Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
lugosi
MODERÁTOR
"a 18 sokszor az éppen túl szűkbe esett"
Részben ezért, részben a méret és a súly miatt vettem egy 16/2.8-at és nagyon bevált. Egy időben nagy zoomos felhasználó voltam, de ez most változott, a 18-55 helyett inkább viszem magammal a 16-ost, a 27-est és a 35-öst, felette meg nagyon ritkán fotózok, olyankor konverterrel van egy manuális 55-ösöm, de azt ha magammal viszem akkor semmi mást. Mert az is dög nehéz, de szeretem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz lugosi #38797 üzenetére
Én kifejezetten csípem az XF 18-55-öt, pedig ritkán szeretek zoom objektíveket, de ez már teljesen egyéni ízlés kérdése.
Nekem nagyon adja ez a "modern vintage" optikai karakter (van egy enyhe bloom hajlama és a becsillanásokat is úgy kezeli, mint valami a 2000-es évek elejéről, van is már értelmezhető lencsebevonata, de még nem olyan szupermodern). Hangulatfotóra, streetre tök jó, de ahova felbontóképesség kell, meg a sarkokban is jobb teljesítmény, oda nagyon kevés. De legtöbbször 23mm és 45mm között használom, egy 26 megapixeles szenzort még azért itt ellát.
Nem szívesen válnék meg tőle amíg van a háznál 24-26 megapixeles gép (ez nagyjából a teteje a képességeinek), ilyen fényerővel, optikailag stabilizáltan, ilyen kicsi méretben nem nagyon lesz már objektív soha. Ha nem lenne ilyen bitang drága a használt piacon, vennék mögé egy X-E4-et, tökéletes utazós kombó lenne. Akár egy X-E3-al is, de az is értelmezhetetlen árban van, nemrég még 80-100 ezerért dobálták utánad, pár hónapja még el-el lehetett csípni 130-140 körül, de újabban már inkább 200 felett próbálkoznak az eladók. Őrület.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz lugosi #38797 üzenetére
ú tényleg, én azóta fotóztam az 56-ossal
---------------------
az ilyen posztoknál mindig elgondolkozok, kéne venni valami obit, 50-230, 23, vagy 10-24...de inkább utazok belőle és a 35+56-al igyekszem fotózni"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Mr.Csizmás #38803 üzenetére
Azóta is várom róla a beszámolót
-
vakablak93
őstag
válasz Stauffenberg #38802 üzenetére
Azért ha várunk pár évet hogy legyenek kitből kibontott darabok használtan, esetleg az új
16-50 2.8-48 a belső zoomjával jó alternatívává válhat esetleg majd a jövőben.
Agyaltam is rajta a T50 vasárlásakor, hogy esetleg azzal kéne venni, hátha...( ha mégsem, akkor legfeljebb beadtam volna egy boltba mint a 15-45-öt egy boltnak amivel viccesen jól jártam)
Ráadásul könnyebb is: [link][ Szerkesztve ]
-
Pimpa
tag
Így van és ez már amolyan direkt hibakeresés a képeken, mert ugye utólag azért nem úgy fogom nézegetni a nyaralási képeket pl, hogy bakker itt a sarokban miért nem éles
Csak annyi van mögötte, hogy most rászántam magam objektív frissítésre, mert a telefonos vonalat most eldobtam idén. És ha már rászánok ennyi pénzt, mert azért használtan se olcsók ezek, akkor legyen az adott árkategóriában az elérhető legjobb. Feljebb én már úgysem megyek, nincsenek millióim FF gépekre, meg nem is ebből akarok megélni, nekem ennyi elég. Nyaralás, család, kirándulások, ezekre használom de ezekre sokat.
A telefonoknál várnék megint egy minőségi ugrást már, mert a Xiaomi 14 Ultra képei nem voltak olyan hű meg ha meggyőzőek, meg annyival jobbak, hogy lépjek a 11 Ultra-mról. Egy lelkes fórumtárs csinált nekem képeket nappal éjjel, mindegyik lencsével és hát nem látok kiugró javulást. Persze tudom, hogy ilyen kicsi szenzoroknál azért nincs nagy csoda és maga a 11 Ultra "túl jó lett" mindenki szerint is, Szerintem az 5* lencse az nem igazán sikerült azért és a nagylátószögű is köhög kevesebb fénynél, de a normál kamera az pöpec, közeli, mozdulatlan témára sok fénynél tud majdnem olyan fotót mint az X-T30 és ez már nagyon meglepő. Viszont panoráma fotónál és nagy dinamikájú felvételeknél a 11 Ultra leveri a fényképezőm, hát ez van Nem ég ki soha a nagy fényerejű rész, látszanak a felhők pl, nem egy fehér massza az egész vagy ha kifotózok sötét helyről, akkor nem a fehér fény látszik pl egy ajtónál, hanem látom az ajtó körüli részt és látom mi van az ajtón túl.
Fényképezőnél ha állítok a fényerőn akkor mondjuk jó az ajtón túli rész, de minden más baromi sötét lesz, sehogy se jó. Tudom ezek szoftveres trükkök a telefonon belül, hogy le tudják választani melyik pixel mennyi fényt fogadjon be de ezt már összehozhatták volna igazán a normál fényképezőknél is.
A panoráma meg ezzel a folyamatos exponálással idegesítő kissé, meg az 1440-s függőleges pixelszám is nevetségesen kicsi, a telefon 3752-t tud, nem kicsit nagyobb a részletesség. Na de ez amolyan kitekintő volt részemről, használom a telefont is elég sokszor ezek miatt.Szóval a telefonokban rendszeresíteni kellene az 1"-s érzékelőket mind a 3/4 db kameránál és akkor lenne azt hiszem egy nagy sírás minden MILC/DSLR gyártónál.
[ Szerkesztve ]
-
Ébri
senior tag
Azért az 1" is még jóval kisebb APS-C-nél, FF-ről nem is beszélve, a telefonok fizikai mérete is kicsi, így az objektívek és bennük a lencsék is kicsik és kompromiszumosak, ezt utólag szoftverezik fel, ami napfénynél szerintem is teljeswn jó, de rosszabb fényviszonyoknál, nagy kontrasztnál már nem annyira. Én szeretek utólag vágni, hosszabb záridőkkel fotózni, stb.
Én is elég sok dologra használom a telefonom, sok mindenre jó is, de ha zenét hallgatok, akkor inkább a hifim indítom el, ha rendesen akarok fényképezni, viszem a fgépemet, netezni is jobban szeretek a gépemen. Viszont ezek céleszközök, s mind kerül valamennyibe, ill. helyet is foglal, tehát mindig az a kérdés, megéri-e feljebb lépni. Nagyon sokaknak nem, ezért inkább (nekem legalábbis úgy tűnik) inkább marketingfogás a telefonok nagy fényképezés fejlődése, mint valódi nagy előrelépés. -
arn
félisten
Te is tudsz tobb kepet loni, es egymasra tenni, de ketsegtelenul kenyelmes a telo postprocessingjet hasznalni. Azt mar csak megjegyeznem, hogy a szemeddel se latod igy, ez csak fotos esztetika.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pimpa
tag
Persze, nappal jó a telefont használni inkább, sötétedéstől kezdve már vannak problémák. Én is tudom már, hogy mikor melyik jobb. Ha nálam van a fényképezőgép, akkor csak az említett két szituációban. Egyébként videózáskor is stabilabb képet ad mint a fényképező stabilizált objektívjei, persze cserében kicsit rosszabb a minőség, de nem vészes. Én előtte régen váltottam telefont, ez a 11 Ultra is csak azért lett mert Kínából meg lehetett rendelni féláron újonnan és jókat írtak róla. Hát a Oneplus 3T után akkora ugrás volt, hogy el se hittem
Jelenleg már mennek a 4 kamerások (Xiaomi, Oppo) és ha végre mind a 4 kamera 1"-s lenne, akkor sok mostani fényképezős letenné szerintem a fényképezőt és csak a hardcore réteg maradna, így értettem. Azért nagylátószög, normál, tele 1, tele 2 szinte mindent lefed átlag szituációban. Már tudnak 8K videót is és mindig nálad van. Ez utóbbival nem tud versenyezni semmilyen otthon maradt milliós gép
Ha tudom hogy fényképezni fogok akkor én is viszem a gépet, 90%-ban jobbak a fotói, de sokszor van téma, ami csak egyszer és csak akkor van és a telefon tud csak segíteni ilyenkor. -
Pimpa
tag
És közben nehogy elmozduljon a fényképező vagy másik esetben szólok a kutyának, hogy álljon meg úgy, mert csinálok egy másik képet is más beállításokkal
Ennél kényelmesebb típus vagyok, nem fogok utólag sok száz képet szerkesztgetni esetleg.Szemmel sem pont így látom, de nagyon hasonlóan. Látom a környezetet kicsit sötétebben és a kinti világot. Ha meg másképp fókuszálok, akkor meg a falat. Otthon meg mindkettőt egy képen
-
madgie
titán
Fujiban is van ilyen, HDR módnak hívják. Sajnos régebbi gépekben nincs benne, de az X-Trans IV óta ott van, időnként nagyon szép eredményt lehet vele elérni (de ki is kell tapasztalni, érdemes például a szaturációt visszahúzni és valami kevésbé karakteres filmszimulációt használni mellé, pl Pro Neg Hi-t)
-
Pimpa
tag
válasz madgie #38813 üzenetére
Na ezek jók tényleg. Egyelőre a BTK csak 1 fotót csinál, de nézem.
Ez a módszer van különben a 11 Ultra-ban is hogy több fotóból csinál egyet. A probléma itt csak a bemozdulással lehet - akár a kezem, akár a tárgy maga - így amit én beraktam hogy 1 fotóval is képes már ilyenre a telefon, az azért nagy előny. Vagyis képes bizonyos tartományban kompenzálni, nem kell több fotó hozzá. -
arn
félisten
Hat erteni kell hozza A dedikalt fenykepezo a minosegrol szol, hogy minel egyszerubb legyen hasznalni az egy masik szempont - manapsag arra ott a mobil, es ezert is szukul a fenykepezok piaca. Jobb eredmeny erheto kell, de tobbet kell erte fizetni es vele dolgozni. Nyilvan ugy eri meg csinalni, ha a vegeredmeny jelentosen jobb - de mindenkinek maganak kell tudni, mennyit eri meg beleinvesztalni a mobil felett, es kepes e jobb fotokat produkalni.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz madgie #38813 üzenetére
Nekem ez a result eleg mesterkelt, de igazabol ez az abnormalis elvaras, hogy minden rendesen latszodjek egy statikus kepen ugy, ahogy a szem dinamikusan mukodik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz vakablak93 #38805 üzenetére
Az XF 16-50mm egyetlen előnye, hogy internal zoom/focus van benne (meg nyilván modernebb, jobb a felbontóképessége), de rosszabb a tele tartományban a fényereje és nagyon-nagyon-nagyon gyorsan esni kezd, szóval hiába f/2.8 a kezdő, azt szinte csak 16mm-en tudja.
Egyelőre az X-T3-on elvagyok az XF 18-55-el (azért a 16mm hiányzik), de ha gépet váltok, már lesz benne IBIS és akkor inkább Sigma 18-55mm f/2.8, tökre kompakt, konstans nagy fényerő, egyedül az OIS hiányzik, de ma már szinte minden új gépben van IBIS, szóval a Sigma jól döntött, hogy inkább a kompakt méretet és alacsonyabb árat célozta meg.
-
Ébri
senior tag
válasz Stauffenberg #38818 üzenetére
Az obiban lévő plusz stabilizálást én is túlzásnak éreztem, de érezhetően jobb a 16-80, mint pl. a 23/2 vagy 35/1,4, viszont ez csak akkor számít, ha vki sötétben szeret fényképezni nem mozgó dolgokat, azt hiszem ez kissé réteg .
-
Stauffenberg
nagyúr
Videó miatt is hasznos ha van bármilyen stabilizálásod. Egy jó OIS még mindig jobb, mintha nem lenne semmi, sőt a pár évvel ezelőtti IBIS-ek szintjét is hozhatja akár. Van gimbalom, de azt összerakni, kalibrálni eléggé macera.
Amúgy én szeretek mozgó dolgokat is fotózni kézből. Utcai fotónál is megvan a helye, hogy minden éles, csak a mozgó alak mosódik el kissé. Ezt nem tudom a fixekkel meglőni amikben szintén nincs stabi.
-
vakablak93
őstag
Én csak Fujiban gondolkodom, a Viktroxos kör után elment a kedvem a külsős üvegekkel való kísérletezéstől (esetleg manuális játtszós üvegek jöhetnek szóba).
Persze tudom, a Sigma úgy álltalában nem egy liga a kínai cuccokkal de akkoris, kétszer is meggondolnám.De alapvetően értem mit mondasz, a fényerő teljes hosszon, meg a kedvező ára is jó pont a Sigma mellett.
OIS engem se érdekelne, az X-T50 ibise nekem érzésre jobb mint annak idejen ami a GX80-amban vagy a hugom G80-ában volt.
Fotóra meg amúgy se veszem hasznát.Személy szerint nekem a felbontoképesség a legfontosabb, fenyerőre vannak fix üvegeim, de amikor egy obi körbe csak ken azt ki nem állhatom.
Jobb felbontoképességért én egy konstans f/4 megoldást is simán elfogadnék.(Mondjuk én szinte kizárt hogy zoom üveget vegyek a kövi években, a rövid kör a 18-55-el tavaj, elég jó emlékeztető volt arra, hogy miért nem akarok zoomozni)
Mindettől függetlenül, én valszeg' kibérelném és kipróbálnám a kettőt.
Egy ideje ha kell valami más vagy csak kíváncsi vagyok csak kibérlem egy-két napra az adott üveget. -
Pimpa
tag
És ha van IBIS meg OIS akkor azok egymást erősítik vagy gyengítik?
Konkrét példa, hogy ha vennék X-T50-t és a meglévő 10-24 vagy 16-80-t használom vele. -
madgie
titán
Sajnos a Fuji még most sem tud "rendes" HDR-t, úgy értem a HEIF-je is csak sRGB és hiába 10 bit elvileg, a PS/LR nem tudja olyan szépen kezelni HDR-ként, mint mondjuk a Canon teljesen normális, szabvány HEIF-jét.
Ez a kitárgyalt "HDR mód" is csak ez mezei tone mapping, ahol ilyen-olyan módszerekkel próbálja 8 bitbe besűríteni az expósorozatot. -
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz vakablak93 #38821 üzenetére
Nekem van két Sigma fixem (56mm f/1.4 és a 30mm f/1.4).
Az 56-ost nagyon szeretem, az egyik kedvenc objektívem, nyitva is elég szépen rajzol (nem Fuji 56mm f1.2 szinten éles, de korrekt), lerekeszelve pedig még szebb is, mint a Fuji 56mm f/1.2 (ami igazán csak nyitva szép, rekeszelésre elkezd idegesedni a bokeh, ami nem meglepő, mivel a Sigma több rekeszlamellával dolgozik, 7db vs 9db).
Eközben a 30-as csak simán egy korrekt igásló, de semmi kiemelkedő, egyik rekeszállásban sem annyira éles, mint az 56-os, de teszi a dolgát, őt idővel lehet lecserélem majd a Fuji 33mm f/1.4-re. Nyitva lehetne egy kicsit kevesebb a CA, de nem vészes, jobban zavar a hordótorzítása, amit mintha Jpeg-ben nem sikerülne teljesen kiiktatni (elvileg tudnia kell a vázon belüli lencsekorrekciót), utómunkában viszont egy kattintással eltüntethető (igazából csak a képszélen futó teljesen szabályos egyenes vonalak esetén tűnik fel, amúgy nem).
Összességében én elégedett vagyok mindkettővel, főleg az árcédulát nézve, én még az áremelés előtt tudtam bevásárolni. Ide képeltem már róluk.
-
Stauffenberg
nagyúr
Abszolút előnyös, ha az OIS és az IBIS össze tudnak dolgozni, de ez mondjuk 0,5-1 fényértéknél többet (a sima IBIS-hez képest) ritkán ad a gyakorlatban (ami nem elhanyagolható, de csak ezért nem vennék OIS objektívet, amik jellemzően nagyobbak és drágábbak).
Vannak gyártók ahol akár a 1,5 fényértéket is bemondják és már repkednek a 7+ fényértékes ígéretek is specifikációs listákon, de őszintén szólva a gyakorlatban ennek egyre kevésbé van jelentősége, mivel extrém záridőket már nem azért nem tartasz ki, mert beremegne a kezed, hanem mert már teljes testeddel belemozogsz.
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38827 üzenetére
Az 56/1.2-t az esetek nagy részében csak azért rekeszelem, mert bizonyos szembe jövő súrlófénynél rekeszelve erősebb lesz a sárga becsillanása
-
Pimpa
tag
válasz Stauffenberg #38828 üzenetére
fordított a helyzet
nekem most OIS-s obikat kell vennem, mert nem nincs IBIS. De ha veszek majd egyszer IBIS-s gépet, akkor már adottak lesznek ezek az obik -
Flashback
addikt
A 27mm-es a kicsi Pancake Obi ugye?
Mennyiért mennek azok most használtan?profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
lugosi
MODERÁTOR
Az MPB szerint ennek az X-Pro2-nek az állapota "good".
-
laskr99
addikt
Lightroomnál ha meg akarom tartani az összes szerkesztést, mit érdemes menteni? Catalog oké, de azon kívül ugye eddig mindig a RAF filet mentettem, de mióta van ez a jó kis denoise, minden alkalommal gyárt egy dupla akkora méretű DNG-t is, és nem akarnám mindkettőt menteni.
-
madgie
titán
válasz kerobi #38838 üzenetére
Az X-T5 keresőjébe sikerült olyan antireflex réteget tennie a Fujinak, hogy kezdetben pont ilyen pókhálósan, később foltosan, majd középen teljesen kikopik. Nekem az a szerencsém, hogy szemüveges vagyok, mert alapvetően a szempillán lévő izzadtság zsírtartalmának a savas PH-ja kezdi ki a réteget, de ciki, hogy a Sony/Panasonic lassan egy évtizede szívott ezzel (főleg az LCD-ken), erre a Fuji 2023-ban még belefut ebbe...
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38840 üzenetére
Csak a T5-nél panaszkodnak erre, de ott tudtommal annyira, hogy zokszó nélkül javítja a szerviz.
-
kerobi
senior tag
válasz Stauffenberg #38840 üzenetére
Nekem X-H1 van, makulatlan a kereso-uveg. Mondjuk az en 10K-20K kozotti exposzamommal...
Apropo exposzam. Tudtok szoftvert ami kiolvassa a valodi erteket? Mikor nem volt hasznalva sokaig a kamera akkor minden beallitas alaphelyzetbe kerult es azt gyanitom az exposzamlalo is lenullazodott. -
arn
félisten
Eleve azt nem ertem fujin miert olyan nagy titok az exposzam?
-
madgie
titán
Ez jó kérdés, de az X-Trans V-nel végre meg lehet nézni hivatalosan is, a Fuji telefonos appban.
-
madgie
titán
válasz Stauffenberg #38847 üzenetére
Persze, szinkronizálni kell a vázzal az appot. És ja, megint egy csodálatosan "Kaizen" lépés a Fujitól...
Egyébként szeretem, meg megszoktam a márkát, de a kisördög ott motoszkál bennem, múlt hónap végén miért nem ugrottam bele egy pofátlanul akciós Canon R8-ba. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz madgie #38848 üzenetére
Az oké, hogy szinkronizálni kell, az megvan, meg fel is vettem az eszközeim közé a vázat már akkor amikor kijött az app, meg rendszeresen használom is, de semmi ilyen adatot nem mutat. Most elutaztam és csak filmes gép van nálam, nem tudom megnézni, hogy csak aktív kapcsolódás közben írja-e ki vagy ez csak az újabb gépek privilégiuma.
-
arn
félisten
válasz madgie #38848 üzenetére
A sotet oldal var A vazak es ezek az olcso kicsi fixek eleg jok az arukhoz kepest, a gond akkor van, ha vmivel jobb obira vagysz. Meg szerencse, hogy az 50 1.2 rohadt nagy. Az r5ot majd nezem, hatha jo aron szorjak ki.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- Automata kávégépek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Ukrajnai háború
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Politika
- OLED TV topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest