-
GAMEPOD.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exelsior
senior tag
Szia. Sajnos más a BIOS-om mint jakusj-nak. Nekem összesen két opcióm van.
Nekem ilyen és ezek az opciók vannak. Semmi PWM állítás és semmi autó opció.
Majd át rakom a proci hűtő csatlakozóját egy másik PMW-es csatiba.
Még egy van. A második. 4 tüs A 3. három tűs. Remélem hűtő mert jövőhónapban jön a vízhűtés.
Még egy kérdés. Táp-ban lehet cserélni ventilátort vagy forrasztani is kell mert már zörög? adata bn-550
Samsung fold 4/Samsung 34" Odyssey OLED G8/ROG STRIX B550-A GAMING Lian Li Galahad AIO 360mm ARGB White,AMD Ryzen 7 5700X3D, Corsair RM850\Corsair Vengeance RGB PRO 4X8GB,ZOTAC GeForce RTX 4080 Trinity 16GB/Lian Li LANCOOL 216 RGB White,ilovbee b87 TKL,Roccat Air Pro/Logitech G935/maono dm30 rgb whi
-
Jancsee
csendes tag
Helo mindenki! Van egy fx8320as es egy msi 970 gaming lapom! A lenyeg az lenne hogy mostanaban arra lettem figyelmes hogy alig kapok a tesztekben megfelkelo pontszamot a regihez kepest! Megneztem a biosban 0.930volt a vcore!!! Mitol van ez? Megneztem es 1.375 ami kellene neki! udtok tippet adni mit hogyan allitsak be rajta? Koszi szepen!
CBR929-Mert en is megerdemlem:-)
-
lee56
őstag
válasz Jakuskacsa #67595 üzenetére
Nem mindegyik revÍzióban van BIOS kapcsolója az APM-nek, sajnos van amelyikben nem lehet kikapcsolni, meg kéne nézned Tubica hogy milyen verziós a lapod, a pci-e csatlakozó környékén van, de asszem a cpu-z is meg tudja mondani a mainboard fülnél, nézd meg hanyas revízió szám van írva, a lapod mellé.
De ha nem lehet kikapcsolni az szívás, akkor csak nagyon minimális tuning jöhet szóba, ha egyáltalán..Ha mégis van akkor APM master mode-ot keress BIOS-ban és kapcsold ki de rögtön.
Mert ha tuning mellett ezt bekapcsolva felejted, akkor meg is van az oka a teljesítmény visszaeséseknek, nézz utána APM hogy működik, keresőt is használhatsz, itt a topikban is írtunk már róla több100szor legalább..Exelsior : Ha már átnézted amiket jakusj ajánlott itt, akkor rá is nézhetnél hogy jól-é van bekötve fizikálisan, esetleg ha van másik vezeték/hűtőd, azzal kipróbálni, azt vezérli-e, ha igen igy kizárhatod az alaplapot mint hibaforrást, és akkor a másik hűtő vagy a vezetéke/csatlakozója lesz a ludas.
No Comment
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz Exelsior #67594 üzenetére
Lejárt a szerk. időm...
Nos ha jól tudom ilyen biosod van, ezeket nézd meg légyszi, nincs e belőve valami hülyeség, ha nincs akkor is katt rá, állítsd át ahova akarod, és save!!!
Egy próbát megér.
A legszebb dolgok akkor születnek, mikor masoknak nem tetszik az, amit csinálsz!
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz Tubica #67593 üzenetére
mivel a vrm hőmérsékletét sehonnan sem tudjuk, azt viszont már igen, hogy droppol, azért valamiféle légáramlást kellene kavarnod a vrm környékén, és ujra teszt.
Még mindig nem válaszoltál, hogy APM KI VAN KAPCSOLVA????
Exelsior: alapjáraton 50 fok az sok, nálam ennyi játékok alatt. a cool"n"quiet -et meg kapcsold be vissza, még tuningnál sem zavar be, azért találták ki, hogy ne zabáljon, és melegedjen, ha épp üresjárat van. A venti szabályozásról: Nézd meg a biosban hogy nincs e valami profil beállítva, ami mindig 100%.on pörgeti a ventit.
[ Szerkesztve ]
A legszebb dolgok akkor születnek, mikor masoknak nem tetszik az, amit csinálsz!
-
Exelsior
senior tag
Sziasztok.
Adott egy arctic freezer 13-as hűtő egy corsair carbide series 400c házban. Maga a ház nem hangos de az arctic hűtő folyamatosan maxon pörög pedig elvileg PWM-s. RPM 2400 körül. terhelés nélkü la Proci 50 fok. Terheléssel 60 fölé nem megy.
A proci hűtő a alaplapi CPUFAN csatira van rakva.
Miért nem automatikusan megy? terhelés hatására fel kellene vinnie. Cool'n'Quiet ki van kapcsolva. Ez a baj?
Az 50 fok magas alapjáraton? Nincs most húzva a proci.
Esetleg a hűtő nem működik jól? Manuálisan a Speedfan-al lejjebb tudom vinni.
Van ötletetek mi okozza?
[ Szerkesztve ]
Samsung fold 4/Samsung 34" Odyssey OLED G8/ROG STRIX B550-A GAMING Lian Li Galahad AIO 360mm ARGB White,AMD Ryzen 7 5700X3D, Corsair RM850\Corsair Vengeance RGB PRO 4X8GB,ZOTAC GeForce RTX 4080 Trinity 16GB/Lian Li LANCOOL 216 RGB White,ilovbee b87 TKL,Roccat Air Pro/Logitech G935/maono dm30 rgb whi
-
tibee77
őstag
válasz Jakuskacsa #67590 üzenetére
Nem lätni sajnos, hogy közbe futtat valami stressztesztet a mäsodik kepen de a proci magok 50 fokon vannak, szoval szerintem igen.Akkor viszont nem eshet le annyira a feszültseg, mert maxon pörög a proci.
poe:https://www.pathofexile.com/account/view-profile/slicchabib/characters Poe 2 IGN: sadge_campaign_player
-
Tubica
senior tag
válasz tibee77 #67589 üzenetére
Hát, most egy Corsair 300R házam van.
Elől 2 db Artic 14 cm-es ventilátor dolgozik. Oldalt ( 600-as fordulaton ) egy 14cm-es légkavaró van.
Hátul egy 12cm-es artic szívja ki a levegőt, felül pedig egy 14-es.
A processzoron pedig egy Darck rock pro 3 van.Még annyit tudok csinálni, hogy a fenti 14-es kicserélem a raijintec vízhűtéshez kapott 2db 12-esre.
Több ötletem nincs :/
Üdv. Tubica
Szerk: Elméletileg még régen ki lett kapcsolva ! De meg nézem. Így kell keresnem, hogy APM ?
Szerk2: De ha jobban megnézem, emelek 4mhz-et, és 4.6-on járok Vagy nem ennyire egyszerű a dolog ?[ Szerkesztve ]
Tubica: A tubásokra kitalált vicces meghatározás.
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz tibee77 #67589 üzenetére
Ha be van kapcsolva az energiatakarékossági mód, akkor leugrik 0,9-re a feszültség, és csak 1,4Hgz-n járatja a procit. Azt azért látod szerintem.
Mivel hűtöd a procit? Annyira kevés az a hőmérséklet tartomány amiben mozog, hogy az már már hihetetlen. Nálam idle-ben 30 fok alá is lemegy, de ha a primot ráküldöm nálam még a 70-et is eléri.Másik dolog: APM ki van kapcsolva??? Az is bekavarhat!
[ Szerkesztve ]
-
tibee77
őstag
válasz Tubica #67587 üzenetére
Ahogy latom, mind2 kepen a current vcore-od 0.972-n van miközbe a maximum 1.42.Nekem sose ugrik le ennyire a feszültség vagyis nalad a vrm vagy az nb durvan melegszik.Kell valami hütes abba a hazba.
Szerk.: Ha lehet hinni az aidanak az nb-d csak 40 fok körül van, az viszont nagyon keves....[ Szerkesztve ]
poe:https://www.pathofexile.com/account/view-profile/slicchabib/characters Poe 2 IGN: sadge_campaign_player
-
Tubica
senior tag
válasz Jakuskacsa #67586 üzenetére
Hát, biztos jó lenne, de hiába töltöttem le a legújabb HW-t, azon se találom ezt a "VRM hőmérsékletet"
Esetleg valami más ötlet ?
Üdv. Tubica
Szerk: Most idáig jutottam ! Prime95 legnagyobb hő elérésével
Szerk2: Közbe megint dobálja az órajeleket, szóval ez a beállítás se jó ( 210*22 )
[ Szerkesztve ]
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz Tubica #67585 üzenetére
Jó lenne látni egy vrm hőmérsékletet. Mert ha tényleg az a gondja akkor valamit kezdened kell a légáramlással a házban. Fura, hogy ledroppol már 1,4v-on a cpu. fsb-t nem nagyon húznám sokáig, szerintem 215 -ig, és figyelj, mert húzza magával a HT-t és a Cpu/Nb-t is! Először próbáld meg, hogy mindkettő közel gyári értéken (2400/2200) maradjon. Aztán ha bevált a szorzó+fsb akkor próbáld meg újra emelni ezt a két értéket. Ha a vrm melegszik túl az azt jelenti, hogy a házadban mint a legtöbb esetben beszorul a levegő a cpu hűtő és a vrm bordák közé, így elmelegiti őket. Másik dolog. APM ugye ki van kapcsolva?
Keresd már meg a hw monitoron azt a lapot, ahol hozza a vrm hőmérsékleteket, elvileg vrm1 és vrm2 névvel fut. Engedj rá valami combos tesztprogramot, és nézd meg mennyire lesz forró. Ha 80+ ba beesik valszeg az lesz a baja. Innen folyt. először ezeket nézd meg.... aztán segítünk tovább.[ Szerkesztve ]
-
Tubica
senior tag
válasz Jakuskacsa #67584 üzenetére
Szia !
Igen, így értem ! Ha jól emlékszem ( talán Habugi kolléga mondta ), túl melegszik a CPU VRM, és ez okozza azt, hogy ledobálja az órajelet !
Ha fsb-t emelek, milyen értékben kell a többi dolgot emelnem hozzá ?
Üdv. Tubica
Szerk: Amúgy az értékek rendben vannak ?
[ Szerkesztve ]
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz Tubica #67583 üzenetére
Szia! Először is a bal oldali vcore amit nézned kell. Másodjára nem igazán értem mit jelent az hogy dobálja az órajelet... droppol, és visszaveszi a Mhz-t? Így érted?
Minden kocka más, lehet hogy egy minimális fsb emelést jobban tűr mint szorzó emelést. Ezt ki kell próbálni.
[ Szerkesztve ]
-
Tubica
senior tag
Sziasztok
Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek, mert megakadtam 4,5ghz-en
Adok egy jó kis FX-8320-as kocka, egy Gigabyte 990xa-ud3-as lapba Van rajta, egy Dark rock pro 3-as hűtő, meg MX-2-es paszta.
Az lenne a kérdésem, hogy a beállításokat megnézve, szerintetek hogy tudnék kicsalni belőle még pár mhz-et ?
Ha felrakom a szorzót, akkor sajnos már dobálja az órajeleket
Esetleg -0.025V-ol próbáljam meg, és + 0.5 szorzóval ?Köszönöm
Üdv. Tubica
Szerk: Az miért van, hogy bal oldalon, a magoknak 1.337V-ot ír, bal oldalon a CPU-nak, meg 1.392-t ?
Szerk2: Vagy próbáljam meg úgy, hogy visszaveszek egy 0.5 szorzót, és az alap órajelt emeljem ? ( pl: 22x210mhz )
[ Szerkesztve ]
-
Jakuskacsa
senior tag
-
bivalyolo
őstag
válasz Jakuskacsa #67580 üzenetére
1,265v volt amikor 2400mhz-en próbáltam.
1333-as ramoknál van értelme egyáltalán cibálni az nb-t?"Let's agree to disagree!"
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz bivalyolo #67579 üzenetére
annyit próbálj ki, hogy felrakod 2400-ra, adsz neki 1,25 voltot (ha ott jól megy csökkentheted is akár), a cpu/nb llc-jét (ha van ilyen a biosban) meg tedd high-re. Egyébként mennyi memóriád van a gépben, inkább úgy kérdezem, hogy hány slotban van? Mert én is szenvedtem a 4*4 el sokáig, 2*8 ban hibátlan az nb. Valahogy az fx nem szereti ha húzzák, és még 4 slobtan is van memória. Próbáld ki 2 vel, ha stabil, akkor sajnos nálad is előjött az fx nyűgje... Na most nézem az adatlapodon, hogy 2 van... akkor sztornó a memóriás rész
[ Szerkesztve ]
-
bivalyolo
őstag
válasz Jakuskacsa #67577 üzenetére
értem, mind1 a zenig marad így, hűteni 4.5 felett nem hiszem, hogy tudnám már.
M0ng00se: az nem túl sok?
[ Szerkesztve ]
"Let's agree to disagree!"
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz bivalyolo #67576 üzenetére
Az fx 4.5Ghz- felet sokat javul, ott már elég nagy Gflop különbségek vannak akár 100 Hz-ként is. Cpu/nb is számít, és a memóriák sebessége is. Nem sokat, de számít.
bivalyolo:2200 az alap nb... szóval ha azon próbáltad akkor valamit rosszul csináltál, ha még ott is instabil volt.A legszebb dolgok akkor születnek, mikor masoknak nem tetszik az, amit csinálsz!
-
tibee77
őstag
válasz leviske #67572 üzenetére
Köszi a tippet, majdnem fel is kerestem egyiküket amikor tämadt egy ötletem.Volt nekem itthon egy kis gagyi 7-8 cm-es enermax ventim amit egyszer tevedesböl rendeltem meg (nagyobbat akartam) es most ez nagyon jol jött.Räszerkesztettem az alaplap hätuljära a procira es most igy belülröl kapja a vizhütest, kivülröl meg a kis ventitöl a levegöt közvetlen közelröl.Nagyon durva mit lehet vele összehozni, 4.5 ghz, 1.36 V es 64 foknäl megällt a hömerseklet.2. körben elerte a 64-et es utäna sehova többet, 63-64 között ugräl.Boldogsäg van! Itt jön ki a corsair air 540es häz elönye, rengetek hely van az alaplap mögött!
[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz tibee77 #67568 üzenetére
Nem feltétlen kell €80-t elkölteni. Ha most itthon vagy, akkor vele pl tudsz cserélni. Korionnál is kapsz Silver Arrow-t és PH-TC14PE-t €80 alatt (ugyanaz a felfogatója Intel és AMD esetén, szóval azt a szöveget nem értem). Illetve Noctua-t is találsz €80 alatt.
[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
Troll on: Kevés. Itt mindegyik kevés az APU-mhoz képest: 1300GFLOPS.
CPU+IGP
Troll off.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
tibee77
őstag
válasz Hencso #67567 üzenetére
Na basszus... 😂 Mar neztem ki en is valami komolyabb leghutot de nem akarok most ujabb 80 eurot elkölteni. 😐 Egy bazi noctuat.de akkor muszaj vagyok ezt meglepni ha teljesitmeny növekedest akarok.egyebkent az lehetseges hogy a procim 4.4ghzen megelegszik 1.36 V-tal? Igy a höfok most 71en megallt ibt alatt.
Ja egyebkent amit irtal az volt a rossz hir gondolom.mi a jo? 😆[ Szerkesztve ]
-
Hencso
Ármester
válasz tibee77 #67558 üzenetére
Hali.
Volt Liqmax 2 240 es em mivel kezdjema jóhirel vagy a rosszal ?
Lecseréltem mivel a CPU a liqmaxal 56 fokon ált meg 4.7ghz es tuningal az FX 8350 en.. 1.48 mag feszel .. nos a probléma ott adodott hogy IBT progival meg lötem a szemét és hát 80+ höfokot produkált.. meg ugye bár hamar elporosodok nagyon figyelni kell ráá..
Igy lett egy BQ Dark Rock Pro 3 am igaz igy a hyperx predártor 2400mhz ramok mentek a lecsoba mert nem fértek be alá de kaptam helyetök fehér fury kat 1866 on mondanom sem kell a külömbség elenyészö hacsak nem téped széné aramokat de sokat nem hoz a konyhára..
A lényeg h eza bitang levegő sztm az összes 240 es kompaktot leveri .. ibt alat max 64 fokos volt a 8320 as játék és terhelés allat max 44 szoval meg érte a cserét!Szoval legközeleb érdeklöd körbe a bandád jó pár embernek van és volt játék víze én meg váltam től mert jó áron volt a lég
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
-
ViZion
félisten
válasz amdxp2 #67564 üzenetére
Jobban bírják mint a procik. GPU-nak a 75-80 sem para. nV kariknál talán 110°C a plafon, ott lassít, AMD oldalon is van ilyesmi, de a 67 nem gond, csak hangban.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
amdxp2
tag
Tudom nem ide való, de a GPU kb Meddig mehet fel ? ATI R7 370 2GB...Mert nekem 67 körűl van...Játéknál...
-
M0ng00se
őstag
77-78 gflops, fx6300 alatt reális?(ibt, patchcsel)
V6
-
M0ng00se
őstag
NB-t mivel tudnám terhelni?
linx/ibt meg ezek?V6
-
krisz4b70
aktív tag
válasz Balathruin #67553 üzenetére
Egy kivétel tényleg segített, köszi.
-
tibee77
őstag
Enermax Liqmax II 240, erröl csupa jo dolgokat olvastam ezert is vettem meg.Remenykedtem, hogy ha nem extrem tuningot akarok (5ghz környeke nekem mär az) akkor ez is eleg lesz.De megprobälok beszerezni egy pci slot-os hütöt es telibe fujom vele a vrm-et.Bär nem tudom elkepzelni, hogy nem jo a szellözes a häzban, linkelek is egy kepet, hogy lässätok, 2 venti fujja be a levegöt a häzba egy szivja ki hätul, felül meg a radiätor 2 ventije szivja ki a häzbol a levegöt.
Razer:Sokkal jobban füt, standardon nekem sose dobta el a proci magät, vh-n mär sokszor.
[ Szerkesztve ]
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz krisz4b70 #67549 üzenetére
Vagy kicsúszott a helyéről, segíteni szokott ilyenkor egy kivét/ujra berakás, vagy cpu/nb fesz túl alacsony/magas, változtass rajta, vagy a cpu-ban is elszállhatott a memvezérlő. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-3 ból tedd át 2-4 be...
Balathruin: Ilyet produkál a win a fent említett hibák esetén. Nálam is csinált nem egyszer ilyet, nálam az cpu/nb freki szokott bekavarni
[ Szerkesztve ]
-
Habugi
addikt
válasz amdxp2 #67551 üzenetére
Így van, az IBT-s/Primeos/stb tesztelés lényege, hogy olyan terhelés mellett lövöd be a CPU-t hűthetőre és stabilra, amit egyébként normál felhasználási körülmények közepette a boga életben nem tudsz elérni/reprodukálni, kvázi beton stabil lesz a gép, a CPU/annak beállításai részéről legalábbis biztosan.
Igazán nincs mit..
[ Szerkesztve ]
..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...
-
amdxp2
tag
válasz Habugi #67550 üzenetére
Rendben, még megnézem amit mondtál, de ha nem megy az sem baj, elég lesz a 4,3-is legrosszabb esetben... Amikor elindítottam az IBT-t csak lestem hogy hová megy a hőfok, mivel ezt játék alatt nem tapasztaltam egyáltalán.... De nem is fogom ezek szerint átlag felhasználó révén..
A ház hűtéssel nem nagyon szabadna gondnak lenni, mivel 4db venti is van a házban, csak egydeül az bosszant hogy a proci a VGA-ról kapja a levegőt....De talán nem lesz gond vele...
Köszi szépen a közreműködést, segítséget! -
Habugi
addikt
válasz amdxp2 #67548 üzenetére
Na ennyi, játék közbeni max terhelésre csak 1.36V-ig ment, míg ez utóbbi képen nem is 1.392 hanem 1.408ig felcsapta IBT közben..
Szerintem nem kell a feszhez nyúlnod már, LLC-t állítgasd, nézd meg Extremen és mondjuk Regularon, melyik esetben és meddig engedi a feszt/Vcoret IBT közben terhelésre, ahány lap annyi féle képpen működik, az enyémben nem volt így nem tudom sajnos.
Azt a beállítást keresed ami közelebb tarta a BIOS-ban beállított értékhez, kvázi minél alacsonyabb a terhelésre elért/adott Max, annál jobb.
Isten igazából így is maradhat akár, az IBT-s terhelést hétköznapi dolgokkal nem tudod reprodukálni így az elért 74°C hőmérsékletet és a hozzá (adott, High LCC beállítással) társított feszt sem, max ha rossz a ház szellőzésed.
LLC-t érdemes azért kitesztelni, amint megvan melyik beállítás fogja szorosra még kamatoztatni is lehet, mert nemes egyszerűséggel feszt emelsz BIOS-ban, egy lépcsőt mondjuk és meglehet a stabil 4.4 - 4.5Ghz is.Ez egy ilyen jópofa csiki-csuki játék.
[ Szerkesztve ]
..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...
-
krisz4b70
aktív tag
Nem teljesen idetartozik de ma észrevettem, hogy a 8 gb ramból csak 3,96 a használható.
Lehetséges, hogy meghalt az egyik ram? -
amdxp2
tag
válasz Habugi #67547 üzenetére
Húúhh, na végre kész van... Akkor ezért tartott ez eddig....Amikor láttam Vick hozzászólását, akkor már gondoltam hogy felesleges, de már nem akartam megállítani...
Akkor ha jól értem, vegyem el tőle megint a feszt, mivel úgyis kap még komoly terhelés alatt!?
A ramot nem értettem gazából, mert 8GB van, és csak 3800 vmennyit írt ki, aztán az is lejjebb ment...
VH...értem... Amit a végén kiírt, az kb mit jelent? Ha nem lényeg akkor nem számít....Először csatolok egy játék alatti Hw64-et is...Itt nem fagyott le,..
-
Habugi
addikt
válasz amdxp2 #67545 üzenetére
Nagyjából ez a határeset ahol vagy hőmérséklet ügyileg, viszont nem mérvadó egyelőre mert a jelenlegi High LLC elengedi egészen 1.392V-ig komoly terhelésre, az rohadt sok még, pláne 4.3 mellé, szóval állíthatod szorosabbra és teszt h meddig csapja terhelésre a BIOS féle 1.3V-ot.
IBT-ben egyébként nem kell a Maximum beállítást használni, rettentő sokáig tart, függően attól mennyi van a RAM-ot is felzabálhatja, elég a VeryHigh, ezt rövidítettem korábban "VH"-ként..
[ Szerkesztve ]
-
V!ck
senior tag
Látom, téma a játékvíz, pont most tettem vissza a H80i-t a Macho helyett, unatkoztam, tesztelgettem kicsit.
Az egyik gyári ventinek irgalmatlan zúgó motorzaja van nagyobb fordulaton, szóval lehet beruházok 2db Akasa Viper-re. (A Macho úgyis el lesz adva a konfiggal, ha jön a ZEN, mivel az AM4-es lapokon máshol lesznek a furatok, nem fogom tudni rátenni)
Egyébként ezt hoztam most ki belőle:
FX 8320 @4,5GHz 1,356V
CPU-NB @2600MHz 1,306V
HyperX Fury 1866MHz CL9-10-9-27 1T 1,568V
Kupak: 75°C
Magok: 54°C
Ez lesz a 24/7 setup, följebb továbbra is max benchelgetni...szerk.: Alacsonyabb fesszel használtam eddig, minden stabil volt hónapokig, prime is, csak az ibt nem, de így már az is az lett.
[ Szerkesztve ]
Egyszer azt hittem, hogy tévedtem, de tévedtem.
-
Jakuskacsa
senior tag
válasz Habugi #67542 üzenetére
Amúgy most épp valami combosabb léghűtést nézegetek, ha valakinek van valami tapasztalata szóljon. Jelenleg egy 2 ventis alph. brokennel hűtöm a cpu-t. Ami a maga nemében nem egy rossz hűtő. Nálam 4,7Ghz@1,356v -on 71 fok alatt tartja az ibt-t, játékokat meg olyan 50-55 fok környéke. Jó lenne egy picit följebb tornászni, van is benne potenciál, de a broken elfogyott. Csak az a baj, hogy innentől már borzalmasan fűt. Szóval nekem olyan hűtő kell ami minimum 10 fokkal tudja lentebb tartani mint a jelenlegi.
-
Habugi
addikt
válasz Jakuskacsa #67540 üzenetére
Kompakt vizek 90%-án olyan kotvány venti van, ami simán hangosabb mint amit léghűtés mellé a toronyhoz kapsz, szóval ez mellé. Az egyetlen előnyük talán a hely amit elfoglalnak, főleg a CPU körül, nem takarják ki a napot is, könnyű szerelni, ilyesmi.
Hűtési teljesítményben/hangban egy high-highend lég jobb és még mindig nem kerül annyiba mint egy belépő dupla radis kompakt.
-
Beretvás
veterán
válasz Jakuskacsa #67540 üzenetére
Na ezaz. Pedig nekem is tetszene a viz.
-
Jakuskacsa
senior tag
Sokaknak azért kell a víz, mert wild fülük van, és zavarja őket a repülőgép, le és felszállási effekt. Egyébként egyet értek veled, jó a víz, de egy komoly rendszer már annyira pénznyelő, hogy akkor 20e-ből inkább egy féltégla léghűtő.
-
lee56
őstag
válasz tibee77 #67537 üzenetére
Milyen játékvíz? A legjobbak hozzák általában max azt a teljesítményt, amit egy közepes léghűtő.. S az FX-ek tuningolásához az nem feltétlen elég. Nekem is a hűtőm az egyik ok, amiért nem próbálkoztam továbbmenni a tuninggal. Hacsak nincs extrém nagy mákod, hogy ultra alacsony feszültség mellett is tudsz tuningolni, akkor jobban jársz egy erősebb léggel sajna.
No Comment
-
tibee77
őstag
Nälam valami tuti nem franko.1.344 V-tal, 4.4 ghz-en, hogy mehet fel a hömerseklet 10perc ibt alatt 71-ig is?4.5-ön probälkoztam idäig de 70 fok felett voltam vegig, most levittem 4.4-re de igy is 2es fel kör utän leällitottam a tesztet mikor meglättam hogy 71-en van mär megint.Ilyen alacsony feszültsegen ez nagyon magas.Ketszer probältam meg pasztäzni, vekonyan elsimitottam a pasztät egy kärtyäval (dilernek is elmehetnek mär olyan jol csinälom ), vizzel hütök, ami igaz, hogy csak jatek de szerintem ide simän elegnek kellene lennie.Mi lehet a problema?
-
lee56
őstag
válasz leviske #67532 üzenetére
Nekem sima 8320-al alap 1.33V CPU VID-hez ~1.2V CPU-NB társul nálam is. Én FSB-vel és szorzó állítással egyszerre tuningoltam, mivel csak szorzóval nem volt annyira jó az eredmény. Megpróbálhatod te is ezt a megközelítést. Mondjuk én nem vittem túlzásba; CPU-NB 1.2V-jához nagyon max is csak 0.05V-ot kellett adjak, CPU-NB beállításokhoz nem is nyúltam, csak az FSB emelésével nőtt ugye az is. De ez elég is volt, hogy stabil legyen úgy tűnik a 220-as FSBx20-as szorzó=4.4GHz. Ami meg ehhez kell kb. 1.4V-ra történő CPU fesz emeléshez képset ez a CPU-NB emelés már szinte fel se tűnik hőfokban.
No Comment
-
leviske
veterán
válasz csabika0001 #67528 üzenetére
Köszi! Ezt az Enermaxot már több helyen is látom felbukkanni, mindenképp számításba veszem, ha a Viper R-t sehogy nem tudom beszerezni.
Viszont a CPU/NB emelése nem dobta meg számottevően a hőmérsékletet? Bár már láttam máshol is 1,2 felett. Nem tudom a topiklakók közt a CPU VID 1,4V alatt 4,5-4,7GHz-et elérőknél ugyanúgy 1,18V-on van-e a CPU/NB, mint nekem.
(#67529) tibee77: Én csak azt látom, hogy nem használod az FX patch-et.
MÁS-OFF: Venti csere előtt fújassam át kompresszorral a hűtőt, hogy ne maradjon por a lamellák közt? Mert, mivel sokáig volt a régi Vento házban nyitott oldallappal, moderált mértékben koszos és csak tüdővel fújtam ki, amit tudtam. Vagy ez nem befolyásol és egy erős venti kiviszi?
[ Szerkesztve ]
-
tibee77
őstag
Na igen, lätod itt a problema, hogy en eddig azt hittem a package-t kell figyelni es nem a "sima" cpu erteket...Neten keresgeltem, hogy melyik a fontosabb es sok helyen azt irtäk, hogy a package az amit figyelni kell..
-
tibee77
őstag
En is linkelnek egy kepet egy folyamatban levö ibt tesztröl.Valaki tisztäzza mär le nekem legyszi, hogy akkor most a proci höfokok jok vagy nem. [kép] Ezer häla!
-
csabika0001
senior tag
válasz leviske #67518 üzenetére
Sziasztok szeretném megosztani saját tapasztalataimat, de legfőképp leviske fórumtársnak szeretnék tanácsot adni(8320E-Asus lappal), illetve aki egy nehezen húzható 8320E-vel szenved.
Egy olyan procit fogtam ki aminek marha sok feszültség kell 4GHz felett, így ne lepődjetek meg.
Az alábbi beállítások kb 1,5 hónapnyi _aszakodás és IBT után tisztázódtak le.Korábban Kingston 1600MHz-es 1,65V-os (eltérő) ramjaim voltak, néha a BIOS el is vesztette az egyiket. Iszonyat instabil volt a rendszer . Az új ramok ráadásul 2133-on alig, 2400-on nem voltak hajlandók bootolni, ami kiverte nálam biztit. A megoldás --> véletlenül derült ki autón hagytam a CPU NB feszt hopp 1,4V és repült a rendszer(az alaplap tudta magától a tutit).
Egyszerűen nem voltam képes lefuttatni IBT-t 4GHz felett (1600MHz-re visszavéve a ramokat) hiba nélkül, a megoldás természetesen már megint a CPU-NB fesz legalább 1,3V fölé pöccintése.Annak ellenére, hogy megoldódott 2 probléma, jött helyette másik. Random amikor elindítottam a gépet véletlenül eltűnt a D meghajtóm . Ennek az oka az volt, hogy magasabb az NB fesz mint a CPU fesz, megkecskült a chipset. Nah jó akkor toljuk fel a CPU feszt, így viszont nem bírtam hűteni.
1,3V fölött a jelenlegi Scythe Ninja 3 hűtőmmel nem nagyon boldogultam.
Amivel sikerült az 1,356-1,39V közötti tartományt lehűteni(max 70°C socket) látható a képeken.
- Enermax High Pressure Twister venti
- hűtő 90 fokkal elforgatva, alulsó lamellák is kapják a szelet(kb 6-7 fokot jelentett)
- házhűtés tákolása(front venti)Végül pár kép a BIOS-ról.
Remélem sok embernek tudtam segíteni ezzel a kis leírással.
-
Habugi
addikt
válasz amdxp2 #67525 üzenetére
Őszintén szólva nekem kezd patentnak tűnni a dolog, Idle ill. terhelt hőmérséklet is csökkent, szépen viszi alulfesszel a 4.4-et, ráadásul egész jól bírja az ~1.36V-ot a kis Freezer 13Pro-d..
Most jöhet valami combosabb buli, pl FX-Fixes IBT VH (topic részletes keresővel megtalálod) csak hogy tényleg lássuk beton stabil-e, illetve hogy a F13P mit bír.
Vcore fölött CPU szenzor adatot figyeld közben, az a kupak, teszt közben ne nagyon lépje át a ~75-80°C-ot, ha mégis, állítsd le, vissza BIOS-ba, egy lépcső fesz mínusz és 4.4 helyett (így ugye nem indult) legyen mondjuk 4.3 (x21,5), újra próba.Olyan beállítást keresel, amivel megáll ~70-73fok körül és végig is megy/stabil.
IBT-s VH hosszú várakozás helyett/előtt mehet egyébként Cinebench R15 is, ugyan azokat figyeled, továbbá az eredmény/score is beszédes lehet.
Majd kiderül mit-merre-meddig, lehet majd kísérletezni az LLC magasabbra állításával is, közelebb húzza majd az a BIOS féle 1.3V-hoz.
[ Szerkesztve ]
-
amdxp2
tag
-
amdxp2
tag
válasz Habugi #67523 üzenetére
Először is nagyon köszi hogy segítesz
Akkor kezdjük a bordával... Nagyon tetszik ahogy összehoztad, és nem lenne rossz ha sikerülne nekem is lejjebb vinni mert nagyon zavar ez a magas hőfok, nem elég hogy a videó kártyám felé néz a procihűtő ventije, még ez borda is árasztja a meleget rá a procimra...:/ De ahogy írod mennyit szívtál vele és elég körülményes, eléggé elment a kedvem tőle...:/ De még meglátom meddig bírom így...
Örülök ha a legjobb XA-UD3-asom van....hiszek neked... Megnéztem, a számát rev:1.1
A Biosban PCIE Clock-ot 100-ra írtam, a DRAM Voltage Controlt hagytam úgy, mivel egy sima mezei 1333Mhz-es Kingmax-om van, azon nem állítottam semmit sem.
A LoadLine Control High-ra tettem, de csatolok képet hogy mik vannak még..
A C1E,C6 kimaradt, nem tervezek nagy tuningot, ha így megmarad 4,4-en, akkor nekem már megfelel igazából...
Jöjjön a fesz állítás...Megpróbáltam -0.075V-al, de újraindúlt már belépés előtt, úgyhogy azt hagytam -0.050V-on.
Aztán a CPU Clock ratio-t X22-re tettem, remélem bírja majd...
Ezután jött a HWinfo64 bekapcsolás után és stressCPU futtatása alatt Lentebb jönnek a képek..
Rohadtul megszivatott a fülesem, mert az b*szódott el, nem is a hangkártyám, én meg újrahúztam a rendszert, visszaraktam a régi bios-t stb....... De a lényeg hogy nincs semmi baja a gépnek...Majd ha lesz időd nézd át a dolgokat légyszi, és ha vmi nem jó akkor még egyszer nekifutok Köszi még egyszer.
-
M0ng00se
őstag
válasz amdxp2 #67522 üzenetére
régi lapom van extreme770 , de amikor az x3-mas athlon sok feszt kapott, akkor nagy cpu használat mellett ropogott picit a hang. amikor meg 970 extreme3-mas lapom volt fx8150-nel , beleraktunk egy gtx760-at, és miután visszaváltottam az addigi kártyára eltűnt a hang (win látta, de kifelé nem jött semmi)
V6
-
Habugi
addikt
válasz amdxp2 #67520 üzenetére
Egy korábbi kérdésedre reagálva elsőként.., itt van minden szükséges info az alaplapi NB bordával kapcsolatban: [link]
Szerelés menete, pontos típusa, stb.., viszont tényleg csak akkor menj neki a projectnek ha nagyon zavar hogy tűz forró a gyári, elég pepecs meló és nehezen beszerezhetőek már ezek a bordák..
BIOS képek & HWInfo64..
A létező legjobb XA-UD3-asod van, van benne APM és LLC is..
Esetleg ha legközelebb a gépházban jársz, megnéznéd nekem melyik revision pls?
A legalsó PCI csatitól balra találod, az alaplap sarkában, rev1.0/1.1-nek tippelem.Pár apróság mert a lényegen igazából túl vagy:
PCIE Clock..
100Mhz, kézzel, biztos ami tuti, ezt nem is szabad babrálni 100 fölé..DRAM Voltage Control..
Ezt is érdemes kézzel beállítanod a RAM-od pontos speckóinak megfelelően, valószínűsithetően 1.5 vagy 1.6V-osak, neten érdemes rákeresned.LoadLine Control..
Sajnos az én BIOS-omban ilyen nem volt (), így pontosan nem ismerem a szinteket, ha van egy High-ot érdemes beállítanod, a legmagasabb fokozat alá egyel kb.C1E, C6 egyelőre maradhat így, függően attól milyen tuningot tervezel.
Ami fontos, fesszel (CPU Voltage Control) mehetsz még lejjebb, két lépcsőnyit mondjuk, kvázi -0.075V mivel a Freezer 13Pro nem egy tuninghűtő (thx az adatlapért ) ami látszik is, hisz Idle is 41°C a kupakod, durván egy 5-10el kéne kevesebbnek lennie.
Emellett hogy még két lépcsőt leveszel a feszültségből, CPU-ra mehet egy kis tuning is, CPU Clock ratio Autoról mehet x21-re, jó esélyel bírni fogja de az x22 is kipróbálható (4400Mhz).
Ezekkel ha megvagy, érdemes lenne valamilyen stressz tesztet futtatnod és a legutóbb is használd módon indítanod/futtatnod/shotolnod a végén a HWInfo64 ablakot, hogy lássuk mit sikerült alkotni (terheléses feszültség értékek, kupak hőmérséklet, stb..).
(#67522) amdxp2:
Szétküldeni szét lehet, (nekem sikerült anno ) de nem ilyen feszekkel..
Simán elképzelhető hogy csak az adott, frissebb BIOS-t nem szereti vagy másik drivert szeretne.[ Szerkesztve ]
-
amdxp2
tag
Szét tudom küldeni a hangkártyát a feszültség állítással? Mert amióta átállítottam, plusz csináltam egy bios frissítést, kikapcsoltam az APM-et és Turbo-t azóta recseg ropog a hangom....
-
python1
veterán
válasz leviske #67518 üzenetére
Szívesen!
Én 14cm-es ventit ajánlok a hűtődre,más gyártók is gyártanak 14-cm-es ventiket 12cm-es felfogatási lehetőséggel.
Nálam megfelelő a ház szellőzése,de csak akkor alakul ki rendes huzat,ha a ház oldala fent van,10-fokkal hűvösebb legalább. A ház hátuljába szerelt ventinek is nagy szerepe van,tehát jónak kell lennie a légszállításának. A tetőbe,oldalra szerelt venti képes megkavarni a rendes szélirányt,tehát nem tesz hozzá pluszt.Lényeg,hogy a termelt hőt kiszippantsd a házból. -
-
leviske
veterán
válasz python1 #67517 üzenetére
Köszönöm a segítséget és a türelmet. Elég valószínű, hogy ahol bent ragad a meleg levegő, az maga a hűtő. GeronimoTama (akiről beszéltem) is egy jóval erősebb ventire cserélte az alap PCGH-st.
A Viper R és Slip Stream párosa megfelelhet? A CF érték kb azonos. Bár a VR elfogyott és nem tudom mikor lesz legközelebb, nekem meg a hűtőre 12cm furatos 14cm venti lenne a legjobb, így a sima 14cm-s Viper nem megfelelő.
u.i.: Hogy tudok a bios-ból képernyőképeket menteni? Mert látom, senki se telefonnal szenved.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz leviske #67516 üzenetére
A pasztázással nincsen baj,már a leszedett hűtőn sem látni,hogy rossz lett volna.
Inkább a ház szellőzéssel lehet probléma,valahol megreked bent a hő,és azt kavarod a ventikkel.Én pl csak 1 ventit használok ami kiszívja a házból a meleg levegőt,meg természetesen a hűtőn 1-et.
Még azt meg lehet próbálni,hogy nagyobb légszállítású ventit raksz a hűtőre lehet,hogy nem fújja át rendesen a hűtőt.[ Szerkesztve ]
-
leviske
veterán
válasz leviske #67513 üzenetére
Na szétszedtem. Nem púpos, nem látok át a hűtő és a CPU közt és nem is billeg rajta.
A pasztázás a jelek (1 ; 2) szerint nem sikerült a legjobban, alul számolhattam, hogy mennyi kell belőle. Mivel keresgettem a hűtő kapcsán, belefutottam egy vidibe (emiatt szedtem végül szét), szóval a pasztázást most ilyen mennyiségekkel és módon csináltam. Nem tudom így is elcseszhettem-e megint.
Illetve most gyorsan teszteltem, a nagy venti nincs annyira drámai hatással a hőmérsékletre, mint amennyire hittem (max 5 fok).
Mindenesetre az újrapasztázás után 1,296V mellett elég jól megtudott állni IBT VH terhelés alatt is 61°C-on. Nem tudom az milyennek számít. Majd
holnapma még megnézem, mennyire ereszti el 1,4V-on a procit.(#67514) lee56: Amíg nem vagyok benne biztos, hogy megoldhatja, nem fogok rákölteni +10k-t. Most megpróbáltam felvenni a kapcsolatot egy sráccal itt a PH!-n, akinek majdnem azonos a konfigja mint nekem (lap, hűtő, vga, csak a cpu nem E-s), remélem tud majd pár hasznos tanáccsal szolgálni.
(#67515) ViZion: link1; link2; link3 (a CPU offsetnél 0,112 vagy 0,106 van, nem jut eszembe és csak most látom, hogy nem látszik); link4; link5.
A beállításokat igyekeztem az ajánlások alapján belőni. Nem hiszem, hogy azokkal van gond. Hihetőbb számomra, hogy a pasztázást kúrom el folyton, csak nem értem, hogy akkor miért melegszik a hűtő, ha nem tudja a proci átadni a hőt.
-
ViZion
félisten
bios képeket rakj fel. Attól, h itt sokaknak golden sample proci van, a tiéd lehet gyengébb. Enyém sem tigris, ez van.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
lee56
őstag
Valóban ezek nem jó jelek, akkor már majdnem hogy csak egy dolog maradt, hogy egy kukába való selejtet kaptál sajnos. Nem gáz, van ilyen, én se szoktam szerencsével járni, sokaknak sokkal jobban megy az FX-e mint az enyém, de azért egy közepes tuningot ki lehetett hozni belőle, úgy hogy még hűthető is 1.4V alatt kicsivel. Még azért próbáld majd újra ha a nagyobb légszállítású ventiket felszerelted a Machod-ra, azért úgy mégis gyorsabban elvezetődne a keletkező hő, mintha akármilyen nagy ventivel fujogatod kívülről..
No Comment
-
leviske
veterán
válasz Jakuskacsa #67499 üzenetére
Instabilabb lett tőle a rendszer. IBT az LLC (UH) max beállított értékével azonos 1,3V-al futottam neki a 4GHz-nek, de LLC (H) mellett így sem futott le. Pedig UH-n elég a bios-ban a 1,288V. Hőmérsékletügyileg meg 4°C-t nyertem és ez is adódhat abból, hogy csak 8 kör ment le.
Viszont a felfekvősdivel annyi merült fel bennem, hogy amennyiben nekem ebben a konfigurációban is (nyitott ház, oldalról süvítő venti) melegnek érzem a külső lamellát, akkor ilyen gondom talán csak nincs. Nem?
-
Beretvás
veterán
válasz Jakuskacsa #67511 üzenetére
hát tolhatnák vele 5,2 is.. de értelme nulla lenne...
-
Jakuskacsa
senior tag
-
leviske
veterán
válasz Jakuskacsa #67499 üzenetére
Azt még meglesem.
(#67500) python1: Tök jó. Ez nálam nem fog megtörténni. Ha nem megy gyári állapotban, akkor annyi. Nem gondoltam, hogy esztergályosnak kell lenni, ha az ember FX-et akar.
-
python1
veterán
válasz Beretvás #67501 üzenetére
Kitartás!
Csak finoman,és mindig fordíts egyet a processzoron,és ne vedd fel a papírról míg húzod rajta a processzort,és minden húzás vagy tolás után fújd le a csiszolópapírt.
A sarkai ne kopjanak,arra kell figyelni.Ja igen,a végén alaposan takarítsd le a réztől,nehogy zárlatot okozzon.
Sokat nem kell várni tőle,nálam kb 5-7 fokot javított a polírozás.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Trollok komolyan
- Xbox Series X|S
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen egeret válasszak?
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Egérpad topik
- Óvodások homokozója
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest