Új hozzászólás Aktív témák

  • b.vr

    őstag

    válasz lugosi #36569 üzenetére

    Letöltöttem este ipadre a lightroomot mert érdekelt, így az elején még 7 nap próbaidőszak is van teljes funkcionalitással így megy a raw feldolgozás. Nyilván csak egy kicsit játszogattam, de a kiinduló kérdésre válaszolva: azzal nem veszítesz ha raf helyett dng-t dolgozol fel (a pc-n konvertált dng-t megnézegettem ipad lightroomban a közvetlen összehasonlíthatóság miatt a raf-fal, meg persze aztán külön a dng-t a Fotók appban)
    A lightroomnak annyi plusz előnye a Fotók-hoz képest azért mindenképpen van hogy ott a filmszimulációkat is lehet váltogatni (amik persze nem lesznek azért azonosak a gyárival, azt előzetesen még a PS camera raw-ban kipróbáltam és utána egymás fölé tettem. De azért sokkal jobb mint pár éve amikor utoljára néztem)
    Valamint ami még a lightroom mellett szólhat hogy amit írtál leginkább példának ahogy a haj beárnyékolja a szemet, ott szelektíven kellene manipulálni, lightroomban azt is lehet az adjustment brushsal, de leginkább csak ha van tollad (én erre (is) PS-t használok és van wacom tabletem, de nekem a kidolgozott képeknél amúgy is PS-re épül az egész workflow) Ez a portré része, bár ilyennél talán még a jpg sem korlát mert ez (meg általában a whiteballance sem) nem annyira drasztikus (mondjuk azt nem tudom hogy az ingyenesben is lehet-e adjustment brusht használni)

    Amikor viszont tényleg nagyon kellene a dng/raf (direkt előkerestem egy ilyen képemet is, ellenfényes napkelte, tenger, sziklafal önárnyékban, szinte már egy képes hdri feldolgozás), ott meg azért sem a Fotók app, sem a lightroom nem igazán jött be nekem, oda már nagyon hiányzott a monitor, a precíz egérhasználat, a PS. De ez nyilván szokás kérdése, ha sokat csinálnék ilyet tableten biztos jobban kézreállna.

    Lényeg a lényeg, a dng teljesen jól kiváltja a raf-ot (persze hát erre is hozták létre. Mondjuk ettől még a demosaic részben lehetnek talán különbségek (azt nem is néztem) de nuansznyiak. A dinamikatartomány viszont ami téged érdekelt, az mindenesetre ugyanolyan jó), szóval ha amúgy workflowban az neked megfelel akkor veszíteni nem veszítesz vele.

    "Oscar bácsi meg nem gyütt"

Új hozzászólás Aktív témák