Új hozzászólás Aktív témák

  • ptom77

    csendes tag

    válasz wannnabeees #28948 üzenetére

    A frame rate (fps) témakörről pár gondolat.
    Más a film és más a játék, nem szabad összekeverni a kettőt. Filmeknél (legalábbis sokak szerint) elég a 24 fps, mert azt is folyamatosnak látjuk és filmszerű hatást nyújt. Ha ott megnöveljük a képkockát számát mondjuk 60 fps-re (pl. a Hobbit új része, ill. az Avatar új részeit is 60, sőt 120 képkockával szeretnék forgatni) az sokakban idegenszerű érzést kelt, eltűnik a filmes hatás. Túl "folytonos" a kép, olyan, mintha egy kézikamerával vették volna fel, sterilnak hat az egész. Kb. mintha egy szappanoperát néznél.

    Játékoknál más a helyzet, ott gyakorlatilag minél több a frame rate, annál jobb. Én sem gondoltam korábban, hogy észrevehető a 30 és 60 fps közti különbség, de ha egymás mellé teszed a kettőt, észrevehető. A Youtube-on már elérhetők 60 fps videók is (korábban 30 volt a max.) Ha máskor nem is, akkor biztosan érezhető a különbség, ha mondjuk egy 60 fps játéknál visszaesik 30-ra (frame drop). Lásd. pl. FIFA: játékmenet 60, visszajátszások 30 fps.

    Más kérdés, hogy a fejlesztők sokszor kénytelenek kompromisszumot kötni és 30 fps-re lövik be a játékot. Ha lehetne választani a 30 fps, 1080p és a 60 fps 720p között, én inkább az utóbbit választanám, de ez teljesen egyénfüggő. Én pl. az 1080p és 720p között nem látom a különbséget, de lehet egy hatalmas TV-n már látnám.

    Végül egy jó kis blog, ahol sok mindenre választ kaphatunk, ajánlom figyelmetekbe: http://www.gamekapocs.hu/tag/frankblack/blog/5714/hd_ready_30_fps_vs_full_hd_60_fps

Új hozzászólás Aktív témák