Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Richard #42100 üzenetére
Szia!
'"vannak olyan munkalapok ahol egyéb számításhoz szükséges változók és egyebek vannak szintén külön táblában."
Ha tudod, hogy melyek ezek a munkalapok, akkor a nevük alapján ki lehet hagyni a másolásból:Dim mlapnevek as String
mlapnevek="Munka1,Munka2,Munka5,Munka11"
For Each sh In Worksheets
If sh.ListObjects.Count > 0 Then
If Instr(mlapnevek,sh.name)=0 Then
For Each tbl
jöhet a folytatás
Next
End If
A vastag sorokat kell beírni pluszba. Az mlapnevek változóba azok a nevek kerüljenek, amely munkalapokról nem kell másolni.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz Peterhappy #42101 üzenetére
Szia!
Örülök, hogy sikerült, ügyes vagy!Üdv.
-
balazsbence
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segetségre volna szükségem. Egy excel táblából kellene kivarázsolnom 700 telefonszámot, névvel együtt és azt a googleba importálnom kapcsolatként. Ezután egy iphone-nal szeretném használni a névlistát. Megoldható ez gyorsan?
Köszi a segítséget -
lappy
őstag
válasz balazsbence #42107 üzenetére
Minta nélkül elég nehéz lesz megoldani. Hogy van e benne szabályszerűseg az abból látszik csak.
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Delila_1
veterán
válasz karlkani #42108 üzenetére
Sub nnn()
Dim tol As Date, ig As Date
If Weekday(Date, 3) = 7 Then
tol = Date - Weekday(Date, 3) + 7
Else
tol = Date - Weekday(Date, 3)
End If
ig = tol + 4
Range("A1") = Format(tol, "mm.dd.") & "-" & Format(ig, "mm.dd.")
End Sub
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
harkhon
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, van egy elég nagy táblázatom ~ 16000 sor... , az A oszlopban cikkszámok vannak, amiket az utóbbi 10 évben vásároltunk, majd az ár, végül pedig a vásárlás dátuma.
Ki kellene gyűjtenem, hogy legutóbb melyiket milyen áron vettük. A gondom az, hogy én az f keresig jutottam, ami sajna az eslő találatnál megáll, vagyis nem nézi a dátumot :/
Ehhez tudnátok valami javaslatot adni, hogy honnan lenne érdemes megközelíteni a feladatot?Előre is köszönöm
Egészség legyen és térerő!
-
Gicz
addikt
Sziasztok!
Az alábbi problémára keresek megoldást, nem jöttem rá guglizással a megoldásra, hátha majd itt...
Szeretném a könnyebb átláthatóság érdekében azt megcsinálni, hogy B oszlop alapján, ahol BA01099-van az legyen fehér hátterű, a következő összetartozó csoport, BA01100 tartalmazó sorok legyen szürke hátterűek, aztán a következő BA01101 sorok legyenek megint fehérek, és így tovább. Remélem érthető mit szeretnék, így összertozó csoportontként automatán színezést készíteni. Van erre valami megoldás?
Angol office 2016-ról van szó.
Köszönöm!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz harkhon #42112 üzenetére
Szia!
Egy szép kis tömbképlet jó lehet neked.
1. Másold át a cikkszámokat egy oszlopba vagy egy új munkalapra és távolítsd el az ismétlődéseket.
A következő képletek azt feltételezik, hogy az eredeti cikkszám az A oszlopban, a dátum a B oszlopban, az ár pedig a C oszlopban van.
Az átmásolt egyedi cikkszámok az E oszlopba kerültek, az első sortól kezdve.
Az F oszlopba így kapod az utolsó vásárlás dátumát:=INDEX($B$1:$B$20;HOL.VAN(MAX(($A$1:$A$20=$E1)*($B$1:$B$20));$B$1:$B$20;0))
A G oszlopban pedig az ehhez tartozó ár:=INDEX($C$1:$C$20;HOL.VAN(MAX(($A$1:$A$20=$E1)*($B$1:$B$20));$B$1:$B$20;0))
Mindkét képlet tömbképlet, vagyis Ctrl+Shift+Enter kombóval kell lezárni, az Excel pedig kapcsos zárójelbe teszi, az első sorba kell beírni, majd húzhatod lefelé. A záró sor a $20 helyett legyen a nálad levő utolsó sor.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Kell hozzá egy segédoszlop és utána feltételes formázással megoldható.
A segédoszlop (a példában X oszlop) képlete: a második cellába:
=HA(B2=B1;X1;NEM(X1))
Ezt végighúzod a segédoszlopon. A képlet eredménye IGAZ és HAMIS lesz felváltva, ahogyan a cikkszámok váltakoznak.
Ezután kijelölöd a formázandó területet. A továbbiakat sajnos csak a magyar nyelvű Excel alapján tudom leírni, de gondolom megtalálod az ábra alapján majd.
Kezdőlap - feltételes formázás - új szabály:
Ezután kiválasztod, hogy a cellák formázása képlettel, beírod a képlethez =$X2
Utána kiválasztod a formátumot, amit érvényesíteni szeretnél az IGAZ sorokhoz.
Majd OK.
Ha nem a kívánt eredmény jön elő, akkor válaszd a Feltételes formázás - szabályok kezelése menüpontot és ott beállíthatod a formázandó tartományt a kívánságod szerint, illetve ellenőrizheted a képletet is.
(A képen azért látsz a képletben $D2 értéket, mert én a D oszlopba tettem azt a képletet, amit nálad az X oszlopba javasoltam.)Üdv.
-
sztanozs
veterán
Pl beraksz egy segéd oszlopot ezzel a függvénnyel (D oszlopra írtam meg):
=IF(B2=B1;D1;IFERROR(NOT(D1);TRUE))
Feltételes formázásra meg ezt:Formula: =$D2
Formázásra meg valami kitöltést.Segédoszlop nélkül ez kicsit bonyolultabb.
Kell pár named range (adott sheet-re beállítva):CTC: =OFFSET($B$2;0;0;ROW()-1;1)
_C1: =SIGN(FREQUENCY(MATCH(CTC;CTC;0);ROW(CTC)-1))=SIGN(FREQUENCY(MATCH(CTC;CTC;0);ROW(CTC)-1))Feltételes formázás formulája pedig:
Formula: =NOT(MOD(SUM(_C1);2))
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Delila_1
veterán
Kicsit más megoldás, mint Fferié. A cikkszámokat az F oszlopba másoltam, és ott megszüntettem az ismétlődéseket (Adatok | Adateszközök csoport | Ismétlődések eltávolítása)
Az első két cikkszám sorait kiszíneztem az A: C tartományban.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
ny.janos
tag
Szia!
Az általad vázolt probléma nagyon hasonlít arra az esetre, mikor arra kerestem megoldást, hogy ha adott egy termékhalmaz (cikkszámok) és hozzájuk tartozó időszaki árak (az időszak kezdte van megadva, onnantól érvényes az ár a következő időszak kezdetéig), akkor hogyan lehet egy adott termék adott napon érvényes árát megkeresni a halmazból.
(Eseted annyiban tér el, hogy te egyaránt az adott termékhez tartozó utolsó "időszaki" - esetedben beszerzési napi - árat keresed. Vagyis logikailag a te feladványod egyszerűbb, de egy MA függvénnyel kombinálva a feladat visszavezethető az általam keresett megoldásra azzal, hogy a megoldás többre használható, mint neked jelen esetben szükséged van.)A megoldási verziókat tartalmazó fájlt Mutt a 38096-os hozzászólásában linkelte számomra, az előzményeket (hozzá tartozó youtube videó stb.) vissza tudod olvasni, ha kíváncsi vagy rá.
[ Szerkesztve ]
-
Man0gatya
aktív tag
Sziasztok, hogy tudok egy excel yt hivatkozás tartalmat átalakítani sima szöveggé?
-
csferke
senior tag
Sziasztok!
Egy munkalapból készítek egy Pivot kimutatást A(oszlop) - cégnév, B(oszlop) - összeg
Ebbő a Pivot-ból egy kördiagram készül.
Amikor a Pivot az A oszlop szerint van rendezve akkor a diagram is így alakul.
Amikor a Pivot-ot a B szerint rendezem akkor a diagram is ez szerint rakódik össze és így
eléggé átláthatatlan, kusza az egész.Azt szeretném elérni, hogy a Pivot a B oszlop szerint legyen rendezve (eddig ok) a diagram pedig továbbra is az A oszlop szerint készüljön. Lehetséges?
köszi
Angol Excel 2007 -
sztanozs
veterán
válasz sztanozs #42117 üzenetére
Csináltam ehhez egy teljesen általános megoldást, három Named Range-dzsel:
_C0 - Azonosító oszlop első elemére mutató Range (abszolút címzéssel, a példában Sheet2-n B2 mező, de lehet akárhol, bármelyik munkalapon)=Sheet2!$B$2
_C1 - Dinamikos Range a számoláshoz=OFFSET(_C0,0,0,ROW()-Row(_C0)+1,1)
_C2 - A Kalkulátor (ezt kell megadni a formázás feltételeként)=NOT(MOD(SUM(SIGN(FREQUENCY(MATCH(_C1,_C1,0),ROW(_C1)-Row(_C0)+1))),2))
A formázáshoz
1) ki kell jelölni az azonosító mező első elemét és elnevezni_C0
-nak
2) be kell regisztrálni a fenti_C1
és_C2
Named Range-eket (copy-paste).
3) ki kell jelölni a teljes formázandó táblázatot
4) új feltételes formázást készíteni és kiválasztani az utolsó lehetőséget (Formula alapján)
5) formázást beállítani (háttér kitöltést valami másra, mint az alap)
6) formulába beírni:=_C2
Voila.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
csferke
senior tag
válasz Fferi50 #42126 üzenetére
Szia!
Igen, a cégnév - összeg kötött/párban lévő adat.
Ha a Pivot-ban a cégnév van rendezve akkor így néz ki a diagram. Jól áttekinthető.Ha viszont a Pivot-ban az összeget rendezem, akkor ilyen a diagram. Eléggé áttekinthetetlen/kusza.
Azt szeretném, hogy az áttekinthetőség miatt a Pivot-ban az összeg legyen csökkenő sorrendben de a diagram a cégek szerint legyen abc sorrendben, mint az első képen.
Sajnos van egy olyan sanda gyanúm, hogy két Pivot táblát kell létrehoznom, mint ahogyan (#41217) sztanozs írta
-
Fferi50
Topikgazda
válasz csferke #42129 üzenetére
Szia!
Azt gondolom én is, hogy akkor két pivot kell, az egyik legyen a diagram forrása, a másik pedig az összeg szemléltetése.
Esetleg még lehetne olyan az összeg szerintiben, hogy egy határ alatt összevonni a cégeket egyéb címszó alatt és az egyéb kategóriát külön kibontani - van ilyen kördiagram fajta.
Üdv. -
Mutt
senior tag
válasz bozsozso #42050 üzenetére
Szia,
... ki lehetne úgy egészíteni, hogy a gyümölcsökhöz tartozó számokat az alján összesítse, hogy hány db?...
A 4-es lépésnél a csoportosításnál kell egy plusz beállítás: összegezni is kell az értékeket.
A 6-os lépés elé érdemes beszúrni egyet, amikor az összegzett értéket a legutolsó oszlopba húzzod, így amikor transzponálod az adatokat, akkor az utolsó sorba fog kerülni.
A többi lépés teljesen azonos.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
-
Mutt
senior tag
Szia,
... Hogyan tudnék excelben létrehozni egy olyan munkafüzetet, ahol ha megadom, hogy pl. 100.000 Ft az alapára a kerékpárnak, majd pedig megadom a 3*10db opciót árakkal, akkor az excel kiszámolja nekem az összes létező variációt, tehát mind a 1.000db-ot és mondjuk egymás alá megadja nekem egy táblázatban.
Makrómentesen az Excel 2010-től elérhető Power Query tud segíteni.
1. A különböző opciókat táblázattá alakítsd át, FFeri mintáját felhasználva van 4 táblázatom egymás mellett. Az elsőben csak a kerékpár alapára van, a többiben pedig a választható elemek (eltérő színekkel jelöltem ezeket). Mindegyik táblázatnak adjál egy beszédes nevet (én Alap, Vaz, Gumi, Attetel, Szin-t használtam).
2. Ezeket az adatokat Power Query-be kell tölteni, rajta állsz az adott adatsoron és Adatok -> Beolvasás táblázat/tartományból.
3. Nem kell semmit Power Query-ben még csinálni, csak Adatok betöltése adott helyre opciót választani és Csak kapcsolatot megadni.
A 2-3-as lépéseket meg kell csinálni mindegyik adatsorral, vagyis lesz 5 db Power Query kapcsolatunk a fájlunkban. Adatok -> Lekérdezések és Kapcsolatok alatt lehet őket látni.
4. Jobb klikk az Alap lekérdezésen a kapcsolatok lapon és Referencia/Hivatkozást választva visszajutunk a Power Query-be, ahol a egy új Egyéni oszlopot kell felvenni.
5. Az egyéni oszlop képlete csak a másik táblának a neve (pl. Vaz).
6. Az új oszlop jobb felső sarkában lévő ikonra kattintva ki lehet bontani az adatokat.
Az eredmény egy keresztszorzat lesz:
7. Az 5-6-os lépéseket végezd el a többi választható opciókat tartamazó adatsorokkal.
A végén vmi hasonlót kapsz:8. Egy újabb egyéni oszlopban már csak a különböző változatok teljes árát kell kiszámolni, ami egy sima összeadás.
9. Az eredményt vissza kell tölteni Excelbe, a Bezárás és betöltés opcióval.
üdv
[ Szerkesztve ]
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
válasz TigerCat #42021 üzenetére
Szia,
Mac-en nagyon apró, így ha elmentem 125%-on, az túl nagy Windows alatt és fordítva.
Láttam választ, de nem láttam OS ellenőrzést, amire az Application.OperatingSystem függvény használható VBA-ban.
Private Sub Workbook_Open()
If Application.OperatingSystem Like "Windows*" Then
ActiveWindow.Zoom = 100
Else
ActiveWindow.Zoom = 150
End If
End Subüdv
-
bozsozso
őstag
Szuper ez így jó lesz köszönöm. Annyit módosítottam, hogy nem sum kell hanem különböző sorok darabszáma.
Tudom sok bajom van, de most jelenleg fixen meg van határozva, hogy pl. 50 sorom lesz így az átrendezésnél az 51.sorba rakom. viszont ha valamelyik oszlopban a sorok száma meghaladja az 50-et az nem fog megjelenni. A kérdésem csak annyi, hogy ezt lehet valahogy dinamikusan változóra csinálni? Tehát a max sorok száma határozza meg, hogy hová kerüljön az összesítés.Pl.: a max. sorok száma 50 így az 51-be kellene az összesítés, de ha a max.sorok száma csökken 30-ra akkor a 31-be legyen az összesítés, ha ezek után úgy változnak az adatok, hogy 70 sor lesz akkor a 71-be kerüljön.
-
-
ny.janos
tag
Szia!
Elég sokszor ámulok egy-egy megoldáson és úgy is próbálom megérteni, hogy mi a megoldás alapja, ha nem nekem volt szükségem rá. Ebből elég sok mindent lehet tanulni.
Mikor próbálkozik valaki a megoldás megértésével sok esetben más véletlenszerű adatokat használ, mint a feladványban volt. Így esett, hogy felfedeztem egy sajátosságot a megoldásban, ami törvényszerűen következik annak logikájából:
A javasolt megoldás azzal a korlátozással használható, ha B oszlopban az azonos adatok minden esetben egy tömbben vannak és később másutt nem fordulnak újra elő.
-
sztanozs
veterán
válasz ny.janos #42137 üzenetére
Finomítottam rajta, működik ismétlődő azonosítókra és kikerült a költséges COUNTIF is
=ISEVEN(SUMPRODUCT(--NOT($B$2:$B2=$B$1:$B1)))
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Mutt
senior tag
válasz bozsozso #42135 üzenetére
Szia,
Ha a darabszámos oszlopot a legutolsó oszlopba húzod mielőtt kibontod az ismétlődéseket, akkor mindig az utolsó oszopban marad; mindig annyi oszlop lesz elé beszúrva mint amennyire épp szükség van.
üdv
-
Mutt
senior tag
válasz sztanozs #42138 üzenetére
ny.janos
Jól észrevetted, hogy csak akkor műkődik a képlet ha tömbben vannak az azonosítók. A mintából ez tűnt nekem ki, így erre építettem fel a képletet.
szatnozs
Köszönöm a remek javítást a képleten.
-
ny.janos
tag
Szia!
Remélem nem tűnt úgy, hogy negatív kritikával akartam volna illetni a megoldásodat. Ha mégis, akkor elnézést kérek. Biztosíthatlak, hogy nem ez volt a célom. Mivel a megoldás megértésére tett próbálkozás során ugyanazt az adatot írtam véletlenszerűen le a feltételezett cikkszámként, mint már korábban is, akkor jöttem rá, hogy a megoldás sajátossága okozhat nem várt eredményt, ha esetleg Gicz adatainál is előfordulna ilyen eset. (Nekem egyébként biztos semmilyen megoldás nem jutott volna eszembe a kérdés kapcsán.)Sokszor csak ámulok azokon a képletes megoldásokon (a makróhoz láma vagyok, azokat így el sem olvasom) melyeket írtok és remélem, hogy még sokat tanulhatok tőletek. Még a tanulás mellett is gyakran írtok azonban olyan számomra felfoghatatlan megoldásokat, amelyeknek az értelmezésébe bele sem kezdek. Ez esetben örültem, hogy legalább megértettem, hogyan működik a megoldás és ezért bátorkodtam kiegészítést tenni. Ugyanakkor fel sem merült bennem, hogy a megoldásod e sajátosságáról te erről nem tudtál volna (a hozzászólásodra történő válaszom azonban megtévesztő lehetett ebből a szempontból).
-
bobsys
veterán
Milyen fuggvenyt tudok hasznalni a VLOOKUP helyett ha a keresett ertek olyan cellaban van amiben nem csak kizarolag a keresett ertek van?
Van egy email cim amit keresek de a tablazatban vannak cellak amikben tobb email cim is van vesszovel elvalasztva es ott N/A ad visszaEnterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
bobsys
veterán
Koszonom minde kettotoknek, jol mukodik
Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
wwhy
veterán
Hogy lehet rávenni az Excelt, hogy beírás közben is működjön a helyesírás-ellenőrző
ELADÓ <<Dell 7440 laptop>><<Újszerű, garis>><<i5-1345U, 16GB RAM, 256GB vagy 1TB SSD>>
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kupon kunyeráló
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- LEGO klub
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hardcore café
- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest