Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
adrian87 #13800 üzenetére
A memoria nem lassu, hanem keves. Inkabb ne ubival probald. Ha ragaszkodsz hozza, akkor ne Live-val, hanem xubuntut rakj ra. En megis azt ajanlom tolts le valami kisebbet, mondjuk Knoppix vagy DSL linux lehet jo neked.
RAM-ot teszteld le, ubi boot-nal valaszd a memtest86-ot es hagyd rajta addig, amig az 5. test is le nem fut.
Milyen hutes van a CPU-n? Kezzel megfogva nem meleg?
Szilikon aeroszollal nem fujkalunk foglalatokat. Az kenesre valo. Van kontakt spray, ami direkt erre valo. Ha csak poros, akkor pedig suritett levegovel kezeld.
-
Valakit erdekel egy SCSI-s szalagos egyseg? Tudjatok az a klasszikus fajta, amit filmekben lehet latni brutalis orsokat porgetve.
-
-
válasz
DarthSun #13594 üzenetére
Bootp akkor mar regen letezett, csak mindig ugyanazt az IP-t osztotta ki a klienseknek. 93-ban jelent meg a DHCP, mint a bootp kiegeszitese. Szoval nem veletlenul van dhcp a win31-hez.
kiegeszites:
Sun Microsystems began shipping DHCP in 1994 as part of its Solstice™ PC-Admin product, and integrated it into the Solaris™ 2.6 Operating Environment (OE).
-
válasz
#95904256 #13574 üzenetére
Ez persze elmeleti sebesseg, talan csak DMA-val erheto el, ha semmi mas nem hasznalja a buszt. Ha van rajt' a vezerlon kivul VGA, IO, hangkartya,stb, akkor jelentosen tudjak csokkenteni a sebesseget, ha azok is kommunikalnak. Raadasul van olyan kartya, ami meg ha egyedul van, akkorr sem tudja meg a toredeked, annyi WS-et general.
A PCIe pont ezert jo, mert ugye pont-pont osszekottetest valosit meg.
(Az eredeti XT-k raadasul 4.77-en jarattak 8 bit-es ISA-t. A klonoknal meg esetlegesen akar meg 10MHz is lehetett.)
-
válasz
bacsis #13514 üzenetére
Ugy latom mar megvan.
DBob: Rendesen le van zarva az SCSI busz?
zoltanz: Ez nem egeszen igaz. 12 lepes van mind a ket esetben. Ugyanugy egymast kovetik a parancsok a buszon, csak amig a bank0 eppen frissiti magat vagy barmi mas miatt pihen meg lehet kerdezni a bank1-et. Tehat a kesleltetesi idoket lehet radikalisan csokkenteni. Raadasul ez fokent linearis kereseknel hasznos, ahol a mem fetcher folyamatosan cimezve elore beolvassa a memoriat. (Az is igaz ,hogy ez adja a tobbseget az eseteknek es az ugrasoknal is lehet szerencsenk, ha pont nem ugyanabba a bankba talal be+ az ugras elorejegyzes jol mukodik)
-
-
válasz
telescreener #13459 üzenetére
rakj fel egy xubuntut, mondjuk 9.04-est vagy 8.04. Kell meg egy mplayer es hajra. siman konzolba:
mplayer valami.avi
benedekco:
400MHz-ig tudod levinni. Szoval egy K6-al siman meg tudod versenyeztetni. Win 2k es linux alatt is megoldhato a dolog.
Ma csak a kodlapatolas megy, radasul sok folosleges absztrakcios reteg van kozottuk. jo pelda ra a flash, maiben lassan elerig az Amigas jatekok szinvonalt olyan teljesitmenyu gepeken, amik az A500 idejeben csak az UCL es a NASA hasznalt.
-
válasz
sladka_pani #13449 üzenetére
Gondolom XP es valami "tuti" lejatszo progi. Probald ki valami egyszerubb oprendszerrel (98SE, kicsit regebbi linux) es egy gyors lejatszoval, mondjuk mplayerrel, vagy szarmazekaival.
-
-
válasz
benedekco #13387 üzenetére
Ugyan mar, cirrus logic. ISA-s Trident volt a kiraly.
8900CL 1MB RAM-al mar true color volt. Igaz, nekem eloszor csak 256k volt benne es keszobb bovitettem fel eloszor 512k-ra, majd 1M-ra. Elso tuning: 386SX-ben kristalyt csereltunk, hogy gyorsabb legyen. Az 5x86 volt az elso, amivel normalisan lehetett mp3-mat hallgatni szaggatas nelkul. Igaz, linux alatt a DX280 is eleg volt, de ha csak raneztem az egerer mar akadt.
Par teszt:
486:
5x86 es pentium, linux tesztek kozott van mp3 lejatszas/kodolas:
-
válasz
benedekco #13382 üzenetére
It's ST 486DX2 80
5V-os peldany, hatalmas hutovel, ventivel ment 100MHz-en. Mindezt egy eredetileg 386-os lapban.
Minden (kartyak, memoria) ugy kellett hozza valogatni. IO kartya-t nem is talaltam VLB-ben, amin ment volna a parhuzamos es soros port is. Ezert VLB Cirrus VGA, VLB HDD/FDD vezerlo (IO resz letiltva), SB Pro kompatibilis hangkartya 2x-es Creativ CDROM-mal es egy 8 bites ISA soros/parhuzamos vezerlo volt a gepben.
-
Bocsi, dupla
-
válasz
sladka_pani #13307 üzenetére
IJ= Igy Jart. Nem egy cuccost kuldtem el az orok bitmezokre mar. Az utolsoval sikerult eleg szep fustot es mini villamot generalnom. Kicsit zarlatos volt az inverter...
-
válasz
telescreener #13300 üzenetére
5V-os csak elso szerias .8 um-es kialas volt, ami 60 vagy 66MHz-en futott.
sladka_pani: Akkor ez az IJ tipikus esete.
-
válasz
sladka_pani #13296 üzenetére
Frekvenciat irtam, nem feszultseget.
Ha a fesszel kiserletezel, akkor kell egy jolszitualt P133 es mehet a menet. Az nekem 4V-ot is kibirt.
-
válasz
sladka_pani #13294 üzenetére
mplayerüt probald ki. Nekem az vitte, igaz linux alatt.
-
-
-
válasz
laci1128 #13228 üzenetére
Hajra, a vizsgakhoz.
Nem sok volt, inkabb csak reszelgettek a cuccost. Ugyanaz a 320-as egyseg szepen csuszott lefele fogyasztasban es szamozasban is:
38x0 -> 46x0 -> 55x0
Amugy az 5670 az a kartya, amit nem ertek. Ahhoz lassu, hogy hatalmas ugras legyen az 55x0-hoz kepest, de meg egy 3850-nel sem radikalisan gyorsabb. (A fogyija mondjuk sokal jobb) Az ara viszont magasabb. A nagyteso 5750 meg leveri, mint vak a poharat. Szoval nem ertem miert nem a 4770-et toltak ki a piacra 5670 neven.
Amugy a piac nehe igazsagtalan. Az NV 240 es 450-et is alul ertekelik, akarcsak a DDR5-os HD5570-et.
Hogy ON is legyen: Lattatok mar Windows NT-t Alpha platformon?
-
válasz
laci1128 #13221 üzenetére
Win alatt nv 8-as szerias kartyatol felfele van gyorsitas (320 es 640MB-os 8800 kivetelevel) Alaplapi 8100/as IGP 8300-as sebessegre huzva szinte mindent elvisz. ATI-nal az UVD teszi ugyanezt, ami a 2900-nal ujabb kartyakon megtalalhato (2400, 2600 is UVD-s)
Kodolastol fugg, hogy mennyit vesz le a CPU vallarol, de egy normalis HD filmnel az X2 nem igazan megy 1GHz fole. Azert irtam NV-t, mert linuxxal sokkal tobb tapasztalatom van ilyen teren es az NV tamogatasa sokkal jobb. Az ATI csak UVD2-hoz adott ki drivert.
-
válasz
zoltanz #13188 üzenetére
Dual P3-on is lehet HD-t jatszani kb 720p-ig, de ha tudja a GPU, akkor eleg egy slot 1-es is. De az elobbivel es egy ujabb kartyaval akar krizis helyzetbe is kerulhetsz.
Egy COD4 profin fut egy ilyen gepen.
DIVX-hez es regebbi jatekokhoz persze folosleges.
-
válasz
laci1128 #13184 üzenetére
Azert nem vettel eszre kulonbseget a teljesitmenyben, mert az SM3 ennyivel megterhelobb. A DDR2 egy epic fail a 3650-en. Az arak aranyosak a teljesitmennyel, tudassal. A 9800 4-5k, mig a 3650 8-10k. Szerintem ket fo erv van a 3650 mellett: P3-on is lehet akar HD-t is nezni, 2-3 eves progiknal mar kotelezo az SM3. Ha egyik sem kell, akkor az olcsobbat erdemes megvenni.
Esetleg egy x800-850 is jo lehet. Ha jol emlekszem bacsis csinalt osszehasonlito merest.
-
válasz
laci1128 #13178 üzenetére
Ezt ugye nem gondolod komolyan. Durvan 4 generacio (9800 -> 850 -> x1800 -> 2900) van kozottuk, ami meg ha egy kategoriat ugrasz is lefele ngyon sok . A legtobb szolgaltatasrol meg csak nem is hallottunk akkoriban (SM3, DX10, UVD...) Marpedig ugy konnyu hasonlo fps-t produkalni, hogy 2/3 annyi dolgot szamit csak ki a 9800.
Teljesitmenyben 850XTX SM2-ben tud annyit, mint egy kutyauto lefolytott passziv DDR2-es 3650 SM3-al. A 850 pedig kenyelmesen lemosott barmilyen 9800-as ATI-t, nehol dupla teljesitmenyt nyujtva. Ami kimaradt: HD gyorsitas, SM3 (DX9c-hez feltetel)
Ákostoth: Tudsz + feszultseget adni a CPU-nak, ha megdrotozod a labait. Ha jol tippelek igy, de ellenorizd, hogy jo CPU-hoz van-e a leiras. Ha nem, akkor google < socket 370 voltage pin mod
-
válasz
zoltanz #13065 üzenetére
Desktop HD4450. Kb a 2600-nak volt a parja. A 2900->38x0-46x0-55x0 bol kovetkezik, hogy a 2600 kb. a 5450-nek felelhet meg. Tehat valamivel lassabb a kartyad, mint a Gef 210. Ezt a tablazatot erdemes megnezni: [link]
Hmmm. Ez alapjan egy 7900-as szerianak felel meg, ami a 3 eves jatekokat tokeletesen viszi
-
válasz
zoltanz #13063 üzenetére
Mire vagy kivancsi? Az asztali 8600GT teljesitmenyenek nagyjabol a 3/4-et tudja. Ez kb. a mai legalapabb kartyaknak felel meg. (ATI 4450 talan) Mai jatekok alacsony reszletesseggel eldocognek rajta, de ne varj csodat. A COD pl. egesz normalisan, de a Bad Company igencsak szaggat. HD dekodere van, ami sokat segit a CPU-nak.
-
-
-
válasz
Yutani #12841 üzenetére
"Őszintén szólva felbosszantott, amikor lett egy 1.7-es S423 cuccom, amivel indultam volna a kategóriájában, de amikor láttam, hogy már átalakítóval 3GHz körül vagy a 423-asok között, úgy gondoltam, a franc fog most már beszállni, úgyis jelentéktelen pontszámot tudtam volna elérni ahhoz képest. Mint ahogy az összes többiben az alsó kategóriákba voltak csak jók a pontszámaim.
"
Nekem meg lerakas szerver van a kezem ugyeben, amikbe nemlehet belehegeszteni egy normalis videokartyat. Egy fullos P4 Xeonnal hiaba indulnek a PCI vidkari miatt, mert csak single threaded/grafikai tesztek vannak. Az elet harc, de ez van
-
válasz
#95904256 #12817 üzenetére
Az EFI standard feluletet biztosit, amilyet a BIOS biztositott a DOS fele anno. Ugye ott is mindegy milyen merevlemez (ATA,MFM SCSI) BIOS hivasokkal lehet irni/olvasni meg ha nem is olyan sebesseggel, mint egy jo driverrel. Hasonlo meg a VESA is, amelyikkel ha a kartya tudasanak toredeket lehet is kihasznalni megis elerheto az XGA felbontas.
Minden kartyan BIOS chip szeruen implementalhatjak a drivereket, amiket a "preOS-ben" be lehet tolteni.
Szoval szerintem nem butasag, csak a regi BIOS-t hozna mai szintre (Multi OS es configuracio tamogatas, modularitas...)
-
válasz
#95904256 #12812 üzenetére
A lenyege nem a GUI es as aprosag. Inkabb az a jo benne, hogy az EFI Byte Code driverek segitsegevel el lehet inditani az OS-t. Tehat fel tudod ugy huzni, hogy lesz normalis VGA, eger, halozat alap esetben is. Persze az OS specifikus mar csak a frissites miatt is gyorsabb lesz, de nem 640x480-ban kell bamulni a kijelzot addig is, amig feltolod a Detonatro 123. kiadasat.
A CPU virtualizacio mukodo dolog, de a teljesitmeny igenye miatt hasznalhatatlan. Marmint hasznalhato, csak a sebessege csapnivalo. Probalj ki egy bochs-t vagy Qemu-t, de a DOSBox is megteszi. Esetleg ajanlom ezt az irast: [link] ARM-on x86 + PC emulacio.
Zoltanz: Qemu, bochs... A teljesitmeny veszteseg horrorisztikus, de ha nincs mas megoldas hasznalhato. Az XCOM pl elballag egy E51-en.
Bacsis: Tudom, hogy hasznaljak, de azokon jellemzoen UNIX vagy szerverre szant Windows fut.
-
válasz
Badman 4ever #12750 üzenetére
Ha mar oldszkul jatek:
TIE fighterrel van kis gondom. Valamiert vagy kis ablakban megy 640x480-ban, vagy szetesik. A 3D gyorsitas nem erdekel, de legalabb full kepernyos lenne.
Protontorpedoval ellenseges vadaszokra lovoldozni mennyire elvetemult? Ha sikerul eltalani rogton reszeltek az ellennek. Ha sikerul...
-
válasz
dfdfdf #12714 üzenetére
SO-DIMM kell bele. Valoszinuleg FP-RAM, nem hinnem, hogy EDO lett volna akkoriban, de nem eskudnek meg ra.
A Pentiumos is megeszi mind a kettot, ergo az FP-vel nagyon nem nyulhatsz melle, csak a meglevo is olyan legyen:
Sajnos Post Code-ot nem talaltam hozza.
Ha kerhetnem ertheto, kerek mondatokat irj es tagold az irasod. Borzalmas...
-
válasz
bacsis #12648 üzenetére
En ilyen lapban toltam a TI 486 DX2 80-at 100MHz-en. (486DX50 jumperelessel) Persze melegedett, mint az allat, mert 5V-os darab volt, de szegeny ember vizzel fozott mar akkor is.
Ma is keves emeber vehet meg egy fullos gepet egy fizubol. Volt egy cikk, ahol "csak" 1156 volt a teriteken es az is 300 korul mozgott. Egy combosabb 1366-os config 500 alatt nem all meg.
-
-
válasz
#95904256 #12610 üzenetére
Igazad van es ala is tudom tamasztani, hogy maga a Windows nem teheto felelosse a lassabb futasert.
A Win csak arrol tehet, hogy mivel lukasabb a rendszer + joval elterjedtebb, ezert kulon tuzfal-virusirto... cucc kell ra. Ennek hala hamarabb kifut regi gepen a memoriabol. Egy modern gepen viszont nincs ezzel gond, egy 939-es X2 + 2G RAM folotti gepen nincs igazan kulonbseg.
-
válasz
bacsis #12243 üzenetére
A BIOS-ban van egy tablazat a CPU kod-megnevezes parokrol. A fejlesztok nem kezdik mindig 0-rol a fejlesztest, csak a valtozasokat irjak at. Ha meg nem letezett az adott proci es nem torolte ki valami slendrian programozo az AMD bejegyzeseket, akkor jonnek ezek a csodak.
Nekem egy Siemens AM2 alaplap irt ki szep krixkrakszokat az X2 240-re, majd a merevlemezek detektalasa utan beintett, hogy nem hajlando az adott CPU-val menni.
-
válasz
Penyus #12097 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen hub-od van, de azon az oldalon is le kell zarni. Ha van egy kapcsolo rajta mondjuk terminator felirattal, akkor kapcsold on-ra, a gep oldalan T es zard le a T-t 50 Ohmmal. Ha nincs, akkor mind a ket egenel kell a lezaras, tehat a HUB oldalara is T es lezaro.
-
válasz
#95904256 #12014 üzenetére
K5 100 vs P100 [link]
K6, 6x86, Pentium es MMX: [link]
Laptol es felhasznalastol fugg, hogy mit raknek bele:
- A klasszikus szeriabol Pentium 200 (FPU-ban erosebb) vagy 6x86 PR200 (Integerben jobb) A 6x86 L nem jo, mert 2.9V kell neki
- Ha a lap tudja a 2.9V-ot es nagyobb frekvenciat Pentium MMX feltuningolva (6x86MX vagy MII sem rosz, de abbol PR300 folotti kell)
- Ha a lap ismeri a 2.2-2.5V-ot, akkor K6-IIIMultidezonek barmi jo
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Ryzen 5 4600G dobozos, garis!!! Beszámítok!!!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó!
- Intel Core i5 10500 - 4.5 GHz - 6mag/12szál - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest