ha mondjuk törlök benne, mármint az eredetiben) Amúgy az SE-nek rákfenéje ez a csatolás. Nagyon nem akar még most sem működni rendesen benne. Ha egy jól átgondolt, szépen felépített modellt elkezdek javítani, még akkor is gyorsan össze tudja magát gabalyítani. Ezért is csináltam mindig az SE-ben fentről lefelé tervezést, mert így csak az assembly vázlatokat változtattam, de még ekkor is tudott rendesen hibákat csinálni. Könyvet tudnék róla írni. Viszont pont emiatt tértem át az SW-re és itt ezen problémák töredéke jön csak elő. Másik ami miatt áttértem az a lemez alk.. Bármilyen másik CAD-el rajzolt lemez alk.-el tudtam boldogulni. A boldogulást úgy értem, hogy újra rajzolás nélkül ki tudom teríteni és akár mindegyik hajlításnak tudok más k faktort adni, vagy rövidülést, mert hát itt (SW) azt is lehet, nem csak k faktort. Az SE-ben is lehet most már, de még mindig nem igazán szeretem ahogy teszi, meghát még mindig nem tud mit kezdeni a felületre nem merőleges vágásokkal. Egy nap akár 70-80 alkatrésszel is simán megvagyok, valamint még nagyon pontos árat is mondok mellé egy gombnyomásra. Nekem ezért ideális választás (egyelőre) az SW.

    SPACECLAIM

  • kpityu2

    őstag

    válasz darthzannah #7513 üzenetére

    Csatolás akkor is van, ha nem látod, mert a rendszer a háttérben intézi. Ez lehet jó és lehet rossz is. Erre utaltam az NX-es példával. Az SW előnye, hogy pluginekkel a végtelenségig bővíthető, ez viszont hátrány is, mert sokat tud, de egyre kevésbé stabil. A különböző részek közötti adatátvitel mindig zűrös.
    Számtalan program van, mindig van valami, amit épp az a program jobban tud mint egy másik. Ha neked az SW áll jobban a kezedre, és jobban passzol az igényeidhez, akkor azt használod, és kész.
    Korábban említettem a Vero Visi-t. Azzal pl. nem lemezalkatrészt is ki tudtam teríteni.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Imics13

    tag

    válasz darthzannah #7513 üzenetére

    Hi,

    Olvasgatom hozzászólásaitokat és van itt néhány információ, ami "nem igazán fedi a valóságot".

    Azt értem és elfogadom, hogy kinek ez, kinek az tetszik, ez így normális, de...

    "Az SE-ben is lehet most már, de még mindig nem igazán szeretem ahogy teszi, meghát még mindig nem tud mit kezdeni a felületre nem merőleges vágásokkal."

    Hát halvány tapasztalatom szerint simán kezelhetőek ezek... Lemeztechnológiában finom lemezek esetén a felületre nem merőleges vágás nem elfogadott és nem is kivitelezhető stancgépen, általában helytelen technológia vagy szerszámbeállítás eredménye... Durva lemeznél ez már indokolt lehet, de ez már más megmunkálást igényel (marás, 5tengelyes lézer, vízsugaras stb... kivágás)
    Sőt a kapott modell teljes mértékben módosítható, ha nem mélyhúzott alkatrészről van szó... Persze lehet találni olyan modellt is, ami bármit "megfog"...

    A Solid Edge-ben nem csak k faktort lehet a hajlításokhoz rendelni, hanem rövidülést is... Csak egy pindurit szét kell, lehet nézni a súgóban, vagy meg kell kérdezni a "dílert"...

    A SC monolitikus modellépítéssel dolgozik és egyben direktmodellező is, ezért van kisebb jelentősége a vázlatoknak, mint a modelltörténet alapú rendszerekben... A Solid Edgeben is tudsz így dolgozni, hisz a multibodynek hasonló a lényege és a szinkronban sokkal kisebb a jelentősége a vázlatnak... Picit érdemes utána nézni a dolgoknak... SC-ben tudsz vázlatvezérelten asszociatívan tervezni? :)
    Egyébként te nekiállnál szerszámot (fröccs, lemezalakító stb...) tervezni SC-ben? Nagyon sok jó gondolat van mögötte, de egy nagyon szűk szegmenst céloztak meg... Egyébként valóban nagyon jó fordítói vannak...

    Van egy ismerősöm, aki azt mondta, hogy "Rossz eszterga nincs, csak rossz esztergályos". :))
    Érdemes ismerni a funkciókat, esetleg ha valami elsőre nem jön össze, akkor tapasztaltabb embereket megkérdezni, legalább is én ezt az utat követem...

    Ui.: A Solid Edge is meg tudja adni egy lemezalkatrész "közelítő" gyártási költségét már nagy régóta Szenzorokon keresztül... (talán 12 éve)...

    Sok sikert és jó munkát!

    www.solidedgest.wordpress.com

  • Parson

    addikt

    válasz darthzannah #7511 üzenetére

    Azért szembemennék picit ezzel, annak ellenére hogy alapvetően megértem, egyetértek és jogosnak itélem a szubjektiv megitélést, de amiről én beszéltem az az objektivivitáson alapul. Egyetlen példát irtam, mert felesleges lenne sorolgatni, és ezen az egyetlen példán erősen látszik a logikátlanság egy szintje, hiszen alapvetően logikusan dolgozik a SW is, (csak épp apró részleteiben már nem következetes), mig az emlitett példában pedig magasabb szinten logikátlan, lévén minek a 2D-ben molyolni, mikor ott a legtöbb infót örökitve jeleniti meg az ember a modellből (vagy legalábbis szeretné), igy kevesebb emberi munkával lehetne elérni ugyanazt, ha nem jobb eredményt - elvégre favágó munkát csinálja a számítógép, ne a mérnök/designer...
    No persze izlések és pofonok... vagy hogyismondják... :)

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Imics13 #7515 üzenetére

    Nem akarom bemásolni, de valahogy így írtam: az SE is tudja már, de nem szeretem ahogy teszi. Nagyon eldugták ezt a funkciót. (közvetlen rövidülés beadás) Miért nem lehet olyan egyszeűen, mint az SW-ben.
    Nagyon sok lemeznek látszó alkatrészt kapok valamilyen csere formátumban és, ha ezen van egy ferde vágás valami miatt, akkor az SE nem teszi lemezzé és ekkor jön a hernyózás... (hidd el nagyon sokszor kell)
    Ezt értettem alatta. Az SC azért jött be nagyon (mint te is írtad helyesen), mert jelen pillanatban egy nagyon szűk szegmens tudja jól használni és nekem pont tökéletes. A szenzorokon keresztül megadott gyártási költség (10 év tapasztalatáról beszélek) annyit ér, mint mikor a hasamra ütök. Nagyon sokat konzultáltam annak idején a GraphIT-al, nagyon rendesek voltak, de minden valahogy nagyon lassan csordogált. Egy fentebbi hozzászólásomban egyszer már írtam egy nagyon idevágó dolgot: minden egyes GraphIT rendezvényen nem csak mi, sokan mások is értetlenségünket fejeztük ki az iránt, hogy miért nem lehet, lehetett az ST4-ig sem egy henger vagy kúp felületre valamelyik másik alk. pontját vagy élét ráhelyezni? Nagyon szép ez a szinkron technológia, csak elveszik benne az ember, nem beszélve arról, hogy a fogópontokat sokszor "helytelenül" fogja meg. Azt hiszed ott vagy, ki is jelzi, leteszed, aztán rájössz, hogy mégsem vagy ott. Még a GraphIT-os srácok is elvesztek a bemutató alatt benne. Így most visszaolvasva olyan, mintha az SE ellen kampányolnék, pedig nem. A mai napig használom, de már lassan nem tudok a hibáival együtt élni, mert rengeteg kisért a V9 óta, és nem látom, hogy majd egyszer jó is lesz. Csak még egy kérdés hozzád, mert amúgy sejtem ki lehetsz: miért kellett az ST5-ig várni, hogy végre legyen egyszerűen egy ovál parancsunk, hamár az SE mindig úgy hirdeti magát, hogy a legfejlettebb lemez modullal rendelkező Cad egyike. (Mert olyan lemez alk. nincs is amiben ne lenne ovál.)

    SPACECLAIM

  • Aske

    aktív tag

    Én még csak pár éve használok CAD-et, de elég nyilvánvaló, hogy mint az élet bármely területén, egyik feladathoz az egyik, másikhoz a másik a jó.

    Pl. volt nekem ez a forgácsolószerszámos cuccom, abban a WF4 elvérzett, de simán lehet, hogy a Creo már megcsinálná amit akartam, csak nem akartam legyilkolni a gépemet. :D

    Szerk.

    Parson

    Creo-hoz nem tudnál küldeni valami tutorialt, vagy kézikönyvet? Szeretném kipróbálni, de lehetőség szerint nem vaktában, hanem valamilyen szisztematikus módon.

    [ Szerkesztve ]

  • Imics13

    tag

    válasz darthzannah #7517 üzenetére

    Szia,

    Ha tudod, hogy ki vagyok, akkor azt is tudnod kell, hogy még egy ilyen kritikus ember nem nagyon van a Solid Edge-el kapcsolatban, mint én!!! Én is nagyon jól tudom, hogy mik a gyermekbetegségei az SE-nek, de azt is tudom, hogy már mennyit kinőtt...
    Én nem olyan ember vagyok, aki a másik szoftverre mutogat, holott elég jól ismerem ezt a "kategóriát" nem csak elméleti szinten... :))
    Az, hogy egy funkció az egyikben jobb, egy másik a másikban ez "természetes". Ideális szoftver nincs, mert mindegyikkel dolgozni "kell". Hogy neked belyön és hasznos a SW Costing része, az tök jó és használd is... Ettől, ezzel te gyorsabban fogod elvégezni a munkád...

    "Nagyon sok lemeznek látszó alkatrészt kapok valamilyen csere formátumban és, ha ezen van egy ferde vágás valami miatt, akkor az SE nem teszi lemezzé és ekkor jön a hernyózás... (hidd el nagyon sokszor kell)" Egyszer dobj át ilyet privátban szívesen megnézem... :)

    Hogy a graphIT-os srácok miben vesznek el azt nem tudom, de azt tudom, hogy nálam jól működik. :) Természetesen mivel ezt is emberek fejlesztik, így ebben is lehetnek hibák, de elég rugalmasak a fejlesztők (jó néhányat személyesen is ismerek), hogy javítsák azokat, akár havi bontásban...

    Szerelési kényszereknél valóban lehetett közvetlen hiányérzeted, de nagyon sok log van mögötte és most egész jól gatyába rázták... eddig is meg lehetett oldani, csak mostmár sokkal egyszerűbb. Ez tény!

    Szép a szinkrontechnológia... Szerintem nem szép, hanem hasznos... Ami szép az a Solidworks... Nálam mindig tudja, hogy hova kell elhelyezni a kormánykereket, ha rossz helyre teszem én tettem le nem a szoftver... Én hibáztam nem a szoftver... :)

    Ovál! Ha olvasgattál tudásbáziscikkeket, akkor tudhatod, hogy a Reteszhorony alakelem megjelenéséig is három módszer alapján lehetett létrehozni "ovált" , "lóverseny pálya alakú kivágást" stb... Arról nem is beszélek, hogy a negyedik az lehetett, hogy kidobtad az Alakelem könyvtárba és legközelebb D&D-val mehetett bármilyen más alkatrészre is... :)) Miután az SE kevésbbé a vázlatorientált, mint az SW, ezért lett közvetlen Reteszhorony alakelem vázlatolás helyett... Nem vázlatszintű, hanem alakelem színtű megoldás... Az oka egyszerű, így komplexebb alakelemet lehet létrehozni, mint sima kivágással vázlat alapon...

    Én türelmes ember vagyok és elfogadom mások nézőpontját is, de lehúzni az SE-t butaság, nagy butaság! :)

    Csak, hogy tudd mindenki "elmondhatja" a véleményét, íme kérlek töltsd ki ezt a kis survey-t:
    [link] :C

    Jó munkát és üdv,

    www.solidedgest.wordpress.com

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Imics13 #7519 üzenetére

    Kitöltöttem a vélemény lapot, már amelyik részéhez van is közöm.
    Valóban lehetett többféle módon is ovál-t készíteni, de engem arra emlékeztet a dolog, mint amikor kiküldenek kapálni asóval, baltával meg csákánnyal. Mindegyikkel lehet "kapálni", de azért mégiscsak kapával lenne a legjobb. Kis dolgok teszik naggyá a szoftvert. Ha kattintok egy alkatrészre miért is nem a kurzor körül jelenik meg a felugró menü? Behozok egy alkatrészt paste funkcióval, miért is csinál közben egy "teljes nézet"-et? Hogy tudok egy alkatrészt (amit kiválasztok a graf. felületen) megnézni, hogy a fa struktúrában hol helyezkedik el? (eddig úgy csináltam, hogy megnyitottam és bezártam és ekkor végre láttam is, hogy hol helyezkedik el)
    Ezt a fa struktúrát van, hogy magától nyitogatja zárogatja nem kis bosszúságomra. Le lehet ezt lőni valahol, hogy magától ne csinálja? Az Eszközök/Egyenrangú élek funkció nem mindig működik. Van, hogy amit rajzolok nem tudom kényszerezni, ha be van kapcsolva. Ilyenkor kikapcsolom, majd kattintás a rajzolt geometria valamelyik pontjára, visszakapcsolás után pedig kattintás valamelyik alk. geometriájára. Ilyenkor mindig azt a választ kaptuk, hogy rossz a gépetek. Akármelyik gépen elő tudom hozni. Szerelésből vezérelt alakelemek van mikor megkergül és a módosítást (módosítok egy már elkészült kivágást) nem viszi át, hanem az előtte def. geometriával hagyja. Ilyenkor azt szoktam csinálni, hogy kiveszem azokat az alk. amiken akarom a módosítást és megadok egy teljesen másik alk., majd bezárom a parancsot. Elvégzi a módosítást. Visszamegyek a parancssorba és most már a valóban módosítani kívánt alkatrészekre kérem a parancsot és lám most már elkészíti.(ezt eddig az összes SE verzióban amiben benne volt, mindig elő tudtam idézni) Egyszer ebből lett nem kis baj, ugyanis akkora volt a kiterjedése az alkatrésznek, hogy nem vettem észre, hogy nem végezte el a módosítást. Szerencse, hogy utána 10mm kellett levágni a 300 "I" gerendából, aminek nem örültek, de legalább nem kellett kidobni. Azóta nagyon figyelek erre a funkcióra, mert számomra is nem reprodukálható módon kergül meg. Ha csinálok egy lemezalk. miért kell kérnem terítéket manuálisan, miért nem készít egyet automatán (a'la SW) az első alakelem letétele után? Miért kell mindig a változó táblában kipipálnom a kiterjedés X ill. Y irányban változókat, hogy utána listában tudjam szerepeltetni? Miért nem lehet eleve bekapcsolt állapotban, mint a lemezalk. egyéb jellemzői? (anyagv., hajl. rádiusz stb...) Sokszor kötök le elemet valamelyik tengelyre és elég macerás elkerülni a tengely (Bázis x, y, z) közepét. Miért is találja meg ennek a közepét? Mérek valamit, miért nem lehet az összes vagy az utoljára beállított kiválasztás a mérvadó? Az összesbe miért nem tartozik bele a határpont? És egyáltalán mi szükség van erre, miért nem lehet csak úgy egyszerűen, aztán majd odabiggyeszt egy kis ikont, hogy amúgy ez mondjuk egy végpont a másik meg egy középpont.

    Írjak még? (apróságok, de pont ezek miatt szeretünk, vagy nem szeretünk)

    Mostanában szívok rengeteget azzal, hogy ráhúzom a kurzort valamelyik elem jellegzetes pontjára,
    kigyúlik a kis jelző, hogy mondjuk ott vagyok egy egyenes végén, majd kattintok és még sincs ott.
    (a kormánykeréknél is pont ez a bajom, hogy a kijelzett megtalált geometriai elemnél vagyok, de mégsem ott)

    SPACECLAIM

  • kpityu2

    őstag

    Visi fröccsszerszám tervezés:
    video

    Fél óra, de szerintem érdemes végigülni, tud ügyes dolgokat.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Imics13

    tag

    válasz darthzannah #7520 üzenetére

    Szia,

    Mint írtam már én nem szoktam "belemenni szájkaratéba" és most sem teszem, így elfogadom minden észrevételed.
    Azonban, ha megadod az e-mail címed készítek neked néhány videót ipari példákon (mert hidd el szerencsére nagyon sok felhasználó fantasztikus gépeket, szerszámokat "alkot" Solid Edge-el) keresztül, hogy amiket ide leírtál annak 30%-a jogos, míg 70%-a szoftver "felületes" ismeretéből fakad! Szerencsére én is ezt teszem nap, mint nap!
    A 30% 0%-t soha nem fog elérni, mert neked ez a 30% nem szimpatikus, míg másnak másik 30%.

    Tényleg az utolsó kérdés. Te milyen Reteszhorony parancsra vágytál eddig? :-)

    Ne felejsd el fikázni könnyű, alkotni nehéz! :K

    Várom a privát üzeneted, ha nyitott vagy konstruktív "megoldásokra"!

    Jó hétvégét!

    Üdv,

    www.solidedgest.wordpress.com

  • kpityu2

    őstag

    Direkt modellezés VISI módra:

    [link]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • kpityu2

    őstag

    Lemezalkatrész kiterítés:

    [link]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Imics13 #7522 üzenetére

    Kétféle ovál funkció-t tartanék (szerintem) jónak: egy a vázlatkörnyezeten belül, mint a többiek (SW, ProE, Inv, SC) , vagy ami igazi lenne: a furatkörnyezetet kibővíteni vele, ráadásul még egy kis tengelyecskét is hozzáadatni, a két rádiusz középpontjában ill. az ovál középpontjában. Így legalább majd egyszerű lenne bele csavart dobni. Ezt a furatkörnyezetet amúgy kibővíteném még téglalap és négyzet funkcióval is. Ennyi. Te sárdobálásnak hívod, pedig én is csak jobbá akarom tenni ill. választ kapni kérdéseimre. Körülbelül 10 kérdést írtam, melyik 7 nem állja meg a helyét, melyik nem úgy van, melyik fakad a szoftver hiányos ismeretéből? És ezek már nem gyerekbetegségek, mert a ~24-ik verziónál tartunk. Az SC-nél ugyanezeket simán elfogadom, betudom gyerekbetegségnek, hisz még tényleg az. Készítettem pár alkatrészt, szeretném elküldeni neked, nektek. Eddig (V9 óta) mindig szorgalmasan küldözgettem, aztán a V18 felé elfáradtam és feladtam. Ekkor fordultam más felé. Tulajdonképpen "jól" jártam vele, mert előtte csak a ProE-t ismertem, de azt nem szerettem, mert minden paracs elkészítése 20 kattintással ment, így ugyanazt a munkát 30%-al több idő alatt tudtam elkészíteni. Egy dologra használtam csak, mert azt az SE nem tudta és most sem tudja és még a GraphIT-osok sem tudják megmondani, hogy valaha kijavítják-e benne ezt a hibát. (érdekes, de az SW 2011 óta sem tudja, de előtte tudta, úgyhogy a laptopomon még az van fent, a 2010-es, még érdekességképpen leírom, hogy az SC sem tudja, csak a ProE és az Inv, gratula nekik)

    SPACECLAIM

  • Atlantis

    veterán

    válasz darthzannah #7525 üzenetére

    Ha nem használtál makrókat, akkor a ProE tényleg bonyolult tud lenni (mellesleg a Creo-sorozat egyik fő fejlesztési irányelve, hogy ezen egyszerűsítsenek, nem kis bosszúságomra). Viszont makrókkal remekül fel lehet gyorsítani a munkát.

    Aske: simán.

    [ Szerkesztve ]

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • kpityu2

    őstag

    válasz darthzannah #7525 üzenetére

    Mondjuk az valóban furcsa, hogy évtizedes hiányosságok nincsenek orvosolva, mégpedig olyasmik, amelyek a tervezői gyakorlatban igencsak szükségesek. A csavarvonal generálása egy röhej (telepítsd az MS Office-t), a szabványos furatok kezelése szintén, a makróról nem is beszélve. A VBA szkriptelés úgy született meg, és halt el az SE felett, hogy épp csak megérintette: hajlandó meghívni egy lefordított dll-t. Ha integrálva lenne, legalább megírhatná magának az ember, ha valami hiányzik. A furattábla formázása pedig egy kínszenvedés. Nem baj, de legalább lehet húzogatni ide-oda a csillogó felületeket.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz kpityu2 #7528 üzenetére

    Megnéztem a linkeket, amiket beírtál. Sajna az elektróda tervezéshez nem konyítok, így meg sem tudom mondani, hogy ezzel a szoftverrel egyszerű vagy nem. Viszont a lemezalk. környezet több mint érdekes. Majd valahonnan szerzek egy tanulási licenszet és kipróbálom tüzetesen valamint írok róla. Először úgyis ráküldöm azokra a lemezalk.-re, amik a mostaniakkal problémásak, mindig így kezdem. Beszámolok a tapasztalataimról. Visszatérve kicsit az SE-re, úgy érzem, hogy a cégnek a prg.-i kapacitása elment a szinkron környezetre, ami nagyon hasznos funkció bizonyos esetekben, mert máshogy kínszenvedés lenne előállítani. Számomra kicsit érthetetlen, hogy nem mindent tudok átvinni szinkronba a hagyományos környezetből, de ha csinálok belőle step fájlt és visszaolvasom akkor pedig igen. Ez persze ritkán kell. Van amikor hagyományosban dolgozok bizonyos esetekben, de jó lenne kicsit szinkronban megcibálni, de nem tudom, mert a szinkron nem látja és át sem tudom vetetni csak a fent leírt módon. Creo-s kollégáktól kérdezem: lehet-e lemezalk.-nél "teríték után" dolgozni a modellel. A köv. értem alatta: Mondjuk van egy "L" alakú alk., aminek kikérem a terítékét, majd ráteszek mondjuk két furatot, de az már a terítéken ne látszódjon, és így egy file-ben tárolnám. A terítéken nem látszódna, mert nem lemezkivágó gépen készíteném, hanem hajlítás után, mondjuk marógépen, de a műhelyrajzon látszódna a két furat. Eddig SE-ben úgy csináltam, hogy volt egy lemezalk. furat nélkül, majd egy hagyományos alk. ugyanolyan néven, (belecsatolva a lemezalk.) plussz a furat. A szerelésben a hagyományos alk. szerepelt és a műhelyrajzon is, viszont terítéket a lemezalk. adta. A V9-el meg lehetett csinálni ezt egy file-ben, mert a fa struktúrában a teríték után még lehetett "dolgozni", de amit utána készítettem az már nem volt a terítéken. Most már nem lehet, mert a teríték egy különálló dolog és minden "beleköltözik". Erre azt tanácsolták, hogy amikor eljutok addig, amíg lemezkivágó géppel akarom, akkor dobjak egy terítéket, majd folytassam tovább a modellt. Ez működik is most, de ha javítani kell, legközelebb már nem biztos, hogy emlékezni fogok, meg lehet nem is hozzám kerül. Ezen esetek elkerülésére találtuk ki a fent leírt dolgot.

    SPACECLAIM

  • Atlantis

    veterán

    válasz darthzannah #7529 üzenetére

    Természetesen lehet, többféleképpen is megoldható, vagy családtáblázod, de ha ezt valamiért nem akarod, akkor nézetállapotként is kivitelezhető.

    Javasolnám, a továbbiakban ha írsz ebbe a topicba, próbáld meg formázni kicsit a mondandódat, mert ebből a "mindent egybe" anyagból nehéz kihámozni a lényeget.

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Atlantis #7530 üzenetére

    Hát igen, azt elfelejtettem beleírni, hogy nem családdal akarom megoldani, mert eltéveszthető.

    SPACECLAIM

  • Atlantis

    veterán

    válasz darthzannah #7531 üzenetére

    Akkor marad a nézetállapot.

    Eltéveszthető? Könyörgöm, mérnökök vagyunk, ne tévesszük el. Adunk neki megfelelő nevet és ráismerünk egyből. :)

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • kpityu2

    őstag

    válasz darthzannah #7529 üzenetére

    Ami a VISI elektródakészítő részét illeti az nagyon jó. Nem használom, csak a demó alapján mondom.
    A sorozatszerszám részét egyszer kipróbáltam, egy partnerünk modellben kapott egy lemezalkatrészt, némi mélyhúzott résszel és nem boldogult vele. Simán kiterítettem 4-5 kattintással, sőt a hajlításokat is lehetett korrigálni a kirugózás kompenzálására. Választhatóan állandó rádiusszal, vagy állandó lemezhosszal. Pedig a modell nem is lemezalkatrészként volt definiálva, csak egy sima STEP volt.

    Láthatóan sokat tud (modulrendszerű, tehát elvileg bármit beleépíthetnek. Pl. a huzalszikra része most PEPS, régebben Fikus VisualCAM volt). Csak a kezelőfelülete borzalmas, a videón is inkább a menüket használják.

    A szinkront nem érzem olyan nagy jelentőségűnek, az SE V20-ban is lehet tologatni a felületeket. Persze az SC ezt más szinten csinálja, ott ez van a központban. Termékmodellezéshez jó, de szerszámot nem csinálnék vele

    Amit a lemezterítéken nem megjelenő furatról írtál, az is a modelltörténet létjogosultságát mutatja. A modelltörténet nem csak a modell felépítését reprezentálhatja, hanem a megmunkálások sorrendjét is. Így lehet előgyártmányt prezentálni, pusztán a modelltörténetben való visszalépéssel.

    Ennek hiánya sok időveszteséget okozhat, mert pl. az én esetemben, ha egy fröccsszerszám formabetét tele van hűtőfuratokkal, vagy kidobófuratokkal, (amelyeket tipikusan felülettrimmelési határok metszenek keresztül-kasul) nem kevés idő ezeknek eltüntetése, és a lyukak befoltozása, a marópályák generálása előtt.

    A bekezdések közé tegyél üres sor, mert a fórummotor nem kezeli a behúzásokat.

    [ Szerkesztve ]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Imics13

    tag

    válasz darthzannah #7529 üzenetére

    Szia,

    Sztem a szájkarate nem azonos a sárdobálással! Ha ismersz engem, akkor tudod, hogy türelmes vagyok mindenkihez, pedig ez sokszor nem egyszerű hidd el. :)) Hidd el én csak a minimális tpasztalatomat tudom átadni, ha van fogadás.
    Ennek szellemében a "lemezes problémádra" a következőket javaslom:

    Egy fájlban tárolva, a tervezett modell és a furat nélküli teríték:
    [link] Én ezt preferálom, sokan használják így.

    Külön fájlban tárolva a tervezett modell és a teríték:
    [link] Egy másik lehetőség, néhány esetben hasznos lehet.

    Üdv,

    www.solidedgest.wordpress.com

  • Lackó86

    tag

    Sziasztok!

    Van valaki aki jártas lemeztervek optimalizálásában (NESTING).
    Illetve ismeri vagy használja a Radan-t?

    jambi

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Imics13 #7534 üzenetére

    Köszönöm szépen. Az első link alapján valamiért nem szeretik itt a srácok, pedig tökéletes. Én is magánzóban ezt használom. Adj már nekem valami elérhetőséget és küldenék neked pár dolgot.

    SPACECLAIM

  • Imics13

    tag

    válasz darthzannah #7536 üzenetére

    Szia,

    Miért nem szeretik? Az a baj tudod, hogy szofvert nehéz úgy fejleszteni, hogy 500k egyedi felhasználónak mindig minden jó legyen...
    Mit ajánlanak, mi volna a jobb nekik? Azt gondolom, hogy az a legperfektebb megoldás...

    Ment egy privát!

    Üdv,

    www.solidedgest.wordpress.com

  • krisztiánzen

    csendes tag

    sziasztok
    Solid Edge (ST3) hez nem tudtok jóféle gyakorlói segédletet? mintapéldákat mondjuk? privátba is jöhet.
    köszi

    Allak Akbar trrrrrrrrr

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz krisztiánzen #7538 üzenetére

    Menj végig az öntanítókon. Valamint Youtube. Minden fent van. Én is így szoktam.
    Az SE-nél (meg a többinél) szerintem legfontosabb a layout és a kényszerezés. Ha jó a Sketch a többi gyerekjáték. Rajzolj bonyolult mechanizmusokat sketch-ben (egyelőre csak 1 síkon), kényszerezd be, (egyelőre block és merev csoport nélkül) és próbáld mozgatni. Ha rendesen mozog, akkor megtanultad. Azután a készítsd el az alk.-ket ezen vázlatok segítségével. Azután menj vissza a Sketch-be és mozgasd meg egy kicsit és már meg is tanultad a legfontosabbat a fentről-lefelé tervezést. Nekem eddig ez a tematika jött be a legjobban. Mindig konstrukcióban gondolkodj. Utána jönne az , hogy már nemcsak egy síkon gondolkodsz, hanem mind a három síkra, vagy többre is rajzolgatsz és a különböző síkokon levő elemeket kényszerezgeted egymáshoz.
    (ez az SE-ben nem teljesen egyszerűen van megoldva, mert a másik síkon levő elemre, ha rámutatsz, akkor a te aktuális síkodra levetíti és itt kell megtalálnod a nevezetes pontját, ami talán menne is, de közben az egeret áthúzod még egy pár geometriai elemen és azokat is levetíti a te aktuális síkodra, úgyhogy lehet a sokból kiválasztani a kívánt elemedet) Tudok küldeni ilyen konsrukciót. Nézd meg és utána próbáld megcsinálni.
    Szlogen: csinálni, csinálni, csinálni ...

    SPACECLAIM

  • Parson

    addikt

    válasz darthzannah #7539 üzenetére

    Lehet, hogy bennem (is) van a hiba, de ez a tagolatlan szövegelés elég nehézkesen értelmezhető...

    (#7518) Aske -> Szia Aske, sajnos jelenleg még nincs a Creo-hoz semmilyen dokumentációm, WF4, WF5-höz van csak amolyan bevezetőoktatáshoz anyagom.

    Sorry, ha nagyon kell, majd utánanézek, ha időm engedi.

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • #06658560

    törölt tag

    válasz NAkrul #7509 üzenetére

    Gondolom azért, mert tudtommal én vagyok az egyetlen aktív fórumozó és kátyabirizgáló a csapatban.

    Atlantis: családtábla, makró, mind olyan, hogy adatbázisba dolgozva, eséllyel sok ember ügyködésével inkább felejtendök, nem kezelik le rendesen az adatbázisok öket. Makrózni megéri, ha az ember monoton megoldásokat cisnál, nálunk ülésfejlesztésben nem igazán van ilyen, ami igen az powercopy-val megoldható, vagy katalóguselemmé tehetö, hisz a félévente egyszer elökerülö komolyabb folyamatot makrózni ökörség.

    [ Szerkesztve ]

  • #06658560

    törölt tag

    válasz kpityu2 #7533 üzenetére

    Szeirntem ilyen esetben megérheti több különálló modellbe dolgozni, s linkelt testekként meghívni öket egymásba. Plusz a boolean operátorokkal dolgozni szintén sokat gyorsít a helyzeten, átláthatóvá téve a modelltörténetet.

  • Atlantis

    veterán

    válasz #06658560 #7542 üzenetére

    Makrót nem is kell adatbázisnak kezelnie, a családtábla-kezelés már érdekesebb ügy, aki adatbázisba dolgozik, meg kell fontolnia, érdemes-e családtáblázni.

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • Parson

    addikt

    Pro/E - Creo használó kollégák:

    Ezt az animációt láttátok már? Nem szoktam feleslegesen dobálózni példákkal, de ez most tetszik. Pedig nem olyan nagy cucc, ha jól belegondolunk.

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Parson #7546 üzenetére

    Egyszerű nagyon. Egy görbén végigviszi "csak". Ez egy kicsit érdekesebb:
    http://www.youtube.com/watch?v=5u6WVqmy0tc
    http://www.youtube.com/watch?v=-KCYCBg0KfI
    Az elsőt fogalmam sincs, hogy csinálja.

    Üdv.

    SPACECLAIM

  • Parson

    addikt

    válasz darthzannah #7547 üzenetére

    Milyen görbén? Mielőtt degradálsz, nézd meg jobban azt a videót. Nincs ott semmilyen előre definiált pályagörbe.

    Amit te linkelsz - ja, bocs, a link opciót nem tudod használni - az pontosan ugyanaz, mint amit én linkeltem. Ergo fogalmad sincs, hogyan csinálta. :)

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • darthzannah

    csendes tag

    válasz Parson #7548 üzenetére

    Azért mert nem látod a görbét, amin végighúzza, azért az ott van.
    Te nem tudod, hogy mit beszélsz. Nézd meg jobban.
    Bocs. Mellőzd kérlek a kioktatást.

    SPACECLAIM

  • Aske

    aktív tag

    A creos videón nem látszik, hogy mozogna a felfüggesztés, szóval ilyen értelemben akár lehetne egy görbén való végigvezetés is. Amikor ütközik, akkor már nem lehet szerintem görbés cucc, így ez valami igényesebb megoldás kell legyen.

    Amit darthzannah linkelt azon világosan látszik, hogy valami dinamikai szimuláció.

    Én régebben csináltam valami lejtőn lecsúszó testet ahol a súrldás meg a gravitáció figyelembe van véve, na de az édeskevés. :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák