Hirdetés
- PlayStation 4
- PlayStation 5
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Rainbow Six: Siege
- Path of Exile 2
- EAFC 25
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- Last Epoch
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
szacsee
nagyúr
válasz
juhi1414 #2330 üzenetére
Tervezésnél nem jön rosszul, ha van HT a prociban, így én i3 2100-at ajánlanám elsőnek.
VGA-ból pedig felbontásfüggő.... alacsony felbontáson HD5770 / GTS 450 alatt nem ajánlanék semmit sem (nem tudom milyen felbontáson játszol).. persze ha van pénz vehetsz GTX 580-at, vagy HD6970-et, de pl 1280x1024-re felesleges... -
szacsee
nagyúr
válasz
juhi1414 #2324 üzenetére
Ha mindig lesz VGA a gépben akkor megfelelő választás a P67 Pro3 alaplap.
Az már az egyéni véleményem, hogy a Z68 Pro3 M (igaz mATX méretű), viszont tudásban többet tud és nem sokkal drágább...Neked kell döntened.Proci + chipkészletfűggő.
1866-os ramokat is pakolhatsz bele, de nem biztos, hogy fog annyin menni. (H6x-es deszkában tuti nem). Nálam pl K-s procival és P67-es alaplappal gond nélkül mehetne akár 2000Mhz feletti ram is bele.Példának okáért:
G620
G840
I3 2100
i5 2500k (itt pl 1066/1333Mhz-et ír, de mivel P67-es alaplapban használom be lehet állítani magasabbra is) -
szacsee
nagyúr
válasz
juhi1414 #2321 üzenetére
Igen "passzol" bele.
Amelyik alaplap LGA1155-ös foglalattal rendelkezik és a CPU Support résznél látod a procit, abban menni fog. Viszont a G620 "csak" 1066-on fogja tekerni a ramokat, de elvileg a biosból feljebb tudod piszkálni... de ne vegyél rá mérget. A G8xx-es procik ha jól emlékszem 1333Mhz-n hajtják a ramot, és közelebb áll egy i3-hoz mint az általad említett G620 tudásban. HT nincs és sima HD grafikus magot kapott csak, mint minden Pentium proci.Itt nézz körbe és amelyik alaplap szimpatikus felszereltségét illetően és a pénztárcád is elbírja, akkor nyugodtan megveheted.
H61- H67 - nincs tuning, de van VGA kivezetés (nem mindegyik típusnál van DVI, vagy HDMI)
P67- van tuning K-s prociknál, de nincs VGA kivezetés az alaplapon
Z68- van VGA kivezetés és tudsz tuningolni is + Virtu és Smart ResponseHa kezdő vagy, akkor a proci körül a "kis kockák" száma minél több annál jobb a processzor tápellátó áramköre (laikusoknak leegyszerűsítve)
Csatlakozókat pedig képek alapján is megnézheted, hogy van-e a kiválasztott alaplapon... pl HDMI, DVI vagy 7.1-es hang, esetleg USB3.0
Specifikációk részben mindent leírnak ha nem vagy biztos benne. -
szacsee
nagyúr
válasz
juhi1414 #2319 üzenetére
Ha később veszel erősebb processzort, akkor érdemesebb Z68-as alaplapot venni.
Tuningolható benne a K-s proci és van rajta VGA kimenet is (tehát a H67 és P67 egybegyúrva). Z68 Pro3 M (ha jól emlékszem a sima Pro3 soványabb proci tápellátást illetően), vagy pedig Z68 Pro3 Gen3 alaplapot válaszd, ha asrockot választod. (utóbbit érdemes CF / SLI építésekor választani... no meg a pénztárcád vastagságán is múlik, hogy mit tudsz választani. -
szacsee
nagyúr
Ne kínlódj ennyit, csak lazán...
Töltsd le a Tmonitor nevű programot, TDP-t ezzel szoktam belőni.
Mutatja az összes mag szorzóját és órajelét miközben terheled, így látod, ha visszaveszi a TDP miatt.
Short limit 180W
Long limit 140W elég szokott lenni 4,4-4,5Ghz környékén is, de próbáld ki.
Egyszóval a TDP limitet feltolod és fokozatosan csökkented visszafelé... Prime 95-el, LinX-el és IBT-vel is nézd meg, mert ha másféleképp terheli a procit lehet IBT-nél nem csökkenti a szorzót, viszont pl Prime 95 alatt igen, mert kifutsz a fogyasztási keretből.
Azt hiszem XS-en láttam még egy hasonló progit, aminek Throttle Stop volt a neve ezzel is lehet bíbelődni. Nagyon nem kell agyonfeszelni mindent, mert érzékeny rá, bár CF /SLI alatt még nem tuningoltam SB-t, de valószínű, hogy max a QPI-ből kell egy kicsivel többet adni mint egykártyás rendszereknél... de azzal nagyon óvatosan kell bánni.
PLL overvoltage-t pedig általában 4,5Ghz felett szokták engedélyezni, mert segít. Ha viszi anélkül is, akkor jobb nélküle, mivel nem tudjuk mennyivel feszeli túl a proci memvezérlő PLL feszültségét (ha jól tudom ahhoz tartozik nem pedig a CPU PLL-hez), de cáfoljon meg valaki, ha hülyeséget írtam. -
-
szacsee
nagyúr
2239-es hsz-ban leírtam mit tégy.
Kezd 1,55V-os ramfesszel és 1,05V-os VTT-vel. Procinak is adhatsz többet, hogy biztos ne amiatt halálozzon állandóan.
Ha pl Hiren CD-ről boot-olva a Goldmem 2x lefut hiba nélkül akkor bírja a ram. Utána használod 2-3 napig, ha stabil, akkor megjegyzed az értékeket és csökkented a ramfeszt és a VTT-t vele együtt. (0,5V különbség legyen köztük). Ha megvan az a ramfesz amin már nem stabil akkor az egy lépcsővel magasabb feszültségen használd. Előfordulhat pl, hogy nagyobb VCore-al kisebb ramfesz is elég lesz, de ha a ram stabil, akkor csökkented a procifeszt addig amíg az is instabillá válik. Utána előző stabil beállításra belövöd és kész is. -
szacsee
nagyúr
Meglestem a képeket, VTT , CPU és Ram feszen kívül minden maradhat alapértéken (nem auto). PLL pl látom, hogy 1,83V, de nem számít, mert nálam 1,7V-al is lazán ment 4,5Ghz-en. Igaz proci válogatja, de ha nem muszáj akkora fesz, akkor pihentesd.
Turbo TDP limit nem tudom hogy optimális, mert én 2 TDP-t állítottam tuningkor, viszont nálad csak egy érték van. Serial Port-ot, meg a Floppy-t tiltsd le ha nem használod.... gondolom nem soros egered van és floppy meghajtód... -
szacsee
nagyúr
Nem érdemes vele kínlódni, hagyd meg.
Nálam már nem is tudom hány éves a Corsair HX620-as és ebben nincs annyira jó szűrő áramkör. Állítólag a silányan megépített PWM áramkörök (VGA-kon szokott előfordulni) visszahatnak a tápra, illetve az új procik elég keveset fogyasztanak, emiatt a tekercs rezonanciája a hallható tartományba esik. Még a P45 Extreme-nél lettem rá figyelmes, hogy cicereg egér rángatásánál. Utána X58 UD4P-vel is csinálta bármilyen VGA volt alatta, C1E kilövése segített a dolgon (általában vinyó műveletnél cicergett). Most is csinálja üresben, de már letojom, ha elszállna, akkor még van rá garancia. Okosok szerint nem tehet semmiben kárt, mert elég jó védelem van ezekben a tápokban. Lehet cseréled valami ultrabrutálra és az is cicereg.... sőt jobban is cicereghet.... akkor mit csinálsz? (gariztatni emiatt nem lehet sajnos) -
szacsee
nagyúr
válasz
szamoki #2237 üzenetére
Nem, Corsair lesz majd a kiszemelt (elvileg holnap után jön meg).
Elsőnek csak nézd meg XMP-vel milyen timinget állít be a bios a ramnak és írd fel egy cetlire pl. Utána lődd ki az XMP-t és állítsd a ramot 1600Mhz-re. Ha megvan a feszt első körben lődd 1,55V körüli értékre és a QPI-t emeld meg egy hangyányit (1,05-1,07V) körüli értékre.
Lesd meg, hogy autómata timing beállítással mit állít be az alaplap (ha lazább az időzítés nem baj). Teszteld le, hogy stabil-e, ha igen lődd be az XMP profilból kilesett értékeket amit a cetlire felírtál (ha nem egyezik az 1600-as auto beállítással).
Ha a késleltetések nem egyeztek az auto beállítással, akkor még egyszer teszteld le a ramokat.
Ezután lassan csökkentsd a ramfrekit és vele a QPI-t. Minden 0,02V-os feszcsökkenés után nem árt egy teszt, vagy pár napos nyúzás, hogy biztosan stabil legyen. Ne piszkálj mást, csak ezeket az értékeket. Ha beállítottad azt a feszt, amin stabil a ram 1600-on akkor jöhet a procituning, pezsgőfürdő, meg amit akarsz.N_A_S: Nájsz, hasznát veszem...
-
szacsee
nagyúr
Lenne egy kérdésem...
Hezitáltam már, hogy veszek 8gb memóriát, de megjött a löket hozzá.
Kingstont néztem ki hozzá, de elfogyott a grey széria, viszont most néztem, hogy nem sokkal drágább a CORSAIR 8192MB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT CMZ8GX3M2A1600C9.
Remélem menni fog a deszkával, használ valaki ilyen ramot Asrock P67 Pro3 B3-al? -
szacsee
nagyúr
Nem biztos, hogy frissítened kell, amikor vettem az én deszkámat, akkor is a legújabb bios volt rajta, majd ha megjön kiderül.... Jó választás elvileg a Fatál deszkához adott szoftot is használhatod és az USB port frekijét is birizgálhatod vele.... (HC gémerek szokták 1000Mhz-re feltolni).
Ramnak 1600-hoz ha elég az 1,5V, akkor no para, QPI mehet 1,05V-ra kb procifesz meg fixen 1,35-ig szokták a tuninghuszárok tolni. Nálam 1,28V-al már 4,4Ghz körül jártam amikor elkapott a gépszíj, de stabil volt. Intel ajánlása pedig 1,5V-ot ír itt inkább a hűtéssel van gond, mert oda már a víz is kevés lenne.
PLL-nél nem kell babrálni, mindenki alapon, vagy alatta használja.
Egy mondatba összefoglalva:
Ramfesz és QPI feszt belövöd egymáshoz, hogy ne legyen több a ramfesz mint 1,57V, a TDP limitet kiakasztod, a procifesznek tolsz egy kövér gázt fix fesszel, szorzót meg csak emeled...Hangkarira visszatérve, ha visszavenné, akkor felrakod a VGA fölé, bár ott eléggé begerjedhet, de egy ventivel a szellőztetése megoldható. Ha jól sejtem a déli hídra van rádrótozva a legalsó slot így nem fog visszaváltani a felette levő x8-as sebességről.
-
szacsee
nagyúr
Ne fossál, nem sok mindennel kell szöszmötölni, mint P35, P45, vagy AM2-es rendszernél.
Az SB topik elején van egy táblázat,
a lényeg, hogy az i3/i5/i7 prociknál a VTT/QPI fesz (így hívják biosban) és a ramfesz különbsége nem lehet több mint 0,5V, mert a proci memória vezérlője lehal... ezért is népszerűek az 1,5V-os memóriák.
1,57V az intel ajánlása ramfesz terén, de mehetsz elvileg feljebb is ha pl 1,15V-ra feltolod a QPI/VTT feszt, akkor akár 1,65V-ig is. Elsőre max 1,57V és majd meglátjuk, viszont kicsit emelj a QPI feszen így is mindenképp... pl 1,05V-ig.
Asrock deszkáknál nincs olyan széles feszállítási lehetőség, de majd rájössz, viszont majdnem ugyanúgy húzhatók a procik mint a nagyobb gyártók deszkáiban.
Fenti táblázatban gyakorlatilag midnent megtalálsz, a TDP limitet kell majd feljebb vinni, mert akkor hiába adsz magasabb szorzót akkor is max 1 mag órajelét emeli fel, mert a többivel már elérte a TDP limitet. Merészek 130-150W magonkénti és 300W össz TDP-t lőnek be. Hővédelem úgy is leold elvileg és a deszka biosában is van hővédelem ( ha eléri a hőfokot lekapcsol a gép).
Ha 6950-el tolod, akkor gondolom nem 800x600-ban játszassz, oda meg indulásnak elég az alapórajel is... -
szacsee
nagyúr
Látom trollba szaladtál..
Nálam Pro3 van szintén Hercules 1600-asokkal és nincs újra indulás, sem 1-es profilban (XMP), sem profil nélkül beállítva. A gépem nincs áramtalanítva, lehet emiatt sem indul újra 2x, de aki ErP-s deszkát áramtalanít állandóan, az meg is érdemli...
Amikor jönnek a millió amperek az égből, akkor én is kihúzom, de amúgy felesleges. -
szacsee
nagyúr
válasz
szacsee #1586 üzenetére
Helyesbítenék, elméletben feszültséget nem is tud variálni a PWM szabályzó, mivel a ki-be kapcsolás idejét szabályozza csak. Ahogy most olvasgatom itthoni és külföldi fórumokon elég sok a gond vele. Nem is gond, hanem a pontos beállítás a probléma.
PWM-es venti 3 tűs csatiban nem szabályozható, illetve fordítva sem.
Eddig nálam is csak intel gyári cooler ment normálisan ilyen vezérléssel.
A minimális fordulatot más ventivel nem értem még el, ezért is használnak sokan még mindig 3 tűs ventilátorokat és fesz szabályzást. Ha az alaplapi nem pontos, akkor előlapi szabályzóval. -
szacsee
nagyúr
válasz
csimpok #1530 üzenetére
Vinyónál nem veszed észre az AHCI előnyét, max SSD-nél a trim miatt, ott viszont ajánlott bekapcsolni.
mekex: ez kész...
AirBooms: Na igen ez ami gyengébb sajnos az Asrockokban, hogy nem lehet annyi feszültséglépcsőt látni, mint a többi gyártónál, hiába fullos a deszkád, felépítésben Ex4-6 1-2 fícsörrel megspékelve. Katt is amikor a Bloom topikban oltotta a jónépet meglestem a manualt és kb negyed annyi feszlépcső volt pl Uncore-nál ami azért valljuk be nem lényegtelen dolog egy olyan deszkánál.
-
szacsee
nagyúr
válasz
ZolikaE46 #1509 üzenetére
Miért nem jó.
Egyszerű. SSD-nél Intel Sata 3.0-t használod, HDD ha van, akkor a Sata 2-es Intel portokat.
Ha van még eszköz, akkor marvell 1-2, illetve e-sata esetén nincs marvell 3-4.
Azt hiszem ennyi.
Intel Raid módban ha jól sejtem hozzányúlhat a rendszermemóriához mint virtuális cache, bár ezt csak itt a PH-n olvastam egy fórumban (Giga X58 topik végén).
Valamint a blokk diagramm szerint ugye az intel sata port a PCH-ra van közvetlen rádrótozva, ezért nincs késleltetés és 6Gb/s-el gazdálkodhat. A marvell pedig a PCI-E 2.0 8x maradék szálra van rádrótozva ami ugye plusz késleltetés és csak 5Gb/s-el gazdálkodhat.... no meg még az USB3.0 vezérlőchip is ezen lóg és közösködni kell vele.
Többi gyártó is így csinálja, max máshova teszi a csatlakozókat, illetve más vezérlőt használ pl Jmicron-t. -
szacsee
nagyúr
válasz
Tökmindegy #1508 üzenetére
Lehet szerencséje lenne, de pl a kisebb kiskerek nem biztos, hogy tartanak LGA1155-ös deszkát, vagy procit, csak megrendelés esetén hozatnak... bár ez bolt függő.
-
szacsee
nagyúr
GoldMem-et javaslom inkább én is.
Volt hogy a Memtest csak a 3. körben dobott hibát, ellenben Goldmem már az első körben szórta a hibákat. Ráadásul Memtest ahogy tapasztaltam chipsetfüggő, azaz új chipsetnél volt hogy hibázott alapon is és nem volt hibás a memória, ellenben ugyanekkor goldmem nem dobott hibát. Későbbi Memtest verzió sem dobott hibát, így arra gyanakodom, hogy a Goldmem platformfüggetlen és nem chipsetfüggő... vagy nem tudom hogy is írjam le, de ezt tapasztaltam.
Lehet hogy a korlát csak 4Gb, de ha nem hibázik Goldmem alatt, akkor még mindig ott van a maradék ram tesztelésére a Vista / Win7 belső memóriatesztje (Vezérlő pult / Felügyeleti eszközök / Windows memória diagnosztika).
Kér egy újraindítást, majd a betöltő csík helyett egy 2 lépcsős diagnosztika indul, ha minden oké, akkor egy szövegbuborékot dob az óra mellett, hogy nem tapasztalható probléma, illetve hibát is jelzi ilyen módon... bár azt már lehet a teszt alatt is.Ha annyira stabil a gép, akkor a memórát még a HCI memtest-el is lehet tesztelni.
El szoktam indítani több ablakot, majd 800 Mb-onként nyomom a startot, amíg a teljesítményfigyelő gadgetnél nem látom, hogy még kb 10% szabad memória van. Ha lefut 400%-ig akkor okés.
jcvd esetében viszont elsőnek egy másik géppel való próba jelentené a megoldást.
Vagy utaznia kellene egy olyan PH-s kollégához aki felajánlja hogy nála lehet tesztelni, vagy egy közelben levő kolléga cuccolna át hozzá...
Kipróbálnám elsőnek a memóriáit más alaplapban alapon Goldmem-el, majd HCI-vel is.
Ha nem dob hibát, akkor a másik User memóriáit átpakolni jcvd gépébe és megnézni ott hibázik-e. Ha igen, akkor procit is áttenném jcvd gépébe és úgy nézném meg. Ha így jó, akkor valszeg a proci memvezérlője halt le és mehet garba. Ha nem jó, akkor vagy deszka inkompatibilitás, vagy valami más... pl tápegység (bár ez ritkább eset). -
szacsee
nagyúr
Ahogy írták is már többen memóriahiba miatt van.
BSOD Codes
0x124 = add/remove vcore or QPI/VTT voltage (usually Vcore, once it was QPI/VTT)
0x101 = add more vcore
0x50 = RAM timings/Frequency add DDR3 voltage or add QPI/VTT
0x1E = add more vcore
0x3B = add more vcore
0xD1 = add QPI/VTT voltage
“0x9C = QPI/VTT most likely, but increasing vcore has helped in some instances”
0X109 = add DDR3 voltage
0x0A = add QPI/VTT voltageP45-nél szívtam én is ilyen miatt. Próbáld meg, hogy első körben ha van rá módod Aida Ultimate verzióval meglesed, hogy mit mutat.
Utána jobban tennéd, ha a hiren boot cd-t kiírnád és arról bootolva letesztelnéd mindegyik modult és lehetőleg az összes ram foglalatot.
Sárpac-nak például egyikben egy szösz, vagy műanyag darab miatt háklis volt az egyik modul.
Ha mindegyik modult meglested abba a foglalatba egyesével, amiben működésre fognád, akkor kettesével lesd meg, hogy szeretik-e egymást dual-ban. Ha ez is oké, akkor jöhet a 4 modul. Valószínűnek tartom, hogy a VTT fesz lehet egy kicsikét kevés, vagy nem komálja a deszka a ramokat (amit később biosfriss orvosolhat).
Timingek is sokat számítanak, mert ha az XMP-t hibásan detektálja a deszka, akkor olyan beállítást erőltethet rá a modulokra, amit nem tud, így jobb ha kézzel állítod be mindegyik értéket, viszont ehhez AIDA, vagy memset kell... vagy hasonló program.Szerk: most néztem egy 1000 éves régi Everestel és a gyorsítótár és sebességtesztnél csak a sebességet és még a proci frekijét írja, se chipkészlet, se ram timingek, se spd érték... lehet régebbi a progid és az a bibi az AIDA-val nálad.
-
szacsee
nagyúr
válasz
rankesz #1352 üzenetére
Első körben szerintem ha lesz időd tedd a tápot a ház bal oldalára (táp kivesz és gép mellé lerak) és úgy csináld meg ugyanezt. Nálam a táp csinálja, bár win felálláskor, illetve HDD művelet alatt.
Sajnos a TX650-ből és az én tápomból is (HX620) kispórolták némileg a szűrést, ezért azt nézném meg. Házban nem tudod beazonosítani, hogy honnan jön a hang, mert nekem is a proci foglalat környékéről jött. Egyszer kiszereltem és akkor meglestem mi a helyzet.
X58-al és ezzel a P67-es konfiggal is csinálja sajnos. Enermax pedig túl drága, majd ha lehal, akkor lehet veszek egy FSP Auron-t, remélem azt összerakták normálisan ilyen szempotnból. -
szacsee
nagyúr
Úgy ahogy írod is, belecsúszik az alaplap furatába, így pozicionálja azt.
Azért azt a 2 lyukat választottam, mert a hátlapi kivezetéshez nem teheted, mert az alaplap "bebillentésekor" útban lehet a henger a tetején, így viszont a hátlapi cuccosok is pontosan fognak illeszkedni, mert velük párhuzamosan vannak ezek, no meg az egyik épp a VGA
PCI-E csatlakozó felett van, ami megint nem hátrány... amúgy mindegy hova teszed. -
szacsee
nagyúr
A "magasított" lefogató csavar ugyanakkora a csavar "válláig", mint az alacsonyabb?
A kis hengeres rész az alaplap lyukaiba beül, így a vállán támaszkodik, a közepén a henger pedig pozícionálja.
A magasított csavarokat, tedd a processzorhoz képest jobb oldalt a memóriafoglalat alá és fölé... legalábbis oda célszerű. (másik csavar pedig az alá megy.
Ha a válláig mérve más a távolsága a 2 típusnak, akkor lehetőleg keress jó csavart, vagy tedd olyan helyre, ahol nincsenek közel a csavarok, így nem tekeri annyira az alaplapot, bár ez csak vész esetén javallott.. vagy akkor sem. -
szacsee
nagyúr
válasz
Felliic #1116 üzenetére
Pro hármason is kb hasonló a távolság.
Gyorsan meglestem míg nincs fenn az oldallap és ~61-62mm.
Vízhűtőblokktól nem annyira pontos a mérés, de 61 megvan tutira, 62 már necces.
Léghűtéssel csak hűtés leszedése után tudják megmondani... vagy csupasz alaplapon. -
szacsee
nagyúr
Restart után már jól mutatta ismét.
Viszont eltünt a Load Line, lehet csak az offset miatt.
Lövöm be a rendszert, viszont elég hullámzó a LinX Gflops értéke.
Első 3 körben 95 felett kb, utána leesik 75-re.
Meddig toljam fel a TDP limitet?
Eddig így van belőve:
Short 118W
Long 115W
Current 160W -
szacsee
nagyúr
Urak alapon mennyi a Power Limit beállítás?
Mindhárom érték érdekelne... a neten ezt találtam:
short duration power 118
longpower duration 95
current limit of 150 cores
Elállítottam, viszont UEFI defaultra állításkor sem állítja vissza nálam alapra, ha manual-ra rakom, egyből az általam előtte megadott értékeket látom. CMOS resethez pedig most nincs kedvem. -
szacsee
nagyúr
Te tudod, szerintem max 1-2°C-ot nyersz.
Ma kicsit tuningoltam egy lightos beállítást, mivel időm nincs sok, csak a fórumot szoktam olvasni, ha géphez ülök és belőttem egy 4,3Ghz-es 1,25V Vcore beállítást.
TDP limitet feljebb toltam és meglestem mit tud a blokk.
Hááát nőtt a hőfok, kemény 45°C-ra felugrott azt ott megállt mint a szög.
Apogee XT-vel mennyi lenne szerinted? 43°C??
Viszont ne feledd nálam passzív hőleadó van ventilátor nélkül és így is elvan vele lazán.
Ezek nem kazánok, szerintem felesleges lenne 20K-t kiadni egy blokkra.
Bár ha a kinézete megfogott, vagy az újdonság varázsa bizsergeti a tenyered, akkor tedd amit jónak látsz. -
szacsee
nagyúr
válasz
boogie84 #888 üzenetére
SSD-t tudtommal csak a sok írás teszi tönkre. Nincs felpörgés, stb. Olvasás és a ki-be kapcs nem hinném, hogy károsítaná. Miért túrkálsz az FSB-hez amúgy?
Vinyókat viszont károsíthatja ha hosszútávon csinálja a lapod ezt.P45-nél és X58-nál is memória beállítás hibára, vagy csak határon való használatkor jött elő ez a jelenség érdemes lenne megnézni, nem-e amiatt csinálja.
HDD indítást nem lehet késleltetni? Ezzel megoldódna a probléma, mert pl ha 1mp után indul újra, beállítasz neki 2mp-et és már bootol is róla.
Indításkor ugyan kell várnod még 2mp-et, de cserébe nem nyul a HDD-hez SSD-hez addig.
Ha jól tudom az elektronika sem pörgeti fel a motort addig, bár ezt jobb lenne, ha kipróbáláskor leellenőriznéd. -
szacsee
nagyúr
D-tek V1-et nyugodtan ráteheted. Q6600-al sem volt gondja, és a C0-s I7 920-al is megbirkózott tuning alatt. Nálam alapon 37°C-ig ment fel linX alatt, bár nem tudom, hogy mennyire friss ez a verzió ami nálam van.
775-ös keretet fogod és egy nagyon picit reszelsz az átlóval egyirányba a blokk külseje felé a furatokon.
A keretre pedig majd összeszerelésnél teszel 3mm-es fakötésű (nagy palástú) alátétet.
Nálam így van megoldva, csak épp az AM2-es lefogató van átvariálva egy kicsit. -
szacsee
nagyúr
Régebbi blokkod van, vagy még nincs hozzá blokk?
D-Tek Fuzion V1-et használtam LGA-1366-on és most is LGA-1155-ön.
AMD merevítőt "meghosszabítottam" X58-ra váltáskor, most meg kapott egy 8-as fúrót a kicsike és vígan virít az 1000 éves blokk az új deszkán.#842: Viszont csak óvatosan, mert ha a TDP limitet és a feszt egyszerre piszkálja hozzáértés, vagy tapasztalat nélkül, akkor a kakirelé húzkodhat serényen linX alatt.
-
szacsee
nagyúr
Adatlapodon nem látok alkatrészt, így nem tudom milyen blokkod van.
A chieftec házam alaplap tartó lemezét már kivágtam flex-el hogy ne legyen gond, ha légre kellene átállnom pl a rendszer tisztítása végett.
Valami gebasz van nálad. Igaz nálam passzív radi van (venti nélküli), ellenben nagy mérettel rendelkezik, de alapon 37°C fölé nem ment még a proci linx alatt sem.
A D-tek fuzion V1 miatt feláldoztam az AMD leszorítót és popszegecseltem toldó gyanánt rá egy lemezcsíkot, még az 1366-os időkben. A mostani lapnál pedig a lyukat bővítettem ki és tettem rá 3-as fakötésű (nagy palástú) alátétet. Az egyik műanyag alátétet ráadásul felporszívóztam, így az esztergályosnak is volt dolga másnap a cégnél... de azóta minden rendben... talán az alsó alaplapnál levő alátéteket lecserélem nagyobb palástú műanyagra.Esetleg ha valaki linkelne külön backplate-t ami hasonló a H50-es felfogatásához (keret alakú), akkor azt megköszönném, mert én nem találtam sajnos.
A radiátorodban is megállhat a bubi és ha sikerül egy szerencsétlen helyen beszorulnia, akkor könnyen le is állhat a keringés. Szerintem mozgasd át a rendszered, hogy biztosan kimenjenek a buborékok, ha vannak benne.... no meg leírhatnád milyen alkatrészekből áll, mert pl egy Reserator 1 nem biztos, hogy jól teljesít ilyen proci felett.
-
szacsee
nagyúr
Ha csak 1 kábel hiányzik a csatlakozóból, akkor HD audio, ha több akkor AC97.
Google-ban pin kiosztást is találsz, de így néz ki mindkettő egymás mellett.Szerk: Akkor dugd rá a HD audio csatlakozót, ha eddig az AC volt, mert nem tudja érzékelni és vezérelni a hátsó hangfalak némítását.... elvileg.
-
-
szacsee
nagyúr
Urak pár kérdésem lenne.
Az SB topikban találtam egy Linx linket és onnan töltöttem le, de van hogy azon kívül, hogy visszaszámol nem terheli a procit, vagy nagyon ritkán indul csak el.
Ha leterheli, akkor alapon 35°C a legmelegebb mag és 1,18V körüli feszültséget látok load alatt.
Aida 64-et is próbáltam de nem mutatja a TDP értéket, ez alaplapfüggő, vagy frissítsem az Aida-t? ( Pro3 -as deszkám van).Tuningnál a PLL overvoltage funkció nagyon fontos, vagy miért engedélyezi mindenki?
Nem szeretném, ha a PLL-t az egekbe küldené a deszka.
Vcore, VTT és társaival tisztában vagyok, csak ez nem világos.
A processzor TDP beállításainál mennyi amit elviselnek a proceszorok lazán, úgy hogy bőven az ajánlott maximum alatt maradok. (nem szeretném a foglalatot az alaplapon átégetni).A válaszokat előre is köszönöm!
-
szacsee
nagyúr
Sajnos azt nem tudom milyen modult hoznak, majd kiderül, bár van még lehetőségem megkeverni, mivel itthon a deszkámban az 1333-as modulok mennek 1,5V-on 1600-on.
Ennél csak többet tudhat, akkor már nyertem vele. Igazából az elvárás az lenne, hogy 1,5V-on hozza az 1600Mhz-t 1T és Cl9 mellett.SipiBcs: Ilyesféle fotóra gondoltam, bár ez ha jól tudom Giga Ud7 hát oldali része.
-
szacsee
nagyúr
Kösz!
Itthon van belőle vagy 10 Gb, de rendeltem 2db 2Gb-os Herculest 1600Mhz-es modulokat.
Remélem nem lesz gond, hogy nem Kit-ben vannak, de láttam, hogy Xarax-nak is ilyen van, gondoltam meglesem milyenek.Leadtam a rendelést így a konfig így fog alakulni:
Asrock P67 Pro3 B3
I5 2500K
2x2 Gb 1600Mhz DDR3Amik már vannak:
HD6950 2Gb
Samsung F1 1Tb
Corsair HX 620 (remélem ezzel a lappal üresjáratban nem fog ciceregni, mert akkor csere lesz)
Asus Xonar D1
Hűtés: Laing D5, D-Tek Fuzion V1, 650x450x54-es passzív radiKíváncsi vagyok mit fog mutatni, mivel jelenleg X58 UD4P és C0-s I7 920-am van 6Gb Kingmaxokkal.
Amiért a csere mellett döntöttem, hogy 1 az egyben tudok váltani, kevesebb fogyasztás, kisebb hőtermelés, kb azonos teljesítmény és alapon elpicsázza játékokban a procimat.
Nálam 4Ghz-es bootképernyőt láttam csak i7-el, Q6600-al pedig win-ben is tudtam bohóckodni, csak ugye nem volt stabil. Játékokban pedig a freki számít és a magok száma, de azzal nem lesz gondom.Ha valaki jobban túrta a netet, vagy van képe az Asrock P67 Pro3 B3 proci hátlapi részéről azt megköszönném, ha megosztaná ...
-
szacsee
nagyúr
Üdv Urak!
Nagy valószínűséggel rövid időn belül csatlakoznék az Asrock tulajok táborába.
Egy kérdésem viszont lenne.
Milyen memóriát érdemes venni mellé?
Méret sem tiszta, mivel ezidáig X58-ban 1333-as Kingmax-ok ketyegtek 1600-on és ebből ugye 3 db van jelenleg.
Általában csak játékra használom a gépet, esetleg évente vágok videót, hogy bedigitalizáljam a megörökített családi felvételeket.
4Gb elég, vagy 8Gb-os kitekben gondolkodjak, illetve milyen időzítésűt ajánlatok.
Nem trémárkolok és elvileg tökmindegy számomra, hogy egy 4Gb-os rar állományt 1mp-el később tömörít ki, vagy előbb. Ha lehet ne legyen túl drága.
A kiszemelt áldozat egy P67 Pro3 B3 lenne.
Köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest