Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
b14
senior tag
Hogyan kérdezhetem le külön változókba a percet, másodpercet, órát delphiben?
Vagy ha a timetostrt használom és :-tal elválasztva kapom meg, akkor hogyan tudom kicserélni a kat _okra?
[Szerkesztve]''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
atm*RefeeZ
tag
heheheheloka
kérdésem volna,egyszerű... tehát:
v_ki.Lines.strings[1]:=v_be.Text; ahol v_ki egy memo neve és v_be egy editbox-é.ezt egy buttonpush-ra kéne hogy megcsinálja,de valamiért nem írja ki amit kéne...tudom hogy hülye vagyok,de plz homályosítson fel vki hogy pontosan mi nem stimmel benne...vagy mik.. thx előre is! -
Alan
aktív tag
válasz atm*RefeeZ #952 üzenetére
v_ki.Lines[0] := v_be.Text;
-
God Vazzeg
veterán
válasz Tele von Zsinór #950 üzenetére
Akkó nemszótam
-
Attila1978
csendes tag
válasz VladimirR #30 üzenetére
Hello!
Van két gondom a Delphiben! Tudtok segíteni?
1. A Help Workshoppal készített HelpContext a HelpWorkshopba működik de a programomban egy Help ablakban hozza elő a szöveget, és nem egy kis úszó táblában ahogyan kell.
2. Van egy kis gondom. Vannak videófájlaim. Egy külön formon van a MediaPlayer lejátszóm. Szóval az lenne a feladat, hogy ha egy videófájlra kattintva bejöjjön a MediaPlayer ablakban. Ha leállítom, és ha kattintok más fájlra akkor ugyanabba az ablakba (MediaPlayer ablakba) szeretném hogy megjelenjen. Az a probléma hogy hogyan adom át a fájl nevét a MediaPlayer ablakba. -
Diskcopy
tag
válasz Attila1978 #957 üzenetére
MediaPlayerre: Nem igazán értem, mi az, hogy nem tudod a fájlnevet megadni..
with MediaPlayer1 do
filename:='akarmi.avi';
open;
wait:=true;
play;
close;
end;
Ha külön formon van, akkor meg fókuszba teszed azt a formot és kész.
Ja és természetesen, akkor Form2.MediaPlayer1 vagy akármi a neve a másik formnak, unitként beusesolod az elsőba, előtte Form2.Show vagy ShowModal;
[Szerkesztve] -
Drótszamár
őstag
válasz Attila1978 #959 üzenetére
Nem biztos, hogy jóra fogok válaszol, mert nem teljesen értettem mit akarsz.
Tehát ha a kattintgatós rész nem megy, akkor:
fogsz pl egy txt fájlt és az első sorba beleteszed a címkét, amit látni fog a felhasználó, a másodikba pedig a fájl nevét. Ebbe a fájlba beleteszed az összes adatot.
Beolvasod a fájlt. A címkét beleteszed mondjuk egy dropdownlist-be vagy egy tree-be, vagy valamilyen indexelhető vizuális akármibe.
A második sorokat beleteszed egy vektorba.
Ha rákattint egy videóra, akkor kiolvasod az elem indexét, elballagsz a vektorba és kiolvasod az adott indexhez tartozó fájl nevét... majd megnyitod amivel akarod.
Remélem érthető voltam, és jó részre válaszoltam.
Sorry a hibákért, de indulok haza, és siettem( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
yksz
aktív tag
Hogyan lehet egy edit-be és egy richedit-be visszafele írni? Tehát ha beütöm h AB akkor azt írja ki h BA?
Fly away my precious knowledge fly far away
-
yksz
aktív tag
válasz Drótszamár #962 üzenetére
Ehh télleg... Erre mért nem gondoltam
-
Metalwarrior
tag
Helló!
Lenne egy kis gond:
Van egy rc fájl :
STRINGTABLE DISCARDABLE
BEGIN
1 ''x''
2 ''y''
END
Ezt lefordíttatom res-re. Utána csinálok belőle dll-t.
Library xxx;
{$R xxx.res}
begin
end.
procedure LRS(lib:string);
var dllleiro : Thandle;
puffer : array [0..100] of char;
begin
dllleiro:=LoadLibrary(Pchar(lib));
if dllleiro<32 then
begin
beep(); exit;
end;
Loadstring(dllleiro, 1, puffer, Sizeof(puffer));
form1.Button1.Caption:=puffer;
LoadString(dllleiro, 2, puffer, Sizeof(puffer));
form1.Label1.Caption:=puffer;
end;
procedure TForm1.HUN1Click(Sender: TObject);
begin
LRS('xxx.dll'); De nem tárol semmit a pufferben
end;
Hol lehet a gond? -
Metalwarrior
tag
Most ez komoly? Valaki már csak tud segíteni?
-
Diskcopy
tag
válasz Metalwarrior #965 üzenetére
Hello!
Kérdés.. miért szenvedsz a dll-el?
{$R *.DFM}
{$R test.res} //A resource file
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
buffer: array[0..255] of Char;
begin
Loadstring(hinstance, 1, @buffer, 255); //1 = elso string
label1.Caption := StrPas(buffer);
end; -
Diskcopy
tag
válasz Diskcopy #966 üzenetére
amúgy meg találtam googleon. nézd át.
Function LoadResStr(ident : word) : string;
var H : THandle;
PS : PChar;
begin
H := LoadLibrary('YYYY.DLL');
New(PS, 255);
LoadString(H, ident, PS, 255); // az ident hatarozza meg a stringet
LoadResStr := StrPas(PS);
FreeMem(PS);
end;
[Szerkesztve] -
Metalwarrior
tag
Mert így van feladva.
-
Metalwarrior
tag
A beolvasás jó. Úgy néz ki, hogy rosszul csináltam rc-ből dll-t. Leírna valaki, hogy kell megcsinálni
-
Diskcopy
tag
válasz Metalwarrior #969 üzenetére
figy. így nézzen ki az RC fájlod:
STRINGTABLE
{
1000, ''Elso''
1001, ''Masodik''
1002, ''Harmadik''
}
Ezt ugye BRCC32 -vel lefordítod.. BRCC32 akarmi.RC lesz belőle egy RES fájlod. Delphinél megcsinálod a DLL-t, file new, semmi egyéb nem kell bele, mint a {$R Akarmi.RES} ha ez megvan, lefordítod.. És most jön a lényeg.. fontos, hogy lássa a dll-t a programod, ha nem jó helyen van, akkor nem fogja...
beolvastatod:
var H : THandle;
buffer: array[0..255] of Char;
begin
H := LoadLibrary('adatlib.dll');
if h <> 0 then
begin
LoadString(H, 1001, Buffer, 255); // Elsot
label1.Caption := StrPas(Buffer);
end
else
begin
ShowMessage('DLL betöltés sikertelen!');
end;
end;
Ha a dll betöltés sikertelent irja ki, akkor nem látja a DLL-t. Hivatkozz rá próbából útvonallal. pl másold be a C:\ alá és akkor a LoadLibrarynál c:\adatlib.dll
Ennyi. Most csináltam végig, kipróbáltam működik. Sok sikert.
[Szerkesztve] -
Diskcopy
tag
válasz Metalwarrior #971 üzenetére
Sima szövegszerkesztőbe vésd bele amit a legelején irtam mentsd el valamilyen .RC néven aztán a BIN könyvtárban lévő BRCC32-vel csinálsz belőle RES-t. BRCC32 akarmi.rc bemásolod a project könyvtáradba, aztán a dll-t meg megcsinálod File- new- other- Dll wizarddal. annyit kell belerakni, hogy {$R akarmi.res}, de már leírtam. úgy működik, ha végigcsinálod lépésről lépésre.
-
corm
senior tag
lenen énnekem egy technikai kérdésem. Nagyon lámának tűnik a dolog, de elég zavaró hatása van. Nevezetesen, hogy a [ (szögletes zárójel) karaktert az istenért sem sikerül kiírni, ha átváltok angolra akkor sem, nézegettem, nem találta semmi olyan parancsot, ami erre lenne beállítva, és nem is cisnál semmit. Viszont elég kellemetlen amikor tömbindexelést kéne írnom Találkozott már vki ezzel vagy egyedül vagyok a bajommal?
Y N W A
-
Diskcopy
tag
Szia!
A megoldás igen egyszerű.
Start menü- futtatás- Regedit
Megkeresed a HKEY_CURRENT_USER\Software\Borland\
Delphi\4.0\Editor\Options\ részt. Felveszel egy új DWORD értéket ami a következő legyen. NoCtrlAltKeys és az értéke 1 legyen. Előtte persze Delphi becsuk. Regedit bezár, és már mennek is az ALTGr-es gombok. -
Diskcopy
tag
válasz Drótszamár #977 üzenetére
Ez igaz persze, csak minek bajlódjon vele, amikor egy kis reg túrás és már nyomhatja simán is. Ez ilyen Delphi/Kylix betegség sajnos... de ez az egyik ellenszer. Ascii tábla.
-
yksz
aktív tag
Hogan lehet egy a, b, c, d, e, f: integer változókba lekérni az aktuális évet, hónapot, napot, órát, percet és másodpercet?
-
Tele von Zsinór
őstag
Valahogy így:
procedure DecodeDate(Date: TDateTime; var Year, Month, Day: Word);
procedure DecodeTime(Time: TDateTime; var Hour, Min, Sec, MSec: Word);
var
Present: TDateTime;
Year, Month, Day, Hour, Min, Sec, MSec: Word;
begin
Present:= Now;
DecodeDate(Present, Year, Month, Day);
Label1.Caption := 'Today is Day ' + IntToStr(Day) + ' of Month '
+ IntToStr(Month) + ' of Year ' + IntToStr(Year);
DecodeTime(Present, Hour, Min, Sec, MSec);
Label2.Caption := 'The time is Minute ' + IntToStr(Min) + ' of Hour '
+ IntToStr(Hour);
end; -
Tele von Zsinór
őstag
válasz Drótszamár #982 üzenetére
Ez van.
Amúgy mivel a word is egész, ha egy proc. integert vár paraméternek, oda elfogad wordot is, szóval ezzel sztem nem lesz gondja. -
yksz
aktív tag
THX mindenkinek helpet, a drótszamárét alkalmaztam, tömörebb. Amúgy az Int- worddel volt problémám.
-
yksz
aktív tag
válasz Tele von Zsinór #985 üzenetére
Példa nem kellet volna Az néha csak bezavar
-
Ryan927
tag
Szevasztok!
Szeretnék egy olyan programot írni ami az MP3-ban tud turkálni.
csak az mp3-ban nem tudom hogy hogy kell módosítani az adatokat.
pl:comment, url, stb
Tudnátok ebben segíteni?
(Delphi 5 öt használok, de +van a 6 és a 2005 is)
[Szerkesztve] -
Tele von Zsinór
őstag
Erre nem itt fogod megtalálni a választ, hanem a neten valahol, ahol leírják, hogy mindez hol van letárolva az mp3-ban. De ha jól emlékszem van erre komponens is, elég azt megkeresni.
-
Notes
senior tag
Ha a formon létrehozok egy GroupBox-ot arra utólg bármit rá tudok pakolni, de ha egy előtte már meglévő elemet (pl. button) akarok egérrel ráhúzni akkor ''alá'' kerül. Mit csinálok rosszul?
Romanes eunt domus!
-
BlackWoOd
aktív tag
Semmit nem csinálsz rosszul.
Esetleg csináld úgy, hogy kijelölöd a komponenseket, amiket a groupboxba akarsz pakolni, majd ''Edit/Cut'', aztán ráklattyantasz a groupboxra és ''Edit/Paste''.
B verzió: használd az ''Object treeview'' panelt, azon működik a drag&drop.< ..kevés az ember, sok az emberszerű lény... >
-
yksz
aktív tag
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy mit írjak a glutDisplayFunc és a glutKeyboardFunc utáni zárójelekbe?
-
modder
aktív tag
Hi, nagyon nem vagyok benne a temaban, a kerdesem a kovetkezo.
Mire hasznaljak a delphi-t es a visual basic-et? vagyis a VB-t tudom, hogy mire hasznaljak, de a delphit is ugyan azokra a celokra?
A masik meg, hogy melyik a jobb, azon kivul hogy a delphi jobban hangzik? -
_AnTi_
tag
Hali!
Quickreporttal próbálkozom (most használom először), és a következő a problémám:
nyomtatnom kellene egy listát, ahol minden egyes tételnek további paraméterei vannak (úgy, mint ahogy egy számla is kinéz, tehát pl.: terméknév - gyáriszám - ár, stb.). A gondom az, hogy nem tudom hogyan kérhetnék új oldalt, illetve a fejlécet és a láblécet szeretném ''átvinni'' a következő oldalra is.
A válaszokat előre is köszönöm!Szép vagyok és okos, ügyes és aranyos...
-
SEMTEX
senior tag
Hali mki!
Hogy tudnám azt megoldani,illetve milyen paramétert kellene ahhoz állítanom, hogy egy form(amit névjegynek akarok használni), full dialógusablak legyen, tehát amíg nem kattintuk a rajta lévő gombra, a mögötte lévő ablak inaktív legyen....
Köszi a segítséget előre is.....
-
Ameda
tag
Midkettot szinte ugyanarra használják. Windowsos programok írására. Delphinek van egy másik változata: Kylix (ugyan az, csak Linux-ra).
Delphi, igaz hogy jobban hangzik, jobb is (privát vélemény) mint a többi. Nem M$, hanem Borland a fejlesztő cég.
Különbség alapvetően ott van, hogy a programozási rész Visual Basicban BASIC-alapú, Delphiben pedig Pascal+picike C+egy rakás új utasítás.
VB nem ismerem. Nem bírtam sokat ülni előtte.Please use LINUX!
-
Flashback
addikt
Írtam egy Indyserveres server-cliens progit.
1.) Mikor adatot küldök a server felé kidob egy hibaüzenetet (csak ha Deplhi alatt futtatom) hogy 'No execute handler found'. Miután leokézom az adat átmegy a progi működik. Elég idegesítő tesztelésnél! Hogy lehetne megszüntetni?!
2.) Hogy lehet ellenőrizni hogy a server aktív-e?!profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Flashback
addikt
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
Új hozzászólás Aktív témák
- iPhone 15 Pro 128GB FEHÉR TITÁN MAKULÁTLAN
- iPhone 14 128GB Lila Független Mint Az Új/1-3 hónap gar./Akku 92%/p3826
- minigép/ i5 6500T 35W/ Dell 3050 micro/ garancia/ ingyen foxpost
- Új Modell Apple Watch Ultra 2 49mm Black/2025.09.21 Apple Gar./p3825/
- Cisco SG200-50 smart switch - 48+2 portos Gigabites
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs