Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Csorbi #81299 üzenetére
Én beleolvastam, de semmi infó ehhez kapcsolódóan, max annyi, hogy 3rd party Option ROM kényszeríthetően megjeleníthető.
Feltételeztem, hogy HDD priority részen előkerül és csak előre kell rakni a sorrendben, de ott sem jelent meg
Doky586
Ez valami kéz alól előkerült termék kombó és ha jól vettem ki, akkor megveszi, ha működik megállapodás keretében most megy vissza az eladóhoz és vesz egy általad is javasolt SSD-t
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Egy barátom keresett meg tegnap azzal a problémájával, hogy egy ASUS P8H67-V B3 alaplapba M.2 PCI-E bővítőkártyán behelyezett M.2 SSD-t nem tudja kiválasztani BOOT eszközként BIOS-ban.
Normál SATA eszközről indítva a gépet Windows alatt a PCI-E bővítőkártyán lévő M.2 SSD probléma nélkül működik, a Win látja, betűjel is kerül a rajta lévő partícióhoz.
Van valami beállítás/trükk amit BIOS-ban eszközölni kell, hogy BOOT eszközként kiválasztható legyen vagy ez az alaplap nem képes ilyen módon csatlakoztatott eszközről boot-olni?
-
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Ace Ventura #78773 üzenetére
Osztán kézikönyvet olvastad-e?
"M.2_1 slot (Key M), type 2242/2260/2280
- Only Intel® 11th Gen processors support PCIe 4.0 x4 mode, this slot will be disabled for other CPUs" -
AtHoS
nagyúr
válasz
Mexildos #77882 üzenetére
Szerintem ide kell csatlakoztatni a VGA DP kimeneteit (ezeket bemenetként definiálja az Asus - DP in 1 és DP in 2), ami majd megjelenik az alaplap Thunderbolt 4 kivezetésén és erre kell kötni majd a kijelzőket
Lásd kézikönyv 2-19 oldala, ami vizuálisan mutatja is
A prociban lévő IGP jele HDMI-n illetve a Thunderbolt 1 csatlakozón vihető ki a kézikönyv 2-20 oldal táblázata alapján
-
AtHoS
nagyúr
válasz
imotrepus #77841 üzenetére
Hát ezt emiatt kértem tőlük:
"Telefonos "távirányítással" beolvastattam milyen eszközök vannak a hang lejátszóeszközöknél, de az LG monitor TV nem volt köztük"
Tálca -> óra melletti hangszóróikonon jobbklikk, majd itt Lejátszás részen
3 elem volt, amiből kettőnél Nincs csatlakoztatva volt olvasható és persze a harmadik 3,5 Jack volt az alapértelmezett. Emiatt gondoltam, hogy lehet nem megy ki HDMI-n alapból hang?
Bár még lehet, hogy frissebb Intel driverrel helyre rakható -
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Lenne egy Asrock H81M-HDS alaplap + Intel Pentium G3220 processzor kombó, ahol a proci integrált IGP-je van használatban.
Új "monitor"/TV került beszerzésre beépített hangszórókkal és a fenti kombó HDMI porton került a monitorra/TVre rákötve.Telefonos "távirányítással" beolvastattam milyen eszközök vannak a hang lejátszóeszközöknél, de az LG monitor TV nem volt köztük, így felmerült hogy:
fenti alaplapon a HDMI port használható hangkimenetként ezen kombó esetén?
A kijelző TV módjában természetesen nincs gond a hanggal, maga a készülék rendben üzemel
-
AtHoS
nagyúr
Egyelőre abszolváltam a problémát a lap alsó szélén lévő csatlakozók kábeleinek 90 fokban való elfektetésével és némi VGA-ra felülről ható erőhatással, így a hátlapi lemeznél lévő 2 csavar és az x16 slot végén lévő rögzítőpöcök a helyén tartja a kártyát és működnek az előlapi csatlakozók/gombok/ledek is.
Viszont érdekelne, hogy mi lehet az oka annak, hogy a procifoglalat melletti x16 slotban Intel platformon nem működik ez a Vega64?
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Lenne egy összetett problémám: összeraktam egy ilyen konfigot
GIGABYTE B560M D3H [link]
i5-10400F [link] + Arctic Freezer 34 eSports DUO [link]
G.Skill 16GB /3600 Ripjaws V Series DDR4 (2x8GB) CL19 [link]
Sapphire Vega64 8GB LC [link]A probléma az lenne, hogy a processzor foglalathoz közelebbi PCI-E x16 foglalatba rakva a Vega64-et 5 rövid sípolás az eredmény és nem indul be a gép.
A legalsó x16 foglalatba rakva gond nélkül indul a rendszer, de a kártya 2 slotos szélessége miatt az alaplap alsó szélén lévő csatlakozókat Audio, USB, powerled-hddled-powerswitch-resetswitch, systemfan3 nem lehet használni, így előlapi hang + USB használhatatlan, nem beszélve arról, hogy nem lehet bekapcsolni a gépet normál módon, mivel a gombok vezetékeinek végén lévő műanyag csatlakozók magassága miatt a Vega64-et nem lehet a slotba rakni
Szóval, mi a rákosfenét kellene állítsak a BIOS-ban, hogy hajlandó legyen az elsődleges x16 slotban is probléma nélkül kezelni a kártyát?
GTX 1060-al próbálva gond nélkül indul a gép
Nem vagyok nagy guruja a témának, de nem lehet, hogy a PCI-E sávok kezelése okozza a problémát?
pl. az elsődleges x16 slot a procihoz van bekötve, míg a másik x16 slot a PCH-ba
ui.
Korábbi gépemben ugyanez a hiba volt jelen szintén Intel platformon: Asus Maximus VIII Ranger + i7 6700K viszont az alaplap normál ATX mérete miatt nem volt gond a másik x16 slot használhatósága. RX 470-el viszont nem jelentkezett ez a probléma
A mostani gépemben nem volt gond a Vega64-el egyik x16 slotban sem, igaz AMD platform: Strix X570-E - 5800X
-
AtHoS
nagyúr
válasz
jacint78 #48075 üzenetére
Lehet, hogy az alatt a 20 másodperc alatt fagy, de én ezt nem nevezném fagyásnak, mivel szvsz. olyankor nem reagál semmire sem a gép és mindenképpen user interakció lenne szükséges. De ugye ez már részletkérdés sanos
Amúgy meg szövegértelmezéssel hogy állsz?
"kedden felvinné hozzájuk tesztelésre a gépet" mond neked valami?
-
AtHoS
nagyúr
válasz
jacint78 #48071 üzenetére
lehet félreérthetően írtam, mivel nem fagy a gép, sosem írtam ilyet.
A probléma, hogy lassan indul kb. 20..25 másodperc kell neki mire beadja a POST képernyőt vagy a Giga logót és újraindítás esetén a lassú indulás előtt kisípolja hibával a memóriát, majd leállítja és újra el is indítja a gépet, de ezt követően a lassú indulással elindul a gép működik is rendesen.
Single channel módban nem jelentkezik a hiba, 20 másodperc alatt be is töltődik a win7.
Barátom ráírt PCX ügyfélszolgálatra a tapasztalt probléma leírásával, kedden felvinné hozzájuk tesztelésre a gépet, - mivel nem szívesen szedné már szét és összeszerelve nem bízná futárszolgálatra sem - mi ilyenkor a teendő
Szerk.
Ja igen. Ez 2400-as kit ami ebben a lapban 2133-on működik csak. Időzítések a 2400-as órajelhez tartozó lazábbak és még feszültséget is emeltem BIOS-ban 1.26V-ra, de hiába
-
AtHoS
nagyúr
válasz
MasterMark #48068 üzenetére
Ez Ok, alá is írom, viszont pont duál kit lett véve, nem csak úgy találomra két egyformának kinéző modul. Persze még ez sem garantál semmit, de - gondolom - ha nem megy duálban, akkor lehet emiatt gariztatni.
Minden esetre nem egyértelműsíthető a kérdés, mivel ismeretségi körben nincs más DDR4-es gép, hogy teszt erejéig kipróbáljuk ezt a ram kit-et másik gépben és ebben a giga lapban másik gép DDR4 memóriáit.
A procifoglalat lábelhajlását ellenőrzés nélkül kizárnám, hacsak nem gyári hibás a lap. A procifoglalat műanyag takarójának eltávolítását követően egyből bele is raktuk a procit, így az alatt a 10 másodperc alatt, míg fel volt nyitva - ráadásul ketten is szemléltük, mivel magyaráztam barátomnak, hogy nem értem hogyan lehet elhajtani a procifoglalat érintkezőit, mivel csak ráteszem a procit és lecsukom a fedelet, ennyire egyszerű- nem ejtettünk rá semmit, mert azt azért csak észrevettük volna
-
AtHoS
nagyúr
válasz
szallasi007 #48065 üzenetére
"Nem érzékeli dual channelben a ramokat"
Viszont duálban is elindul a gép sípolás, leállás-autoindulást követően és tökéletesen használható is, látja mind a 16GB memót a win. Ha procifoglalat lábhiba lenne, akkor ilyen előfordulhatna?
-
AtHoS
nagyúr
válasz
jacint78 #48062 üzenetére
Első körben kidobtuk a gépből a memória modulokat. Ugyanazt a hibasípolást játszotta, sőt ugyanúgy lekapcsolta a gépet és próbálkozott újraindítással. Pontosan ugyanaz volt tehát a hibajelenség memória nélkül indítva.
Beraktunk csak egyetlen modult a procitól legtávolabbi (szürke) foglalatba és meglepődve tapasztaltuk, hogy úgy működik a gép ahogyan kell. Nincs sípolás és 7 másodperc alatt már látjuk a Giga logót induláskor. Újraindítgattuk párszor, de a hiba nem jelntkezett egyszer sem.
A 960 nem volt kiszedve a gépből, azt használtuk.
Kicseréltük a modulokat és a másik modullal ugyanúgy szépen működött a gép.
Beraktuk dual channelbe a másik modult is (szürke foglalatok), amikor a hiba ismételten jelentkezett. Ezt követően átraktuk a modulokat a procitól távolabbra lévő két foglalatba (fekete és szürke), tehát single channelbe és így is rendben működik, semmi hibajelenség.
Ami furcsa volt, hogy a legelején mikr próbáltuk az egymodulos működést belépve BIOS-ba, hogy visszakapcsoljam az IGP-t vettük észre, hogy visszaflesselte az F5 gyári BIOS-t, pedig tegnap az F6e verziót raktam rá.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
jacint78 #48056 üzenetére
Kerestem az XMP beállítási lehetőséget, de vagy nagyon felületes voltam vagy pedig nincs ilyen lehetőség illetőleg még az is lehet, hogy ez a HyperX Fury 2400MHz-es RAM nem rendelkezik XMP profillal.
A gépajánlós topikban is visszajeleztem az összerakott géppel való problémával kapcsolatban, hogy legyen tapasztalatuk a szakiknak és ne ajánlják ezt a kombót, de ott az egyik szaki 80%-ban VGA problémát hozza fel hibaoknak [link]
Megnézzük amit javasolt és meglátjuk mi lesz a vége. Még annyit kipróbálunk, hogy kivesszük a memória kit-et és anélkül is indítjuk a gépet, szvsz. ugyanazt a hibasípolást fogjuk hallani, csak most nem fog lekapcsolni a lap indításvédelme...de majd kiderül
szerk.
Sajnos nincs a környéken sem másik DDR4 memó, amivel esetleg még tesztelhetnénk -
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Barátom összerakott egy konfigot:
GIGABYTE GA-B150M-D3H
INTEL Core i7-6700
Kingston 2x8GB DDR4 2400MHz HyperX Fury Black HX424C15FBK2/16
Gigabyte GTX960 4GB DDR5 GV-N960WF2OC-4GD
WD Blue 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD10EZEX
SAMSUNG 250GB 850 EVO SATA3 2,5"
Corsair Carbide 300R CC-9011014-WW
FSP 550W Aurum 92+ Platinum
Cooler Master Hyper 212 EVO RR-212E-16PK-R1Az alaplap a legfrissebb béta BIOS-al is picit problémázik, mivel hidegindítást követően kb. 20...25 másodperc is kell neki míg egyáltalán megjelenik a Gigabyte logo a monitoron (addig standby van a monitor).
BIOS-ban végzett beállítások elmentése után újraindításnál 4 hosszú sípszót követően lekapcsol a gép, majd pár másodperc múlva automatikusan indul és az előbbi 20..25 másodperces indulási időt produkálja. Ugyanez a 4 hosszú sípolás + leállás - autoindulás játszódik el winből történő újraindítást követően is.
Viszont a lassú indulást követően már teljesen rendben lehet használni a gépet, mintha semmi problémája nem lenne. Rengeteg beállítást eszközöltem memória téren, plusz ugye a legfrissebb BIOS is felraktam, de ezt az indulásos problematikázást nem sikerült kiküszöbölni.Minden indításnál jelen van a lassú hibakereső indulás, de az újraindításoknál van csak sípolás. BIOS-ból kilépve szintén van sípolás.
VGA-ból HDMI-n ad képet, IGP ki van kapcsolva BIOS-ban
Tápot két alkalommal áramtalanítottuk azt követően is ugyanúgy tapasztalatuk, egyéb esetben pedig nem volt áramtalanítva, szimplán winben leállítva a gép.
Ötlet, hogy mivel problémázhat a gép?
A 4 hosszú sípolásból memória problémára következtettünk, ugyanis volt amikor elkezdte az ötödiket is sípolni, csak közben lekapcsolt a lap indulásvédelme és nekiállt ugye sakkozni a megfelelő beállítások kitalálásával.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest