Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfram
aktív tag
válasz Sebiferi #22953 üzenetére
Ezzel kell foglalkoznom (rc-switch)?
supported chipsets:SC5262 / SC5272
HX2262 / HX2272
PT2262 / PT2272
EV1527 / RT1527 / FP1527 / HS1527
Intertechno outlets
HT6P20XMagyarul ha veszek egy noname RF távirányítót, meg egy noname RF vevőt, menni fog, vagy kell valamit nézni részletesebben is?
[ Szerkesztve ]
-
Janos46
tag
válasz Sebiferi #21872 üzenetére
KIválasztottam a Nano-t, ott tovább megyek a Válassz másik alaplapot és portot... ott valóban van még választási lehetőség, de ami nekem kell, az nincs. Készítenél egy printszkrínt arrol ahol ki lehet választani a szükségest?
Artillery, lelkes újonc vagyok, tanulni akarok!
-
Tankblock
aktív tag
válasz Sebiferi #21599 üzenetére
Ha jól nézem akkor az esp32 az 5.2 alapján van. Nálam aRduibno IDE 2.2.1 van fennt
vicces módon az Espressif által 2.0.11, ha az Arduino ESP32 Boards csomag meg 2.0.13 ajánl :-)én nem használom az Arduinot ESP32 programozásra, csak a esp-idf közvetlenül hivogatom (működik Eclipse, Visual studio Code ill terminálból is ) Ott nekem az esp-idf master nem tudtam szálat indítani, mert hibaüzenetet ad. visszaléptem 5.1.2 releasere és ott jól működik minden. Portolnom kellett a kódot 4.3 ról 5.1.2 re....
folyamatosan változik, fejlesztőkörnyezet és a toolok is.
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
válasz Sebiferi #21587 üzenetére
akkor nem értem, egy 240 MHz futó ESP32 és egy 80MHz futó ESP8266 között az ESP32 a nyertes több okból is. ESP8266 a Wifi stackat is azon az egy magon futatja, azért kell bele a yield() . 2 Core ESP32 esetén a Wifi külön magon fut.
szerintem nem itt lesz a probléma. Programozási probléma lesz, freeRTOS nem okoz ekkora különbséget és overheadet - mert az nem OS csak egy scheduler ugyanugy tud futni ESP8266 is a FreeRTOS....
Melyik verziós ESP-IDF használod?
[ Szerkesztve ]
Release the Beast....
-
Tankblock
aktív tag
-
Janos250
őstag
válasz Sebiferi #21574 üzenetére
Lehet, hogy csak azért, mert már álmos vagyok, de én az egésznek a logikáját nem értem.
10 elemű vektor 4-es elemeit kinullázod, majd egy ciklust járatsz tízig, de ha a code nulla, (ami a 4-es elemnél lesz), akkor kiíratsz ezt-azt, majd a ciklus megy tovább?
Végén kiíratod az eltelt időt?
Itt a meghatározó nem a ciklus, hanem a Serial ideje lesz.
Mit nem látok jól?Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
törölt tag
válasz Sebiferi #21395 üzenetére
Köszönöm, de úgy tűnik stm32 esetében leegyszerűsödött kicsit minden.
Az akku az 5V bemenetre lesz kötve. A panelon lévő 3.3V LDO-nak 200mV dropja van.
Kipróbáltam, hogy 3V-ot kapott az 5V bemeneten (ennél lejjebb nem mennék akku feszültségben), így a 3.3V kimeneten 2.8V mérhető.
Ezzel tökéletesen működött a rajta lógó OLED kijelző, környezet szenzor, RTC+EEPROM kombó.
Amúgy az OLED még le is választható, mert van saját LDO rajta.
A lényeg, hogy jelenleg 3V-ig jó vagyok.
Ezért a boost-ot köszönöm, de jelenleg elvetettem.
(Amúgy két fajtából van itthon, ha valami teszteléshez kellene.) -
olli
tag
válasz Sebiferi #20674 üzenetére
A kérdés az hogy hová tűnt el a lilygo. Kezdtem megismerkedni velük, közvetlenül rendeltem meg a LILYGO T-U2T-t, rendben, gyorsan leszállították, erre elérhetetlen a weblapjuk.
Az első feladat a lap érintkezőinek beazonosítása, jelenleg nem működik a LoRa protokol, wifi, oled igen, tehát érdekelne milyen érintkezőket mihez rendeltek a gyártók. A Heltec wifi_lora_oled más kiosztású.
Viszont levelezésben megadott linken meg elérhetőek.[ Szerkesztve ]
By cool !
-
daninet
veterán
válasz Sebiferi #17833 üzenetére
veszek egy másikat és kipróbálom azt is akkor. Nem egy nagy érték szerencsére, csak bosszantó. Van egy arduino pro minim is ami nem akar működni, felprogramozom és csak kérdőjeleket látok a soros monitorban. Komolyan azt érzem néha valami arduino átok ül rajtam
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Janos250
őstag
válasz Sebiferi #17047 üzenetére
Erre én is kíváncsi lennék, mert irreálisan alacsonyak az árak. pl. ESP32CAM 1100 Ft.
Lehet, arra játszanak, hogy nem küldik, és mivel hosszú a szállítási határidő, és az nem is a rendelés napjától, hanem attól a naptól számít, amikor ők postára adták, így aki nagyon erősködik annak visszautálják, de sokan addigra el is felejtik, és az a hasznuk.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
őstag
válasz Sebiferi #16835 üzenetére
Az áramváltós és a hall-effektes mérők tudtommal nem tudnak ilyen kis áramokat mérni.
Ez igaz, de sokkal könnyebben meg tudod emelni a rajtuk keresztül folyó áramot, mint hinnéd.
Mondok egy példát:
Veszel egy 5A-es lakatot ami 5mA-re vált. Teszel rá egy terhelőt, ami az 5mA-ből 5V-ot csinál (1kOhm).
Ezt az 5V-ot 1024 felé tudod bontani, azaz az 5A-t is. Az már 4,8mA felbontás.
Ha viszont a vezetékedet 4x viszed át a hurokban (ügyelve az azonos áramirányra) akkor 4x olyan érzékeny lesz, azaz 1,2mA felbontást kapsz.
Ezekben az áramváltókban a vasmag szaturációja a névleges értékre van belőve, afölött nem - vagy nem sokkal nagyobb - feszültség/áram nyerhető belőlük, így amikor a valós 10 amperes fogyasztás megérkezik, nem fog túlfeszültséget okozni a mérő oldalon. (Illetve amit okoz, azt simán elviszed egy ellenirányú 5V-os zenerrel).
A közös nullpont azt hiszem nem lesz gond, ennek (is) utánajártam. Pl. a sonoff cuccok is ilyenek és jól működnek.
A Sonoff cuccokban az ESP-k nem az AC vonallal közösítenek nullát, hanem a dedikált energiamonitorozó chippel (HLW8012). A schematicon ne keverd össze az Earth és a GND pontokat, mert azok nincsenek közösítve.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
válasz Sebiferi #16839 üzenetére
Hát igen, ez jó kérdés Hobby elektronika topikban lehet fejből mondanak valamit.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
Gergosz2
veterán
válasz Sebiferi #16834 üzenetére
Amit csinálhatsz:
1, kompenzált hall elemes áramérő. Ilyennel tudsz mérni DCt is ha esetleg megkívája, szőt még leválaszt is. Pl LEM.
2, sönterősítő kapcsolás . Most hasraütésszerűen amit már használtam : https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ina181.pdf?ts=1642093565364&ref_url=https%253A%252F%252Fwww.ti.com%252Fproduct%252FINA18120-21 oldal. Kell egy sönt ellenállás, ez az erősítő + egy feszültség referencia. Ha az arduinod ADC refje is 5 V, akkor pl egy 2.5V os referencia is tökéletes, de bármi egyéb is jó lehet az erősítések függvényében.
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
-
őstag
válasz Sebiferi #16831 üzenetére
Az indukción alapuló mérés semmiképp nem megfelelő? DIY esetben a galvanikus leválasztás nem csak az érintésvédelem miatt fontos, hanem mert ha valami zárlatba megy, akkor a hálózati feszültségből elég energia nyerhető a tűzeset kiváltásához. Söntös árammérésnél pedig sorosan kell kapcsolódnod a hálózati feszültségre, ami az egyébként jól működő védelmek egy részét kizárja. Már maga a közös nullapont kialakítása egy DC mikrokontroller és egy hozzá képest lebegő AC között megfelelő elektronikai ismereteket igényel.
Ha egy Arduinoval mész, az 1024 értékre tud skálázni. Ez azt jelenti, hogy 2mA felbontáshoz a max mérhető érték 2A körüli (ha a kvantálás szabályait betartod és valóban 2mA pontosságot szeretnél, akkor persze a mérést 1mA-es, vagy még inkább 0.5mA-es küszöbbel kell végezni, akkor már csak 1A illetve 0.5A körül alakulhat az áram (100-200W körüli fogyasztóra elég).Vannak persze olyan perverz gondolataim, hogy betehetnél egy digitális potmétert a rendszerbe. Ha a potméteren mért feszültség a szélső 20%-ok felé jár, akkor programatikusan állítasz az ellenállásosztáson. Ezt a kódban ismerve megvan a dinamikus szorzó a pontos érték visszaszámításához.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
And
veterán
válasz Sebiferi #15931 üzenetére
Klasszikus védőáramkör (clamping) a bemeneten:
Ez mindkét irányú túlfeszültség ellen védelmet ad. Speciális eseteket kivéve - pl. ahol követelmény az extrém magas bemeneti impedancia - megfelelő. A diódák lehetőleg kisjelű Schottky-k legyenek, az Rs értéke pedig a lehetséges hibaáram és a maximális Vin függvénye, pár kΩ-os nagyságrendben (uC analóg bemenethez legfeljebb 10 kΩ ajánlott). A fix Zener-es megoldással szemben a vágási feszültségszint itt a tápfeszültség(ek)hez kötött, a V- értéke adott áramkörnél természetesen 0V / GND is lehet. Ilyen diódák valószínűleg léteznek a kontroller pin-eken a tokon belül is, de azért a külső védelem ilyen esetekben nem túlbiztosítás.
#15932: Azt a rail-to-rail OPA-k sem szeretik, ha jelentősen, több volttal túllépjük a bemeneti szintjüket a tápjukhoz képest. Ráadásul egy csomó OPA (még az egészen precíziós kivitelűek közül is) bizonyos körülmények között külső védelem híján hajlamos a phase reversal jelenséget produkálni a kimenetén, néha még akkor is, ha a bemeneti potenciál amúgy a saját táptartományán belülre esik, de ahhoz közel van. -
nagyúr
válasz Sebiferi #15931 üzenetére
Szia!
hogyan oldjam meg, hogy az arduinot megvédjem a nagyobb feszültségektől amit a pl. 10A-en lead az áramváltó?
Mi sem egyszerűbb, egy 5V zener dióda egy ellenállással pont megteszi. Mekkora az a feszültség egyébként? Ha tudod, hogy bizonyos értéket nem fog túllépni, akkor feszültségosztó is szóba jöhet, de ez nyilván rontani fogja a felbontást. Esetleg ezek kombinációja, kis és nagy áramra két külön analóg port, az egyikre osztó+zener, másikra csak zener védelem.
Egyébként ha jól tudom egy rail-to-rail opamp-pal is meg lehet oldani, ott az opamp bemenete az, ami a tápnál nagyobb feszültséget is el tud viselni, a kimenete pedig nem lépi túl a tápfeszültséget.[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
válasz Sebiferi #14017 üzenetére
Köszi!
Tényleg, a whois megmondja.
Épp ez volt a bajom, hogy majd akkor derül ki a szállítási költség, amikor már megrendelem. Így, hogy amerikai, akkor ez biztos rohadt drága.
Na, akkor ez storno, marad a JLCPCB.
Ma egy hete csütörtökön adtam fel a rendelést a JLCPCB-re, ma meghozta a DHL. Igaz, DHL drága, (15$) de most nem volt időm kivárni a 2-3 hetes másik fajta postájukat, ami csak 5$ lett volna. A 10 darab lap legyártása is 5 $ volt.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cybertruck Taipeiben
- OLED TV topic
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Apple asztali gépek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- War Thunder - MMO Combat Game
- Crypto Trade
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest