-
GAMEPOD.hu
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz Siriusb #3929 üzenetére
Fejlesztő és "pár" csomag karbantartója is. Persze ettől még nem biztos, hogy más fejlesztők is egyetértenek vele.
Nyilván attól is függ, ki mit ért minimalista alatt. De ha úgy nézem, igaza van (legalábbis részben), és egy Gentoo (vagy CRUX) nagyobb szabadságot ad, vagy legalábbis többet bíz rád alapjáraton.
Kinek mi.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
válasz spammer #3924 üzenetére
Megoldva. Tanulság: ne exportáljunk feleslegesen változót, ha nem is használjuk.
Volt nálam a zshrc-ben egy BROWSER='firefox' , ez kavart be. Mondjuk ettől függetlenül még nem hiszem, hogy szabad lett volna bekavarnia, ha a query szerint is más lett társítva, de mindegy, ez volt a bűnös.
szerk: korai öröm, rangerből továbbra sem működik, no mindegy, debuggolás folytatódik.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ötlet, hogy vajon az xdg-open miért firefoxban nyitja meg linkeket, ha egyszer a ~/.config/mimeapps.list-ben mindent IceCat-re állítottam (ami egyébként is a default browser, még a beállításainál is azt írja)?
Pláne, hogy ez is a IceCat-et adja vissza:
xdg-mime query default x-scheme-handler/http
xdg-mime query default x-scheme-handler/httpshtml, xhtml meg minden egyéb, aminek köze van a webhez, IceCat-re van állítva. Ennek ellenére az xdg-open a Firefoxot lövi be. A /usr/share/applications/mimeapps.list-ben firefox van, de a user config dirben lévőnek felül kellene bírálnia, és elvileg felül is bírálja, mert a query jól adja vissza.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
"I even get daring now and then and play russian roulette with 'yaourt -Syyuua --devel --aur --noconfirm' which I have aliased to 'yolo' in zsh." - [link]
yolo
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz vargalex #3919 üzenetére
Érdekes, TP R61-en sincs gondja. Akkor nem mindenhol jön elő. Ettől függetlenül 13-án került testingbe az 1.18.0 , 5 nappal később az 1.18.0-3 már bekerült a fő repókba. Azért nem kellene ennyire sietni.
-
spammer
veterán
Ma frissítettem, szépen elkúrták a xorg input csomagokat, legalábbis az Acer laposomon előjöttek a hibák: Delete gombra XF86TouchpadOn-t érzékelt, kurzor nyilakra is vagy semmit, vagy más Xf86 inputot, így nem volt se delete, se nyilak (mást nem vettem észre azonnal, mert nyomtam is a downgrade-et). Nálam az alábbi csomagok voltak cache-ben, előző heti frissítésből, ezekkel újra működnek a gombok:
81K Oct 26 04:22 libinput-1.1.0-1-x86_64.pkg.tar.xz
30K Nov 1 10:03 xf86-input-evdev-2.10.0-1-x86_64.pkg.tar.xz
1.3M Nov 1 10:42 xorg-server-1.17.4-2-x86_64.pkg.tar.xz
25K Nov 1 10:42 xorg-server-common-1.17.4-2-x86_64.pkg.tar.xz
659K Oct 10 09:09 xf86-video-intel-1:2.99.917+478+gdf72bc5-2-x86_64.pkg.tar.xzlog:
downgraded libinput (1.1.1-1 -> 1.1.0-1)
downgraded xf86-input-evdev (2.10.0-2 -> 2.10.0-1)
downgraded xorg-server-common (1.18.0-3 -> 1.17.4-2)
downgraded xorg-server (1.18.0-3 -> 1.17.4-2)
downgraded xf86-video-intel (1:2.99.917+478+gdf72bc5-3 -> 1:2.99.917+478+gdf72bc5-2)Jó lenne, ha a nagy rollingolás közepette normálisan tesztelnének is, nem tudom miért olyan rohadt fontos 1-2 hetente új verziókat kiadni.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Már olyan nyugis volt minden, ma úgy döntött a HP Laserjet P1102 nyomtatóm, hogy "Can't detect file type" hibával nem akar nyomtatni. Kiderült, hogy az általam kedden frissített qpdf csomag volt a bűnös. A röhej az egészben, hogy tegnap (szerdán) még simán nyomtattam, semmi baja nem volt. Frissítés után pedig már rendszer restart is volt, szóval az sem okozhatta, hogy nem volt újraindítva (főleg, hogy egyébként sem kell neki). Ment rá egy downgrade (jelenleg működő: qpdf-5.2.0-1-x86_64.pkg.tar.xz), az IgnorePkg sor pedig egy újabb taggal bővült.
-
spammer
veterán
válasz Bubukain #3908 üzenetére
Ellenőrző kérdés. cifs-utils telepítve van? Ha igen, ebben a formában sem megy?
sudo mount.cifs //192.168.1.108/media/hdd/filmek /mnt/hdd
Kisbetű-nagybetű biztos, hogy stimmel az elérési útban?
[ Szerkesztve ]
-
-
spammer
veterán
válasz teleahocipöm #3865 üzenetére
Szerintem te a Manjaro topikot keresed.
-
spammer
veterán
válasz _Dumber_ #3836 üzenetére
nmtui (ncurses felület), ott sem lehet? Vagy nmcli -ben? Nekem ilyen kiszürkült menüpont téma még az Ubuntu openboxos időkből rémlik, ott polkit probléma volt, pkla fájlt kellett létrehozni a NetworkManagerhez, de szerintem nálad nem ez a probléma. Ha kilövöd az appletet és rootként indítod terminálból, akkor is ugyanez? Bár az openbox autostart is ugyanez, elvileg... Csak tippelgetek.
-
spammer
veterán
Én nem futottam bele semmibe, pedig hetente frissítek. Ennek semmi köze a sztároláshoz vagy az idolokhoz. A kulcsok hitelesítik, hogy az adott fejlesztőtől származik a cucc. A fejlesztők az e-maileket is aláírják a kulcsokkal, így biztosítva, hogy nem kamu a dolog, ami mondjuk egy kernel patch esetén eléggé fontos dolog.
Konkrétan mibe futsz bele lépten-nyomon, mi a hiba / probléma?
-
spammer
veterán
válasz Domonkos #3809 üzenetére
"Masik. Van valakinek otlete, hogy mi okozhatja azt hogy xorg lelovesekor nem latok semmit a tty-bol? Parancsokat tudok benne kiadni, de nem jelenik meg semmi. "
Ilyen nálam is volt (awesome WM-mel), de nem találtam meg a hibát, meg nem is nyomoztam nagyon utána. Mostanában nem próbáltam, mert nem szoktam kilőni az X-et.
Viszont amikor ez a hiba volt, akkor vakon írtam újra egy startx-et, bejött a GUI, majd megint lelőttem az X-et és akkor már volt tty (de hibát nem írt az X ott sem, úgy rémlik).
Inteles Acer laposom van (ES1-512).
-
spammer
veterán
Downgrade-eltél? Ha igen, rakhatsz fel külön LTS kernelt ilyen esetekre, amit vagy frissítesz vagy nem, eközben a "fő" kernel frissülhet folyamatosan (addig talán javítják a hibát).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Miért nem használod 3-as kernellel, ha azzal működött? Én anno le is tiltottam az LTS kernel frissítését, 3.14 ott van tartaléknak, ha kellene (újabbak nálam a touchpadet nem ismerik fel).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ha UEFI + Windows vagy ilyen varázslatok is vannak a képben, akkor lehet, hogy tökölősebb, de egy sima Arch telepítés szerintem nem nagy meló, ha leírást vagy videót követ az ember, amiből kismillió van. Csak tovább tart, mert gépelni kell mindent (ha a scripteket és a scriptelt telepítőket kizárjuk). Inkább az utólagos konfigurálás (post-install), amivel el lehet tökörészni, esetleg szívni (főleg, ha nincs DE).
szerk: 1-1 progi bekonfigolása és tesztelése több időt fel tud néha emészteni, mint egy komplett Arch, belakással. Pl. a mutt-ot mire belőttem úgy, ahogy nekem megfelelt, teszteltem, fordítanom, patchelnem és mocskos sokat gugliznom is is kellett, az kb. 2 hétig tartott.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
A live rendszernek látnia kell a hdd-t/partíciót, amin az éles rendszered van, nézd meg a fájlkezelőben/fájlmenedzserben/intézőben (ha nem látja, akkor előbb mountolni kell). Onnantól kezdve ugyanúgy szerkeszted az fstabot: megnyitod egy szövegszerkesztővel és kijavítod a hibát.
-
spammer
veterán
Arch Wiki és a Manjaro Wiki. Az sem ártott volna, ha leírod, hogy konkrétan melyik játék és milyen források (linkek) alapján próbálkoztál. Ha sikerült szétgányolni, akkor szerintem jobban jársz, ha újrahúzod az egészet. De lehet, hogy nem Arch alapú disztróval kellene próbálkoznod, ha még ennyire az elején vagy.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #16820480 #3702 üzenetére
és (#3701) bob.zxr
Jó, hát egy készre szerelt disztró nyilván kényelmesebb. El kell akkor dönteni, hogy AIO/OOB rendszert akarunk, ami még a kávét is megfőzi helyettünk, vagy egy relatíve szeméttől menteset. Az pont előny, hogy az Arch/pacman nem rak fel mindent magával, de legalább kiírja az opcionálisakat (ha mégis kellene), meg azért jó eséllyel a wiki is tartalmazza a fontosabb infókat.
Egyébként én Ubuntun sem raktam fel opcionális (ajánlott) függőségeket, bár talán ott még így is, mintha több vackot pakolna fel, mint amennyi kell.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Oké, annyira valóban nincs összelőve minden, mint egy kész disztrón, de azért nem kell beleszakadni a válogatásba, mert mondjuk egy full Gnome vagy Xfce behúzza a legtöbb cuccot. Nyilván az extrákat/egyebeket meg így is úgy is fel kell rakni. Egyébként sem értem, mi olyan nehéz a válogatásban, ha már az ember tudja miket szokott használni, fel kell rakni ugyanazt, azt' kész. A konfigok meg a legtöbb esetben át is vihetőek, be sem kell újra állítgatni a megszokott programokat.
-
spammer
veterán
Nem használtam sose a Double Commandert. Locale-ban a hu_HU.UTF-8 is engedélyezve van és le van generálva? És ha LANG=hu_HU.UTF-8 doublecmd paranccsal indítod? (Feltéve ha ez a parancs indítja, a lényeg, hogy a LANG magyarra legyen állítva előtte). Ha nem működik, akkor sajnos passz.
-
spammer
veterán
Köszi, úgy néz ki, hogy (talán részben) ez a hibás, linux-firmware downgrade után az mpv/youtube-dl jónak tűnik, még nem dobta el pár próba után. Vim majd kiderül. A mutt viszont account váltásnál ugyanúgy segfaultol, na de mindegy, ott lehet, hogy más is be kavar, úgyhogy ott megoldottam másképp az accountok kezelését, szóval nem életbevágó.
-
spammer
veterán
Mostanában valamiért segfaultolgat néhány program:
mpv/youtube dl - ha beletekerek a videóba egy hosszabbat, elszáll
mutt (terminálos email):, ha accountot váltok indítás után, elszáll (de van hogy hiába várok, elszáll)
vim: néha random elszállNyomoztattam, intel microcode fel lett tolva, grub frissítve, nincs microcode update a cpu-hoz, nem is oldott meg semmit. Van ahol még intel driver, van, ahol mesa hibáról írnak. Mindkettőt downgrade-eltem, külön-külön, mindkettő után volt reboot is, nem oldotta meg. Próbáltam a muttot TTY-ról futtatni, ott is segfaultol. Próbáltam más terminált klienst, azzal sem jó.
gdb mutt teszt volt, ez lehet releváns rész:
#3 0x00007ffff6620790 in __libc_start_main () from /usr/lib/libc.so.6
De megnéztem a pacman confot, ott HoldPkg alapból a glibc, pacman logban megnéztem, nem is frissült a glibc. Tudom, hogy a Holdpkg != IgnorePkg, de ignore listán nincs is glibc.
Szóval nem tudom, mi a franc lehet a nyűgje.
Van valakinek inteles laposa (nálam Celeron N2840 cpu)? Nálatok nincs ilyen hiba?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz qisqaqas #3655 üzenetére
1366x768-on használom én is. Eleve nincs ablakdekoráció, vékony a panel (ha van egyáltalán panel), ezáltal több a hasznos munkaterület. Igaz, ezeket meg lehet oldani Openboxon is (ami egyébként tud tilingot is, scriptelve).
Számomra kényelmes, hogy ha szükség van több ablak egymás mellé/alá/fölé helyezésére, akkor nem kell baszkurálni az egérrel, hogy átméretezzem, vonszoljam őket. A tiling nem azt jelenti, hogy kötelező bélyegkép méretűre osztani a munkaterületet. Hátránya (már akinek az): relatíve ritkán látod a háttérképed De kb. ennyi.
De nyilván rábeszélni senkit nem akarok, fasza az az Openbox, arról váltottam én is (csak ott meg az xml formátumú konfig egy ocsmányság).
-
spammer
veterán
Ma még nem döglött le, most próbáltam reprodukálni, most nem csinálta. Franc se érti. Lehet, hogy az éjszaka kialudta magát. De köszi a tippet, ha megint lehal, megpróbálkozom vele.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3634 üzenetére
Laptopon nem nagyon van. Ráadásul a power gombra elalszik, hosszan kell nyomnom, hogy kikapcsoljon. Sőt, még az akksi is beépített, azt sem tudom kivenni.
De különben sem ez a megoldás. Utána kell túrnom, mi az Isten baja van, journalctl-t átfutottam, abban nem volt semmi, leszámítva egy systemd-s hibajelzést, de annak ehhez nincs köze, meg az jön majd a frissítéssel, mert azóta javították: Assertion 'subsystem' failed at src/libsystemd/sd-device/sd-device.c:1194, function device_get_id_filename()
Valószínűleg xorg lesz, mert az is frissült nálam tegnap, lehet, megpróbálok majd egy downgrade-et.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ma frissítettem. Ha kilépek grafikus felületről, majd újra elindítom (startx) akkor semmilyen billentyűre vagy egérre nem reagál, csak a power gombbal lehet lelőni a gépet. Fasza.
-
spammer
veterán
válasz NickNév #3612 üzenetére
AUR: ttf-ms-fonts 2.0-10 (jobbra fent, Download tarball)
Majd csomagold ki valahova (mondjuk a Downloads könyvtáradba). Lesz benne egy PKGBUILD és egy ttf-ms-fonts.install nevű fájl.Aztán leszeded az ms-fontokat innen: pushcx/corefonts, mondjuk a Downloads könyvtárba így:
cd ~/Downloads
git clone https://github.com/pushcx/corefonts.gitFogod a letöltött fontokat és bemásolod abba a könyvtárba, ahova kicsomagoltad a tarballt (ahol van egy PGKBUILD és ttf-ms-font.install fájl).
Ha egy könyvtárban vannak a fájlok (fontok, PKGBUILD, ttf-ms-font.install), akkor belépsz abba a könyvtárba és kiadod a makepkg parancsot, az pedig készít neked egy Arch csomagot ttf-ms-fonts-2.0-10-any.pkg.tar.xz néven, amit pacmannel felrakhatsz így:
sudo pacman -U ttf-ms-fonts-2.0-10-any.pkg.tar.xz
Öröm, bodóttá'.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz NickNév #3609 üzenetére
"The sourceforge.net website is temporarily in static offline mode.
Only a very limited set of project pages are available until the main website returns to service."Amíg nem éled fel, nem fog menni, nem elérhetőek a fájlok.
-
spammer
veterán
válasz vinibali #3596 üzenetére
De a foo csak példa, de a valami.pub tartalmát, azaz a publikus kulcsod be kell másolnod a user profilodba (My Account). Ez gondolom az AUR4 webfelületén van valahol. Viszont az írja, hogy ajánlott új kulcsot generálni hozzá. SSH kulcs wiki. Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, nem volt szükségem kulcs generálásra, de hátha a többiek tudnak segíteni, ha esetleg a wiki alapján nem sikerül. Ha sikerül megoldani, azért azt is írd majd meg, hasznos infó lenne.
-
spammer
veterán
válasz vinibali #3594 üzenetére
Sajnos AUR4-gyel nincs tapasztalatom, nem tudom, hogy ott mennyiben más a folyamat. Wiki alapján csinálod? [link] Ez rendben megvolt?
"For write access to the AUR users need to have an SSH key. The contents of a public key .ssh/foo.pub need to be copied to the user profile in My Account. It is recommended that you create a new key, rather than use an existing SSH key so that you could selectively revoke the SSH key should something happen. "
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3589 üzenetére
Na összedobtam egy "gyorstalpalót" a logoutra
Linux: konfig fájlok mentése a Githubra[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3587 üzenetére
Nem bonyolult, valójában faék, a githubhoz is elég pár parancsot tudni, és még azt is aliasolhatod. Majd lehet, hogy összedobok egy rövidke írást róla logoutra.
szerk: egyébként tegnap megvolt az első fagyásom Arch-on. Valami elkezdte darálni a hdd-t, akadt minden, ki akartam lépni konzolba, fehér képernyő, fagyi, kikapcsoltam. Szerencsére azóta megy *kopp-kopp*.
Ja és javították a systemd/NetworkManager bugot is, amiről a múltkor írtam, újra gyorsan működik a sleep.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3583 üzenetére
A fentebb említett R61-re mi is azért tettünk Arch-ot, mert megdöglött a HDD a notiban. Szerencsére az adatokról volt backup, a config fájlok mentésére/szinkronizációra pedig a github van használatban. Ajánlom neked is, főleg, ha szeretsz tweakelni, konfigolni, állítgatni: Using GNU Stow to manage your dotfiles. Ezt kombinálva egy github repóval, mindig meglesznek a konfigok lokálisan és git szerveren is, így ha beüt a baj, vagy másik gépre szeretnéd felrakni a konfigjaidat, csak egy git clone <repository> + stow <dir> parancs és minden a helyén van.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Változott a szintaxis, lásd: problem with conky after update
Át kell írnod a conkyrc-t vagy conky downgrade.
-
spammer
veterán
kpcli (KeePass) jelenlegi fix, hátha valakinek kellene:
Validity check errort kapunk, mert nem stimmel a sha256sum, mégpedig a README fájlnál.
Megoldás: README fájl letölt, aztán generálunk hozzá egy sha-256 értéket ezen az oldalon (vagy egyéb eszközzel, mindegy).
Aztán yaourt közben "Edit PKBUILD" és a sha256sums résznél a második értéket cseréljük az generált, helyes értékre.
Jelenleg ez a helyes érték:
43878D755EA06A2FA2A5DF0EE77CB81F1A55B6BBA7C855B47F46E63BA9630E03
De nyilván változni fog a későbbiekben, ha a README fájl módosul és a Maintainer elfelejti frissíteni (ahogyan most is).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
A hétvégén egy Thinkpad R61-re (inteles) tettünk fel Arch-ot és a képek (mindenhol) összevissza csíkosak voltak, meg néhol a betűk is. Filóztunk, hogy kernel, intel driver vagy xorg hiba, aztán első próba az LTS kernel telepítése volt, amivel azonnal rendbe is jött a dolog. Nem tudom, miket variálnak az új kernelekkel, de jobban is tesztelhetnék őket. Vagy csak nem kellene kukázni belőle azokat a dolgokat, amik már eddig működtek.
-
spammer
veterán
válasz spammer #3565 üzenetére
Oké, systemd/logind/NetworkManager bug lesz:
Slow suspend with systemd 220
FS#45450 - [systemd] 5 second delay between pressing power button and suspend
logind: system sleep request always exhausts the full timeout #360Remélem javítják és gyorsan jön az update.
szerk: kipróbáltam, ha stoppolom a NetworkManagert, akkor lelövi 2 mp alatt, szóval fasza kis bug.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ma frissítettem (4.0.6-1-ARCH) és sokkal lassabban rakja el sleepbe a gépet a systemctl suspend. Eddig kb. 2 mp alatt teljesen lelőtte, most kb. 6-7 másodperc is eltelik.
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3552 üzenetére
Nem fapad az, ne bántsd mindig.
Amúgy a frankenwm-ben az azért hátráltató lehet, hogy minden módosítás után újra kell fordítani. Bár gondolom nem olyan vészes, hiszen nem egy kernelről van szó, de azért mégiscsak lassítja a konfigolást/próbálgatást/tesztelést.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz attilav2 #3512 üzenetére
sudoers közvetlen szerkesztése helyett: sudo visudo
Így a fájl mentése előtt a rendszer ellenőrzi, hogy megfelelő-e formátum/szintaxis és csak utána írja ki a változásokat. Ellenkező esetben ha valami hiba van a közvetlen szerkesztés/mentés után, akkor szívás lehet belőle.
-
spammer
veterán
Használja valaki? Nem volt semmi gond vele, de kb. 2 frissítéssel ezelőtt elszaródhatott valami, mert:
segmentation fault (core dumped) restore-trash
Hibát kapok a restore-trash parancsra.
Töröltem, újraraktam AUR-ból, nem javult meg. Guglival nem találtam semmit, csak más programokat érintő hasonló hibákat.
A trash-put és a trash-list parancsok működnek, érdekes módon a restore nem akar menni. Kuka rendben van, jogosultságok rendben vannak, azelőtt működött, Thunarból most is működik a dolog, csak ezt a CLI-s cucc döglik meg valami miatt.
szerk: AUR-ból a git verzió sem működött (még annyira sem). A Githubról klónozott source-os python setup módszer sem megy (valami hiba a python kódjában, lehet, hogy túl elavult már a cucc).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
AUR, jobb oldalon: "download tarball"
Downgrade progit nem használtam, de ha megeszi a tarballt, akkor ennyi. Ha nem, akkor csomagot a makepkg paranccsal tudsz készíteni, aztán sudo pacman -U <elkészültcsomagneve> és akkor a pacman felrakja.
Yaourt amúgy nem tudja downgrade-elni, ha ott van AUR-ban?
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz zsambek #3433 üzenetére
Ha szeretnél az Arch-nál maradni, akkor ott az Antergos, ami grafikus telepítővel rendelkezik, és ki is választható, milyen DE-t akarsz felrakni, a többit elintézi neked. Vagy ott a Manjaro, amivel kész rendszert kapsz. Az Arch alapokkal ismerkedni jók, a Wikit is ugyanúgy tudod használni velük. Arch-ot meg lehet gyakorolni addig virtuális gépen vagy másik gépen/hdd-n is.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz zsambek #3431 üzenetére
Ha ezek a kérdések felmerülnek, akkor lehet, hogy korai volt az Arch-ot választani. Azt rakd fel, ami tetszik. Tök mindegy, Xfce, Gnome, KDE, akármi... ami tetszik és amit elbír a géped.
Én pl. nem használok DE-t, inkább a manuális csomagválasztást preferálom egy WM-mel (Window Manager). Ezelőtt Openboxot használtam, most meg AwesomeWM-et, de ott van pl. az i3 is. De ezekkel többet kell tökölni, konfigolni stb. Ha nincs ellenedre, tanulni akarsz, meg valami "könnyebb" felületet, akkor valamilyen WM + add meg neki, milyen csomagokat (programokat) akarsz telepíteni. Ebben az esetben vagy felraksz egy Display Managert (pl. SLIM), vagy xinitrc/startx kombóval indítod a GUI-t. Auto login, auto startx megoldható mindegyikkel.
-
spammer
veterán
válasz zsambek #3429 üzenetére
enable után volt start is (vagy reboot)? Wifire csak akkor csatlakozik, ha be lett állítva neki a router/jelszó (értelemszerűen).
Én így lőttem be:
sudo pacman -S wpa_supplicant dialog
nmtuiAz nmtui a NetworkManager terminálos felülete. Ha valamiért nem menne ezzel, akkor próbálj úgy csatlakozni, hogy:
nmcli dev wifi connect <routerSSID> password <WifiJelszó>
-
spammer
veterán
válasz zsambek #3427 üzenetére
A blogomban van egy link gyűjtemény, abban van egy link egy Arch tutorial videósorozathoz. Ha a wiki nem elég, nézd végig, és mindjárt tisztább lesz a kép.
1-2-4-re válaszoltam a másik topikban, de ha itt maradsz, akkor oda már ne írj, tényleg ne szakadjon szét a beszélgetés.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz zsambek #3409 üzenetére
Kell neked a "korlátlan" partíció, lesz-e dual-boot, vagy csak simán fel egy Arch és kész? Mert ha utóbbi, akkor nem muszáj UEFI. Nekem UEFI-s a gépem, de simán legacy-ban használom, más rendszer nincs fent, nem is kell.
-
spammer
veterán
Nem igazán konfigoltam/optimalizáltam még, anno mikor elkezdtem használni, kipróbáltam pár paramétert, és ami bevált, azt használtam:
compton --backend glx --paint-on-overlay --vsync opengl-swc
így hát a compton.conf-ban most lényegében csak ezek vannak:
backend = "glx";
paint-on-overlay = true;
vsync = "opengl-swc";
opacity-rule = ["90:class_g = 'URxvt' && !name = 'ranger'"];inteles laptop és mpv-vel játszok le mindent. Ezt használtam Ubuntu+Openbox alatt és most Arch+AwesomeWM alatt is.
-
spammer
veterán
Monnyad. Egyedül a terminálnál használok egy kicsit, mert ott tetszik. Amúgy sehol máshol, se árnyék (tilingnál hol is lenne ), meg semmi effekt, lényegében a böngésző és a filmek miatt kell kompozit, anélkül töredezik a kép, ami elég ronda.
szerk: csak azért írtam le, mert hátha valakinek még jól jön egyszer, ugyanis én nem találtam róla így egyben infót.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Az utókornak egy kis urxvt+ranger+w3mimgdisplay+compton infó:
Transzparens urxvt esetén nem használható a rangerben a w3mimgdisplay, azaz a kép előnézet. Ha szeretnénk előnézetet, akkor .Xresources-ban nem szabad True transparency-t beállítani (URxvt.depth: 32).
Van a urxvt-nek Native transparency beállítása, de az tré sajnos, mondjuk inkább úgy, hogy "Fake transparency".
No de én szerettem volna egy kis átlátszóságot a terminálnak, szóval ebben az esetben a comptonhoz kellett nyúlni.
90%-os opacity-hez a compton.conf-ba:
opacity-rule = ["90:class_g = 'URxvt'"];
Rendben, van átlátszóság, van kép előnézet, de a rangernek nem áll jól annyira az átlátszóság bizonyos színek/színsémát esetén. Ilyenkor meg kell oldani, hogy maradjon átlátszó a terminál, de ha elindul a ranger, ott már ne legyen átlátszóság (viszont ha kilépünk a rangerből, akkor pedig újra legyen átlátszóság).
Állítsuk be, hogy a ranger ne írja át a taskbar/titlebar címét (azaz maradjon "ranger")
~/.config/ranger/rc.conf
set update_title false
Majd a compton konfigjában állítsuk be az új szabályt:
compton.conf
opacity-rule = ["90:class_g = 'URxvt' && !name = 'ranger'"];
compton restart és kész is.
-
spammer
veterán
válasz qisqaqas #3394 üzenetére
Csak tipp, mert nem tudom kipróbálni, i3-at sem használtam még: sleep vagy valami hasonló megoldással nem lehet megakadályozni, hogy újra elkapja és lefuttassa? Ha más nem, akkor berakni egy .sh fájlba az xdotool commandot és azt meghívni a bill kombóval, aztán a script végén valahol megszakítani mondjuk 1 másodpercre.
-
spammer
veterán
Ennyi a font configom [link] Underscore bugról olvastam, hogy okozhatja, de az nem is annyira fontos, másik betűtípussal nincs gond (Droid jó, DejaVu rossz). A színeket nem eszi meg, ez a nagyobb problémám.
