Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    LOGOUT blog

    válasz MageRG #21450 üzenetére

    "Nem Isten nélküliségről van benne szó, hanem örökké tartó szenvedésről."
    Ok-okozat.

    "Most már persze mást prédikálnak, mert ezt az árut ma nagyon nehéz lenne eladni. Ezért szelektálnak a forrásműből."
    Szerintem ma sem tudunk Istenről sokat. Olyan, mintha egy 5 dimenziós tetraédert szeretnél leírni valakinek. Annyi a különbség, ma és a tegnap embere közt, hogy a ma emberének már van térlátása, de ettől ugyanúgy nehezen fogja felfogni. A magyarázatot hozzáigazítod a hallgatósághoz, hogy megértse a lényeget. Ettől még nem lesz hazugság, csak egyszerűsítés.

    "Hanem ez a választás: ha nem értesz egyet a kapitánnyal, úszhatsz a cápákkal."
    Leegyszerűsítve erről szólt az ószövetség. Azért tegyük hozzá, hogy pontosan így hangzik: Ha nem vagy csapatjátékos, akkor semmi helyed a csapatban. Gyere vissza, ha még élsz, és csapatjátékos lettél, addig sok szerencsét a 400 váltóban.

    "Hiába hozza látszólag az egyén a döntéseket, döntéseink mindig behatároltak.
    Nem csak fizikailag, vagy a környezetünk, közösségünk által. Hanem gyakran olyan mentális folyamatok által aminek nem vagyunk tudatában."
    Ez így van. S ugyanez igaz az angyalokra, de szerintem Istenre is. Ő is a saját szabályai szerint gondolkodik, mérlegel. Ha még tudatában is van a mentális folyamatoknak azokba nem avatkozhat bele, mert a beleavatkozás is mentális folyamat. Ez az a kategória, hogy túl komplex, kvázi véletlen kimenetelű dolgot nevezzünk szabadnak.

    "a mindenható teremtő Isten és az emberi szabad akarat egymást kizáró dolgok?"
    Már amennyiben, ha betartod a döntésed, hogy nem szólsz bele a dolgokba ezt önmagad szabad akaratának korlátozásának tekinted.
    A mindenhatóság kérdésében a legdurvább, hogy be lehet sorolni az ötdimenziós tetraéder témakörbe, és azt mondod rá, hogy ez téged nem izgat, mert nem ettől függ, hogy szereted vagy nem szereted Istent, mert több vagy egy számító dögnél. Ettől függetlenül a kérdés érdekes, s érdekelne, mint ahogy az is, hogy Isten mit eszik? Fény, növény? Hurka-kolbász kombó? Ha már nem tiszta vega akkor fúj?

Új hozzászólás Aktív témák