Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
kicsitomi88
őstag
Júdás evangéliumát III. vagy IV. századi kopt nyelvű,, az egyiptomi El Minya környékén talált, jelenleg bázeli tulajdonú 62 oldalas kódexben fennmaradt gnosztikus apokrif írás korabeli másolata, amelynek utolsó oldalán görögül szerepel az „euangelion” és a „Judas” kifejezés. E másolat ismeretlen, feltehetően I. századi eredetijére először Szent Ireneus, egy II. századi püspök is utalt, amikor a szöveget eretneknek nyilvánította.
90 87.5 87.8 87.5
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2701 üzenetére
Google-val én is találok érdekes dolgokat... nem az az érdekes, hogy mit írnak, mert olvasok ufo-król is, hanem, hogy mennyire hiteles...
[I]A NG egyes szakértői szerint a gnosztikus evangéliumok "kimaradtak" vagy "ki lettek hagyva" az Újszövetségből. Ezzel szemben, ha a gnosztikus evangéliumok szövegét megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy*
az újszövetségi evangéliumokat nem említik, így nem is kritizálják, hiszen a gnosztikusok a kereszténységet és annak evangéliumait semmibe vették, vagy legfeljebb "előszobának" tekintették a maguk teljesebb igazságához,
*egyik sem akart az Újszövetség része lenni, hiszen a gnosztikusok nem fogadták el az Újszövetséget mint egészt; legfeljebb az evangéliumokat kommentálták (főleg Jn-t), és csak egyiket-másikat fogadták el (pl. Markion csak a Lk "markionizált" változatát); az ApCsel és a levelek, az ősegyház története számukra érdektelen volt, a Jelenéseket is csak műfajilag imitálták a saját "apokalipsziseikkel".
[/I]
[I] a NG megállapítja: " a szerző kilétéről nincsen tudomásunk� gnosztikus őskeresztyének írhatták, valamikor Máté, Márk, Lukács és János evangéliuma valamint 180 között."[/I]
[ Szerkesztve ]
www.refujvaros.hu
-
vágányzár
tag
Az Úr vajlyjon szokott inni?
felsővezeték
-
kicsitomi88
őstag
Google-val én is találok érdekes dolgokat... nem az az érdekes, hogy mit írnak, mert olvasok ufo-król is, hanem, hogy mennyire hiteles...
Én meg istenről, csodákról, vízenjárásról. Számomra az UFO-k hitelesebbek, sőt teljesen hitelesek, hiszen az UFOk letezeset tagadni olyan mintha azt tagadnank, hogy a csillagok léteznek, hiszen egyertelműen vannak.
90 87.5 87.8 87.5
-
kicsitomi88
őstag
válasz FehérHolló #2706 üzenetére
Akkor masik ertelmezes. Miert kerult bele az egyik es miert a masik?
90 87.5 87.8 87.5
-
kymco
veterán
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2709 üzenetére
Nem igazán értelek.... A tudás nálad az ufo hitet jelenti? Mert akkor tényleg tudatlan vagyok
www.refujvaros.hu
-
tbs
addikt
válasz kicsitomi88 #2711 üzenetére
Képzeld el ugyanezt a mondatot "UFO" helyett "Isten"-nel...
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2711 üzenetére
De te tudod, hogy én nem tudom
Kedves vitapartnerem...
Az UFO kifejezés egy fordulat volt csupán a vitánkban, írhattam volna jetit, vagy Nessyt is...
Ezzel az interneten található tartalmak hitelességét akartam érzékeltetni, de nyílván a te jól felfogott érdeked, hogy minden lehetőséget megragadj, és hogy ne kelljen a vita alapját szolgáló állításaidat igazolnod.
Az alapfelvetésed ez volt:
A vallás 'bibliája' a biblia egy több alkalommal cenzúrázott, a kor kívánalmainak megfelelően alkotott írások egysége.
és most az UFO-król vitatkozol, nem vagy semmi
Igaz, ezt alapvetően nem igazoltad, mivel hitelesen nem is igazolhattad.
Majd jött a másik nagyszerű állításod:
Az apokrifek ugyanolyan irasok mint amik a bibliaban vannak evangeliumok, csak mivel eppen konzervativ egyhazfo valogatta kimaradtak a szopos dugos reszek, ez mi ha nem a kor kivanalmainak megfelelo cenzura?
Nem igazoltad, hogy az egyházfők alatt kiket értesz, majd azt sem, hogy milyen cenzúrára gondolsz.
Irenius felvetése azért nem jó, mert nem volt olyan pozícióban, hogy cenzúrázhassa a környezetén kívüli jelentős táévolságban és többségben lévő gyülekezeteket. Véleménye meg lehetett a dolgokról ugyanúgy, ahogy neked is, és mégsem nevezünk cenzornak téged...Vannak ószövetségi apokrifek is: Az Kr. e. 3. század és Kr. u. 3. század között keletkeztek, bibliai szerzők művének tüntetik fel magukat. Sok közülük álmokat, látomásokat tartalmaz Ezékiel, Dániel és Zakariás stílusában. Jellemző rájuk a messiási királyság dicsőségének érzékletes leírása, úgyszintén élénk fantáziával írnak a teremtésről, angyalokról stb.
Önmagában ez is kevés, mert alapvetően az általad említett irodalmat még a nem vallásos történészek sem tartják hitelesnek... no de nem is ez a lényeg. Számtalan módja volt annak, hogy Izrael népe kifejezhesse a messiási váradalmát, és ezek a könyvek is ilyen kifejeződések voltak... De soha nem léptek fel azzal az igénnyel, hogy részi legyenek a kanonikus könyveknek, és igazából egyetlen zsidó közösségben sem tekintették ezeket szent iratoknak... így a korai keresztények sem....
Írtál még ilyen bölcsességet is:
Meg igy is rengeteg ellentmondas van a bibliaban. Ugy gondolom azok maradtak ki amik pl a kanonizacio utan biblianak es annak alapjainak ellentmondana(pl gnosztikus krisztus).
Közben nem zavart az a tény, hogy a gnoszticizmus fénykora Krisztus után 150-200 között volt, ergo a gnosztikus Krisztus anakronizmus....Kiemeltél egy goglizott érvet:
Szemben a keresztény evangéliumokban rögzítettekkel Júdás Evangéliumában Krisztus egy szellem. Teste nem igazi test, csak szellemi megtestesülés.
Közben elssikkad a tény, hogy a kanonikus evangéliumok szemtanúk beszámolói, és ők Krisztust magatehetetlen, gyámolításra szoruló gyermekként, haragudni tudóként, éhes, szomjas emberként, síró emberként, fájdalmat, szorongást érző emberként írják le, sőt, sérüléseit megtapogatható, dárdával ledöfhető emberként... Tehát EMBERKÉNT
Erre jön egy minimum 100 évvel későbbi író, és leírja, hogy Krisztus csupán szellem volt...
Ez tényleg erőteljes cáfolat.
Jön a következő érvnek szánt gondolatod, aminek szinte minden szava tévedés, vagy elírás, vagy félreértés:
Ezékiel könyve is isz elso szazad mint ahogy sok bibliában megtalálható könyv is.
Ezékiel könyve nem ku 1 sz-ban keletkezett, hanem ke 600-500 között, és benne van a Biblia ószövetségében... és ez nem érv a cenzúrára...
Hénoch könyve azért maradt ki, mert az ószövetségi kánon része sem voltMajd koronaként ismét leírod azt a butaságot, amit még a szenzációt kereső és kreáló NG mindenre elszánt műsorkészítői sem mernek kimondani és leírni Júdás evangéliuma kapcsán:
a mű eredetije valószínűleg az I. sz-i. amikor a kanonikos evangeliumok is megírásra kerultek.Úgyhogy maradj inkább az UFO-knál
www.refujvaros.hu
-
kicsitomi88
őstag
Ezékiel könyve is isz elso szazad mint ahogy sok bibliában megtalálható könyv is.
