Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mdk01

addikt

válasz szaszlaci #13240 üzenetére

Nem akarlak elkeseríteni de ez mind sztem csak látszólagosan hibátlan.
    Nem tudom mi az a névleges száradás, de talán ez lehet a nyitott idő?
    Gondolom ez diszperziós faipari ragasztó.
    8-10perc egy diszperziós ragasztónak kevés ahhoz rendes kötés alakuljon ki két anyag között-.(és most itt nem ér a nyári 30fokban két 5% nedvességtartalmú fenyőfa összeragasztásával jönni :) )
    Kötési idő függ a ragasztó gyártójától, a ragasztó vastagságától, a levegő és az anyag hőmérsékletétől, a fafajtól, és préselési erő nagyságától. Diszperziós ragasztó esetében betartva az alapvető ragasztási szabályokat 15-40perc préselési idő kell...préselési.

Kicsit sztem is felületesen vetted ezt a ragasztást, de ez nem a te hibád lásd utolsó sor.
    Próbáld meg a következőket:
    1. Ragassz nagyobb felületeket mert a hangfalaid sem 5.x5cm-es négyzetekből fog állni
    2. vizezd be egy szivaccsal és nézd meg hol púposodik fel... ha nem préseled meg rendesen, (márpedig egy prés nélkül furnért jól felragasztani nem igazán lehet) akkor tuti szücsös lesz.
    3. 24óra után kezd el egy vésővel vagy vmivel felfeszegetni a furnért és nézd meg hol mennyire ragadt rá.
    Bónusz, ha rám/ránk hallgatsz akkor hagyod a francba a diszperzióragasztóval való furnérragasztás, prés nélkül.

Úgy gondolom látnod kellene hogyan működik a furnérozás szakszerűen, hogy érezd és lásd a különbséget.

[ Szerkesztve ]

• thyeby

őstag

Tudnod kell, hogy éppen a minimum hőmérsékleten dolgoztál.
    Készíts újabb tesztet. Ragaszd meg a műhelyben. Természetesen új lapra, új furnérral, különben a szétszedetteken nem azt az eredményt fogod kapni, mint amikor élesben dolgozol majd.
    A D3 préselési ideje 20 celsius fokon 15-20 perc. De a végleges kötés 24 óra. Tehát szorítod az új próbát 1 órán át, majd felviszed a szobádba a szekrény tetejére, és csak egy nap elteltével csinálsz próbaszakítást. (Vagy már eleve a szobában ragasztol, és 20 percig préselés alatt hagyod.
    A kétoldalas ragasztófelhordással eléred a 100%-os kontaktot. 99% az már Neked ne legyen elég!

A laminált furnérozásában nem hiszek, szerintem az nagyon hamar magától is le fog pottyanni onnan. A lamináltat látod, sokkal célszerűbb lesz a Palma készítménnyel ragasztani.

Márton111 kolléga elértett. A szűcsösödés tesztjét írta le neked.

[ Szerkesztve ]

Több fa van, mint asztalos!

• Sanyabá

senior tag

Furnérozásnál alap követelmény a meleg helység, lásd hőprés.
    Meg aztán ne tévesszen meg, hogy 5x5 cm-en minimális nyomással jó lett.
    Ha nagyobb felületen nem mindenütt elégséges a nyomás,bizony előfordul a szűcsösödés.

A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

• Márton111

aktív tag

Szivacs bemárt, langyos vízzel levizeled.Mintegy lemosod ,ne csurogjon le , de,mindenütt legyen vizes.Súrlófényben megskubizod a puklikat ,egykét perc múlva , vagy még pár percen belül. :) Ha megszáradt félig, ki fognak simulni, akkor már nem átszik, hol szűcsös.
    UI én a helyedben kipróbálnám a sarokból ,a szoba közepán álló anyagra rádobni a furnért, hátha úgyis jó lesz :DDD

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák