Új hozzászólás Aktív témák

  • st6969

    őstag

    Sziasztok! (elnézést a hosszúért)
    Van egy 9 éve használtan vásárolt, 2005-ös gyártású önjárós, Briggs motoros AL-KO Q45 benzines fűnyíróm, amit nagyon szeretek. A világon semmi gondom nem volt vele (ok, kicsit nehéz, 31kg), minden évben olajat cseréltem benne. Hozzáteszem, egyáltalán nem értek sajnos a fűnyírókhoz, a szakitól ezt az éves karbantartási tippet kaptam vásárláskor.
    Mostanában elkezdte azt csinálni, hogy működés közben egyenetlen lesz a fordulat, mintha le-le akarna állni, de nem áll le. Ha leállítom, akkor egy 10-20 másodpercig újra a megszokott módon jár, de utána megint elkezd kicsit belassulni a fordulat, egyenetlen lesz és "köhög". Korábban olyankor csinálta ezt, ha kifogyóban volt a benzin.
    Átvittem a szomszéd bácsihoz, aki szokott ilyeneket javítani. A probléma leírásból "megmondta" (be se indította...itt gyanús is lett), hogy az a baj, hogy felkapja az olajat, a minimumra le kell engedni és még elmegy, ameddig elmegy. Felújítani nem éri meg. Állít is majd rajta (nem tudom, mit), és kitisztítja (nem tudom, mit). Nos, visszakaptam a gépet. Mondanom sem kell, hogy lényegi változás nem történt, sőt...kis idő után ugyanúgy elkezd egyenetlenül járni, de most már a köhögéssel füstöt is pöfög (hol feketét, hol átlátszót), és működés közben folyamatosan üzemanyag és/vagy olajszagot is érezni. Sokkal többet is fogyaszt. Korábban egy teli tankkal majdnem 2x lenyírtam a 6-700m2 füvet (gaz ez már inkább), most egyszer sem tudtam, kifogyott kb. a fele területnél. Érdekesség, hogy mielőtt kifogyott volta, hirtelen megjavult. Elkezdett újra egyenletesen járni, nem füstölt, nem köhögött. Olyan volt, mintha kitisztult volna valami dugulás. Sőt, a fordulat a megszokottnál is egy kicsit magasabb volt. Laikusként írom: olyan, mintha elkezdett volna újra levegőt kapni, ahogy fogyott ki a rendszerből az üzemanyag (talán a bácsika tönn üzemanyagot adott neki, ezzel akarta kompenzálni az egyenetlen járást?). De ez 1-2 percig tartott, mert utána teljesen kifogyott. Utántöltöttem, és kezdődött az egész elölről (egyenetlen, dadog, füstöt pöfög). Majd egyszer csak leállt. És nem tudtam újra beindítani (ma újra megpróbálom hideg motorral).
    Amiben segítséget kérnék: Tudom, leírás alapján nem lehet távgyógyítani, de hátha mégis :)) Egyáltalán érdemes lehet ezzel még foglalkozni (létezik még ilyen motorhoz alkatrész)? Ha igen, tudtok ajánlani olyan szakit, aki tényleg ért is hozzá és megnézné? Helyileg Dél-Alföld lenne a legjobb, de messzebb is elviszem.
    Ha úgy alakul, hogy eldobós, akkor abban segítsetek kérlek, hogy milyen típust keressek. Ismét használtan szeretnék 40-50ezer Ft környékén. Egyrészt anyagi okokból, másrészt az újabb modellekben kevésbé bízok (a régiekben még volt "anyag", megbízhatóbb motorok, stb..."használt, üzleti" :D). Ami fontos: önjáró, legalább 46cm-es kés, megbízható motor.

Új hozzászólás Aktív témák