Ezékiel könyve nem ku 1 sz-ban keletkezett, hanem ke 600-500 között, és benne van a Biblia ószövetségében... és ez nem érv a cenzúrára...rosszul fogalmaztam, Ezékiel apokrif könyvét akartam írni.
Nem, nem írhattál volna Jetit v Nessyt mivel nincs konkret bizonyitek a letezesukre, szemben az UFO-kkal amikre ad hoc több száz.
A többi témához meg:
Az gond, hogy én is tudnék olyan elméletekkel dobálózni melyek szerint a szinoptikus evangéliumok is második szazadbeliek, es ezt sem megcafolni, sem megerositeni sem tudnad. Az egyhaz allaspontja nem ez, viszont szamomra egy olyan egyhaz ami embereket olt meg azert mert okosabbak voltak mint a vilag osszes keresztenye egyuttveve, nem hiteles forras szamomra.
90 87.5 87.8 87.5
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2720 üzenetére
Az gond, hogy én is tudnék olyan elméletekkel dobálózni melyek szerint a szinoptikus evangéliumok is második szazadbeliek, es ezt sem megcafolni, sem megerositeni sem tudnad. Az egyhaz allaspontja nem ez, viszont szamomra egy olyan egyhaz ami embereket olt meg azert mert okosabbak voltak mint a vilag osszes keresztenye egyuttveve, nem hiteles forras szamomra
Tévedsz... meg lehet cáfolni, sőt a történelem tudomány maga tudja megcáfolni helyettem...www.refujvaros.hu
-
vágányzár
tag
a rendelkezésemre álló információkat alapul véve világaink mint permanens mágnes pólusai, olybá különböznek, látszólag elkülönülő halmazaink egyetlen közös metszete az apaság, no ezen vékony fonálon -egyházellenes elfogultság generálta túlsúllyal- egyensúlyozgatom irányodba kíváncsiságtól hajszoltan. Nem „offolni” gyüttem , pontosan nem tudom mit akarok(azon kívül, hogy még egy pár sört szívesen elkortyolnék)
Repülés, magasan a felhők felett, repülök, fütyül a seggem alatt a szél és ez halálra rémiszt, mert iszonyú tériszonyom van, mi az idő kerekének forgásával mind sebesebben húz a mélybe, de alászállani nem merek, rettegek attól, hogy porrá zúzva magamat a földnek csapódom. Tutira szörnyet halok, még a gondolatától is. Maradok fenn és félelem tölti ki a szívemet, az agyam borzongva merítkezik a dermesztő tehetetlenségbe.
Szóval valami hasonlatosat érzek…… mikor, elkerülhetetlenül újra és újra átjárják agyamat hívatlan gondolatok.
kiskölök vótam, apámat váratlanul sarokba szorítva, sorsdöntő kérdésbe döntöttem:
-Apa, egyszer mindenki meghal?
-Igen. Válaszolta nyugodt hangon. Ez nem is vágott földhöz, mit nekem mindenki, amikor én csak én vagyok………..majd folytattam :
-Én is meghalok?
-Igen, egyszer mindenki meghal, ez az élet rendje. És vége, vártam volna valami felmentést, de nem vót………….
Természetesen én ezt már „túlélem” . De aggaszt a gondolat, mikor az idő beér, én sem fogok felmentést adni Csengének, és félek, hogy szemének fénylő csillogása , apának válaszával -kitől bizton fogódzót remélt- a semmibe zuhan. Ártatlan szemecskéiben a lobogó tűz fátyolossá, fénytelen kiszüremléssé válik.
Oly fedezet nélküli jegyet, miben nem hiszek, nem adhatok mankóul alá.
aszem aki hisz annak könnyebb. Ezzel nem azt mondtam, hogy hinni könnyebb. Hittelt élve sem lehet egy tuti szilárd ülőhelyes utazás a kanyargós hepe-hupákkal telebaszarintott úton, de legalább mindig van biztos szabad fogódzkodó……..
belenyaltam a sörbe, bele gabajlyjodtam a betűkbe, nem akartam konkrét kérdéseket megfogalmazni, csak beszéltem egy érzésről.
azé az szimpi, hogy az avatarod nem egy fehér galamb, hanem egy, a szarát „szégyentelenül” szétpermetező , jogosan veszéjlyjes agresszívnek titulált állat.[ Szerkesztve ]
felsővezeték
-
kymco
veterán
válasz vágányzár #2722 üzenetére
Amikor gyerek voltam sokszor volt kérlelhetetlen társam a halálfélelem. Rokon temetéskor, házi állat elpusztulásakor mély búskomorságba tudtam süllyedni, és ez nagy arányban a saját jövőm előrevetítése miatt volt. Ahogy növekedtem, más dolgokra kezdtem fókuszálni, párkapcsolat, továbbtanulás, és az engem szorosan követő félelmetes és kérlelhetetlen társ elmaradt... Sokáig nem is foglalkoztam ezzel a dologgal.
A megtérésemkor (mikor is felfedeztem, hogy Isten nem kitaláció, nem az emberi elme szüleménye, nem csupán egy pszihológusi mankó, amit addig én is gondoltam) a volt magyartanárommal beszélgetve megjegyeztem, hogy nekem olyan sokat jelent, hogy Jézus szeret, hogy engem nem érdekel, hogy van-e örök élet. Nem érdekelt, hogy mi lesz, ha meghalok, annak örültem, hogy akkor és ott vele lehettem. Vannak ilyen pillanatok minden ember életében. Hasonlóan nem érdekelt még a holnap sem, mikor a diákszerelmem kezét szorongathattam. Ezt nem félek most bevallani, szerelem volt a javából, de természetesen nem olyan, amit a hormonok jól fel tudnak erősíteni....sokkal inkább olyan szerelem, amit a gyermek érezhet az apja iránt, akiben feltétlen megbízik, akit elég erősnek képzel ahhoz, hogy mindenkivel szemben megvédje, akinek fürödni lehet a szeretetében.
Vagy olyan szerelem, mint amikor rátalálsz egy igazi barátra, aki előtt semmit nem szégyelsz, aki mindig elérhető, akinek ki mered szolgáltatni magad.
Ennek már 15 éve. Tizenötéve szerelmesedtem bele (tessék jól érteni) egy kétezer éve meghalt emberbe... Anyukám örült is meg nem is. Remélte, hogy egy huszas éveinek közepén járó ifjú előbb utóbb kigyógyul ebből.
Hát nem pont ez történt
Sokan azt gondolhatják, hogy ilyen defektussal nem lehet normális életet élni, és lehet, hogy igazuk van, de hát itt alapvetően az a kérdés, hogy mit tekintünk normálisnak.
Változtak az érzéseim. Ma már nem égek olyan nagy lángon. De ég bennem a tűz.
És hovatűnt a kérlelhetetlen társ, a halálfélelmem? Látótávolságon belül, de elég messze tőlem követ. Nem szól bele a hétköznapjaimba. El-el szorul a szívem, mikor gyermekeim korabeli gyerekek tragédiáit tolja szemem elé a pofátlan média, vagy a közösségi élet sodra. Mikor látom a beteg, magatehetetlen esetleg haldokló gyermek tekintetében a gyermekem szemét, elszorul a szívem... Nagy próbát jelentett még édesapám lassú halála is, láttam, hogyan emészti fel a százkiló feletti embert lassan a rák, és egy év alatt hogyan vált csontsovály, élettelen testté.
Könnyű lenne azt az olcsó érvet előrángatni, hogy azért is jó hinni, mert nem kell félni a haláltól. Én nem ezért hiszek, és különösebben meg sem érint ma sem ez az érv.
Hiszek Jézusban, hiszek Isten kegyelmében, és sokkal inkább a barát hétköznapi jelenlétét élem meg, mint a különleges védelmét, ami a kérlelhetetlen társtól, a halálfélelelmtől véd meg. Gyermekemnek sem nyújtok olcsó vigaszt, nem hazudom szemébe, hogy ne legyen a szívében űr, mikor elveszti szerettét, vagy rádöbben arra, hogy ő is a minden emberhez tartozik.
A hit nem olyan primitív szinten ragad meg, hogy hiszek, mert így nem halok meg, vagy ha igen, akkor van a túlvilág. Ez most még talán elterelné a figyelmét a kérlelhetetlen társtól.
Számomra, és szeretném, hogy a gyermekem számára is a hit nem hitigazságok ismeretét jelentse, hanem kapcsolatot. A hitigazságok élettelenek, az élő kapcsolatnak van csak dinamizmusa... Lehet kérdezni, lehet válaszra várni, lehet örülni, lehet haragudni, perlekedni, lehet bocsánatot kérni, lehet kételkedni, lehet elfordulni és lehet visszafordulni...
Nos ezt jelenti számomra a hit...
Nem tudom, hogy kisül-e bármi is más számára ebből a hozzászólásból, de rád fogom kenni, mert te indítottál megállásra, a hozzászólásod indított arra, hogy gondolkozzak, és a gondolataim miattad lettek esetenként rendezetlenül is digitalizálva.www.refujvaros.hu
-
kicsitomi88
őstag
Nem akarlak megsérteni de a te gyengeséged, hogy egy félelmedet egy olyan emberbe illetve felsobbrendu lenybe rejted el amelyek kozul az egyiknek létezése nem is bizonyitott.
Azon nem gondolkodtal meg el, hogy ha nem ebben az orszagban születsz hanem mondjuk egy távol-keleti vallás országában akkor most jézus és isten ottan megfelelojeben keresnel fogodzkodot?
90 87.5 87.8 87.5
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2724 üzenetére
1. Nagyon nem fogtad a lényegét a hozzászólásomnak. Pont arról beszéltem, hogy a félelem nem játszott és játszik szerepet, sokkal inkább a kapcsolat.
2. Távol-keleten életteli keresztény közösségek vannak, pld él Kóreában...www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2726 üzenetére
Nagyon szívesen!
Kár, hogy nem olvastad, amit írtam... pont a felvetéseidre... sebaj.www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2728 üzenetére
Itt, Magyarországon sem választottam 24 évig Jézust, mert nem erről szól a keresztény hit, hogy én kit is választok magamnak. Jézus nem egyfajta cipő a cipőboltban.
Annyira nem választottam, hogy gimnazista fejjel voltam annyira antikeresztény, hogy a történelem egyik legnagyobb balfogásának gondoltam az általam ismert kereszténységet és a hívő embereket minimum szellemileg retardált, önállóan még gondolkodni sem képes emberszerű lényeknek tartottam...
Ez a helyzet szerintem van annyira meredek, mintha mondjuk Kínába születtem volna.
És Isten türelmének köszönhetően ilyen előítéleteken át is meg tudott szólítani, mert ez a dolog rajta múlik kizárólagosan.... Ezért sem értem a problémádat. Ma a világ minden országában élnek "bennszülött" keresztények, valahogy hozzájuk is eljutott Isten örömhíre, és mindenféle kultúrális és egyéb háttér ellenére meg tudtak térni...
Én nem menekülök sehova, itt általában megtalálsz...www.refujvaros.hu
-
Noddy
senior tag
Érdekes hogy pont most, dec végén jan elején, jött fel ez a Bibliával kapcsolatos "vita", mert 2008 a Biblia éve.
Csak annyit szeretnék a dolgokhoz hozzáfűzni, hogy a Biblia a világon a legnagyobb példányszámban kiadott könyv, és ennek megfelelően nagyon sok nyelvre van lefordítva. A leghitelesebb kordokumentum (tudósok által megerősítve), a legtöbb országban az oktatási anyag része (talán nem véletlenül).
A benne található tanítások és parancsok a legalapvetőbb erkölcsi normákra tanítanak.Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
kicsitomi88
őstag
Itt vannak az erkölcsi normáid:
Ne ölj!
– 2Móz 20:13
Ha valaki agyon üt valamely embert, halállal lakoljon
– 3Móz 24:17
És szóla nékik: Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, menjetek által és vissza a táboron, egyik kaputól a másik kapuig, és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát.
– 2Móz 32:27
Ha valaki apjának a feleségével hál, apjának a szemérmét fedte föl, halállal lakoljanak mindketten, vérük rajtuk. Ha valaki a menyével hál, halállal lakoljanak mindketten. Förtelmességet követtek el, vérük rajtuk. Ha valaki férfival hál úgy, ahogyan asszonnyal szoktak hálni, mivel utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérük rajtuk.
– 3Móz 20:11-13
90 87.5 87.8 87.5
-
AMD Power
titán
válasz kicsitomi88 #2732 üzenetére
Hát igen. Ezek érdekes mondatok.
-
Dr.Anonymus
addikt
erkölcsi normáknál válasszuk külön az egyén és a társadalom felelősségét, mert ez a Bibliában is külön van!
Tehát ez nem ellentmondás, csak másra vonatkoznak a mondatok...
a ne ölj! az mindenkire vonatkozik, de kell hogy legyen az államban egy szabályozó szerv, ami megakadályozza az anarchiát, ezért van szükség arra, hogy az állam garantálja hogy bizonyos bűnök elkövetése következményekkel járjon-egyébként az ószövetségben ezért gyakori kivégzési forma a megkövezés, mivel ott nem kell konkrétan senkinek gyilkosnak lennie, hiszen kollektíve a társadalom löki ki magából a bűnöst (nem tudjuk melyik kö öli meg pont az elitéltet)
[ Szerkesztve ]
-
frame>24
addikt
úhhh, de nem akartam ebbe a topikba belefolyni.
csak annyi egyenlőre, hogy nem véletlenül van Újszövetség (mely címet szó szerint is kell érteni). Amit te linkelgettél, az mind Ószöv. és azon belül is a zsidókhoz szóló törvények.
Nehéz olvasmány a Biblia, mert eleve több féle "embercsoporthoz" szól (zsidók, görögök, "a pogányok", a gyülekezet), így az értelmezésnél ezt figyelmbe kell venni.
Mindenesetre bocs, de amit írtál, az a tipikus példája annak a fatális hülyeségnek, mikor valaki kiragad dolgokat a szöveg-és értelmezési környezetből és aztán höppög.
Nem gonodolm, hogy a Bibliát valaha is teljes és eredeti igazságtartalmában megértjük, hiszen az eredeti arámi, ill. görög nyelvéről a fordítások során sokat torzult, de ami mégnagyobb baj, hogy emberek olykor érdekből kihagytak, kitöröltek belőle (feltehetően)fontos részeket. Mindezek ellenére a könyvek gyűjteményének egyik fő üzenete, a megbocsátás Jézusi példája, egyetlen más világvallásban sincs így jelen, holott az egyetlen olyan megoldás, ami képes lenne ezt a dzsihádos, vérhörgős, szemet-szemért világot jobbá tenni.▏▎▍▋▊▉ "I would never go bungee jumping. A broken rubber brought me into this world, it sure as hell isn't gonna take me out."(DanielDFizzle) // LOAD "*",8,1
-
Dr.Anonymus
addikt
válasz kicsitomi88 #2736 üzenetére
értem én a gondolkodásmódodat, de azt hiszem még mindig nem tiszta neked amiről beszélek:
más az állam felelőssége, és más a keresztény ember felelőssége!!
ha tegyük föl egy keresztény embernek egy rabló gyilkos lemészárolja az egész családját, akkor neki mint keresztény embernek kötelessége megbocsátania, de az állam nem engedheti meg, hogy gyilkosok rohangásszanak az utcán!
tömören erről van szó!
nincs itt ellentmondás, csak másra vonatkoznak az idézett igék(egyébként ha minden ember keresztény lenne, akkor nem lenne szükség arra sem, hogy az állam büntetésből gyilkoljon, de ettől messze vagyunk)
-
kicsitomi88
őstag
válasz Dr.Anonymus #2737 üzenetére
Ugyanilyen peldakat tudok megbocsatasrol, hazugsagrol, pedig azon nem allami szinten vannak a bibliaban, mint ahogy az olesrol szolo idezett szovegbol az egyik sem.
90 87.5 87.8 87.5
-
kymco
veterán
A ne ölj kb annyit tesz ma, hogy ne gyilkolj... Az ítéletvégrehajtó nem gyilkolja meg az USA-ban sem a kivégzésre várót, hanem a törvényes rendnek megfelelően ítéletet hajt végre...
Az általad idézettek ilyen ítéletekről szólnak...www.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2736 üzenetére
Az egy dolog, hogy te hogyan értelmezed, az a kérdés, hogy mit jelent a kontextusba helyezve...
www.refujvaros.hu
-
Dr.Anonymus
addikt
válasz kicsitomi88 #2738 üzenetére
"Ugyanilyen peldakat tudok megbocsatasrol, hazugsagrol, pedig azon nem allami szinten vannak a bibliaban, mint ahogy az olesrol szolo idezett szovegbol az egyik sem."
- ha megteszed akkor válaszolok is rá, tételesen
(bocs, de most vizsgára készülök ezért nem tudok azonnal reagálni, de reagálok amint gépközelbe kerülök) -
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2741 üzenetére
A ne gyilkolj pontosabb fordítás, sajnos az eredetit egy magyar kifejezés sem adja vissza pontosan... Biztos találsz rá példát más nyelvekben is... pld az angolban a meg kell tennem kétféleképpen is kifejezhető, külső és belső kényszerként egyaránt, amíg a magyarban ez nem ilyen egyszerű...
Nos akár hiszed, akár nem ez a "Ne ölj" nem azt jelenti, amit te értesz alatta. És önmagában, ha valaki másképpen ért valamit, mint te, még nem képmutató. Ha ezek után is így gondolod, akkor az már a te bajod....
Az eredeti héber alapján ez kb azt jelenti, hogy ne vedd ell önkényesen, haszonszerzésből senki életét....
Amikor anyukád anno azt mondta, hogy nem menj át az úttesten, nem hiszem, hogy képmutató lett volna, mikor rá egy percre azt mondta, hogy mostmár mehetsz... csak olyan dolgokra figyelt (el nem hanyagolható körülményekre, például egy teherkocsi, vagy egy piros lámpa), amire a gyermeki értelmeddel még nem voltál képes anno...
Remélem így már érthetőbb...www.refujvaros.hu
-
Dr.Anonymus
addikt
válasz kicsitomi88 #2741 üzenetére
"a kereszteny kepmutatas"
egyébként én téged valahol megértelek, sőt örülök is hogy ilyen kételkedő vagy...
(az ilyen kételkedőkből lesz a legjobb keresztény )
biztos sok negatív tapasztalatod volt a "keresztényekkel" kapcsolatban (nekem is), és ezt meg tudom érteni, de ne az alapján ítéld meg az egész hit kérdést,
(azért mert van néhány kutya aki nem szobatiszta, azért még vannak szobatiszta kutyák is - már bocsánat az ostoba hasonlatért )
lehet hogy majd írok valamikor egy logoutos írást a kereszténység lényegéről, akkor majd küldök egy privát üzenetet, hátha kitisztul a kép a sok álszent keresztényel való találkozás utánegyébként jó, hogy kérdezel, csak arra szerintem vigyázz, hogy azért a ne legyél meggyőzhetetlen....
-
kicsitomi88
őstag
válasz Dr.Anonymus #2744 üzenetére
Nem a keresztényekkel van bajom, remelem lejon, h eleg liberalis beallitottsagu vok tehat en tolem a spagettiszornybe is hihet barki. Viszont az mar zavar h aki Római Katolikus az egy hazug, kepmutató, önmagából kiforduló barmok gyülekezetének égisze alatt hívő(Vatikán, pápa stb.).
Az idézetek:
* 2 Móz. 20,15 "Ne lopj."
* 3 Móz. 19,13 "A te felebarátodat ne zsarold, se ki ne rabold."ezzel szemben
* 2 Móz. 3,22 "... s így foszszátok ki égyiptomot."
* 2 Móz. 12,35–36 "...és kifoszták az égyiptombélieket."# Luk. 19,29–34:"És lőn, mikor közelgetett Béthfágéhoz és Bethániához, a hegyhez, mely Olajfák hegyének hívatik, elkülde kettőt az ő tanítványai közül, mondván: Menjetek el az átellenben levő faluba; melybe bemenvén, találtok egy megkötött vemhet, melyen soha egy ember sem ült: eloldván azt, hozzátok ide. És ha valaki kérdez titeket: Miért oldjátok el? ezt mondjátok annak: Mert az Úrnak szüksége van reá. És elmenvén a küldöttek, úgy találák, a mint nékik mondotta. És mikor a vemhet eloldák, mondának nékik annak gazdái: Miért oldjátok el a vemhet? Ők pedig mondának: Az Úrnak szüksége van reá."
90 87.5 87.8 87.5
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2745 üzenetére
Nincs kifordítva, a héber szöveg jelentése az ami... a kiforgatás az egészen más...
És a Biblia sehol sem a te értelmezésed szerint alkalmazza a parancsolatot... be kellene látni, hogy te érted félre... A Biblia elég következetesen értelmezi annak a törvényt, aminek korábban leírtam... Keress mást, amin több fogásod lehetwww.refujvaros.hu
-
kymco
veterán
válasz kicsitomi88 #2746 üzenetére
Az ószövetségi igéknél kmost is kevered az Isten által adott törvényt az Isten itéletével. Ha a Btk alapján valakit pénzbírságra ítél az állam, akkor az állam nem lopja el a pénzt a bűnelkövetőtől, hanem megbünteti... ez miért nem érthető?
Az újszövetségi igében pedig sehol nem olvasoható, hogy lopták a szamarat... Hol olvasod, hogy ellenkezett a tulaj? Vsz azért, mert előre meg volt beszélve és az "úrnak van szüksége rá" egyértelmű volt számukra... minden egyéb elég rosszindulatú találgatás az ismertetett szöveg alapján.
www.refujvaros.hu
-
Dr.Anonymus
addikt
válasz kicsitomi88 #2746 üzenetére
köszi, látom
bocs de csak holnap lesz több időm,
ezért holnap kora délután válaszolok (vizsga után)megjegyzem: én nem vagyok római katolikus, és szerintem is sok igazság van abban amit róluk írtál, de igazából a vallás sosem szabad 100% azonosítani a hittel
a vallás gyakran érdekek, hatalmi játszmák tárgya volt, míg a hit élet személyes és csak tied[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xbox tulajok OFF topicja
- Automata kávégépek
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Call of Duty: Black Ops 6
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...