Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21868 üzenetére

    Egyet értek azzal, hogy a tudomány meg tudja magyarázni a döntéseinket, alternatívákat tud javasolni, szóval amit mondasz. Viszont kiegészíteném azzal ami némelyik scifiben van, hogy a tudomány is képes azt mondani, hogy innentől kezdve nem csak javaslok és alternatívákat mondok, hanem előírásokat teszek amit be kell tartanod, különben bünti. Így kell gondolkodnod, én formálom a gondolkodásod. Ez nem csak a vallásnak lehet privilégiuma. Ma azért sok vallás elért arra a szintre, hogy nem kényszeríti rád az akaratát, ha nem mész misére semmi gond. Ok azt mondja, hogyha nem tartod be az előírásaimat, akkor nem kapod meg azokat a jutalmakat amiket ígérek. Viszont mivel nem hiszel benne, hogy léteznének ezek a jutalmak, hogy pl lenne mennyország nem vesz el tőled semmit.
    Igen, régebben nem így volt. Talán a tudomány és a vallás evolúciójában keresendő a válasz. Régen a tudomány nem tudott olyan határozottan alternatívákat javasolni, mint a vallás.
    Viszont nem vennék rá mérget, hogy a jövőben a tudomány nem fogja azt mondani, hogy én mondom meg mit kell gondolnod, mert én tudom azt, hogy mi a többségnek a jó, az egyén nem számít. Keleti gondolkodásban úgy is benne van, hogy a többség érdeke előbbre való, mint az egyéné. Szorult helyzetben a nyugat is átveszi ezt a logikát, lsd jegyrendszer. Innen csak egy lépés a technológiai diktatúra.

    Kritikát egyik hatalomgyakorlás se szereti. Szent István is kinyírta Koppányt. De értem mire célzol. A kritikát el lehet nyomni, de nem meghallgatni és tanulni belőle őrültség. Azért az egyház odafigyel a kritikákra, igyekszik rá válaszolni, alkalmazkodni. Lsd II. Vatikáni zsinat, karizmatikus mozgalmak.
    Barokknál a monumentális csicsás építmények. (Igen, az nem biztos, hogy a legjobb válasz volt, hogy nyűgözzük le a hívőket a templomok méretével és szépségével)
    Szent Ferenc rendje is megújította az egyházat a középkorban.

    De te is tudod, hogy nem lehet minden kritikának megfelelni. Sőt, ha minden kritikának meg akarsz felelni, az már beteges.

Új hozzászólás Aktív témák