Már csak ez kellene, és a Termite-ot le is válthatná. Bár valószínűleg így is le fogja váltani, mert a daemon mód + w3m image display fasza.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz qisqaqas #3389 üzenetére
Hiába adok neki bármilyen más nevet: xterm, xterm-256color, xterm-termite, semmivel nem működik.
Termite alatt tökéletesen működik, de annak ugye saját konfigja van, nem .Xresources-ból szedi a dolgait. Csak abban meg nem működik a w3m image display a rangerben, míg urxvt-ben igen. Továbbá nincs daemon módja, míg a urxvt-nek igen.
Viszont urxvt-ben meg nem mennek ezek a színek, továbbá van egy fasza underscore bug is 14-es betűméretnél: nem mutatja az underscore karaktert. A 13-as méret meg túl pici, a 15-ös meg túl nagy. Csak hogy nehogy még véletlenül is legyen egy olyan terminál, amiben minden működik normálisan.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
urxvt vagy urxvt+ranger probléma:
Cseszik használni a 15 feletti színeket, amik .Xresources-ban lettek definiálva. Például a rangerben sötétkék meg sötétzöld meg ilyesmi színeket mutat, amik nem 0-15-ig terjedő színek.
Például:
URxvt*color18: írhatok ide akármilyen színt, akár black, akár red, akár hex, akár rgb formátumban, mert sötétkék lesz belőle. Próbáltam * helyett ponttal ( . ) is, de tökmindegy, nem eszi meg. Mintha valami fallback lenne.xrdb -query listázza a definíciókat, tehát elvileg működnie kellene.
xrdb -load ~/.Xresources minden módosítás/mentés után ki van adva, és a terminál újra meg van nyitva.echo $TERM
rxvt-unicode-256-color
Hivatalos tárolóból telepítve.Tehát nem 16 színű, mégsem eszi meg a 15 feletti színeket (0-15-ig működik).
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Dependencies
A Spotify Premium subscription. Mopidy-Spotify will not work with Spotify Free, just Spotify Premium.__
Egyszer ránézünk arra a Frankenre is akkor.
-
spammer
veterán
Mi mi? A Spotify? Streamelős zenelejátszó [link]
Kár, hogy nincs CLI player, mert ez a GUI-s elég erőforrás zabáló tákolmány. Mondjuk 3rd party CLI kliens van, de azt írták, hogy csak prémium előfizetéssel működik.
szerk:
(#3380) F34R: 450 KB a FrankenWM elindítva? Az komoly.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz spammer #3375 üzenetére
Oké, nyomtam egy friss startx-et, most 18 MB-tal indult az awesome egy terminát és htopot nyitva. Szóval oké: egy teljesen friss, nagyjából üres rendszeren, konfigolás nélkül lehet, hogy megvan az 9 MB. De ezt a fogyasztást nyilván nem tudja megtartani.
(#3376) F34R: a Spotify-t (is) Dbus-on keresztül irányítom. De ha lesz időm rá, akkor jobban rá fogok feküdni az optimalizációra, meg a felesleges cuccok kipucolására.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
9 MB-ot nem tudom milyen teszten mértek, de az durva. Én kicsit konfigoltam rajta, kapott 1-2 (moduláris) plugint, de semmi heavy cucc, most jelenleg pár ablakot futtatva 35 MB az awesome process a htop szerint. Másik gépre majd valamikor lesz még Arch telepítve, ha lesz időm rá, akkor az elején leméregetem majd ezeket a dolgokat.
Majd számolj be mindenképpen, ha sikerült beszerezned egy ilyen régi masinát, kíváncsi leszek, hogyan muzsikál.
-
spammer
veterán
128-256 MB RAM, te jó Isten, egyáltalán kapni még olyan gépeket? Azok konzolos/terminálos módon kívül szerintem használhatatlanok. Böngészés egy élmény lehet GUI-n. Ha egyáltalán megnyílik a böngésző.
Openbox és Awm között én nem tapasztaltam sok különbséget. Az Awesome a nagyjából üres Arch-on olyan 105 MB körül indított a htop szerint (amiben benne van már egy megnyitott terminál amiben a htop fut). Ennyit kajált nagyjából egy Openbox is. Belakva is jelentéktelen a különbség, mind memória, mind CPU terén. Most nálam olyan 160 MB környékén indul, de már ezt is sokallom.
-
spammer
veterán
Csak mellékesen, ha már xHCI: ez volt fő hibaforrás nálam, ami miatt anno nem ment az Arch (és a Manjaro sem), amiről régebben is írtam itt, és nem olyan régen a Debian topikban is. Érdekes módon az Ubuntu 14.04 ment rendesen, ezért is gondoltam akkor is és most is, talán a systemd-nek lehet gondja vele. Fene se tudja. A lényeg, hogy az xHCI supportot kikapcsolva már nincs probléma (*kopp-kopp*). Hozzátartozik az is, hogy legacy módban használom.
WM-ekről: majd egyszer talán kipróbálom azokat is, de az swm azért már elég fapad lehet. Igazából már az awm, i3, meg a többi népszerűbb wm is elég lightweight szerintem, nem ezekkel van a gond, hanem a többi szükséges cuccal és azok függőségeivel. Pl. a múltkor említett Libreoffice vagy Wine, amikor kénytelen az ember egy csomó vackot felrakni pluszban. Vagy lehetne mindent forrásból módosítani és fordítani, de arra kinek van ideje és ereje...
-
spammer
veterán
Értem én, persze, csak ezek szerint nem ugyanúgy értelmezzük a minimalizmus fogalmát.
Én nem mosom össze a minimalizmus fogalmát a "fapadossal". Vannak minimalista felületek/wm-ek, amik jól konfigolhatók, bővíthetők (igény szerint), és vannak minimalista felületek, amik fapadosak, és nem, vagy csak kis mértékben testreszabhatók.
Ahol nincs se icon, se toolbar, se titlebar, se button, se widget, az nálam akkor is minimalista, ha 100 ezer sorból áll a kódja.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz qisqaqas #3328 üzenetére
You will not find buttons, icons, title bars, tool bars, or any of the other conventional GUI widgets.
StumpWM is not
Minimalist
Narrow Scope
Configured by editing the source directly
A full blown desktop environmentOké, hogy hackelhető, de hogy ez akkor mitől nem minimalista (mármint a GUI), azt nem tudom.
Majd egyszer erre is ránézünk, meg ott van még az xmonad meg a bspwm is, csak hát idő kellene mindhez.
Egyelőre jó ez az Ószom, de a wikijét jobban karbantarthatnák.
-
spammer
veterán
válasz qisqaqas #3323 üzenetére
i3-at kipróbálom majd, tetszik videók alapján az is (meg egy rövidke időre láttam egy másik gépen), csak úgy voltam vele, hogy ha újat használok (Openboxról tértem át), akkor minél jobban konfigolhatót akarok. Nem mellesleg jó gyakorlás/alapozás a luához is. Eddig elégedett vagyok vele.
-
spammer
veterán
Termite font kezelésével mi a baj? Eddig még nem volt gondom vele, igaz, csak nemrég kezdtem használni. Nem mellesleg egyszerűbb is konfigolni, mint a urxvt-t (és saját config fájlt használ).
Egyedüli problémám vele, hogy úgy vettem észre, hogy többet kajál, mint az xfce terminal, minden egyes ablak újabb process, és kajálgat pár MB memóriát, míg az xfce4 terminál nem, vagy legalábbis az xfce4-taskmanager és az lxtasks is azt mutatta, hogy nem... bár lehet, hogy tévesen.
Ami még előny a Termite-tal kapcsolatban számomra, hogy vimben működik a módok közötti kurzor típusváltás (normal=block, insert=i-beam), xfce terminálban ez sem ment, sőt, talán a legtöbb terminálban nem is működik, csak xterm és urxvt vagy hasonlókban. Továbbá modális, ami vim/tiling esetén jól jöhet.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Én meg mint új/visszatérő árcsos
shell: zsh + oh-my-zsh
editor: vim
audio: spotify, mpv (nem sok lokális zeném van)
video: mpv + youtube-dl
wm: awesome
terminal: termite (xfce4-terminal volt előtte)
image view / wallpaper: feh
image edit: gimp, inkscape
browser: firefox + vimperator
torrent: rtorrent-color
pdf: zathura
file manager: thunar (előkészületben a ranger )
config management: git + stow
powersave: powertop
DM: nincs„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
Nem a helyhiány a probléma, van hely. Az a probléma, hogy nem akarok felrakni olyat, ami nem kell, mert soha az életben nem fogom használni. Ha mégis kell valami, akkor majd felrakom, ha szükségem lesz rá. Uborkán simán fel lehetett rakni külön csak a calc és writer csomagokat. Ahogy látom, régebben Arch alatt is volt lehetőség rá. Ha már Arch meg K.I.S.S, akkor nem tudom, miért nincs már rá lehetőség.
-
spammer
veterán
Az komoly, hogy libreoffice-ból is csak a komplett pakkot lehet lehúzni a tárolókból? Writer és Calc kellene csak, a többi nekem hulla felesleges. De ez megint fél gigányi cuccot akar így felpakolni. Nesze neked lightweight.
-
spammer
veterán
-
spammer
veterán
Köszi srácok, akkor ez így fasza. Ubuntu alatt semmi gondja nem volt. No mindegy, úgyis át kellene térnem Rangerre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Hisense LCD és LED TV-k
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Óvodások homokozója
- Macska topik
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest