Új hozzászólás Aktív témák

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz 3DFan #5999 üzenetére

    A Creo oktatási verziója több, mint egy éve letölthető, teljesen ingyen, csak regisztrálni kell. De azzal jogszerűen nem lehet ipari tevékenységet végezni, mint ahogy a SE oktatási verziójával sem. Magyarul mindkét esetben illegális használatnak minősül, ha ipari célra használja valaki. Ezért nekem egyik sem játszik.

    A Creo Elements/Direct Modeling Express 4.0 viszont teljesen ingyenesen ipari célra, oktatásra és otthon a kutyaól tervezésére is jogszerűen használható, akármennyi gépen. Ezt teljesen nyugodtan használhatod, még valamilyen alapszintű supportot is adnak hozzá, meg elmehetsz a forgalmazóhoz egy egy napos oktatásra ingyen, persze csak ha ipari cégnél dolgozol, vagy tanár vagy, mert előbb utóbb pénzt szeretnének látni belőled ;) .

    Állítólag a SE jelenti az illegális használatot a gyártónak. Én inkább a tiszta megoldások híve vagyok, a magam részéről maradok a Creo Elements/Direct free változatánál. Sok mindent meg tudok vele csinálni. Egy kis ügyeskedéssel a korlátozásokkal is együtt lehet élni. Ez másoknak is sikerült: [link]
    És emellett persze vágyakozom a nagytesóra.

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6000 üzenetére

    Nekem egyik progival sincs semmi bajom. Csak az idézett mondatod egy olyan csúsztatás, amivel nálam már buktad volna a bizniszt, ha mondjuk kijössz a céghez promótálni. Ugyanis azt próbáltad bizonyítani, hogy a PTC 10-15 évvel előrébb jár ebben a technológiában a többinél. Miközben egyáltalán nem implementálta hamarább a technológiát, csak megvette az a céget ami ilyen régen fejleszti. A többi cég, aki ugyanezt implementálja, szintén bírja a 10-15 éves fejlesztés eredményét és egyáltalán nem jutottak hozzá később mint a PTC.
    Az pedig, hogy az SE külön fában jeleníti meg, nem sokat jelent. Ugyanúgy parametrikus, hiszen tárolja a definíciós objektumokat és adatokat. Valójában kissé csalás is szerintem, hiszen hierarchikusan kötődik a létrehozó elemekhez, különben nem tudnál pl. egy furatot vagy egy kivágást, egységesen mozgatni, miután azt kettévágta egy másik alaksajátosság. Olyan felületcsoportot pedig bármikor létrehozok, amiből a legintelligensebb felismerő algoritmus sem rakja össze az eredeti alaksajátosságot. Miként is tudna összekapcsolni, a modell két különböző helyén lévő, de nem érintkező felületcsoportot? Pedig lehet, hogy azok egyetlen tórusz darabjai. Ha nem létezik az eredeti trimmeletlen felület a definícióban, akkor azt a büdös életben nem kapcsolja össze.

    [ Szerkesztve ]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • 3DFan

    aktív tag

    válasz Keddkem #6001 üzenetére

    Azért oktatási verzió, hogy csak tanulási célra használják.

    "Állítólag a SE jelenti az illegális használatot a gyártónak."..
    Ezt úgy érted, hogy SE-ből fut a legtöbb ilegális változat a CAD programok közül?

  • Japep

    tag

    Mit tudtok a CIMCO Software Suite 5.5-ről?
    Nekem ezt ajánlotta egy csoporttársam, hogy az ő gyakhelyén ezt használták és hogy elvileg nem a legnehezebb - elsősorban azért, mert magyarul is tud.
    Nekem a munkadb mellett szerszám és befogás-megjelenítés is kellene, valamint CNC-program generálás.
    Képes ez erre, vagy hagyjam? :)
    Elvileg még suliban megtudnák nekem röviden mutatni az NX 5 alapjait, hogy azzal tudjam ezt megcsinálni, de az még kétes.
    Valamint a konzulensem PowerMillel dolgozik, ha ő tudna nekem segíteni az lenne a legjobb, de ez is kétes még - az meg szerintem bonyolult, hogy közel egyedül rájöjjek.

    Köszi előre is.
    (Tudom, nemrég teljesen más stílusú kérdéssel fordultam hozzátok, de most egyszerre 3 ilyen témájú "projektem" is van... :S )

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz 3DFan #6003 üzenetére

    Szerinted ezt írtam? Mert szerintem nem :) Miből jutottál erre a következtetésre? Csak a BSA a megmondhatója, miből mennyi fut illegálisan. Ez legyen az ő dolguk. Állítólag azért szép lassan fehéredik az ország, és nemcsak a CAD területén. Kicsit közelítünk Nyugathoz. Aki komolyan dolgozik, előbb-utóbb úgyis szembesül azzal, hogy nem lehet fekete szoftverrel.

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #6002 üzenetére

    Nem akarok én csúsztatni, lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Azzal, hogy a PTC megvette a technológiát kifejlesztő céget, egyszerűen csak megspórolta a rengeteg fejlesztést, és repülőrajttal tudott indulni ebben a technológiában. Nem tudom, hogy ez mekkora előnyt jelent másokkal szemben, de az biztos, hogy előnyt jelent. A többi cég sem ússza meg, hogy beletegye azt a rengeteg energiát, ami egy ilyen technológia fejlesztéséhez kell. A szoftver forráskódját nem adta közre a PTC, így nem értem, hogy a többiek hogyan tudnának közvetlenül profitálni abból amit ők kifejlesztettek.

    Azzal persze egyetértek, hogy indirekt módon segít mindenkinek, mivel minden gyártó figyeli a többieket, és a jó ötleteket mindenki igyekszik megvalósítani a saját rendszerében, de ez időbe telik. Másrészt az egészséges verseny meg jó a felhasználóknak.

    Mondok egy példát. A Solidworks volt az első aki tudomásom szerint a modellfát kitalálta. Jó ideig csak neki volt ilyen, aztán, mivel ezt mindenki jónak ítélte, mindenhol megjelent.

    A SE-t én csak felszínesen ismerem, így számomra érdekes, amit írtál róla. Ez megvilágítja a különbséget a Creo Elements/Direct és a SE között.

  • kpityu2

    őstag

    válasz Japep #6004 üzenetére

    A CIMCO egyszerű 2D progi. Legalábbis ami a tervezést illeti. Lehet benne vonalakat húzogatni, és programot generálni rá. Leginkább backplotra lehet használni, kész NC kódot tud megjeleníteni és megmunkálást szimulálni vele.
    A Powermill nagyon jó CAM progi, szintén tud magyarul, és nem bonyolult a kezelése.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Japep

    tag

    válasz kpityu2 #6007 üzenetére

    Akkor szerinted van esélyem a PowerMill "megtanulására" is (persze csak alapszinten) egyedül? :)
    Amúgy nekem is az lenne jó, főleg mert ez marós.
    Esetleg meglesem Youtubeon nincs e véletlenül valami oktató-videó szerű dolog.

    [ Szerkesztve ]

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6006 üzenetére

    Az hogy a PTC megvette a céget, azzal csak a későbbi fejlesztéseket birtokolja. Mindenki aki korábban megvásárolta a technológiát a Cocreate-től, az használhatja a modellező motort.
    Ami a Solidworks-öt illeti, nem tudom hogy ők találták-e ki a modellfát, viszont parasolid magot használnak. Amit most a Siemens birtokol. A legújabb mag mindig az SE-ben és az NX-ben jelenik meg, a magot licencelők (mint pl .a Solidworks) pedig a kettővel régebbi verziót kapják.
    Ami a Creo Elements/Direct és az SE szinkron közötti különbséget illeti, arról nekem is csak korlátozottak az ismereteim. Mindenesetre a natúr felületmozgatás nem tűnik célravezetőnek, hiszen valamilyen viszonyt célszerű definiálni az elemek között. Már csak az automatikus méretezés miatt is.
    A sima mozgatás, ofszetelés, görbületmódosítás pedig már az ősrégi SE-ben is benne volt, az alaksajátosság felismerésről nem is beszélve, úgyhogy annyira nem hatott meg az új fícsör. Persze lehet, hogy csak nem ismerem eléggé. Ha nincs szükség a definíciókra, akkor egyszerűen exportálom a modellt parasolid vagy step állományként.
    Mindenesetre érdekel mindenféle újdonság ami ezekben a progikban van, mert az egyik ebben jó, a másik abban. Arra meg kinek van energiája, hogy töviről-hegyire átrágja mindet. Ezért jó itt fecsegni, mert mindenki elmondja annak az előnyeit, amit ő ismer. :D

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • kpityu2

    őstag

    válasz Japep #6008 üzenetére

    Feltétlenül. Nincs igazán alapszint-felső szint. Ez egy magas szintű, de könnyen kezelhető célprogi. Ezért is szeretik sokan. Kiváló algoritmusa van, megbízható pályát generál. Van egy munkafolyamat, amin ha végigmész akkor bármilyen megmunkálást könnyen megcsinálsz.
    A legfontosabb a felső menüsor, ahol balról jobbra haladva beállíthatsz mindent ( előgyártmány, előtolások, rá - és elmenetel, stb.) , illetve a baloldali megmunkálási fa, amit a jobb egérgombbal tudsz kezelni. Ha jól emlékszem.
    Van egy fontos sajátossága: a határgörbe. Nem tudom, hogy ez mond-e neked valamit, de a megmunkálások alapja, hogy egy határgörbét generálsz a megmunkálandó terület köré, Ezután ezen a területen belül tetszőleges stratégiával ügyködhetsz. NAGYON hasznos, mert képes elszeparálni a sekély, alacsony szögű területeket, a meredek falú területektől.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #6009 üzenetére

    "Arra meg kinek van energiája, hogy töviről-hegyire átrágja mindet." Maximálisan egyetértek. Esélye nincs az embernek arra, hogy több szoftvert mélységeiben megismerjen. Olyan ütemben zajlik a fejlesztés, hogy mire végigrágod magad egyen, addigra jön az új verzió.

    Érdekes, amit mondasz a Parasoliddal kapcsolatban. Úgy hallottam, hogy többek között emiatt fog a Solidworks átállni a CATIA butított kernelére. Olyan, ez, mintha szívátültetést végeznének egy emberen, és utána mindjárt küldenék sprintelni. Egyébként meg valószínűleg nincs más választásuk, mert ha a Parasolidból mindig a levetettet kapják, akkor az determinálja a lemaradást. Kíváncsi vagyok, hogyan fog ez lezajlani. Ilyen komoly kernel váltást valószínűleg még nem látott a CAD világ. Vajon mi lesz a kompatibilitással, és a tonnányi kiegészítő alkalmazással? Ha áttérnek, akkor meg a CATIA mögött fognak lemaradni kernel szinten, ha nem akarja a Dassault, hogy a SW felzabálja az arany tojást tojó tyúk, a CATIA piacát. Bár a SW csapat elég innovatív, azért ez kemény dió lesz. Izgalmas idők elé nézünk...

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #6009 üzenetére

    Nem hallottam róla, hogy a CoCreate bárkinek licenszelte volna azt a technológiát, amiből élt... Te tudsz ilyenről? Érdekes lenne kibogozni a szálakat...

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6011 üzenetére

    Van itt egy kis összefoglaló a témában.
    [link]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #6009 üzenetére

    Az alábbi videón nagyjából képet lehet kapni arról, hogy hogyan is működik a modelleken az alaksajátosság felismerés menet közben a Creo Elements/Direct-ben (miért van ennek ilyen hosszú neve, ínhűvelygyulladást kapok már az írástól :W ):

    [link]

    Egy másik érdekesség. Hogyan lehet egy internetről letöltött "döglött" modellkupacból egy kapcsolóval intelligens mechanizmus gyártani. Nekem leesett az állam, amikor először láttam:

    [link]

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6014 üzenetére

    Kétségtelenül elég látványos. A láncos meg mindent visz. :Y

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • 3DFan

    aktív tag

    válasz Keddkem #6005 üzenetére

    Akkor mit jelent ez a mondat: "Állítólag a SE jelenti az illegális használatot a gyártónak."..
    Tényleg nem tudom értelmezni.
    A láncos videó nagyon komoly.

  • kpityu2

    őstag

    válasz 3DFan #6018 üzenetére

    Ismeri, de nem épül rá annyira mint a Powermill. Csinálhatsz kézzel határgörbét, meg van beépülő modul (chook) ami tud kontakt típusú határgörbét (ez az a határgörbe, ameddig a maró átgördülés nélkül kimegy egy felület határánál) generálni, de ezt is csak az újabb verziók. Azonkívül a stratégiák maguk is számolnak határgörbét, de nem mentik el külön geometriaként (kivéve a scallop simítást, ahol van ilyen opció). Többnyire minden alkalommal újraszámítja minden pálya amely igényli. Ami lassítja a számítást. A Mastercam is meg tudja különböztetni a meredek és a sekély területeket, de mindig újraszámolja a határszög alapján.
    Az előre generált határgörbe Powermill specialitás, és nagyon jó dolog. Persze minden proginál van amiben jobb mint a többi. Annak idején csak azért nem a Powermill-t választottuk a cégnél, mert a Mastercam-nak integrált modellezője és szerkesztője van, és remekül dolgozik 2D geometriával is. A Powershape pedig egy röhej.

    [ Szerkesztve ]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • kissandras20

    aktív tag

    válasz 3DFan #6017 üzenetére

    Ez azt jelenti, hogy a gyártó szűri, hogy te illegálisan, vagy nem illegálisan használod a progit. Ha te heti 40 órában nyomod a Siemens programjait, közben pedig nem vetted meg a szoftvert, akkor nem kicsit lesznek rád mérgesek. A program küldi folyamatosan a log file-okat, amibe körülbelül még az is bent van, hogy mikor mentél wc-re, és milyen irányba törölted, milyen vastag papírral.
    Durva dolgok ezek, de ismerek pár céget, ahol konkrétan levadásztak mindent, és nem kevés euro volt a büntetés. Mint a BKV. Bliccelsz, meg kell venned a bérletet aznaptól, és mehetsz az akácfautcába büntetést fizetni. ;]

  • Atlantis

    veterán

    kpityu2 véleményével értek egyet: attól, hogy megvette a PTC a Cocreate-et és most "némi" fejlesztés után eladja, mint saját termékét, attól még ezt nem ők találták fel és nem ők alkalmazták először. Direktmodellezést tekintve igenis a PTC megy a többi után, de az tény, hogy egyből egy jó nagy lépéssel ugrott neki a témának és megkockáztatom, hogy eléjük is került. Én is ott voltam a FOCUS-on, nekem is tetszett, amit demóztak, bár azért néha mosolyogtam az önfényezést hallva... :)

    kissandras20: nem kell net a gépre, amivel rosszalkodsz, oszt akkor küldje, ha tudja... :) vagy esetleg tűzfallal korlátozni, hogy ne garázdálkodhasson a neten a CAD program, bár lehet, ez nem olyan egyszerű. Az első megoldás viszont biztosan működik.

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • kissandras20

    aktív tag

    válasz Atlantis #6022 üzenetére

    Air wall!! Ezen törjön át a log! De mondok mást. Otthon kalózkodsz, tervezel. Beviszed a munkahelyedre, hogy folytasd, de már hivataloson. A log már be is mószerol, hogy ez a modell bizony garázda módon készült. Szóval nem könnyű.

  • Atlantis

    veterán

    válasz kissandras20 #6023 üzenetére

    Valahogy tuti ki lehet játszani, nincs, amit ne lehetne. Nem érdekel az SE, így nem nézek utána, meg ez a téma nem is idevaló. :)

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • repvez

    addikt

    igy van az elméletröl térjunk át a gyakorlati segitségre :P
    Kezdhetnénk például az én kérdésemmel :)

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kissandras20 #6021 üzenetére

    Érdekes dolog ez. Az illegális használat tulajdonképpen lopás, ezt lássuk be, ezért jogos a gyártók önvédelme. De a stílus bizony nem mindegy.

    Meghökkentő, amit mondasz. Ha valaki pl. otthon fusizgat SE-dzsel, elképzelhető, hogy egyszer csak ő, vagy a cége kap egy szép nagy számlát?

    Jó pár éve volt egy bilincses BSA reklám, ami a megfélemlítésen és az elrettentő példa statuáláson alapult. Ez rövid távon hatásos volt, összességében azonban nagyon komoly ellenérzéseket szült a BSA-val szemben. Azóta BSA is a felvilágosításra, az együtt gondolkodásra helyezi a hangsúlyt, segíteni akar a probléma megoldásában a felhasználóknak, mert rájöttek, hogy az hatékonyabb. Ebből tanult a gyártók többsége is, és valószínű, hogy azok a gyártók, akik a meggyőzésre építik a fehérítési stratégiájukat, összességében rokonszenvesebbek a júzereknek, és már középtávon is több bevételt generálnak a gyártónak, mint akik a bilincset, vagy a kasszagépet csörgetik.

    Nehezen tudom elképzelni, hogy akit egyszer erőszakkal bezsákoltak, az életben bármikor szóba áll az adott gyártóval. Ráadásul még jól meg is panaszkodja az ismerőseinek és gyorsan elmegy a híre, hogy kerülni kell őket. Szerintem ez öngól.

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6026 üzenetére

    Az SE trükkösebb. Van egy pár hónapos pihi, majd egyszer csak jön egy hibaüzi a fájlt megnyitva: "Belső hiba. Érvénytelen státusz 0x248. Az alkatrész inkonzisztens..."
    Ezt az üzit akkor is feldobja, ha neked tiszta progid van, de a partnered aki csinálta, nem korrekt licencet használt. Mivel te nem tudod, hogy mi az üzenet oka, szólsz a dílernek, hogy valami bibi van. Aki rátekint, kinyer belőle ezt azt, mellékesen megérdeklődi, hogy kitől kaptad a fájlt...
    Gondolom csak akkor akcióznak, ha valaki komolyan, iparszerűen használja, hiszen oktatási célra nem nehéz hozzájutni. Ami szerintem az elterjedtségét is növeli, hiszen ha valaki megszokja, akkor már nem szívesen vált. A pár napos demók, korlátozásokkal nem igazán alkalmasak ebben a műfajban a szoftver megismerésére. A PR süketelésről nem is beszélve. Ezeknek a progiknak a korlátai, vagy jó tulajdonságai csak tartós használat mellett derülnek ki, mert az alap dolgokat mindegyik tudja.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Atlantis

    veterán

    válasz repvez #6025 üzenetére

    Ebben én max Mesterem szokásos mondatával tudok segíteni "Küzdjé'!" :)

    >>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford

  • hoy

    tag

    Tehát azt mondjátok, hogy az program a te gépedről küld el adatot a géped állapotáról... hát ez mi ha nem törvény sértő? Hisz honnan tudom, hogy nem küld el esetleg más adatot?

  • kpityu2

    őstag

    válasz repvez #6025 üzenetére

    Működési szimulációt kétféleképpen lehet megvalósítani: fizikai működéssel és definiált kapcsolatok segítségével.
    Az első esetnek teljesítménykorlátai vannak, a mai gépek, szoftverek még csak nagyon egyszerű esetekben tudják elfogadható idő alatt kiszámolni a mozgást, az ütközéseket, súrlódásokat. A rugalmas alkatrészeket pedig elfelejtheted. Legalábbis tudomásom szerint.
    A másik esetben pedig meg kell tanulnod a szoftver használatát. Minden szóba jöhető progi komoly oktatórésszel rendelkezik ebben a témában. Keresd a Help-nél a Tutorial részeket. Definiálnod kell az alkatrészkapcsolatokat, a megengedett tartományokat, rugalmas alkatrésznél pedig a mozgás során újraszámítandó paramétert.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6029 üzenetére

    Gőzőm sincs. Amúgy munkagépet én elvből izolálok fizikailag a netről. Annak az a dolga, hogy múkoggyon, mert egy meghalás anyagi kárt okoz. Amin nem segít a magyarázat, hogy hova nem kellett volna kattintani, vagy milyen frissítést nem kellett volna telepíteni. Ennek következtében a gépeim évekig dolgoznak hiba és lassulás nélkül. Ami az első napon működött, az az ezredik napon is működik.
    Ami a fehéredést illeti: Egy kisvállalkozó gyakran nem engedheti meg magának induláshoz a drága szoftvert, viszont a munkához kell. Amennyire én látom, később amikor már fut a szekér megveszik a progit amit addig feketén használtak, már csak a nyugalom miatt is. És minek vegyenek másikat, amikor már ráálltak egyre?

    [ Szerkesztve ]

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #6032 üzenetére

    Az automatikus Windows frissítés bizony okozhat izgalmakat... Ezt mi is megtapasztaltuk.

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz kpityu2 #6032 üzenetére

    "Egy kisvállalkozó gyakran nem engedheti meg magának induláshoz a drága szoftvert, viszont a munkához kell. Amennyire én látom, később amikor már fut a szekér megveszik a progit amit addig feketén használtak, már csak a nyugalom miatt is."

    De minek aggódni, ha van jogtiszta alternatívád is?

    Nekem pont ezért teszik a Creo E/Direct free és jogtiszta Express verziója. Induláshoz pont elég, ha meg sikerült egy kis pénzmagot kitermelni, akkor sem drága az upgrade a fizetősre. És addig sem kell kellett sunnyogni, a hálózatról lehuzigálni a gépet, meg aggódni, hogy mi lesz, ha egy rajzot átadok valakinek.

    Ráadásul egyetértek Atlantis-sal, és szerintem is könnyen lehet, hogy beelőzték a mezőnyt a direkt modellezéssel. Az én meglátásom szerint előbbre járnak, mint a szinkron (ez persze szubjektív vélemény).

    Saját tapasztalatok: nekem könnyen ment az átállás a Creo E/Directre. Az első napon nagyon furcsa volt a logikája az általam ismert Pro/E után, mert teljesen máshogy működik, de a 2. napon már egész jól elboldogultam. Azzal rontottam el az első napon, hogy nem a tutorial , hanem a saját fejem után mentem, az meg a parametrikus módszerre volt ráállva.
    Aztán vettem egy nagy levegőt, és szégyenszemre végigkattintgattam a tutorialokat. Nincs sok, de a kezdéshez elég volt. Nincs időkorlátja sem. Ha valakinek egy év múlva van pénze, akkor egy év múlva veszi meg a fizetőset. Ha meg mégis úgy dönt, hogy inkább más szoftver tetszik, és azt veszi meg, akkor sincs semmi. Senki nem fogja az addig különböző helyeken elpottyantott modellekért meghurcolni.

    Szerintem ez így összességében rendben van. Ez a megközelítés nekem 100x jobban bejön, mint a SE kémkedése. Lehet, hogy a PTC tanult a BSA sztoriból?

  • kpityu2

    őstag

    válasz Keddkem #6034 üzenetére

    Jó, de ez csak most indult. Azonkívül említettél valamit a hiányzó funkciókról. Mindenesetre szerintem is segítheti ez a megoldás a progi jobb elterjedését.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Imics13

    tag

    válasz Keddkem #6034 üzenetére

    Hi,

    Van néhány apró megjegyzésem.
    Én 2002 óta „hivatalos” SE felhasználó vagyok. Nálunk ez úgy ment, hogy kértem egy próbaverziót, kb fél évet „ingyen” használtam és miután bizonyított a technika megvásároltuk a cuccot. Közben egyszer hívtak fel, hogy hogyan boldogulok a szoftverrel, van-e kérdésem stb… DE ami a legdurvább, nem akarták rámtuszakolni, hogy ember vedd már meg!!! Közben futottam máshol is kört, hát néhányszor hívtak, hogy az övék a legjobb, abból adtak el a legtöbbet, ők a piacvezetők stb… Azóta néhány más volt egyetemi cimboráim is beruháztak a szoftverre, egyik haverom magánzóként egy év alatt pengette ki a szoftver árát részletekben. Sztem a baj az, hogy a magyar nem mer kérdezni, kérni. Abból indulunk ki, hogy ha felveszem a kapcsolatot a „dílerrel”, akkor az minden áron rám akarja tuszakolni a szoftverét. Nekem is van, volt ilyen tapasztalatom, de ezeket a „telemarketinges” cégeket el kell kerülni, minden szinten. Nálunk van szoftverkövetés, így jár mellé egy hivatalos otthoni verzió is, ezzel akár maszekban is lehet „ügyeskedni”. Illegális használat… Hmm így is több licenszünk van a home verzióval, így eszünkbe sem jut. Van valami védelem a Solid-ban, ha internetről letöltött cr@ck fájlt használsz, akkor megütheted a bokád, de ez a licensz szerződésben benne is van. Valaki azt írta itt, hogy Lopás! Ez az, én sem örülnék neki, ha az én terveimet „kölcsönvennék” és legyártanák a sajtolószerszámot és termelnének vele… Ki az aki elfogadná ezt? Sztem senki!!! Ha tanulni, akarsz ott az ingyenes oktatási verzió, ha termelni akarsz ott a hivatalos út, beszélj a dílerrel, kérj próbaverziót.

    Említetted a „kémkedést”, hát ez egy érdekes megközelítés, én azt tudom, hogy az SE internet nélkül is működik, persze egy tervezőnek a net maga a „paradicsom”, de én szűröm tűzfallal a portokat, és még egyszer sem jelzett, hogy infókat küldene valahová, de biztos azért, mert azt használom, amit megvettünk. A PTC-től vagy 2 éve letöltöttem a Cocreate-t és bizony internet nélkül nem indul a szoftver, utána olvastam és ez volt leírva: „Active internet connection”. Hát lehet, hogy azért kell a kapcsolat, hogy ellenőrizzenek engem? Egy ingyenes szoftvernél ez nekem szokatlan.

    Na mindegy, ízlések és pofonok! :))

    www.solidedgest.wordpress.com

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz Imics13 #6036 üzenetére

    Tök jó. Meg kellett mondanod előre, hogy mennyi időre kéred a kódot a próbaverzióhoz?

    A kémkedés témával kapcsolatban: szerintem más, ha a gyártó felhívja a figyelmet arra, hogy aktív kapcsolat kell és más ha ezt a háttérben, a tudtod nélkül teszi. Ha a telepítéskor ez nem elfogadható, nem telepíted a szoftvert.

    Ráadásul ezzel a módszerrel, ha frissül a szoftver, az új verzióhoz is hozzáférsz.

  • Imics13

    tag

    válasz Keddkem #6037 üzenetére

    Hi,

    Egyszerű volt a téma. Én mondtam, hogy a puding próbája az evés és 3-6 hónap alatt el tudom dönteni, hogy kell vagy nem. Tiszta lapokkal játszottam, megmondtam a feltételeim, hisz elvileg és gyakorlatilag is én voltam a vásárló...

    A graphitnál meg jó fejek voltak és így is álltak a dologhoz! Persze azóta sok víz lefojt a Dunán!

    Ne legyünk naívak, szerinted miért kell az aktív kapcsolat? Azért mert pontosan tudják, ki, mikor, mit csinál(t). Ez nem úgy van, hogy fekete és fehér, jó és rossz... azt, hogy még mellémondják, hogy a frissítések is le lesznek húzva, hát elég "határeset" duma...

    Egyszer kértem egy Spaceclaim próbaverziót 30 napra. Ott is az volt, hogy amíg volt netem semmi üzenet nem jött, amint a szolgáltatónál karbantartás volt, már szól is, hogy nem tud a szerverhez kapcsolódni... No comment!

    Üdv,

    www.solidedgest.wordpress.com

  • 3DFan

    aktív tag

    Solid Edge telepítésekor lehetőség van rátallózni egy options állományra. Tudja valaki, hogy mi az, milyen beállításokat lehet bele menteni, és hogyan?

  • Imics13

    tag

    válasz Keddkem #6034 üzenetére

    Hi,

    Ez a mezőny beelőzése érdekes kifejezés, mert hát a Crocreate eddig is megvolt nekik (2 éve)... Persze a PTC-nek van a legjobb propagandája... "Megváltozik a gépészeti CAD világa" stb... :))

    Néhány éve egy picit jobban beleástam magam, hogy melyik szoftver merre veszi az „irányt”.
    Alapvetően két modellezési technológia ismert:
    1. Parametrikus, modelltörténet alapú, amit a PTC terjesztett el és ezért őneki tulajdonítják a kifejlesztését, de párhuzamosan más szoftverek is használták ezt csak kis hazánkban ismeretlenek voltak. Ekkor még „középkategória” nem volt, hisz Windows sem…
    2. Explicit direkt modellezés eszközei…

    Mind a két modellezésnek meg vannak voltak az előnyei és hátrányai. Valami oknál fogva a modelltörténet alapú (marketing, matematikai sajátosságok, stb…) rendszerek terjedtek el, ez lett a fő irányzat, néhány képviselő a teljesség igénye nélkül: Proe, Catia V5, NX (Unigraphics), Solid Edge, Solidworks, Autodesk Inventor…
    A „másik” oldalon ott volt a Cocreate (onespace designer), Autocad 3D, Keycreator. És új hírnöknek jött ide a Spaceclaim 2007-ben. Az a Mike Payne az első ember ott, aki a PTC-nél, majd a SW-nél is komoly pozíciót töltött be és ő ebben látja a „jövőt”.

    A modelltörténet alapú szoftverek nagyon rugalmatlanok voltak az idegen geometriák kezelésében ezt két féleképpen próbálták meg orvosolni:
    1. Alaksajátosság felismerő algoritmusokat fejlesztettek, amelyek megpróbálták visszaépíteni a modelltörténetet, napjainkra látszik, hogy ez zsákutca volt, lett. Egy bizonyos bonyolultsági fok után lehetetlen ezt megtenni és felesleges is…
    2. Direkt módosítási, szerkesztési eszközök jelentek meg kiegészítésként ezekbe a tervező rendszerekben, azzal a kikötéssel, hogy a módosítások beépülnek a modelltörténetbe. Ez az amit, most a Proe Flexible Modelingnek hív, de szerintem ez egy picit megtévesztő, mert ez inkább módosítás, mint modellezés az eredeti geometria felhasználásával. Ha azt nézem, hogy ezek az eszközök a SE V17-es verziójában jelentek meg, akkor nem mondanám, hogy nagyon előrébb tartana a PTC, sőt ami náluk új, azt én már régóta használom a lesajnált SE-ben… :C [link]

    A Spaceclaim megjelenésével meg lett mozgatva a cad-es világ 2007-ben, egyre nagyobb teret kezdtek kapni (ismertebbek lettek) a direkt modellezéssel operáló szoftverek, ezután beszélhetünk a szinkron technológiáról, ezután vásárolja meg a PTC a Cocreate-t, ezután jelenti be az Autodesk a Fusion-t…

    Van, aki bevásárlással és van, aki fejlesztéssel próbálta megvetni a lábát. A siemens fejlesztett, míg a PTC bevásárolt és megpróbálja beintegrálni a termékéibe. A Proe-t és a Cocreate-t nem lehet "összeolvasztani" vagy csak hatalmas energia árán, mert teljesen más nyelven írták, más geometriai magot használnak stb... Ezt jól tudja a PTC is ezért megmarad a két szoftver és egy közös platformon keresztül kommunikálnak, na ez a Creo...
    Más a helyzet a szinkronnal az valahol a modelltörténet alapú megoldás és a direkrt modellezés között van félúton, az az nem a klasszikus direkt modellezés, annál a paraméterek elhelyezésében is rugalmasabb.
    Itt van egy marketing „szagú” ismertető:
    [link]

    Célszerű ezeket fenntartásokkal kezelni!!!

    A Solid Edge oldaláról nézve lehetőségem van modelltörténet alapján modellezni, modelltörténet nélkül (szinkron) és a kettőt vegyesen is használhatom ugyanarra a modellre anélkül, hogy szoftvert váltanék, mint azt teszi a creo (vagy az autodesk) dobálva a modellt a parametric és a direct között. Egy szoftver, egy felhasználói felület, hasonló parancsok, több megoldás… Mikor melyik a jobb...

    Mind a két megoldásnak megvannak a célterületei és persze van olyan szegmens is, amik átfedik egymást például a célgép építés.

    Amikor sajtoló szerszámot tervezek, akkor a gyártandó alkatrészt csomószor módosítom a szinkron eszközeivel, teszek rá utólag paramétert, inteligenciát (főleg, ha idegen geometriát kapok), a szerszámfelek létrehozása, már modelltörténet alapon megy boole művelettel. Én ebben látom a rugalmasságot, de mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy neki mi a jó…

    A tapasztalatom az, hogy szinkron megkönnyítette a dolgom, rugalmasabban lehet vele a geometriát kezelni. Fejlesztők meg hagy versenyezzenek ez a dolguk, csak közben használható verziókat adjanak ki, ne marketing eszközöket!!!

    Üdv,

    www.solidedgest.wordpress.com

  • so86

    tag

    Sziasztok!

    A segítségeteket szeretném kérni. Terméktervezőként végeztem, most papír alapú, csomagolástechnikai termékek fejlesztésével foglalkozom, de most az ipari termékek dizájn jellegű alkatészeinek fejleszése irányába szeretnék elmenni, illetve idővel affelé elhelyezkedni. Pl.: karosszériaelemek, műanyag és egyéb burkolatok fejlesztése olyan szoftverben, amit gyártó közegekben is felhasználhatnak közvetlenül, autóiparban vagy egyéb hasonló területen, mint kézi szerszámok, gépek, kerékpárváz, világítástechnika, stb. Elsősorban a felületmodellezés érdekel, saját, vagy a cégek designstúdióinak formatervei után. SolidWorks-szel dolgoztam sokat, de a mai napig nehezen barátkozom vele, számomra nehéz a szabad felületek lemodellezése, főleg az utólagos módosítást a felületekhez, feature-ökhöz kötöttség miatt. Az egyéb formatervező szoftverek (Rhino, Autodesk Alias) modelljeit pedig bonyolult átülteni mérnökök által használható, feldolgozható formába.
    Láttam néhány elég látványos videót, de nem igazán tudom, mi az ami jól (fel)használható. A piac élén úgy látom a Creo Elements (ProE), a Catia és a Siemens NX áll, de nem tudom, melyiket válasszam... Az NX mellett szól, hogy OSX környezetben is fut, de jelenleg ez elhanyagolható tényező.

    Várom javaslatotokat, tanácsaitokat!

  • #06658560

    törölt tag

    válasz kpityu2 #5994 üzenetére

    Aztán egy kiosztott elmet, furatot, akármit lehet minden egyes felületnél egyesével faragni, zum beispiel. Ha már szérszám kérszítése van, s nem házon belülről, akkor a megrendelő küldi, mihez kéri, ahhoz kell neked hozzáfaragnod. Illetve normálisan felépített modellnél, hiába veszed sok felől a referenciákat, akkor is több módosítást tudsz rendesen egy lépésben megtenni. Logikusabban tudsz visszamenni korabbi állapotokhoz, ha kell, a modellen belül.

  • #06658560

    törölt tag

    válasz so86 #6041 üzenetére

    Amennyire tudom, leginkább járműiparban felületmodellezés = CATIA. S annak is pár speciális modulja, body in white, shape, társai. Ha tényleg designfelületek létrehozásáról van szó, A minőségű flületekret teremtve. De itt már nagyon óvatosan kell nekifutni annak, milyen modulokkal, milyen parancsokkal dolgozol gyakorlás közben, mert nem minden parancs minden eleme érhető el minden modulban, így ami kézre esne neked, az lehet pont nincs a cégnél. S néha nagoyn hasznos parancsok vannak kiherélve pár alap lincenszbe.

  • kpityu2

    őstag

    válasz #06658560 #6042 üzenetére

    Nyilván. A szinkron nem fogja lecserélni a modelltörténet alapú felépítést. Csak egy újabb eszköz, amit a helyén kell kezelni.

    Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz so86 #6041 üzenetére

    Szia!

    A Creo környékén vannak új érdekes forma- és koncepció tervező eszközök. Ezeket nézted már?
    A 2D-s koncepciós applikáció ingyen letölthető. Videó:
    [link]

    A 3D-s felületgyurma meg benne van a tervező csomagjaikban, úgy hogy a felületet azonnal körbe tudod építeni, fel tudod használni gépészeti környezetben: Megmunkálható, jó minőségű felületet készít. Videó:
    [link]

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz Imics13 #6040 üzenetére

    Ezek a marketingesek mondanak jó nagy lózungokat.

    "Persze a PTC-nek van a legjobb propagandája... "Megváltozik a gépészeti CAD világa" stb... ".

    Azért az se volt gyenge, amikor a szinkronról azt hirdette a Siemens, hogy 100x gyorsabban lehet vele dolgozni.

  • Parson

    addikt

    válasz Imics13 #6040 üzenetére

    Hello Imics13! :)

    Részint egyetértek, részint nem. Az egy dolog, hogy a PTC felvásárolta a cocreate-et, de az is tény, hogy nem egy az egyben tette le az asztalra PTC termékként. Ezen érdemes elgondolkozni, lévén a részletekben rejlik a 'hol is tart a PTC a többihez' téma kulcsa.

    Más: a link alapján ahogy nézem (én nem nagyon ismerem ugyan, de nekem ez jön le) a szinkron modellezés a neve alapján és a linkelt infó alapján is nem egy abszolút külön kategória, hanem egy vegyes, szinkronizált, összemosott, összefésült stb modellezés a direkt és a modelltérténeten alapuló modellezés között. Vagy netán rosszul látom?

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz Imics13 #6040 üzenetére

    "Van, aki bevásárlással és van, aki fejlesztéssel próbálta megvetni a lábát. A siemens fejlesztett, míg a PTC bevásárolt és megpróbálja beintegrálni a termékéibe."

    Bocs, hogy megkérdezem, de Te melyik meccset nézed?

    A Wikipédia a mi barátunk. javaslom, hogy egy kicsit olvass utána.
    [link]

    A Siemens-nek 2007 előtt egy huncut CAD szoftvere sem volt. Aztán megvásárolta (bevásárolta a Te szavaddal) az UGS-t, aki előtte felvásárolta az SDRC-t. Az UGS meg valamikor a régmúltban megvásárolta az Intergraphot, aminek a SE köszönhető.

    Ezzel együtt azt gondolom,, hogy a felvásárlások az ipar természetes jelenségei, ettől se nem jobb, vagy rosszabb egy cég, vagy szoftver. Az a lényeg, hogy jól csinálják, és jó eredmény süljön ki az egészből a végén.

    Egyébként nemcsak a Siemens (vagy a UGS), vagy a PTC vásárolgat, a Dassault megvette a Solidworks-ot, az Autodesk az Algort, az Oracle a SUN-t és így tovább

    Te megvetted a SE-t, és én is felvásároltam reggel két kiflit ;)

  • Keddkem

    csendes tag

    válasz Imics13 #6040 üzenetére

    Még egy-két gondolat a részemről a Creo kontra SE témában.
    Az látszik, hogy mindenki kedveli azt a szoftvert, ami mellett döntött.Furcsa lenne, ha ez nem így lenne, hiszen azért választotta éppen azt.

    Én sokat tanultam az alábbiakból, ezúton köszönöm minden aktív fórumozónak.

    Minta ahogy régebben említettem, a SE részleteit nem ismerem.

    Viszont a FOCUS-on elhangzottak alapján a Creo-s résszel kapcsolatban pontosítanék, hátha valakinek hasznos lesz ez az infó. Lehet, hogy én is félreértettem ott valamit, de talán nem.

    A Creo 3-féle tervező applikációt nyújt a "híres" AnyRole modeling keretében.

    1. Alapvetően parametrikus, de a tetején ott a direkt eszköztár.
    Jellemzően termékcsaládokra, formatervezésre, szerszámtervezésre stb.
    Itt a direkt főleg arra szolgál, hogy az import modelleket szerkeszd, vagy olyan változásokat készíts, amiket parametrikusan körülményesebb lenne.

    2. Alapvetően direkt, de a tetején ott a teljes parametrikus eszköztár.
    Főleg a nagy gépekre és a célgépekre kihegyezve.
    Bármit, bármikor parametrizálhatsz, amikor csak akarod. Olyan tervezési szabályokat rendelhetsz hozzá bármihez, amilyent csak akarsz.

    3. Direkt app, ami nem a közvetlen termékfejlesztésre készült, hanem azt azt körülvevő tevékenységekre pl. készüléktervezésre, vagy éppen végeselemes modellezésnél a geometria egyszerűsítésére vagy az alkalmi felhasználóknak, akiknek egy nagyobb rendszer sok lenne.

    Mindháromnak alkalmazásnak egységes a felülete, mindegyik képes adatot cserélni a másikkal, és az állításoddal ellentétben nem kell oda-vissza pattogni a rendszerek között, mert önmagukban képesek a szükséges feladatokat elvégezni.

    Az, hogy kinek melyik a jobb, azt a feladat jellege dönti el.

  • so86

    tag

    válasz Keddkem #6045 üzenetére

    Szia!

    A 2D része, bár pozitív, hogy ugyanazon szoftveren belül van, de elhanyagolható szempont, majdnem mindegy, hogy honnan származik a kép, amit beágyazok referenciasíkra.

    A második videót láttam, nagyon tetszik, abszolút ilyesmire gondolok. Kérdés, hogy ezt mennyire használják az iparban. De ki fogom próbálni.

Új hozzászólás Aktív témák